Dodaj do ulubionych

czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu?)

15.11.05, 18:24
Witajcie

Urzadzamy łazienkę. Ze względu na małą powierzchnię zdecydowaliśmy się na
sedes podwieszany firmy Koło model nova top pico. Ma on tylko 50 cm głębokości...

Czy macie taki sedes w domu lub korzystaliście z niego i czy zwróciliście
uwage na to, czy jest tak wyprofilowany, że przy zalatwianiu się nie ma
efektu takiego jak w tytule, jak w niektorych sedesach?

Ewentualnie czy znacie jakies inne modele podwieszane (innych firm) o tak
małych rozmiarach?

Moja obawa o to "podmywanie" wynika z tego że ona ma bardzo nietypowe małe
rozmiary.

pozdrawiam

Agata
Obserwuj wątek
    • Gość: palka Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu IP: *.ukdc.aig.com 16.11.05, 13:37
      Agata,
      Mam taki sedes. Nie, nie robi "plum".... wg mnie jest rewelacyjny. Też mam
      malutenieńką łazienkę i dlatego zdecydowałam sie na najmniejszy, podwieszany
      sedes dostępny na rynku, ale w trakcie "korzystania" nie odczuwa sie jego
      małych gabarytów. Jest ok, jak normalny.

Pozdrawiam.

• Gość: Mietec Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu IP: 213.17.143.* 16.11.05, 13:51
        Jak nie robi plum, to znaczy że lis zostaje. W sedesach są dwie opcje: "PLUM" i
        ścianka czysta, lub "NIE PLUM" i lis na ściance do wyczyszczenia. Paa.
        • aagata4 Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu 17.11.05, 08:57
          Mietec, dzieki ze odpowiedzialeś,

mnie interesuje taka opcja nawet z "lisem" ... moge sprzatac ale ... nie znosze
          jak od razau podmywa mi pupe przy załatwianiu...

czy potrafisz podać takie modele dostepne rna rynku jednoczesnie aby byly
          małych rozmiarow? i oczywiscie abynie podmywaly od razu?

pozdrawiam

Agata
          • Gość: mif Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 23:09
            aagata4 napisała:
            > czy potrafisz podać takie modele dostepne rna rynku jednoczesnie aby byly
            > małych rozmiarow? i oczywiscie abynie podmywaly od razu?

Muszle z półką producentów krajowych, to tylko seria NOVA" KOŁA
            Producenci zagraniczni, np. Villroy, mają muszle z półką (podwieszane i
            stojące) w swojej ofercie, ale na zamówienie. W Markeyach tego nie kupisz.
      • aagata4 Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu 17.11.05, 08:55
        Palka, dzięki za odpowiedź
        A jaki dokladnie typ sedesu mas? jaka firma i jaki model?

pozdrawiam

Agata
    • Gość: anni Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.11.05, 13:52
      wlasnie dlaczego teraz nie robia sedesow z poleczka tylko wszystkie z plum ??
      wrrrr nienawidze tego
      • Gość: kaszka Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.11.05, 09:19
        Z półeczką?! Ohyda! Jestem chora jak musze skorzystać z takiego z półeczką,
        wyjątkowo niehigieniczny wynalazek. To już plum jest znacznie lepsze, chyba że
        ktoś ma wyjątkowy kaliber:)Ale nie masz racji, widziałam niedawno to paskudztwo
        w jakimś sklepie.
      • Gość: mif Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 22:50
        Gość portalu: anni napisał(a):

> wlasnie dlaczego teraz nie robia sedesow z poleczka tylko wszystkie z plum ??
        > wrrrr nienawidze tego

Niechodliwe. Lenistwo sprzątaczek ogólnodostępnych toalet przeniosło się do
        prywatnych domów.
    • Gość: egra Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 16:52
      Jakaś bzdura z tym ,,lisem". Pewnie zależy od ,,indywidualnego profilu". Mam
      pico od 3 lat, spisuje się na medal, żadnych problemów - kupuj smiało!
      • Gość: egra Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 16:54
        ,,indywidualnego profilu" siadającego oczywiście :)
        • Gość: Mietec Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu IP: *.chello.pl 18.11.05, 21:42
          Droga Aagato, problem polega na tym że w dzisiejszych czasach ciężko znaleśc
          muszlę z tarasem widokowym. Może jeszcze gdzies się uda, tego Ci życzę. A do
          tego czasu polecam podkładanie większej ilości papieru toaletowego lub
          ewentualnie gazety, co powinno zapobiec efektowi "PLUM". Dobrym sposobem jest
          też szybki i energiczny ruch na boki w momencie gdy bomba odrywa się i zaczyna
          spadac, co powoduje że tarcie bobmy o ścianę spowalnia proces jej zanurzania i
          tym samym redukuje rzeczony efekt "PLUM". Ale to wymaga wprawy, wyczucia i
          treningu. Pozdrawiam.
          • Gość: mif Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 22:57
            Gość portalu: Mietec napisał(a):

Dobrym sposobem jest
            > też szybki i energiczny ruch na boki w momencie gdy bomba odrywa się i
            zaczyna
            > spadac, co powoduje że tarcie bobmy o ścianę spowalnia proces jej zanurzania
            i
            > tym samym redukuje rzeczony efekt "PLUM". Ale to wymaga wprawy, wyczucia i
            > treningu. Pozdrawiam.

Można się nabawić stresu i nic nie zrobić. I jak przy tym spokojnie poczytać
            gazetkę. A... zapomniałem. Trzeba ją najpierw zanurzyć w środku, żeby
            zapobiec "PLUM"
    • dziejanusz Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu 20.11.05, 18:58
      Czytałem kiedyś artykuł mądrego lekarza. Polecał właśnie miski ustępowe (tak
      należy je nazywać) z półeczką. Dlaczego? ano właśnie. od czasu do czasu należy
      spojrzeć na kupkę, czy np nie ma w niej śladów krwi, lub czegoś innego
      niepokojącego. Przewaznie zauważamy to coś jak jest za póżno. Mnie wywody
      lekarza przekonują. Ale cos za coś. Trudniej takąa utrzymac w czystości Ale są
      takie w sklepie. No i oczywiście nie podmywaja automatycznie.
      • aagata4 Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu 26.11.05, 10:16
        dzieki odpowiedzi :)-troceh mi pomogły - pozdrawiam

Agata
      • Gość: mif Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 22:47
        dziejanusz napisał:

> Czytałem kiedyś artykuł mądrego lekarza. Polecał właśnie miski ustępowe (tak
        > należy je nazywać) z półeczką. Dlaczego? ano właśnie. od czasu do czasu
        należy
        > spojrzeć na kupkę, czy np nie ma w niej śladów krwi, lub czegoś innego

Jest to prawda. Wiele z kupki można wyczytać o swoim zdrowiu.
    • aagata4 kibelek stoi i .... nie podmywa od razu - czyli OK 27.11.05, 13:47
      Witajcie...
      dzieki za odpowiedzi....

kibelek stoi i... nie podmywa od razy - czego sie obawiałam...

pozdrawiam

Agata
      • Gość: mif Re: kibelek stoi i .... nie podmywa od razu - czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 22:44
        aagata4 napisała:

> Witajcie...
        > dzieki za odpowiedzi....
        >
        > kibelek stoi i... nie podmywa od razy - czego sie obawiałam...

"PLUM" zależy od ładunku i energii wyrzutu. Wszystko przed Tobą :)
    • magdusia.c Bardzo sympatyczna dyskusja! :-) 28.11.05, 19:04
      Ja przyłączam się do zwolenników półeczki (nie plum). A już najprzykrzej jest
      jak takie PLUM zdarzy sie w toalecie publicznej...
      • kielonek2301 Re: Bardzo sympatyczna dyskusja! :-) 28.11.05, 19:42
        magdusia.c napisała:

> Ja przyłączam się do zwolenników półeczki (nie plum). A już najprzykrzej jest
        > jak takie PLUM zdarzy sie w toalecie publicznej...
        :-)))))))))))
      • rezurekcja ile ja sie naszukalam 29.11.05, 10:29
        muszli klozetowej z polka. Ale znalazlam.
        Nie znosze tych innych.
        • Gość: Monika Re: ile ja sie naszukalam IP: *.jgora.dialog.net.pl 07.12.05, 19:32
          Jakiej firmy kupiłaś?,gdzie?Ja też takiego szukam,będę bardzo wdzięczna.
          • magdusia.c Znalazłam z półką! 11.12.05, 06:37
            Koło Nova miska ustępowa z półką. Trzysta kilkadziesiąt zł. Wolnostojący, że tak
            powiem, nie podwieszany. Niestety, nie za piękny, deska sedesowa taka sobie,
            taki zwykły kibel. Szczyt marzeń toto nie jest, ale ja się chyba zdecyduję, bo
            zalety półki są nie do przecenienia, a marzenia będę realizować gdzie indziej :-)
            Pan w OBI, gdzie to akurat widzieliśmy twierdził, ze to jedyny taki sedes z
            półką, przynajmniej u nich w sklepie. A może ktoś coś innego znalazł?
    • Gość: aniela muszla z "półką" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.11.05, 21:42
      do "obrzydliwców-higienistów" - wystarczy położyć (przed) papier toaletowy lub
      ręcznik papierowy i skorzystać z przycisku full spłukiwanie (wersja nie do
      przełknięcia dla oszczędnych)
      • Gość: mif Re: muszla z "półką" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 22:41
        Gość portalu: aniela napisał(a):

> do "obrzydliwców-higienistów" - wystarczy położyć (przed) papier toaletowy lub

A najlepiej całą gazetę (szkoda, że nie ma już Trybuny), zatka się i po
        problemie.
    • blaszany_dzwoneczek Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu 18.12.05, 13:03
      Czy ktoś ma miskę z półka (najlepiej Koło Nova, bo taką chcę kupić) i używa
      spłuczki ze spłukiwaniem 3/6 litrów? Czy to oszczędne spłukiwanie 3 litry ma w
      ogóle sens w przypadku półki, tzn czy spłukuje skutecznie? Bo jak to się nie
      sprawdza to może kupić tańszą spłuczkę ze spłukiwaniem tylko 6l?
      • Gość: jaagna Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 18.12.05, 20:32
        Mam Koło Nova z półką ze spłukiwaniem 3/6v litrów. 3 litry spłukują "małą potrzebę", bo duża to wtedy raczej do rury nie wpłynie...
        • anilewel Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu 26.12.05, 22:02
          fajny wątek... :-)
      • Gość: mif Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 23:02
        blaszany_dzwoneczek napisała:

> spłuczki ze spłukiwaniem 3/6 litrów? Czy to oszczędne spłukiwanie 3 litry ma w
        > ogóle sens w przypadku półki, tzn czy spłukuje skutecznie? Bo jak to się nie
        > sprawdza to może kupić tańszą spłuczkę ze spłukiwaniem tylko 6l?

Spłukiwanie 6L ma "STOP" (2 naciśnięcie zatrzymuje wodę. Przy wpeawie można
        zaoszczędzić więcej, niż 3/6 L

• Gość: eva Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.05, 21:22
      kup z półką - brak problemów z "plum".
      • Gość: mif Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 21:53
        Gość portalu: eva napisał(a):

> kup z półką - brak problemów z "plum".

Jedyny rodzaj bez PLUM
    • Gość: Krzysiek Re: czy miska ustępowa robi plum?(podmywa od razu IP: 62.233.185.* 29.12.05, 22:11
      Moja lazienka jest mala,ale zaraz po wprowadzeniu sie do tego mieszkania 7lat
      temu wymyslilem cos takiego. Wykulem w scianie nosnej ale bez zagrozen dla
      wspollokatorow dziure.Po obudowaniu tej dziury w scianie plytami gipsowymi i
      kafelkami cala spluczka z kompaktu WC schowala sie w scianie. Minelo 7 lat i
      jestem z tego zadowolony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka