Dodaj do ulubionych

jaką płytę gazową wybrać?

25.12.05, 08:03
Proszę doradźcie mi, jaką płytę gazową wybrać. Podobają mi się, "ARISTON
TD640ESGC", "ELECTROLUX EGG 667K" i co możecie o ich funkcjonalności
powiedzieć, a może ktoś zna jeszcze inne, podobnego stylu?
Dodam jeszcze, że są to płyty ceramiczne-szklane. Najbardziej martwią mnie te
palniki krzyżowe. Czy z nich aby nie spadają garnki? Jak wygląda to w
praktyce?
Z góry dziękuje Sylwia.
Obserwuj wątek
    • julia3 Re: jaką płytę gazową wybrać? 25.12.05, 22:23
      Od Bratowej wiem, że na czarnej płycie widać każdą plamkę i to
      jest ..głównie, powodem jej niezadowolenia z tej płyty. O spadających
      garnkach nie słyszałam. Mnie nie podobaja się wystające palniki i
      sterowanie umieszczone na płycie, ktore może ładnie wygląda, ale moim
      zdaniem jest niepraktyczne.
      (Tez mam problem z wyborem :()
      Pozdrawiam świątecznie..:))))
    • Gość: anka Re: jaką płytę gazową wybrać? IP: *.giga-komputer.pl 13.01.14, 10:25
      Podnoszę!... żeby nie zakładać nowego wątku!... no właśnie jaką płytę gazową wybrać do właśnie remontowanej kuchni? Czy po tych kilku latach od założenia wątku, są jakieś polecane typy i marki? Zbieram opinie , ale nadal nic nie wiem.Do szklanej nie mam przekonania , stal szlachetna(inox) w/g opinii bardzo się rysuje , mimo używania profesjonalnej chemii i ogromnej dbałości.Marzy mi się płyta wygodna, estetyczna ,nie wymagająca nieustannego czyszczenia.
      Może macie jakieś doświadczenia? jaką płytę byście poleciły?
      • drzewkopomaranczowe Re: jaką płytę gazową wybrać? 13.01.14, 22:47
        Ja od misiąca mam taką
        Płyta gazowa WHIRLPOOL AKM 526/NA/C
        Jestem bardzo zadowolona,nie jest szklana,mało brudu na niej widać,nawet jak coś smażę,czasami zdarza mi się zapomnieć że powinnam ją po obiedzie przemyć szmatką bo nie widać nic,poprzednio miałam białą wolnostojącą-ta nie pozwalała zapomnieć o sobie,pokrętła są na podwyższeniu więc się nie zaleją przez nieuwagę,no i jak dla mnie jest piękna,
        • Gość: anka Re: jaką płytę gazową wybrać? IP: *.giga-komputer.pl 14.01.14, 11:24
          dziekuję , bardzo mi pomogłaś .Nie pomyślałam o emaliowanej
          Ten Whirpool wygląda rzeczywiście dobrze. Czy antracyt to kolor czarny czy ciemny szary(grafit)
          Znalazłam jeszcze taką:
          www.mediamarkt.pl/plyta-gazowa-hotpoint-ariston-pc-640-t-an-r-ha-pl,id-888092?gclid=CKmW9JS2_bsCFYZa3god6AM
          też fajna , ale nie wiem jak sprawuje się taki układ palników.
          Może ktoś ma ? i coś podpowie?
          W każdym razie cieszę się ,że mam już punkt zaczepienia i ten whirpool jest brany pod uwagę.
          dziękuję1
          • drzewkopomaranczowe Re: jaką płytę gazową wybrać? 14.01.14, 21:50
            Antracyt to czarny,kolorystycznie pasuje u mnie do zlewu grafitowego (mam z teki)'
            choć mam baaterie do zlewu też grafitową a tej kolor już się trochę różni- jest jaśniejszy choć jej nazwa to też grafit
          • drzewkopomaranczowe Re: jaką płytę gazową wybrać? 14.01.14, 21:57
            W tej drugiej płycie ten mały palnik jest z tyłu,ja często z niego korzystam ,jak i moje dzieci-robią sobie "kakałko"-tak daleko byłoby im jak i mnie niewygodnie, jeden z palników ma potrójną koronę(pisze w opisie) - jak dla mnie niepotrzebne,ja nawet mało co używam tego największego palnika bo mi szkoda gazu(w domyśle pieniędzy) garnki mają na tyle małą średnicę że byłoby to nieekonomiczne
            Powodzenia w wyborze
            • Gość: anka Re: jaką płytę gazową wybrać? IP: *.giga-komputer.pl 15.01.14, 09:31
              dzięki bardzo! Chyba już podjęłam decyzję. Tym bardziej ,że jest b. dużo pozytywnych opinii, w tym Twoja.Miałam nadzieję ,że antracyt to grafit , bo taki będzie kolor blatu do białych mebli i stalowego zlewozmywaka, ale myślę ,że ta czarna płyta też się jakoś wpasuje w tę kolorystykę.
              Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam
          • Gość: dzik Re: jaką płytę gazową wybrać? IP: *.cluster-e.websense.net 15.01.14, 13:08
            Ten układ palników płyty Ariston mega się sprawdza polceam. Dzięki temu garnki "zachodzą" pomiędzy sobą, i gotuje się poręczniej jak stoi kilka obok siebie. Dobrze ktoś to wymyślił.
        • pannapan Re: jaką płytę gazową wybrać? 06.10.14, 14:53
          NAPEWNO NIE ZELMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! STRASZNY SZAJS A FIRMA WYKRĘCA SIĘ OD UZNANIA REKLAMACJI;/ JUŻ OD 2CH MIESIĘCY Z NIMY WALCZĘ...
    • nawalonych7krasnali Re: jaką płytę gazową wybrać? 06.10.14, 19:53
      stary wątek, ale wpisuję dla potomnych.
      Dla nas to była masakra. Standardowe wymiary 60-tki pozwalają na postawienie jednej patelni na płycie tak aby palnik grzał jej środek, a reszta palników jest w tym czasie wyłączona z użytkowania. Tak samo z garkiem. Jeden średniej wielkości i to nie na środku, a drugi trzeba już chyba ręką trzymać.
      Panel z pokrętłami gazu na "górze" zawęża rozstaw palników na tyle, że jest ona prawie nie do użytku. Chciałbym zobaczyć kto potrafi postawić trzy garnki na gazie na środku palnika....
      Ponieważ sam robiłem meble zrobiłem niestandardowy rozmiar szafki pod płytę i kupiliśmy 5-cio palnikową. Palnik potrójny - największy - na środku. Nazywa się niby WOK, ale równie dobrze nadaje się na dużą patelnie, czy duży garnek do zupy na 2/3 dni. Nawet jeśli kto by go nie używał to jest to idealny separator do tych palników po lewo i prawo. Teraz bez problemu można korzystać z trzech palników, bo przestrzeń środkowego palnika na to pozwala.
      Są jeszcze - ale są drogie, bo dopiero wchodzą - płyty z panelem sterującym pionowym, jak w starych kuchenko-piekarnikach. Póki co polecam 5 palników, szerokość ok 75cm, a otwór na dziure w blacie 56x48. Standardowa szafka też starczy, ale reszta oczywiście wychodzi poza obrys tej szafki, więc odpada usytuowanie jej jako pierwszej w szeregu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka