Dodaj do ulubionych

ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsze

IP: *.ukonline.co.uk 01.02.07, 13:50
proponuje rozpoczac watki rankngowe 1 o pralkach, 2 o lodowkach, 3 o
zmywarkach. Ja zauwazylam wiele razy przewija sie ze ktos narzeka na jakos
frime, a ktos jest zadowolony. wiec moze uda sie zebrac wszystko w jedyn
watku pralkowym.
Ja mam bardzo zle doswiadczenia z Indesit - nowa pralka byla 6 razy
naprawiana z serwisu! i do tego nie chcieli mi wymienic na nowa, z tego co
wyczytalam inni tez mieli z ta firma problemy.osobiscie nic juz nie kupie z
tej firmy.
Obserwuj wątek
    • kreatywni Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 01.02.07, 13:56
      świetny pomysł
      • Gość: monik Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.chello.pl 01.02.07, 14:25
        omijajcie samsunga!!!
        polecam bosch'a!
        • natkaa66 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 01.02.07, 17:20
          Nigdy więcej pralki z firmy Indesit-załamka ,nawet z serwisem!!!!!
          • Gość: Ewazien Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 217.153.113.* 28.06.07, 08:36
            A ja mam i nie narzekam - jak dotąd sprawuje się bardzo dobrze - model WIL105.
            Mam ją półtora roku.
            • Gość: olag Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.ghnet.pl 17.08.07, 18:00
              ja mam Indesit WISE 107 i jest rewelacyjna!!!! juz ponad rok!
              • kamw1807 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 09.02.08, 23:46
                czy dobrze kojarze ze jest to ta z wyswietlaczem?? kupila wlasnie babka moja ale
                ma obawy (juz po zakupie) bo zaczeli jej gadac ze indesit szmelc itd.) na serio
                jestes zadowolona??
                • mona817 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 07.03.08, 16:50
                  Ja piorę w Inesit już dwa lata i nie mam problemów, choć prania
                  sporo, jak to przy dziecku...
                  • iramatys Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 28.05.09, 21:15
                    ja mam wia 102 - katastrofa! nie dopiera, ponadto nie rozpuszcza
                    dobrze proszku, po roku zepsuł się moduł (był na gwarancji, więc
                    wymieniłam), po kolejnym roku znów się zepsuła i zastanawiam się nad
                    zmianą, ale na pewno nie na indesit.
                    • Gość: observer 1) MIELE, 2) Electrolux/AEG, 3)Siemens/Bosch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 11:52
                      Zamieszczam ponownie.
                      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                      1,5 roku temu kolejność była wg fundacji Warrentest właśnie taka.
                      To była ścisła czołówka, chociaż już wówczas Bosch miał kłopoty przez nie bardzo
                      udaną kooperację z Chińczykami (plastiki), a teraz zdecydował się uruchomić
                      produkcję nowych modeli w Chinach !!!! Odważny Bosch. Liczy na wielki i mało
                      wybredny chiński rynek i że tam przejdą niedoróbki, które nie przeszłyby w Europie.
                      ___________________________________________________________________
                      Dalej były, tzn. II liga:
                      (któraś mi mogła uciec):
                      Gorenje, Hoover, Ariston. Chyba też LG i Indesit.
                      Reszta (nawet Candy) to III liga, bo PRALEK NIE OCENIA SIĘ PO WYGLĄDZIE !!!
                      NAJWIĘKSZYM producentem na ŚWIECIE jest Electrolux, który wykupił AEG i
                      produkuje 30 % światowej produkcji AGD, co już mówi o jakości, bo tak wielki od
                      lat "elektorat" Electroluxa jest świadectwem jakości jego wyrobów.
                      Ciekawostka: proponuję obserwowanie Beko, które pręży muskuły i bardzo się
                      stara, robi niezłe pojedyncze modele z AGD, ale trzeba lat, żeby nabrać zaufania
                      do nowej, zwłaszcza że niemal azjatyckiej marki bez tradycji.
                      Ma bardzo niskie koszty produkcji (płace) więc stać go na promocyjną sprzedaż po
                      niskich cenach. Poczekamy, zobaczymy.
                      • Gość: aktualizacja-XII09 1) MIELE 2) Electrolux 3/7)Ariston, Bosch, Gorenje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.09, 17:01
                        1) MIELE
                        2) Electrolux/AEG
                        3-7) Ariston/ Hotpoint, Bosch/Siemens, Gorenje
                    • Gość: Robert03 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.swiecie.vectranet.pl 16.12.12, 20:51
                      Posiadam Indesit model Wise87 7 lat. średnio 5-6 prań w tygodniu. Obecnie "opiera" drugie dziecko ( 4 osobowa rodzina. Rodzice mają taką samą pralkę 3 lata. Zero problemów. Prawdaest taka że wszystkie marki są porównywalne i nie ma sensu przepłacać.
              • Gość: ja Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 62.108.160.* 14.07.08, 12:33
                ja też miałam 3 lata teraz tylko na zlom się nadaje..
              • Gość: OPiniatorrr Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.aster.pl 29.12.11, 18:11
                WISE 107 Rocznik 2006 . Nie do "zarżnięcia". Dziecko = masa prania. Często i różne programy.
                Cicha praca. Słyszałem, ze późniejsze Indesity nie trzymały już tego poziomu. Nie wiem, bo do tej pory nie potrzebuję nowej pralki.
                Dobry sprzęt za przyzwoitą cenę.
            • Gość: Greg Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.acn.waw.pl 20.12.07, 22:35
              Również mam model WISL105 (INDESIT). Mam mieszane uczucia co do głośności pracy.
              Przy wirowaniu strasznie hałasuje - od samego początku, mam ją 1,5 roku. Czy ten
              model tak ma, że jest głośny? Poważnie myślę nad zmianą na coś cichszego...
            • Gość: magda Bosch mam juz ponad 10 lat nie polecam Polar i Ar IP: *.gprs.plus.pl 25.02.08, 12:50
              • Gość: nana Re: Bosch mam juz ponad 10 IP: 95.160.244.* 20.02.09, 22:00
                ja moją Bosch-ke WFB 2004 mam juz ze 12 lat i rewelka , zero usterek
                nigdy mi sie nie zepsuła, a zawsze jakiś drut z biustonosz mi
                wypadnie. teraz pewnie produkuja juz cichsze i o ładniejszej lini
                ale i tak moja jest ok
                Podpowiadam aby sprzet kupować oryginalny NIEMIECKI a nie te
                składane w polsce bo to szmelc.
                • gonzor Re: Bosch mam juz ponad 10 08.06.09, 11:06
                  Nie mogę się do końca zgodzić, w polsce składają go polacy w niemczech turki,
                  jugole i polacy, więc nie bardzo rozumiem, że u nas zaraz będzie schmelz.
                  • Gość: kessaja Re: Bosch mam juz ponad 10 IP: 46.115.26.* 08.01.12, 11:43
                    ..zdaje sie ze szmelc bo to jednak nie do konca niemieckie czesci pewnie wchodza w ta pralke..nie chodzi narodowość montera..
                    ps..ja jak szukałąm 3 lata temu pralki to sie pytałam w około jakie pralki ludzie maja i czy są zadowoleni..na Elektroluxa nawet nie patrzyłam, Whirpoola tak samo..3 osoby miały i niezbyt zadowolone były..po obejściu niejednego sklepu(i wciskaniu mi niechcianego Whirpoola) wybrałam Candy od góry ładowana..jedyna jej wada ze jest troche głośna przy wirowaniu..:] chciałam ARISTONA ale cenowo troche nieteges..:] do tego wersja Moon wygląda super
                • Gość: Brunner Re: Bosch mam juz ponad 10 IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.12.12, 22:41
                  Też mam tego- (ten sam model) Boscha chyba już z 15 lat żadnych problemów i awarii . Znudził mi sie już wygląd i właśnie szukam coś nowego i niezawodnego
            • Gość: 14 lat prania!!!!! Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 12:43
              Właśnie się popsuła po 14-stu latach prania marka GENERAL ELKRYK BEZAWARYJNIE
              PRAŁA PRZEZ 14-CIE LAT BEZ NAPRAW...MYŚLĘ ZE TO JEST REKORD.....POZDRAWIAM
            • Gość: Marti Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.12, 21:11
              to poczekaj aż minie 2lata...u nas poszły dwa modele po 2latach na smieci .pierwszy ładowany od przodu wąskiego typu a drugi od góry ale serwis był porażką bo 3razy wymieniali moduły i ciągle wskazywali na inne rzeczy których tez nie udało im się usunąc.
              porażka .
              Mam teraz candy działa od 6lat i jest zacofana bo ma 850 obr na min ale jest mega przy dużej ilości prania bo przy dzieciach jest spory przebieg.
            • Gość: tatko Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.13, 09:42
            • Gość: tatko Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.13, 10:01
              No to jeszcze rok i sypną się łożyska bębna.Zespoły piorące we wszystkich pralkach Indesit i Ariston ładowanych od przodu są nierozbieralne,więc w grę wchodzi wymiana całego zespołu,który kosztuje prawie tyle co nowa pralka.Można bawić się w przecinanie i klejenie żeby wymienić łożyska,tylko po co kupować coś co jest jednorazowe.
        • maria10344 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 24.02.08, 15:55
          Pralkę mam Elektrolux lodówkę też,obie chodzą świetnie.Córka ma
          Boscha pralkę,lodówkę,kuchnię,ja wcześniej też miałam kuchnię.Jest
          Rewelacyjny.Moja znajoma już 3 raz zmienia lodówkę Amica.Teraz dali
          jej Mastercooka i też coś się znią dzieje.Generalnie te tanie
          obecnie są warte tyle,ile kosztują.
          • Gość: kk Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 13:21
            Ja mam pralkę Mastercooka i też uważam że to dziadostwo.
            Instrukcję do tej pralki napisał ktoś,kto chyba jej nigdy nie widział...Nic z
            niej nie wynika...Programator jest do kitu.Nigdy nie kupię niczego z Mastercooka.
            W kuchni mam sprzęt Boscha i jestem na razie zadowolona
          • Gość: observer Pralki: Miele, Electrolux/AEG, Siemens/Bosch . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 11:48
            1,5 roku temu kolejność była wg fundacji Warrentest właśnie taka.
            To była ścisła czołówka, chociaż już wówczas Bosch miał kłopoty przez nie bardzo
            udaną kooperację z Chińczykami (plastiki), a teraz zdecydował się uruchomić
            produkcję nowych modeli w Chinach !!!! Odważny Bosch. Liczy na wielki i mało
            wybredny chiński rynek i że tam przejdą niedoróbki, które nie przeszłyby w Europie.
            Reszta (nawet Candy) to III liga, bo PRALEK NIE OCENIA SIĘ PO WYGLĄDZIE !!!
            Ma bardzo niskie koszty produkcji (płace) więc stać go na promocyjną sprzedaż po
            niskich cenach. Poczekamy, zobaczymy.
            • Gość: Pola indesit IP: 195.117.188.* 25.05.10, 08:47
              nie polecam pralki Indesit WITL 105, miałam ją 4,5 roku ....i nagle
              jej coś odbiło....podobno moduł sterujący padł...wszelkie próby
              naprawy nie przyniosły skutku, jak dzwoniłam do serwisu to naprawa
              ok 600 zł , chyba ich całkowiecie pogieło.... NIGDY WIECEJ INDESIT,
              TO SYF, ZDZEWIEJE I PSUJE SIĘ SZYBKO. Jak można po 4 latach mimo
              niewielkiego prania juz padanąć ...wwwrrr , jaką pralkę polecacie?
              • Gość: observer Re: indesit IP: *.elblag.vectranet.pl 27.05.14, 14:42
                Nie kupujcie sprzętu Indesit syf totalny . Kupiłem lodówkę działała 5 godzin. To wkłady w turystycznej trzymają podobnie. Serwis do D.... Nigdy więcej iNDESIT
        • Gość: K. N. Bosch BYŁ dobry. Czas przeszły. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 15:05
          Obsunął się w rankingach To nie jest badziewie ale to już nie ten
          Bosch
      • Gość: fado Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 81.219.42.* 06.01.08, 11:44
        Kuchnia ok tylko frąty krzywo przykręcone. Co do stolika to polecam
        taki rozkładany przykrecony do ściany jest wygodnie jak mało
        miejsca. pozdrawiam
    • Gość: ogulin omijajcie szerokim łukiem Candy - serwis denny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 17:46
      Mam pralkę Candy, najwyższy model z roku 1999 lub 98. Przez tych kilka lat
      spisuje się dobrze z małymi "ale":
      - małe plamki rdzy na obudowie
      - czasami nie pobiera płynu do płukania
      - źle wypłukuje pojemnik z proszkiem
      - uszkodziły się amortyzatory (metalowy i plastikowy uchwyt) - wymieniłem sam
      Kiedyś był serwisant Candy wezwany do naprawy lodówki (nie naprawił).
      Poproszony o sugestię dotyczącą złego wypłukiwania proszku w pralce wzruszył
      ramionami. Generalnie sprzęt Candy uważam za stosunkowo mało awaryjny jednak
      serwis tego producenta w Polsce jest żałosny.
      • Gość: anka Re: omijajcie szerokim łukiem Candy - serwis denn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 09:48
        mialam pralke candy 13 lat-wtedy byla jeda z najdrozszyh na
        rynku,nie wiem czy to wyjtakowy egzemplarz mi sie trafil czy marka
        niezawodna.Generalnie bylam zadowolona.drobne usterki wymieial gosc
        ie z servisu,bo rzeczywiscie kiepski
        • Gość: MELA Re: omijajcie szerokim łukiem Candy - serwis denn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 09:40
          NO JA DAŁAM SIĘ NABRAĆ NA ZMYWARKĘ od 2 lat mam same problemy non
          stop coś się psuje 3 razy spalił się panel sterujący Pan z serwisu
          powiedział ze na tą część mam gwarancję no i po pół roku spalił się
          panel sterujący za ktory musiałam zapłacić było to w czerwcu mamy
          grudzień i zgadnijcie-znowu się popsuło teraz piszczy i wyświetla
          się E4
          • Gość: zawiedziona Re: omijajcie szerokim łukiem Candy - serwis denn IP: 213.77.87.* 30.07.09, 13:21
            Dałam się namówic trzy lata temu na zmywarkę - żałuję. Zepsuła się
            pompa - wymiania , bagatela 70 zł - pięknie dziękuję
      • Gość: Bi Re: omijajcie szerokim łukiem Candy - serwis denn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.08, 22:11
        Ja też nie polecam pralek Candy, szczególnie ładowanych od góry. Moi
        rodzice postanowili sobie taką kupić chyba gdzieś około roku temu.
        Po kilku miesiącach (a może nawet po miesiącu) podczas wirowania
        otworzył się bęben i rozwalił całą pralkę - tak że pralka nie
        nadawała się już do niczego, a pranie znajdujące się w środku też
        nadawało się do wyrzucenia (na szczęście nie wszystko). Pralka
        została wymieniona na nową. Niestety ta sama sytuacja zdarzyła się
        po raz drugi. Przy okazji kolejnej wymiany pralki, rodzice
        podziękowali już za Candy i wzięli tym razem ładowanego od frontu
        Samsunga.
        Jak do tej pory nie narzekamy, dobrze pierze i wiruje, ma sporo
        programów do wyboru, możliwośc ręcznego ustawienia prędkości
        wirowania czy temperatury dla każdego programu.
        • Gość: kessaja Re: omijajcie szerokim łukiem Candy - serwis denn IP: 46.115.26.* 08.01.12, 11:52
          ..bez urazy ale czy czasem nie była żle ustawiona czy cos..?2x po rzad cos tak ..yy dziwnego..:P ..ja mam ładowana od góry i nic sie z nia nie dzieje..jest suuper!
      • Gość: CANDY MANIAK Re: omijajcie szerokim łukiem Candy - serwis denn IP: *.alkom.3s.pl 04.05.09, 00:06
        POPIERAM OPINIĘ O SERWISIE CANDY. TO SKANDAL. ZEPSUŁA MI SIĘ
        ZMYWARKA - SERWIS KTÓRY MA 10 KM OD SIEBIE STWIERDZIŁ ZE NIE
        PRZYJEDZIE ZA DALEKO I WOGÓLE. DRUGI PRZYJECHAŁ Z DALSZA JEDNAK
        ILOŚĆ RZECZY DO WYMIANY DAJE DO ZASTANOWIENIA. SPRAWDZXAŁEM PO
        PKOLEI SAM I OKAZAŁO SIĘ ŻE WSZSYTKO WYMIENIONE PRZEZ SERWISANTA
        JEST OK.
        LUDZIE OMIJAJCIE SERWIS CANDY Z DALEKA TO JEST ŻAŁOSNA AMATORKA !!
        • Gość: bart Re: omijajcie szerokim łukiem Candy - serwis denn IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.11, 10:48
          Właśnie próbuje się dodzwonić do serwisu - bezskutecznie. wcześniej przełączali mnie wiele razy i odsyłali do innych miejscowości. już żałuje że kupiłem to dziadostwo czyli pralkę candy
      • Gość: Frania Re: omijajcie szerokim łukiem Candy - serwis denn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.12, 12:08
        SERWIS FATALNY!!!
        Jakiś czas temu kupiliśmy wypasioną pralkę. Od początku szwankowała, zwłaszcza wirowanie, gdy latała po całej pralni (miała być pralka nie helikopter :/). Jakoś sobie radziłam bo szkoda czasu ale wreszcie wkurzona wezwałam serwis....
        "Pan serwis" (prawie jak Henryk Zając z reklamy Calgonu) obejrzał pralkę, podokręcał nóżki (jedną chyba złamał) i poinformował mnie, że:
        1) Podobno mam kiepską terakotę (??!!!!!) i pralka będzie się ślizgać. Producent przed zakupem pralki powinien poinformować zatem, że zanim się kupi pralkę trzeba wykonać remont i najlepiej zostawić samą wylewkę :/
        2) Mam sobie kupić wielką gumę pod pralkę - wtedy nie będzie latać po pralni. Skakać pewnie będzie, wtedy mam: pralkę wyłączyć -> poczekać -> pranie wyjąć -> przetrzepać -> i włożyć :/ Pomijam, że powinnam wtedy przez te około 1-2 godziny jej pilnować czy zacznie skakać.
        3) Elektrozamek, który raz działa raz nie, to mam sobie otworzyć i zamknąć i tak w nieskończoność aż kiedyś zaskoczy :/ No bo nie łapie za każdym razem....
        4) To, że pralka źle odmierza czas do końca prania to podobno normalne, więc i tak się nie dowiem kiedy ma zamiar skończyć :/
        5) A z ciekawostek: cyt.:
        - "ręczniki są wredne", bo nasiąkają wodą :/
        - przy praniu np.: dzinsów, spodni, swetrów dobrze jest też dorzucić kilka małych rzeczy i np.: duży i kilka małych ręczników :/ Ponieważ nigdy nie piorę bielizny, ręczników czy pościeli z innymi rzeczami będę się musiała zatem zaopatrzyć w komplet "specjalnych" ręczników do prania z dzinsami czy skarpetami :/
        - nie prać koców nawet polarowych a na pewno nie wirować :/ Muszę zatem pozastawiać się miskami by obciekł
        - programu do nastawiania czasu się nie używa :/ To po co jest?
        - pościele przed włożeniem do pralki dobrze jest ZASZYĆ by poszewki nie wchodziły jedna w drugą :/ Na pranie pościeli muszę zatem przeznaczyć wolny dzień lub wziąć urlop bo będzie to cały proces. :/
        ................
        No i nie wytrzymałam..... opierdzieliłam "Pana Zająca" (dość szybko wyszedł i życzył mi tylko takich zmartwień :/). Matko jedyna! To nie czasy kiedy stało się po pralkę z talonem i zakochanym wzrokiem na nią patrzyło jak pierze! Czasy takie, że czasu nie ma.... Jak mam pranie wkładać, wyjmować i pilnować przemieszczania się pralki po pralni to kupię sobie chyba balię i tarę i będzie szybciej.
    • Gość: sylwik80 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 18:00
      polećcie jakąś dobrą dużą(6kg) pralke w rozsądnej cenie.
      Mam małego (4,5kg) whirpola , pięcioletniego i strasznie mnie pranie, stoje nad
      nią i w połowie wirowania wyłączam :-),
      pozdrawiam
      • Gość: mjkmjk Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.ists.pl 01.02.07, 21:09
        Kup Boscha lub Siemensa. Kolejne modele różnią się między sobą niewiele -
        głównie prędkością wirowania (im większa, tym droższa). Ja mam taką 1.400
        obrotów. Nie wiem jakim cudem, ale ubrania są mało wymięte (na 600 czy 800
        obrotów wyglądają tak samo). Wcześniej korzystałem z Whirlpoola max. 800
        obrotów. Pranie wyglądało tragicznie po wyciągnięciu. Nie wiem jak Bosch to
        robi, że tak bardzo nie mnie, ale co mnie to obchodzi?
        • Gość: nana Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 95.160.244.* 20.02.09, 22:10
          jak kupowalam swoja bosh-ke 1000 obrotow (12 lat temu) to pani w
          sklepie powiedziala ze pralka przed wirowaniem "układa" sobie pranie
          zeby nie było wygniecione - uśmialam sie wtedy ale bylam w szoku po
          pierwszym praniu, rzeczywiście pralka zaczyna wirowanie bardzo
          powoli tak ze np pościel rozkłada sie po ściankach bębna a nie zbija
          sie w wezeł dzieki temu pranie prawie nie wymaga prasowania.
          • Gość: ma Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.xdsl.centertel.pl 22.06.09, 21:46
            Moja stara Amica też ładnie wiruje,nie zagniata ma 11 lat i właśnie umiera . Teraz chyba wybiorę Boscha:)
            • Gość: darek Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.free.aero2.net.pl 09.10.12, 10:45
              Moja tak samo przezyla kilkanascie lat i w koncu jakas pompa do wymiany - jedyna usterka jak na razie.
      • kamw1807 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 09.02.08, 23:48
        Gość portalu: sylwik80 napisał(a):

> polećcie jakąś dobrą dużą(6kg) pralke w rozsądnej cenie.
        > Mam małego (4,5kg) whirpola , pięcioletniego i strasznie mnie pranie, stoje nad
        >
        > nią i w połowie wirowania wyłączam :-),
        > pozdrawiam
        a to dlaczego?? co sie z nia dzieje??
    • delicja11 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 01.02.07, 22:11
      Mam AEG - jest super, jak narazie bezawaryjna
      • Gość: zaciekawiony Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 09:37
        A ile kosztowała?
    • Gość: gość22 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.magma-net.pl 01.02.07, 22:22
      mam Privileg OKO 851 osiem lat,żadnej awarii raz tylko nie chciała wypuścić
      wody bo wpadły monety do węża łączącego beben z pompką
    • Gość: olek Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 22:41
      bosch lub siemens to nr 1

od 10 lat mam boscha - można z nim robić wszystko, ilośc prania dopycham noga i
      nic. Dziala jak nowy
    • drzazga74 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 03.02.07, 11:30
      AMICA to TRAGEDIA!
      1. Już po przywiezieniu do domu nie chciała otworzyć drzwiczek - jakiś czujnik
      elektryczny się zablokował!
      2. Mimo poprawnego wyważenia (sprawdzałam poziomicą) po zakończeniu prania
      znajdowałam pralkę w różnych miejscach łazienki.
      3. Wciągała ubranie między fartuch gumowy a szkło drzwiczek - ciuchy były
      pozaciągane i zniszczone - serwis wymienił fartuch i drzwiczki - pan
      powiedział, że to normalne...
      4. Minęło właśnie 6,5 roku od zakupu pralki i....... wysiadł programator
      (prawie 300zł) i pompa (kolejne -dziesiąt) - Pan z serwisu wycenił naprawę na
      około 450zł i zasugerował byśmy po prostu kupili nową - najlepiej Boscha lub
      Elektroluksa...
      Pozdrawiam
    • Gość: bosch Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.magma-net.pl 03.02.07, 13:05
      a ja miałem Boscha i po 4 latach jak pralka padła to serwis żądał za naprawę
      850 zł nigdy więcej Boscha za tą cenę naprawy mogę kupić pralkę która pochodzi
      mi 3-4 lata i mogę wyrzucić na złom
      • vascator Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 04.02.07, 00:33
        :Bosch:

Padl ci modul?Pocieszie cie.Moduly wszystkich pralek tyle kosztuja.

Ps:Pralki nie poziomuje sie przy uzyciu poziomicy!!!Ma ona rowno dotykac podlogi
        wszystkimi nogami i sie nie kolebac!Kazda noga ma miec mocny styk z
        podloga.Zadnej poziomicy,tylko sprawdzic popychajac pralke we wszystkie
        strony,czy sie nie buja,i obejzec,czy nia na wirowaniu nie tlucze.

A do tematu-Moge polecic Aeg[to jest electrolux].Mam od roku,konstrukcja w
        srodku bez zadnych zastrzezen,pierze fajnie,ma 6 kg.Wykonanie,nawet wewnetrzne
        bardzo dobre.Zbiornik z carbonaru,cicha.1000/800/600/0 obr.Tylko potrzebne
        funkcje,zadnych bajerow.Dodatkowe funkcje to:pranie
        skrocone,opoznienie[3i6h],dodatkowe plukanie i pranie wstepne.That's all.Nic
        wiecej nikomu do szczescia nie jest potrzebne.Kosztowala 1600 zl.Ale mimo
        wszystko warto.
        I jeszcze bardzo wazna rzecz-REWELACYJNIE PLUCZE.

Jest to model lavamat 50610.

Ps:Indesitow nie polecam z jednego bardzo waznego wzgledu-Wiekszosc modeli ma
        zgrzane,NIEROZKRECALNE zbiorniki.Nie da sie wymienic lozysk,zimerinngow ani nic
        innego.Poza tym te pralki bucza jak transformatory HV.
        • jakubm_wro Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 04.02.07, 14:51
          ... jednak stabilne postawienie pralki to nie wszystko. do poprawnego dzialania szczegolnie podczas wyrowania niezbedne jest wypoziomowanie pralki (nie koniecznie przy pomocy poziomicy - w razie jej braku mozna uzyc poprostu pileczki ping-pongowej;)

pozrawiam,
          kuba
    • Gość: Ruda Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.07, 13:13
      Swietny pomysł z tym forum!
      Zdecydowanie odradzam pralkę Whirlpool AWT (wsad od góry)!Gwarancja 7-letnia na
      obudowe i właśnie obudowa makabra!Sama korozja!Brak porozumienia z serwisem!
      Opłacona rzeczoznawca,który potwierdził perforację nie ma znaczenia w uznaniu
      reklamacji!Przy takiej konkurencji na rynku-brak dbałości o klienta!
      Lodówki Amica-po roku uzytkowania-same wady ujawniają się!
      Pozdrawiam!
      • opale Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 07.02.07, 14:08
        Whirpool (4,5 kg) dno!!! Nie rozpuszcza proszku, mnie pranie, głośna itp. itd.
        • Gość: RS Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.04.07, 00:36
          Również nie jestem zadowolona z Whirpool (ja mam 4 kilogramową). Fatalne
          płukanie!!!! Pomimo, że daję małe ilośći proszku i płucze 2 razy na czarnych
          ubraniach zostają białe smugi, a na białych zdarzały mi się szare smugi. Nie
          wiem jak mało prania musiałabym załadować do pralki, żeby jakość płukania była
          dobra. Po dwie, trzy koszulki?
          • Gość: gosia Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.przeworsk.mm.pl 14.06.09, 18:48
            potwierdzam, to z tymi smugami... maskara. Mieliśmy jeszcze do przedwczoraj
            Whirpoola ładowanego od góry... ...mieliśmy...

pralka w trakcie prania sama się otworzyła, połamały się plastiki i zablokowały
            bęben z praniem w środku. Ogólnie pralka nie nadaje się już do niczego

po 3 latach eksploatacji stwierdzam że pralka jest głośna i nie polecam,
      • Gość: Owi Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.sta.asta-net.com.pl 25.04.08, 23:03
        zgadza sie; moj Whirpool AWT2084 strasznie koroduje, co prawda mam
        go 7 lat i choc pierze swietnie jestem zmuszony wymienic bo wyglada
        fatalnie (korozja zaatakowala gorna czesc obudowy); lada chwila
        kupuje Bosch WLX 24460 PL
    • Gość: masz Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.gl.digi.pl 08.02.07, 08:13
      od wielu lat mam Candy (7 lat z naprawami). Do wypowiedzi powyzej odnasnie
      Candy dodam , ze to nie male ale tylko po prostu wady a zamiast plamek rdzy u
      mnie pojawily sie cale polacie rdzy juz w drugim roku uzytkowania. Mam tez
      zastrzezenia do dopierania tkanin. Ogolnie zdecydowanie NIE polecam.
    • Gość: szop-pracz Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 193.235.68.* 08.02.07, 15:59
      Nie wiem jakie sa najgorsze, ale najlepsze zdecydowanie - zarowno w testach jak
      i opinii klientow - to Miele. Jedyny problem z tymi pralkami to ze sa
      zdecydowanie drozsze od innych. Ale rzeczywiscie jakosc wykonania i prania tez
      rozni sie zdecydowanie. Jakosc kosztuje.
      • Gość: Ades Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 18:52
        Z mojego doswiadczenia polecam AEG i Miele. To sa 2 firmy ktorym mozna zaufac.
        Chcialbym nadmienic ze uzywalem pralki Privileg , ktora spisywala sie
        rewelacyjnie wiecx tez ja moge polecic. pozdrawiam z kolobrzegu :)
    • Gość: R.S. Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.02.07, 10:24
      model deluxe electronic w723

model od 5 lat pierze bez uterek:-)
      w 6 roku mała awaria - koszt usunięcia 150 zł

polecam
      www.stylownia.eu
    • Gość: lucy Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.zabrze.net.pl 15.02.07, 14:50
      Ja 19 lat miałam Lunę.Po kilku dniach od zakupów wysiadł silnik, ale
      bezproblemu wymienili, póżniej był problem z pąpką i programatorem, ale
      wszystko jeszcze na gwarancji.
      Gdy gwarancja się skończyła mąż przerobił programator i od tego czasu spokój.
      Prania pakowałam przeważnie więcej niż przewidziane, gdy dzieci były małe to 2
      razy dziennie, prałam w niej wszystko od firanek po buty i kołdry.
      Wymieniłam na nową(mniejszą) bo remontuję łazienkę i teraz by się nie zmieścia,
      ale nadal jest sprawna.
      • kamw1807 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 10.02.08, 00:00
        Gość portalu: lucy napisał(a):

> Ja 19 lat miałam Lunę.Po kilku dniach od zakupów wysiadł silnik, ale
        > bezproblemu wymienili, póżniej był problem z pąpką i programatorem, ale
        > wszystko jeszcze na gwarancji.
        > Gdy gwarancja się skończyła mąż przerobił programator i od tego czasu spokój.
        > Prania pakowałam przeważnie więcej niż przewidziane, gdy dzieci były małe to 2
        > razy dziennie, prałam w niej wszystko od firanek po buty i kołdry.
        > Wymieniłam na nową(mniejszą) bo remontuję łazienkę i teraz by się nie zmieścia,
        >
        > ale nadal jest sprawna.
        chce ta lune od ciebie;-);-)ja pozbylem sie 16-letniej wiatki i bardzo zaluje
        byla niezawodna a mi sie odwidziala teraz mam juz po niej czwarta!!
    • Gość: miastus Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 16:29
      od roku mam samsunga 1200obr silver nano, przy zakupie zastanawialo mnie ze nie posiada funkcji "pranie bez zagniecen", szybko przekonalem sie ze faktycznie jest zbedna, po odwirowaniu pranie jest prawie suche, nie wiem jak wyglada to w pralkach innych marek ale jedyne do czego moglbym sie przyczepic to wrazenie zbyt glosnej pracy pompy przy odprowadzaniu wody
      • Gość: Kasia Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.07, 19:53
        Czytała i zdziwiłam się ,od 2 lat mam Indesita WIE107 i jestem bardzo
        zadowolona.
        • Gość: bbb samsung ? Beko? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.07, 20:13
          a co sadzicie o Beko lub Samsung?
          • Gość: ja25 Re: samsung ? Beko? IP: *.telsat.wroc.pl 10.03.07, 23:22
            Mam Candy od 15 lat, nigdy nie byla naprawiana, jest w idealnym stanie, jak
            nowa. Moja kolezanka tez w tym samym czasie kupila taka pralke i po 7 latach
            jej sie popsula, a naprawa byla nieoplacalna-pan naprawiajacy stwierdzil, ze to
            wina proszku. Kolezanka uzywala najtanszych proszkow ja najlepszych. Nigdy nie
            daje proszku do pojemnika tylko do specjalnego koszyczka, ktory kiedys byl
            dodawany do kazdego opakowania proszku i to wsadzam do bebna. Po pobraniu wody
            przez pralke dodaje tyle wody, aby jej poziom w okienku zajal 1/3 lub 1/2
            wysokosci. Rodzicom kupilam z 8 lat temu Indesil i tez dziala bez zarzutow
            tylko wiecej wody musze dolewac niz do Candy. Do drugiego domu kilka dni temu
            kupilam Aristona i jestem zadowolona bo latwo sie dolewa wode. Najnowszy
            Ariston ma tak zamykane drzwi, ze nie mozna nic dolac, dlatego kupilam model
            poprzedni.
            • orchid11 Re: samsung ? Beko? 05.04.07, 18:27
              zastanówmy się nad pojęciem 'pralka automatyczna': pralka, urządzenie elektryczne, które jest sterowane elektronicznie, wykonujące automatycznie szereg funkcji pielęgnacyjnych.
              więc co to za pralka do kótrej trzeba dolewać wodę?! ludzie kochani! ale candy ma przecież funkcję dodatkowego poboru. wiem bo sam miałem i wyjątkowo NIE POLECAM!

obecnie zachwycam się moim siemensem i jego automatyką
            • Gość: slawko Re: samsung ? Beko? IP: *.3s.pl 19.04.07, 08:28
              a jak dolewasz wody do pralki?

• Gość: Asia Re: samsung ? Beko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 22:57
              dolewanie wody do pralki jest CHORE!
              od kiedy mam pralkę, która waży pranie i sama dobiera ilość wody kupuję płyny do
              prania bo niestety proszek źle się rozpuszcza (a może to wina skondensowanych
              proszków) bo obie te rzeczy (moja pralka i skoncentrowane proszki) zaistniały
              prawie równocześnie
            • kamw1807 Re: samsung ? Beko? 10.02.08, 00:05
              a pocholercie ty ta wode dolewasz??co ci to daje?? spada efektywnosc prania w
              wiekszej wodzie..paranoja ludzie chca byc lepsi od automatu przeznaczonego do tego
            • Gość: Frania Re: samsung ? Beko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.12, 12:27
              Też miałam kilkanaście lat CANDY i mam teraz nową. Nowych nie polecam bo to badziew!
              Stara działałaby do dziś! Starsze modele były bardziej wytrzymałe, nowe robione są tak by pracowały 3 lata.
          • Gość: Irena Re: samsung ? Beko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 17:44
            Absolutnie nie polecam pralki Samsunga. Kłamstwem jest, że poziom
            hałasu wynosi 49dB, chyba, że nie jest włączona :). Pralkę kupiłam -
            na swoje nieszczeście - 13.03.2008 - już dwa razy wymieniana była
            pompa. Nie wiem co zrobić z tym bublem, jak skończy się gwarancja.
            Nie dajcie się nabrać na ceramiczna grzałkę, nano technologię i inne
            gadżety. Cóż mi z tego, jak w łązience stoi "kosiarka" - hałasuje,
            niszczy pranie.
    • anula9910 Odradzam Aristona-fatalny!!! 11.03.07, 15:53
      Mam pralkę Ariston od kilku lat, nie psuje się, ale pierze fatalnie, wyjmuję z
      niej nie doprane ubrania pomimo dobrych środków piorących, odplamiaczy,
      wybielaczy itp. Fatalny jest hałas, jaki wytwarza, przy wirowaniu nawet na 400
      obrotach, jest bardzo głośna, nie mówiąc już o 1000 obrotów. Nie polecam, nigdy
      więcej nie kupiłabym tej marki pomimo kuszących opisów i wyglądu najnowszych
      modeli. Fatalna pralka!!!
      • Gość: martuś Re: Ariston-fatalny!!? IP: *.gprs.plus.pl 02.12.08, 17:25
        A ja mam Aristona serii Super Silent AVSF-109 w wersji slim od ponad 1,5roku i
        pod względem funkcji oraz łatwości obsługi jestem zadowolona,pracuje cichutko,w
        ogóle nie słychać obrotów bębna,z wirowaniem już tak dobrze nie jest ale w
        porównaniu do Siemensa to u mnie nie ma tego wkurzającego świstania jak w
        odrzutowcu.Klasa prania raczej faktycznie nie zachwyca,i prawie zawsze używam
        funkcji"super wash"nawet zapach wypranych rzeczy szybko znika,może to wina
        fatalnego płukania,bo środków używam zawsze lepszych.No i ma minus wszystkich
        pralek"slim"czyli to,że nie są one dobrze wyważone i przy 1000obr.przy starcie i
        hamowaniu drga na boki,ale nie jakoś bardzo.Przezorność nie zaszkodzi i
        skorzystałam z możliwości przedłużenia gwarancji na 5lat,no bo przeważnie w
        ciągu 24 miesięcy nic się nie popsuje,tylko podczas dłuższej eksploatacji.Jedyny
        minus-przy lekkim odwirowywaniu po spuszczeniu brudnej wody,bęben kołysze się
        jakby ósemkowo i przy praniu ręczników czy pościeli uderza o obudowę i
        stuka:-/wkurza mnie to bo czasem jest to głośne.Podejrzewam,że mankament ten
        tworzy to"Super Silent",bo bęben jest osadzony na sprężynach i jest zdecydowanie
        bardziej ruchomy niż w innych pralkach,ale i tak wezwę serwis...a co;-)z tym
        akurat nie ma u nich problemu.Chcieliśmy kupić Electroluxa ale nie było wtedy
        jeszcze slimów,a inna się nie mieści.Następna za to będzie już Electrolux lub
        jakaś niemieckiej produkcji.
        • Gość: aglafka1 Re: Ariston-fatalny!!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 22:00
          Popieram! Aristona kilka lat temu polecił mi sprzedawca gdy zepsuł się wspaniały
          pełnoletni POLAR - cudna piorącą maszyna!
          Co mi po oszczędności kiedy ciemne rzeczy mają zacieki?
          Zmieniłam proszek na płyn, a jeżeli już proszek do jakiegoś białego prania to
          tylko do środka a nie do szuflady. Bo nawet po umyciu szuflady resztki proszku
          trafiają do pralki przy następnym praniu. Ktoś napisał że jak automat to po co
          dolewać wody? Z 2 lata temu koleżanka z pracy powiedziała mi że dolewa wody do
          automatu i pomaga. Nie ma zacieków na ciemnych rzeczach. Dolewam wodę dopóki nie
          widzę jej w szybce - to czasem długo trwa. Zastanawia mnie zabezpieczenie tej
          pralki przed otwarciem drzwiczek w czasie prania - skoro jest tak oszczędna że
          wody nawet przez szkło nie widać - więcej nawet na fartuchu jej nie ma - to
          chyba można byłoby ją otwierać?
          Po jakie licho mi oszczędna maszyna z której wyjmuje pranie z zaciekami i
          wkładam do wanny płuczę i znów wkładam żeby odwirować?
          Moja zimowa czarna kurtka po praniu w niej wyglądała jakby ktoś mnie mlekiem
          polał albo kredą upaprał. Wyprałam ją dla porównania w Polarze takim może
          5-letnim więc też nowa pralka i nowsza od mojego Aristona. Prałam tak samo jak w
          Aristonie w płynie do czarnego i w podobnym programie, ale bez dolewania wody.
          Kurtka się wyprała bez zacieków. Różnica była taka że ja dolałam wody do mojej
          pralki do 1/3 wysokości szybki, a polar pobrał sam do tego prania do połowy
          drzwiczek wodę.
          Teraz się zastanawiam nad zmianą bo pilnowanie prania i dolewanie wody jest
          męczące - jak zapytałam w sklepie o pralkę która bierze dużo wody i nie jest
          energooszczędna to sprzedawca zrobił takie oczy jakby wariatkę zobaczył - chyba
          przytaszczę z piwnicy Frankę...
    • Gość: Gosc:Andzia Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 01:12
      AMIKA to TRAGEDIA!
      Potwierdzam to co napisala Drzazga74.
      Pralka zla, a serwis jeszcze gorszy.
      Moja byla 8x naprawiana na gwarancji i nie uwzgledniono reklamacji.
      Tak ze stracilam troche grosza, ale Amika na mnie nie zarobi juz nigdy wiecej.
      Nie radze kupowac.
      • betka-2 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 18.12.08, 22:21
        A co powiecie o pralce marki BRANDT? Ja mam już 12 lat ładowaną od
        góry i jestem bardzo zadowolona. Co prawda pomogłam jej się zepsuć
        wkońcu, bo wpadł do bębna drut z biustonosza ale pralka chodzoła bez
        zarzutu prawie codziennie a nawet w ciągu dnia robiłam dwa, trzy
        prania przy małych dzieciach a praleczka pięknie prała, Dziś szukam
        pobnej ale nie widzę tej marki w sklepach a szkoda! Czytam więc co
        polecacie!
    • zonajoanna NajLEPSZA: Ariston Aqualtis 15.03.07, 08:58
      Polecam pralkę Ariston -seria Aqaltis!
      Jestem bardzo zadowolona.
    • emsi7 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 19.03.07, 12:58
      Witam!
      my kupiliśmy bosch'a Clasixx5(1200 obrotów).Cena porównywalna do
      innych.Cicha,dobrze wiruje,bez problemów!Warto
      pozdro.eMSi
      • Gość: a Electrolux?? Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.crowley.pl 23.05.07, 10:09
        • koszmarekopalek electrolux i siemens 28.05.07, 08:42
          znam trzy pralki ładowane od góry - EWT i powiem, że się każda z osobna
          sprawdza bardzo dobrze. w jednej siadł tylko w ciągu 2 lat czyjnik jakiś z
          drzwiami - pokazywał, że nie zamknięte, jak w innym programie prania wszystko
          grało. w każdym razie skasowane 140 zło i pralka chodzi dalej.
          znam też siemensa - jestem zachwycony, że cicho i naprawde sprawnie pierze.

ale osobiście to chyba kupię jednak bosch'a WFCX2061PL lub WLF20260PL lub też
          whirpoool'a AWG 875E, AWG 875D bo zależy mi, żeby była jak najpłytsza w
          głebokości. i możecie mi podpowiedzieć, jak one z głośnością wyglądają.
          pozdrawiam
          • Gość: Koszałek nizinny Electrolux i siemens - YES i yes ! Bosch: głośny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 14:58
            Bosch jest naprawdę głośny, sprawdź przed zakupem, że Bosche na
            1000
            obrotach mają głośność 74-75 decybeli !!! Porządna
            marka taką głośność może mieć, ale dopiero na 1300 obrotach.
            Whirlpoole mają głośność dokładnie na tym samym poziomie co Bosche.
            UWAGA ! Im płytsza pralka tym bardziej niestabilna i lubi
            skakać po łazience.
          • kot-22 Re: electrolux i siemens 29.09.10, 15:34
            no w tym przypaddku whirlpool jest cichszy od bosha
        • Gość: hiolka Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 194.156.135.* 06.06.07, 12:07
          Mam "pralke dla lalek" EWC 1350 na 3 kg (w sam raz dla jednej osoby). Mam ja
          dopiero pol roku, wiec nie moge powiedziec wiele o jej dlugowiecznej
          bezawaryjnej pracy, ale pralka sprawuje sie w kazdym razie b. dobrze. Ma
          czytelny programator i wszystkie funkcje, ktorych potrzebuje. Jedyny mankament
          jak dla mnie to dosc glosne wirowanie.

Wrzuce przy okazji kamyczek do ogrodka Amici (obsmaruje tu kilkuletnia pralke
          rodzicow) - dawno nie widzialam tak beznadziejnie napisanej instrukcji obslugi
          sprzetu. Pod tym wzgledem jest to pralka b. nieprzyjazna uzytkownikowi. Pranie
          trzeba robic wrecz z instrukcja w reku (nieczytelny programator, pozbawiony
          symboli), ale i tak nie jest ona zbyt przydatna np. w instrukcji komory, do
          ktorych wsypuje sie proszek, plyny itp. opisane sa jako A, B, C, w samej
          szufladzie pralki "dla ulatwienia" oznaczone sa rzymskimi cyframi i to w
          dodatku nie po kolei - I, III, II... Nie polecam!
          • Gość: hiolka Electrolux OK IP: 194.156.135.* 06.06.07, 12:09
            W pierwszym akapicie chodzilo oczywiscie o Electrolux.
          • kamw1807 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 10.02.08, 00:13
            to normalne oznaczenia i b.zgodne I III II dlatego ze III to miejsce na plyn
            jest to komora srodkowa najmniejsza a jest po srodku z reguly w kazdej pralce by
            ulatwic wlewanie plynu. I to pr.wstepne a II zasadnicze
          • Gość: amika Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 94.254.156.* 31.12.08, 11:16
            Piszą amika z malej litery gdyż na to zasługuje. Mamy ją 8 lat. Pan
            serwisant odwiedza mnie trzeci rok z rzędu i naprawia programator.
            Teraz szukam nowej pralki gdyż nastąpiła kolejny raz awaria. Lodówkę
            też mam z amiki a jak się zepsula to pan z serwisu powiedział że to
            normalne po kilu latach.
            • Gość: orchid11 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.08, 18:24
              po pierwsze amica.
              a po drugie zasady pisowni firm są następujące.

Mam odkurzacz siemensa.
              Mam odkurzacz marki/firmy Siemens.
            • Gość: bob Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 10:51
              Ja mam amice 10 lat i nie narzekam.Teraz jest tak że zależy jak się trafi czy to będzie bosh czy amica nie ma znaczenia te sie psują i te.Tak mi powiedział serwis agd.
      • Gość: miro Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.ostnet.pl 27.12.08, 22:39
        najleprza jest frania moja jest z lat siedemdziesiatych i jeszcze ani raz sie
        nie zepsula prala od pieluch po plaszcze i koce polecam
    • apsik1 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 20.03.07, 09:58
      Bosh,
      pralka przeżyła z nami już 11 lat, kilka przeprowadzek i masę prania (jak to
      zwykle przy 3 dzieci). Nic jej nie dolega, nigdy się nie popsuła, choć dzieci
      jak były małe ostro ją testowały.
    • marcin978 Re: a co sądzicie o mastercook? 20.03.07, 19:28
      ja mam mastercoock, ale taka 1100obrotow, normalna, 5 lat temu kupilem

generalnie sie nie zepsula, jedynie barzo ja telepie jak pierze nawet na
      najnziszych obrotach w zwiazku z tym razm wyrwal sie zatrzask klapy, naprawili
      na gwarancji

i wlasnie teraz widze ze urwalo sie jedno mocowanie tez tej klapy

generalnie pralka ok, poza tym ze glosna i cos strasznie ja telepie nawet jak
      pierzemy normalne rzeczy bez recznikow, a ustawiona jest raczej prosto, rowno
    • Gość: Jacek Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.chello.pl 03.04.07, 18:21
      Przeczytałem wszystkie posty i mozna na tej podstawie wyciagnac jeden wniosek.
      Nie ma pralki idealnej.
      Uwazam ze jedynym kryterium jakosci pralki jest np. wyplukanie proszku, stan
      ubran po wirowaniu w max predkosci (mam na mysli czy sa pomiete czy nie)etc.
      Nie mozna brac pod uwage takich rzeczy jak programator, elektryczny czujnik etc
      bo to sa po prostu rzeczy martwe i mysle ze wszyscy znamy ich zlosliwosc ;)
      Co innego stan po wirowaniu - to swiadczy czy producent dobrze dopracowal
      program czy tylko wgral algorytm zalaczajacy np. 1000obr/min.
      Uwazam ze Amica czy Candy moze pracowac 20 lat bez najmniejszej awarii a Bosch
      lub AEG moze sie zepsuc po kilku miesiacach - ale czy to oznacza ze Bosch jest
      do d...
      Nie dajmy sie zwariowac
      Pozdrawiam

PS. Sam mam Candy od 7 lat - jak na razie bezawaryjna. zmieniam na Boscha bo
      potrzebuje troche wiekszych gabarytow, rodzina...
      • Gość: Andrzej Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 77.223.200.* 12.09.08, 16:48
        Jest oficjalny ranking wyspecjalizowanej fundacji.
        1) MIELE, 2 - 5) AEG-Electrolux, Siemens, Bosch to I liga
        II Liga to Gorenje, LG i parę innych.
        Candy wygląda bajerancko, ale to dopiero III liga razem z Polarem i Amicą
        Ranking jest na tej stronie
    • Gość: nathalka Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.crowley.pl 05.04.07, 12:53
      Bosch - Maxx fir Kids - rewelacja! Szybka, cicha, oszczedna! Zdecydowanie
      polecam
    • Gość: Ola Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.subscribers.sferia.net 10.04.07, 22:19
      może tak zerowatt?
      • iskial1 omijajcie Candy Tempo logic 15.04.07, 19:17
        mam w/w pralke od dwóch lat wersję wąską 59x40 ładowana z przodu główny
        grzech tej pralki to syntetyczne pierze w 12 litrach wody a do bawełny pobiera 6
        niby oszczędność ale jak wygotować 4 kg prania w 6 l wody dolewam wężykiem i co
        sobie pod nosem mrucze to nie dla delikatnych uszu słabo tez płuka
        zawszewłączam dodatkowe płukanie waga niby jest ale nie działa jak należy nie
        dobiera wody do wagi prania to tylko pic na wodę .pozdr.:)))
        • Gość: elka Re: omijajcie Candy Tempo logic IP: *.techmedia.com.pl 18.04.07, 23:35
          wybrać samsunga czy boscha tak ostatecznie.
          • mjkmjk Re: omijajcie Candy Tempo logic 19.04.07, 06:17
            Boscha
          • Gość: lebowski Re: omijajcie Candy Tempo logic IP: *.marsoft.net 31.10.07, 18:30
            Porównanie a'la: "Jeździć Daewoo czy Mercedesem? "
            • Gość: Majsternik Najlepsze sprzęty Candy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.10, 17:44
              Ja uważam że Candy bardzo się wyrobiła pod względem technologicznym od jakiś 4 lat.
              Ostatnio oglądałem ich produkty i powiem że byłem mile zaskoczony.
              Zrobili duży krok na przód.
              I teraz mogą spokojnie konkurować z najlepszymi.
              I na pewno są dla nich konkurencją bo są tańsi.
              • Gość: ronnii Re: Najlepsze sprzęty Candy IP: *.srv.abyrnes.com 04.03.10, 11:27
                Na tym forum panuje jakaś nagonka na firmę Candy.
                Ja Jednak miałem doświadczenia z tym sprzętem i jestem z niego bardzo
                zadowolony.Wszystko w nim działa jak należy.
                • Gość: miaaaa Re: Najlepsze sprzęty Candy IP: *.srv.abyrnes.com 04.03.10, 14:31
                  być może
              • Gość: Zipek Re: Najlepsze sprzęty Candy IP: *.chello.pl 06.05.10, 10:33
                Ja w domu mam pralkę i zmywarkę marki Candy i bardzo sobie chwale tą markę.
                Ufam jej bo to jest marka która już parę ładnych lat jest na naszym rynku. i
                ich technologia bardzo podniosła się do góry.
                śmiało może konkurować z największymi producentami.
                Ja mogę tylko polecać tą markę.
            • Gość: dilated Candy daje rade IP: *.chello.pl 09.06.10, 09:14
              Moim zdaniem sprzęt Candy od zawsze były z wysokiej półki.
              Pamiętam na początku lat 90tych mieć sprzęt Candy to był luksus.
              to chyba jedne z pierwszych pralek automatycznych jakie sie pojawiły u nas w kraju.
              A teraz Candy to już najwyższa klasa.
              teraz się jakieś reklamy pokazują.
              z tego co mi wiadomo to Candy wszystkich wyprzedza parametrami.
              pierze w najwyższych temperaturach do 75 stopni. ma największy załadunek do 15
              kpl naczyń i najcichszą prace tylko 42 db.
          • Gość: Gabrysia Re: omijajcie Candy Tempo logic IP: *.centertel.pl 28.11.10, 16:57
            Zajrzyj na forum.muratordom.pl
            nie pamiętam czy padła tam ta odpowiedź, ale ja urządziłam kuchnie dzięki podpowiedziom ludzi:
            forum.muratordom.pl/showthread.php?144448-Jaka-lod%C3%B3wk%C4%99-zmywark%C4%99-i-piekarnik-urz%C4%85dzamy-kuchnieG.
        • Gość: slawko Re: omijajcie Candy Tempo logic IP: *.3s.pl 19.04.07, 08:30
          znowu ktoś dolewa wody? Chyba czegoś nie rozumiem? A jak zmierzyłas ile pralka pobiera wody?

:)
          Nie masz co robić tylko stać przy pralce i dolewac wodę?
        • kamw1807 Re: omijajcie Candy Tempo logic 10.02.08, 00:17
          iskial1 napisała:

> mam w/w pralke od dwóch lat wersję wąską 59x40 ładowana z przodu główny
          > grzech tej pralki to syntetyczne pierze w 12 litrach wody a do bawełny pobiera
          > 6
          > niby oszczędność ale jak wygotować 4 kg prania w 6 l wody dolewam wężykiem i c
          > o
          > sobie pod nosem mrucze to nie dla delikatnych uszu słabo tez płuka
          > zawszewłączam dodatkowe płukanie waga niby jest ale nie działa jak należy nie
          > dobiera wody do wagi prania to tylko pic na wodę .pozdr.:)))
          kolejna osoba ktora dolewa wode ludzie zwariowaliscie??? wez sobie tal bez
          dolewania popatrze jak wylewa i ile wylewa..skoro woda leci i w dodatku brudna
          to chyba miala stycznosc z twoim praniem nie?? a dolewanie wody to tylko gorsza
          jakosc prania
    • Gość: marlen Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: *.aster.pl 19.04.07, 08:26
      polecam siemensa lub boscha, mam siemensa 40kę{4 kg wsadu} - super, ma tylko 800
      obrotów ale mi w zupełności wystarcza.
      Rodzice mają Hooverai są zadowoleni{6 kg wsadu}
      • iskial1 Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz 19.04.07, 09:46
        A wygotujesz pranie w 6 litrach całość z płukaniem to 20 l ? wsad 4 kg :)))
        • Gość: kuku Re: mastercook ptde 134 IP: *.opole.internetia.pl 19.04.07, 09:51
          a co powiecie o Mastercook PTDE 134?
      • Gość: gość Re: ranking pralek te naj....gorsze i te najlepsz IP: 91.231.123.* 03.02.12, 20:14
        ja mam boscha WAA i radze jej unikać łożysko jest klejone razem z bębnem koszt 500 600 zł prawie nowa pralka nie wiem co z nią teraz zrobić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka