Dodaj do ulubionych

Mlynek do odpadków... - Czy warto?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 10:48
Czy ktoś z was jest może szczęśliwym posiadaczem tegoż młynka i mógłby się
podzielić wrażeniami? Bardzo proszę o opinię.
Obserwuj wątek
    • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 15:22
      Pomóżcie...:)))
    • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 15:22
      Please!!!
      • beton44 Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? 30.12.05, 15:25
        To rzecz bardzo popularna za Oceanem Atlantyckim... USA...

Sądząc po "please" autor wątku zna język angielski...

Proponuję udać się na jakieś tamtejsze forum budowlane :-)
    • Gość: MM Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.org 30.12.05, 17:34
      Ja mam to cudo. Jestem bardzo zadowolona. Jedyny mankament - trzeba bardzo dbać
      o czystość tego młynka, tzn, nie zostawiać w komorze nie zmielonych resztek
      (zdarzało mi się to, gdy np. zmywałam bardzo późno i nie chciałam hałasować) i
      powinno się przemywać go przynajmniej raz dziennie. Nie wystarczy przepłukanie
      bieżącą wodą. Powinno się umyć go dokładnie gąbką czy zmywakiem z detergentem.
      W przeciwnym razie wydzielają się nieprzyjemne zapachy. Jak wspominałam, jestem
      bardzo zadowolona, nie zrezygnowałabym z niego, natomiast nabrałam pewnych
      nawyków związanych z myciem komory młynka.
    • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 18:41
      Nic więcej...?
      • Gość: MM Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.org 30.12.05, 19:59
        A co chciałbyś jeszcze wiedzieć?.
        • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 20:02
          Gdzi można go nabyć najtaniej???:-)))
          • Gość: MM Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.org 30.12.05, 20:14
            Nie odpowiem, gdzie można kupić młynek najtaniej. Mogę tylko podpowiedzieć,
            gdzie otrzymaliśmy najbardziej profesjonalną informację i tam też kupiliśmy
            młynek - www.rozdrabniacz.waw.pl.
    • Gość: gospodarz Re: Mlynek do odpadków... - Czy to ekologiczne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 19:16
      Ładowanie odpadów organicznych do ścieków zwiększa ich obciążenie. Bardziej się
      trzeba "natrudzić" w oczyszczalni żeby takie ścieki oczyścić.
      Jest on zapewne wygodny ale czy jest z zgodzie z postawą ekologiczną?
      Zapewne im wiecej ludzie zaczną zakładać młynków tym szybciej będą rosły oplaty
      za ścieki.
      • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy to ekologiczne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 19:43
        A kał jest ekol.? Przecież też trzeba ścieki zawierające go oczyszczać.
        Natomiast resztki organiczne wyrzucane na śmietniki szerzą rozprzestrzenianie
        się: bakterii,zarazków,szczurów i całego tego robactwa.Czy to jest może
        ekologiczne?!
        • Gość: daro Re: Mlynek do odpadków... - Czy to ekologiczne? IP: 193.24.24.* 02.01.06, 10:19
          Jasne, weź tylko po do uwagę, że te zmielone odpadki ze zlewów powodują
          tworzenie się większej ilości osadu w kanalizacji. Nasze kanały z reguły nie są
          dostosowane do tranportu tego typu ścieków. Większa ilośc osadu, top gorszy
          przepływ i również ognisko zarazków i całego tego robactwa o którym piszesz.
          Oczywiście ludzie mają to w nosie.
          Chociaż może okazać się to znaczące za kilka lat dla kogoś kto ma wille i stare
          rury kanalizacyjne o minimalnym spadku.
          Ja w każdym razie jestem przeciwny szerszemu korzystaniu z młynków w polskich
          realiach.
          • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy to ekologiczne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 19:11
            Mam nową kanalizację(ok.5 lat) o dużym spadku(ok.20%)
            • Gość: daro Re: Mlynek do odpadków... - Czy to ekologiczne? IP: 193.24.24.* 03.01.06, 10:02
              no to gratuluje ;-), tylko czy aby nie przesadziłeś z tym 20%, chyba, ze to
              jakiś krótki odcinek do wcięcia w główny kanał...a tam to już raczej nie ma 20%
              • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy to ekologiczne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 17:43
                Tak, to krótki odcinek.
      • Gość: MM Re: Mlynek do odpadków... - Czy to ekologiczne? IP: *.org 30.12.05, 19:56
        "Ładowanie" odpadów organicznych do ścieków jest mniej szkodliwe niż odpadów
        chemicznych, czyli tego, co "wyprodukują" nasze pralki i zmywarki. Wiem coś na
        ten temat. Czy to oznacza, że powinniśmy zaprzestać korzystania z pralek i
        zmywarek?
        • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy to ekologiczne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 20:00
          W zupełności się z tobą zgadzam.
        • Gość: gospodarz Re: Mlynek do odpadków... - Czy to ekologiczne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 20:45
          Nie wyobrażam sobie, moi przedmówcy chyba też nie, usuwania odchodów ani
          chemicznych resztek po praniu za pomocą kubła na śmieci. Pilnuję jednak u
          siebie i staram się propagować u znajomych takich zachowań jak na przykład
          czyszczenie patalni z tłuszczu najpierw ręcznikiem papierowym, który ląduje w
          kuble. Do zlewu trafiaja już tylko resztki tłuszczu.
          Jestem przekonany, że im mniej zanieczyszczeń, organicznych i innych, w wodzie
          odpływającej z naszych mieszkań tym łatwiej bedzie ją uzdatnić w oczyszczalni.
          Zdaję sobie także sprawę z tego,że dla wielu ludzi taki młynek to wygoda bo
          produkują mniej śmieci, rzadziej muszą latać do śmietnika czy zsypu. Taki zsyp
          gdzie ląduje mniej odpadków łatwo psujących się zapewne mniej śmierdzi na
          klatce.
          Warto jednak pamiętać, że ta wygoda ma swoją cenę.
          pozdrawiam Petera i MM
    • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 21:35
      Nikogo więcej już dzisiaj nie usłyszę???
    • Gość: Gość Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.01.06, 04:58
      Mieszkam w Kanadzie i mam młynek firmy In-sink-erator
      (www.insinkerator.com) od ponad pięciu lat. Jest to doskonałe
      urządzenie. Mój młynek ma moc 3/4 HP i może mielić małe kości (z kurczaka).
      Jest to tzw. młynek przpływowy (tzw. continuous feed). Nie wymaga żadnych
      dodatkowych czynności oczyszczających. Wrzucasz odpadki do zlewu, odkręcasz
      wodę i załączasz maszynę i po wszystkim. Eliminuje on praktycznie "mokre"
      odpadki i nieprzyjemny zapach z kubła na śmieci. W mieście gdzie mieszkam
      (Mississauga) zalecane jest stosowanie tego typu młynków gdyż system ścieków
      komunalnych jest oddzielony od ścieków ulicznych. Te pierwsze ścieki idą do
      oczyszczalni bilogicznej, która potrzebuje organicznej "pożywki" aby lepiej
      pracować.

Pozdrawiam....
      • Gość: daro Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: 193.24.24.* 05.01.06, 09:57
        "
        W mieście gdzie mieszkam
        (Mississauga) zalecane jest stosowanie tego typu młynków gdyż system ścieków
        komunalnych jest oddzielony od ścieków ulicznych. Te pierwsze ścieki idą do
        oczyszczalni bilogicznej, która potrzebuje organicznej "pożywki" aby lepiej
        pracować.
        "
        tak z ciekawości zapytam, znasz się na tym czy jesteś "szarym obywatelem"
        Kanady i czy każdy (większość) "szary obywatel" Kanady świadomie usuwa odpady w
        taki a nie inny sposób, wie mniej więcej co sie z nimi dzieje, po co, dlaczego
        itd (czyli jest pozytywnym przeciwieństwiem obywatela Polski)?

• Gość: Gość Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.01.06, 04:16
          Nie jestem fachowcem w tych sprawach tylko "szarym obywatelem". Lubię za to
          nowinki techniczne i jak po raz pierwszy zobaczyłem tutaj taki młynek to bardzo
          mi się on spodobał. Zanim go jednak zainstalowałem zadzwoniłem do urzędu
          miejskiego czy coś takiego jest dopuszczalne. Tam mi właśnie wytłumaczyli, że
          tak i nawet jest to zalecane. Kanada (niestety) jest na pierwszym miejscu,
          jeśli chodzi o ilość śmieci generowanych na głowę mieszkańca i od wielu już lat
          propaguje się tutaj 3xR (Reuse, Reduce, Recycle). Znakomita większość
          mieszkańców miasta Mississauga (ponad 700 tys.) mieszka w domkach
          jednorodzinnych więc miasto wprowadziło obowiązek sortowania śmieci, i tak
          szkło i plastik idzie do jednego kontenera a papiery do drugiego. Poza tym to
          wprowadzono limit 3 worków śmieci na jeden dom i za każdy dodatkowy worek
          trzeba płacić. Co prawda worki są o wymiarach 100x90 cm. a czasami i większe,
          ale liczy się sztuka. Dodatkowo latem wszystkie odpady z ogródka (trawa,
          gałęzie itd.) trzeba pakować do takich dużych worów papierowych, które są bio-
          degradable. Używanie młynka pozwala praktycznie wyeliminować mokre odpadki, co
          eliminuje nieprzyjemny zapach (szczególnie latem) oraz
          redukuje "zainteresowanie" śmieciami szopów-praczy. Tych jest tutaj bardzo dużo
          a są tak zmyślne, że potrafią otworzyć praktycznie każdy kontener ze śmieciami,
          jeśli tylko zwąchają tam coś interesującego.

Pozdrawiam…..
          • Gość: daro Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: 193.24.24.* 06.01.06, 09:30
            Tylkoe pozazdrościć i takiej gospodarki odpadami i takich obywateli co to widzą
            coś więcej niż tylko czubek własnego nosa.

Tylko szopów-raczy bym tu nie sprowadzał :-)

Pozdrawiam.
            • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.06, 21:32
              Nie tylko w Kanadzie są worki do segregowania śmieci bo w polsce w niektórych
              (niestety!)miastach,też są.
              • Gość: daro Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: 193.24.24.* 09.01.06, 10:39
                Worki są, a jakże ale....
                "Zanim go jednak zainstalowałem zadzwoniłem do urzędu
                miejskiego czy coś takiego jest dopuszczalne. Tam mi właśnie wytłumaczyli, że
                tak i nawet jest to zalecane."
                Popierwsze, gdzie w Polsce normalny obywatel dzwoni gdziekolwiek i dowiaduje
                się czy coś jest zalecane, czy może niedozwolone - w sumie chcąc znaleźć info u
                źródła przed założeniem młynka może warto zadzwonić do wodociągów, popytać.
                Tyle, ze w Polsce ludzie to mają w nosie - ważne by im było wygodnie.
                Po drugie, gdzie w jakimś urzędzie w Polsce znajdzie się osoba kompetenta w
                tych sprawach - pewnie trzeba by wykonać kilkanaście tel by kogoś takiego
                znaleźć. Bez obrazy, ale ja tak to widzę.
          • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.06, 19:27
            Ile w Kanadzie kosztują takie młynki???Czy są tańsze niż w Polsce???(najtańszy
            model firmy In Sink Erator kosztuje ok.700zł; ma on moc 0.5 HP)
            Pozdrawiam.
            • Gość: Gość Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.01.06, 22:41
              Zaczynają się od $112 (plus 15% Tax). Więcej informacji:
              www.rona.ca/webapp/wcs/stores/servlet/ListCatentryDisplay?storeId=10001&catalogId=10051&categoryId=11501&langId=-1

Pozdrawiam....
              • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.06, 22:16
                "Zaczynają się od $112 (plus 15% Tax)".Co to jest ten "Tax"???
                Czy kupno młynka przez Internet w USA wraz z przesyłką do Polski się opłaca???
                Czy w ogóle jest to możliwe???
                Pzdr.
                • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 19:49
                  Nie odpowiesz mi???
                  • Gość: kixx Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.acn.waw.pl 09.01.06, 22:46
                    tax to jest ichniejszy VAT
                    a mlynek pewnie kupisz na ebay-u
                  • Gość: Gosc Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: 66.114.226.* 09.01.06, 23:14
                    Tax to kombinacja dwoch podatkow (w Ontario):PST (Provincial Sales Tax) - 8%
                    oraz GST (Goods and Services Tax) - 7%. Generalnie mozna to nazwac VAT.
                  • Gość: Gosc Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: 66.114.226.* 09.01.06, 23:14
                • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 00:33
                  Czy to się opłaca???
            • paisano Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? 09.01.06, 00:02
              W Stanach najtanszy mlynek kosztuje $ 59, ale jest glosny. Ja mam za $ 100 i
              jest mocny (3/4 KM) oraz jest bardz cichy.
              paisano
              • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 19:40
                Jakiej firmy jest ten młynek i gdzie go kupiłeś???
                Pzdr.
            • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 19:22
              Nie odpowiesz???
      • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.06, 21:35
        W moim mieście też jest oczyszczalnia biologiczna więc jej pracownicy byliby
        zapewne "zadowoleni" gdybym wpuszczał im zmielone odpadki kuchenne. Czy również
        tak sądzisz???
        Pzdr.
        • Gość: Gość Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.01.06, 19:30
          Trudno mi powiedzieć, bo nie jestem specjalistą od inżynierii sanitarnej.
          Jedynie co mogę stwierdzić to, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i
          coś co jest zalecane w jednym miejscu może nie być zalecane w drugim - np.
          samochody osobowe z silnikami diesla są bardzo popularne w Europie a w
          Kaliforni są zakazane.

Pozdrawiam....
    • paisano Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? 08.01.06, 23:56
      Pozwole sobie zaprezentowac opinie z za oceanu na temat mlynka. Nie ma w
      Stanach mieszkania ani domu bez mlynka.Jest bardzo przydatny a wrecz nie
      odzowny.
      MM zaprezentowala swoja entuzjastyczna opinie, i slusznie,chociaz nie rozumiem
      o jakim plukaniu Ona pisze. Przed uruchomieniem mlynka spuszcza sie obficie
      wode.Strumien wody porywa rozdrobnione czastki z mlynka ( w czasie kiedy on sie
      kreci ) do kanalizacji wiec dodatkowe plukanie jakos nie ma dla mnie sensu. Ale
      najwazniejsze jest,ze Rodacy z powodzeniem odkrywaja kolejne usprawnienia tech.
      Jednoczesnie informuje, ze sa plyny do plukania mlynkow. Plyn ow wytwarza
      piane ktora dezynfekuja mlynek. Z braku takiego mozna uzyc np. chloru do
      bielizny.Dokonuje sie tego, powiedzmy raz na kwartal.
      Zycze duzo satysfakcji z faktu posiadania mlynka.
      pozdrawiam - paisano
      • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 19:17
        Czy wiecie może gdzie można w przystępnej(niskiej!!!) cenie nabyć taki młynek???
        Pzdr.
        • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 19:23
          Podajcie jakieś strony Internetowe.
          • evee1 Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? 10.01.06, 01:59
            Najlepsza strona to www.google.pl :-)).
            • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:17
              Nic poza tym???
          • Gość: Globtrotuar Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:50
            Np. ta:
            plumbing.hardwarestore.com/51-289-sink-disposals.aspx
            wpisz w googla "sink disposal" i znajdziesz też inne.
      • Gość: Globtrotuar Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:42
        > Nie ma w
        > Stanach mieszkania ani domu bez mlynka.Jest bardzo przydatny a wrecz nie
        > odzowny.
        Bez przesady. widziałem kilka mieszkan i domków w USA i w większości akurat
        młynków nie było. Dodam, że nie było to mieszkania nielegalnych imigrantów
        tylko "normalnych" amerykanów. Wiec proponuję nie uogólniać.
        • Gość: Ann Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 00:35
          Sama chcę kupić.Podajcie więcej stron WWW.Pliss!!!!!!!!!
    • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:21
      Więcej sklepów!!!TANIO!!!
      • Gość: Gosc Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: 66.114.226.* 11.01.06, 20:21
        Jedna rzecz o ktorej musisz pamietac, to to, ze wszystko co jest sprzedawane w
        USA i Kanadzie jest na 110V/60Hz.

Pozdrawiam....
        • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 00:11
          Owszem, ale spotkałem się też z urządzeniami tego typu które miały przełącznik
          110/220V, i 50/60Hz.
          Pzdr.
    • bulbulier Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? 12.01.06, 01:57
      młynek mieli dość wspaniale, jak zmieli, to jest zmielone to co miał zmielić.
      Uwaga!
      Młynek nie nadaje się do mielenia karoserii samochodowych, nie wiem dlaczego.
      • Gość: Peter Gdzie kupić młynek do odpadków...? IP: *.edu.pl / *.zse-brzesko.edu.pl 12.01.06, 11:23
        J.w.
        • Gość: MM Re: Gdzie kupić młynek do odpadków...? IP: *.org 12.01.06, 20:30
          www.rozdrabniacz.waw.pl
          • Gość: Peter Re: Gdzie kupić młynek do odpadków...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 23:26
            Byłem już na tej stronie. WSZYSTKO sakramucko drogie.
            • Gość: MM Re: Gdzie kupić młynek do odpadków...? IP: *.org 13.01.06, 18:17
              Nie zaprzeczam. I życzę pomyślnego sfinalizowania zakupu.
              • Gość: Peter Re: Gdzie kupić młynek do odpadków...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.06, 16:55
                Czy kupno młynka w USA (za 45.99$)z przesłaniem do Polski się opłaca?
                • Gość: Dorek Re: Gdzie kupić młynek do odpadków...? IP: *.chello.pl 14.01.06, 23:48
                  niestety sie nie oplaca, taki mlynek jest ciezki, ja sie dowaidywalam, mam
                  rodzine w Stanach, liczylismy to na wszystkie sposoby i duzo bardziej oplaca
                  sie kupic w Polsce. tez liczylam, na kupno na ebayu ale tak jak mowie,nie
                  wyszlo to az tak duzo taniej. Wole miec serwis w Polsce gdyby sie cos
                  wydarzylo. Niestety wiele tych tanszych rzeczy kompletnie nie oplaca sie
                  sprowadzac,jesli sa ciezkie. Co innego sprzet RTV ale zdecydowanie nie
                  mlynek :) Licze na to, ze babcia mi go przywiezie, albo po prostu sama pojade i
                  sobei przywioze, a jak sie nie doczekam to sobei kupie w polsce i zdecydowanei
                  tylko i wylacznie In Sink Erator, w ogole nei polecam nic innego. To podrobki,
                  jak juz inwestowac w mlynek to chociaz najlepszy.
                  • Gość: jo_1 Re: Gdzie kupić młynek do odpadków...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 23:04
                    Jaka jest różnica w głośności pom. poszczególnymi modelami młynków In Sink
                    Erator(od najtańszego do najdroższego).
    • Gość: Peter Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 23:06
      A co mam zrobić gdy otwór w zlewozmywaku jest niestandardowy(tzn."nie
      europejski" -, czyli zamiast mieć 90mm średnicy, ma zaledwie 50mm)???
      • Gość: joanna Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 19:12
        Mam ten sam problem...
    • Gość: majka Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 09:58
      Zajrzyjcie jeszcze na www.prospernet.pl/oferta.html Dzwoniłam tam,
      naprawdę miło i bez problemów odpowiadali na wszelkie pytania..
      • Gość: joanna Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 17:36
        Dzięki, ale dla mnie dalej za drogoooo.
        • Gość: aga Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 18:53
          Sama się zastanawiam...
          • Gość: molo Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.06, 19:01
            Ja też mam taki problem.
    • Gość: Praktyk Re: Mlynek do odpadków... - Czy warto? IP: *.acn.waw.pl 27.01.06, 20:06
      Używam młynka (TEC) od około roku i jestem raczej zadowolony - przede wszystkim
      nie ma już problemu z pozbywaniem się resztek w rodzaju fusów od kawy czy
      herbaty. Zainstalowałem młynek w mniejszej komorze zlewozmywaka i myślę, że
      była to decyzja raczej słuszna, zresztą pod większą komorą jest kosz na śmieci.
      Wadą takiego rozwiązania jest to, że resztki z talerzy czy garnków wstawionych
      do dużej komory nie trafiają do młynka i zapychają sitko. Drobne problemy
      techniczne mam tylko z pneumatycznym włącznikiem - czasem nie chce wyłączyć
      młynka (ale pewnie jak wezwę specjalistę, to będzie działał bez zarzutu). Nie
      uważam, że młynek powoduje jakieś problemy ekologiczne, ponieważ te odpadki i
      tak w większości trafiłyby do kanalizacji, często zapychając przy okazji zlew.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka