Gość: Gość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 13:50 Nie wiem jaki jest film, ale ten arytuł mi się strasznie podobał :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ciocia "Persowie byli potomkami Irańczyków"??? IP: *.sysnet.pl 22.03.07, 11:35 Ejze, pan tlumacz cos bardzo na chybcika tworzyl... Odpowiedz Link Zgłoś
plmlp Chodzi pewnie o związek postaci filmowych. Bush ja 23.03.07, 08:27 ko "krawaciarz", checheche Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Dla autora za karę kazałbym obejrzeć M.jak Miłość IP: 82.139.157.* 23.03.07, 08:42 i na "Wspólnej" Jak widać z "Guardiana " nie wiedzą (jak widać) co to jest tortura psychiczna Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka Re: Dla autora za karę kazałbym obejrzeć M.jak Mi 23.03.07, 09:06 Gość portalu: mariusz napisał(a): > i na "Wspólnej" > Jak widać z "Guardiana " nie wiedzą (jak widać) co to jest tortura psychiczna proponuję dopisac jeszcze K jak Klan :-) Odpowiedz Link Zgłoś
borekx Film jest Super. 23.03.07, 09:13 Ten film trzeba obejrzeć z przymrużeniem oka. Najlepszym na to dowodem jest to, że powstał on na podstawie komiksu i tą komiksową atmosferę oddaje. Film jest świetny - wciągający, powalający efektami wizualnymi i dzwiękowymi, jeżeli lubicie dobre kino akcji w antycznym wydaniu to polecam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Film jest Super. IP: *.toya.net.pl 23.03.07, 09:47 Wydaje mi sie ze autor tego artykułu jest starym i zgorzkniałym krytykiem filmowym, który nie może sie pogodzić ze ludzie lubią chodzić na filmy lekkie, które oszałamiają efektami, a nie na ambitne filmy. Ale niestety dla niego w kinie jest miejsce dla każdego rodzaju filmu i bardzo dobrze bo inaczej musielibyśmy oglądać co tydzień te same filmy bo dobrych ambitnych filmów jest niestety niewiele... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zed Re: Film jest Super. IP: 217.116.98.* 23.03.07, 09:59 Właśnie odpowiedziałeś na pytanie"dlaczego do kina chodzą tylko podatni na reklamy, niedouczeni, pryszczaci gó..arze". Nie ma tam nic ciekawego. A powalajace efektami, lekkie filmy wsadz sobie w d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m1gu3l Nie do konca zgadzam sie z autorem tekstu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 10:26 Autor zarzuca rezyserowi milosc do kopii i plagiatow... i o tyle o ile z muzyka mial pewna dowolnosc (ale wcale nie jest podobna do tej z Gladiatora, niektore kawalki raczej mi przypominaja World of Warcratf), to reszta zostala narysowana przez Franka Millera - i nosorozce, i goscie w maskach "z Krzyku 3". Inwencja byly tez owe czarne slipy - w komiksie Spartiaci nosili jeszcze mniej ochrony na czesci delikatne i nieodrastajace. Mimo ze opis tego filmu byl pretekstem do wyrazenia swoich pogladow politycznych na wojne w Iraku, naprawde moglby byc rzetelny. Naprawde nic by sie nie stalo... Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja Streszczenie recenzji: 23.03.07, 11:10 "Nielubię tego filmu, bo mógłby pomóc Bushowi. I majtki." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HAHAHAHAHA artykul 10 razy ciekawszy niz film :-))))))))))))) IP: *.0.251.72.1dial.com 23.03.07, 16:44 artykul 10 razy ciekawszy niz film obejrzalem go i sie nudzilem, no ale co sie dziwic - jest teraz tak wiele tandety z USA ze to chyba nikogo nie zaskakuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadula321 ten film nie ma celu przedstawienie historii... IP: *.net.autocom.pl 27.03.07, 00:59 ... nie jest tez ekranizacja ksiazki historycznej. Jest ekranizacja komiksu i jako taki nalezy uznac za udany - o czym zapomnial autor artykulu. Poza tym film fabularny nigdy nie byl odzwierciedleniem rzeczywistosci i ma raczej na celu obudzic zmysly i emocje widza i jako taki sprawdza sie w stu procentach. Autor chyba specjalnie doszukiwal sie jakichs wad, zeby zaistniec w grupie tzw. krytykow. Ale krytycy filmowi chyba zapomnieli juz dawno co sklania widza do obejrzenia filmu. Mi osobiscie podobal sie strasznie. Teksty w miare zwiezle, czesto z humorem. Fabula prosta, nie ujmujaca zbytnio komiksowi, a klimat zdecydowanie komiksowy. Na to sie nastawialem idac do kina, to zobaczylem i to przezylem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Entwicklung ale masz pryszcze i luki w wyksztalceniu? IP: *.imet.tu-clausthal.de 28.03.07, 17:13 wiesz, na Dode tez chodza... tyle, ze jakbysmy mieli tylko taka inspirujaca ,,sztuke´´ , to bysmy pewnie do tej pory za mamutami z maczugami latali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koyot że grupa ta lubi oglądać durne filmy. IP: *.agh.edu.pl 04.04.07, 22:15 chyba autorowi przed napisaniem tekstu zona nie dala i sfoja frustracje wylal na ekran ;P To juz kolejny krytyk, ktorego buractwo widac na pismie. Skad oni sie biora.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: ten film nie ma celu przedstawienie historii. IP: *.eranet.pl 29.03.07, 07:34 Ależ recenzent o tym nie zapomina, pisze o tym. Pisze też, że film znajdzie swoich wielbicieli: ""300" należy do tych zaskakująco wciągających, ale kompletnie idiotycznych filmów, które podobają się fanom gatunku właśnie dlatego, że grupa ta lubi oglądać durne filmy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koyot jedno w filmie jest perfekcyjnie pokazane IP: *.agh.edu.pl 04.04.07, 22:26 a mianowicie - polityk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuta Re: artykul 10 razy ciekawszy niz film :-)))))))) IP: 195.205.44.* 05.04.07, 11:44 Jesteś podatnym na bzdury klepane z rękawa znudzonych życiem, wyrzywających sie w tego rodzaju artykułach sfrutrowanych pismakach. Lecz nie oceniam twego gustu kinowego,proszę bardzo, możesz mieć każdy. Byle by był twój własny.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TRV 300 tandetną szmirą postmodernistyczną? IP: *.chello.pl 06.04.07, 11:54 '300' jest adaptacją komiksu Franka Millera. Komiksu, który został zainspirowany filmem z 1962 roku ‘300 spartan’ Rudolph’a Maté. To, że ‘300’ jest wierną adaptacją komiksu przeniesioną kadr po kadrze ma bezpośredni wpływ na to jak film ostatecznie wygląda. Zarzuty, że pomysły w filmie są kopiowane z innych produkcji nie są bezpodstawne: Miller, jak większość ludzi profesjonalnie zajmujących się popkulturą posiada rozległą na jej temat wiedzę i kopiuje sprawdzone wzorce. Stąd hełmy – maski przypominające wyglądem maskę z ‘krzyku 3’. Inna sprawa, ale mało, kto zdaję sobie sprawę, że ludy wschodnie mi. także Persowie używali hełmów w których zasłona twarzowa była stylizowana… właśnie na ludzką twarz. Miller jako rysownik pozwolił sobie na pewną własną interpretację, ale miał w końcu do tego prawo. Co do zarzutów o polityczne przesłanie filmu: niektórzy wszędzie i zawszę dopatrują się proamerykańskiej propagandy, w dodatku alergicznie reagując na takie hasła jak honor, poświęcenie, patriotyzm i miłość do ojczyzny. Idąc za ciosem można powiedzieć, że najbardziej proamerykańskim dziełem literackim wzywającym do okupacji Iraku czy Iranu jest ‘Pieśń o Rolandzie’. A tak serio na knowaniach ameryki świat się nie kończy, co niektórym jak widać ciężko zrozumieć. Zaś, co do samego filmu, mało kto zwrócił uwagę, że całość jest historią opowiedzianą z punktu widzenia Diliosa, który można powiedzieć jest naczelnym bajarzem a jego opowieść ma za zadanie pobudzić serca i wyobraźnie innych – dlatego właśnie zdrajca jest ukazany jako powykrzywiany potworek, straszny i uważający się za bóstwo Kserkses jako dwu i pół metrowy okolczykowany olbrzym, jego generałowie ukazani jako potwory, nieśmiertelni mają twarze demonów pod maskami, słonie maja wysokość kilku pięter itd – typowe zabiegi mające na celu skonstruowanie w opowiadanej historii dramatyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nobody Re: Film jest Super. IP: *.barbara.ds.polsl.pl 23.03.07, 10:38 TO w takim razie fanie pulp fiction jakie filmy uważasz za dobre powiedz mi pryszczty gó..arzu jaki filmy twoim zdaniem są dobre powiedz nam misiu odkryj tą tajemnice pokaż swój wspaniały intelekt no czekamy na listę według ciebie dobrych filmów. Już się nie mogę doczekać :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja ten film podoba sie tylko bucom IP: *.0.251.72.1dial.com 23.03.07, 16:45 ten film podoba sie tylko bucom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: ten film podoba sie tylko bucom IP: *.atol.com.pl 27.03.07, 10:44 ten film podoba sie tym którzy czuja klimat a bucem to pewnie był twój stary i zrobił jeszcze większego ciebie pajacu, jak byś żył w sparcie to znalazł byś sie miedzy tymi niedorobionymi co w przepaść powędrowali z reszta byś sie tam nie znalazł bo twój stary wylądował by tam przed toba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koksik Re: ten film podoba sie tylko bucom IP: *.atol.com.pl 27.03.07, 23:43 Bucem to może być twój brat jak wchodzi do pokoju gdy sie onanizujesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olin trzebaby zapytac Szmajdzinskiego o zdanie...... IP: *.imet.tu-clausthal.de 28.03.07, 17:15 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sram na polske film nie jest dla polskich kmiotow IP: *.hsd1.wa.comcast.net 22.04.07, 08:39 polski kmiot ledwo liznal symulowanego kapitalizmu i demokracji i stwierdzil ze lenin i stalin mial racje to wszystko zgnily zachod, od mcdonaldsa do hollywood, po hoooywam byla ta rewolucja wy bando ubekow i smieci socjalistycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slon Re: Film jest Super. IP: *.vlan15.enoch.lubman.net.pl 27.03.07, 09:12 Jestes zakompleksiony "nobody", chyba masz jakies problemy z osobowoscia czepiajac sie innych internautow. Nie jestes demiurgiem czy delficka wyrocznia aby narzuca gust. Nie wiem co sklania Cie do pisania tak siarczyscie zlosciwych wypowiedzi w stosunku do innych forumowiczow... Jest to typowo rozrywkowy film ktory powstal na bazie komiksu. Czego mozna oczekiwac po czyms takim? To po prostu animowany komiks... Wyluzujcie troche. Zarowno autor artykulu jak i czesc internautow z wielkim zacieciem chce cos udowodnic swiatu. Ze sie znaja na filmach ? Ze sa wybrani i wiedza lepiej od innych co to jest dobry film ? Rownie dobrze mozemy rozpoczac burzliwa dyskusje na temat: "Czy Guardian jest dobrym krytykiem"... Pozdrowienia dla wszystkich ktorzy maja w sobie troche zdrowego rozsadku, dystansu do zycia i milo spedzili czas w kinie ogladajac film "300". Moze wlasnie taka forma rozrywki pozwala im odpoczac od stresujacego zycia i nie wylewja pozniej swoich zalow na forach internetowych. pozdrawiam Slon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ber Re: Film jest Super. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 10:43 Wiesz spoko lubisz ambitne kino to fajnie. Ja zbyt wiele mam na glowie i kiedy ide do kina to chce sie dobrze bawić. 300 to dobry film w swoim gatunku, a jesli uwazasz ze chodza na niego same debile coz szkoda mi ciebie czlowieku i twoich pogladów, bo masz je bardzo ograniczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: debile, debile Super? Kolejny komputerowo wykreowany szmelc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 11:18 Moda na te filmy "historyczne" mnie też rozśmiesza. Zaden matoł po obejrzeniu tego filmu nie sprawdzi nawet kiedy miała miejsce bitwa pod Termopilami. Prawda jest taka, zachwycone głąby, że efekty specjalne zabijają kino. Wktótce aktorzy i coś tak koniecznego jak dobry pomysł i scenariusz będą zbędne. Któryś tam zachwycony jełop kazał malkontentowi napisać, jakie filmy uważa za wybitne. Podam własne: 1. Ojciec chrzestny (F.Coppola, część 1 - Brando!!!) 2. Łowca androidów (R.Scott) 3. Chłopcy z ferajny (Scorsese) 4. Nakarmić kruki (Saura) 5. Windą na szafot (Malle) 6. Rozmowa (Coppola) 7. Dawno temu w Ameryce (Leone) 8. Cinema Paradiso (Tornatore) 9. Amadeusz (Forman) 10. Pociag (Kawalerowicz) Poza tym wiele, wiele innych. Tyle, że są to filmy (są wsród nich również współczesne), których twórcy (autorzy fabuły, reżyserzy, opratorzy, aktorzy, twórcy muzyki) dali z siebie wszystko. A nie jak w tym chłamie, lecą do pierszego studia animacji komuperowej i robią w ten sposób połowę filmu (o miałkości opowiadanych w tych "dziełach" historiach nie ma co nawet mówić). Jak narazie to te tzw "efekty" wykorzystał w ostatnim czasie właściwie tylko Jackson we Władcy Perścieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Super? Kolejny komputerowo wykreowany szmelc. IP: *.chello.pl 23.03.07, 11:32 Po co wyzywasz ludzi od debili, matołów i jełopów? Mnie się podobają filmy ambitne, ale na "300" też idę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty znafffca Re: Super? Kolejny komputerowo wykreowany szmelc. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 12:20 Więcej luzu gosciu, nie wszystkie filmy muszą byc do wyrzygania ambitne. Wstawiasz tutaj listę swoich filmow, nie wiem po co, chcesz sie przypucowac na forum przed innymi, że jaki to ty niby znafffca jestes? PS. Jackson za LOTR nie powinien był sięwogole zabierac. Przenoszenie na ekran ksiazki, ktora ma 1500 stron zawsze zakonczy się spłyceniem orginału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do antyznawcy Re: Super? Kolejny komputerowo wykreowany szmelc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 15:16 Filmy, które wymieniłem nie są do wyrzygania ambitne. Nie wymieniłem tam Felliniego. Jest coś pośredniego. To jest dobre kino. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyk Re: Super? Kolejny komputerowo wykreowany szmelc. IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 23.03.07, 15:39 Polecam Red Violin, Oldboy, Lady Vengeance, Central Station, Kids, Metropolis, Princess Mononoke, Home Away, Spirited Away, Howl's Moving Castle, My fair lady, Momento, Leon, Goodfellas, Magnolia, All about my mother, Sex and Lucia, Dlug, Sympathy for Mr. Vengeance, 7 Samurai, Pom Poko, Planet Earth (filmy dokumentalne z narracja przez David Attenborough), Microcosmos, Donnie Darko. Te filmy, co pamietam, utkwily mi w pamieci. Polecam 300 nie jest takie zle, nie wiem jak Amerykanie dali sobie rade z historia, musze sprawdzic, ale warto zobaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
lwitkowski Re: Super? Kolejny komputerowo wykreowany szmelc. 24.03.07, 08:33 Warto zobaczyć - jeśli kogoś fascynuje Sparta i Król Leonidas musi ten film zobaczyć - film wygląda rewelacyjnie świetny styl utrzymuje się do końca widać że to celowy zabieg i o to chodzi - choć głosy przytłumione jakby wszystko nagrywane w studiu. Walka w zwolnionym tempie rewelacyjne ujęcia pokazują mistrzostwo Spartańskiego wojownika - choć mogli by bardziej "efektownie machać" włóczniami ale i tak jest nieźle. Jeśli Panom z Guardian się nie podoba ich sprawa ja mieszkam na tym kontynencie i jestem z tego dumny jeśli komuś żal d*.* ściska , po prostu filmy są złe lub dobre zależnie jak na nie spojrzeć z życiem jest podobnie;)Dodam jeszcze że aktorzy też mi sie podobali w swoich rolach , choć rozwalił mnie trochę moment kiedy Leonidas mówi do swoich żołnierzy żując jabłko- z pełną buzią ;). Spartanie chyba tak biegali w majtkach bo noszenie zbroi uznawali za hańbiące na tym polegał kult wojownika. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Super? Kolejny komputerowo wykreowany szmelc. 28.03.07, 14:39 tzn ze film nie pokazuje "mistrzowstwa" spartanskich wojownikow, spartanski hoplita stal rowno jeden przy drugim i nawet krok wykonywal rowno z innymi tworzac faszystowsko brzmiaca falange gdyby mial miejsce na "machanie" wlocznia jego i kolegow rozjechalaby pierwsa lepsza pancerna kawaleria perska (juz wtedy mieli persowie husarie, a nawet nie juz wtedy tylo dawniej jeszcze). dopiero jakis czas potem Tebanczyk Epaminondas odkryl korzysci "nierownego" kroku Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Super? Kolejny komputerowo wykreowany szmelc. 28.03.07, 14:24 sadzac po zestawie tytulow nigdy nie byles w kinie bo rzucasz tytulami z emula Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Super? Kolejny komputerowo wykreowany szmelc. 28.03.07, 14:41 to kamykowi odpisalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyk Re: Super? Kolejny komputerowo wykreowany szmelc. IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 30.03.07, 17:35 Ha! Emula nie mam bo uzywam linuxa i nie wiem czy istnieje linuxowa wersja. Wszystkie filmy ogladam z Blockbusters z World Cinema polki. Dobrze w kinie nigdy nie bylem tylko mi sie snilo (chodze do Arts Picurehouse tam gdzie wyswietlane sa filmy z calego swiata a nie tylko z Polnocnej Ameryki). Filmow nie sciagam bo to nie jest to legalne, mam swoj honor i zlodziejem nie jestem. Te filmy wymienilem dla zainteresowanych. Jezeli sie nie podoba prosze ogladac cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
zygzag3 Re: Super? Kolejny komputerowo wykreowany szmelc. 23.03.07, 15:57 Gość portalu: debile, debile napisał(a): > Moda na te filmy "historyczne" mnie też rozśmiesza. Zaden matoł po obejrzeniu > tego filmu nie sprawdzi nawet kiedy miała miejsce bitwa pod Termopilami. Prawda > jest taka, zachwycone głąby, że efekty specjalne zabijają kino. Wktótce aktorzy > i coś tak koniecznego jak dobry pomysł i scenariusz będą zbędne. Któryś tam > zachwycony jełop kazał malkontentowi napisać, jakie filmy uważa za wybitne. > Podam własne: > 1. Ojciec chrzestny (F.Coppola, część 1 - Brando!!!) > 2. Łowca androidów (R.Scott) > 3. Chłopcy z ferajny (Scorsese) > 4. Nakarmić kruki (Saura) > 5. Windą na szafot (Malle) > 6. Rozmowa (Coppola) > 7. Dawno temu w Ameryce (Leone) > 8. Cinema Paradiso (Tornatore) > 9. Amadeusz (Forman) > 10. Pociag (Kawalerowicz) > > Poza tym wiele, wiele innych. Tyle, że są to filmy (są wsród nich również > współczesne), których twórcy (autorzy fabuły, reżyserzy, opratorzy, aktorzy, > twórcy muzyki) dali z siebie wszystko. A nie jak w tym chłamie, lecą do > pierszego studia animacji komuperowej i robią w ten sposób połowę filmu (o > miałkości opowiadanych w tych "dziełach" historiach nie ma co nawet mówić). Jak > narazie to te tzw "efekty" wykorzystał w ostatnim czasie właściwie tylko Jackso > n > we Władcy Perścieni. Ja radze wziasc troche dystansu bo nerwicy sie nabawisz. Niestety niewszyscy sa zainteresowani historia, ja nie szczwgolnie, mnie interesuje fizyka, bio, kwantowa i materii zkondensowanej (czy jakos tak). Po ciezkim dniu kucia mam ochote zrelaksowac sie i obejzec dobry film. Nie rani mnie czy film jest poprawny historychnie czy nie, zalezy mi na tym zeby sie dobrze bawic i tyle. Jezeli chce dowiedziec sie o faktach historychnych to biore ksiazke i czytam (najlepiej z wydawnictwa Oxford lub Cambridge bo do nich mam wieksze zaufanie a nie na Wiki). Nie wyzywaj wszystkich od debili frustrancie, zobacz filmy te ponizej co wymienilem (post Kamyk). Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozzy Re: Super? Kolejny komputerowo wykreowany szmelc. IP: *.wro.vectranet.pl 24.03.07, 16:39 Oczywiscie kolejny super pseudo krytyk sie znalazł, liste ulubionych filmów takiego krytyka można z góry przewidzieć. btw. Z Ciebie jest matoł, bo film jest na podstawie komiksu wiec po cholere sprawdzać daty. Dobrze wiedziałeś ze to film akcji, pewnie widziałeś trailer pełny efektów, które zabijaja filmy. Więc po cholere poszedłeś na to do kina, zeby teraz jęczeć jaki to gniot?? wyzywac ludzi od matołów?? Jak pisałem wyżej, sam jesteś matołem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcholt Re: Super? Kolejny komputerowo wykreowany szmelc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 09:39 a łowcy adnroidów efekty nie zabiły? Mnie sie podobały zarówno filmy o których piszesz jak i 300 - i co eraz? jak mnie nazwiesz? jak obrazisz? jak zaklasyfikujesz? do jakiej cholernej szuflady mnie wrzucisz? cmoknij się w dystrybutor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melvin Re: Film jest Super. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 12:35 Ja tam np. lubię czasem obejrzeć sobie jakąś superprodukcję batalistyczno-historyczną, ale jest jeden warunek. MUSI BYĆ WIERNA HISTORII. Wiem, że "300" nie ma w ogóle tego w założeniach, ale to źle. Jeśli robi się film o historii, to moim zdaniem po to, aby niejako przywrócić ją do życia i pokazać dokładnie jak te ważne chwile wyglądały, a nie stylizować je żeby odpowiadały naszym współczesnym gustom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Caramboll Re: Film jest Super. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 11:32 Hehehe. Bardzo dobrze to podsumowałeś. Popieram Odpowiedz Link Zgłoś
fundakk Re: Film jest Super. 23.03.07, 13:34 Jest czas na filmy ambitne i jest czas na filmy lekkie. Widze, że niezbyt potrafisz patrzeć na filmy z dobrej perspektywy skoro tego nie zauważasz. Poza tym zauważam, że jesteś po prostu jednym z tych pseudointeligenych, niedowartościowanych subiektywów, którzy nie potrafią spojrzeć na całość z strony ogólnej, a dostrzegając coś według nich złego, automatycznie to odrzucają wywyższając się i uogólniając resztę społeczeństwa. Pewnie stajesz wieczorami przed lustrem, patrzysz na siebie i mówisz sobie, „jaki jestem, zajebisty", Panie niepodatny na reklamy, o aksamitnej cerze, powyższych studiach, w wieku młodym, lecz pozwalającym na pełną samodzielność. Patetyczny jesteś poprostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Film jest Super. IP: *.such.nat.hnet.pl 28.03.07, 21:59 i kto tu jest gó..^rzem.....typoniewarz nie szanujesz tego że ktoś lubi co innego ja osobiście uwazam ze tacy ludzie sa popierpapier i trzeba ich tępić....każdy ma prawo do swojego zdania.....a po zatym to takie lekkie filmy sa potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...asd. Re: Film jest Super. IP: *.rzeszow.mm.pl 30.03.07, 21:51 buahHAHAHAHAH! idź n00bie, idź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeez Re: Film jest Super. IP: *.uwm.edu.pl 23.03.07, 14:29 300 wcale nie jest takia plytka historia. opowiada o poswieceniu, dazeniu do wolnosci... przynajmniej komiks byl taki - filmu JESZCZE nie widfzialem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzium69 Re: Film jest Super. IP: *.srg.vectranet.pl 05.04.07, 15:12 mi tez film bardzo sie spodobał. Niestety chyba autor tego artykulu nie wyznaje sie za bardzo z historii starozytnej Grecji (nie dziwi mnie to, w koncu to amerykanin). Otoz dialog dotyczacy walki w cieniu, rzeczywiscie sie odbył i mozna to przeczytac nawet na byle stronie internetowej, no ale po co jak latwiej krytykowac... Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja Chyba M jak Mdłości 23.03.07, 10:37 Tolerować mogą to tylko osoby chore na bulimię telewizyjną. A "300" to film powstały na podstawie komiksu powstałego na podstawie hollyłódzkiego filmu powstałego na podstawie przekazów historycznych. Kto oczekuje zgodności z historią jest ... naiwny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silly Re: Dla autora za karę kazałbym obejrzeć M.jak Mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 13:44 M - jak Mdłości? Jestes okrutny jak sam Xerxes :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michukończewice Re: Chodzi pewnie o związek postaci filmowych. Bu IP: *.adpol.pl 30.03.07, 10:02 CHWAŁA SPARTA! a ty weź człowieku przestań relacje pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: "Persowie byli potomkami Irańczyków"??? IP: *.smsnet.pl 23.03.07, 08:57 Właśnie na to samo zwróciłam uwagę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: "Persowie byli potomkami Irańczyków"??? IP: *.2.14.vie.surfer.at 23.03.07, 09:41 no, biedactwo przejęzyczyło się! w oryginale jest "ancestor" czyli przodek, a nie potomek! tu oraginał angielski recenzji: film.guardian.co.uk/features/featurepages/0,,2035031,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huanillo Re: "Persowie byli potomkami Irańczyków"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 12:29 "Gerald Butler, grający króla Leonidasa, mężczyznę w średnim wieku, dowodzącego osławionymi bohaterami, którego taktyka ......" ble ble ble . No właśnie, tłumacz sie śpieszył chyba, OSŁAWIONY to cieszący się złą sławą, serio:)a jaką złą sławą cieszą sie niby Spartanie, którzy wzięli udział w słynnej bitwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajo Re: "Persowie byli potomkami Irańczyków"??? IP: *.aster.pl 23.03.07, 13:18 no ja widzę w tekście słowo 'przodkami' więc chyba jest ok, albo redaktorzy poprawili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: "Persowie byli potomkami Irańczyków"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 13:34 Przodkami - i tak jest w artykule Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek Re: "Persowie byli potomkami Irańczyków"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 13:37 Autor napisał, że PRZODKAMI i to się poniekąd zgadza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ello Re: "Persowie byli potomkami Irańczyków"??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.07, 16:22 Ano tak ,bo to zwykły czeski błąd jest ... lecz świadczy też o poziomie wiedzy ogólnej tłumacza he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romanchch Re: "Persowie byli potomkami Irańczyków"??? IP: 80.72.40.* 28.03.07, 18:15 Ciocia nie uwazala na lekcjach?... Persowie to przodkowie Iranczykow, i dokladnie tak napisal autor artukulu. Czy tekst jest zabawny czy nie to juz inna sprawa, a jego autor najwyrazniej "chcialby byc kims kim byl kiedys, kiedy marzyl o tym, zeby byc tym kim jest dzisiaj" :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iphimedes "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Persow.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 15:58 Właściwie trudno sensownie ustosunkować się do zarzutów wobec filmu (którego nb nie widziałem, lecz czekam na obejrzenie z niecierpliwością) w tym artykule, bo żadnych konkretnych nie ma. Można wręcz odnieść wrażenie, że film jest jedynie pretekstem dla wątpliwego sortu humoru ("Nagadamy tyle banałów, że wszyscy się pośpicie" - tak perski emisariusz mógłby ostrzec Spartan. W odpowiedzi pewnie usłyszałby: "W takim razie będziemy walczyć w snach" - uhaaahhaaaahaaa‼ pękam ze śmiechu‼). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KeRaD Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers IP: 205.156.117.* 23.03.07, 11:50 stary, to przedruk z guardiana - a zaden inteligentny anglik tego do reki nie wezmie. to gazeta dla lewych roboli po podstawowce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troj Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 12:36 > stary, to przedruk z guardiana - a zaden inteligentny anglik tego do reki nie > wezmie. to gazeta dla lewych roboli po podstawowce wiem, ze to moze off topic, ale jezeli jestes w stanie napisac cos takiego, to znaczy ze nie wiesz absolutnie NIC o spoleczenstwie angielskim ani o Guardianie. Tak plytkiego i idiotycznego opisu Guardiana jeszcze nie czytalam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiu Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers IP: *.lutn.cable.ntl.com 22.03.07, 23:00 kolega redaktor zapomnial ze film powstal na podstawie komiksu. bylem w kinie i nie zaluje. swietny!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 00:38 strasznie tandetny tekst. Interpretacja polityczna wzieta z powietrza, autor przypisuje snyderowi to co narysowal frank miller w komiksie, jako plagiaty innych filmow. A tekst obfituje w glupie zarty zamiast angielskiego humoru. Co do tlumaczenia, to zdaje sie ze iranczycy sa potomkami persow a nie na odwrot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers IP: 82.210.179.* 23.03.07, 01:30 mnie się tekst podobał. a film jest nudny aż do obrzydzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoeTF Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.07, 02:41 Jezeli film z taka iloscia krwii i dekapitacji wywolal u ciebie jedynie uczucie przemoznego znuzenia, pozostaje mi goraco liczyc na to ze pisalas to z osrodka zamknietego, w ktorym przebywasz bynajmniej nie jako pracownik:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bercik Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers IP: 80.51.236.* 23.03.07, 09:23 Sugerujesz ze nasze zainteresowanie filmem powinno byc wprost proporcjonalne do ilosci krwi w nim wylanej i liczby odcietych glow, bo inaczej jest cos z nami nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers IP: 82.210.179.* 23.03.07, 09:26 ha ha ha :) film jest brutalny owszem ale to nie zmienia faktu ze jest nudny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KeRaD Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers IP: 205.156.117.* 23.03.07, 11:51 podobnie jak ty jestes nudna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 01:05 wiele o tym filmie można powiedzieć, ale na pewno NIE jest nudny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers IP: 195.231.126.* 23.03.07, 01:45 jezeli ktos ogladal film to musi przyznac ze watek polityczny moze byc zauwazalny, lecz w druga strone niz w artykule. Kraje azji mniejszej - persja, sparta&hellada - kraje kultury zachodniej (USA). Caly film jest dla mnie narzedziem w przekonywaniu amerykanow ze warto i trzeba wysylac zolnierzy do Iraku, czy tez bycmoze nawet do Iranu, nawet jesli dzisiaj wydaje sie to glupie i niektorzy nazywaja busha szalencem, nawet jesli starszyzna sie nie zgadza, ze jest to cena za "wolnosc". Synonimem wolnosci i amerykanskiego stylu zycia jest tu "spartanski styl zycia" tak pieknie pokazany na poczatku filmu co ma utwierdzic amerykanow ze ich tez jest super. Zawiera to w sobie takze przeslanie mowiace o tym ze warto wysylac swoich "synow" na wojne, i ginac za swoj kraj i znowu "wolnosc". Takze arkadyjczycy ktorzy przychodza z pomoca spartanom, sa jakby synonimem innych panstw kultury zachodniej, ktorzy sa amatorami w walce lub tez nie sa pewni czy powinni uciekac czy zostac i walczyc. zabawne jest tez zakonczenie filmu ktory mowi ze ten wyczyn trzyst, choc wydawal sie szalony, przyniosl duze profity, czyli choc nadal nie znamy jakie beda dalsze skutki wojny w iraku, mamy wierzyc ze madry wodz wybral dobrze. Co do tego kim jest pan Blair w filmie, to mysle ze jest to po czesci kapitan, ktory postanowil zabrac i w koncu poswiecic swojego syna w tej potyczce. Co do samego filmu to calkiem sympatycznie sie go oglada, a na jego wady mozna przeciez przymknac oko, w kinie komercyjnym chodzi przeciez o to zeby sie dobrze bawic a nie lapac kogos na bledach, nie zapominajcie o tym ze to tylko film ; ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoeTF Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.07, 02:38 Film jest mega zajebisty a pseudo krytycy filmowi doprowadzaja mnie do smiechu. Perfekcyjnie wykonany film batalistycno-bohaterski, dopracowany do ostatniego szczegolu, z swietnym klimatem (zasluga komputerowego tla), miksem humoru, posoki i seksu. Wiekszosc padajacych w filmie tekstow jest autentyczna, co do potforow wymienianych w recenzji to wystepuja one przewaznie w liczbie sztuk jeden. Pseudo-krytycy lubuja sie w wynajdowywaniu dennych problemow, a to ze ksiezyc za duzy, a to ze spartanie maja gole brzuchy (to adaptacja komiksu FFS!), a to ze nie jest wierna reinscenizacja bitwy (to kup sobie podrecznik historii, pomijajac to na ile mozna wiernie okreslic przebieg i technike walki bitwy sprzed 2,400 lat...), a to ze Leonidas rzuca nudne teksty (chyba inny film widzial i niech sprawdzi sobie w slowniku co znaczy i skad sie wziela "lakoniczna fraza") i wiele innych bzdur. W ogole sprowadza sie to do wątów o brak elementow tyowych dramatu/komedii/dobranocki/transmisji_sejmowej i wszystkiego czym 300 _nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal LOL IP: 80.50.40.* 23.03.07, 08:27 Rozumem ze Ty nie jestes pseudo-krytykiem tylko hurra-optymista i tylko Ty mozesz miec racje. Zabawny, jednostronny i mocno niedojzaly punkt widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ber Re: LOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 10:50 No ale popałeś to argumentami, szkoda słów na ciebie Zgadzam się z Joe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KeRaD Re: LOL IP: 205.156.117.* 23.03.07, 11:56 ja rowniez zgadzam sie z Joe. mnie rowniez rozwalil zarzut w artykule ze spartanie wypowiadali sie lakonicznie:) Pamietam to z grobu agamemnona gdzie to leonidas (a raczej slowacki) rownie lakonicznie pyta - a wielu was bylo? Autor jest zwyklym niedouczonym lewakiem ktory pisze jak mu karza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: La-j-koniczny Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers IP: *.toya.net.pl 24.03.07, 00:26 Lakoniczne frazy to nie nadęte frazesy. miks humoru posoki i seksu ? zgadzam się że posoki było sporo ale humor i seks były jedynie jakimiś epizodami co najwyżej. komputerowe tło i efekty wymordowane na maksa. Świetna praca kamery w scenach walki i świetna choreografia. całość jednak wygląda jak ubogi krewny gladiatora. gladiator miał rozmach jako film. 300 jest tak ciasny jak wąwóz termopilski....JESZCZE CHYBA NIGDY TAK WIELU NIE ZOSTAŁO ZANUDZONYCH PRZEZ TAK NIEWIELU... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Persow.. IP: *.hsd1.pa.comcast.net 23.03.07, 05:20 nic ujac nic dodac byle, widzialem i sie zalamelem takiegp tandetnego gniota dawno nikt nie splodzil Odpowiedz Link Zgłoś
histeryczka Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers 23.03.07, 07:10 A mnie się podobało. Czarny lateks majtek, piękne kaloryfery n brzuchach dzielnych wojaków i perfekcyjnie zrobione hektolirty spartańskiej krwi, czego chcieć wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daboyda "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Persow.. IP: *.e-wro.net.pl 23.03.07, 08:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Genialne! IP: 80.50.40.* 23.03.07, 08:25 "The Guardian" napisal cos naprawde dobrego! Swietne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .o. Malo rzeczywista recenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 08:32 Nie wiem co ta recenzja ma wspolnego z filmem :| autor ewidentnie nie rozumie, lub nawet nie widzial na oczy komiksow F.Millera, nie ma pojecia o tym czemu pewne rzeczy sa wyolbrzymione, czemu inne nie, szkoda bo o tym filmie mozna napisac duzo wiecej w duzo ciekawszy sposob, a tutaj powstal dlugi nudny tekst z zalosnym humorem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Bardzo rzeczywista recenzja IP: 80.50.40.* 23.03.07, 08:34 Recensja swietna, film dla zajadaczy Big Macow. Moze sie to podobac, moze nie - faktu nie zmieni. Niech zyja telenowele! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re IP: 213.134.135.* 23.03.07, 08:36 Z wielkim oporem poszłam na film - sadziłam ze bedzie kiepski. I bardzo miło sie rozczarowałam, film jest świetny, fabuła zrobiła na mnie duze wrażenie. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ga Jaka fabula? IP: 80.50.40.* 23.03.07, 08:46 Tam byla jakas fabula? Jeju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wf Re: Re IP: *.infinite.pl 23.03.07, 08:58 Nie można się "miło rozczarowac"! Miło, co najwyżej, można byc zaskoczonym. Rozczarowanie jest zawsze pejoratywne. Tak, wiem czepiam się :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aas Tlumaczysz pokoleniu uzywajacemu bynajmniej IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.07, 10:49 jako "przynajmniej" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KeRaD Re: Re IP: 205.156.117.* 23.03.07, 11:59 rozczarowac nie zawsze jest pejoratywne - oznacza doslownie: "uwolnienie sie od pewnego przekonania, 'czaru' - czyli myslalem ze bedzie kiepsko, a bylo super. to wlasnie jest pozytywne rozczarowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wf Re: Re IP: *.infinite.pl 23.03.07, 12:46 Z całym szacunkiem ale będę się upierała przy swojej wersji bo taka jest też opinia językoznawców. Nie mozna byc "pozytywnie rozczarowanym", rozczarowanie jest zawsze pejoratywne. Jeśli mówisz to tym, że "czar" to "błędne przekonanie" - ja skłonna jestem sie zgodzic ale z resztą Twojej interpretacji niestety juz nie. "Czar" jest definiowany jako określenie opisujące zafałszowany odbiór rzeczywistego swiata poprzez jego koloryzowanie, czyli człowiek "zaczarowany" zawsze postrzega swiat lepiej, pozytywniej niż wyglada on w rzeczywistosci. Rozczarowanie (czyli jak interpretujesz: "odczarowanie") jest po prostu "sprowadzeniem na ziemię" do twardej rzeczywistości. Czyli jest ZAWSZE na niekorzysc "czarowanego". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks Miło się rozczarowałaś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 11:20 Może jednak byłaś miło zaskoczona? Tak będzie bardziej z sensem i po polsku. A film żadnej fabuły nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ber Re: Bardzo rzeczywista recenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 10:55 Człowieku ta recenzja tylko pokazuje, że koleś nie jest obyty z tematem, nawiązuje do prawdziwych wydarzeń, a film jest oparty na komiksie. Nie jest to dokument. Co ciekawe z tekstów z których wyśmiewa się autor recenzji które usłyszał w kinie, ludzie ogladając film na sali w której byłem, dziwne ale oni sie smiali w tych momentach. Zreszta po tej recenzji bardziej odnosze wrazenie ze koles pisał je na podstawie zwiastunu a nie calego filmu. Brak przygotowania do jego napisania aż rzuca sie w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
lwitkowski Re: Malo rzeczywista recenzja 24.03.07, 08:44 no i wszystko w tym temacie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eute Re: Genialne! IP: 80.51.101.* 23.03.07, 09:50 ta recenzja jest mocno żenująca. domyślam się, że człowiek który to popełnił właśnie stawia pierwsze kroki w wielkim małym świecie publikacji tekstów. rozumiem , że można napisać że scena ścięcia głowy kojarzy mu się z konkretnym filmem, ale napisanie, że to zerżnięte na żywca to trochę kiepskie. albo kwestia masek. z tego co pamiętam to są bardzo podobne do tych, które narysował w swoim komiksie F.Miller, które prawdopodobnie nie odbiegały daleko od oryginału, a tutaj "dziennikarz" pisze o ściąganiu projektu z Krzyku III. no co za porażka. fakt. artykuł może się podobać. jest napisany na miarę naszego "Faktu" tudzież "Super Expressu". zrobienie wrzawy na temat majtek żołnierzy... toż to kolejna seksafera... podczas gdy tak naprawdę spartanie walczyli nago. Odpowiedz Link Zgłoś
oranvag Re: Genialne! 23.03.07, 10:45 Ta recenzja jest doskonała. Dawno nie czytałem czegoś tak doskonale złośliwego, a jednocześnie lekkiego. Niski ukłon dla pana z Guardiana! Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus pajacowaty guardian 23.03.07, 08:30 autor chyba sam wyglada jak krawaciarz. trzeba miec wyjatkowe kuku na muniu zeby dopatrywac sie w persach - przodkach pajacowatych autorze - iranczykow USA a w Spartnach - przedstawicielach cywilizacji zachodniej.... ehhhh...ale glupie te lewusy jak to mawial obelix Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mac Re: pajacowaty guardian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 08:37 Czytając niektóre fragmenty tej "recenzji" , zastanawiam się czy autor widział ten film ? bo wygląda że chyba jednak nie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prusak Re: pajacowaty guardian IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.07, 08:42 Filmu nie widziałem, ale się wybieram ;-) Ale Spartanie jako protofaszyści? Czego to lewactwo nie wymysli. W sumie jak zwykle w głowie im tylko d...czenie i (proto)faszyści ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateo Re: pajacowaty guardian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 10:59 eheheh no koleś ta recke napisał chyba na podstawie zwiastunu filmu. Brak profesjonalizmu, aż bije po oczach !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 08:43 Ale idiota pisal ten tekst. Pewnie do seri Star Wars przyczepil sie ze "przeciez nie da sie latac w kosmosie tak jak robili to bohaterowie Gwiezdnych Wojen" w supermenie o to ze czlowiek nie potrafi w ogole latac a w spidermanie o to ze nie da sie chodzic po scianach.... Kretynizm i chec popisania sie niektorych czasem jest komiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raziel Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 00:52 Ten artykul pisal najwiekszy debil jakiego chyba znam,wedlug mnie film zasluguje na miano najlepszego 2007. Czlowieku ty sie chyba w ogole nie znasz na filmie...twoj artykul jest zalosny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość co do majtek... IP: *.ghnet.pl 23.03.07, 08:46 Niech sie autor cieszy że w filmie je mają, w komiksie są kompletnie nadzy. Widać że zamiast widzieć znakomitą adaptacje komiksu (który jest świetny, jeden z moich ulubionych), myślał że to adaptacja historyczna... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: co do majtek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 11:01 Myśle, że autor tekstu jest gejem i bardzo chciał aby właśnie spartanie nie byli w majtkach. Teraz jest rozczarowny i się mści. Odpowiedz Link Zgłoś
perdu1 "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Persow.. 23.03.07, 08:49 swietne tlumaczenia, brawo!!!No wlasnie, gdzie jest nazwisko tlumacza Odpowiedz Link Zgłoś
ingrid.bera "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Persow.. 23.03.07, 08:50 Widziałam film i byłam pod wrażeniem. Jest to komiks na ekranie, zdjęcia zapierają dech, a postaci nie mają być odbiciem podręcznika tylko właśnie przerysowanego, przesadzonego i przekoloryzowanego w stosunku do rzeczywistości wizerunku. Film poradził sobie z tym doskonale. Ciekawe dlaczego nikt nigdy nie przyczepił się do realizmu Shreka na przykład. Spartanie z "300" są tak samo realni jak on. Warto obejrzeć film dla jego warstwy plastycznej, jest wspaniała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Ech ci angielscy krytycy filmowi - musza wymyslac IP: 83.238.174.* 23.03.07, 09:01 taki badziew, zeby sie jakos przebic w tlumie. Recenzja nadaje sie do bardziej do gazety w rodzaju Fakt (czy jak niektorzy mowia ostatnio "Das Faktu" ;) ), albo zeby brac pod uwage rynek angielski - ktorys z "Mirrorow". Wlasciwie w ten sposob mozna kazdy film "kostiumowy" skrytykowac (czy raczej wysmiac), lacznie ze slynnym Gladiatorem, o "Ben Hurze" nie mowiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koop "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Persow.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 09:05 autor tekstu ma kompleksy. :) film ok, warto obejrzec, moze nie rewela, ale daje rade. fanom komisku polecam szczegolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek majtki IP: *.pl.man-mn.com 23.03.07, 09:08 Gdyby ten cwok co napisal te recenzje znal przekazy to by wiedzial ze spartanie walczyli nago i podczas walki odrzucali peleryny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbinx Re: majtki IP: 217.116.98.* 23.03.07, 09:56 Majtki wynaleziono w XVI-wiecznej Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwal W komiksie Millera Spartanie majtek nie mają! IP: *.iimcb.gov.pl 23.03.07, 17:02 Ale - co jak co - tego już nie można było "idealnie odtworzyć" w poprawnym politycznie filmie amerykańskim. Choćby nie wiem jak dużo głów spadło i serc wyrwano, zdrowej fujary pokazać nie lzia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodro a końcowa scena nie została zerżnięta z .... IP: 20.133.1.* 23.03.07, 09:09 Braveheart ale z płaskorzeźby umieszczonej pod gmachem parlamentu Greckiego w Atenach. Przedstawia ona zabitego Spartanina leżącego w hełmie, z zwisającą głową i z mieczem w ręku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosmakompleksy zazdrość IP: *.migutmedia.pl 23.03.07, 09:09 Ktoś ma kompleksy! Film jest epicki, nowatorski i mocno odrealniony -ale o to chodziło! Polecam - aktorzy (zwłaszcza Butler i Santoro) stworzyli kreacje mocna i zabawne zarazem. Autor tej recenzji z Guardiana chyba jak większość krytyków jest niespełnionym filmowcem co widać w tonie jego wypowiedzi. W końcu kino to rozrywka! Swoją drogą szkoda ze Gazety nie stać na własną recencję.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: will Nie od dziś wiadomo że Guardian to shit jak SE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 09:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Persow.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 09:24 Gdyby pan Joe Queenan zapoznał się z komiksem Millera, to nie pisał by takich kompletnych bzdur na temat zapożyczen z innych filmow, odzienia spartanskich żołnierzy i tych czarnych slipow. Film jest naprawde mocno wzorowany na komiksie, a pewne jego karty żywcem wręcz przeniesione na ekran. Spartanie w komiksie Millera tak własnie wyglądają, a na niektorych grafikach, król Leonidas lub jego żołnierze, wogole poza peleryną nie mają na sobie kompletnie nic!. Aluzje do zrzynania przez rezysera na przykład masek z Krzyku, scen z Braveheart'a etc etc są kompletnie bezpodstawne i zwyczajnei głupie, ponieważ kostiumy i pewne sceny są własnie takie jak w komiksie. Jesli do cholery ktos zabiera się za robienie filmu na podstawie komiksu, to wypada, zeby ten film miał jak najwięcej z orginału!... i w "300" tak własnie jest. Nie wiem co za frustrat pisał ta recenzję. Komisksy można lubic lub nie, podobnie jak tworczosc Franka Millera, mnie są one obojętne, ale potrafie docenic dobrą produkcję komiksową lub dobrą adaptację komiksu, nawet jesli jest ona infantylną sieczką z nosorożcami i dwulicowymi karłami, być moze taka wąłsnie ma być. PS.Jest jeden karzeł, widac że recenzent nie zapoznał sie nawet z komiksem. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers 28.03.07, 14:43 dlaczego zmuszasz recenzenta filmowego do ogladania komiksow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyguardiański te Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers IP: 85.222.11.* 23.03.07, 09:24 Najdurniejsza recenzja jaka kiedykolwiek powstała. Kolesiowi myli się przede wszystkim która strona ma co wyrażać, to Leonidas i Sparta uosabia Zachód, stąd protesty w Iranie. Ale jeśli się jest idiotą, który 300 rozpatruje jako chociażby namiastkę filmu historycznego, to właśnie powstają takie gnioty jak ta recenzja. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonewino Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers 23.03.07, 09:24 Recenzja jest bo prostu boska. |Film po prostu MUSZĘ obejrzeć. Parafrazując do ostatniego akapitu, szczególnie w "krwawej strefie", to powiedziałabym jeszcze, że w takim razie film należy obejrzeć przed obiadem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baqet Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers IP: *.chello.pl 23.03.07, 09:29 Ja widziałem film już w środę na pokazie przedpremierowym i powiem jedno: JEST Ś-W-I-E-T-N-Y!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widzka Re: "300", czyli Spartanie w majtkach kontra Pers IP: *.zetosa.com.pl 23.03.07, 09:37 zasada jest prosta - film zjechany przez krytyków wart jest obejrzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek podobienstwa IP: *.pl.man-mn.com 23.03.07, 09:46 matrix tez komentowali ze pelno w nim podobienstw do innych filmow. to dobrze ze krytycy znaja inne filmy.... Odpowiedz Link Zgłoś
n0_str0m0 a jak guardian ocenia V for Vendetta? 23.03.07, 09:47 bo film w ktorym busza porownano do xerxesa zbesztal bez litosci mi to pasuje jeszcze jedna szmata ktorej nie musze czytywac 300 bronic nie trzeba sam se da rade Odpowiedz Link Zgłoś