Dodaj do ulubionych

100 tys. zł kary za spam?

IP: *.icm.edu.pl 01.09.06, 22:20
Spam nigdy nie ograniczał się tylko do informacji wysyłanych z żądzy zysku.
Jeden z pierwszych spamów usenetowych był wysłany pod tytułem "Jesus is
coming".
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Re: 100 tys. zł kary za spam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 09:01
      Tak, racja, a pierwszym w ogóle była prośba o pomoc finansową. Tyle tylko, że
      polska definicja spamu ogranicza go niepotrzebnie tylko do informacji związanych
      z promocją towarów, usług lub osoby przedsiębiorcy. Czyli obecnie np. spam
      referendalny nie jest zabroniony przez prawo.
      • Gość: LMB Re: 100 tys. zł kary za spam? IP: *.icpnet.pl 02.09.06, 11:09
        > Czyli obecnie np. spam referendalny nie jest zabroniony przez prawo.

To jest margines. A za spam trzeba się rzeczywiście zabrać porządnie, bo są
        firmy, które wyczuły, że kary są minimalne i wykorzystują sytuację. Przykład:
        firma sprzedająca gitary (!) ciągle wysyła mi spam, mimo że dzwoniłem do nich z
        pretensjami. Właściciel po prostu wie, że niewiele się da zrobić i ma mnie w d...
        • mageillusionist Przeciez to proste 02.09.06, 15:01
          O ile spam ideologiczny jest tylko malym procentem prawdziwego spamu, to
          tepienie firm wykupujacych spam jest dziecinnie proste. Przeciez wiekszosc spamu
          odwoluje do strony internetowej a znalezc wlasciciela to nie problem.
          Taka metoda jest bardzo skuteczna, co pokazal przyklad bluefroga jesli mnie
          pamiec nie myli.
          • frant3 Re: Przeciez to proste 02.09.06, 15:14
            Ja tam nie spamuję ;-)

--
            Wejdź na tę stronę, a szczeście Cię nie ominie:
            www.frant.tivi.pl
            Aby zwiększyć szczęście poleć stronę 3 znajomym.

• cyberrafi Rząd jak zwykle bredzi 02.09.06, 23:33
              Śmiać mi się chce gdy słysze te buńczuczne kacze przechwałki. Są tak
              nierozgarnięci, że nawet nie zdają sobie sprawy iż w walce ze spamerami byli by
              jak mrówka wobec stada słoni. Spamerzy są w stanie wyrządzić poważne straty
              atakami DDoS nawet wielkiej globalnej korporacji. Gdyby się naprawdę wkurzyli to
              marny byłby los polskiego państwa. :)))
              Walka ze spamem za pomocą środków prawnych jest pozbawiona sensu także i z tego
              powodu, że ogromna większość korzystających z usług spamerów firm i tak znajduje
              się poza zasięgiem polskiego prawa.
              Działalność Błękitnej Żaby pokazała, że prawdziwym postrachem spamerów mogą stać
              się jedynie rozwiązania techniczne. A mają się czego obawiać, bo powoli szykuje
              się jej o wiele groźniejszy następca.
              www.okopipi.org
        • Gość: YouzeQ Jak na mnie zagłosujecie to opodatkuję spamerów IP: *.std.tsi.tychy.pl 06.09.06, 20:00
          :-)

Wystarczy dogadać się z cywilizowanymi krajami żeby za każdy spam kazały
          zleceniodawcy (temu co się tak "reklamuje") płacić 1 eurocent na rzecz dopłat do
          stałych łącz internetowych :-)

A następnie aby wymogły to samo od innych "dzikich krajów"...
          • Gość: Sasek Re: Jak na mnie zagłosujecie to opodatkuję spamer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 15:51
            Czyli inaczej mówiąc zalegalizujesz spam ;P
            Będą płacić podatek i konto czyste, a zwyczajni ludzie dalej będą zasypywani śmieciami ;/
    • Gość: drevni.kocur Re: 100 tys. zł kary za spam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 11:44
      mnie najbardziej wkurza "spamowanie" mojej zwykłej skrzynki pocztowej gazetkami
      z supermarketów i różnej maści ulotkami. a ile tych śmieci leży na
      wycieraczce!!
      • olcik Re: 100 tys. zł kary za spam? 02.09.06, 12:39
        poproś na poczcie o pismo, w którym "rezygnujesz" z materiałów reklamowych.
        większość ulotek wkładają sami listonosze. do Twojej skrzynki pocztowej zostanie
        wklejona najlepka (przekreślone "db") i jedyne śmieci, które będziesz
        otrzymywać, to te od roznosicieli niezwiązanych z pocztą (jakiś 1% wszystkich
        ulotek). naprawdę polecam!
        • Gość: sd Re: 100 tys. zł kary za spam? IP: *.chello.pl 03.09.06, 23:18
          nowe skrzynki zgodne z dyrektywa ue nadchodza [ja juz mam] - tam mozna wrzucic
          wszystko.. i kazdy..
    • Gość: eeeee Re: 100 tys. zł kary za spam? IP: *.wolfson.cam.ac.uk 02.09.06, 11:46

czy niezamówiony ksiadz po koledzie to tez spamer?

• Gość: kid Re: 100 tys. zł kary za spam? IP: *.icpnet.pl 02.09.06, 12:37
        to zależy czy dostałeś obrazek czy nie.
    • Gość: ajeto Re: 100 tys. zł kary za spam? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.06, 12:57
      Spam sie nie skonczy dopoki nie zastapi sie protokolu SMTP czyms innym. W tej
      chwili korzystanie z emaila stracilo sens.
      ajeto
      • berloo Re: 100 tys. zł kary za spam? 02.09.06, 13:23
        Wątpię, aby "coś innego" w miejsce SMTP było na dłuższą metę rozwiązaniem problemu spamu. W tej chwili SPAM to dwa problemy - ISP, którzy nie reagują na działalność spamerów (często są to ogromne firmy - operatorzy "narodowi"), oraz farmy komuterów-zombie złożone z tysięcy domowych pecetów. W takiej sytuacji co nam da zmiana SMTP?

Poza tym jak wyobrażasz sobie tę zmianę? Umawiamy się, że np. od jutra używamy czegoś innego? Powstaje wiele pomysłów na "nowy e-mail", ale na razie nic nie może się przebić z prostego powodu - wymagałoby to ogromnych zmian. SMTP jest łatwy w zastosowaniu i na tyle elastyczny, że dokładając do niego parę elementów można stworzyć całkiem bezpieczną pocztę (szyfrowanie połączeń, autoryzacja przy wysyłce - to wszystko już istnieje i się sprawdza).
        • chateau Re: 100 tys. zł kary za spam? 02.09.06, 17:23
          Dokładnie, tak jak napisałeś. Jakoś nie mam problemów z pocztą na gazeta.pl,
          może tylko kwestia skonfigurowania własnego serwera pocztowego ciut bardziej
          skomplikowana - ale tego przeciętny użytkownik nie robi. Tyle, że w gazeta.pl
          jest SPF, a nie zauważyłem, żeby komuś większemu "chciało się" zrobić SPF
          u siebie.
          TPSA i paru innych dużych ISP ma kompletnie z tyłu co robi użytkownik.
          Oczywiście zabezpieczenie _swojego_ komputera jest prywatną sprawą każdego, ale
          ignorowanie przez ISP ruchu generowanego przez komputer-zombie jest niedopuszczalne.
          • Gość: polew Re: 100 tys. zł kary za spam? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.06, 08:42
            Wprowadzenie SPFa ze wzgledu na mala popularnosc nie rozwiazuje problemu. Tylko kilkanascie procent domen ma odpowiednie wpisy. Z DomainKeys jest jeszcze gorzej. Do tego dochodzi problem z "psuciem" forwardow. Wprowadzenie skutecznej metody wersyfikacji nadawcy znaczaco powinno podniesc skutecznosc walki ze spamem ale to dopiero przed nami. Wiecej w dziedzinie walki ze spamem powinni jednak zrobic dostawcy internetu odcinajac komputery zombie juz w swoich sieciach. Nie jest to trudne a daje duzo lepsze rezultaty.
      • xegar Re: 100 tys. zł kary za spam? 02.09.06, 23:52
        Gość portalu: ajeto napisał(a):

> Spam sie nie skonczy dopoki nie zastapi sie protokolu SMTP czyms innym.

Np. "elektronicznymi znaczkami pocztowymi" sprzedawanymi przez Microsoft (pomysł
        autentyczny). Dziękujemy, Bardzo Serdecznie.

> W tej chwili korzystanie z emaila stracilo sens.

Czyżbyś stracił mailową przyjaciółkę? Głowa do góry chłopie, znajdziesz
        następną. ;-)))

Xe.
    • berloo 100 tys. zł kary za spam? 02.09.06, 13:07
      Czas najwyższy zabrać się za spam w tym kraju bo wygląda na to, że jesteśmy ponad przeciętnymi spamerami (www.senderbase.org/search?page=domains). Wydaje mi się, że więcej dobrego zrobią przepisy nakazujące operatorom ragować na wysyłanie spamu z ich sieci niż tworzenie specjalnych grup do ścigania spamerów. W Polsce problemem nie są na razie spamerzy jako tacy. Problem to nieświadomi użytkownicy komputerów, którzy są łatwymi ofiarami dla wszelkiego rodzaju robaków, oraz dostawcy internetu, którzy kompletnie olewają zgłoszenia na abuse.

Zupełnie inna sprawa jest taka, że średnio dobrym pomysłem wydaje mi się tworzenie kolejnej "instytucji" mającej uprawnienia do przeszukiwania i rekwirowania mienia. Już teraz przeciętny obywatel ma problem ze stwierdzeniem, która z tzw. służb (nie tylko mundurowych) ma do czegoś prawo. Dalsze rozmywanie prawa do ingerowania w prywatność obywateli na pewno do niczego dobrego nie doprowadzi.
      • cyberrafi Re: 100 tys. zł kary za spam? 03.09.06, 00:07
        Winni są przede wszystkim przeciętni użytkownicy komputerów. Ponad 90% zamiast
        prawdziwych systemów operacyjnych używa M$-chłamu, zupełnie nie przejmując się,
        że robią za booty. No ale jak mają taki system to i tak się cieszą, że w ogóle
        jakoś działa i jeszcze się nie wyłożył.
        Jakby tak pisiaki zaczęły nakładać po 100 tys. wszystkim takim anananasom to
        dopiero byłyby jaja. Po dziurze budżetowej ślad by nie pozostał ale Bil do
        Polski już nigdy by nie przyjechał by nie paść ofiarą samosądu. :)))))))))))))
        • Gość: XXX Re: 100 tys. zł kary za spam? IP: *.chello.pl 03.09.06, 10:52
          Ponad 90% zamiast
          > prawdziwych systemów operacyjnych używa M$-chłamu, zupełnie nie przejmując się,
          > że robią za booty.

Za co???? Ja rozumiem, że można być zacietrzewionym, ale po co od razu bełkotać?
          • cyberrafi Re: 100 tys. zł kary za spam? 03.09.06, 11:03
            Gość portalu: XXX napisał(a):
            > Za co????
            Za jajco! Jak ja lubię sobie robić jaja z takich kolesi. :)))))
            • Gość: XXX Re: 100 tys. zł kary za spam? IP: *.chello.pl 03.09.06, 12:43
              wielce profesjonalna odpowiedź wykazująca znakomitą znajomość tematu i wysoką
              kulturę osobistą. Gratuluję. Można się do ciebie zgłosić na korepetycje?
              • cyberrafi Re: 100 tys. zł kary za spam? 03.09.06, 13:39
                Lekcja nr 1: Zawsze gdy odpowiadasz dostosuj się do poziomu kultury pytającego.
                Kolejnych nie będzie bo już mi się nie chce.
                • Gość: XXX Re: 100 tys. zł kary za spam? IP: *.chello.pl 03.09.06, 14:37
                  no więc się dostosuję

koleś! Jak się na jakiś temat wypowiada, to warto znać choć podstawy tego, o
                  czym się mówi. Jak ktoś nie wie, jak jest różnica między "bootem" a "botem", to
                  niech się douczy, lamerku.

I nie bredź, bo jeszcze się okaże że zaadoptujesz strych na mieszkanie albo
                  będziesz chciał zaadaptować dziecko. Na przykład.

EOT
                  • cyberrafi Re: 100 tys. zł kary za spam? 03.09.06, 16:24
                    No niesamowite! Ty jesteś aż takim burakiem że nie rozumiesz nawet o co chodzi?
                    Jak byś nim nie był to bym ci nawet podziękował za zwrócenie uwagi na zbędną
                    literkę. Niestety jesteś jaki jesteś i możesz liczyć tylko i wylącznie na jajca
                    w odpowiedziach. Taki już twój los.
                    • Gość: XXX Re: 100 tys. zł kary za spam? IP: *.chello.pl 03.09.06, 18:54
                      Ciekawe, że niczego innego się nie spodziewałem po tobie, chłopcze...

sorry, lamerku, ale nie pierwszy raz mylisz "boota" z "botem". Najlepsze jest
                      to, że dokładnie w tych samych sytuacjach. Inne pojęcia zresztą też.

Wniosek? Jesteś totalnym ignorantem, który nie wie, o czym pisze. Skoro mylisz
                      podstawowe pojęcia, to się, dziecko, najpierw poducz, a dopiero potem głos zabieraj.

A teraz już siusiu, paciorek i spać z rączkami na kołderce. Starsi chcą w
                      spokoju porozmawiać.
                      • cyberrafi Re: 100 tys. zł kary za spam? 03.09.06, 19:47
                        Jakoś nie widać żebyś z kimś rozmawiał. Wiedza szanownego guru ogranicza się do
                        pisowni jednego angielskigo słowa? Sam sprawiasz wrażenie dziecka, które złapało
                        kogoś starszego na błędzie i czuje się bardzo ważne i dorosłe z tego powodu. Tak
                        tryskasz zadowoleniem, że już nawet zapomniałeś o temacie wątku. Skoro jesteś
                        takim geniuszem to masz może jednak jakąś genialną receptę na ograniczenie spamu
                        albo przynajmniej jakąś opinię? Pochwal się.
                        • Gość: XXX Re: 100 tys. zł kary za spam? IP: *.chello.pl 03.09.06, 20:05
                          Idź spać, już po dobranocce :D

Jutro szkoła, musisz się wyspać, bo w ławce uśniesz :)
        • berloo Re: 100 tys. zł kary za spam? 03.09.06, 17:27
          Ja jebie... Następny małolat co postawil sobie tydzień temu linuxa i uważa, że jest już nie wiadomo kim... Zastanów się chłopcze o czym mówisz! Windows płaci za swoją "powszechność". I będzie tak z każdym systemem, który zdąbędzie na tyle dużą popularność, że szkodzenie mu stanie się atrakcyjne/dochodowe. Nie wierz w bajki, że architektura systemów unixowych jest idealna i w 100% bezpieczna. Nie istnieją programy doskonałe i prędzej czy później znajdzie się ktoś, kto wyszuka jakąś lukę. Na razie urzywanie linuxa to do dobre rozwiązanie, ale jeśli nadal wśród gó..arzy utrzyma się moda na linuxa i gardzenie windowsem to linuxy staną się bardzo popularne (wiem, wiem... na razie mu to nie grozi) i będzie trzeba poszukać sobie innego "bezpiecznego" systemu. Jeśli w windowsie widzisz same wady, a w linuksie tylko zalety to muszę cię zmartwić - jesteś w błędzie!

Widzę, że masz też jakiś problem z "Billem"... Tak się jednak składa, że ten facet zrobił trochę dobrego dla świata informatyki i chyba nie warto go skrślać tylko dlatego, że ktoś nie lubi windowsa.
          • cyberrafi Re: 100 tys. zł kary za spam? 04.09.06, 19:05
            A gdzie ja napisałem, że są idealne systemy? :) Lukę w Linuksie to już dawno
            wyszukano i zapewniam cię że nie jedną. Nawet kilka działających wirusów w ciągu
            jego historii się trafiło! Ale czy naprawdę sądzisz, że bezpieczeństwo zależy
            jedynie od popularności danego systemu? Kwiestia otwartości kodu nie ma żadnego
            znaczenia? Nie sądzisz że zalatuję nieco gó..ażerią powielanie tego rodzaju
            propagandy?
            Nawet jednak zamknięte rozwiązania mogą dać całkiem niezłe bezpieczeństwo. Jakoś
            nie słychać by użytkownicy Maków masowo skarżyli się na wirusy a tych maszyn
            jest w świecie całkiem sporo. To widać też jest kwestia solidności i szacunku do
            użytkownika, których Bilowi najwyraźniej brakuje.
            Billa rzeczywiście nie lubię ale nie za Windowsa lecz jego działalność w kwestii
            patentów w oprogamowaniu. Doskonale dostrzegam tę jego "zasługę" dla informatyki.
            Faktem jest również, że za potęgę spamerów odpowiadają także tysiące
            przeciętnych użytkowników komputerów, którzy mając niezwykle podatny na
            zawirusowanie system nie dbają zupełnie o jego ochronę.
          • Gość: Sasek Re: 100 tys. zł kary za spam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 16:21
            > Widzę, że masz też jakiś problem z "Billem"... Tak się jednak składa, że ten fa cet zrobił trochę dobrego dla świata informatyki

Dobre! :P Wymień choć jedną rzecz ;D Tylko postaraj sie wymieniać rzeczy, których Bill nie "pożyczył sobie" od innych firm ;P
    • idiotyzmy-kacze Tak debilnego projektu dawno nie czytałem 02.09.06, 14:48
      Nie dość, że zatrudnią setki nowych urzędników to jeszcze głównymi poszkodowanymi będą użytkownicy zawirusowanych komputerów. To w ich domach policja przy udziale urzędasów będzie robić rewizje i rewkiwrować ich komputery - tylko po to, żeby za rok się okazało, że byli tylko ofiarami hackerów.
    • Gość: problem ze spamem kurde ja mam problem ze spamem:((((((( IP: *.chello.pl 02.09.06, 14:51
      i nie wiem czy cos sie da z tym zrobic. dostaje ok. 10 mejli dziennie,
      reklamowek jakichs firm po angielsku. za kazdym razem inny adres email, inny
      temat, nawet poczatek mejla, potem tresc czesto ta sama. najczesciej temat i
      naglowek pisane bez ladu skladu, robi wrazenie jak by tworzony byl przez jakis
      program. inny ip rowniez. czy da sie cos tym zrobic, tak zeby darmowa skrzynka
      tego nie pobierala? bo standardowy program wycina mi to gowno na etapie outlooka
      a ja nie chce tego w ogole pobierac. sa jakies nadzieje?
      • Gość: griz Re: kurde ja mam problem ze spamem:((((((( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.06, 15:00
        załóż sobie konto na gmailu, odbieraj poczte przez przeglądarke www np. opere, spam automatycznie ląduje w specjalnym folderze 'spam', co 30 dni serw go neutralizuje ;) po porostu nie uzywaj programów pocztowych - to bez sensu, sam sobie ściągasz g.... na kompa.
        • Gość: spam problem Re: kurde ja mam problem ze spamem:((((((( IP: *.chello.pl 02.09.06, 15:06
          ale czy to sie wiaze ze zmiana adresu pocztowego? poza tym ja nie chce zeby mi
          spam ladowal gdziekolwiek, tylko najlepiej w ogole nie chcialbym go pobierac
          • idiotyzmy-kacze Re: kurde ja mam problem ze spamem:((((((( 02.09.06, 15:15
            to sobie zainstaluj spamarrest
          • Gość: s. Re: kurde ja mam problem ze spamem:((((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 16:41
            > ale czy to sie wiaze ze zmiana adresu pocztowego?

Nie.
    • avadoro Obowiązki dla dostawców 02.09.06, 14:58
      Obowiązki reagowania trzeba nałożyć przede wszystkim dla ISP. Gdyby tylko największy dostawca, TP SA walczyła ze spamem, byłoby go o wiele mniej. ale skoro z jednego kompa są wysyłane e-maile co 2 sekundy przez całą dobę w ich sieci (autentyczne), a TP na to nie reaguje, no to efekt jest, jaki jest.
      • Gość: Sasek Re: Obowiązki dla dostawców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 15:58
        Echh... dokładnie. Ten ich abuse@tpnet.pl chyba jest automatycznie przekierowywany do kosza ;/ Zgłaszałem im już wielokrotnie nagminne wysyłki spamu z ich sieci, dostawali spamerów prawie że na tacy bo nagłówki RFC prowadziły do nich jak po sznurku, i jak dotąd 0 odzewu ;/ Odnoszę wrażenie że oni sami ten spam rozsyłają albo mają z tego jakieś korzyści finansowe :P bo inaczej tego się wytłumaczyć nie da.
    • Gość: zerk A co ze spamem na tradycyjna poczte ? IP: *.chello.pl 02.09.06, 15:22
      Tez dostaje, albo na klamce powiesza albo do skrzynki wepchna.

Na dokladke wiadomo co i kto
      albo pizzeria z osiedla, albo najblizszy hipermarket, "wymien okna, nowe drzwi"
      itp..

Klienta poczty przynajmniej moge sobie wytrenowac i filtrowac spam, a ulotki sam
      musze oddzielac i wyrzucac.

• Gość: Sasek Re: A co ze spamem na tradycyjna poczte ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 15:51
        Spam elektroniczny jest wysyłany na twój koszt [bo ty musisz tą pocztę odbierać przez łącze, które opłacasz]. W przeciwieństwie do niego, spamer poczty tradycyjnej sam musi włożyć pieniądze by wydrukować ulotki i rozesłać do ludzi. Ty za to dostajesz za darmo materiał opałowy ;)
    • Gość: zorientowany spamerzy zarabiaja 100 tysiecy zlotych miesiecznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 15:25
      no joke :)
      • Gość: Sasek Re: spamerzy zarabiaja 100 tysiecy zlotych miesie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 16:01
        Jeśli rzeczywiście tyle zarabiają, to jest to zasługą jedynie zidiociałych firm które korzystają z ich usług do rozsyłania swoich reklam. Każdy inteligentny przedsiębiorca wie, że spam nigdy nie zostanie przeczytany, a każda oferta spamowa trafi nie do klienta, tylko do kosza ;P No cóż... ich pieniądze, mogą sobie je wyrzucać w błoto, ale jak już chcą to robić, to przynajmniej nie kosztem niewinnych odbiorców poczty i administratorów serwerów, którzy muszą dziennie odebrać nieraz 60x więcej wiadomości spamowych, niż oczekiwanych ;/
    • szampon.do.wlosow 100 tys. zł kary za spam? 02.09.06, 17:00
      Pomysl jak zwykle niedopracowany. Konfiskowanie mienia w celu zabezpieczania
      elektronicznych dowodów jest oczywistym idiotyzmem kolesi, ktorzy nie widzieli
      nigdy komputera na oczy. To skopiowac danych z dysku juz sie nie da?
      Ciekawe dlaczego policja badajac wlamanie nie konfiskuje drzwi, po to zeby
      zebrac z nich odciski palcow?
      Prosta droga do wykoszenia konkurencji z rynku.
    • gr56 100 tys. zł kary za spam? 02.09.06, 17:04
      I tak by pewnie dużo to nie pomogło,SPAM JEST I ZAWSZE BęDZIE!chyba że ktoś
      wymyśli sztuczną inteligencje.Poza tym nie każda wiadomość którą dostaliśmy
      nieproszenie jest dokońca spamem.
      • felix.lynx Re: 100 tys. zł kary za spam? 02.09.06, 18:22
        gr56 napisał:

> I tak by pewnie dużo to nie pomogło,SPAM JEST I ZAWSZE BęDZIE!chyba że ktoś
        > wymyśli sztuczną inteligencje.Poza tym nie każda wiadomość którą dostaliśmy
        > nieproszenie jest dokońca spamem.

Codziennie wysyłam kilkanaście wiadomości do moich przyjaciół i codziennie tyle
        samo od nich otrzymuję. Czy są one spamem? W myśl definicji jaką podawała
        swojego czasu witryna HOGA - TAK! Ponieważ wcześniej nie uzgodniłem z nadawcami
        NA PIŚMIE, że chcę od nich otrzymywać cokolwiek, np. zaproszenia na wódkę! To
        samo w drugą stronę - nie pytałem żadnego z nich czy chcą być zapraszani pzreze
        mnie na wódeczkę, albo na darmową wyżerkę i nie mam zgody NA PIŚMIE, że oni
        chcą te zaproszenia otrzymywać!

Ludzie, nie dajmy się zwariować. Spam to WYŁĄCZNIE informacja komercyjna
        (oferta, zapytanie ofertowe, reklama). Spamem może być także wyciąg z mojego
        konta, przysyłany mi co miesiąc przez bank, o ile go NIE ZAMÓWIĘ WCZEŚNIEJ
        (ZAMÓWIŁEM!). Ale spamem w żadnym kraju nie jest wysłanie życzeń imieninowych
        czy świątecznych, zaproszenia na ochlaj, a nawet - propozycja matrymonialna,
        nawet gdy wiąże się z uzyskaniem sporego WIANA, czyli posagu.
        • Gość: Sasek Re: 100 tys. zł kary za spam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 16:14
          > Codziennie wysyłam kilkanaście wiadomości do moich przyjaciół i codziennie tyle samo od nich otrzymuję. Czy są one spamem?

Nie są spamem, z prostej przyczyny: są to twoi przyjaciele, więc istnieje między wami niejawne porozumienie zezwalające na wysyłkę poczty w obie strony. Wiesz, że twój przyjaciel nie posądzi cię o spam, i tylko dlatego możesz do niego wysyłać bez jego pisemnej zgody.
          W przypadku firmy czy osoby ci nieznanej, to w interesie tej firmy/osoby leży upewnienie się, że zgadzasz się na otrzymywanie od nich poczty. Bo nie mają pewności, że nie posądzisz ich o spamowanie. W przeciwieństwie do nich, twój przyjaciel taką pewność ma. Przecież dałeś mu swój adres pocztowy właśnie w takim celu: by umożliwić mu wysyłanie ci wiadomości.
          Oczywiście samo opublikowanie adresu nie jest jednoczesną zgodą na otrzymywanie wiadomości od każdego. Firma nie może sobie z takiego adresu skorzystać do wysłania spamu i później się tłumaczyć, że przecież adres był publicznie dostępny. Według ustawy o komunikacji drogą elektroniczną, tak czy siak musi mieć twoją zgodę na piśmie, na wypadek gdybyś posądził ich o spamowanie. Leży to w ICH interesie, bo to oni będą stawiani pod ścianą w razie czego. Natomiast w przypadku przyjaciela dajesz mu adres wraz z taką zgodą [nie musi być na piśmie, wystarczy że twój przyjaciel wie, że może bezpiecznie wysłać ci pocztę i go nie posądzisz ;J].

> W myśl definicji jaką podawała swojego czasu witryna HOGA - TAK!

A od kiedy to HOGA jest wykładnią prawa? ;)
          Jeśli już, to lepsze definicje spamu i fragmenty odpowiednich aktów prawnych można znaleźć na nospam-pl.net/

> Ludzie, nie dajmy się zwariować. Spam to WYŁĄCZNIE informacja komercyjna
          (oferta, zapytanie ofertowe, reklama). Spamem może być także wyciąg z mojego
          konta, przysyłany mi co miesiąc przez bank, o ile go NIE ZAMÓWIĘ WCZEŚNIEJ
          (ZAMÓWIŁEM!). Ale spamem w żadnym kraju nie jest wysłanie życzeń imieninowych
          czy świątecznych, zaproszenia na ochlaj, a nawet - propozycja matrymonialna,
          nawet gdy wiąże się z uzyskaniem sporego WIANA, czyli posagu.

Zmieniłbyś zdanie, gdybyś codziennie otrzymywał taki śmietnik. Nawet jeśli wcale nie zawierałby żadnych ofert czy reklam, tylko po prostu jakieś bzdurne informacje, łańcuszki, czy po prostu ciąg przypadkowych słów [tak, spamerzy wysyłają ostatnio bardzo dużo takich maili, chcąc w ten sposób zapchać filtry Bayesa działające na statystykach słów].
      • berloo Re: 100 tys. zł kary za spam? 02.09.06, 18:24
        Troche mi ta Twoja wypowiedź spamerem trąci... :) Możesz podać swoją definicję spamu?
    • wariant_b Re: 100 tys. zł kary za spam? 02.09.06, 18:55
      "Za spam miałby być odpowiedzialny już nie tylko ten, kto go rozsyła, ale także zleceniodawca".

No szok kompletny, to już teraz nawet bandziora nie można sobie legalnie wynająć???
    • Gość: Admin serwerka ode mnie bedzie lecialo do URE 640 listow na minut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 19:22
      Moj antyspam automatycznie bedzie kierowal srednio 640 listow spamow na minute
      prosto do URE - ciekawe czy zdaza z rozpoczynaniem postepowania
      administracyjnego w tym tempie :)
    • toja3003 wprowadzić znaczki elektroniczne i spokój. 04.09.06, 09:20
      wprowadzić znaczki elektroniczne i spokój.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka