Dodaj do ulubionych

automat ciśnieniowy do kawy

IP: 83.238.47.* 31.07.05, 23:40
na co zwracać uwagę kupując taki automat?może ktoś mi podpowie ?ja tylko
zaznaczę ,ze ważna jest dla mnie cena , bo nie mogę kupić żadnego drogiego ,
myslałam o cenie do 600zł a przegladając net i sklepy duzo modeli kosztuje
grubo powyżej tej sumy :((
dziękuje za odpowiedzi ....PZDRO.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kris Re: automat ciśnieniowy do kawy IP: *.poligrafia.com 01.08.05, 09:12
      Jest fajny ekspres KRUPSa w cenie kolo 500 zl, mam taki i polecam. Jedyna drobna wadka, to ze nie
      widac ile jest wody w zbiorniku. Niby jest takie przezroczyste okienko, ale nic nie widac. Ale nie rzutuje
      to na jego dzialanie ale obsluge, i ta k nalewa sie swiezej wody, aby nie byla "odstala". Pamietaj, ze przy
      tej cenie jest do uzytku domowego, jak masz 8 gosci to pierwszemu wystygnie zanim ostatni zacznie
      pic... :) Lanie do dwoch filizanek naraz nie zawsze sie sprawdza, bo strumienie nie sa identyczne.
      • Gość: gwiazdeczka Re: automat ciśnieniowy do kawy IP: 83.238.47.* 02.08.05, 09:23
        dzięki za odowiedź ,popatrzę w sklepie jak wygląda taki automat :)
        a co do gości ,to pozostaje nadzieja,że moze nie wszycy lubią taką kawę ? ;))
        • cucciolo Re: automat ciśnieniowy do kawy 02.08.05, 11:47
          lubia zazwyczaj wszyscy ;(
          to mowie z wlasnego doswiadczenia....
          jak juz sie zwala jakas wieksza chmara to modle sie w duchu, zeby pili czarna...
          a tak na serio - pamietaj, ze musi miec 15 Barow - inaczej to nie ma sensu, ale
          w tej cenie spokojnie powinnas sie wyrobic.
          ja w domu mam delonghi a w pracy rowente - delonghi robi swietna pianke z mleka
          (choc potrzebne jest ciut wprawy) a rowenta swietna kawe z fantastyczna "crema"
          czyli pianka, ktora powstaje z samej kawy (w rowencie tez nie widac poziomu wody)
          rzeczywiscie robienie dwoch filizanek jednoczesnie nie ma sensu, bo u nas malo
          kto pije takie typowe , bardzo krotkie espresso a jesli chcemy troszke
          przeciagnac, to juz z jedna moze byc problem (ja zwasze stosuje wieksze sitko) a
          co dopiero z dwoma....
          • zielony_listek moze de longhi? 10.10.05, 09:20
            Ja sobie bardzo chwalę De Longhi Cafe Treviso. Dostałam w prezencie, to juz
            czwarty taki ekspres wśród znajomych, czyli się sprawdza :-)
            Pozdrawiam
            zielony_listek
            • Gość: JK Re: moze de longhi? IP: *.crowley.pl 10.10.05, 11:35
              No i mam ćwieka.
              Zastanawiam się nad
              DeLonghi EC400 (ładny na zdjęciu)
              ewabymail.pl/product_info.php/cPath/196_193/products_id/6016
              lub brzydszy
              AEG EA100
              ewabymail.pl/product_info.php/cPath/196_193/products_id/5466
              Co wybrać
              ???
    • Gość: marianne Re: automat ciśnieniowy do kawy IP: 193.109.123.* 03.08.05, 11:09
      kupiłam aeg, w saturnie w arkadii (warszawa) kosztował chyba 369 pln. i jest
      świetny. 15 bar, dysza do spieniania mleka, dwa sitka - na 1 i 2 filiżanki.
      sprzedawcy polecają też saeco (do 400 pln) - mają go teściowe i też jest w
      porządku.

m.
      • Gość: JK Re: automat ciśnieniowy do kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 21:45
        Marianne
        czy masz może AEG crema 100 ? Też się nad takim zastanawiam lub czymś max do
        500zł. Co ew. możecie polecić ?
        Pozdrawiam
    • Gość: gwiazdeczka Re: automat ciśnieniowy do kawy IP: 83.238.47.* 03.08.05, 13:44
      bardzo dziekuję za odpowiedzi :) , jeszcze nic nie kupiłam ale przynajmniej
      wiem czego szukać ...........a wracajac do gości ,to niestety ;) wszyscy
      czekają z odwiedzinami do czasu kiedy będę miała automat ,tak że szykuje mi sie
      niezłe kawkowanie.
      • mejbi Re: automat ciśnieniowy do kawy 10.10.05, 14:49
        Podnoszę, bo temat i mnie ciekawi.
        • Gość: ania Re: automat ciśnieniowy do kawy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.10.05, 21:31
          Wiem,że szukałaś ekspresu do 600 zł. Ja wcześniej taki miałam ale teraz
          kupuliśmy Saeco z młynkiem do kawy. Wprawdzie cena jest od 2 - 3 tys ale nie ma
          żadnego porównania. Kawa jest dużo lepsza. Kupiliśmy go na raty 0% i już
          spłaciliśmy. Może warto zainwestować w naprawdę dobry ekspres i być bardzo
          zadowolonym. Poza tym kawa mielona jest dużo droższa od ziarnistej.
          • mejbi Re: automat ciśnieniowy do kawy 11.10.05, 12:15
            Piszesz,że nie ma porównania. Może coś więcej?:)
            • Gość: ania Re: automat ciśnieniowy do kawy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.10.05, 21:56
              Przede wszystkim jest lepsza kawa, taka świeżutko zmielona i pachnąca. Dużo
              lepiej można spienić mleko. Możesz regulować moc kawy. Masz do wyboru 3
              pojemności kawy . Jest łatwiejszy w obsłudze. Nie musisz za każdym razem
              wyrzucać zmielonej kawy, gromadzi się w specjalnym zbiorniku. Jest też opcja
              kawa mielona bądź ziarnista. Lepiej się go czyści, ma też opcje przepłukiwania
              tych wszystkich rurek w środku przed każdą kawą. Robienie większej ilości kaw
              nie stanowi problemu.
    • bob75rob1 Re: automat ciśnieniowy do kawy 01.03.06, 09:51
      www.allegro.pl/item87023235_delonghi_magnifica_pelny_automat_okazja_.html
      ja zastanawiam się na takim; czy ktoś ma doświadczenie z takim ekspresem?
      Będzie wykorzytywany w niedużym kafenionie.
    • Gość: magjug Re: automat ciśnieniowy do kawy IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.03.06, 10:06
      ja mam DeLonghi, kupiony kilka lat temu, wtedy był to bodajże jedyny na rynku z
      wbudowanym pojemnikiem na mleko, a nie tylko z tą rurką do spieniania.. przez
      to tez kosztował sporo, 890 złotych.... moze juz jest tańszy, podejrzewam, ze
      tak... przyznam, że nie żalowałam wydanych na niego pieniędzy, bo wychodzę z
      założenia, ze lepiej trochę dołożyć i mieć porządny sprzęt, dokłądnie taki,
      jaki się chce miec, a nie wydac malo i miec byleco, żeby tylko mieć... a
      naprawdę się sprawdza:) robi genialne cappucino i caffe latte:)
      • efciaeb Re: automat ciśnieniowy do kawy 01.03.06, 10:38
        Mam najtańszy jaki był dostępny z 15 barami i też jest OK, ale faktem jest, że
        teraz uważam robienie pianki "przez rurkę" za pomyłkę. Mam zamiar uzbierać na
        "prawdziwy" ekspres. Chyba zdecyduję się na DeLongi. A jeśli chodzi o ceny to
        polecam wszystkim stronę www.skąpiec.pl tam jest porównanie wielu cen sprzętów w
        różnych sklepach. Zdumiewające ile można zaoszczędzić.
        • Gość: magjug Re: automat ciśnieniowy do kawy IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.03.06, 10:55
          to wejdź jeszcze na www.ceneo.pl, tam jest duży wybór.... ja osobiście mam
          model Delonghi EC 500 i jesstem z niego naprawde bardzo zadowolona, zaznaczam,
          że kawka jest codziennie, bo mam bardzo niskie ciśnienie, bez kawy nie byłabym
          w stanie normalnie funkcjonować....
          • gioseppe Re: automat ciśnieniowy do kawy 01.03.06, 11:19
            a od kiedy go uzywasz? dlugo?
            • Gość: magjug Re: automat ciśnieniowy do kawy IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.03.06, 11:23
              od 4 albo 5 lat, dokładnie nie pamiętam... ale jakos tak...
      • Gość: jgk. Re: automat ciśnieniowy do kawy IP: 87.206.250.* 01.03.06, 10:46
        a jaki to model?

ja z kolei mam doświadczenie i to bardzo złe z delonghi
        powtórzyło sie także u znajomych.
        Kupiliśmy expres ale właśnie z rurką do spienienia kawy, to było baaardzo dawno
        więc kosztował wtedy fortunę!
        niestety po ok 10 miesiącach użytkowania kawa się baaardzo pogorszyła w smaku...
        dbaliśmy o niego, czyściliśmy bezpośrednio po każdym użyciu więc niemozliwością
        jest żeby coś się w nim działo ... kawa jest kwaśna gorzka i już nawet nie
        pachnie...

to samo było u znajomych. Tez delonghi, ale za ok 500 zł - po 6 miesiącach kawa
        do banii...

zastanawiam sie zatem czy warto wogóle wyrzucać kasę na tak tanie expresy. Wiem,
        że 500-800 zł to nie jest wcale mało ale według mnie taki expres nie pożyje
        dłużej niż rok i to max!

czy nie lepiej kupić zwykły przelewowy express? ewentualnie
        kafetierkę/zaparzarkę do kawy a mleko pienić specjalnym urządzeniem które jest
        baardzo tanie?

fakt, że cisnieniowy robi wrażenie ale ja jakoś mam złe doświadczenia..

mam okazje kupić KRUPSA
        Aeg EA 150 Crema
        Aeg EA 120 Crema
        w bardzo dobrych cenach ale naprawdę boję się że znowu wywalę kasę w błoto...

Natomiast zastanawiam się nad kupnem naprawdę dobrego expresu, za 2000-3000.
        Macie jakieś faworyty z tych droższych?
        ten mi się podoba: Krups XP 7240 RU Falcon i DELONGHI EAM 3200 S

używa ktoś?
        • Gość: magjug Re: automat ciśnieniowy do kawy IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.03.06, 10:57
          ja mam delonghi EC 500, używany codziennie, nawet kilka razy dzienie, żadnych
          cudów nie mam.... a mam go od bodajże 2001 albo 2002 roku
          • gioseppe Re: automat ciśnieniowy do kawy 01.03.06, 11:22
            anuluje wczesniejsze pytanie bo nie doczytalam :)
            skoro korzystasz juz prawie 5 lat to albo jestes szczesciara albo ...
            szczesciara :-P

a tak powaznie - czyscisz go czyms? jakies specjalne filtrowanie
            plynami/proszkami zeby przeczyscic jednak osad w rurkach ktorymi idzie woda??

BTW,
            ktore z expresow uwazacie za najlepiej sprawdzajace sie w warunkach domowych?
            KRUPS, DELONGHI, SAECO, ROWENTA, BOSCH

mi się marzy taki ciśnieniowy jak w dobrych kafejkach z WLOSKA KAWA w pelnym
            tego slowa znaczeniu! ale to to musi byc raczej koszt ok 3000 wlasnie
            • Gość: magjug Re: automat ciśnieniowy do kawy IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.03.06, 11:30
              a chromole regularne czyszczenie, jestem na to za leniwa:) ograniczam się tylko
              do odkręcenia tego sitka, co przepuszcza wode do zbiorniczka z kawą i wywalenia
              tych ziarenek co zapychają:) a reszta jakoś sama płynie, jedyne co czyszcze
              dokłądnie to ta rurka, którą płynie mleko z pojemnika, kiedys to zaniedbałąm i
              byla jazda..... śmierdziało strasznie:) ot mam nauczkę:)
              • gioseppe Re: automat ciśnieniowy do kawy 01.03.06, 11:38
                i po 5 latach mleko nadal ubija się normalnie???
                a powiedz mi - dajesz mleko przegotowane czy z kartonu?
                • Gość: magjug Re: automat ciśnieniowy do kawy IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.03.06, 11:42
                  z kartonu, w tym modelu jest wbudowany pojemnik i z tego pojemnika rureczką
                  przelatuje mleko JUZ SPIENIONE do filiżanki, genalna sprawa... jakbym piła
                  smietanke:)
                  • gioseppe Re: automat ciśnieniowy do kawy 01.03.06, 11:54
                    na zdjeciu nie widac tego pojemnika :(
                    www.rtvagd.sklep.pl/?prod_id=5802

ni ma!
                    • Gość: magjug Re: automat ciśnieniowy do kawy IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.03.06, 12:00
                      po prawej stronie masz taką błyszczącą klapkę, pod nią jest właśnie ten
                      pojemnik, a wylot masz nad białą filiżanką.
                    • Gość: magjug Re: automat ciśnieniowy do kawy IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.03.06, 12:02
                      www.ceneo.pl/58388 na tej stronie lepiej widać
                      • gioseppe Re: automat ciśnieniowy do kawy 01.03.06, 12:06
                        acha. juz widze :)
                        troche mi namieszalas w glowie tym expresem.
                        mi padl wlasnie delonghi. poza tym jest wiele baardzo negatywnych opinii na
                        temat tej firmy

ponoc krups lepszy nie mowiac o saeco...
                        tylko ceny saeco zwalaja z nog
                        • Gość: magjug Re: automat ciśnieniowy do kawy IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.03.06, 12:15
                          może faktycznie miałam jakieś niesamowite szczęście z tym modelem, tyle lat i
                          nic sie nie dzieje... odpukać.. puk puk puk.... krups na pewno stoi wyżej,
                          saeco też... tylko faktycznie te ceny, brrr.... a poza tym mam wrażenie, ze są
                          takie strasznie kościste... a ja lubie takie bardziej miękkie w formie rzeczy,
                          bardziej obłe, bez kantów....
    • annamariaj Re: automat ciśnieniowy do kawy 01.03.06, 13:16
      Jeśli już kupować expres cisnieniowy to z wbudowanym młynkiem do kawy. Zupełnie
      inny smak (lepszy).
      • misia_mama_ptysia Re: automat ciśnieniowy do kawy 02.03.06, 10:17
        oooo z tym młynkiem do kawy popieram.
        Rzeczywiście dużo lepszy smak, nie ma w ogóle porówania.
        Jadąc do mojego rodzinnego miasta zawsze zatrzymuję się na pewnej stacji
        benynowej, gdzie jest pycha kawa z automatu. podpytałam jakiej kawy używają i
        co się okazało, że nie jakaś super markowa, ale świeżo zmielona w automacie
        cisnieniowym robi swoje.
        Naprawdę warto.
        pozdrawiam
        • gioseppe Re: automat ciśnieniowy do kawy 02.03.06, 14:18
          no właśnie. Też o tym słyszałam ale wybór jest dość duży :)
          i ciężko się na cokolwiek zdecydować
          gdyby nie $$ na pewno wiedziałabym którą wybrać :)

ktoś korzysta z expresu z młynkiem? jakieś wrażenia?
    • Gość: JK Re: automat ciśnieniowy do kawy IP: *.aster.pl 02.03.06, 19:53
      To ja się jeszcze podłączę.
      A ma ktoś może ekspres z tacką do podgrzewania filiżanek? Ja mam stary (chyba z
      10 lat już ma) ekspres Rowenty. Kawa jest w porządku, mleczka nigdy nie
      spieniałam, więc nie wiem czy i jak to działa. Jakoś szczególnie o niego nie
      dbam. Za to chodzi mi po głowie zakup nowego ekspresu, właśnie z podgrzewaną
      tacką. Teraz, zanim wleję kawkę, najpierw wlewam do filiżanki wrzątek, żeby mi
      się filiżanka nagrzała. Wrzątek potem oczywiście wylewam i wlewam kawkę, ale
      już mnie to męczy (chciałabym od razu kawę:)). Oglądałam w sklepach takie
      ekspresy z podgrzewaną tacką, ale ciekawa jestem jak się sprawdzają w praktyce.
      I jak działa ta tacka. Proszę o ewentualne informacje.
      • Gość: krucha Re: SAECO IP: *.chello.pl 14.03.06, 13:52
        wiem, że wątek trochę przeterminowany ale po co nowy

prośba do znawców parametrów technicznych
        i kawoszy:)

który z poniższych expresów Saeco wybralibyście?
        Armonia
        Gran Crema de Luxe
        Magic Espresso Cappuccino
        Via Veneto de lux
        Super Idea de lux

i czy te ręczne expresy są bardzo tandetne? czy różnica jest jedynie taka
        jak mi się wydaje - w automatach podstawiasz filizankę i włączasz przycisk
        a tutaj trzeba ubić mleko, podstawić kubek, włączyć przycisk i nawet
        podnieść kubek żeby sie kawy napić :-P??
        • lidiusz1 Re: SAECO 18.03.06, 21:38
          również chętnie bym się dowiedziała
          • gioseppe Re: SAECO 22.03.06, 12:28
            up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka