Dodaj do ulubionych

Polska wiara na pół gwizdka

03.02.06, 07:22
Co to za wiara, która zależy od narodowosci i osobowosci papieża? Od dawna
wiadomo, że o wierze głębokiej i świadomej można mówić tylko w odniesieniu do
niektórych srodowisk (głównie tzw. starej inteligencji). Reszta to albo
neofici nie mający żadnej podbudowy teoretycznej, nie znajacych zasad wiary,
funkcjonowania koscioła i hierarchów, albo ludzie "luźni" - szybko
przychodzący do koscioła i równie szybko odpadajacy. Nie chcę być złym
prorokiem, ale czarno widzę wizytę papieską. Tego papieża się s ł u c h a, a
nie ogląda. Po pierwsze - kontakt bedzie utrudniony z powodu bariery
jezykowej, po drugie ciemnogród nie zechce słuchać papież-Niemca. Nie bedzie
więc zadnego show, więc po co go witać?
Obserwuj wątek
    • mangold W Polsce wiare się wyznaje,jej posiadanie nie jest 03.02.06, 09:20
      juz takie nieodzowne..:P
      • Gość: olo Re: W Polsce wiare się wyznaje,jej posiadanie nie IP: *.polish / 212.244.167.* 03.02.06, 09:37
        jak patrze na to co wyprawia ojciec rydzyk to wcale sie nie dziwie ze ludzie
        nie maja ochoty na chodzenie do kościoła, wg mnie to dopiero począttel odwrotu
        • mangold Prosze Cię -nie mów o tym człowieczku:OJCIEC 03.02.06, 09:42
          przecież to uwłaczające dla całej rzeszy normalnych ojców do których i ja się
          zaliczam...lepiej mówić PADRE bo to znacznie lepiej oddaje mafijny charakter tej
          organizacji !!!

Gość portalu: olo napisał(a):

> jak patrze na to co wyprawia ojciec rydzyk to wcale sie nie dziwie ze ludzie
          > nie maja ochoty na chodzenie do kościoła, wg mnie to dopiero począttel odwrotu
          • centrolew Rewolucja światopoglądowa! 03.02.06, 09:52
            Rządy PiSu oparte na TV Trwam i Radiu Maryja doprowadzą w Polsce do rewolucji
            światopoglądowej. Jeśli ksiądz ma prawo pierszeństwa w dostępie do informacji,
            gdzie podpisuje się pakt z ludzmi skazanymi prawomocnie przez sąd, jeśli to
            wszystko robię się w imię Boga... Magiczne 40% wiernych na mszach będzie tylko
            wspomnieniem.

Widać musimy przerobić lekcję PiS'u, aby stać się laickim społeczeństwem, jakie
            są od dawna w Europie Zachodniej. I bardzo dobrze! :-)
            • kazek100 Re: Rewolucja światopoglądowa! 03.02.06, 10:15
              Stawiam na to, że będzie jak w Hiszpanii. Po okresie sojuszu tronu i ołtarza za
              Franco kosciół wyszedł tak osłabiony, że teraz nie wychyla nosa z kruchty. Na
              własną prośbę. Część duchownych widzi zreszta to zagrożenie i tylko dlatego
              chcieli by Rydzyka trochę zastopować, ale część nawet na to jest zbyt
              zacietrzewiona. Więc po okresie totalnego klerykalizmu może i nawet będziemy
              mieli kiedyś normalne państwo, kwestia tylko - kiedy. Świat przyspiesza, to
              może Kaczyński i Giertych nie przetrwają tylko co Franco, ich idol.
              • Gość: Prawdziwy-Polak Kocham Boga,nie chodze do kosciola. Jestem gorszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 10:58
                • kolter Re: Kocham Boga,nie chodze do kosciola. Jestem go 03.02.06, 11:01
                  Skoro go kochasz to dobrze ze do kosciola nie chodzisz to dobrze bo ta
                  bluzniercza sekta niema nic z nim wspolnego ,a ci naiwni co jeszcze tam chodza
                  nie zapamietaja slowa Jezus ze slepy slepego prowadzi i razem do dolu wpadna!!!
                  • krasnov Redakcja GW to kmioty 03.02.06, 11:30
                    Redakcja GW to ciemne kmioty - popatrzcie na tę zakichaną ankietę. Po raz kolejny w tym kraju można tylko być katolikiem, albo nie być katolikiem. Dla innych opcji nie ma miejsca.
                    • orion_kr Re: Redakcja GW to kmioty 03.02.06, 12:29
                      ogolnie co do ankiet masz racje, ale w tym wypadku wydaje sie byc ok, wszystkie inne opcje to wlasnie niekatolik, po co wymieniac wszystkie potencjalne wyznania skoro artykul jest o katolikach...?
                      • Gość: antyKaczka CZARNA MAFIA SAMA DO TEGO DOPROWADZIŁA IP: *.outsourcing.atman.pl 03.02.06, 13:35
                        To wina klech, którzy zamiast przybliżać ludzi do Boga sami przybliżają się do
                        mamony. Co się stało ze ślubowaniem życia w ubustwie i pomaganiu potrzebującym?
                        Kolenda miast być niesieniem światła nadziei stała się zbórką pieniedzy, w
                        niektórych parafiach proboszcz z ambony wyczytuje kto ile dał. Dlatego w du...e
                        mam księży, nie wszystkich, ale niestety tych z powołaniem jest coraz mniej, po
                        co mi taki kosztowny pośrednik miezy mną a Bogiem? Dla przykładu proboszcz z
                        Sosnowca który za pogrzeb zarządał "w promocji" 1000 zł za dwie ofiary tragedii
                        (ojciec i syn) którzy zgineli przywaleni halą MTK.
                        • Gość: magda.en Brawo! Popieram w 100%!!! IP: *.autocom.pl 03.02.06, 14:33
                        • Gość: WN Re: CZARNA MAFIA SAMA DO TEGO DOPROWADZIŁA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 14:59
                          "Proboszcz z Sosnowca za pogrzeb zarządał "w promocji" 1000 zł za dwie ofiary
                          tragedii (ojciec i syn) którzy zgineli przywaleni halą MTK."

Ale żniwo. Roboty moc: pogrzeby, msze za spokój dusz... Proponuję msze za pomoc
                          psychologiczną, także w promocji. Potem wszystkie obrządki rocznicowe. Ale
                          kaska się trafiła, jak ślepej kurze ziarno.

Cywilizacja zachodnia kręci się wokół mamony. Kościół katolicki też.
                          • katrina_bush A gdzie kosciola dzisiaj nie ma ? Telewizja, prasa 03.02.06, 18:41
                            Kosciol jest dzisiaj wszedzie: na ulicy, w telewizji, w prasie...

Wchodzi ludziom z butami w sfere prywatna,
                            jak moze i gdzie tylko moze...

bo taka niby jego misja,
                            bo to jego obowiazek...bla, bla, bla...

Wchodzi ludziom z butami, jak niechciany,
                            niemile widziany nachalny gosc ?!

• critic Re: Kocham Boga,nie chodze do kosciola. Jestem go 03.02.06, 14:44
                    Na pytanie dlaczego nie chodzę do Kościoła mógłbym odpowiedzieć "Gdyż jestem
                    osobą głęboko wierzącą". Wiara w Boga w dzisiejszych czasach ma niewiele
                    wspólnego z Kościołem (i prawdopodobnie nigdy nie miała).
                  • Gość: protestantus Re: Kocham Boga,nie chodze do kosciola. Jestem go IP: *.bg.us.edu.pl 20.02.07, 17:13
                    Wiara na pół gwizdka? A co ma być na cały gwizdek? Co to wogóle miałoby znaczyć?
                    Otóż ludzie wierzącyw całość utrudniają swoją postawą zmiany doktrynalne.Jeżeli
                    wszyscy nie będą mieli wątpliwości to skąd się wątpliwości wezmą.Ktoś musi
                    wierzyć na pół gwizdka by stać się zaczynem czegoś nowego,zmiany,reformy.
                • bclllinton Re: Kocham Boga,nie chodze do kosciola. Jestem go 03.02.06, 11:27
                  Prosze sprecyzowac. Kochasz Boga sercem czy ustami? Co jest podstawa Twojej
                  wiary, np. Nowytes Testament, Babcia kazala ?
                • Gość: wredna jędza Nie chodze do parafialnego :P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 11:31
                  W związku z przeprowadzką zmieniłam parafie. W nowym miejscu usiłowałam sie
                  zmusić przez rok, żeby chodzić do parafialnego :D
                  Nic z tego, standardy tam obowiązujące mi nie odpowiadają - jeżdze na "stare
                  śmieci", albo ide do "konkurencji" [kaplica jednego z zakonów jest na terenie
                  parafii] :P
                • Gość: Były katolik Nie za chodzenie do Kościoła... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 12:28
                  Nie za chodzenie do kościoła będziemy rozliczani, ale za to jacy jesteśmy dla
                  ludzi!
              • Gość: Zenon Re: Rewolucja światopoglądowa! IP: *.chello.pl 03.02.06, 14:34
                Rany Boskie! Czy ty wiesz ile trwala dykatatura Franco? Kilkadziesiat lat!
              • campbell Re: Rewolucja światopoglądowa! 03.02.06, 17:33
                W Hiszpanii jest tak jak piszesz. Braki kadrowe wyrównywane są księżmi z Polski,
                którzy mają pod opieką po kilka wsi, co nie oznacza, że kościół w niedzielę jest
                pełny. Ale to na wsiach. W miastach odradza się religijność i duchowość,
                aczkolwiek nie oznacza to powrotu do oficjalnego koscioła
            • bclllinton Teorie na temat dobr ktore laickich spoleczenstw 03.02.06, 10:15
              • Gość: Chrzescijanin TO PRZEZ TO ZE KOSCIOL TOLERUJE RYDZYKA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 10:39
                • wrojoz Re: TO PRZEZ TO ZE KOSCIOL TOLERUJE RYDZYKA! 03.02.06, 13:02
                  Jestem wierzacym katolikiem i chodze do kosciola. Ale jak Kosciol nie zrobi
                  porzadku z Rydzykiem, to bede nalezal do kolejnych 400.000 ktorzy odeszli.
                  Rydzyk to hanba naszego kraju. Dlaczego Episkopat zwleka z decyzja ?
                  • bclllinton Re: TO PRZEZ TO ZE KOSCIOL TOLERUJE RYDZYKA! 03.02.06, 15:07
                    co on takiego zrobil albo robi?Nie mam mozliwosci sluchania RM dlatego prosze o
                    szczera odpowiedz.
                    • Gość: katokato Re: TO PRZEZ TO ZE KOSCIOL TOLERUJE RYDZYKA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 19:52
                      Slucham tego radia chcac nie chcac bo moja sasiadka tego slucha bardzo glosno i
                      wszystko slychac przez sciany. Strasznie manipuluja biednymi ludzmi w tym radio.
            • hub123 Re: Rewolucja światopoglądowa! 03.02.06, 10:43
              Nie jest dobre, że będziemy krajem "laickim". Na wierze można budować piękne rzeczy, zależy to tylko od nas samych - budowniczych.
              Wiara spaja ludzi, łączy ich, pamiętaj o tym.
              • Gość: kiosk Wiara tak, religia lub organizacja nie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 11:08
              • Gość: prażanin Re: Rewolucja światopoglądowa! IP: *.kdpw.com.pl 03.02.06, 14:00
                patrz jesień średniowiecza
                1000 lat zahamowania rozwoju cywilizacyjnego
                wojny religijne
              • Gość: protestantus Re: Rewolucja światopoglądowa! IP: *.bg.us.edu.pl 20.02.07, 17:20
                Wiara ich łączy spaja.Czy to nie grozi sitwą? Wszyscy z jednej parafi,że tak
                powiem.Wiara spajała Niemcy przez wieki.I co zapobiegło to hitleryzmowi?
            • bclllinton (Nastepna proba) Teorie na temat dobr, 03.02.06, 11:19
              ktore laickie spoleczenstwa gwarantuja ich czlonka poprzez sam fakt bycia
              spoleczenstwem laickim nalezy z wielu wzgledow zaliczyc w poczet mitow.
              Cala sprawa robija sie o kwestie definicji. Podobnie jak ma to miejsce w
              przypadku konfliktu pomiedzy Irlandczykami i Anglikami w Ulsterze podobnie ma
              sie sprawa w prezentowaniu roznic pomiedzy spoleczenstwami laickimi i nie
              laickimi.
              Smiem zauwazyc ze kazda korespondencja dotyczaca jakichkolwiek niepokojow w
              Ulsterze komentowana jest jakoby chodzilo tylko i wylacznie o konflikt pomiedzy
              katolikami a protestantami. Niezaprzeczalnym hitorycznym faktem jest jednak ze
              podloze konfliktu lezy w sferze o wiele bardziej trywialnej i nie raz
              juz "przerabianej" w historii. Po prostu ktos komus cos kiedys zabral i ten
              ktos do tej pory nie moze sie z tym pogodzic. To ze akurat po jednej stronie
              stoja Irlandczycy ktorzy sa katolikami a po drugiej prostestanci czyli Anglicy
              pozwala w doskonaly sposb sila kreujacym swiatopoglady wskazac na przyczynowosc
              tego konfliktu lezaca w sferze religi. Jakby inaczej! Przeciez zyjemy w Europie
              w ktorej rownosc i braterstwo nie pozwoli nigdy aby ktos mogl pomyslec ze
              istnieja "rowniejsi" ktorzy zarazem sa niesprawiedliwi w swoim dzialaniu.
              Kazdej religi towarzyszy pewna ideologia, swiatopoglad. Ciekawe co by sie
              mowilo o tym konflikcie gdyby Irlandczycy byli w iekszosci filatelistami a
              Anglícy cyklistami?!?
              Likwidujac tylko slowo religia mielibysmy, rozwazajac dalej, do czynienia z
              grupa ludzi wyznajacych pewien swiatopoglad, ktoremu towarzysza
              charakterystyczne celebracje, ryty itp. Jezeli pozbawimy religie (w tym
              przypadku katolicka)tylko okreslenia religia i przeciwstawimy ta ideologie
              dajmy na to ideologi masonskiej to mozemy mowic o wspolnym mianowniku dzieki
              ktoremu mozemy te dwie ideologie ze soba porownac.
              Francja jest w tym przypadku znakomitym przykladem. Od setek lat krajem tym
              kierowaly grupy ludzi (tak jak i dzisiaj) ktorych czlonkowstwo w organizacjach
              masonskich i paramasonskich bylo i jest tajemnica poliszynela. Ludzie ci oddaja
              rowniez czesc bogu/bogom. To ze jeden z ich bogow ma golen zakonczona kopytem
              jest rowniez ogolnie znane. Dlaczego w takim razie mowi sie o tym
              spoleczenstwie ze jest ono laickie, jezeli przywodcy tego spoleczenstwa sa de
              facto "bardzo religijni". Wiecej, zasady swojej religii wprowadzaja oni
              skutecznie w zycie, deformujac wszelkie przejawy religinosci w oddawaniu
              Boskiej czci Jezusowi Chrystusowi, poniewaz nienawidza oni Ewangelii Chrystusa
              i jego Nauki. Dlatego tez uwazam ze laickosc spoleczenstw jest przykrywka do
              walki wyznawcow religi, ktora oczywiscie nie jest religia, przeciwko tym
              ktorych religijnosc traci sredniowieczem i jest w ich oczach bzdura.
              Zyje w spoleczenstwie zachodnioeuropejskim protestanckim i mozesz mi wierzyc na
              slowa ze wielu ludzi po sciagnieciu "maski" np. pani/pana radcy podatkowego
              specjalisty od PR, managera itp. mowi w sposob mniej lub bardziej posredni o
              tesknocie do Niego. Do Tego ktorego szukaja a jeszcze nie znalezli.
              Pozdrawiam
              Ps. Jestes ateista?
            • Gość: ASD Re: Rewolucja światopoglądowa! IP: *.kom / *.os1.kn.pl 03.02.06, 11:29
              Jak moher wymrze to wtedy dopiero frekwencja spadnie :) (i poparcie PiSu również).
          • Gość: jankop [...] IP: *.chello.pl 03.02.06, 10:09
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • sojkaj2 Re: Prosze Cię -nie mów o tym człowieczku:OJCIEC 03.02.06, 10:22
            dobre, dobre he he
          • Gość: Kaczor Re: Prosze Cię -nie mów o tym człowieczku:OJCIEC IP: *.sympatico.ca 03.02.06, 11:55
            Kolego Mangold. O jakiej mafijnej organizacji piszesz kretynie? Ojciec Rydzyk,
            to nie caly Kosciol Katolicki i nie wiara w Boga, ktorej widocznie tobie
            brakuje. Tak, brakuje ci wiary nie tylko w Boga, ale i w uczciwych ludzi,
            ktorzy bez wzgledu na przynaleznosc do kosciola czy organizacji politycznej
            potrafia byc zyczliwi innym i uczciwi. Modne jest osle jeden szarganie
            swietosci narodowych, plucie na nasze wartosci, ktore przez cale stulecia byly
            dla Polakow wartosciami wiodacymi. Jesli takie sa twoje poglady, to powinienes
            byc konsekwentny w swoim zyciu i tak na przyklad lzyc i pomiatac swoimi
            rodzicami. Przeciez to tez ludzie, ktorzy tak na dobra sprawe chcieli ciebie
            wychowac na dobrego czlowieka. Cos mi sie wydaje, ze im sie to nie udalo. Wiec
            smialo, nalezy im sie tych pare k... na powitanie kazdego dnia. Tak bowiem
            nakazuje ci twoje "czyste sumienie".
            • dorota.alex Re: Prosze Cię -nie mów o tym człowieczku:OJCIEC 03.02.06, 12:09
              Oj, o zyczliwosci, to kolega Kaczor chyba niewiele wie... Zacietrzewianie sie to chyba wspolna cecha
              Kaczorow! Ja odebralam mafijna organczcje jako TV Trwam i Radio Maryja a nie caly Kosciol. A juz na
              pewno nie wiare w Boga. A tak poza tym to od urodzenia jestem ateistka, nie rozumiem pojecia Swietosci
              Narodowe, a pomimo to, nie rzucam rodzicom na powitanie kilku k.
            • mangold no juz jestem po niesłusznym banie....:P 03.02.06, 14:33
              Co to sa świętości narodowe ? Czy to to, co mam głeboko w d****? a starzy
              nauczyli mnie jednego, że nie warto być smiesznyn polaczkiem non stop
              załamującym recę nad narodowymi katastrofami i grobami (czyli wychowali mnie na
              niezłego ludzia) :-D ...Ty to chyba lubisz co ?? wartości wiodące...buahahaha
              tez mi coś :P

Gość portalu: Kaczor napisał(a):

> Kolego Mangold. O jakiej mafijnej organizacji piszesz kretynie? Ojciec Rydzyk,
              >
              > to nie caly Kosciol Katolicki i nie wiara w Boga, ktorej widocznie tobie
              > brakuje. Tak, brakuje ci wiary nie tylko w Boga, ale i w uczciwych ludzi,
              > ktorzy bez wzgledu na przynaleznosc do kosciola czy organizacji politycznej
              > potrafia byc zyczliwi innym i uczciwi. Modne jest osle jeden szarganie
              > swietosci narodowych, plucie na nasze wartosci, ktore przez cale stulecia byly
              > dla Polakow wartosciami wiodacymi. Jesli takie sa twoje poglady, to powinienes
              > byc konsekwentny w swoim zyciu i tak na przyklad lzyc i pomiatac swoimi
              > rodzicami. Przeciez to tez ludzie, ktorzy tak na dobra sprawe chcieli ciebie
              > wychowac na dobrego czlowieka. Cos mi sie wydaje, ze im sie to nie udalo. Wiec
              > smialo, nalezy im sie tych pare k... na powitanie kazdego dnia. Tak bowiem
              > nakazuje ci twoje "czyste sumienie".
            • Gość: FRN Re: Prosze Cię -nie mów o tym człowieczku:OJCIEC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 15:12
              > Kolego Mangold. O jakiej mafijnej organizacji piszesz kretynie? Ojciec Rydzyk,

> potrafia byc zyczliwi innym i uczciwi. Modne jest osle jeden szarganie

To oczywiscie w ramach przykazania milosci do blizniego swego operujesz tymi
              epitetami, prawda? Tak z braterska miloscia wyciagasz ku zbladzonej owieczce rece...
              Ech, "katolicy"...
          • mindhardcore Re: Prosze Cię -nie mów o tym człowieczku:OJCIEC 03.02.06, 12:33
            sorry Mangold, że do tej pory miałem Cię za geja...
            • mangold Nic nie szkodzi :-P dobrze ze nie za księdza albo 03.02.06, 14:33
              weszpolaka Uffff.

mindhardcore napisał:

> sorry Mangold, że do tej pory miałem Cię za geja...
          • Gość: ateista :0 IP: *.toya.net.pl 24.07.09, 22:38
            boga i tak nie ma;]
        • resdes Będzie spadać dużo szybciej, dzięki PISowi i RM. 03.02.06, 10:10
        • Gość: pani_rosomak Re: W Polsce wiare się wyznaje,jej posiadanie nie IP: *.acn.waw.pl 03.02.06, 10:23
          KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE TO NIE OJCIEC RYDZYK!! Zrozumcie to wreszcie. Jego nazwisko odmieniane jest w mediach przez wszystkie przypadki a konia z rzędem temu kto go w ogóle słucha. Niszowe radio skupiające garstkę słuchaczek na marnej emeryturze ma być nagle wyznacznikiem religii o tysiacletniej tradycji w tym kraju?? To chyba jakiś żart.Jestem praktykującą katoliczką, i z radiem Matyja nie mam i nie chce mieć nic wspólnego.To jest narzędzie dyskredytacji religii katolickiej w naszym kraju. W tysiącach innych kościołów pełno jest wspaniałych mądrych , oddanych Bogu i ludziom księży i zakonników, a w mediach słyszy się tylko o tym biednym megalomanie z Torunia. Kiedy to się wreszcie skończy? Dlaczego media i politycy robią mu darmową reklamę? Niech poprostu zniknie z naszej sceny medialnej raz na zawsze. Niech sobie nadaje te swoje rozmowy ze starymi babciami, i dobrze, im to jest potrzebne, dla nich to jest ważne i niech tak zostanie. Ale niech wreszcie przestanie być utorzsamiany z całym Kościołem w naszym kraju.
          • galien Re: W Polsce wiare się wyznaje,jej posiadanie nie 03.02.06, 10:46
            Rydzyk powinien siedziec za przestepstwa podatkowe. Konkordat powinien byc
            zerwany, a przynajmniej renegocjowany. powinna byc tez zaostrzona ustawa o
            rozdziale kosciola od panstwa
            • dryo Re: W Polsce wiare się wyznaje,jej posiadanie nie 03.02.06, 10:49
              galien napisał:

> Rydzyk powinien siedziec za przestepstwa podatkowe. Konkordat powinien byc
              > zerwany, a przynajmniej renegocjowany. powinna byc tez zaostrzona ustawa o
              > rozdziale kosciola od panstwa

Nie za tego rządu :)

Co do konkordatu, to jakoś nie rozumiem, dlaczego chciałbyś renegocjować. Ta
              umowa jest chyba całkiem przyzwoita. Należałoby jedynie wyrównać szanse innych
              religii. Trzeba pamiętać, że jednak większość naszego społeczeństwa wierzy w
              takiego albo innego Boga.
          • dryo Re: W Polsce wiare się wyznaje,jej posiadanie nie 03.02.06, 10:46
            Gość portalu: pani_rosomak napisał(a):
            > KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE TO NIE OJCIEC RYDZYK!! (...)

Ale to on robi złą reklamę dla księży i zachwiewa wiarę w uczciwość księży.
            Jeżeli do tego doliczyć, że dla wielu ludzi wiara, to jest wiara w księdza, a
            nie Boga, to i ludzie zaczynają odchodzić.
            Politykom jak widać nie jest łatwo zrezygnować z rzeszy głosów, więc nie licz,
            że do Rydzyka przestaną chodzić.

Mnie od kościoła odwiodła jedna rzecz: obłuda. Ludzie* przychodzą tylko po to,
            by się pokazać, by być w niedzielę, by wyklepać paciorek. Swego czasu przyznałem
            się sam przed sobą, że jestem taki sam. I postanowiłem z tym skończyć. I czuję
            ulgę, że przynajmniej samego siebie nie okłamuję.

* - tutaj mocno generalizuję, znam kilku ludzi o silnej wierze i na pewno jest
            ich więcej, ale być może to właśnie ten co piąty...
          • Gość: pau; Re: W Polsce wiare się wyznaje,jej posiadanie nie IP: *.chello.pl 03.02.06, 10:59
            To Ci sue tylko tak wydaje, że nikt go nie slucha. Zastanow się - po co
            politycy PIS-u jezdziliby do torunia gdyby tego radia nikt nie sluchal.
            Rozejzyj sie w autobusach. Co trzecia "stara baba" czyta nasz dziennik .. to
            jest plaga. Nawet na mojej uczelni -AGH ktos codziennie rano zostawia
            najswiezszy numer naszego dziennika na parapecie. Obudz sie!
          • Gość: haniaja Re: W Polsce wiare się wyznaje,jej posiadanie nie IP: 212.180.145.* 03.02.06, 11:09
            no to może niech się wreszcie kościół ustosunkuje do tego Toruńkiego radia!!!
            Wszak jest to radio niby katolickie, tak? a pseudoojciec, który za tym
            wszystkim stoi jest księdzem, więc nie mów mi, proszę, że RM to nie jest
            element koscioła!!!
            • kolter Re: W Polsce wiare się wyznaje,jej posiadanie nie 03.02.06, 11:13
              To moze nich Glemp jako monopolista karze placic za urzycie slowa
              katolicki ,wtedy moze okazac sie ze Rydz zacznie mowic ze to radio swiadkow
              Jechowy?? kasa überaless
          • Gość: knursczur Re: W Polsce wiare się wyznaje,jej posiadanie nie IP: 62.29.160.* 03.02.06, 13:26
            Koścół w Polsce to nie o. Rydzyk - zgadzam się. Kościół w Polsce to obłuda,
            pieniądze, władza i kłamstwa. To homoseksualizm, alkoholizm, brak tolerancji,
            zaangażowanie w politkę. To maszynka do zarabiania nieopodatkowanych pieniędzy.
            To największy posiadacz ziemski w Polsce pomijając skarb państwa. To
            organizacja bezwzględnie wykorzystująca ciemnotę ludzką.

Jak zwykła mawiać pewien mądry człowiek: "Bóg jest wspaniały. Jego służba
            naziemna totalnie do bani..."
        • Gość: Zuzia Re: W Polsce wiare się wyznaje,jej posiadanie nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 10:33
          Jakoś nie zauważam spadku ilości wiernych. Np. msze za zmarłych w Katowicach,
          dzisiejszy pogrzeb księdza w Warszawie - według Wyborczej to pustki.
          • Gość: taaaa Re: W Polsce wiare się wyznaje,jej posiadanie nie IP: *.net.autocom.pl 03.02.06, 11:34
            akurat podalas dwa wyjatki zupełnie nie potwierdzajace reguły.
        • Gość: haniaja [...] IP: 212.180.145.* 03.02.06, 11:04
        • o.lucky.man A CO TO WSPÓLNEGO Z RYDZYKIEM? 03.02.06, 12:43
          W artykule napisano, że spadek notuje się od 16 lat a Ty dostrzegasz w
          tym "niewidzialną rękę Rydzyka"?
          A może Boga, co chłoptasiu?
          • Gość: analityk Re: A CO TO WSPÓLNEGO Z RYDZYKIEM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 13:01
            To ze wiernych od pieciu lat ubywa w zastrszajacym tepie! odkad rydzyk miesza w
            kosciele jest coraz gorzej i kosciol nie ma na to pomyslu. ot co!
        • mibar Re: W Polsce wiare się wyznaje,jej posiadanie nie 03.02.06, 15:02
          No nie bylbym taki pewien. Mysle ze nasz ukochane partie destabilizujace cos
          poradza na to. Nie wiem listy obecnosci na mszach, ulgi podatkowe, "mszalne" dla
          chodzacych. W chorych pomyslach i rozdawaniu pieniedzy nie maja sobie rownych.
          Tak więc. Nie lekajcie sie!!! Jeszcze zaczniecie chodzic do kościoła. I wszyscy
          bedziemy jedna wielką "rydziną";) pozdr
    • Gość: jacek Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: 217.153.142.* 03.02.06, 09:21
      w roku 2006 ubędzie 800 000 wiernych - dzięki Rydzykowi i jemu podobnym !
      • dryo Re: Polska wiara na pół gwizdka 03.02.06, 10:53
        Gość portalu: jacek napisał(a):

> w roku 2006 ubędzie 800 000 wiernych - dzięki Rydzykowi i jemu podobnym !

Będzie blisko 40 mln. Jak w Chinach. Nie należysz do partii - masz problem. Nie
        należysz do "Kościoła Rydzykowego" - masz problem.
        • Gość: radar Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 11:04
          Gość portalu: jacek napisał(a):
          >
          > > w roku 2006 ubędzie 800 000 wiernych - dzięki Rydzykowi i jemu podobnym
          > !
          >
          > Będzie blisko 40 mln. Jak w Chinach. Nie należysz do partii - masz problem.
          Nie
          > należysz do "Kościoła Rydzykowego" - masz problem.

Jakoś w PRL-u do pzpr-a wszyscy nie należeli. Uchowamy sie...
          • Gość: FRN Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 15:16
            Ale PZPR i zbrojne jego ramie to mialo raptem 40 lat doswiadczenia. A za
            Kosciolem stoi 2000 lat. Maja lepsze metody i wiecej wprawy w ich stosowaniu.
            Nawet smierc nie jest ucieczka bo po niej przeca kregi piekielne..
    • alkud @ Ludzie przechodzą na islam @ 03.02.06, 09:25

:-)

j/w

religiapokoju.blox.pl/
    • Gość: czyt Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.mn.agh.edu.pl 03.02.06, 09:28
      Polacy-katolicy nie muszą chodzić do kościoła, ani w ogóle dotrzymywac przykazań, i tak pójdą do nieba, za samo to, że nie lubią żydomasonów
    • Gość: Johny Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.pixs.philips.com 03.02.06, 09:32
      Nie ma sie czemu dziwic. Polskie spoleczenstwo jest coraz lepiej wyksztalcone i
      jak widzi Rydzyka z jego koncernem medialnym + oszolomow i faszystow z LPR i
      Samoobrony to wrecz naturalnie odzegnuje sie od sklasyfikowania na rowni z tym
      bagnem moralnym. I stad bierze sie coraz wiecej wierzacych-niepraktykujacych.
      Ludzie wierza w Boga a nie w kosciol, ktory czesto zamazuje ta roznice (o
      zgrozo!!) Kosciol kreuje sie na czysty, dobry i sprawiedliwy. I to jest puntj
      wyjsciowy w jego ocenie. Wiec kazde "zdarzenia" jak zaklamany rasista Rydzyk (a
      Bog w swoich naukach mowi o milosci....) podkopuja jego autorytet i zucaja cien
      na cala instytuacje. A kosciol dodatkowo pokazuje calkowita impotencje w
      rozwiazywaniu takich problemow, czym dodatkowo zapracowuje sobie na utrate
      szacunku. Ludzie (niestety nie wszyscy) jasno rozrozniaja wiare w Boga od wiary
      w instytucje kosciola.
      • lucusia3 Re: Polska wiara na pół gwizdka 03.02.06, 09:55
        Ludzie w Polsce nie rozróżniaja chodzenia do Kościoła od wiary. Polska, w badaniach obejmujących wiele krajów Europy, zajęła pierwsze miejsce w uczestniczeniu w obrzędach na 1000 mieszkańców, ale ostatnie gdy pytano o przeżycia religijne. Jesteśmy narodem niewierzącym i praktykującym. Powoli niektórzy praktykujący zdaja sobie z tego sprawę.
        PS w pytaniu jaka jest Trójca Święta wygrała opcja: Pan Bóg, Pan Jezus i Matka Boska.
        • sojkaj2 Re: Polska wiara na pół gwizdka 03.02.06, 10:25
          masz dostęp do jakiegoś internetowego linka do tych badań?
    • Gość: kleo Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: 195.136.186.* 03.02.06, 09:32
      Przynajmniej wiadomo dlaczego funkcjonariusze KK tak histeryzują i kolaborują,
      a to z Pisem, a to z LPR, a to z Andrzejem L.
      Wystarczy pomnożyć te 400 000 przez te złotówki które zostawiaja na tacy i z
      innych koscielnych okazji. A potem jeszcze pomnozyć przez liczbę tygodni w roku.
      szcześć boże
      • kolter Re: Polska wiara na pół gwizdka 03.02.06, 09:41
        Teraz Kler nie liczy juz na ksae Baranow (sorry owieczek) tylko na to ze rzad
        pod pozorem roznych organizacji nbby charetatywnych cos da
        • piwi77 Re: Polska wiara na pół gwizdka 03.02.06, 09:47
          I tu sie moga przeliczyc. Zont (taka pisownia jaki rzad) Ojca Marcinkiewicza
          wiele dac nie bedzie mogl, bo z czego? Dochody w tym roku sa przeszacowane
          (budzet liczy na wzrost gospodarczy rzedu 4,3% - smiech na sali), a nowelizacja
          budzetu na jesieni bylaby kompromitacja. I tak do niej niechybnie dojdzie.
    • bogiusz i bardzo dobrze!!!! 03.02.06, 09:33
      i bardzo dobrze!!!!! jesli ksiadz z ambony grzmi o polityce to mam gdzies taki
      Kosciol,a teraz jeszcze jak kaczory siedza u rydzyka non toper to juz w ogole
      sie slabo robi.Kosciol powinien siedziec cicho na te sprawy a nie przyjmowac
      kolejnych politykow na msze.Moherowe berety wygina to i politycy nie beda sie
      pchac do Kosciola bo juz tam elepktoratu nie bedzie zadnego
      • Gość: ja Re: i bardzo dobrze!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 09:43
        Ale na Toruniu Kościół się nie kończy, ba, mam wrażenie, że RM w ogóle mało ma
        wspólnego z Kościołem Katolickim. Przynajmniej dla mnie, praktykującego
        katolika. Zapewniam, że jeśli nawet mniej ludzi do kościołów przychodzi, to
        zaczynają przychodzić tacy, którzy myślą i dla których wiara jest świadomym
        wyborem drogi życia. Więc jeśli chodzi o mnie - byle tak dalej!
        • Gość: gość tego portalu nowa jakość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 13:13
          Nie będą już hen za murami kościoła stały dzieciaki, które przyszły bo im babcia kazała. Mohery wyginą nie będzie miał kto pod ołtarzem lamentować pieśni o tym jak to źli żydzi ukrzyżowali Pana Jezusa, który był niemalże tak dobry jak nasz oby święty Jan Paweł....
          Budzę się rano i myślę że z moją wiarą jest coraz gorzej. Pocieszam się tym że zawsze mogłem zostać wyznawcą RM. Kościół potrzebuje świeżości a nie stęchlizny serwowanej przez "ojców"!
      • emeryt21 Re: i bardzo dobrze!!!! 03.02.06, 09:46
        Niestety a moze stety,kosciol katolicki w Polsce chyli sie ku
        upadkowi.oczywiscie to predko nie nastapi,ale jednak.Nasi hierarchowie nie moga
        zrozumiec,ze nie tedy droga.W krajach cywilizowanych koscioly sa blizej
        ludzi,sa z nimi,wsrod nich.Ze szczebla parafii nikt nie widzi koniecznosci
        istnienia rozbudowanej struktury zarzadzania kosciolem.To jest zbedna
        nadbudowa.Zrozumiale sa instytucje charytatywne,naukowe itp,ale te biura arcy i
        super biskupi?Komu to potrzebne.Te legiony swietych,te dziwne klasztory?Po co
        to jest?To wszystko odstrasza od sympatycznego ksiedza,ktory mowi o naszych
        sprawach,o dzieciach,babciach.Jego zona piecze ciasteczka i czestuje panie z
        parafii na herbatce itd itd.Gdzie to u nas?Tak wyglada kosciol na swiecie,w
        malych miasteczkach i wsiach.Opamietajcie sie w pore,poki kosciol jeszcze
        istnieje.
        • madur4 Re: i bardzo dobrze!!!! 03.02.06, 10:37
          Swietny, zwiezly komentarz. Tak kiedys w Polsce bedzie, ale trzeba jeszcze
          poczekac.
        • r202 Re: i bardzo dobrze!!!! 03.02.06, 12:09
          > to jest?To wszystko odstrasza od sympatycznego ksiedza,ktory mowi o naszych
          > sprawach,o dzieciach,babciach.Jego zona piecze ciasteczka

Czyja żona? Księdza katolickiego? Gdzie? W Europie? Czyba ci się kościół ze zborem pomylił a ksiądz z
          pastorem albo popem. Tylko, że na Zachodzie, również w zborach pustki. Więc widać to nie o herbatę u
          żony pastora chodzi.
          \
        • belus77 Re: i bardzo dobrze!!!! 19.11.06, 22:49
          Akurat ksiedza od swoich dzieci to trzymaj na dystans: dla nich to dawcy kasy
          na wiele lat, a jesli on lubi kupowac im motocykle jak pewien Pralat ...???
      • pinia1a Re: i bardzo dobrze!!!! 03.02.06, 11:40
        bogiusz napisał:

> i bardzo dobrze!!!!! jesli ksiadz z ambony grzmi o polityce to mam gdzies
        taki
        > Kosciol,a teraz jeszcze jak kaczory siedza u rydzyka non toper to juz w ogole
        > sie slabo robi.Kosciol powinien siedziec cicho na te sprawy a nie przyjmowac
        > kolejnych politykow na msze.Moherowe berety wygina to i politycy nie beda sie
        > pchac do Kosciola bo juz tam elepktoratu nie bedzie zadnego

Popieram!
        Kościoły będą może w przyszłości puste ale jeszcze to długo potrwa, bo
        zaślepionych baranków niestety nam nie brakuje w Polsce.
        Dlaczego ciągle dają na to "Rydzykowe Radyjko" ?

Najgorsze jest to, że "Kaczorki-kapłony" tyłków nie odkleją od stołeczków a
        wybory nam nic nie dadza jeśli ludzie przestaną na nie chodzić.
        A tak z pewnością będzie, bo 10-30% frekwencji niczego nam nie poprawi.
        Tylko kolejna rewolucja coś może zmienić ale...
        • endrju55 Re: i bardzo dobrze!!!! 29.04.06, 22:40
          • Gość: protestantus Re: Wiara na cały gwizdek=Iran IP: *.bg.us.edu.pl 20.02.07, 17:23
            Wiara na cały gwizdek najczęściej źle się kończy.Przykładów nie brakuje w
            historii.
    • piwi77 W koncu jakas dobra wiadomosc! 03.02.06, 09:42
      W ostatnich dniach przytlaczaja nas tylko zle wiesci. Ciesze sie, ze od strony
      liczby wyznawcow kk nadeszla jakas dobra wiadomosc...
      • Gość: saimonek Re: W koncu jakas dobra wiadomosc! IP: 193.201.167.* 03.02.06, 09:44
        Napiszę tak: ludzie normalnieją, przestają wierzyć w brednie i zabobony, wyciąganie kasy (co łaska, ale nie mniej niż...). Czarni to nieroby i tyle.
        • piwi77 Re: W koncu jakas dobra wiadomosc! 03.02.06, 09:54
          Gość portalu: saimonek napisał(a):

> Czarni to nieroby i tyle.

Gdyby tak bylo, byloby niezle. Niestety sa takze aferzystami na wielka skale,
          oszustami, gorszycielami, zlodziejami i mordercami. Na razie wystarczy.
        • piwi77 Re: W koncu jakas dobra wiadomosc! 03.02.06, 09:55
          Aha zapomnialem! I reprezentuja interesy obcego panstwa, ktore nigdy nie
          pokrywaja sie z polskimi
    • Gość: kasia Co wy pieprzycie?W kościele jest nudno IP: 87.207.120.* 03.02.06, 09:43
      i dlatego większość nie chodzi,a księża operują językiem rodem z 19-wieku.
      Ja np. nigdy nie rozumiałam o czym gada papież, ale tak dosłownie, a
      interpretacje innych mnie nie interesują.
      Kosciół jest zwyczajnie przestarzały.
      • Gość: ja Re: Co wy pieprzycie?W kościele jest nudno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 09:47
        Droga Kasiu, to poszukaj kościoła, w którym mówia Twoim językiem. Na pewno taki
        gdzieś znajdziesz, choc może łatwo nie będzie. A papieża mogłaś nie rozumieć
        nie dlatego, że mówił przestarzałym językiem, tylko dlatego, że był filozofem,
        którego trudno zrozumiec bez wcześniejszego przygotowania. I zapewniam Cię, że
        w Kościele naprawdę nie jest nudno, tylko trzeba się trochę postarać!
        powodzenia!
        • Gość: KASIA Re: Co wy pieprzycie?W kościele jest nudno IP: *.kompania.net 03.02.06, 13:17
          Postarać?, to ja mam się starać?. To przecież w jego interesie leży, żeby był
          zrozumiały dla przeciętnego człowieka a nie tylko filozofów, bo od filozofa
          pieniędzy nie wydrze.
          • Gość: ja Re: Co wy pieprzycie?W kościele jest nudno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 14:33
            A kto Ci każe dawać pieniądze? Ja tylko proponuję, żebyś przeniosła się gdzie
            indziej, jeśli chcesz zrozumieć. Jeśli nie chcesz, to Twoja wola, tylko wtedy
            nie wiem o co się czepiasz? Skoro w kosciele, do którego chodzisz mówią
            niezrozumiale i jeszcze żądają od Ciebie opłat, to najlepiej zgłoś to w kurii i
            przenieś się tam, gdzie jest normalnie. Proste, prawda?
          • Gość: ja Re: Co wy pieprzycie?W kościele jest nudno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 14:35
            Acha, jeszcze jedno: działalność Kościoła, mimo wszystko, nie polega
            na "wydzieraniu" pieniędzy. Ale owszem, powinni się starać dotrzeć do Ciebie,
            tak żebyś coś zrozumiała. Tylko bez Twojej dobrej woli się nie obejdzie.
      • piwi77 Re: Co wy pieprzycie?W kościele jest nudno 03.02.06, 09:56
        Musi byc nudno skoro funkcyjni mowia o rzeczach, w ktore sami nie wierza.
        • yarecki21 Piwi77 03.02.06, 10:20
          tak czytam twoje posty i zastanawiam się co czarni ci zrobili że pałasz do nich
          taką nienawiścią?
          nie pierwszy raz widze takie komentarze sygnowane twoim nickiem. Ogolnie jest
          duzo sensu w tym co piszesz ale znacznie wiecej jadu i zgryzoty.
          wyluzuj bo ci zwieracze puszcza ;)
          • piwi77 Re: Piwi77 03.02.06, 10:30
            Dzieki za przychylne rady! Jezeli dostrzegasz u mnie nienawisc do czarnych, to
            to jeszcze jeden dowod, ze nienawisc rodzi nienawisc. Psychologowie zas radza,
            ze jak sie jest wk.rwionym to trzeba dac ujsc uczuciu...
            • arsen44 Re: Piwi77 03.02.06, 11:57
              Piwi77, trzeba dać ujść uczuciu! Zamknij się z partnerem w najbliższej toalecie.
              • piwi77 Re: Piwi77 03.02.06, 12:14
                Widze, ze tryskasz doswiadczeniami (czego tam ucza w tej szkole medialnej?!),
                ale nie skorzystam ;-)
              • the_real_kris Przeciez on nie jest ksiedzem 03.02.06, 18:02
                takie rady to do czarnych - oni sie specjalizuja w folgowaniu sobie i takim
                uczuciom.
          • kocis1 Re: Piwi77 03.02.06, 11:24
            Subtelny to człowiek ten Piwi .. ja jestem mniej subtelny. Już Ci wytłumacze ..
            - otóż zauważył po prostu że przez ostatnie 15 lat swoich rządów ci czarni
            zrujnowali doszczętnie Polskę. Tylko tyle ...
        • Gość: P XIII Rozliczyć kolaborantów. IP: *.kompania.net 03.02.06, 13:22
          Rozliczyć tych, którzy doprowadzili do KOŃKORDATU, umowy korzystnej dla
          Watykanu a której konsekwencje ponosi polskie społeczeństwo.
      • Gość: jankop [...] IP: *.chello.pl 03.02.06, 10:12
      • Gość: milokropka Re: Co wy pieprzycie?W kościele jest nudno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 14:17
        to fakt w naszym kosciele jest nudno.Moja corka pojechala do Irlandii i zostala
        zaproszona osdobiscie przez pastora protestanckiego z cala rodzina na msze.
        Powitala ja jak goscia cala wspolnota protestancka z tego kosciola, ksiadz ich
        przedstawil, powiedzial ze przyjechali z Polski, jak sie nazywaja - byla bardzo
        mila atmosfera. Potem byla msza z wystepami zespolu dzieciecego- ten kosciol
        zyje i dba o swoje,, owieczki"". Moja rodzina nie mysli o zmianie wiary ale
        chcialam pokazac roznice miedzy msza w naszym kosciele a ich kosciele.
        • Gość: protestantus Re: Co wy pieprzycie?W kościele jest nudno IP: *.bg.us.edu.pl 20.02.07, 17:29
          No cóż tu się kler przyzwyczaił,że po prostu ludzie przychodzą,dlatego się nie
          stara i bo i po co,skoro nie trzeba.
    • burakiprlu [...] 03.02.06, 09:44
    • Gość: Wlochaty Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: .53.98.* / *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 09:45
      Jestem w wieku "postudenckim" ;) Kiedys do Kosciola chodzilem regularnie, choc w
      domu nikt nie praktykuje. Na studiach juz tylko odwiedzalem Kosciol by sie
      pomodlic poza msza. Niestety teraz mam Kosciol w radiu i telewizji, szczerze
      przyznam ze tak bardzo mnie odpycha ze nigdzie sie wybieram. Poza tym ile my juz
      mamy w Polsce Kosciolow? Jankowski, Rydzykowski, itp... zgubilem sie...
    • zaifi Re: Polska wiara na pół gwizdka 03.02.06, 09:48
      O.Rydzyk im,to znaczy kościołowi to załatwia.Niepraktykująca.
    • normalkk I dobrze!! 03.02.06, 09:50
      I bardzo dobrze!! Widać ludzie jednak mądrzeją i widzą, że do bycia dobrym i
      wierzącym, wcale nie jest potrzebny Kościół katolicki czy tym bardziej ksiądz,
      bo to nie jedyna droga do Boga. Bóg nie chce budynków, odklepywania wierszyków
      do obrazów, ale zależy mu raczej na dobru wobec ludzi i modlitwie własnym
      sercem – a Kościół nie pokazuje jak to robić. Poza tym nie chcę należeć do
      instytucji która dokonywała ludobójstwa, a teraz żeruje na biednym Państwie.
      Pozatym wkurza mnie mówienie, że Polska jest taka strasznie katolicka. Połowa
      tych co nawet co niedziele chodzi na msze, nie ma pojecia jak się na niej
      zachować, czym ona jest, czym powinna być dla katolika... itd.
      • yarecki21 Re: I dobrze!! ??? 03.02.06, 10:22
        jakiego ludobojstwa??
        • orion_kr Re: I dobrze!! ??? 03.02.06, 12:50
          udzial w zbrodniach faszyzmu nie wystarczy? Slowacja, Niemcy, Hiszpania,Chile.
          • yarecki21 Re: I dobrze!! ??? 03.02.06, 15:35
            Jaki udział?? Nie pitol. Już szybciej myslałem o jakis rzeziach Hugenotów,
            wojnach krzyżowych, czy innych Inkwizycjach. Ale ten przykład to z dupy
            wyciągnołeś. Co innego udział w zbrodniach a co innego brak potepienia ze
            strochu przed "delegalizacja" Kościola w powojennej Europie przed duet Hitlerro
            & Mussolini. Papież po prostu troszke się obawiał że szalejące w Europie
            totalitaryzmy nieco ateistyczne przerobią jego jego kościoły na szpitale i hale
            sportowe, a to co innego niż udział w zbrodni zwanej LUDOBÓJSTEM.
    • Gość: siostra Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.06, 09:51
      a mnie wzruszają piękne polityczne kazania.
      podoba mi się również że ksiądz grzmi że za mało rzucamy na tace.
    • antykaczyzm W kościołach co roku 400 tys. ludzi mniej 03.02.06, 09:55
      I chwała Bogu!
      • inna57 Re: W kościołach co roku 400 tys. ludzi mniej 03.02.06, 12:58
        Za komuny wszystko z wyjątkiem kościoła było bagnem, załóżmy że to twierdzenie
        jest słuszne. Teraz sam kościół zmienił się w ściek za sprawą niektórych swoich
        przedstawicieli. To daje do myślenia.
      • Gość: e Re: W kościołach co roku 400 tys. ludzi mniej IP: *.chello.pl 21.06.08, 22:35
        cieszy że ubywa , normalniejemy
    • Gość: HK Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 09:57
      Kiedyś należałem do Kościoła Katolickiego bo sądziłem że kreatury takie jak
      Rydzyk czy Jankowski to wrzody które Kościół łatwo usunie. Niestety zrozumiałem
      że to nie wrzody ale narośl rakowa która powoli zżera wszystkie dobre rzeczy
      które Kościół Katolicki reprezentował a na wierzch wychodzą te najgorsze -
      zupełnie jak w Hiszpanii za czasów Franco. Dziś pozdrawiam Was jako ewangelik.
      Polska się obroni przed Rydzykiem, bo rewolucji nie robi się za pomocą
      wymierających 70-letnich staruszek, ale KK bardzo ciężko za to zapłaci.
    • Gość: GM Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 09:58
      Ten sondaż powinno się wysłać wszystkim politykom na ich skrzynki e-mail. Te
      rozgrywki polityków z Radiem Maryja doprowadzą do prawdziwego kryzysu Kościoła.
      To , że prawdziwych wierzących jest < 30% wiadomo już od lat 70-tych. Ja
      określam się jak wierzący i praktykujący.
    • Gość: tamba Ciekawe czy dożyjemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 10:02
      czasów, w których KK będzie wiązał frekwencje ze swoim postępowaniem typu:
      reakcja na sprawę p. Paetza, Jedwabnego, wyciągnie kasy na świątynie O,
      utrzymywanie celibatu, tolarncję i asekurację faszyzującego, antysemickiego i
      anty-myślącego radia M., wystąpień JKM Glempa, etc. itd.

Jedno jest pewne, Nasze dzieci tego nie dożyją.
      • piwi77 Re: Ciekawe czy dożyjemy 03.02.06, 10:08
        KK od 17 wiekow swego istnienia wiaze frekwencje z czyms zupelnie innym. I to
        funkcjonuje. Mianowicie trzeba porzadnie wystraszyc ludzi pieklem, grzechami i
        zwiazanymi z tym posmiertnymi wiecznymi mekami. Trzeba tez w ludziach wywolac
        niekonczace sie wyrzuty sumienia. KK jest jednak swiadom, ze od pewnego poziomu
        myslenia metoda ta przynosi marne skutki. Konsekwentnie wiec KK jest przeciw
        zdobywaniu wiedzy i wzrostowi dobrobytu, ktory zdobywanie wiedzy ulatwia...
        • yarecki21 Re: Ciekawe czy dożyjemy 03.02.06, 10:27
          tak w barrdzo duzym uproszczeniu, ALE
          zapomniales że to Kosciół był krzewicielem oświaty w wiekach ciemnych? Kolegia
          Jezuickie, uniwersytewty koscilne, itd, itp
          • piwi77 Re: Ciekawe czy dożyjemy 03.02.06, 10:41
            Tylko instytucje koscielne mialy srodki (ksiegi, czas, pieniadze) aby moc
            rozwijac nauke. Tylko koscielnym wolno bylo sie ksztalcic. Kopernik tez byl
            ksiedzem. Wyniki zas musialy potwierdzac mysl koscielna. Nie czynily tego byly
            natychmiast tepione. Jezeli to ma potwierdzac pozytywny udzial kosciola w
            zdobywaniu wiedzy...
            • yarecki21 Re: Ciekawe czy dożyjemy 03.02.06, 10:44
              podyskutowałbym z toba dla sportu ale byloby trudno mi bronic sciem ktrych sam
              nie łykam.
              pozdro
              • kocis1 Re: Ciekawe czy dożyjemy 03.02.06, 11:31
                I tak oto odpłynął nasz aktywista parafialny. Cóż za strata i żal .. :-)
          • Gość: y Re: Ciekawe czy dożyjemy IP: *.dabrowa-gornicza.sdi.tpnet.pl 03.02.06, 12:40
            tak, ale zapomniałeś, że to były instytucje dla wybranych (głównie - bogatych),
            a większość społeczeństwa tkwiła w ciemnocie i totalnym braku nadziei, drżąc
            przed piekielnymi mękami!
          • Gość: protestantus Re: Ciekawe czy dożyjemy IP: *.bg.us.edu.pl 20.02.07, 17:32
            Jakaż to była oświata?
        • Gość: FRN Re: Ciekawe czy dożyjemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 15:07
          straszyc mozna...
          Nie wiem czy widziales wyniki badan kchyba rok temu sie pokazaly ale jakos bez
          echa przeszly. Otoz znaczny odsetek "wierzacych" nie wierzy w niebo, jeszcze
          wiekszy zas w pieklo. Podobnie bylo z np. Trojca Swieta.
          Czyli ludzie ktorzy nie uznaja dogmatow swojej religii jednoczesnie mienia sie
          wierzacymi! A hierarchia udaje ze tego nie widzi i napawa sie tymi magicznymi
          92, 95 czy ile tam procentami "katolikow".
          Smiechu warte.
    • Gość: Jurek Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.chello.pl 03.02.06, 10:03
      A ty wejdz do izdebki i módl się , a Pan który widzi wszystko odda tobie.
      Statystyki to może być tak jak z ankietami przed wyborami , gruba pomyłka.
      Chrześcijanie Sursum corda!
      • Gość: Jarek Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 10:34
        Sursum corda, Jurek! Też się napiję, choć wcześnie jeszcze.
      • Gość: sam na sam Re: Polska wiara na pół gwizdka IP: *.chello.pl 03.02.06, 11:01
        A migracja ludności i starzenie się społeczeństwa , emigracja zarobkowa-rosnące
        bezrobocie - czy w tych badaniach to uwzględniono?
    • livja Re: Polska wiara na pół gwizdka 03.02.06, 10:03
      Dobra wiadomość. Znaczy, że naród mądrzeje.
    • wisnia GW jest dumna z tego wyniku 03.02.06, 10:05
      najchętniej zbudowałby nam Michnik synagogi w każdym mieście
      • tommy_di Re: GW jest dumna z tego wyniku 03.02.06, 10:07

Tak ... taaaak sączmy nienawisc z dziada pradziada do żydów ... :)) Tkwijmy w
        ciemnocie ... Popieram twoja glupote i zacofanie.
        • yarecki21 Re: GW jest dumna z tego wyniku 03.02.06, 10:29
          To trzeba opatentowac. Nienawisc do czegos czego nie ma czyli polski antysemityzm.
          Burak ten powyzej
      • sojkaj2 Re: GW jest dumna z tego wyniku 03.02.06, 10:39
        taaa zastanawiałam sie, kto pierwszy ruszy ten temat
      • Gość: Anastazja Re: GW jest dumna z tego wyniku IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.02.06, 13:10
        Co za głupie gadanie!!!!!!!
    • ryyys Bo kościól hierarchiczny odstręcza 03.02.06, 10:05
      Instytucja, która rości sobie prawo do bycia jedynym autorytetem moralnym ni
      może skończyć inaczej, jak tylko kompromitacją. Dlatego, że:
      - żadna religia ne jest jedynym źródłem moralności,
      - hipokryzja w przypadku autorytetów moralnych, to ich śmierć.
      Oba te ciężkie grzechy ma na sumieniu KK, szczególnie polski. Przykładem sprawa
      RM. Jest to problem wtórny, problemem pierwotnym jest to, że 2/3 Episkopatu
      myśli tak, jak o. Rydzyk, który jest przecież zwykłym przestępcą (defraudantem)
      jak np. Lepper. Także sprawa religgi w szkole i - modna ostatnio - sprawa ocen
      z religii. Państwo nie jest od ego, by nauczać takiej, czy innej religii.
      Państwowy system edukacyjny ma przekazywać rzetelną wiedzę i kształtować
      porządnego obywatela. Reszta, to sprawa rodziców a nie państwa. Ale
      wytłumaczcie tę oczywistą prawdę polskim biskupom!!!
      • yarecki21 G. prawda 03.02.06, 10:38
        > - żadna religia ne jest jedynym źródłem moralności,

kazda religia jest jedynym źrodlem moralnosci dla jej wyznawcow

> Oba te ciężkie grzechy ma na sumieniu KK, szczególnie polski.

Nie ma czegoś takiego jak Polski Kościół, jest za to Kościół Anglikański

2/3 Episkopatu
        > myśli tak, jak o. Rydzyk

Udowodnij.

>o. Rydzyk, który jest przecież zwykłym przestępcą

Przestępca - człowiek skazany prawomocnym wyrokiem sądowym za złamanie prawa,
        oskarżany w myśl Kodeksu Karnego

>Także sprawa religgi w szkole i - modna ostatnio - sprawa ocen
        > z religii.

Wiesz co to jest kaczka dziennikarska? To coś takiego o czym się pisze jak nie
        ma o czym pisać.

>Państwo nie jest od ego, by nauczać takiej, czy innej religii.

Państwo jest od tego aby zapewnić możliwość edukacji, ktora do 18 roku życia
        jest obowiązkiem dziecka a z ktrego rozliczani są rodzice. Państwo naucza nie
        tego co mu sie podoba tylko tego co leży w interesie społecznym. W kraju w
        ktorym od 1000 lat jest krajem z dominujacą religia chrzescijanską i w ktorym
        obecnie blisko polowa obywateli deklaruje zwiazek z doktryna KK nauczanie
        religii ma sens bo jest na nie zapotrzebowanie.

>Reszta, to sprawa rodziców a nie państwa.

Rodzice mają prawo oczekiwac od Państwa pomocy w edukacji swoich latorsli.

Ale
        > wytłumaczcie tę oczywistą (????) prawdę polskim biskupom!!!

Nie bój się, biskupi rozumieją wiecej niż ty i ja i wszyscy na tym forum razem
        wzieci. Kościół przetrwal 2000 lat, przetrwa jeszcze dluggo w takiej czy innej
        formie.
        • Gość: kolter Re: G. prawda IP: *.versanet.de 03.02.06, 10:46
          Tak dziwna sprawa zeby byc przestepca nalezy byc skazanym sadownie !!to jak ci
          ktos nakopie w ta parafialna d... i nie zostanie skazany to ty nazywac go
          bedziesz niewinnym czlowiekiem,??a slyszales o zlodziejach w bialych
          rekawiczkach?? a co do tych 2000 lat kosciolu to troszke sie mylisz bo w tej
          bluznierczej formie co dzis istnieje on od czasow waszego pierwszego papieza
          Konstantyna czyli od 4 wieku naszej ery, a wiezy tzw :z naukami Jezusa zaczely
          puszczac juz w 2 wieku
          • piwi77 Re: G. prawda 03.02.06, 12:04
            Masz racje, ze poczatek kk mozna zdefiniowac na czas rzadow Konstantyna
            Wielkiego (IV wiek). Z poczatku (wiek I) istnialo tylko judeochrzescijanstwo, a
            pierwszym biskupem Jerozolimy byl apostol Jakub. Pawel, ktory nie byl
            apostolem, utworzyl rzymski odlam chrzescijanstwa. Piotr, na ktorego tak
            chetnie powoluja sie papieze, nigdy nie pelnil istotniejszej roli w pierwszym
            kosciele. Pawel w swych listach przywolywal go nawet do porzadku. Z czasem
            rzymska odnoga uzyskiwala przewage nad jerozolimska. Za Konstantyna Wielkiego,
            na soborze nicejskim, uchwalono dogmat o boskosci Jezusa. Na
            Konstantynopolskim, nieco pozniej za czasow Teodozjusza, uchwalono dogmat o
            Trojcy swietej. Dogmaty te byly obrazoburcze dla kosciola jerozolimskiego i
            ostatecznie odlaczyl sie od rzymskiego. Czasy te to prawdziwy okres narodzin kk.
          • yarecki21 Re: G. prawda 03.02.06, 15:46
            Napisz list otwarty do GW w ktorym nazwiesz Rydzyka przestepcą. Gwarantuje ci że
            bedziesz sie z tego sam przed sadem tłumaczył, co wiecej żaden sąd nie przyzna
            racji tobie. Musi być jakis autorytet ktory rozsadzał bedzie kto przestepcą jest
            a kto nie, w Polsce są to niezawisłe sądy, no chyba że rościsz sobie prawo do
            tej funkcji. Jesli uwazasz że to ty decydujesz kto jest jest przestepca a kto
            nim nie jest, to serdecznie wspolczuje.
            • the_real_kris jestes bardzo naiwny. 03.02.06, 18:13
              a najsmieszniejsze jest to ze juz pewnie dzieckiem nie jestes...
    • Gość: jankop [...] IP: *.chello.pl 03.02.06, 10:07
    • Gość: G coraz więcej w synagogach IP: *.autocom.pl 03.02.06, 10:10
      Jeśli czytacie takie bzdety to przynajmniej się zastanówcie ile w tym jest
      prawdy. Ja byłem w różnych krajach, ale takich zatłoczonych kościołów jak w
      Polsce nigdzie nie widziałem.
      • tommy_di Re: coraz więcej w synagogach 03.02.06, 10:11

na zachodzie raczej nikt juz nie chodzi do kosciola ... kazdy madrzeje z czasem
        a nam potrzeba jeszcze pare lat :)
      • kocis1 Re: coraz więcej w synagogach 03.02.06, 11:37
        Czy Ty chłopcze chociaż rozumiesz co oznacza słowo SPADEK liczby wiernych ?
        • Gość: sysconfig o aktualnym stusunku ludzi do religii IP: *.fzk.de / *.fzk.de 03.02.06, 13:06
          Polecam:
          www.polityka.pl/polityka/redir.jsp?place=galleryStats&id=21352

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka