Dodaj do ulubionych

Kuchnia - wygląd to nie wszystko. Z CZEGO szafki?

IP: *.aster.pl 06.05.06, 23:57
Z czego, czy też - z jakiego materiału i w jakim wykończeniu najlepiej zamówić
fronty szafek i same szafki? Co najbardziej sprawdza sie w użytkowaniu?
Inaczej: jak to wygląda od strony technologiczno-użytkowej. Poradźcie proszę.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • a0151 Re: Kuchnia - wygląd to nie wszystko. Z CZEGO sza 07.05.06, 10:32
      W szafkach z frontami MDF+folia po 3 latach użtkowania zaczęła odklejać się
      folia, obecnie po 6 latach drzwiczki są praktycznie do wymiany. Przypadek nie
      tylko u mnie. Ponoć wszystko zależy od producenta frontów, ale skąd wiadomo,
      czy wykonawca mebli kuchennych ma fronty od tego solidnego. Teraz zastanawiam
      się nad fornirem drewnianym, ale też mam wątpliwości, czy dobrze się sprawdza w
      użyutkowaniu, czy np. nie zdziera się szybko lakier z forniru, w końcu to
      kuchnia.

      • aski68 Re: Kuchnia - wygląd to nie wszystko. Z CZEGO sza 20.05.06, 17:08
        Mam kuchnię od 10 lat, fronty sosnowe, sam je lakierowałem, zamawiałem w
        zakładzie stolarskim, gdzie robili też i meble.
        Ładne słoje, sęki itp. uroki naturalnej sosny
        Fajne są bardzo :) wizualnie... ale... trzeba je często czyścić, opary z kuchni
        "wchodzą" w lakier. Szczoteczka do zębów jest tu niezbędnym narzędziem
        czyszczącym :) i
        Teraz zmieniam kuchnię, najpierw był pomysł by kupić drewniane fronty, ale
        stanęło na MDF-ie
        Powód ? cena też :)
        Ale... fronty drewniane są mniej trawałe na zarysowania, uszkodzenia fizyczne a
        np. przy ciemnym kolorze zaraz je widać. W salonie gdzie zamawiałem meble była
        nawet tak płyta którą można było sobie porysować :) lub oblać wrzątkiem
        Takie płyty już się nie wyszlifuje samemu, nie polakieruje (będą ślady)
        MDF jest trwalszy, łatwiejszy w utrzymaniu(czystości) i jak znajdzie się dobre
        fronty to praktycznie nie do rozpoznania, czy to drewno czy MDF :)

        pzdr
        • anna_tyszkiewicz Re: Kuchnia - wygląd to nie wszystko. Z CZEGO sza 21.05.06, 11:03
          wlasnie, zgadzam sie, tez mialam ten dylemat, w koncu zrezygnowalam z drewna.
          Po analizie tematu wybralam mdf ale zabezpieczony przeciw wilgoci, impregnowany
          i lakierowany specjalnymi lakierami. Odrzucilam rowniez mdf foliowane, z
          powodu, o ktorym pisze sie w pierwszej odpowiedzi.
          Jesli natomiast chodzi o blaty, to granit pewnie bylby najlepszy, choc
          slyszalam o uszkodzeniu takiego blatu, o dziwo, sokiem z cytryny, ale niestety
          b. drogi. Ja zdecydowalam sie na laminat, szczegolnie po artykule jakiejs pani
          naukowiec w tej dziedzinie, ktora do kuchni bardzo polecala wlasnie laminat.
          Poniewaz jest rozwiazaniem ekonomicznym, po kilku latach, nawet jesli sie
          podniszczy, mozna go po prostu wymienic.
    • dembski.pl Re: Kuchnia - wygląd to nie wszystko. Z CZEGO sza 21.05.06, 14:59
      oto jest pytanie:) jako wykonawca powiem tak. Wszystko, albo prawie wszstko
      zależy od kasy;) A poważnie to mdf foliowany jest tańszy, łatwiej go czyścić,
      dobrze imituje drewno, a jak się zniszczy (odklei) cóż, kupujemy nowe i mamy
      nową kuchnię:))) Drewno w zależności od producenta, lakieru, materiału itp.
      Wizulanie bajeczka, natura itd, ale... cena i bardzo czuły materiał na zmiany
      temperatur, wilgotności,na promienie słoneczne. Mamy także mdf lakierowany,
      cenowo też wysoko,ale paktycznie bez wad, no może jedna jest, słabo imituje
      drewno:)Teraz często robimy fronty z płyty wiórowej laminowanej oklejane PCV
      cenowo OK i to bardzo, a design(tak się chyba to pisze;) fajowy. I to by było
      na tyle. Pozdrawiam
    • danusiaole Re: Kuchnia - wygląd to nie wszystko. Z CZEGO sza 22.05.06, 22:50
      trochę znam się na tym i mogę powiedzieć że obecnie najmodniejsze i najbardziej
      trwałe są fronty fornirowane, należy tylko zwrócić uwagę na jaką płytę jest
      fornir przyklejony, broń boże żeby to była płyta wiórowa , bo może się zacząć
      po czasie odklejać , najlepiej jeśłi nakleja się na MDF jest wtedy
      najtrwalszy , fronty z samego MDF są równiez trwałe ale zależy kto jest
      producentem, polecam tylko sprawdzone polecane firmy, jeśli ktoś bedzie
      zainteresowany dobrą firmą od kuchni mogę podać namiary na priva
    • Gość: mdorota11 Re: Kuchnia - wygląd to nie wszystko. Z CZEGO sza IP: *.chello.pl 28.05.06, 13:22
      ja mam kuchnię z mdf oklejoną ...czymś, to chyba pcv. Była tania, kolor
      wanilia. Brudzi się, bo jest jasna i mam szkodniki w domu :) ale nie mam
      problemu z jej myciem. Wcześniej miałam fornirowaną, dąb i też nie było z nią
      problemu, ale pronto często było w użyciu.
      A moja znajoma kupiła sobie kuchnię, w środku jasna płyta, a obrzeża są z
      drewna. Koszmar, po roku zniszczona, nie mozna jej wyczyścić bo odbarwia sie. A
      jak była nowa, wyglądała prześlicznie.
      W firmie, w której pracuję, mamy kuchnię Ikea, kvadrat bodajże, kolor buk. I
      przy takiej ilości ludzi, nic sie z nią nie dzieje. Od czasu tej kuchni patrzę
      na Ikea innym spojrzeniem :)
    • alojw Do dembski.pl 31.05.06, 08:14
      A jeżeli pieniądze nie mają znaczenia to z czego najlepiej zrobić fronty.
      Podoba mi się oczywiście klasyka, czyli drewno. Ale czy to napewno dobry
      pomysł? Widzę ti różne opinie o drenie. A myślałam, że to najlepszy materiał.
      Nie znam się na tym kompletnie. Czekkam na twoją odpowiedź.
      • dembski.pl Re: Do dembski.pl 31.05.06, 14:29
        Jeżeli pieniądze nie mają znaczenia to ja się nie nazywam Dembski:) A tak
        troszkę bardziej serio, aczkolwiek subiektywnie. Drewno jest najpiękniejszym
        materiałem, niepowtarzalnym, ciepłym, miłym dla oka i palców:)Ale... w kuchni
        gdzie maja wpływ: woda, rózne temepratury i wlgotności(powietrza) nie zawsze
        sie sprawdza. z tego co wiem nie mozna w 100% uchronić drewna przed ich
        wpływem, czyli drewno może się rozsychać, paczyć, a w najgorszym pzypadku
        pękać. Tylko, jeżeli peniądze nie graja roli to ma sie to w nosie i patrzymy na
        to jako na zaletę a nie wadę (co roku kuchnia inaczej wyglada)Parę razy udało
        mi się zrobic kuchnie z drewnianymi frontami i jest pieknie. Także polecam
        gorąco. Co do blatów to jestem bardziej sceptyczny, ładnie z drewnianymi
        frontami wyglada granit, ale zimny jest i jak się na nim gołą usiadzie to
        można "wilka" dostać ;) I tu bym chyba "ładował" laminat, dobrej firmy, ale
        jednak laminat. Jakby co... to się polecam:)Pozdrawiam Serdecznie
        • alojw Re: Do dembski.pl 31.05.06, 15:37
          Dziękuje za infromacje. Niestety z oferty nie skorzystam, nie te rejony:( Mam
          jeszcze jedno pytanie. Czy jest może w takim razie coś co ładnie imituje drewno
          i dpbrze się sprawuje w kuchni? Mam na oku takie fronty, druga kuchnia og góry
          www.kusiak.com.pl/mkuchenne.htm
          Ale troche mnie pan zniechęcił tą małą odpornością drewna.
          • dembski.pl Re: Do dembski.pl 31.05.06, 15:45
            no to zostaje nam MDF foliowany. Jest nawet taki który imituje patynowanie,
            mozna cos wybrać, ale... to nie drewno:)Acha jeszcze coś ja nie ograniczam sie
            do Torunia;)Pozdrawiam
              • qr700 Re: Do dembski.pl - jaki laminat? 31.05.06, 18:33
                nie chcę się wcinać koledze Dembskiemu ale temat trochę jak wyższość świąt Wielkiejnocy nad .... - Chyba wszyscy znają.
                A na poważnie jedno słowo odrewnie - Kiedyś łodzie budowano z drewna i kilka takich wiekowych produktów jeszcze na wodzie można zobaczyć (np. jachty z lat 30-stych ), jakoś wilgoć ich nie wykończyła.
                Co do blatów z laninatu - trzeba pamiętać że się rysują i zdecydowanie odporniejsze są te o strukturze "skórki pomarańczy"
                Niestety grubość laminatu ma też ogromne znaczenie.
                Co do firmy to niestety nie mogę powiedzieć że ta lub inna jest najlepsza bo trwałosć blatu zależy od jego wzoru i struktury.
                Takie jest moje zdanie.
                Pozdrawiam
                • dembski.pl Re: Do dembski.pl - jaki laminat? 01.06.06, 09:31
                  dziękuję za trafną uwagę, choć między szkutnictwem a stolarstwem meblowym jest
                  pewna róznica, na meblach się słabo pływa, a na jachcie ciężko się gotuje...
                  buja. A co do skórki pomarańczy - drewnopodobny blat w takiej strukturze to jak
                  osiodłana świnia. Ale to jest moja subiektywna ocena. A tak próbując
                  podsumować, wszystko da się zniszczyć, porysować, itd I to by było na tyle...;)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka