Dodaj do ulubionych

to w koncu kupowac tego Aristona czy nie???

10.02.06, 11:53
jestesmy juz na etapie konczenia kuchni i w niedlugim czasie bedziemy musieli
sie wkoncu zdecydowac na jakas marke sprzetu agd tj. piekarnik, plyta gazowa,
okap, zmywarka, lodówka. Z zona wstepnie wybralismy Aristona(juz nie wchodzac
w szczegoly jakie modele) bardzo nam sie podoba wyglad i funkcje sprzetu tez
nie ustepuja konkurencji ogolnie wydaje sie ok, ale... ale czytajac forum
zaczynamy miec pewne obawy. Oczywistym jest ze chcemy kupic taki sprzet ktory
jak najdluzej posluzy i bedzie sie podobal(szczegolnie wazne dla zony).
Dlatego pytania takie: kupic Aristona czy nie?? Jesli nie to dlaczego?? I co
w zamian z podobnej polki cenowej??
Z gory dziekujem ze pomoc, szczegolnie ze to nasza pierwsza "kuchnia" wiec
nie chcemy sie przejechac na wlasnym braku doswiadczenia w tej materii.
Obserwuj wątek
    • Gość: Joanna Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 12:18
      Mam płyte gazową, piekarnik i zmywarke Aristona prawie dwa lata i nic sie nie
      dzieje, ale lodówke wolałam kupić Siemensa. Rodzice mają płyte aristona od 7
      lat i nie ma z nią problemów.
      Życze szybkiej decyzji
      • allija Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? 10.02.06, 16:37
        A ja mam płyte gazową aristona i juz dwa razy była naprawiana. Przy czym trzeba
        było ja wyjąć więc uszczelka tez została zdjeta, płytę włożono na tę sama
        uszczelkę i porobily sie dookola nieestetyczne wałki róznej grubości.
        Pralka tez kilka razy była naprawiana. Aristona oczywiście.
        • Gość: ja Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? IP: 217.153.196.* 10.02.06, 16:51
          Mam lodówkę i to lipa. Pekła obudowa w środku po 1,5 roku.
    • Gość: jacekGdańsk Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 17:25
      A ja po wielu konsultacjach ze znajomymi i pracownikami w sklepach AGD wybrałem
      Piekarnik Ariston FZ 1002...
      Płyta Gorenje z własnym sterowaniem
      Lodówka Gorenje
      Zmywarkę 45 bosh lub siemens
      okap Mastercook omega 90
    • Gość: jacekGdańsk Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 17:26
      Ja też chciałem ma początku kupić wszystko Aristona ale szybko zmieniłem zdanie
    • zayzayer Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? 10.02.06, 17:47
      Z Aristona nadaje się TYLKO sprzęt grzewczy i NIC więcej. No i tak na chama
      ewentualnie jeszcze pralki.
    • n.michal Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? 12.02.06, 01:57
      hmm...no coz trzeba bedzie zweryfikowac plany zakupowe co do agd, tylko co
      zamiast Aristona?? dodam tylko ze chcemy caly sprzet tej samej marki. W tym
      wypadku to chyba Bosch bedzie teraz nr 1 na liscie...
      • smolkowicz_a Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? 12.02.06, 13:49
        Wydaje mi się, że źle robicie chcąc kupić wszystko tej samej marki. Popytajcie
        w serwisach, gdie naprawiają sprzęt, a dowiecie się że np. firma A produkuje
        beznadziejne lodówki, ale świetne kuchenki itp.
        • n.michal Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? 12.02.06, 21:42
          tez o tym slyszalem ze jedna firma ma dobra jakas linie produktow a reszta moze
          bys slaba, ale jakos sobie zalozylismy ze wszytko ma byc tej samej firmy no w
          ostatecznosci lodowka moze byc inna ale agd do zabudowy musi byc tej samej
          marki mam wrazenie ze jakos by to wszystko nie gralo, jak juz zdecydowalismy
          sie na drzwi w domu z tego samego drewna co meble kuchenne zeby pasowalo(salon
          polaczony z kuchnia - drzwi lazienkowe do toalety i do 2 pokoi) to chcielibysmy
          zeby wszytko super gralo i pasowalo do siebie

Wiec wiekszosc odradza Aristona a co myslicie ogolnie o Boschu?? a moze jakies
          inne propozycje???
          Z gory jeszcze raz dzieki z pomoc...
          • Gość: magjug Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.02.06, 13:59
            ja mam sprzęt różnych firm i wg mnie to dobre wyjście, bo rzeczywiście nie ma
            takiej firmy która miałaby cały sprzęt fantastyczny.... i tak: piekarnik i
            lodówka - Electrolux, płyta gazowa - Amica, choć pierwotnie miał być Ariston
            (niestety nie było takeigo modelu jak chciałam), zmywarka - Ardo (cóż, nie był
            to najlepszy wybór, ale ogólnie nie narzekam), okap jeszcze nie kupiony, ale
            napaliłam się strasznie na Electroluxa... aha, mikrofalówka - Whirlpool.
          • Gość: slawko Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? IP: *.zamek.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 09:46
            ale bzdura...
            co innego kolor dzrzwi czy ścian a co innego zabudowana pralka, lodówka czy zmywarka...
            NIE jest tak, ze firma ma super pralki a np. słabe lodówki to BZDURA!!!
            trzeba kierowac się parametrami a nie wygladem!!!!
            :)
    • Gość: mika2206 Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 10:56
      powiem ci za firma ariston jest bardzo dobra i kup sobie ten sprzęt firmy ariston
      • Gość: majkel Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 14:44
        Mamy pralkę AVSF 129 - 40 cm, cicha i pierze jak burza (1200 obrotów) ale... coś stuka przy wirowaniu. Był serwis i nie pomogło. Myślę, że to obudowa, może źle spasowana.
        Wykupiłem gwarancję na 5 lat i teraz czekam spokojnie, niech sobie stuka.
        • Gość: blue Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? IP: *.aster.pl 14.02.06, 21:28
          Mam identyczznego Aristona i tez wali w obudowe przy wirowaniu najpierw bylo to
          znosne potem coraz gorzej, byl serwis gwarancyjny nic nie mogl znalezc ale w
          koncu przesmarowali amortyzatory i jest ok, ale jestem juz zrazony i z checia
          bym ja komus sprzedal.
          • n.michal Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? 15.02.06, 11:55
            a moze znajda sie doswiadczenia osob uzywajacych kuchennego AGD Aristona??
            prosze o troche wiecej szczegolow. z gory dzieki.
            • Gość: antek Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? IP: *.acn.waw.pl 15.02.06, 12:08
              szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=ariston&ile=15&sort=data_desc&spojnik=and&forum=653&poz=0&A_szukaj=temat&zywe=2&x=6&y=10
              jest tych opinii sporo ,trzeba tylko poszukac
            • jadwiha Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? 17.02.06, 17:29
              mam z aristona (brrrrr) w kuchni niemal wszystko (co mnie podkusiło, nie wiem)
              i tak:
              zmywarka walnęła po roku (na gwarancji na szczęście), zalała kuchnię, poszła
              cała elektronika.
              Płyta OK, piekarnik również, lodówka (do zabudowy) co ciekawe cichutka jedyne co
              mnie drażni to półki z prętów ale ostatecznie widziały gały co brały.
              Okap słabizna, mam wrażenie że w ogóle nie ciągnie.
              Dawno temu miałam pralkę indesit - to zdaje sie ta sama badziewna firma. Po
              miesiącu uzytkowania też zostały z niej wióry.
              Co ciekawe u wielu znajomych osób pralki indesit pracują świetnie.

Kolejną zmywarkę, tym razem gorenje też przeklinam bo po 2 latach poszła pompa.
              Szczerze powiedziawszy, nie wiem co kupic teraz - nasłuchałam sie o bosch-u
              złych opinii.

I co tu kupować?? Zdaje sie, że trafiają sie lepsze i gorsze egzemplarze i nie
              ma reguły
              • n.michal Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? 17.02.06, 23:53
                hmm... i badz tu czlowieku madry :-))
                • n.michal Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? 19.02.06, 22:56
                  a co myslicie o Elektroluxsie?? tak ogolnie jako o firmie bo ja jestem milo
                  zaskoczyny tym co jest Elektrolusa w sklepach internetowych i cenowo tez nie
                  jest zle, hmm... nie ariston, nie bosch, moze elektrolux??
                  • Gość: magjug Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.02.06, 10:29
                    Electroluxa mam lodówkę i piekarnik. Lodówka super, bo duża (taka chciałam),
                    cicha!!!!! i na razie sprawdza się fantastycznie, użytkowana 1,5 roku, zadnych
                    zastrzeżeń. Piekarnik - kupiony za ciężkie (przynajmniej dla mnie) pieniądze,
                    ale nie żałuje ani grosza wydanego na niego. Nagrzewa się bardzo szybko,
                    termoobieg, zaprogramowana książka kucharska, timer (z tego korzystam na
                    okrągło - wkłądam mięso rano i wyciągam gorące jak wracam z pracy, albo
                    spaceru), prowadnice, czyści sie szybciutko, a przednia szyba chłodna!!! nawet
                    przy 240 stopniach w środku. KOleżanka tak się napaliła na niego, że też
                    kupuje:) aha, jescze odkurzacz tej firmy, ale to oddzielna bajka:)
                    • Gość: jadwiha Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.06, 12:18
                      Ja mam pralkę E. Wszystko ok, mogę polecić.
    • Gość: Indesit Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 12:39
      Nie!!!
      • Gość: asia Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.06, 17:27
        nie
        • efciaeb Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? 01.03.06, 11:22
          Ja ma zmywarkę bosch, lodówkę vestfrost, okap ariston, mikrofalę panasonic,
          płytę grzewczą candy, piekarnik amica i wszystko działa. Nie wiem skąd pomysł by
          wszystko kupować jednej firmy, że niby po co, żeby znaczki na obudowach były
          same te same? Kupuję taki sprzęt jaki jest mi potrzebny. Czy wybierając
          wyposażenie łazienki też kierowaliście się tym by wszystko było jednej firmy:
          umywalka i sedes, i wanna? Tak naprawdę firma jest ważna przy dzieciach, zeby
          wszystkie były tego samego producenta, a reszta to według potrzeb... :)
          • Gość: ciao Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? IP: 62.233.236.* 01.03.06, 12:09
            raczej nie kupowac, elektrolux jest naprawde dobry kolezanka ma lodowke juz 4
            rok i nic sie nie dzieje jest cicha sama sie rozmraza..pralki tez sa dobre
            kilku znajomych ma i sa zadowoleni.aha taka rada nie kupuj wloskiego agd bo
            jest duze prawdopodobienstwo ze sie rozleci
            • Gość: marcelik No ale skąd ty możesz coś wiedzeić o włoskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 12:20
              sprzęcie skoro ty i wszyscy twoi znajomi mają cos innego?
              Chyba, że masz opinie z tego forum.
              • Gość: ciao Re: No ale skąd ty możesz coś wiedzeić o włoskim IP: 62.233.236.* 01.03.06, 13:44
                wiem bo moja pralka ardo rozleciala sie po 3 latach i nie bylo sensu jej
                naprawiac a ariston to wloska firma.wada byla nie do wykrycia podczas zakupu. a
                po za tym czy odpowiedziales na zadane pytanie jak nie masz co pisac to sam
                wiesz.....
                • Gość: marcelik Re: No ale skąd ty możesz coś wiedzeić o włoskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 14:19
                  Poczytaj sobie opinię o pralkach Elektroluxa. Padają po 4 latach.
                  A w Aristonie masz gwarancję na 5 lat (po wcześniejszym wykupie). Miałem kupic Elektroluxa ale właśnie dlatego wybrałem Aristona.
            • zayzayer Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? 01.03.06, 13:07
              Gość portalu: ciao napisał(a):

> aha taka rada nie kupuj wloskiego agd bo jest duze prawdopodobienstwo ze sie
              > rozleci
              To napisz jaki ma być ten Electrolux - węgierski, a może polski, jeżeli nie
              może być włoski.
              • Gość: ciao Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? IP: 62.233.236.* 01.03.06, 13:47
                kup cos z wloskiej firmy agd i porozmawiamy elextrolux moze i byc koreanski
                jak dla ciebie!!!!!
                • zayzayer Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? 01.03.06, 15:38
                  Gość portalu: ciao napisał(a):

> kup cos z wloskiej firmy agd i porozmawiamy elextrolux moze i byc koreanski
                  > jak dla ciebie!!!!!
                  Najlepsze pralki pod nazwą Electrolux produkuje włoska firma Zanussi we
                  Włoszech. I co, Electrolux według Ciebie jest super, a Zanussi be. Te pralki
                  wewnątrz są identyczne, tak jak identyczne są Boscha i Siemensa.
          • Gość: jadwiha Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? IP: 62.87.144.* 01.03.06, 13:48
            Eee, mi się trafiło wszystko z Aristona z przypadku, nie mam problemu z
            koniecznością prezentowaniem metek, firmowych nalepek i emblematów (tym
            bardziej, że w przypadku A. wcale nie ma sie czym chwalić) :)
            Zamawiałam sprzęt w salonie mebli kuchennych, musiałam mieć wszystko dostarczone
            razem, dostałam w łapy ich folder i tak poleciało.
            Urzekło mnie wzornictwo piekarnika A., mieli lodówkę do zabudowy o układzie i
            wymiarach jakie sobie wymyśliłam (co ciekawe nie wszystkie firmy miały takowe),
            reszta poszła już tak siłą rozpędu.
            No i co tu dużo mówić ceny mieli przyzwoite a ponieważ płaciłam hurtem za całą
            kuchnię i rabacik się pojawił. Oczywiście teraz dziadowskie oszczędności mszczą
            się na mnie (choć większość sprzętów pracuje OK).
            Jednak jeśli ktoś pyta o to, czy A kupować - odpowiadam NIEEE, szczególnie jak
            sie ma ograniczone środki-ja do wyboru stale dopłacam :(. Warto odżałować 500 zł
            i kupić cosik lepszego (choć dalej nie wiem co :))))
          • n.michal Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? 01.03.06, 15:07
            tak wybierajac wyposazenie do lazienki i toalety tez wszytko pasuje do siebie
            rowniez i firma tz. lazienka; baterie oras reszta kolo ego, toaleta: oras i
            kolo quattro.
            Jesli chodzi o dzieci to racja z marka producenta, jak bedziemy sie o nie
            starac weziemy to pod uwage :-))
    • Gość: dumdum Re: to w koncu kupowac tego Aristona czy nie??? IP: *.internet.radom.pl / 212.244.88.* 04.03.06, 21:18
      up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka