Dodaj do ulubionych

Czy piekarnik elektryczny też odliczam od podatku?

IP: *.master.pl 04.12.05, 19:34
Czy kupując osobno płytę gazową i piekarnik elektryczny mogę go również
odliczyć od podatku bo przecież kupując "kuchenkę" odliczam całość. Czy może
zależy to od tego jak wpisane jest w fakturze?
Obserwuj wątek
    • trosia Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod 04.12.05, 20:04
      Piekarnik do zabudowy też odliczysz. Płytę i okap również.
      • Gość: deedee Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: *.chello.pl 04.12.05, 22:56
        Samego piekarnika elektrycznego nie można odliczyć od podatku. Można odliczyć
        zestaw płyta gazowa + piekarnik elektryczny, ale pod warunkiem że sterowanie do
        płyty znajduje się w części piekarnika (czyli piekarnik jest w pewnym sensie
        integralną częścią płyty)ponieważ zalicza się to do modernizacji instalacji
        gazowej.
        • magdusia.c Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod 05.12.05, 11:19
          A nie odlicza się takiego piekarnika i/albo płyty do zabudowy jako sprzęt trwale
          zamocowany, czy coś w tym rodzaju, niezaleznie od tego czy to modernizacja
          instalacji gazowej czy nie? Ja słyszałam, że ogólnie sprzęt do zabudowy się
          odlicza, a wolnostojący nie. Tak samo lodówki, zmywarki, szafy... ale nie jestem
          pewna na 100%, więc jakby ktoś wiedział jak to jest na pewno, to będę wdzięczna
          za info.
          • Gość: deedee Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: 212.75.114.* 05.12.05, 11:43
            Nie każdy sprzęt do zabudowy można odliczyć. Można odliczyć tylko ten sprzęt,
            który stanowi remont lub modernizację mieszkania w tym instalacji znajdujących
            się w mieszkaniu.
            Odliczeniu podlegają wydatki związane z:
            1) remontem, modernizacją lub wykonaniem nowych elementów w lokalu mieszkalnym:
            ścianek działowych, sufitów, tynków i okładzin wewnętrznych, podłóg i posadzek,
            okien, świetlików i drzwi, powłok malarskich i tapet, elementów kowalsko-
            ślusarskich, izolacji przeciwwodnych, przeciwwilgociowych, dźwiękochłonnych i
            cieplnych i innych elementów (np. pawlaczy, trwale umiejscowionych szaf
            wnękowych, obudowy wanien, zlewozmywaków, grzejników);

2) remontem, modernizacją, wymianą lub wykonaniem nowych instalacji w lokalu
            mieszkalnym (rozprowadzenie instalacji oraz montaż urządzeń trwale
            umiejscowionych: wyposażenia, armatury i urządzeń instalacji sanitarnych,
            elektrycznych, klimatyzacyjnych i wentylacyjnych, instalacji przyzywowych
            (domofony) i alarmowych, instalacji i urządzeń grzewczych, przewodów
            wentylacyjnych, spalinowych i dymowych.

Tak więc lodówki i zmywarki nie można odliczyć. Zresztą każdy kto ma
            wątpliwości powinien upewnić sie w swoim urzędzie skarbowym, co może a czego
            nie może odliczyć.
            • magdusia.c Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod 05.12.05, 12:00
              A taki piekarnik do zabudowy nie jest trwale umiejscowionym urządzeniem
              elektrycznym? A co ze zlewem, wanną, brodzikiem, umywalką, wc? A okap kuchenny,
              który chcę obudować karton-gipsem?
              • trosia Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod 05.12.05, 12:09
                Piekarnik, zlew, wannę, brodzik, umywalkę, wc, baterie, okap - wszystko mozesz
                odliczyć.
                • magdusia.c Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod 05.12.05, 12:11
                  No i kogo tu słuchać? :-)
                  Chyba jednak jak przydzie co do czego, wyślę zapytanie do US.
                  • trosia Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod 05.12.05, 12:18
                    Przecież deedee napisała Ci wyraźnie:
                    ..."Odliczeniu podlegają wydatki związane z:
                    1) remontem, modernizacją lub wykonaniem nowych elementów w lokalu mieszkalnym:
                    np. pawlaczy, trwale umiejscowionych szaf
                    wnękowych, obudowy wanien, zlewozmywaków, grzejników;
                    2) remontem, modernizacją, wymianą lub wykonaniem nowych instalacji w lokalu
                    mieszkalnym (rozprowadzenie instalacji oraz montaż urządzeń trwale
                    umiejscowionych: wyposażenia, armatury i urządzeń instalacji sanitarnych,
                    elektrycznych, klimatyzacyjnych i wentylacyjnych, instalacji przyzywowych
                    (domofony) i alarmowych, instalacji i urządzeń grzewczych, przewodów
                    wentylacyjnych, spalinowych i dymowych.

Wynika z tego jasno, ze wszystko to o co pytałaś wyzej możesz odliczyć.
                    Potwierdzam, że lodówki, zmywarki czy pralki odliczyć nie można.
                    • magdusia.c Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod 05.12.05, 12:28
                      Dzięki za odpowiedzi, ale jeszcze podrążę: czym w takim razie różni się
                      piekarnik do zabudowy, o którym piszesz, że można odliczyć, od zmywarki do
                      zabudowy? I to i to elektryczne, i to i to trwale umiejscowione... Jakoś nie
                      mogę tego pojąć. A deedee z kolei napisał/a, ze piekarnika się nie odlicza,
                      tylko pod pewnymi obwarowaniami (razem z płytą, do której sterowanie jest na
                      piekarniku - a ja mam osobne sterowanie). ???
                      • trosia Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod 05.12.05, 12:46
                        Niestety nie wiem dlaczego zmywarki odliczyć nie mozna - moze dlatego, ze nie
                        jest niezbędna do zycia (jest to dziwne tym bardziej, ze zlew można odliczyć) -
                        ja sama nad tym ubolewam.
                        Co do piekarnika to pierwsze słyszę, że nie można odliczyć takiego co ma osobne
                        sterowanie. Nigdy się z czymś takim nie spotkałam. Poza tym kto to sprawdzi?
                        Urzędnik przyjedzie do domu i będzie sprawdzał jakie masz sterowanie? A na
                        fakturze nie jest to w zaden sposób zaznaczone.
                        • magdusia.c Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod 05.12.05, 12:55
                          Dzięki Trosia. Cóż, zmywarka - produkt luksusowy :-) Ale lodówka?
                          Pozdrawiam serdecznie.
                      • Gość: Kornik Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 10:06
                        > Dzięki za odpowiedzi, ale jeszcze podrążę: czym w takim razie różni się
                        > piekarnik do zabudowy, o którym piszesz, że można odliczyć, od zmywarki do
                        > zabudowy? I to i to elektryczne, i to i to trwale umiejscowione...
                        Zacznę od końca. Można odliczyć zakupy na remont instalacji gazowej,
                        wentylacyjnej czy elektrycznej. Kuchnia gazowa jest elementem instalacji gazowej
                        (jest podłączona do rur gazowych, rury z gazem są też w kuchence, montaż musi
                        wykonać fachowiec z uprawnieniami). Jesli kupisz kuchnię gazową z elektrycznym
                        piekarnikiem (ale na fakturze będzie to wciąż jedna pozycja) to odliczasz
                        całość jako remont instalacji gazowych (bo nie wiadomo ile w tej cenie stanowi
                        kuchenka a ile piekarnik). Można odliczyć okap, bo jest to element instalacji
                        wentylacyjnej. Ale żeby odliczyć np. lodówkę, zmywarkę czy sam piekarnik
                        elektryczny do zabudowy musiałabyś udowodnić US, że są to na stałe zabudowane
                        elementy instalacji elektrycznej. Nawet jak podłączysz je bezpośrednio do
                        puszki (bez gniazdek i wtyczek) to chyba nie wystarczy. Żyrandole też podłącza
                        się bezpośredni do kabli w suficie, a ich odliczać nie można.
                        Inna sprawa, że jak na fakturze będzie pozycja: "kuchnia z piekarnikeim Amica
                        typ ABC 12345" to wątpę, czy urząd skarbowy będzie dochodził, czy jest to
                        kuchnia elektryczna, czy gazowa. No ale to już inna sprawa...
                      • Gość: remontujacy Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 10:39
                        Chodzi o to, ze bez piekarnika nie mozesz sie obejsc w sensie uzytkowania (nie
                        zastapisz go niczym innym w calym zakresie uzytecznosci), a zmywarki nie musisz
                        miec, bo sluzy juz do tego zlew -)
                        • magdusia.c Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod 07.12.05, 11:36
                          No rozumiem. Ale jeśli ja nie moge zmywać w zlewie, bo mam przewlekłe uczulenie
                          na rękach, a zmywanie pogarsza bardzo stan, to niestety ja akurat musze mieć
                          zmywarkę i zlew mi jej nie zastąpi. To moze z zaświadczeniem od alergologa da
                          się ją odliczyć? Żartuję sobie teraz oczywiście, ale mam realny problem z tym
                          zmywaniem.
                          A w ogóle to bez piekarnika można się obejść - ciasta piec w prodiżu, mięso w
                          mikrofali, albo na elektrycznym grillu. Albo jeszcze inaczej: ciasta do życia
                          niepotrzebne, wręcz szkodliwe, a mięso można gotowac w wodzie - po co piekarnik
                          :-) Głupawe dla mnie te przepisy są.
                          • Gość: bankroot Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: *.pekao.com.pl 07.12.05, 11:48
                            > :-) Głupawe dla mnie te przepisy są.

głupawe to są odliczenia i dlatego są głupawe przepisy
                            • magdusia.c Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod 07.12.05, 12:17
                              > głupawe to są odliczenia i dlatego są głupawe przepisy

co racja to racja
                • Gość: bankroot Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: *.pekao.com.pl 05.12.05, 14:40
                  odliczyc to sobie można i telewizor...
                  pytanie tylko czy US też będzie tak uważał...

• Gość: Radek Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: *.master.pl 05.12.05, 14:44
                    Bardzo odkrywcze
                    • Gość: bankroot Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: *.pekao.com.pl 05.12.05, 14:47
                      posłuchaj Radku ...

zamiast tracić czas na czytanie tych wszystkich bzdur, zadzwoń lepiej do
                      właściwego sobie US i dowiedz się co możesz a czego nie możesz odliczyć, jak
                      sam nie wiesz...
                      To jest dopiero odkrywcze ...
                      • Gość: Radek Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: *.master.pl 05.12.05, 14:52
                        Otóż w jednym US powiedzą tak, a w drugim inaczej. Na pisemną odpowiedź (jakaś
                        podstawa w razie ewentualnych sporów) US ma 3 miesiące a to za długo ponieważ
                        kończy się ulga.
                        • magdusia.c Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod 05.12.05, 15:03
                          Ulga się kończy, ale ten piekarnik możesz sobie odliczyć albo nie do końca
                          kwietnia. To weź fakturę, a czy odliczyć będzie jeszcze kilka miesięcy żeby się
                          dowiedzieć i zdecydować.
                        • Gość: bankroot Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: *.pekao.com.pl 05.12.05, 15:09
                          Otóż w jednym US powiedzą tak, a w drugim inaczej. Na pisemną odpowiedź (jakaś
                          > podstawa w razie ewentualnych sporów) US ma 3 miesiące a to za długo ponieważ
                          > kończy się ulga.

dlatego też napisałem abyś zadzwonił do WŁAŚCIWEGO US (tam, gdzie będziesz się
                          rozliczał) i poprosił o odpowiedzi na nurtujące Cię pytania ...

Tak jak napisała koleżanka PIT możesz wypełnić do końca kwietnia, zatem
                          odpowiedź na piśmie też zdąży do Ciebie dojść
                          • Gość: Radek Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: *.master.pl 05.12.05, 15:35
                            Rzecz w tym, że zabudowę kuchni planuję na luty (nowe mieszkanie i mnóstwo
                            wydatków). Jeśli nie będę miał pewności czy piekarnik także można odliczyć od
                            podatku, kupię w to miejsce rzeczy, które będę mógł odliczyć na 100%. Pytam
                            dlatego, że znalazłem super ofertę i nie wiem jak długo ona potrwa.
                            Jeśli chodzi o US to jest relikt z poprzedniej epoki i nie rzadko pracują w nim
                            ludzie niekompetentni. Ta sama osoba w US udzieliła mi i znajomemu dwóch
                            różnych odpowiedzi na to samo pytanie, dlatego tak ważne jest dla mnie pisemne
                            potwierdzenie.

Czy teraz jest to już jasne?
                            • Gość: bankroot Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: *.pekao.com.pl 05.12.05, 16:00
                              to czy dla mnie jest to jasne, to nie ma żadnego znaczenia..
                              Czy dla Ciebie wszystko jest juz jasne ?
                              • Gość: Radek Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: *.master.pl 05.12.05, 16:20
                                A czy ty drogi bankroocie po przeczytaniu tych wszystkich odpowiedzi masz 100%
                                pewność, że piekarnik elektryczny można odliczyć od podatku? Bo ja nie mam.
                                • Gość: bankroot Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: *.pekao.com.pl 05.12.05, 20:46
                                  nie interesuje mnie co tu piszą, bo często piszą bzdury.
                                  Piekarnika nie można odliczyć, chyba, że sterowanie kuchenki jest z panelu
                                  piekarnika.

Nadal polecam telefon do US (nie do Ameryki tylko do skarbowego)
    • Gość: mowika Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 17:46
      A po co kombinować? Nie lepiej zadzwonić i/lub poczytać orzecznictwo urzędów
      skarbowych? Trochę grzebania jest, ale ciekawe info można znaleźć:

sip.mf.gov.pl/sip/
      Z tego co wiem, w łazience odliczysz wszystko - oprócz pralki ;-] Kafelki,
      armaturę, ceramikę i potrzebne materiały.
      W kuchni - tylko zlew i jego zabudowę.
      I tyle - niestety.
      Do tego rzecz jasna dochodzą podłogi, farby, szafy w ścianie, ścianki k-g itd.
      • Gość: mika Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.12.05, 07:25
        bzdury piszecie, piekarnik mozna odliczyc, i wcale niemusi miec sterowania do
        plyty, mam odpowiedź ze swojego US, ponadto jak tylko znajdę to wkleje, w
        gazecie porawnej bylo opublikowane stanowisko w tej sprawie.
        • Gość: bankroot Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: *.pekao.com.pl 06.12.05, 08:11
          pokaż mi, gdzie w postanowieniu US jest napisane, że piekarnik NIE MUSI mieć
          wspólnego panelu sterowania z płytą (być intergralną jej częścią) ?????

przytocz dokładnie postanowienie US
          • Gość: mowika Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 00:52
            Z tego co wiem, kuchenkę gazową na przykład można odliczyć jeśli stanie się ona
            "materią budynku", więc będzie na stałe przymocowana (Jedyne co przychodzi mi do
            głowy to przyspawanie... ;-]) - podpada to pod modernizację instalacji gazowej.
            Jeju, zasada jest taka: jeśli czegoś nie da się wynieść z mieszkania nie
            niszcząc lub uszkadzając tego, to można to odliczyć. Poza tym przepisy mówią o
            tym, co można, a co nie. Nieprecyzyjnie co prawda, ale sprzęt AGD generalnie nie
            podpada.

No ale róbcie, jak uważacie.

Załącznik Nr 2 do odpowiedniego rozporządzenia obejmuje wykaz robót zaliczanych do
            remontu i modernizacji lokalu mieszkalnego, i obejmuje:
            - remont, modernizację lub wykonanie nowych elementów w lokalu mieszkalnym
            takich jak:
            1) ścianek działowych, sufitów, tynków i okładzin wewnętrznych,
            2) podłóg i posadzek,
            3) okien, świetlików i drzwi,
            4) powłok malarskich i tapet,
            5) elementów kowalsko-ślusarskich,
            6) izolacji przeciwwodnych, przeciwwilgociowych, dźwiękochłonnych i cieplnych,
            7) pozostałych elementów (np. pawlaczy, trwale umiejscowionych szaf wnękowych,
            obudowy wanien, zlewozmywaków, grzejników) oraz
            - remont, modernizację, wymianę lub wykonanie nowych instalacji w lokalu
            mieszkalnym, obejmujących rozprowadzanie po lokalu instalacji oraz montaż trwale
            umiejscowionych: wyposażenia, armatury i urządzeń dotyczących;
            1) instalacji sanitarnych,
            2) instalacji elektrycznych,
            3) instalacji klimatyzacyjnych i wentylacyjnych,
            4) instalacji przywozowych (domofony) i alarmowych,
            5) instalacji i urządzeń grzewczych,
            6) przewodów wentylacyjnych, spalinowych i dymowych.

Jak jakiś US przekonacie, że kuchenka elektryczna do zabudowy to modernizacja
            instalacji elektrycznych, to gratuluję!
      • krzyk007 Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod 06.12.05, 11:36
        > W kuchni - tylko zlew i jego zabudowę.
        A co z baterią zlewozmywakową? Można odliczyć?
        • Gość: mowika Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 00:54
          Moim zdaniem tak, bo stanowi modernizację instalacji sanitarnej.
    • Gość: mika Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.12.05, 07:35
      można odliczyć:
      - kuchnię elektryczną do zabudowy (piekarnik, płyta grzejna) zgodnie z
      postanowieniem Urzędu Skarbowego Poznań-Winogrady z 17 marca 2005(nr
      DN/005/09/05),
      - zamontowane na stałe żaluzję i rolety okienne zgodnie z postanowieniem Urzędu
      Skarbowego w Pile z 25 lutego 2005(nr DF/415/6/05),
      - zamontowane na stałe w mieszkaniu lustro zgodnie z postanowieniem Drugiego
      Urzędu Skarbowego ŁódĽ-Górna z 16 marca 2005 (nr I-1/415/3/2005).
      • qqlio Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod 06.12.05, 11:43
        To nie jest niestety takie proste. Nalezy miec interpretacje SWOJEGO Urzedu
        Skarbowego, zeby byc calkowicie bezpiecznym. Postanowienia innych US daja
        orientacje, w jakim kierunku pojdzie urzedniczy tok rozumowanie , ale nie daja
        pewnosci.
        Zostalo wydanych mnostwo sprzecznych interpretacji w calej Polsce na
        analogiczne zapytania.
        Pzdr
    • Gość: Jola Re: Czy piekarnik elektryczny też odliczam od pod IP: *.zst.edu.pl 09.12.05, 15:56

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka