Gość: MaxX IP: *.seg54.ucf.edu 29.07.10, 19:42 Coz... przecie w Polsce kosciol rzymsko-katolicki wciaz mentalnie tkwi w dosyc glebokim sredniowieczu!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Duma Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 19:58 No cóż w pewnym sensie franciszkanie mają rację. Kościół to świątynia, a nie plaża. Na całym świecie kobiety starają się do świątyń ubierać godnie... Proponowałabym wziąć przykład z Mułzumanek czy Żydówek albo chociażby z Chrześcijanek z innych krajów chrześcijańskich i nie oburzać się na apel :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.cust.exponential-e.net 29.07.10, 20:05 Sama wez przyklad z muzulmanek i pochodz sobie w czadorze jeden dzien :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duma Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 20:13 Mam i takie doświadczenia za sobą :) Nie narzekam na komfort takiego ubioru. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 29.07.10, 21:29 Gość portalu: Duma napisał(a): > Mam i takie doświadczenia za sobą :) Nie narzekam na komfort takiego ubioru.Mam nadzieje,ze o siatce na muchy na oczach Pani pamietala coby zaden meszczyzna nie zajrzal tam gdzie nie potrzeba:) Dlatego wlasnie muzulmanie tkwia w IX wieku pne bo tak traktuja kobiety jak traktuja i w swiecie zachodnim nalezy te zapedy tepic wszelkimi sposobami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.icpnet.pl 29.07.10, 22:50 A ja Wam powiem, że wszystko ma swoje granicę - nawet wolność w stroju. Ja jestem zadeklarowanym ateistą (choć apostazji jeszcze nie złożyłem), ale mimo wszystko uważam pewne stroje w pewnych okolicznościach są niestosowne. Mini i duży dekolt nie pasuje ani do kościoła, ani na zajęcia do szkoły czy uczelni. Niestety z przykrością obserwują zacieranie się pewnych granic. Jeżeli dziewczyna chce wystroić się dla swojego chłopaka, niech to zrobi na spotkanie, a nie kiedy ja to muszę widzieć. Później nachyli się taka jedna z drugą i "chce zaliczyć!?". Dobrze, że kościół widzi ten problem. Aczkolwiek pomysł z chustami, burkami i innymi okryciami, oceniam jako krok za daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deista Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 23:03 Kobieta z gołymi ramionami nie zostałaby wpuszczona do żadnej z rzymskich bazylik. Jeśli chodzi o stroje, to u nas panują bardzo swobodne obyczaje, na Zachodzie kobiety w kościołach są ubrane znacznie skromniej. Wypowiedzi kobiet w artykule - żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 29.07.10, 20:06 Gość portalu: Duma napisał(a): > No cóż w pewnym sensie franciszkanie mają rację. Kościół to świątynia, a ni > e plaża. Na całym świecie kobiety starają się do świątyń ubierać godnie... Prop > onowałabym wziąć przykład z Mułzumanek czy Żydówek albo chociażby z Chrześcijan > ek z innych krajów chrześcijańskich i nie oburzać się na apel :) Jesli maja co pokazac,czemu nie. Mnie sie wydaje ze braciszkom rece sie trzesa gdy podaja komunie. Nie pamietasz freskow w kosciele,wiekszosc postaci jest polnaga. Jakos nikomu to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duma Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 20:21 To kwestia poszanowania zasad przebywania w miejscu uświęconym, a nie pokazania swoich "atutów" Co do fresków powstawały lub te późniejsze inspirowane były czasami kultu człowieka i jego ciała. I swego rodzaju jest to już sztuka, nie rozkładówka Playboya. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.chello.pl 29.07.10, 22:58 dokladnie Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 29.07.10, 21:02 Niech wynajmą księży świeckich do rozdawania komunii Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 10:07 snellville napisał: > Gość portalu: Duma napisał(a): > > > No cóż w pewnym sensie franciszkanie mają rację. Kościół to świątynia > , a ni > > e plaża. Na całym świecie kobiety starają się do świątyń ubierać godnie.. > . Prop > > onowałabym wziąć przykład z Mułzumanek czy Żydówek albo chociażby z Chrze > ścijan > > ek z innych krajów chrześcijańskich i nie oburzać się na apel :) > > Jesli maja co pokazac,czemu nie. > Mnie sie wydaje ze braciszkom rece sie trzesa gdy podaja komunie. > Nie pamietasz freskow w kosciele,wiekszosc postaci jest polnaga. > Jakos nikomu to nie przeszkadza. Jak sądzę jedynym któremu rzęsą się ręce jesteś ty. Istnieje coś co się nazywa dress code, i w pewnych sytuacja niektóre stroje są stosowne, a niektóre nie. Są kluby i restauracje do których nie wpuszcza się ludzi w stroju "ogólnosportowym", czy też inne miejsca do których należy się ubrać stosownie do sytuacji. Ale trzeba to chcieć zrozumieć, anie czepiać się kościoła, dla semgo czepiania się. Pewnie jakby można było do kościoła chodzić nago, też by ci to przeszkadzało?? Odpowiedz Link Zgłoś
adnauseam Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 17:24 andrzejto1 napisał: > snellville napisał: > > > Gość portalu: Duma napisał(a): > > > > > No cóż w pewnym sensie franciszkanie mają rację. Kościół to świ > ątynia > > , a ni > > > e plaża. Na całym świecie kobiety starają się do świątyń ubierać go > dnie.. > > . Prop > > > onowałabym wziąć przykład z Mułzumanek czy Żydówek albo chociażby z > Chrze > > ścijan > > > ek z innych krajów chrześcijańskich i nie oburzać się na apel :) > > > > Jesli maja co pokazac,czemu nie. > > Mnie sie wydaje ze braciszkom rece sie trzesa gdy podaja komunie. > > Nie pamietasz freskow w kosciele,wiekszosc postaci jest polnaga. > > Jakos nikomu to nie przeszkadza. > > Jak sądzę jedynym któremu rzęsą się ręce jesteś ty. Istnieje coś co się nazywa > dress code, i w pewnych sytuacja niektóre stroje są stosowne, a niektóre nie. S > ą > kluby i restauracje do których nie wpuszcza się ludzi w stroju > "ogólnosportowym", czy też inne miejsca do których należy się ubrać stosownie > do sytuacji. > Ale trzeba to chcieć zrozumieć, anie czepiać się kościoła, dla semgo czepiania > się. Pewnie jakby można było do kościoła chodzić nago, też by ci to przeszkadza > ło?? > Popieram! Ale bedzie,ze my sie czepiamy, wszak mamy XXI wiek, demokracje, wolnosc, swobode obyczajow...i motlochowi sie wydaje ze sa 'cool' bo lamia zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
adnauseam Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 17:21 snellville napisał: > Gość portalu: Duma napisał(a): > > > No cóż w pewnym sensie franciszkanie mają rację. Kościół to świątynia > , a ni > > e plaża. Na całym świecie kobiety starają się do świątyń ubierać godnie.. > . Prop > > onowałabym wziąć przykład z Mułzumanek czy Żydówek albo chociażby z Chrze > ścijan > > ek z innych krajów chrześcijańskich i nie oburzać się na apel :) > > Jesli maja co pokazac,czemu nie. > Mnie sie wydaje ze braciszkom rece sie trzesa gdy podaja komunie. > Nie pamietasz freskow w kosciele,wiekszosc postaci jest polnaga. > Jakos nikomu to nie przeszkadza. Wiesz, snelville, istnieje cos takiego jak ogolnie przyjete normy spoleczne i zasady zycia spolecznego. Jestem niewierzaca, ale uwazam ze braciszkowie maja racje. Na spotkanie z krolowa angielska jakos malo kto wklada mini i dekolt po pepek. Pewne rzeczy trzeba uszanowac, i juz. Idac twoim tokiem myslenia wnioskuje, ze nie przeszkodzi ci , jesli zaproszony do twojego domu gosc nasra ci na srodku salonu, bo np pieski robia w roznych miejscach i nikomu to nie przeszkadza. Ot, postmodernizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzona Godnosc na prawo i lewo IP: *.4web.pl 29.07.10, 20:20 Najczęsciej odmienianym slowem w Polsce jest godnośc, z godnościa, godne, niegodnie i w kólko pierdolko o godnosci. Tymczasem godnie - to w sposób odpowiedni dla danej osoby, szanując jej wartosc. Czy zakonnicy szanują godnosc kobiet zwracajac sie do nich per WY? Co to za wy w ogóle ? To sa panie, a nie wy. I to by było nat yle o godnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: /me Re: Godnosc na prawo i lewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 21:11 huh, nieźle wyłapane, ale faktycznie racja Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Godnosc na prawo i lewo 29.07.10, 21:36 Gość portalu: wkurzona napisał(a): > Czy zakonnicy szanują godnosc kobiet zwracajac sie do nich per WY? Co to za wy w ogóle ? < Spiesze doniesc,ze w np w kosciele luteranskim w Danii pastor/pastorowa zwraca sie do wiernych per "Du" albo po imieniu jesli zna i jakos wierni nie dra ryja,ze to niegodne. Mozna czlowieka szanowac i respektowac zwracajac sie swobodniej.To,ze zakonnicy maja mowic Pan/Pani nie oznacza,ze maja wieksza godnosc dla wiernego.W KK liczy sie nie godnosc tylko ile daje sie na tace......... Odpowiedz Link Zgłoś
adnauseam Re: Godnosc na prawo i lewo 30.07.10, 17:56 Gość portalu: wkurzona napisał(a): > Najczęsciej odmienianym slowem w Polsce jest godnośc, z godnościa, > godne, niegodnie i w kólko pierdolko o godnosci. > > Tymczasem godnie - to w sposób odpowiedni dla danej osoby, szanując > jej wartosc. Z ciebie taka pani, jak ze mnie chinski cesarz. Jakos zawsze problemy z przerostem formy nad trescia maja te 'damule' ubrane najbardziej prostacko i odpustowo, kozaczki, koroneczki ,mini na przygrubawych udach i bluzeczki w kropeczki, koniecznie tipsiory, zloto tu i owdzie i solarka. Nie badz bardziej papieska od papieza, niby taka nowoczesna i chce chodzic rozebrana ale na 'wy' do ciebie mowic nie mozna- hipokryzja czy rozdwojenie jazni? > > Czy zakonnicy szanują godnosc kobiet zwracajac sie do nich per WY? > Co to za wy w ogóle ? To sa panie, a nie wy. I to by było nat yle o > godnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzona Re: Godnosc na prawo i lewo IP: *.4web.pl 30.07.10, 19:30 Całym swoim postem wystawiłeś swiadectwo tylko i wyłącznie sobie i swojemu brakowi wychowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q-ku wychowany człowiek ubiera się stosownie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 23:19 inaczej do pracy, inaczej do kościoła, inaczej na randkę Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: wychowany człowiek ubiera się stosownie 29.07.10, 23:30 Gość portalu: q-ku napisał(a): > inaczej do pracy, inaczej do kościoła, inaczej na randkę One tez ubieraja sie inaczej. A DO LOZKA,JAK SIE STOSOWNIE UBRAC DO LOZKA? Kuzwa , pomyslow az glowa mala. Odpowiedz Link Zgłoś
adnauseam Re: wychowany człowiek ubiera się stosownie 30.07.10, 17:26 snellville napisał: > Gość portalu: q-ku napisał(a): > > > inaczej do pracy, inaczej do kościoła, inaczej na randkę > > > One tez ubieraja sie inaczej. > A DO LOZKA,JAK SIE STOSOWNIE UBRAC DO LOZKA? > Kuzwa , pomyslow az glowa mala. Opowiadasz bzdury, ze az wstyd. Jesli nie widzisz roznicy miedzy wyjsciem przy okazji oficjalnej - czyjs pogrzeb, wyjscie do kosciola, wyjscie do pracy, a wyjsciem na disco to wspolczuje. Takiego barachla jak ty niestety jest sporo, udaja ze nie rozumieja albo faktycznie nie rozumieja- szkole tez olewali za mlodu, bo byli na to za 'fajni'. Zal mi ciebie, maly czlowieczku bez krzty klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mik Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.40.53.96.sub.mbb.three.co.uk 29.07.10, 19:59 W Wielkiej Brytanii nie wejdziesz do niektórych pubów w adidasach, nie mówiąc już o restauracjach. No cóż , gastronomia pubo-restauracyjna wciąż tkwi w głębokim średniowieczu. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 29.07.10, 20:01 Mam na to sposob braciszkowie. Zainstalizujcie klimatyzacje w kosciolach i problem rozwiazany. Kase macie na pomniki wiec wnie widze problemu z klimatyzacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: /me Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 20:05 To od kiedy chusty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bug7 Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 20:08 A ja uważam, ze ma rację. Zbyt "luźne" stroje kobiet w kościele mi przeszkadzają (w skupieniu na modlitwie). I myślę, że tak ma większość facetów. I niech żadna kobieta nie wysuwa argumentów, żeby się nie gapić itp. Nie jest w artykule napisane, że księża nawoływali do zakrywania się np. na ulicy. Chodzi tylko i wyłącznie o kościół. Dlatego popieram. To nie oznaka "konserwatyzmu", a zdrowy rozsądek i dbanie o wszystkich wiernych, nie tylko kobiet dla wygody (lub z innego powodu) przychodzących do kościoła w mini i bluzce z głębokim dekoltem. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 29.07.10, 21:42 Gość portalu: bug7 napisał(a): > Zbyt "luźne" stroje kobiet w kościele mi przeszkadzaj ą (w skupieniu na modlitwie< Modlic to sie mozna nawet w wychodku jesli komus potrzebne skupienie i koncentracja - nie potrzeba w kosciele narzekac na swobodny stroj parafianek.Typowy chlop co mu wszystko przeszkadza....Jezus latal tez w samych gaciach i do swiatyni w starych,smierdzacych sandalach przychodzil i jakos nikt Mistrzowi nie nakazal zeby sie stosowniej odziewal:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bug7 Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: 77.223.237.* 30.07.10, 10:24 Nie wszystko mi przeszkadza, ale skąpe stroje płci przeciwnej w kościele tak. Zgadzam się z Tobą - "typowy facet", z czego się akurat cieszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
o.beyzyma Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 01.08.10, 19:12 Może wrócić do tradycji: w synagodze kobiety siedzą osobno w tzw. Babińcu, by nie rozpraszać modlących się mężczyzn, a w wielu wiejskich kościołach zachował się zwyczaj, że po jednej stronie kościoła (po stronie ambony) siadają mężczyźni, a po drugiej stronie kobiety i dzieci. Wtedy nic nikogo nie rozprasza w modlitwie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Remuszko Po co niektóre damy pokazują głębokie dekolty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 20:10 Po to, żeby wzbudzić podziw mężczyzn swoimi kształtami. Przecież, gdyby nie chciały, to by się nie odsłaniały :-) Ja jestem za śmiałymi dekoltami. To pyszny widok! Ale też rozumiem niestosowność takich dekoltów w kościele. Kościół ma być z definicji miejscem skupionej modliwy, a wiadome urocze bujności każdego po prostu rozpraszają. Stanisław Remuszko www.remuszko.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: Po co niektóre damy pokazują głębokie dekolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 20:45 Panie Stanisławie, z prawdziwa przyjemnością przeczytałam rozsądny i dowcipny komentarz, a do tego- co na forum bardzo rzadkie- podpisany imieniem i nazwiskiem. Oby więcej takich wypowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Remuszko Re: Po co niektóre damy pokazują głębokie dekolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 22:08 :-) S.R. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaowca.3 Re: Po co niektóre damy pokazują głębokie dekolty 29.07.10, 23:04 tak to jest jak dusza jest *silna* ale cialo by chcialo... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nadsledczy Re: Po co niektóre damy pokazują głębokie dekolty 30.07.10, 13:31 Panie Stanislawie! Ma Pan racje, ale mnie denerwuja wprost okropnie te damy, ktore malo, ze spozniaja sie na msze, to "wala kopytami, jak nie przymierzajac zolnierz z kompaniji honorowej". Chodzi o te ohydne metalowe korki, ktore czynia paskudny halas!To dopiero rozprasza! Tak na marginesie, to bywam na mszach bardzo rzadko, bo sluchac hadko tych beznadziejnych "homilii", ktorych poziom jest bardzo niski, wprost prymitywny, czesto zenujacy. To tez mnie rozprasza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.10, 20:10 Iść do kościoła, w którym ksiądz nie ma takich wymagań. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.xdsl.centertel.pl 29.07.10, 20:11 No tak, bydełko wychowane bez bata nie widzi w tym nic niestosownego.Poczekajcie przyjdzie taki czas iż będziecie chodzić w burkach i też będziecie twierdzić iż to nic nie stosownego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duma Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 20:15 Popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e. Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 22:37 Gość portalu: Duma napisał(a): > Popieram Jesteś za batem i noszeniem burek. Czy ten duchowny muzułmański, który chciał, aby wybudowano mu meczet w Warszawie i bardzo jest rozżalony z powodu protestów mieszkańców, to twój znajomy? On wypowiadał się w radiu, że tylko zakonnice stosownie się ubierają w Polsce i wszystkie kobiety powinny brać przykład z ich ubioru. Słyszałam na własne uszy. Dlaczego musi pouczać? Ja nie jadę do kraju, z którego przybył i nie pouczam jak tamtejsi ludzie mają modyfikować swój strój według mojego gustu, a ten koniecznie musi. Dlaczego niektórzy ludzie sobie wyobrażają, że świat ma się przystosować do nich, a nie oni do świata? Odpowiedz Link Zgłoś
coelka Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 29.07.10, 20:58 Gość portalu: dziadek napisał(a): > No tak, bydełko wychowane bez bata nie widzi w tym nic > niestosownego.Poczekajcie przyjdzie taki czas iż będziecie chodzić w burkach > i też będziecie twierdzić iż to nic nie stosownego. Gorzej z bydełkiem twojego typu, które musi mec bat nad soba , bo to lubi. Widocznie jestes masochistą. A człowiek, ktory o innych pisze bydełko, sam nie zasługuje na szacunek i domaga sie by go traktowac tak jak on innych.Twój szacunek do innych jest taki dam jak u katolickiego bydełka, czyli my mamy racje a inni nie i jeszcze ich bydełkiem nazwiemy. Idz cielaczku do rydzyka jak ci batem po plerach przejedzie to odrazu bydełko twojego pokroju stanie na bacznosć i zacznie klękac. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 13:22 coelka napisała: > Gość portalu: dziadek napisał(a): > > > No tak, bydełko wychowane bez bata nie widzi w tym nic > > niestosownego.Poczekajcie przyjdzie taki czas iż będziecie chodzić w burk > ach > > i też będziecie twierdzić iż to nic nie stosownego. > Gorzej z bydełkiem twojego typu, które musi mec bat nad soba , bo to lubi. > Widocznie jestes masochistą. A człowiek, ktory o innych pisze bydełko, sam nie > zasługuje na szacunek i domaga sie by go traktowac tak jak on innych.Twój > szacunek do innych jest taki dam jak u katolickiego bydełka, czyli my mamy racj > e > a inni nie i jeszcze ich bydełkiem nazwiemy. Idz cielaczku do rydzyka jak ci > batem po plerach przejedzie to odrazu bydełko twojego pokroju stanie na bacznos > ć > i zacznie klękac. No cóż, pouczając innych, i jednocześnie robiąc to samo co oni stawiasz się sama w sytuacji nieco schizofrenicznej. A może to przejaw zbyt rozbuchanego ego które mówi: Co wolno wojewodzie... Nie różnisz się niczym od ocenianego... Odpowiedz Link Zgłoś
adnauseam Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 17:31 coelka napisała: > Gość portalu: dziadek napisał(a): > > > No tak, bydełko wychowane bez bata nie widzi w tym nic > > niestosownego.Poczekajcie przyjdzie taki czas iż będziecie chodzić w burk > ach > > i też będziecie twierdzić iż to nic nie stosownego. > Gorzej z bydełkiem twojego typu, które musi mec bat nad soba , bo to lubi. > Widocznie jestes masochistą. A człowiek, ktory o innych pisze bydełko, sam nie > zasługuje na szacunek i domaga sie by go traktowac tak jak on innych.Twój > szacunek do innych jest taki dam jak u katolickiego bydełka, czyli my mamy racj > e > a inni nie i jeszcze ich bydełkiem nazwiemy. Idz cielaczku do rydzyka jak ci > batem po plerach przejedzie to odrazu bydełko twojego pokroju stanie na bacznos > ć > i zacznie klękac. Akurat nie wiem ,czy 'rydzykowanie' dziadek mial na mysli. A ja choc ateistka sie z nim zgadzam, bydelko wstawia rozneglizowane 'super' fotki na nk, chodzi w bialych kozaczkach i mini jak to prawdziwe damy czynia, i im sie wydaje ze hulaj dusza, savoir-vivre nie istnieje. No ale spoko, spotkanie z rodzina krolewska i tak wam nie grozi, mozecie sobie nosic co chcecie, sloma z butow (dekoltow) moze wam wystawac...Odrobiny nie macie elegancji ani klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .............. Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.4web.pl 30.07.10, 19:32 bydelko wstawia > rozneglizowane 'super' fotki na nk Jesli ktoś o innych wypowiada sie per " bydelko", sam niczym się od tegoż " bydełka" nie rózni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ironia To jest kosciół i z gołą dupa i cyckami nie wypada IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.10, 20:11 Komu to przeszkadza nie powinien tam wchodzic po prostu albo sie szanuje pewne zasady albo nie i bynajmniej nie jestem jakims specjalnie praktykujacym katolikiem jak wiekszosc chodze do kosciola od imprezy do imprezy ale pewne zasady sa i nalezy je uszanowac -proste Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 29.07.10, 20:13 "Bo na pewno czują się źle, wiedząc, że ich strój zakłóca modlitewną atmosferę - dodał o. Eryk." Znaczy, że męscy parafianie nie mogą się powstrzymać od zaglądania w dekolt? Cieniasy i tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wefd Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.adsl.highway.telekom.at 29.07.10, 20:19 Jest nisza na rynku - na pewno byliby chętni na msze topless. Albo całkiem nago. Już były takie pomysły w historii chrześcijaństwa, niestety zarżnięte (z tego co pamiętam dosłownie) przez władze (jakoś od zawsze związane ze sobą, świecko-duchowne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szrek Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.10, 20:19 A ja uważam, że mimo wszystko księża mają rację. Parafianki powinny brać z nich przykład. Oni bez względu na pogodę chodzą w sukienkach pozapinanych pod szyję. A gdyby nie wyuzdanie parafianek to poczciwi księżulkowie nie musieliby mieć z nimi dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anriddka Apel do franciszkanów: nie gapcie się paniom IP: 77.223.204.* 29.07.10, 20:15 Apel do franciszkanów: nie gapcie się paniom w dekolty. Odpowiedz Link Zgłoś
o.beyzyma Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 29.07.10, 20:15 Przypomina mi to scenę ze "Swiętoszka" Moliera, gdy Tartuffe daje pokojówce chustkę ze słowami: "Zakryj tę pierś, co sterczy nieskromnie..." (w przekładzie Boya) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalos Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.182.145.22.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.07.10, 20:19 Po co idziecie do kościoła - po to, by was ludzie widzieli? Czy która czytała choćby parę linijek głównego źródła waszej wiary? A bracia franciszkanie nie widzą krzyży dyndających na gołych cyckach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duma Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 20:24 Gość portalu: Kalos napisał(a): > Po co idziecie do kościoła - po to, by was ludzie widzieli? Czy która > czytała choćby parę linijek głównego źródła waszej wiary? Trafna uwaga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shield Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.10, 20:21 W życiu nie założyłabym jakiejś chusty z koszyka sprzed kościoła, której nie wiadomo, kto dotykał i na jakim ciele leżała. Jest jedna rada: nie przejmować się takimi pouczeniami i ubierać się nadal tak, jak ma się na to chęć i ochotę. Skoro wybieracie dekolt, to nie zakrywajcie go nerwowo przy klękaniu. Jeśli ktoś się czuje niekomfortowo widząc ludzkie ciało to to jego problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.182.145.22.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.07.10, 20:26 No i nie rozumiesz, smarkulo, co przed tobą powiedziano. Idziesz na spotkanie z Bogiem, czy na konkurs piękności?Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fergi Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 20:46 Dla Boga to nie ma znaczenia, On widzi wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 29.07.10, 21:49 Gość portalu: Maria napisał(a): > Idziesz na spotkanie z Bogiem,< A co to jest Bog? Na spotkanie z Bogiem to sie idzie jak sie kopnie w kalendarz.Wczesniej to po to zeby dac na tace/pokazac sie/kupic sobie odpuszczenie grzechow itd... "Na stu ludzi umiejacych czytac,jeden zaledwie umie myslec" Katharine Graham Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duma Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 20:30 A zastanawiałaś się może jak to się ima do poszanowania sacrum? Pomyśl panienka w mini i w bluzce z dekoltem do pępka i krzyż, na którym widnieje umęczone ciało Chrystusa... Piękne co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.4web.pl 29.07.10, 20:35 >Pomyśl panienka w mini i w bluzce z dekoltem do pępka i krzyż, na którym > widnieje umęczone ciało Chrystusa No i ? Wolę tak ubraną panienke, która np. pomaga psom w schronisku czy niepełnosprawnym dzieciakom niż zapietą pod szyję, złosliwa babe, która w zyciu nikomu bezinteresownei szklanki wody nie podała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duma Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 21:00 Nie rozmawiamy tu o postawach życiowych tylko o ubiorze w miejscach modlitw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.4web.pl 29.07.10, 21:06 Nie, ty wciągnełas do tej rozmowy powyzej umęczonego Jezusa. No to informuję, ze jemu wszystko jedno, jak ktoś wyglada - gdyby nei było, rozmawiałby tylko z matronami, nie z prostytutkami, celnikami i innym talatajstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
adnauseam Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 18:02 Gość portalu: no name napisał(a): > Nie, ty wciągnełas do tej rozmowy powyzej umęczonego Jezusa. No to > informuję, ze jemu wszystko jedno, jak ktoś wyglada - gdyby nei > było, rozmawiałby tylko z matronami, nie z prostytutkami, celnikami > i innym talatajstwem. haha a nie mowilam, ze ktos wyciagnie ten argument? Zenada. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 29.07.10, 21:56 Gość portalu: Duma napisał(a): > Pomyśl panienka w mini i w bluzce z dekoltem do pępka< TO W KONCU TEZ DZIECKO BOZE TA PANIENKA.TAKICH PANIENEK TO JEZUS PRZELECIAL PARE SZTUK ZA ZYCIA:) > i krzyż, na którym widnieje umęczone ciało Chrystusa < UMECZONE CIALO TO JEST TO CO AUTOR SOBIE WYMYSLIL.NIGDZIE NIE MA NAPISANE,ZE CZLOWIEK MA ROBIC JAKIES FIGURY CZY MALOWIDLA JEZUSA CZY BOGA.KAZDY MA PRAWO DO WYRAZANIA WIARY W TAKIM STROJU JAKI UWAZA ZA GODNY.WYDAJE MI SIE,ZE BOGU BYLOBY WSZYSTKO JEDNO NAWET JESLI OWIECZKI STANELY BY NAGO W KOSCIELE.TO KSIEZA SIE NIEZDROWO PODNIECAJA I MAJA PARCIE SOKOW CIELESNYCH NA ZAKONCZENIA NERWOWE. Odpowiedz Link Zgłoś
adnauseam Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 18:00 Gość portalu: Duma napisał(a): > A zastanawiałaś się może jak to się ima do poszanowania sacrum? > Pomyśl panienka w mini i w bluzce z dekoltem do pępka i krzyż, na którym > widnieje umęczone ciało Chrystusa... Piękne co ? Zaraz ci wyskoczy jedna lafiryndka z druga,ze Jezus sie urodzil nagi, a wogole to Maria Magdalena byla prostytutka i on kochal wszystkich ludzi i ze jakby Jezus zyl to by byl wogole naturysta i wielbicielem cial ludzkich wszelakich. Nie przegadasz. Klasy za grosz. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 23:49 adnauseam napisała: > a wogole to Maria Magdalena byla prostytutka < Moze nie prostytutka ale swieta nie byla. Matka Jezusa tez bo miala Go jako nieslubne dziecko.Gdyby nie Jozek to by Marysie "Dziewice" ukamieniowali bo taka byla kara wowczas za gzenie sie poza lozem malzenskim.No ale jak szanowna/y nie ma pojecia o pewnych sprawach i nie przepuszcza przez mozdzek,ze Jezus to normalny chlop z ludzkimi zaciagami byl i tez ciupcial to nie ma sensu prowadzenie dalej rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
aimaki jeśli Cię to ogranicza- chodź nago:D 29.07.10, 20:55 trzeba elementarnej kultury, by wiedzieć, że jeśli gdzies gościsz, to albo przestrzegasz zasad, albo nie wchodzisz po prostu!!! robienie z siebie seksownej laseczki w miejscu, które jest strefą sacrum, jest żałosne, tak poza tym. Myślę, że dziewczyna, która zna swoją wartosć, potrafi wyglądac kobieco- a nawet zmysłowo- bez sutków na wierzchu:PP Daje jej to inteligencja/ ciekawe wnętrze, które widac choćby w spojrzeniu. Jako ciekawostka: nie przynależę do KK, ale uważam , ze jeśli Ty należysz, to musisz pewne zasady szanować, jeśli choć trochę szanujesz samą siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
adnauseam Re: jeśli Cię to ogranicza- chodź nago:D 30.07.10, 17:36 aimaki napisała: > trzeba elementarnej kultury, by wiedzieć, że jeśli gdzies gościsz, > to albo przestrzegasz zasad, albo nie wchodzisz po prostu!!! > robienie z siebie seksownej laseczki w miejscu, które jest strefą > sacrum, jest żałosne, tak poza tym. > Myślę, że dziewczyna, która zna swoją wartosć, potrafi wyglądac > kobieco- a nawet zmysłowo- bez sutków na wierzchu:PP > Daje jej to inteligencja/ ciekawe wnętrze, które widac choćby w > spojrzeniu. > Jako ciekawostka: nie przynależę do KK, ale uważam , ze jeśli Ty > należysz, to musisz pewne zasady szanować, jeśli choć trochę > szanujesz samą siebie. Popieram w 200% ! Ale sie im nie dziwie w sumie, panienki biegaja do kosciolka na podryw i pokaz mody, wiec chca sie pokazac chlopokom jak najlepiej, jedna przed druga... Poza tym widzac np lans na nk - zdjecia lasek w mini przy nagrobkach , juz nic mnie nie zdziwi, spoleczenstwo jest chore. Dodam ze tez nie chodze do kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ax222 Jest jedna rada: nie przejmować się takimi IP: 213.192.80.* 30.07.10, 07:56 pouczeniami i ubierać się nadal tak, jak ma się na to chęć i ochotę Skoro taką wolność lubisz, to będziesz ją miała: księża zaczną wpuszczać do kościoła tylko tych, których będą mieli chęć i ochotę wpuszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
adnauseam Re: Jest jedna rada: nie przejmować się takimi 30.07.10, 17:37 Gość portalu: Ax222 napisał(a): > pouczeniami i ubierać się nadal tak, jak ma się na to chęć i ochotę > > > Skoro taką wolność lubisz, to będziesz ją miała: księża zaczną > wpuszczać do kościoła tylko tych, których będą mieli chęć i ochotę > wpuszczać. Do burdelu wpuszcza cie bez wahania i z otwartymi ramionami, ubrana tak jak ci sie podoba :D Odpowiedz Link Zgłoś
adnauseam Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 17:33 Gość portalu: shield napisał(a): > W życiu nie założyłabym jakiejś chusty z koszyka sprzed kościoła, której nie > wiadomo, kto dotykał i na jakim ciele leżała. > > Jest jedna rada: nie przejmować się takimi pouczeniami i ubierać się nadal > tak, jak ma się na to chęć i ochotę. Skoro wybieracie dekolt, to nie > zakrywajcie go nerwowo przy klękaniu. Jeśli ktoś się czuje niekomfortowo > widząc ludzkie ciało to to jego problem. Z przyjemnoscia zobacze zalozony przez ciebie w przyszlosci watek ''Wylali mnie z pracy za niestosowne ubranie, co robic''. Sa pewne normy, ktorych sie nie lamie, bo tak nieladnie. Ja nie chce ogladac twoich obwislych cyckow, mam wlasne, ladniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.4web.pl 30.07.10, 19:35 A poza tym jesteś najbardziej chamską osoba w tym watku. Plugawstwo dotyczy nie tylko szaty, w równej mierze i języka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzagranicy Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.superkabel.de 29.07.10, 20:22 Moj ty boze wszechmogacy, nie wiesz nawet jak sie ciesze, ze nie zyje w tym kraju... dzieki ci za to. Odpowiedz Link Zgłoś
cymes82 Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 29.07.10, 20:43 Ciekawe słowa z ust mieszkańca Niemiec. To tam jest podatek na rzecz Kościoła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzagranicy Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.superkabel.de 29.07.10, 22:31 cymesiku, moze i w Niemczech (mam jakies 8 i pol tysiaca km) sa podatki na kosciol, ale placi je ten, kto chce. Zebys nie rozpowszechnial wydajacych ci sie "pewnych" informacji, daj wpierw na "dobrowolna" w kosciele katolickim ofiare i dowiedz sie moze cos wiecej w temacie podatkow na tzw. kosciol w Niemczech, oki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zydzmadagaskaru To jest tylko sugestia a nie przymus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 20:22 Nie jest to przymus, w dodatku wykonywany na niemowlęciu. Wiecie chyba o jaką praktykę mi chodzi? Słusznie. W kościele należy zachowywać się godnie. Tak w prawosławnym jak i katolickim, czy też synagodze. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 29.07.10, 20:26 Takie odsłanianie wszystkiego, co się da, jest po prostu nieestetyczne. I nie gadajcie mi proszę o upale, bo w luźnej szacie wcale nie jest bardziej gorąco niż półnago. W Barcelonie w metrze nie widziałem ani jednego miejscowego faceta w krótkich spodniach. Tak byle jak ubierają się tylko Niemcy, Anglicy, Holendrzy i inne północne narody. Włosi i Hiszpanie wiedzą jeszcze, co znaczy elegancja. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzona Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.4web.pl 29.07.10, 20:37 >W Barcelonie w metrze nie widziałem ani jednego miejscowego faceta > w krótkich spodniach. Zapomnaiłęś tylko dodać jednej istotnej rzeczy - w Barcelonie w metrze jest sprawna i działająca na full KLIMATYZACJA. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 29.07.10, 20:50 Gość portalu: wkurzona napisał(a): > Zapomnaiłęś tylko dodać jednej istotnej rzeczy - w Barcelonie w > metrze jest sprawna i działająca na full KLIMATYZACJA. To nie ma nic do rzeczy. Na ulicach jest goręcej niż w Warszawie, a też nie spotkasz miejscowych facetów w krótkich spodniach. Nie przekonasz mnie, że w luźnych, lnianych, długich spodniach facet się usmaży, a jak pokaże kolano, to już będzie mu chłodniej. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.4web.pl 29.07.10, 21:09 To ma bardzo wiele do rzeczy. Zapraszam do typowego polskiego, nieklimatyzowanego autobusu o nieotwieralnych oknach w godzinach szczytu, kiedy topi sie asfalt. Przeciętny Hiszpan czy Włoch nie jest sobie nawet w stanie takiej komunikacji w duzym miescie nawet wyobrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 29.07.10, 21:29 Gość portalu: no name napisał(a): > To ma bardzo wiele do rzeczy. Zapraszam do typowego polskiego, > nieklimatyzowanego autobusu o nieotwieralnych oknach w godzinach > szczytu, kiedy topi sie asfalt. Przeciętny Hiszpan czy Włoch nie > jest sobie nawet w stanie takiej komunikacji w duzym miescie nawet > wyobrazić. Twierdzisz, że w polskim autobusie da się latem wytrzymać tylko w krótkich spodenkach? Wyobraź sobie, że jechałem takim autobusem w długich spodniach i żyję. To nie jest kwestia klimatyzacji, tylko norm kulturowych. Ci Anglicy, Niemcy, Holendrzy paradujący po Barcelonie w krótkich spodenkach dlatego tak nieelegancko się ubierają, bo w swoich krajach też mają autobusy bez klimatyzacji? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 14:38 1. prosta sprawa: czlowiek przyzwyczaja sie do pewnej temperatury - poludniowcy czy azjaci np nawyli sa do goraca i umieja sobie z nim radzic (np rozumieja ze rozwbranie sie do majtek nie jest zadnym rozwiazaniem) inaczej niz wspomniani Anglicy etc ktorzy po prostu glupieja z goraca - jak mowilo sie w Indiach: w dzien na drodze spotyka sie tylko wsciekle psy i bialych - miejscowi wiedzieli ze po zarzacym sloncu sie nie lazi bez warznego powodu. 2. Tu nie chodzi o to zeby wszyscy byli zapieci pod szyje i w burce - skoro ksiadz zwrocil uwage prawdopodobnie kobity byly plazowo pol- gole (gdzie te czasy kiedy do kosciola nie wypadalo z odkrytymi ramionami?)pamietajmy ze tam nie tylko laski chodza a w Polsce dekolty uwielbiaja glownie panie +40... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 14:39 waznego- waZnego - mea culpa Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 21:15 Jak Państwo idą na rozmowę kwalifikacyjną (przykładowo), to też krótkie spodenki, dekolty, ramiączka itp? I tekst na początku "sorry za strój, ale kurcze, gorąco jak diabli..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaxX Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty ? IP: *.seg54.ucf.edu 29.07.10, 21:40 Zapraszam na Floryde, tutaj prawie wszedzie jest klimatyzacja i prawie wszedzie tez spotyka sie przedstawicieli plci obojga w krotkich spodniach i szortach... i jakos nikomu to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty ? 29.07.10, 21:51 Gość portalu: MaxX napisał(a): > Zapraszam na Floryde, tutaj prawie wszedzie jest klimatyzacja i > prawie wszedzie tez spotyka sie przedstawicieli plci obojga > w krotkich spodniach i szortach... i jakos nikomu > to nie przeszkadza. Amerykanie nigdy nie byli wzorem elegancji. Ja tam wolę wzorowac się na mieszkańcach Mediolanu czy Barcelony. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
adnauseam Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty ? 30.07.10, 18:05 Gość portalu: MaxX napisał(a): > Zapraszam na Floryde, tutaj prawie wszedzie jest klimatyzacja i > prawie wszedzie tez spotyka sie przedstawicieli plci obojga > w krotkich spodniach i szortach... i jakos nikomu > to nie przeszkadza. tak, zapraszaj nas do kraju w ktorym do supermarketu wychodzi sie w pizamie i walkach na glowie, albo gorzej, faktycznie raj! Latwy srodek nawymiotny, nic wiecej. Oto przyklady takich seksi okazow klasy i stylu: www.peopleofwalmart.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j-50 Proboszcz powinien sprawdzać IP: *.as.kn.pl 29.07.10, 20:27 Sprawdzać powinien macalnie, czy parafianki mają założone majtki. Problem w tym, że niektóre właśnie dlatego mogą chodzić bez majtek. Jeszcze może być problem z goleniem włochatości przez parafianki. To już zdecydowanie powinien ksiądz sprawdzać! W tym organoleptycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skin head Re: Proboszcz powinien sprawdzać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 20:32 - Czy depilacja wzgórka łonowego jest dozwolona, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Proboszcz powinien sprawdzać IP: *.dip.t-dialin.net 29.07.10, 20:39 dowcip polega na tym, że niestety rodziców głęboka komuna nie nauczyła jak należy się gdzie ubrać, więc nie mieli co przekazać swoim dzieciom, trzeba zwalić na szkoły, że jeszcze nie nauczyły: do kościoła w stosownym ubraniu, to pracy bez koroneczek przezroczystych i tak dalej. Na forum oburzają się tylko te panienki, które nie odebrały stosownych nauk - czyli buraki w żeńskim wydaniu: buraczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
adnauseam Re: Proboszcz powinien sprawdzać 30.07.10, 18:07 Gość portalu: gość napisał(a): > dowcip polega na tym, że niestety rodziców głęboka komuna nie > nauczyła jak należy się gdzie ubrać, więc nie mieli co przekazać > swoim dzieciom, trzeba zwalić na szkoły, że jeszcze nie nauczyły: do > kościoła w stosownym ubraniu, to pracy bez koroneczek > przezroczystych i tak dalej. Na forum oburzają się tylko te > panienki, które nie odebrały stosownych nauk - czyli buraki w > żeńskim wydaniu: buraczynki. Blachary, bikejki, solary, tandeta-lovers...zgadzam sie. Odpowiedz Link Zgłoś
model.testowy Sezon ogórkowy, pierdoły... 29.07.10, 20:33 Sezon ogórkowy w pełni skoro taki pierdołowaty nius jest wyłuszczany na główną... Odpowiedz Link Zgłoś
fc-inter Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 29.07.10, 20:35 No i dobrze, tak powinno być. We Włoszech zostałem wyproszony z kościoła bo byłym w krótkich spodenkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 22:44 > No i dobrze, tak powinno być. We Włoszech zostałem wyproszony z kościoła bo > byłym w krótkich spodenkach. Z tego samego powodu moja ciotka została kiedyś wyproszona sprzed mauzoleum Lenina. Odpowiedz Link Zgłoś
mitko32 Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 13:20 A mój pradziadzio z wiecu Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
adnauseam Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 17:58 mitko32 napisał: > A mój pradziadzio z wiecu Hitlera. ee on tam lubil chlopcow w krotkich gatkach, vide Hitlerjunge i te sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
urs.zula brak wyczucia w sposobie ubierania się 29.07.10, 20:37 Nasze społeczeństwo nie zna zasad prawidłowego zachowania się. Kościół jest Domem Bożym, a msza w kościele uczta eucharystyczną, Na ucztę idzie się ubranym stosownie, a do Kościoła szczególnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ula Re: brak wyczucia w sposobie ubierania się IP: *.static.privatedns.com 29.07.10, 20:47 a i jakie piękne basńie tam opowiadają.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duma Re: brak wyczucia w sposobie ubierania się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 21:04 To też. Coś tam pamiętam z tych dawnych czasów :) Odpowiedz Link Zgłoś
adnauseam Re: brak wyczucia w sposobie ubierania się 30.07.10, 17:39 Gość portalu: @ula napisał(a): > a i jakie piękne basńie tam opowiadają.... Basnie nie basnie, a wyczucie trzeba miec, mowie to z pozycji ateistki. Wiecej klasy! Mniej golizny i sztucznej pomaranczowej opalenizny! :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wisia Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.lukman.pl 29.07.10, 20:43 nie rozumiem kobiet ktore przychodza do kosciola niektore doslownie rozneglizowane.Pobyt w kosciele to raptem tylko godzinka,na negliz pozostaje dokladnie 23 godz.z doby.Jezeli jest stosowny stroj do biura to powinien byc i w kosciele, to jest wylacznie miejsce skupienia i modlitwy a nie pokazywania swoich wdziekow! Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.kucypera Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 29.07.10, 20:49 > to jest wylacznie miejsce > skupienia i modlitwy a nie pokazywania swoich wdziekow! To się skup i módl zamiast sie gapić J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
adnauseam Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 30.07.10, 18:09 jarek.kucypera napisał: > > to jest wylacznie miejsce > > skupienia i modlitwy a nie pokazywania swoich wdziekow! > > To się skup i módl zamiast sie gapić > > J.K. On sie skupia, ale wierz mi, nie sadze zeby kobitka ktora sie tak szykuje na wyjscie do kosciola kontemplowala gleboko modlitwe. Ona idzie sie pokazac i poszpanowac, chociaz czesto i gesto nie ma czym. Niech sie chwali wrzucajac 'focie'na nk. Odpowiedz Link Zgłoś
po_stach Mali chłopcy,dziewczynki, to dopiero kusiciele ..! 29.07.10, 20:51 Nie powinni wodzić na pokuszenie tych bidulków w sutannach.. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Porownywanie nie jest mysleniem 30.07.10, 11:00 Jest zwyczajnym bardzo rozpowszechnionym w naszym kraju parawanem myślenia głownie tych których nie stać na nic więcej. Jak mozna porownywac biuro z kościołem ? To tak jakby porównywać dupę z biedronka. Jak można porównywać relacje zawodowe (jakie rządzą w biurze) z tymi którym (z Bogiem a nie Jego żądnymi władzy i przepełnionymi pycha sługami) ma służyć świątynia. "to jest wylacznie miejsce skupienia i modlitwy a nie pokazywania swoich wdziekow!" Jedni chwalą Boga skupieniem i modlitwa a inni radością życia i nigdzie nie jest powiedziane co jest bliższe Bogu .... Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cho Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.chello.pl 29.07.10, 20:46 Hahaha, no przeurocze!!! Jak przychodzi za darmo albo nędzną 2-złotówkę ofiary na mszę, to ma być ubrana jak muzułmanka. Ale jak płaci za ślub, to może jak Liszowska całe cyce na wierzch wypchnąć i pozwalać, żeby się bokami przelewały, i to już klechom nie przeszkadza!!! Poprawiliście mi humor tym artykulikiem. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty 29.07.10, 20:47 Jestem niewierzący od dziecka. Do kościoła nie chodzę. Ale zbytnie roznegliżowanie kobiety czy dziewczyny w sytuacjach pewnego bezruchu (jak w kościele, na wykładzie czy w pociągu) jest rzeczą nie fair względem mężczyzn. Natura powodować może piekielne podniecenie, a kultura nie pozwala nic z tym zrobić. Co innego na ulicy, w przelocie, albo na plaży gdy golizna jest wyraźnie zdefiniowana. Tak nawet toples nie podnieca. A dekolt odsłaniający raz więcej raz mniej. Raz z tej strony, raz z drugiej. Spódniczka mini i migające majteczki (a może bez?) przy każdym przełożeniu nóg ściągają wzrok zdrowego mężczyzny i sprawiają de facto przykrość. Niczym nie zasłużoną. Odpowiedz Link Zgłoś
po_stach Kler jak siusia, to kuca ? 29.07.10, 20:53 jak oni sie podmywają, a może podlizują ? Odpowiedz Link Zgłoś
model.testowy Re: Kler jak siusia, to kuca ? 29.07.10, 21:17 Podlizują to się... im. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kochamrydzyka Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.nwrknj.east.verizon.net 29.07.10, 21:25 I co wy tu pieprzycie glupoty. Kosciol to jest zwykly biznes a Bog w wersji podanej przez kosciol katolicki to tylko towar na sprzedaz i to po dobrej cenie. Ktory niewiele ma wspolnego ze stworca. Jak pamietam od najmlodszych lat. Koscol to bylo miejsce i okazja raz w tygodniu do spotkania znajomych, przyjaciol. dowiedzie sie co nowego gdzies i co sie dzieje. Na wsi kobiety mogly sobie przekazac wszelkie plotki. Dziewczyny mogly sie zaprezentowac. Clopaki mogli sobie dziewczyny poogladac, by pozniej na zabawie wiedziec w czym wybierac. Gdy mieszkalem w Lublinie, miejscem do niespodziewanego i nieumowionego spotkania byl kosciol w poblizu Krakowskiej Bramy. Tam po mszy mozna bylo spotkac dziewczyne na popoludniowa randke czy zabawe. Teraz, jak dziewczyna ubrana jak zakonnica mogla pojsc z chlopakiem do gospody, czy w inne miejsce po kosciele skoro do domu by sie przebrac daleka droga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adnauseam Re: Apel do parafianek: zasłaniajcie dekolty IP: *.range86-186.btcentralplus.com 30.07.10, 17:08 ja sie po czesci zgodze- nasze spoleczenstwo nie wie jak sie zachowac. Sama nie chodze do kosciola, ale w dekolcie do pepka i mini bym sie tam nie pokazala. Jest to w koncu miejsce dla niektorych wazne i uswiecone. Skoro w miejscach pracy obowiazuje dress code i skape stroje sa nie na miejscu, dlaczego i nie w kosciele. Jak sie komus nie podoba- nie chodzic. Polki sa obludne, wiekszosc pan na wsi i nie tylko paraduje do kosciolka tylko po to, by pokazac nowy 'wspanialy' kostiumik czy inne odzienie nomen-omen odpustowe. I zaloze sie ze i wtym przypadku nie chodzi im o liberalne poglady, tylko zeby sie pokazac chopokom w kosciele i moze by se nawet chlopa znalezc,omamiajac wymionami. Bo nie oszukujmy sie- ilu ludzi faktcyznie skupia sie na modlitwie na mszy, a ilu 'obczaja' towar naokolo?... Odpowiedz Link Zgłoś