Dodaj do ulubionych

stelaż do podwieszanego kibelka

22.09.06, 14:25
Własciwie to bardziej chodzi mi o zbiornik. Mam bardzo kamienistą i
zardzewiałą wodę, boję się że mogę mieć jakieś problemy z takim dolnopłukiem
zabudowanym w ścianie - np. coś mi się zakamieni, zatnie, zacznie
przepuszczać wodę itp. W jaki sposób można się zabezpieczyć przed takimi
niespodziankami?
Obserwuj wątek
    • Gość: kreatywni Re: stelaż do podwieszanego kibelka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 20:50
      Wbrew pozorom nie powinnaś się tego obawiać. Mimo solidnej zabudowy stelarza
      jest dobry dostęp, aby wymienić jakąś część. W zależności od tego co się
      zepsuje albo przez przycisk albo przez muszlę.
      Poza tym domyślam się że teraz też miałaś jakieś WC. Jak często się psuło? Jak
      często wymieniałaś części?
      • Gość: verdeschi Re: stelaż do podwieszanego kibelka IP: *.hutakatowice.com.pl 25.09.06, 08:12
        Nie psuło się, ale przecieka. Woda wycieka z dolnopłuka i ciurka sobie po misce
        ustępowej. Tylko że dolnopłuk niezabudowany zawsze można otworzyć i przeczyścic
        kamień, a z takim w ścianie to już może być problem. A propos, jak tam jest
        otwór rewizyjny to czy można przez niego wrzucać takie kostki pachnąco
        odkamieniające jak do zwykłego dolnopłuka?
        • Gość: Krop Re: stelaż do podwieszanego kibelka IP: *.europe.hp.net 25.09.06, 14:12
          Rewizją jest cały przycisk który się bardzo łatwo zdejmuje i masz dostęp do
          wszystkich bebechów. Najlepiej obejrzyj to sobie dokładnie w jakimś sklepie,
          ciężko to na sucho wytłumaczyc.
          • verdeschi Re: stelaż do podwieszanego kibelka 26.09.06, 07:08
            No jak do wszystkich, to czuję się pocieszona. Myślałam, że to ustrojstwo
            bardziej jest rozbudowane.
            • trypel Re: stelaż do podwieszanego kibelka 26.09.06, 16:30
              wrzucać do środka nic nie można. Duża szansa że zablokuje zawór spłukujący.
              Mam totalnie syfiastą wodę z własnego ujęcia i wymieniałem uszczelki w zaworze
              spłukującym po 7 latach. 30 minut roboty za I razem :)
              • verdeschi Re: stelaż do podwieszanego kibelka 27.09.06, 09:31
                Ale z własnego ujęcia to chyba nie masz kamienia? Chodzi mi o to że na sitkach
                założonych przy umywalkach zbierają mi się kamyczki i kawałki rdzy - jak to w
                rurach blokowych. Moje rurki są plastikowe ale spółdzielnia oczywiście wymianę
                rur w pionie ma gdzieś. Dlatego chciałabym wiedzieć czy nie trzeba gdzieś
                jeszcze założyć jakichś sitek albo innych łapaczy.
                • trypel Re: stelaż do podwieszanego kibelka 27.09.06, 09:52
                  mam własne ujęcie z 31 m i totalnie zażelazioną i zamanganioną wodę - w każdym
                  razie perlator metalowy rozpada się w 6-8 miesięcy a z bojlera po 5 latach
                  wyjąłem wiadro syfu w formie brudzącej brązowej błotogalaretki :)
                  • verdeschi Re: stelaż do podwieszanego kibelka 27.09.06, 12:26
                    Hoho! To jeszcze poradź mi, którą firmę wybrać, a będę Cię wspominać czule przy
                    każdym spłukiwaniu:) Wymyśliłam geberit, ale jestem otwarta na pomysły, byle to
                    nie było szersze niż 50 cm i głębsze niż 15. A najlepiej jeszcze mniejsze.
                    • trypel Re: stelaż do podwieszanego kibelka 27.09.06, 13:21
                      Tak naprawdę jest dwóch producentów z górnej półki Geberit i Grohe, paru z
                      niższej typu TMW, Sanit itp i cała reszta byle czego typu Valsir i chociażby
                      tłuczony przez Koło stelaż do Pandy.
                      Pakując coś w ścianę biorę pod uwagę tylko tych dwóch z najwyższej półki a tu
                      decyzja należy do Ciebie... Moim zdaniem Grohe ma ładniejsze płytki ale jakością
                      pewnie się niczym nie różnią.
                      pzdr
                      • Gość: maja Re: stelaż do podwieszanego kibelka IP: 194.213.204.* 27.09.06, 15:27
                        Hej,
                        ja stanelam przed podobnym dylematem - grohe czy geberit - zecydowalam sie w
                        koncu na geberit - powod - slyszalam, ze geberit gwarantuje, ze od momentu
                        przestania produkowania stelaza duofix jeszcze przez 10 lat bedą dostępne do
                        niego części zamienne. Druga sprawa to to o czym piszecie - można wybrać po
                        przycisku, który Wam się bardziej podoba.
                        Jeśli chodzi o głębokość stelaza to producent podaje, że wynosi ona 12 cm.
                        Rzeczywiście tak jest, niemmniej jednak w rzeczywistości odległość od ściany,
                        po przystawieniu i zamontowaniu rury odplywowej, wynosi okolo 15 cm. Jesli masz
                        taką możliwość to możesz spróbować wkuć rurę nieco w ścianę, żeby zejść z 15 cm
                        do 12tu.

Pozdrowienia
                        • Gość: verdeschi Re: stelaż do podwieszanego kibelka IP: *.hutakatowice.com.pl 28.09.06, 13:22
                          Jeśli chodzi o głębokość to spoko, mam możliwość delikatnego przesunięcia
                          tylnej ściany. Natomiast chciałabym żeby był jak najwęższy. Standardowo to 50
                          cm, ale gdzies mi się obiło,że geberit robi też 42,5, chociaż na ich stronie
                          tego nie widziałam. Jeśli ktoś ma, to proszę o informację.
                          • trypel Re: stelaż do podwieszanego kibelka 28.09.06, 13:50
                            Grohe robi 42 cm, ale jeśli chcesz coś bardzo wąskiego to możesz pobawić się w
                            mokrą zabudowę i wziąć np Kombifixa z Geberita albo unifixa z Grohe ( ten
                            oststni ma 35,5 cm szerokości) ale pamiętaj o zupełnie innej technice montażu.
                            Pamiętaj też że odejście od standardu (50cm) oznacza wzrost kosztów.
                            • Gość: verdeschi Re: stelaż do podwieszanego kibelka IP: *.hutakatowice.com.pl 29.09.06, 07:17
                              Koszty mi niestraszne, w końcu robię to raz na całe życie. 42 cm wystarczy,
                              Geberit też robi, wolałabym go chyba bo ma wysokość 112 cm a nie 120. Możesz mi
                              powiedzieć jaki wpływ na użytkowanie mają te różne wysokości i szerokości?
                              Więcej litrów wody spływa, kibelek wisi wyżej lub niżej czy jest jakis inny
                              powód?
                              • trypel Re: stelaż do podwieszanego kibelka 29.09.06, 11:40
                                Geberit ma wysokości 112, 98 lub 82 cm a Grohe 118, 98 lub 82. Rzecz na którą
                                mało kto zwraca uwagę - upewnij się czy przy podniesionej desce nie opiera się
                                ona o przycisk. Z reguły wychodzi to po montażu i jest już za późno.
                                Wysokości i szerokości nie mają znaczenia co do pojemności zbiornika - każdy ma
                                min 6 l pojemności a Grohe ma nastawianą pojemność 6 lub 9 l.
                                Różne wysokości są podyktowane tylko przeznaczeniem - jedni chcą standardowe a
                                inni mają mniej miejsca tu czy tam...
                                Każdy ze stelaży ma wysuwane nóżki umożliwiające dopasowanie wysokości miski do
                                poziomu DOCELOWEJ podłogi i dokładne dobranie umiejscowania przycisku do
                                chociażby fug na ścianie.
                                Na tym etapie jak piszesz koszty nae odgrywają wiekszej roli więc może skup się
                                na tym co będzie oglądała. Na przycisku. Który Ci się najbardziej podoba? Który
                                będzie pasował do reszty łazienki, do armatury itd
                                • verdeschi Re: stelaż do podwieszanego kibelka 29.09.06, 12:31
                                  To jeszcze a propos przycisków. Nie produkują ich w kolorach? Wszędzie widuję
                                  tylko białe i srebrne. W internecie też.
                                  • trypel Re: stelaż do podwieszanego kibelka 29.09.06, 13:31
                                    10 lat temu były modne kolorowe armatury i wtedy pojawiły się kolorowe
                                    przyciski. Dzisiaj 99% sprzedaży to chrom i chrom matowy dlatego mimo że wciąż
                                    istnieją przyciski w innych kolorach to nikt o nich nie pamięta. Obie firmy
                                    robią przyciski w ok. 20 wersjach kolorystycznych ale oczywiście większosć na
                                    zamówienie.
                                    • verdeschi Re: stelaż do podwieszanego kibelka 29.09.06, 13:58
                                      Trypel, czy ja Ci już mówiłam, że Cię kocham? Ba, uwielbiam! Dziękuję za
                                      wszystkie informacje, zamierzam je sobie wydrukować i terroryzować fachowców
                                      oraz sprzedawców:)
                                      Pozdrawiam i polecam się na przyszłość.
                                      • trypel Re: stelaż do podwieszanego kibelka 29.09.06, 14:07
                                        Jak chcesz żeby Cię znienawidzili sprzedawcy to zamów kolor CP (whisper-blau) z
                                        geberita lub SM (stella) z Grohe...
                                        Jak będą wiedzieć o co chodzi to powinni dostać nagrodę Nobla :)

Wyrazy uwielbienia pomogą mi przetrwać radośniej weekend. Miłego remontu i
                                        pozdrawiam serdecznie.

PS Nie słuchaj jak Ci powiedzą że uszczelka wygłuszająca między płytki a miskę
                                        jest konieczna - nie jest ale wycisza pracę zestawu - bez niej nic nie popęka na
                                        100%
                                        • Gość: Mat Re: stelaż do podwieszanego kibelka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 23:49
                                          Jest konieczna, jest. Inaczej prędzej czy póżniej szlag cię trafi od
                                          skrzypienia i chrupania przy siadaniu. Człowiek ma wrażenie że się za chwile
                                          coś pod nim urwie.
                                          • trypel Re: stelaż do podwieszanego kibelka 02.10.06, 08:54
                                            Nie jest i żaden producent tego nie wymaga. Nic nie chrupie jak jest właściwie
                                            przykręcone. Następnie dookoła silikon i nie ma żadnych dzwięków
                                            • Gość: Mat Re: stelaż do podwieszanego kibelka IP: *.europe.hp.net 02.10.06, 12:26
                                              Pierwszego dnia po montażu może nie chrupie. Ale po paru latach używania
                                              zapewniam cię że tak. Mam dobre porównanie bo mam dwie łazienki, obie od mniej
                                              więcej 3 lat w użyciu, w obu taki sam geberit unifix i taki sam sedes koła, w
                                              jednej jest uszczelka w drugim nie. Jedno chrupie i trzeszczy, drugie nie.
                                              • trypel Re: stelaż do podwieszanego kibelka 02.10.06, 12:52
                                                Jak mozesz pewnie domyślasz się czytając między linijkami tego co piszę to
                                                zajmuję się zawodowo od 8 lat tą branżą. W domu od 9 lat mam Grohe i od 6
                                                Geberita w 2 łazience. W żadnym nie ma podkładki, w obydwu jest opaska z
                                                silikonu, nic nie chrupie i nie trzeszczy, kafelki nie pękają... uszczelka
                                                wyrównuje kiepską robotę kafalkarzy niwelując nierówności ale jak płytki są
                                                położone równo to takiej potrzeby nie ma. Dodam że żeby wytestować dopuszczalne
                                                obciążenie statyczne stelaża po zamontowaniu - w 3 osoby staneliśmy na kibelku
                                                :) jeszcze do 400 kG brakowało ale nic nie pękło i nie zgrzytnęło/
                                                pzdr
                                                • Gość: Mat Re: stelaż do podwieszanego kibelka IP: *.europe.hp.net 02.10.06, 16:58
                                                  Oczywiście że wiem że to o to chodzi. Tylko ze fikcją jest by dało sie zrobić
                                                  płytki aż tak równo, szczególnie nieduże, po pierwsze nawet najlepszy glazurnik
                                                  aż tak bardzo się nie będzie starał, przynajmniej ja nie spotkałem takiego, po
                                                  drugie same płytki przeważnie nie są równe tylko mają minimalną "miseczkę" po
                                                  środku. I nie mówię tu o jakimś tanim opocznie tylko o takich po 200zł za metr
                                                  również. Tego normalnie nie widać ale do tego by kibelek niedokładnie przylegał
                                                  wystarczy.
    • verdeschi Re: stelaż do podwieszanego kibelka 09.10.06, 11:13
      Trypel, kochany, jeśli tu jeszcze zajrzysz to powiedz czy w takim stelażu można
      przesuwać miskę w poziomie? Bo mi wyszło, że jak wezmę stelaż o szerokości 42,5
      to będę mieć miskę za blisko ściany i praworęczni będą mieć problem
      z "manipulacją". 50 cm jest trochę za szeroka, trzeba by dużo kuć. Podejrzewam,
      że pytanie jest głupie, bo trzeba by również przesunąć przycisk żeby było
      symetrycznie. Ale kto wie? A może?
      • trypel Re: stelaż do podwieszanego kibelka 09.10.06, 11:40
        Akurat z przyciskiem nie byłoby problemu. Są takie które można przesuwać do 1,5
        m od zbiornika (połączone wężykiem elastycznym) ale z miską tak, musi być
        centralnie na stelażu i już. Kwestia odpływu i spłukiwania. Natomiast jeżeli
        zdecydujesz się na małą miskę to kosztem komfortu siedzenie ;) uzyskasz większą
        swobodę "po"
        Co Ty chcesz kuć? Jak mozesz to wyślij na maila rysunek techniczny łazienki z
        zaznaczeniem miejsca na WC a postaram się konkretniej doradzić.
        pozdrawiam
        • verdeschi Re: stelaż do podwieszanego kibelka 10.10.06, 07:58
          A nie, nie ma problemu, bo właściwie nie kuć tylko wywalać cegły. Musiałabym z
          jednej strony wsunąć ten stelaż w szyb kanalizacyjny i nie mam pewności że taki
          o szerokości 50 cm się zmieści. Tam rura taka idzie akurat przy niewłaściwej
          ścianie, na oko przy takich zgrubnych pomiarach to mi zostanie jeszcze
          centymetr do rury. Boję się tylko, że mi potem przy wymianie rur w pionie
          fachowcy mogą coś uszkodzić albo się pluć, bo tam już nie będzie miejsca na
          zabudowanie tego stelaża. Ale może tylko panikuję. Zresztą zawsze mogę na nich
          nakrzyczeć, duża jestem:))
          Jak mi się uda stworzyć jakiś sensowny rysunek w paincie to Ci podeślę. Nie mam
          innego narzędzia, bo z rysowaniem u mnie generalnie kiepsko, ale widzę że do
          takich rozmów by sie przydało. Nie ma gdzieś w necie darmowych programów do
          tworzenia takich rysunków i planów?
          Pozdrawiam
          • trypel Re: stelaż do podwieszanego kibelka 10.10.06, 08:12
            Grohe bodajże robi specjalny stelaż do szybów wentylacyjnych. Montowany nie do
            ściany z tyłu tylko na boki. Może to jest rozwiązanie? Programów nie znam. Mój
            jest za duży do przesłania więc może po prostu narysuj coś odręcznie ale w miarę
            czytelnie i zeskanuj.
            pozdr
            PS dzięki za obronę - radzę sobie zazwyczaj sam ale niestety są przypadki
            beznadziejne :)
            • verdeschi Re: stelaż do podwieszanego kibelka 13.10.06, 14:27
              Nie ma za co, nie lubię jak się dyletant czepia fachowca. Pracuję z taką -
              temat dowolny, ona i tak wie lepiej. Dziwne że jej jeszcze nie zabiłam.
              To był dobry pomysł z tym rysowaniem - wynikło mi z rysunku, że mi ta rura
              chyba w niczym nie przeszkodzi, o ile grubość cegły nie przekracza 6 cm. Nie
              mam pojęcia jaką grubośc ma cegła. Jak mi nic nie przeszkodzi to wrzucę Ci
              zaraz ten rysunek na maila, może Ci się nasunie jakaś uwaga.
              Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.
              • iwomaz Re: stelaż do podwieszanego kibelka 13.10.06, 14:58
                prosze o pomoc !!!probuje zaprojektowac mikroskopijna lazienke. i probuje
                ustawic kibelek podwieszany...prosze podajcie ile srednio mi zajmie to sciany???
                serokosc spluka to 50 cm. ile zajmuje polka czyli jak gleboki jest pojemnik i
                ile trzeba przyjac na podwieszana muszle srednia! barzdo prosze o pomoc.
                • trypel Re: stelaż do podwieszanego kibelka 13.10.06, 15:17
                  verdeschi - odpowiedź masz w skrzynce.
                  Do iwomaz - szerokość 50, głębokość 13-14 , + płyta gk (2x12,5 mm np) + płytki,
                  kibelek krótki to 50 cm więc razem daje Ci to jakieś 66-67 cm od ściany minimalnie.
                  pzdr
                  • iwomaz Re: stelaż do podwieszanego kibelka 13.10.06, 16:01
                    trypel!!jestes wielki! dziekuje za blyskawiczna odpowiedz!!!bede miala co robic
                    w weekend!!!
    • Gość: szocik Re: stelaż do podwieszanego kibelka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 16:21
      www.faladom.pl/index.php?site=product&id=5032
      Czy warto zainteresowac sie tym stelazem? Czy ma on jakies "ukryte" wady, na
      ktore przecietny smiertelnik przy zakupie uwagi nie zwroci? Prosze - pommozcie!!!!
    • n.michal Re: stelaż do podwieszanego kibelka 23.11.06, 09:03
      zobacz jeszcze stelaz ORASa (rowniez firma z gornej polki) cenowo podobnie jak
      konkurencje, ale przyciski maja fajniesze i normalnej cenie mozesz miec
      prawdziwy metalowy przycisk, a nie tak jak u konkurencji plastik powlekany
    • Gość: k Stalaz narozny IP: 62.87.244.* 23.11.06, 09:10
      witam, chcialbym moj kibelek umiscic w rogu lazienki pod katem ok 40 st do jednej ze scian. stelaz przylegajac do naroznika lazienki wraz ze scianami tworzy trojkat prostokatny. jak blisko jestem w stanie "przysunac stelaz do naroznika (jaka musi byc dlugosc przeciwprostokatnej tego trojata - szerekos stalaza)?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka