lernakow Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gdań... 13.08.09, 10:31 Jak to - nie wiadomo kto za tym stoi? Fernando! Odpowiedz Link Zgłoś
priller bozia! 13.08.09, 10:33 lernakow napisał: > Jak to - nie wiadomo kto za tym stoi? > Fernando! > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: *.chello.pl 13.08.09, 10:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomyślcie Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: 213.17.181.* 13.08.09, 10:50 tĄ panią, ale to detal. Bardziej razi to, że wszyscy jesteście nienormalni. Jakaś mała, fanatyczna grupka awanturuje się o 15 sierpnia? Uraźmy uczucia większej, zróbmy baner. Kretyni kontra kretyni. Fanatycy kontra fanatycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielki_błąd Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: *.chello.pl 13.08.09, 10:54 raczej uciskani przez fanatyków versus fanatycy. zmiany - mój drogi łotsonie - zachodzą, gdy wygasną ostatnie barykady! a teraz krwiiiiiii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomyslcie Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: 213.17.181.* 13.08.09, 11:05 Tak, jedni są uciskani przez drugich, oczywiście tylko w mniemaniu tych uciskanych. Podpowiem Ci, że mniemanie to jest to samo, niezależnie o której grupie mówimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielki_błąd Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: *.chello.pl 13.08.09, 11:19 pewnie masz rację. tylko, że jedna grupa mówi o polsce, jako katolicko-narodowym monolicie, wprowadza religię do szkół, na maturę... gdzie tylko się da. a druga, zwyczajnie, chce mieć prawo wyboru. zatem drogi łotsonie, ja również ci podpowiem: właśnie w takiej sytuacji satyra jest fantastycznym orężem. jestem za, jak cholera! do tego stopnia, że pewnie nawet pójdę na ten koncert. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monster Gratuluję! Świetny plakacik! :) IP: *.c158.petrotel.pl 13.08.09, 11:24 Gratuluję autorom tego pomysłu. Świetny pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty kiepska akcja promocyjna IP: 195.82.180.* 13.08.09, 13:29 Żenujący chwyt reklamowy. Tylko czekać, aż nad Wisła pojawi się ktoś kto na koncercie będzie oblewał publiczność obornikiem, a ludzie będą się zachwycać tym, że w Polsce to już jak na zachodzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
klikacz.net Re: kiepska akcja promocyjna 13.08.09, 13:57 kler oblewa pomyjami swoje barany i też są zachwyceni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacgg Re: kiepska akcja promocyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 14:03 Ten plakat - to było bardzo niskie. I nie dziwota - sądząc z powszechności wpisów takich jak twój, klikacz - i o wielu wielu O WIELE gorszych - których nikt nie kasuje, byś się mógł zastanowić. Piszę to jako osoba niewierząca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Ja tam widzę Madonne w habicie a nie Maryję IP: *.mobile.playmobile.pl 13.08.09, 17:07 A jestem osobą wierzącą, nawet bardzo i tak marna prowokacja nie urazi moich uczuć nawet rozdmuchana przez Gazetę. No cóż mamy sezon ogórkowy ... a przy tym jest okazja trochę pojątrzyć, co Gazeta lubi. Wstyd zajmować się takimi pierdołami. A prowokacją bardziej obrażą samą Madonnę, która by takiej fuszerki sie nie dopuściła, no ale wbrew swej woli firmuje ją własną twarzą.(prędzej przebrała by sie za Matkę Boską Częstochowską a nie za byle zakonnice) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomyslcie Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: 213.17.181.* 13.08.09, 11:58 a druga chce mówić o.. no właśnie nie wiem.. humanistycznym monolicie? gdzie wszyscy są dobrzy, póki nie popierają okropnych kieckowych i nie śmieją się z biednych, uciskanych gejów i feministek? Cała ta afera z 15 sierpnia była chora i zbędna, jak każdy taki spór. Ale ten plakat to z kolei odchył w drugą stronę. Ale i tak wszyscy dobrze się bawią, czasem mam wrażenie, że tego potrzebują.. Odpowiedz Link Zgłoś
antyprawak Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! 13.08.09, 12:17 To nie jest odchył w drugą stroną, to jest naturalna reakcja ludzi na terror religijny. Ktoś tu się zatrzymał w średniowieczu, reszta społeczeństwa nie musi temu ulegać i to pokazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomyslcie Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: 213.17.181.* 13.08.09, 12:40 Tak, a to co robią katolicy (mówie o tych skrajnych, bo zwykli na tą całą aferę z Madonną zwyczajnie srają) reagują na terror lewicowy, terror gejów, feministek i artystów obrażających ich uczucia. Ty zaraz krzykniesz: "hej hej, jaki terror?". A ja Ci odpowiem, że równie realny jak ten, o którym piszesz w swoim poście. To właśnie nazywam odchyłem, bo ani jedna, ani druga strona nie kieruje się RZECZYWISTYM niebezpieczeństwem, terrorem itd. Odpowiedz Link Zgłoś
antyprawak Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! 13.08.09, 12:53 Wybacz, ale ja jednak zostane przy tym, że jest to terror. Przykład Nieznalskiej - dziewczyny, którą aresztowano i prowadzono w kajdankach na rozprawy w imie przepisu o obrazie uczuć religijnych. A tak np. Cejrowski mówiący o gajach-faszystach, czy ksiądz nawołujący do palenia homoseksualistów na stosie nie ponieśli konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trututu Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.09, 13:47 To Korwin Mikke mówił o gejach faszystach. Cytat za konserwatyzm.pl: "Geje to importowana zza granicy formacja faszystowska, usiłująca, jak ludzie SA Ernsta Röhma, narzucić nam swoje poglądy siłą" - przekonuje Janusz Korwin-Mikke." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacgg To Matka Boska kogoś atakuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 14:13 Czyż nie ma ziarn prawdy w tym, co pisze dosyć znany z zamiłowania do drażnienia ludzi ekscentrycznym i chamskim stylem pajacyk kanapowej partyjki, raczej groteskowo ośmieszający m.in. liberalizm - niż go broniący? Plakat z Madonną ma być odpowiedzią? Matka Boska kogoś atakuje? Jej bodaj jedyny znany atak - to stopą na głowę węża uosabiającego szatana, który sam się przyczołgał nieprzypadkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: *.chello.pl 13.08.09, 12:53 ktoś cię zmusza do bycia gejem? bo dzieci są zmuszane do religii, więc nie masz racji, a kościół terrorem posługuje się od 2 tys lat, terrorem stosami itp, nie słyszałem żeby jakaś gejowska organizacja posługiwała się podobnymi metodami, oni po prostu chcą normalnie żyć, jeśli tego nie widzisz, to albo ślepy jesteś albo głupi, albo zakładasz codzień sukienkę i jesteś transwestytą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomyslcie Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: 213.17.181.* 13.08.09, 13:02 Ostatnie zdanie wymiata, genialny argument :) Ja widze jedno, że pomimo tego rzekomego terroru katolickiego Tobie jest łatwo być katolikiem, nikt Cię po kościołach nie ciąga. I widzę też, że pomimo tego całego rzekomego terroru gejowskiego, ja nie jestem gejem, i nikt mnie nie zmusza do kontaktów z facetami. Paru skrajnych konserwatystów chciało urządzić cyrk z okazji 15 sierpnia i nie udało im się (także przy pomocy Kościoła) a Ty wyjeżdżasz z terrorem od 2tys. lat, stosami itp. Mi chodzi o to, i tylko o to, że obie frakcje same nawzajem się nakręcają i nie mogą bez siebie żyć. Problem jest sztuczny, bo stosy się już dawno wypaliły, a geje jeszcze swoich nie rozpaliły. Jeśli tego nie widzisz... to po prostu tego nie widzisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: *.chello.pl 13.08.09, 15:32 >terroru katolickiego Tobie jest łatwo >być katolikiem, nikt Cię po kościołach nie ciąga. no właśnie nie jest, jako dziecko byłem ciągany na siłę i do kościoła i na religię I wypraszam sobie - nie jestem żadnym katolikiem - to określenie jest dla mnie obraźliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fullsphere Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.09, 12:57 Świetnie, tylko jak na razie w szkołach zamiast religioznawstwa lub etyki nadal naucza się religii. A kościół ma wpływ bezpośredni (Rydzyk) i pośredni (chęć polityków do przypodobania się katolickiemu elektoratowi) na nasz kraj. Mimo że jest to ponoć państwo świeckie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 14:49 Terror gejów? Czyżby któryś cię wykorzystał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b0b Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: *.acn.waw.pl 13.08.09, 13:03 idac tym torem mozemy powiedziec ze katolicy tylko mniemali, ze sa uciskani "religijnie" za komuny i wiele osob musialo swoja religie praktykowac w podziemiu, bo nie bylo to dobrze widziane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomyslcie Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: 213.17.181.* 13.08.09, 13:08 ale czy ktoś wreszcie kazał praktykować koncert madonny w podziemiu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b0b Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: *.acn.waw.pl 13.08.09, 13:23 nie ale z powodu swieta i/lub rzekomo obrazoburczej sylwetki piosenkarki ekstremisci chca zablokowac koncert lub zepsuc zabawe i go zaklocic. Czy na prawde wszystko trzeba tlumaczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomyslcie Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: 213.17.181.* 13.08.09, 13:28 Ale przecież ja nie usprawiedliwiam tych ekstermistów, nie musisz mi niczego tłumaczyć. Chodzi mi o to, że to tylko jakaś ekstrema, a nie całość katolików, ale odpowiedź z plakatem była skierowana przeciw większej ich części (choć pewnie był to tylko PR), co pewnie spowoduje kolejne protesty itp itd Nikt nikomu niczego nie zabronił, a jedynie stroił piórka i reakcja była niewspółmierna. Ale już więcej tego tłumaczyć mi się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b0b Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: *.acn.waw.pl 13.08.09, 13:48 oczywiscie, ze madonna na szmatce miala szokowac i pewnie spowodowac jeszcze wiekszy szum. O ile nie byl to PR, w co watpie, to pewnie raczej happening osob poirytowanych tak silnym protestem (a takich jest wbrew pozorom sporo). I pewnie mial na celu zeby u ekstremistow zagotowala sie krew, ku uciesze autorow :) Nie sadze aby przecietny katolik poczul sie urazony tym plakatem, a juz tym bardziej koncertem. Mam wrazenie, ze najglosniej protestujacy wykorzystuja sytuacje do tego aby zaistniec w mediach lub umocnic swoj wizerunek w polityce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helmi Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: *.bsjp.pl 13.08.09, 11:06 Niestety ale jednak tĘ Panią... :-) Idę z tĄ panią (narzędnik) ale: widzę tĘ panią, beatyfikować tĘ panią (biernik). Jak nie ma się do czego przyczepić to w internecie ludzie czepiają się ortografii i gramatyki zamiast argumentów. A że często mądrzy się ktoś kto akurat posługuje się błędną wersją Polszczyzny to jeszcze bardziej znamienne dla polskich forów internetowych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomyslcie Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: 213.17.181.* 13.08.09, 11:16 Niestety, to braki w wykształceniu... nauczycieli. Pamiętam jak dziś, jak polonistka wmawiała mi że końcówka tę/tą odpowiada końcówce rzeczownika. I to, głupie jak widać, przeświadczenie zostało do dziś. Dzięki za poprawkę. Jednak z dalszą częścią się nie zgodzę, miałem się do czego przyczepić i się przyczepiłem, nie był to jedynie post dla podkreślenia błędu, bo takich nie pisuję. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helmi Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: *.bsjp.pl 13.08.09, 11:31 O ile z drugą częścią Twojej wypowiedzi się nie do końca zgadzam (choć może trochę ;-)) to zwracam honor. Dalej były już rzeczowe argumenty. Jakoś tak ogólnie chodziło mi o to że ludzie często na sensowny tekst, zazwyczaj z jakimś marginalnym błędem piszą np. "gzieś ty się uczył polskiego [i tu stek wyzwisk]?!) nawet nie próbując podjąć rzeczowej dyskusji. Ale to nie był ten przypadek. Jeszcze raz zwracam honor... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Główny Mechanik Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: 83.238.186.* 13.08.09, 11:48 Cud! Cud! Dwaj Polacy się dogadali i nawet przeprosili! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieżoncy Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: 94.254.139.* 13.08.09, 15:57 Gość portalu: Główny Mechanik napisał(a): > Cud! Cud! Dwaj Polacy się dogadali i nawet przeprosili! Najśfientsza Panięka to sprawiła!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: *.chello.pl 13.08.09, 11:36 Mi z kolei wmawiali że żelazną zasadą jest że po literach B,H,D,G,J,K,P,T,W piszemy "rz" a nie "ż". Dziś mam problem żeby pisać przyjeżdża zamiast przyjezdrza. Natomiast czepianie się pisowni przy dyskusji na jakikolwiek temat to sygnał że argumenty się kończą, lub że ich nie było wcale. Co do plakatu to podzielam zdanie że ofc jest to reklama, tylko dlaczego jak zwykle oparta o ten sam schemat. Na koncert się nie wybieram, to nie mój klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! 13.08.09, 12:29 Gość portalu: Jasio napisał(a): > Mi z kolei wmawiali że żelazną zasadą jest że po literach > B,H,D,G,J,K,P,T,W piszemy "rz" a nie "ż". I słusznie wmawiali. > Dziś mam problem żeby > pisać przyjeżdża zamiast przyjezdrza. W wyrazie "przyjeżdża" "ż" nie występuje "po d", jak, np w słowie "drzewo", ale jest częścią (obrazem graficznym) dźwięku "dż" (nie mogę napisać fachowo fonetycznie, bo brak mi na klawiaturze fonetycznego oznaczenia). > Natomiast czepianie się > pisowni przy dyskusji na jakikolwiek temat to sygnał że argumenty > się kończą, lub że ich nie było wcale. Zgadzam się z Tobą i - mam nadzieję - że moich uwag, hmm... polonistycznych, nie potraktujesz w myśl powyższego. Bo ja naprawdę nie zamierzam dyskutować o plakacie, Madonnie (jednej czy drugiej), ani itp. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Miałeś mądrą polonistkę! 13.08.09, 12:10 Gość portalu: pomyslcie napisał(a): > Niestety, to braki w wykształceniu... nauczycieli. Pamiętam jak dziś, jak > polonistka wmawiała mi że końcówka tę/tą odpowiada końcówce rzeczownika. Ależ Twoja polonistka miała 100% racji; odpowiada, jak najbardziej! np: - Idę w tę stronę. (biernik) - Idę tą stroną ulicy. (narzędnik) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qaz allaha to boją się sparodiować IP: 212.106.159.* 13.08.09, 11:18 ja tam fanatykiem nie jestem - bardzo mnie cieszy wolnosc slowa i wyrazania pogladow. gardze natomiast tchorzostwem "liberalnej europy". arabusów po prostu się boją wyśmiewać, tłumaczac to tolerancja. jest to nazwyklejsze tchorzostwo, bo kto widzial ostatnio wysadzajacego sie chrzescijanina???? gdy mahometa z turbanem bombą w dani opublikowali od razu zaczely sie rozruchy. dunczycy najzwyczajniej w swiecie zostali zastraszeni i spacyfikowani przez swiat islamu. Odpowiedz Link Zgłoś
myfanawy Re: allaha to boją się sparodiować 13.08.09, 11:30 > bo kto widzial ostatnio wysadzajacego sie chrzescijanina???? No tak, fakt. IRA nie wysadza juz ludzi w Londynie a w Hiszpanii ETA zabila w ciagu ostatnich tygodni "tylko" dwie osoby wiec sie nie liczy. I pewnie to byli "arabusi" a nie katolicy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: allaha to boją się sparodiować 13.08.09, 12:28 Dziwne, bo ETA to ugrupowanie o skrajnie lewicowych poglądach. A z komuchów to tylko Millera na papieżu w kościele widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike_papa Re: allaha to boją się sparodiować IP: 212.180.174.* 13.08.09, 15:19 ETA chyba nie do końca posługuje się religią w swoich "argumentach", natomiast IRA w imię obrony katolików, rzeczywiście przemawiała w ostrzejszy sposób. Ja mam taką teorię na temat religii. Każda w okolicach 1500 lat istnienia dostaje szajby. Zauważ, że cała historia Chrystusa rozegrała się właśnie trochę ponad 1000 lat od początków judaizmu. Żydzi wtedy co prawda nie dominowali (w sensie władzy państwowej), ale byli dość radykalną grupą jeśli chodzi o stosunek do innych religii. Święta Inkwizycja w kościele katolickim to okres 1215 r. nawet do 1834 r. Szczyt swojej działalności celebrowała właśnie w okolicach XVI w. Islam właśnie zbliża się do swoich 1500 urodzin. Za rok powstania ery muzułmańskiej uznaje się 622r. Dziwnie jakoś to się układa, nie wiem czy przypadkowo, czy nie, ale ja zauważam ekspansje fanatyzmu w tych 3 religiach z pewną regularnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: allaha to boją się sparodiować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 12:32 To, że mogę parodiować chrześcijan, a nie mogę tego robić z muzułmanami tylko dobrze świadczy o tych pierwszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saddam czyli jestes zwyklym tchorzem IP: 212.106.159.* 13.08.09, 13:01 prawo piesci na ciebie najlepiej dziala. jedziesz po tych, ktorzy sobie na to pozwalaja. wystarczy ze ktos ci zrobi "buuuu" i juz jestes potulny jak baranek, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari brawura to nie odwaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 13:35 Jak mawiano w I klasie podstawówki "brawura to nie odwaga". Autostradą możesz pojechać bezpiecznie 150km/h, leśną krętą drogą w nocy i 50km/h będzie za dużo. Kontynuując przykład dla ciebie idiota pędzący bez wyraźnego powodu 150 taką drogą to bohater, dla mnie to samobójca. Owszem w ważnej sprawie można łamać zasady i wtedy jest to odwaga, ale bez wyraźnej przyczyny jest to czysty debilizm. Jeśli muzułmanin/dresiarz/kibol będzie chciał złamać moje prawa, to będę się bronić, ale bez wyraźnego powodu nie zamierzam debila zaczepiać. Ale i tak twój prawacki mózg ma pewnie za mało zwojów, żeby to zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacgg Re: brawura to nie odwaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 14:22 Wyśmiewanie, szydzenie, karykaturowanie - najlepiej tak, by zabolało. To jest iście rewolucyjny sposób walki o ...tolerancję... Kapłanów nowego obrządku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: brawura to nie odwaga IP: 94.75.67.* 13.08.09, 14:37 Gość portalu: jacgg napisał(a): > Wyśmiewanie, szydzenie, karykaturowanie - najlepiej tak, by zabolało. To jest > iście rewolucyjny sposób walki o ...tolerancję... Kapłanów nowego obrządku... Ale sam przyznasz, że coś z kościołem musi być nie tak, skoro jego przeciwników usiłujesz obrazić przyrównując do ...kapłanów. Podświadomie wiesz, że to wszystko oszustwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacgg Re: brawura to nie odwaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 14:53 Misiu - używam określenia "kapłani", żeby zilustrować u zwalczających irracjonalne podejście do rzeczywistości to samo podejście do tejże. Jestem niewierzący, ale nie jestem scjentystą. Religia nie wzięła się znikąd, duchowość to coś - co broni nas przed wykorzystywaniem ludzkiego tłuszczu na mydło i wyrywaniem złotych zębów zagazowanym wcześniej zwłokom. Co siedzi w nas tak głęboko, że może wcale tego nie ma - lecz nie sposób tego jednoznacznie wykluczyć. Ci, którzy to coś negują - bywają bardzo zimni... Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: brawura to nie odwaga 13.08.09, 15:05 Zaś agresywne odzieranie ludzi z ich największych marzeń bywa gorsze do odzierania ich ze skóry. Rodzi skutki odwrotne od zamierzonych, pozostawia tylko blizny. Zwłaszcza, że nie wiesz na pewno - co jest naszymi marzeniami, a co jest tzw. obiektywną rzeczywistością. Ludzki mózg i ludzki język mają swoje bariery, których nigdy nie zdołają przeskoczyć. Tylko wszechświat jest nieskończony, a i to nie jest pewne - jak też próba ostatecznego wyjaśnienia któregokolwiek z naszych pojęć (nie można samemu podciągnąć się do góry za własne włosy, nie ma czegoś takiego jak bezdyskusyjne pojęcia "pierwotne", elementarne, tzw. pewniki - na których można by się oprzeć). Odpowiedz Link Zgłoś
fanpanajurka Re: brawura to nie odwaga 13.08.09, 16:41 Teraz rozumiem twoj relatywizm w ocenie bandytybandery. Wszak jego chłopcy obdzierali ze skóry, sami będąc "odartymi z największych marzeń"... Idź, bełkotać metafizycznie tam gdzie twoje miejsce: forum.gazeta.pl/forum/w,902,98782048,98801361,Re_Niezle_odwrocenie_kota_ogonem_.html jacgg napisał: > Zaś agresywne odzieranie ludzi z ich największych marzeń bywa gorsze do > odzierania ich ze skóry. Rodzi skutki odwrotne od zamierzonych, pozostawia tylk > o > blizny. Zwłaszcza, że nie wiesz na pewno - co jest naszymi marzeniami, a co jes > t > tzw. obiektywną rzeczywistością. Ludzki mózg i ludzki język mają swoje bariery, > których nigdy nie zdołają przeskoczyć. Tylko wszechświat jest nieskończony, a i > to nie jest pewne - jak też próba ostatecznego wyjaśnienia któregokolwiek z > naszych pojęć (nie można samemu podciągnąć się do góry za własne włosy, nie ma > czegoś takiego jak bezdyskusyjne pojęcia "pierwotne", elementarne, tzw. pewniki > - na których można by się oprzeć). Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: brawura to nie odwaga 13.08.09, 17:15 Odczep mi się od podeszwy trollu, zakończyłem tamto forum - to po innych za mną latasz. Odpowiedz Link Zgłoś
fanpanajurka Re: brawura to nie odwaga 14.08.09, 02:49 wstydzisz się, co? "To dobrze, to dobrze", jak powiedział stary doktor, otrzymawszy twierdzącą odpowiedź, na pytanie - czy chory pocił się przed śmiercią. :-D Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: brawura to nie odwaga 18.08.09, 10:53 Moją wypowiedź z tamtego forum, którą zacytowałeś - zdecydowanie podtrzymuję. Czego tu się wstydzić? Podawania faktów z życiorysu Bandery? Wstydzić to się mogę, że dałem się sprowokować trollowi i ściągnąć m.in. na chwilę tutaj - do jego poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch.jeden Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! 13.08.09, 12:11 tĘ panią, ale to detal. Ważniejszym jest nie poprawiać innych samemu tkwiąc w błędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
hella_79 Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! 13.08.09, 12:17 Gość portalu: pomyślcie napisał(a): > tĄ panią, ale to detal. > > Bardziej razi to, że wszyscy jesteście nienormalni. > > Jakaś mała, fanatyczna grupka awanturuje się o 15 sierpnia? > Uraźmy uczucia większej, zróbmy baner. > > Kretyni kontra kretyni. > Fanatycy kontra fanatycy. a skąd wiadomo kto wywiesił ten banner? a moźe ta cała histeria, włącznie z tym całym frontem obrony/protestu/czy czego tam to był pic na wodę marketingowców? a że niektórzy łyknęli to bez mrugnięcia okiem to juz inna bajka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niebieska Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 12:57 > tĄ panią, ale to detal. Jednak TĘ panią głąbie - tak właśnie się pisze i mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: *.chello.pl 13.08.09, 12:59 Na pewno Tą Panią jest jedyną dopuszczalną formą? Opinia językoznawcy - forma ''tą'' nie jest błędna, ale jest dopuszczalna tylko w komunikacji nieformalnej. W sytuacjach oficjalnych, jak debaty polityczne, wystąpienia, dokumentacja, tylko i wyłącznie forma ''tę'' jest uznawana! Odpowiedz Link Zgłoś
akkj Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! 13.08.09, 13:19 Nie kompromituj się, bo analfabetyzmem zajechało. Gość portalu: pomyślcie napisał(a): > tĄ panią, ale to detal. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 14:03 tĘ również jest formą poprawną :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po szkole Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 14:05 tĘ panią to forma prawidłowa, jeśli poprawiasz, to najpierw sprawdź! Tak, to detal. Tak, jak jakiekolwiek święto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flatline Re: o rety toż to cud! beatyfikować tę panią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 23:52 TĘ panią Odpowiedz Link Zgłoś
skubi6 Pani Cicione i banderowcy 13.08.09, 10:41 Nie jestem żadnym endekiem ani ekstremistą. Jestem wyborcą PO, takim zwykłym Polakiem, który niespecjalnie trawi jak cudzoziemiec na polskiej ziemi chce sobie robić jaja z symboli szczególnie drogich Polakom. I uważam, że po tym przegięciu pani używająca pseudonimu Madonna mogłaby być potraktowana jak banderowcy na rowerach, tzn. dostać zakaz wstępu do strefy Schengen. Niekoniecznie na długo - podobno banderowcy też nie mają długoterminowego zakazu. Np. zakaz kończący się 15 sierpnia o północy. www.skubi.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolo321 Re: Pani Cicione i banderowcy IP: *.adsl.net.t-com.hr 13.08.09, 10:43 "polakiem, który niespecjalnie trawi jak cudzoziemiec na polskiej ziemi chce sobie robić jaja z symboli szczególnie drogich Polakom." Tez jestem Polakiem i to nie jest moj symbol. Przestan sie wypowiadac w moim imieniu, fiucie. A cudzoziemiec, czasem pokazuje Ci jak ciemny jest, powiedz mu "dziekuje" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomyslcie Re: Pani Cicione i banderowcy IP: 213.17.181.* 13.08.09, 10:53 A Ty, zanim zaczniesz używać wymyślnych bluzgów (fiucie?! najlepsza grypsera tego nie zna), przeczytaj co on napisał: "Polakom" a nie "wszystkim Polakom". Lewicowa część społeczeństwa obraża się za śmianie się z gejów, dlaczego prawicowa nie może się obrażać za śmianie się z symboli religijnych? W nawiasie, mnie śmieszą obie te postawy. Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: Pani Cicione i banderowcy 13.08.09, 12:29 Bo w Biblii napisali, że czczenie symboli religijnych (złoty cielec) to prosta droga do piekła. Ale to po katolsku wierzyć w jedno, a czynić drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomyslcie Re: Pani Cicione i banderowcy IP: 213.17.181.* 13.08.09, 13:17 Ani Biblia, ani NT, ani ST, Tora, ani Koran, ani dzieła humanistyczne nie są jedynym słusznym wyznacznikiem wiary. Wszyscy tak wspaniale się dogadujemy właśnie dlatego, że o tym zapominamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacgg Re: Pani Cicione i banderowcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 14:31 Przede wszystkim żadna z wymienionych przez Ciebie pozycji nie nawołuje do pogardy i nienawiści - poza niektórymi dziełami "humanistycznymi", które czyniły to jawnie i wprost - z pełną świadomością celów, sposobów i skutków... I niech mi nikt tutaj nie próbuje udowadniać, że robi to np. Koran lub ST - bo nie o to w nich chodzi, nie jest to ich przesłanie, a są to bardzo wiekowe zabytki piśmiennictwa oraz często bardzo wieloznaczne, i to należy mieć na uwadze. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Pani Cicione i banderowcy 13.08.09, 12:49 Gość portalu: pomyslcie napisał(a): > Lewicowa część społeczeństwa obraża się za śmianie się z gejów, dlaczego > prawicowa nie może się obrażać za śmianie się z symboli religijnych? A choćby dlatego, że geje - dokładnie tak samo jak nie-geje - odczuwają przykrość, dyskomfort, gdy są wyśmiewani, takie postępowanie ich krzywdzi. Natomiast symbole religijne, jako pojęcia nieożywione, nie mają szansy odczuwać czegokolwiek, a więc nie sposób ich skrzywdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomyslcie Re: Pani Cicione i banderowcy IP: 213.17.181.* 13.08.09, 13:18 Jeśli jesteś niewierzący to ciężko Ci to będzie wyjaśnić. Ale naprawdę, dla wielu osób jest to większa świętość niż ich orientacja seksualna. Trochę empatii. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacgg Re: Pani Cicione i banderowcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 14:46 Największą przykrość odczuwają ci geje, którzy mają ze swoją orientacją psychiczny problem - i są wyczuleni na najdrobniejszy przejaw stygmatyzacji - także takiej, jakiej podlega praktycznie każdy człowiek żyjący w społeczeństwie. Nie akceptują tej orientacji, czemu się nie dziwię - bo też nie byłbym zachwycony na ich miejscu. Jednak życie potrafi być wredne i trzeba się z niektórymi rzeczami pogodzić (zamiast krzykliwie nauczać większość namolnie - że nullo problemo, nie bądźcie fobami). Także z tym, że każdy z nas do pewnego stopnia jest "freakiem" - niektórzy np. w łóżku. Dwóch dorosłych facetów trzymających się za rączki to nie jest typowy obraz i nigdy nie będzie. Większość hetero czuje obrzydzenie na samą myśl o kontaktach seksualnych z własną płcią, nie tylko z jakimiś kaszalotami płci przeciwnej. Niektórzy nie widzą kolorów, a większość z nas daleko odbiega od kanonów piękności, a nawet zdrowia czy minimum sprawności fizycznej. Są fetyszyści, osoby oziębłe lub bardzo aktywne seksualnie, itd. I to są wszystko większe lub mniejsze odchyłki od normy, kwestią interpretacji jest tylko - co jest już patologią, a co tylko odchyłką - ale odchyłką. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Pani Cicione i banderowcy 13.08.09, 17:35 Gość portalu: pomyslcie napisał(a): > Jeśli jesteś niewierzący to ciężko Ci to będzie wyjaśnić. Ale naprawdę, dla > wielu osób jest to większa świętość > niż ich orientacja seksualna. Trochę empati > i. :) CO jest tą większą świętością "niż ich orientacja seksualna"? I czy z tego należy rozumieć, że orientacja seksualna (jaka by ona nie była), dla ogółu/wielu/niektórych jest, jednak, "świętością" (niechby, nawet, mniejszą)? Obiecuję wykazać maksimum empatii, jeżeli tylko zrozumiem, o co chodzi z tą "świętością". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty brednie IP: 195.82.180.* 13.08.09, 13:22 Uśmiałem się z tych twoich wypocin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieżoncy Re: brednie IP: 94.254.139.* 13.08.09, 16:09 ja też :-D Gość portalu: qwerty napisał(a): > Uśmiałem się z tych twoich wypocin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcepan Re: Pani Cicione i banderowcy IP: 91.188.119.* 13.08.09, 10:58 > Tez jestem Polakiem i to nie jest moj symbol. Ale jest symbolem wielu na prawdę wielu innych Polaków, jeśli nie większości, więc powtórzę teraz tobie słowa twojej matki "nie jesteś pępkiem świata" "fiucie". A szMatkę powiesił pewnie autor zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Pani Cicione i banderowcy IP: *.chello.pl 13.08.09, 12:59 ty też nie jesteś fiucie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b0b Re: Pani Cicione i banderowcy IP: *.acn.waw.pl 13.08.09, 13:16 Byc moze i wielu polakow ale to nie oni beda robic histerie pod wejsciem na koncert - tam beda fanatycy religijni i prawdopodobnie banda huliganow z Legii (tych dobrych chlopcow, ktorym niektorzy dziekowali obraone kupcow KDT, po tym jak robili zadyme i rzucali kamieniami w policje). Normalni ludzie niezaleznie od wiary patrza na to raczej z politowaniem lub zazenowaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b0b Re: Pani Cicione i banderowcy IP: *.acn.waw.pl 13.08.09, 13:08 maryja to symbol katolikow, a nie Polakow. Moim symbolem nie jest. Poza tym to Polacy powiesili ten plakat, Madonna ma ten caly temat raczej w d... Jedyne co ta awantura zmienia to to, ze ma wielka i wspaniala reklame :-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Wielka mi jasnosc 50tka masturbujaca sie krzyzem IP: *.89.101.10.static.crowley.pl 13.08.09, 20:30 Wielka mi jasnosc 50tka masturbujaca sie krzyzem. Jesli to jest wg. niektorych "oswiecienie", "postep", "nowoczesnosc" to zal mi was ze placicie jeszcze za to kase. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Pani Cicione i banderowcy IP: 217.98.20.* 13.08.09, 10:50 Nie Madonna, a Madona - taka jest poprawna pisownia.I nie jest to jej pseudonim, a drugie imię. Przed wypisywaniem czegokolwiek na jakimkolwiek forum warto by jednak sprawdzić, czy aby na pewno znamy wszyskie fakty i nie piszemy bzdur, tak po prostu ;P Jeśli chodzi o zakazy, to może wprowadzimy ograniczenia pisania na forum do 15 sierpnia do północy (na przykład)? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu Re: Pani Cicione i banderowcy IP: *.serv-net.pl 13.08.09, 10:54 Ona ma na imię Madonna (przez dwa "n"). Jej matka też tak miała na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Pani Cicione i banderowcy 13.08.09, 13:34 Gość portalu: z napisał(a): > Nie Madonna, a Madona - taka jest poprawna pisownia.I nie jest to > jej pseudonim, a drugie imię. Przed wypisywaniem czegokolwiek na > jakimkolwiek forum warto by jednak sprawdzić, czy aby na pewno znamy > wszyskie fakty i nie piszemy bzdur, tak po prostu ;P > Jeśli chodzi o zakazy, to może wprowadzimy ograniczenia pisania na > forum do 15 sierpnia do północy (na przykład)? ;P i takie barany mają też dostęp do netu? Odpowiedz Link Zgłoś
harce Re: Pani Cicione i banderowcy 13.08.09, 10:50 PO to partia konserwatywna 'zwykły polaku' i ciekaw jestem na czym opierasz swoją opinię o normalności - głosach poparcia 20-30% polaków uprawnionych do głosowania? reszta jest niezwykła? twoja retoryka śmierdzi konserwatyzmem i prowincjonalnym nacjonalizmem na pół kilometra. katoliccy talibowie won z polski -- harce.wordpress.com Odpowiedz Link Zgłoś
kgbaca Re: Pani Cicione i banderowcy 13.08.09, 11:41 kraju nie irytuje Nic mnie w tym kraju nie irytuje tak, jak wpływy Kościoła a przede wszystkim narzucanie wartości chrześcijańskich reszcie spółeczeństwa jednak banner ten uważam za obraźliwy. Mało tego nie jest to nawet zabawne, ani potrzebne. Według mnie jakis pieniacz próbuje wybic się na akurat modnym i "kontrowersyjnym" watku. Konrtrowersyjnym chyba tylko dla mediów bo zwykli ludzie raczej tak bardzo nie zaprzataja sobie głowy sporem o koncert Madonny. PS. A osoby nawołujące do wygnania "moherów" z tego kraju to jeszcze gorszy sort od tych "katotalibów". Mienią sie obrońcami tolerancji i neutralności swiatopoglądowej a sami nawołują do dzielenia społeczeństwa i dyskryminacji jednej jego części ze względu na wiarę. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Pani Cicione i banderowcy 13.08.09, 11:49 A czy nie wiesz, ze mohery nawoluja do wygonienia z tego kraju niemoherow i kazdego innego kto wich mniemaniu nie jest "prawdziwym polakiem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yourij zabawne forum IP: 195.212.79.* 13.08.09, 12:11 ktoś powiesił plakat Madonny na moście a wy się kłócicie w tematach politycznych i ortograficznych ;D gdzie tu sens ? Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Chyba nie zrozumiałeś całej sytuacji 13.08.09, 10:57 Tu chodzi o dyktat jaki jedna grupa społeczeństwa chce sprawować w kraju. Tu Madonna jest tylko powodem, bowiem "uczucia religijne" można obrażać w różnoraki sposób. Wszytko zależy od interpretacji wydarzenia i widzimisię przywódcy protestu. Ta sprawa może okazać się rubikonem. Lepiej byśmy go nie przekraczali. Odpowiedz Link Zgłoś
skubi6 Myślę, że jednak rozumiem sytuację 13.08.09, 11:42 Tu nie chodzi od dyktat jakiejś grupy społeczniej. Byłby problem dyktatu, gdyby opory wzbudzała działalność grup innych niż katolicy. Na przykład parada równości (tu akurat protesty były, ale to inna sprawa) albo jakieś święto muzułmńskie, ateistyczne czy komunistyczne. Ale tu mamy co innego: pani "Madonna" Cicione nie promuje żadnej ideologii, tylko komercję. A robi to przez umyślne i wielokierunkowe obrażanie uczuć katolików (wielokierunkowe: wybór psedonimu, wybór daty, liczne utwory z motywami obliczonymi na szkowanie uczuć religijnych, no i teraz ten plakat). I trudno się dziwić, że taka działalność wywołuje nieprzychylne reakcje, w tym moją - bo właśnie po to ta działalność jest robiona. Parada równości nie jest robiona specjalnie po to, żeby rozwścieczyć wszechpolaków czy inne kaczki. Ta parada jest demonstracją jakiegoś środowiska, które demonstrować ma prawo. Więc niech sobie parada będzie. A pani Cicione niech spada z zarabianiem grubej kasy przy pomocy prowokacji obliczonych na rozwścieczenie katolików. www.skubi.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Myślę, że jednak rozumiem sytuację 13.08.09, 11:53 Tak juz ona ulozyla sobie ta tarse koncertowa aby byc w polsce na 15 sierpnia i jakiejs tam matki boskiej. Ludzie dajcie sobie siana bo wszyscy jestescie pelni gowna (eat better hay cause you are full of shit). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michas taaa sama wybrala sobie date koncertu IP: *.rbinet.co.uk 13.08.09, 12:01 ulozyli madonnie cala trase koncertowa wokol polskiego swieta jakiejs maryji zeby zrobic szum i ludzi wqrwiac.. swoja droga to w zyciu bym nie wiedzial ze jakies swieto jest 15 sierpnia gdyby nie koncert madonny wiec w jakby nie bylo dzieki niej wielu ludzi juz o tym wie :) ostra paranoja w tym naszym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 A pewnie, że święto! 13.08.09, 13:30 Gość portalu: michas napisał(a): > swoja droga to w zyciu bym nie wiedzial ze jakies swieto jest 15 sierpnia gdyby > nie koncert madonny A ja wiem, że 15.08 to data urodzin mego jedynego syna. O! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytam się Re: Myślę, że jednak rozumiem sytuację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 12:09 A jaką ideologie prezentuje kościół katolicki i jakim prawem jako organizacja biznesowa jest zwolniony z podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
antyprawak Re: Myślę, że jednak rozumiem sytuację 13.08.09, 12:12 > A robi to przez umyślne i wielokierunkowe obrażanie uczuć > katolików (wielokierunkowe: wybór psedonimu, wybór daty, liczne > utwory z motywami obliczonymi na szkowanie uczuć religijnych, no i > teraz ten plakat). Proszę sobie nie uzurpować prawa do mówienia za wszystkich Polaków. Zdecydowana większość Polaków ma gdzieś, to co robi Madonna jak i fundamentaliści katoliccy. Ja też jestem Polakiem i mnie ona nie obraża, chyba większość społeczeństwa ma podobne zdanie. Uważam również, że Madonna nie obraża uczuć religijnych. 1. Ona sobie pseudonimu nie wybierała, to jest jej imie, nadane przez rodziców. 2. W Polsce praktycznie jest codziennie jakieś święto kościelne a świąt maryjnych to jest już pod dostatkiem. Obojętnie w kiedy by nie zagrała, zawsze przypadałoby to na jakieś święto kościelne. To są same święta maryjne - 1 stycznia - Uroczystość Bożej Rodzicielki Maryi - święto nakazane 2 lutego - Święto Ofiarowania Pańskiego (Matki Bożej Gromnicznej, d. Święto Oczyszczenia Maryi) 11 lutego - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny z Lourdes 25 marca - Uroczystość Zwiastowania Pańskiego (data ulega zmianie w niektórych wypadkach[1]) 3 maja - Uroczystość Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski 7 maja - Święto Najświętszej Maryi Panny, Matki Łaski Bożej (diecezja kielecka) 13 maja - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Fatimskiej 24 maja - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny, Wspomożycielki Wiernych 31 maja - Święto Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny 2 czerwca - Wspomnienie Matki Bożej Łaskawej (diecezja legnicka) 21 czerwca - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Opolskiej (diecezja opolska) 25 czerwca - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Świętogórskiej z Gostynia (archidiecezja poznańska) 27 czerwca - Uroczystość Najświętszej Maryi Panny Nieustającej Pomocy (diecezja toruńska) 27 czerwca - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Nieustającej Pomocy (diecezja pelplińska) 2 lipca - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Kodeńskiej (diecezja siedlecka) 2 lipca - Święto Najświętszej Maryi Panny Tuchowskiej (diecezja tarnowska) 16 lipca - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny z Góry Karmel (Matki Bożej Szkaplerznej) 26 lipca - Wspomnienie Świętych Rodziców Najświętszej Maryi Panny, Joachima i Anny 26 lipca - Uroczystość Świętej Anny, Matki Najświętszej Maryi Panny, głównej patronki diecezji (diecezja opolska) 26 lipca - Wspomnienie Świętej Anny, Matki Najświętszej Maryi Panny, patronki diecezji (diecezja gliwicka) 27 lipca - Wspomnienie Świętego Joachima, Ojca Najświętszej Maryi Panny (diecezja opolska i gliwicka) 2 sierpnia - Święto Święto Matki Bożej Anielskiej 5 sierpnia - Wspomnienie Matki Bożej Śnieżnej (rocznica poświęcenia rzymskiej Bazyliki Najświętszej Maryi Panny) 13 sierpnia - Uroczystość Matki Bożej Kalwaryjskiej 15 sierpnia - Uroczystość Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny (Matki Bożej Zielnej) - święto nakazane 22 sierpnia - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Królowej 26 sierpnia - Uroczystość Najświętszej Maryi Panny Częstochowskiej 8 września - Święto Narodzenia Najświętszej Maryi Panny (Matki Bożej Siewnej) 12 września - Wspomnienie Najświętszego Imienia Maryi 15 września - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Bolesnej 7 października - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Różańcowej 16 listopada - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Ostrobramskiej, Matki Miłosierdzia 21 listopada - Wspomnienie Ofiarowania Najświętszej Maryi Panny 8 grudnia - Uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny 12 grudnia - Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny z Guadalupe Święta Maryjne (ruchome): poniedziałek po zesłaniu Ducha Świętego - Najświętszej Maryi Panny, Matki Kościoła sobota po Wniebowstąpieniu - Maryi Królowej Apostołów sobota po uroczystości Najświętszego Serca Pana Jezusa - Niepokalanego Serca Maryi pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ta_maryjne_w_Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
jarro69 Re: Myślę, że jednak rozumiem sytuację 13.08.09, 13:53 zapomniałeś o święcie matki boskiej kiepskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieżoncy Re: Myślę, że jednak rozumiem sytuację IP: 94.254.139.* 13.08.09, 16:15 i o śfiencie Madonny Z Wielkim Cycem! :-( jarro69 napisał: > zapomniałeś o święcie matki boskiej kiepskiej Odpowiedz Link Zgłoś
carlos_m Re: Myślę, że jednak rozumiem sytuację 13.08.09, 12:39 jezeli chodzi o koncert to trafiles w sedno, trzeba zrobic duzy szum, zgarnac kase i do widzenia... jakis manager od promocji usiadl sobie za biurkiem zaczal myslec jak tu najlepiej wywolac zamet i wykoncypowal koncert skandalizujacej artystki w swieto maryjne... bo na pewno beda protesty i nie trzeba bedzie wydawac na reklame. moim zdaniem forma sprzeciwu jest prosta, nie isc na koncert, nie protestowac, nie komentowac, nie kupowac plyt, po prostu zlekcewazyc, po prostu nadstawic drugi policzek... jezeli spojrzec z szerszej perspektywy to w dyskusjach moze nie do konca chodzi o koncert, ale scieranie sie roznych koncepcji panstwa, osobiscie nie podoba mi sie postawa to co robia w Polsce wladze koscielne i politycy pod ich wplywem i to jest juz powazny problem poniewaz tworzy sie prawo, ktore nakazuje mi pewne zachowania, kaze sie moim dzieciom chodzic na religie, wycofuje sie przedmioty o przystosowaniu do zycia w rodzinie, napietnuje invitro, nie pozwala zgwalconym 15 latkom usunac ciazy, wysmiema czarnoskorych, poniza gejow i lesbijki itp. Przeciw temu warto protestowac. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Myślę, że jednak rozumiem sytuację 13.08.09, 12:49 skubi6 napisał: > Tu nie chodzi od dyktat jakiejś grupy społeczniej. Byłby problem dyktatu, gdyby > opory wzbudzała działalność grup innych niż katolicy. Na przykład parada > równości (tu akurat protesty były, ale to inna sprawa) albo jakieś święto > muzułmńskie, ateistyczne czy komunistyczne. Ach tak, czyli ostry protest pewnych grupa katolickich to "nie dyktat", a ostry protest mniejszości to już dyktat, tak? Czy to jeszcze demokracja? > Ale tu mamy co innego: pani "Madonna" Cicione nie promuje żadnej ideologii, > tylko komercję. A robi to przez umyślne i wielokierunkowe obrażanie uczuć > katolików (wielokierunkowe: wybór psedonimu, wybór daty, liczne utwory z > motywami obliczonymi na szkowanie uczuć religijnych, no i teraz ten plakat). 1. Madonna to imię artystki Madonny Louisy Veronici Ciccone; 2. Jak słusznie przytoczył powyżej Antyprawak, świąt maryjnych w ciągu roku jest "od groma i trochę" (szczególnie w okresie letnim), co powoduje sytuację częstej zbieżności dat. Dopatrywanie się w tym działania wymierzonego w np. "uczucia religijne" jest raczej kwestią złej woli. 3. Piosenki, to zaś wyraz artystyczny, który może się podobać lub nie. I > trudno się dziwić, że taka działalność wywołuje nieprzychylne reakcje, w tym > moją - bo właśnie po to ta działalność jest robiona. Dałeś sobie wmówić, że masz jako katolik reagować nieprzychylnie. Gdyby nie nagłośnienie sprawy i gdyby nie zabierali głosu w tej sprawie duchowni, to czy w ogóle zwróciłbyś na ten koncert uwagę? Wątpię. > Parada równości nie jest robiona specjalnie po to, żeby rozwścieczyć > wszechpolaków czy inne kaczki. Ta parada jest demonstracją jakiegoś środowiska, > które demonstrować ma prawo. Więc niech sobie parada będzie. A pani Cicione > niech spada z zarabianiem grubej kasy przy pomocy prowokacji obliczonych na > rozwścieczenie katolików. Możesz nie iść na koncert, lecz do kościoła. Trzeba być wiernym samemu sobie, a nie dać się (jak to nazywasz) sprowokować... > www.skubi.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Myślę, że jednak rozumiem sytuację 13.08.09, 13:26 skubi6 napisał: > Ale tu mamy co innego: pani "Madonna" Cicione nie promuje żadnej ideologii, > tylko komercję. A robi to przez umyślne i wielokierunkowe obrażanie uczuć > katolików (wielokierunkowe: wybór psedonimu, Żaden pseudonim! Kobita się nazywa Madonna Louise Veronica Ciccone (a nie - Cicione). Te trzy imiona dali jej - domyślam się - na chrzcie świętym. > wybór daty, Wierzysz, że ona ma jakiekolwiek pojęcie, co my czcimy 15-go sierpnia i ze złośliwą premedytacją tę datę wybrała? A nie - że taki termin pasował jej, po prostu, do europejskiego turne (13.08 - Praga, 18.08 - Monachium, my - w środku)? > liczne utwory z > motywami obliczonymi na szkowanie uczuć religijnych, no i teraz ten plakat). A ten plakat to też ona wymyśliła i pewnie osobiście zawiesiła... > trudno się dziwić, że taka działalność wywołuje nieprzychylne reakcje, w tym > moją - bo właśnie po to ta działalność jest robiona. Chyba nie po to, żeby wywołać "nieprzychylne reakcje" jako takie, ale - dla reklamy; skoro to robi, to chyba sprawdza się to jej jako reklama i u większości -"nieprzychylnych reakcji" nie wywołuje. > Parada równości nie jest robiona specjalnie po to, żeby rozwścieczyć > wszechpolaków czy inne kaczki. Ta parada jest demonstracją jakiegoś środowiska, > które demonstrować ma prawo. Więc niech sobie parada będzie. Geje powinni Ci być wdzięczni do grobowej deski. A pani Cicione > niech spada z zarabianiem grubej kasy przy pomocy prowokacji obliczonych na > rozwścieczenie katolików. Ty jej zabronisz Ciekawość... "Rozwścieczeni katolicy" niech wreszcie zrozumieją, że swoją "wściekłość" będą czasami musieli chować do kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdrawiam Re: Pani Cicione i banderowcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 12:07 A ja nie trawie jak watykański najeźdźca mówi mi co jest dla mnie dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aster Re: Pani Cicione i banderowcy IP: *.chello.pl 13.08.09, 12:26 Czego chcesz? Świetne zdjęcie - nic tu gorszącego. Poza tym powinno się wykreślić z kodeksu obrazę uczuć religijnych - średniowiecze? Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Pani Cicione i banderowcy 13.08.09, 15:10 Z którego? Karnego czy cywilnego (bo to dosyć istotna różnica)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: Pani Cicione i banderowcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 12:35 skubi6 napisał: > Nie jestem żadnym endekiem ani ekstremistą. Jestem wyborcą PO Po prostu jesteś głupi jak większość prawaków. > I uważam, że po tym > przegięciu pani używająca pseudonimu Madonna mogłaby być potraktowana jak > banderowcy na rowerach, tzn. dostać zakaz wstępu Pytanie pomocnicze: ile ludzi wymordowała pani o pseudonimie Madonna? Odpowiedz Link Zgłoś
fanpanajurka Re: Pani Cicione i banderowcy 13.08.09, 16:24 jacgg! Pan gari, w bezprzykładny sposób atakuje twojego idola! Daj głos!! ;) Gość portalu: gari napisał(a): > skubi6 napisał: I uważam, że po tym > > przegięciu pani używająca pseudonimu Madonna mogłaby być potraktowana jak > > banderowcy na rowerach, tzn. dostać zakaz wstępu > > Pytanie pomocnicze: ilu ludzi wymordowała pani o pseudonimie Madonna? Odpowiedz Link Zgłoś
ya_yebie Re: Pani Cicione i banderowcy 13.08.09, 14:09 skubi6 napisał: > Nie jestem żadnym endekiem ani ekstremistą. Jestem wyborcą PO, takim zwykłym > Polakiem, no niestety...jestes takim polaczkiem z "dnia swira " modlacym sie aby sąsiada trafił szlag. a juz podkreslanie ze sie jest wyborca PO swiadczy o zdekleniu do imentu i rozdwojeniu jazni-nie mozna byc wyborca partii deklarujacej europejskosc i pieprzyc to co ty pieprzysz.Zresztą dla mnie nie ma róznicy miedzy po,pis i reszta towarzystwa wzajemnej adoracji i dzielenia koryt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Niesiolowski i UB to najwieszy "postep" wg PO hihi IP: *.89.101.10.static.crowley.pl 13.08.09, 20:32 Wielka mi "europjeskosc"- 50tka masturbujaca sie krzyzem. Jesli to jest wg. niektorych "oswiecienie", "postep", "nowoczesnosc" to zal mi was ze placicie jeszcze za to kase. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: ciekawostka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.09, 12:05 e tam -powieśmy Rabina to dopiero bedzie afera medzynarodowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyznawca Re: bozia! IP: 94.254.139.* 13.08.09, 15:42 sa tylko 2 możliwości: 1. Satan! 2. Rydzol! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.09, 11:19 Czemu taka radość sprawia ludziom onrażanie uczuc religijnych innych ludzi ? Ciekawe co by sie działo jakby tam wisiał banner z Mahometem o twarzy "Madonny", wyobrażacie sobie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fpitt Re: Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gd IP: 91.123.170.* 13.08.09, 11:46 > Czemu taka radość sprawia ludziom onrażanie uczuc religijnych innych > ludzi ? > Ciekawe co by sie działo jakby tam wisiał banner z Mahometem o > twarzy "Madonny", wyobrażacie sobie ??> Czemu taka radość sprawia ludziom onrażanie uczuc religijnych innych > ludzi ? > Ciekawe co by sie działo jakby tam wisiał banner z Mahometem o > twarzy "Madonny", wyobrażacie sobie ?? A jakiś czas temu gniewali się niektórzy na karykatury Mahometa, w gazetach. To jak to jest z tą TOLERANCJĄ. ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Earl Re: Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gd IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.09, 11:56 Kwestia umowy i wyobraźni, dla mnie wizerunek Mahometa z twarzą Madonny byłby nieco zaskakujący, ale gdyby tak Viggo Mortensen jako Jezus...chyba lepsza to praktyka, niż naszego uduchowionego Romana G. tam uplasować;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: ciemnogród IP: *.lowicz.vectranet.pl 13.08.09, 17:28 A o jakim obrażaniu uczuć religijnych mowa? Nie widziałeś w kościołach malowideł Najświętszej Panienki, do których pozowały damy, czy też dziewki? A może sądzisz, że to sama matka Jezusa (pokój z nim) zstąpiła z Niebiesiech i pozowała mistrzom?:) Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gdań... 13.08.09, 10:31 Fajny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gdań... IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.09, 10:32 Ktoś w inteligentny sposób obśmiał durnych, nietolerancyjnych, fanatycznych, polskich katoli :) Wielki szacunek za fantazję i odwagę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolig Re: Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gd IP: *.acn.waw.pl 13.08.09, 10:54 Prostacki plakat zamowiony przez spoconych szczurkow-marketingowcow, ktorzy dla kasy zjedza wlasne g... Odwazne to by bylo sto lat temu. Teraz to szczeniackie i niesmaczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: think-tank-tonk Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gdań... IP: 78.52.205.* 13.08.09, 10:32 Brawoooo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerilla Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gdań... IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.08.09, 10:32 nie ma wyboru - dziś warszawiacy muszą jeździć z zamkniętymi oczami! Alternatywa - patrzeć na ten wiszący skandal - jest zbyt ciężka dla Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcepan Re: Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gd IP: 91.188.119.* 13.08.09, 11:13 wystarczy go odczepić/odciać i wrzucić do rzeki Odpowiedz Link Zgłoś
yulek_cezar Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gdań... 13.08.09, 10:33 Teraz mam nadzieję, jest wszystko jasne. PR przebrzmiałej artystki zrobił wszystkich w konia, tak samo jak PR nudnej i durnej książki pt. "Kod Leonarda Da-Vinci". Jak kościół katolicki przeciwko czemuś protestuje, to choćby nie wiem jakie to durne było, tłuszcza poleci. Każdy z "pińć złoty" w łapie byle by tylko to zakazane dziwowisko zobaczyć. Interes się kręci. Społeczeństwo jest głupie, bez własnej woli i opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: think-tank-tonk Re: Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gd IP: 78.52.205.* 13.08.09, 10:35 Odpowiem ci pytaniem z "Gwiezdnych wojen": "Kto jest większym głupcem: głupiec czy ten kto za nim podąża?" Głupszy jest PR Madonny czy kretyni z KK, którzy organizują śpiewanki pod płotem i bojkoty jej koncertu? Odpowiedz Link Zgłoś
bucefal_macedonski Odpowiedź na pytanie 13.08.09, 10:39 Głupcem jest ten, co przytacza zagadki z "Gwiezdnych Wojen". Odpowiedz Link Zgłoś
norbertrabarbar Re: Odpowiedź na pytanie 13.08.09, 10:40 Można z Biblii ale co za różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
tuptek_z_eire Re: Odpowiedź na pytanie 13.08.09, 10:46 No nie, teraz to już padłem ze śmiechu ;-DDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
util A co tu niby do ogarniania? 13.08.09, 10:33 Nie macie juz czym się oburzać? Byle obrazek takie poruszenie wywołuje? Nie róbcie z tego kraju zaścianka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oddana PANI Re: A co tu niby do ogarniania? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.09, 16:39 TO NIE OBURZENIE TO WSTYD DLA NASZEGO PAŃSTWA,SPOŁECZEŃSTWA,KOŚCIOŁA,WIARY!!!!!!!!! POMYŚL PRZED ZROBIENIEM -ABYŚ NIE ŻAŁOWAŁ PO FAKCIE SWOJEJ GŁUPOTY:( NIGDY NIE WYŚMIEWAJ SIĘ Z KOŚCIOŁA!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanstonsów Re: A co tu niby do ogarniania? IP: 188.33.107.* 14.08.09, 02:59 to ta zakapturzona baba co spadła z mostu do Wisły, to była nasza najświentsza panienka?! Skandal i obraza boska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsurani katopolactwo teraz pochlasta się z furii IP: *.idpan.poznan.pl 13.08.09, 10:33 będzie paru imbecyli mniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bęc Re: katopolactwo teraz pochlasta się z furii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 10:56 Jak na razie chlasta się w internecie mierniactwo, pieniactwo-lewactwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gdań... 13.08.09, 10:34 Dał ktoś do pieca :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolo321 Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gdań... IP: *.adsl.net.t-com.hr 13.08.09, 10:34 Chcieli to maja :-) Swoja droga fajne! Ktos powinien zrobic T-shirty, od razu bym kupil :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tuptek_z_eire Wyluzuj - tego życzę wszystkim Polakom. 13.08.09, 10:34 Nikt nie depcze świętości, nikt nie szarga dobrego imienia świętych. Ludzie sami zaczynają doklejać do tego ideologię. Święto Matki Bożej 15 sierpnia jest świętem narodowym tylko z powodu święta Wojska Polskiego właśnie w tym dniu. Dla katolików - dzień to święty, OK. Ale niech ci ostatni przyjmą w końcu do wiadomości, że Polska składa się NIE TYLKO z katolików. Jeśli to się uda, to byłby drugi cud nad Wisłą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Wyluzuj - tego życzę wszystkim Polakom. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 10:38 jestem katolikiem i uwielbiam Madonne ..nawet `Like a prayer`:):):):)a może szczególnie:):) Odpowiedz Link Zgłoś
tuptek_z_eire Re: Wyluzuj - tego życzę wszystkim Polakom. 13.08.09, 10:43 I chwała ci za to! ;-) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swiety Re: Wyluzuj - tego życzę wszystkim Polakom. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.09, 10:45 Swieto wojska ? a kto to ? oplacani mordercy ? Frajerzy ktorym jesli kaza strzelac zabija blizniego i takich ksieza blogoslawia kiedy jada na "misje". W d...e mam takie swieta. Szacun dla Madonny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
priller synku, dorośnij 13.08.09, 10:48 Gość portalu: Swiety napisał(a): > Swieto wojska ? a kto to ? oplacani mordercy ? Frajerzy ktorym jesli kaza > strzelac zabija blizniego i takich ksieza blogoslawia kiedy jada na "misje". W > d...e mam takie swieta. Szacun dla Madonny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gdań... IP: *.stk.vectranet.pl 13.08.09, 10:34 I bardzo dobrze! Idealne dla katolickich fanatyków! Oni mogą sobie co najwyżej nóżką tupać... Odpowiedz Link Zgłoś
tuptek_z_eire Re: Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gd 13.08.09, 10:48 Tylko proszę nie mylić z moim nickiem ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gdań... IP: *.ghnet.pl 13.08.09, 10:35 Super! BArdzo mi sie to podoba, oszołomy dostana szału :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sw.Patryk Re: Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gd IP: 194.168.231.* 13.08.09, 10:36 Swietny pomysl! Brawo ! Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gd 13.08.09, 10:37 BRAWO!!!!!! ktoś się trochę wykosztował :( Ale warto, pokazać oszołomom, że religia to nie życie, a życie to nie religia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jwojnar No to będzie święta wojna 13.08.09, 10:35 Charakterystyczne, że Maryja nie ma znaczka z Wałęsą w klapie. To wskazuje na obcą rękę, wiadomo czyją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzia Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gdań... IP: *.84-48-222.nextgentel.com 13.08.09, 10:36 pomysl przedni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XIMU Plakat z Maryją o twarzy Madonny na Moście Gdań... IP: 62.249.201.* 13.08.09, 10:36 No wlasnie "WYLUZUJ, BAW SIE POLSKO", ale prawda jest taka ze ten plakat powiesil Zwiazek Cyklistow, Masonow i Zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leppereum to tylko promocja koncertu starszej pani IP: *.jjs-isp.pl 13.08.09, 10:36 słyszałem w tramwaju jak małolaty się umawiały na kupno biletów - czyli są jeszcze dostępne i trzeba trochę promocji. Tyle się mówi że młodzież nie szanuje starszych i tylko młodość i młodość - a tu proszę, nieprawda. Odpowiedz Link