Dodaj do ulubionych

jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika?

03.04.08, 23:24
DZień dobry wszystkim .Czy może mi ktoś doradzić jaką mam pralkę
kupić czy z firmy Bosch czy z Amiki. Chodzi mi o wąską i ładowane od
przodu?.

Obserwuj wątek
    • Gość: orchid11 No to chyba oczywiste jest... IP: 213.17.223.* 04.04.08, 15:52
      mercedes czy fiat?!
      • nuta15 Re: No to chyba oczywiste jest... 04.04.08, 22:47
        Mam taki model Boscha od 4 lat,działa sprawnie, jestem bardzo
        zadowolona, polecam
      • Gość: kazor07 Re: No to chyba oczywiste jest... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.09, 17:51
        ..beznadziejne porownanie!;/

ta odpowiedz tyczy sie calego watku.
        sam stoje przed kupnem pralki i spedzilem tez dwie noce na czytaniu opini na
        forach jaka kupic pralke
        przyznam temat bardzo trudny:(

chcialem podzielic sie z Wami moimi wnioskami i sadze ze wielu z Was to pomoze.

1) jestem inzynierem i wiem ze teraz projektooje sie sprzet aby padal krotko po
        uplywie gwarancji. niech nikt z Was nie sadzi ze bedzie jak kiedys ze mu pralka
        starczy na 10-15 lat (jak nasza kiedys candy czy polar)
        obecnei czy kupicie drozsza czy tansza modlcie sie zeby te 3-5 lat przezipala
        bez awari a potem kupojecie nowa:( mimo ze drobna usterka to sie po prostu nei
        oplaca naprawiac.

2) wyjatek od tej reguly to firma miele i z tego co ludzie pisza to siemens.
        tylko czy jest sens dac za pralke 3500- 5000 zl ?? w tej cenie macie 3 normalne
        pralki ktore mozecie co 3-4 latach zmienic i jeszcze ciesza wzrok, a poza tym
        dzis planowac cos na 10-15 lat to ryzyko - kto wie co bedzie za 5 lat czy aby
        nie wymysla jednorazowych ubran:)) heheh

3) jesli ktos mysli ze bosch to fajna firma to niestety. badziejstwo za gruba
        kase- notabene zreszta podobnie jak elektronarzedzia. kazdy profesionalista
        uzywa hilti albo makity. bosch obecnie to jakosciowo srednia, do ktorej dobili
        juz inni producenci. roznica pozostaje w cenie

4) co do "made in china" - wystrzegac sie jak mozna- choc juz coraz zadziej
        mozna:(((

5)lubie wspierac polskie firmy o ile tylko jest to mozliwe i zapewniaja podobne
        lub lepsze produkty.

6) nie czarujmy sie im bardziej skomplikowana pralka i bardziej bajeranckie
        funkcje tym ma wiecej elemantow ktore po drodze moga "strzelic"

7) co do porad innych ludzi, rankingow itp.
        jesli 10 osob kupi droga pralke za 3kPLN a popsuje sie jedna z nich (zakladamy
        ze w okresie gwarancyjnym)to 1 osoba bedzie ja przeklinac a reszta nie bedzie
        miala okazji kupowac nowej wiec i komentowac i wypisywac na forach zaslug swojej
        pralki za 3k zl

jesli 1000 osob kupi tania amice to nic dziwnego ze nawet jak 200 z nich padnie
        to w necie pojawi sie mnoostwo wpisow ze sie te pralki psoja.

przewaznie jak cos dziala to o tym zapominamy a jak sie psoje to zaraz pierwsi
        jestesmy do skreslania danego produktu. co zreszta jest normalne i sam tak mam:)

8) wiekszosc sprzetu obecnei rowniez pralki to jedno wielkie "ctrl + c, ctrl +
        V" jesli chodzi o technologie. wiekszosc sprzetu dziala na tych samych
        podzespolach!!!!!!!

9) turbo finito !!!!!!!!!!!!!!!!
        kupilem najnowsza pralke AMICA Navigator AWCN14DA
        kupiona w necie za 1200 zl - cena producenta 1860 zl
        za 50 zl na rok wykupilem dodatkowa gwarancje na 3lata za 150 zl
        w sumie za 1350 zl mam pralke o funkcionalnosci wyzszej nawet niz drogie
        siemensy bosche i miele i inne szajsy :)
        gwarancja 5 lat, a nawet jesli to czesci sa tanie to moze posluzy ciut dluzej:)

koniec
        ocencie sami moj tok postepowania ale mysle ze nie jest zly. za 1500 zl mam
        fajny produkt, spokoj na 5 lat co najmniej i nie musze topic niepotrzebnei
        dodatkowych 2000 zl pomimo ze mialbym tyle i lubie kupowac dobre=czesto drogie
        sprzety

pozdrawiam Was wszystkich

• uczula Re: No to chyba oczywiste jest... 25.11.09, 17:20
          nie wiem co to za porownanie...

Gość portalu: kazor07 napisał(a):
          > kupiona w necie za 1200 zl - cena producenta 1860 zl
          > za 50 zl na rok wykupilem dodatkowa gwarancje na 3lata za 150 zl
          > w sumie za 1350 zl mam pralke o funkcionalnosci wyzszej nawet niz
          drogie
          > siemensy bosche i miele i inne szajsy :)
          > gwarancja 5 lat, a nawet jesli to czesci sa tanie to moze posluzy
          ciut dluzej:)

1350 zl powiadasz?
          ja dokladnie za taka sama cene kupilam bosha i to w sklepie.
          no jeszcze 40 zl bo mi ja panownie na 4 pietro (bez windy) wniesli.
          Wiec jak sie maja ceny amici i bosha do siebie w porownaniu?
          to ta twoja amica jakas strasznie droga byla.
          ja wytargowalam cene w sklepie bo oni maja tez sklep internetowy -
          uhandlowałam 150 zl...
          :)
          amici jako pralki byl nigdy w zyciu nie kupila.
      • marie-tta0 Re: No to chyba oczywiste jest... 01.06.10, 21:21
        oczywiscie ze bosha ja mam wszystkie sprzety i nigdy innego bym nie chciala, jak
        bedziesz rozgladac sie za zmywarka to tez tylko bosha mialam juz ich wiele
    • Gość: darius Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika IP: *.eranet.pl 06.04.08, 11:52
      amika to może kucheki dobre robi
      • Gość: anna Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika IP: *.aster.pl 08.04.08, 22:11
        Amika to chyba najgorszy wybór
        kuchenka Amika elektryczna z bajerami jeszcze gorszy wybór po 8
        latach nadaje się tylko na złom odpryskuje pól grzewczych nie
        domyjesz albo zejdzie z częścią farby kurki odpadają
        tragedia!!!!!!!!!!!!
    • iwonagazetapl Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika 09.04.08, 18:35
      amica mi sie ostatnio spaliła, ale oddali nową
    • Gość: gg Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika IP: *.aster.pl 09.04.08, 20:16
      nigdy amica
    • Gość: Kłobucki Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika IP: *.viator.gda.pl 10.04.08, 08:43
      ja 9 rok używam Gorenje i zero problemów (3 prania na tydzień średnio). Ale nie
      wiem czy obecnie robione modele też są takie bezawaryjne
      • Gość: flanelka Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika IP: *.ksknet.pl 11.04.08, 12:44
        Z drugiej strony, zerknelam sobie wlasnie na stronke agito, amica to wydatek
        rzedu 900zl za pralke klasy AA+, a gwarancje daja na 5 lat. W tej chwili i tak
        wymienia sie sprzet agd wlasnie mniej wiecej na 5-7 lat wiec ja bym rozwazyla amice.
      • polek86 Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika 11.04.08, 17:32
        tylko bosha aczkolwiek amica tez jest gites:) polecam sprawdzic ceny na agito,
        bo naprawde warto ostatnio bylem i sprawdzalem z rtv i agd i ceny w tym sklepeie
        sa bardzo dobre, do tegosklep ma bardzo dobra opinie
    • Gość: mik Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 12:01
      Moja mama narzeka na boscha ładowanego od góry a moja teściowa na boscha
      ładowanego klasycznie. Jednej strasznie wali przy wirowaniu, drugiej nie dopiera
      ubrań mimo dobrych proszków.
      Ja mam Amicę prawie 7 lat. Piorę codziennie a często i kilka razy dziennie. Poza
      drobnymi naprawami typu czyszczenie filtra, wymiana pompy nic sie złego nie
      dzieje. No i super dopiera (model z aquaspray'em). Za to lodówki Amica to
      nieporozumienie.
      • pinezka84 Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika 13.05.08, 12:13
        bosch i siemens to praktycznie to samo. Stoję przed tym samym wyborem. szukam
        pralki 45 i skłaniam sie ku bosch albo siemens
        • betinka_24 Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika 07.07.08, 00:30
          bosch!!
      • babcia.marysia Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika 06.07.08, 16:08
        Czemu lodówki Amica to nieporozumienie? Ja mam swoją już 4 lata i nic się nie
        dzieje. Chłodzi tak samo jak zaraz po kupieniu, chodzi cicho, nic się nie psuje.
    • panikuchnia Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika 13.05.08, 21:49
      jeśli mogę doradzić to napewmo nie amica -amica byla dobra dziesięc
      lat temu .ja mam whirpool ijestem zadowolona amica kuchnie tez robi
      nie dobre mam kuchnie amica dwa lata i się psuje po czterech
      naprawach ijest nadal niesprawna.pozdrawiam
      • allija Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika 14.05.08, 09:14
        A ja mam piekarnik amica i w zasadzie on sam działa w porządku,
        tylko programator od nowości jest do niczego, przestawia sie jak
        chce, po ustwieniu zbliżyć sie do niego nie mozna. Tak więc amicę to
        ja też omijałabym z daleka jako mało pewną.
        Z kolei co do wiodących marek to też z tym różnie bywa. Taki
        okrzykniety mercedes lodówkowy liebherr u mnie działa beznadziejnie.
        Ja skorzystałam z rad tegoz forum i nabyłam pralkę AEG.
    • Gość: etinspire Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika IP: *.net.pulawy.pl 19.05.08, 16:27
      osobiście polecam bosch, mam 6 lat, nie kosztowała dużo (były droższe), piorę
      prawie codziennie (małe dziecko), nawet raz nie była w naprawie,
      świetnie wiruje (nic nie kapie),
      dla porównania moja mama kupiła sobie w tym samym roku(nawet nie pamiętam
      firmy), 3 naprawy
    • Gość: Bulk Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika IP: 212.160.156.* 26.05.08, 09:59
      Nie mam doswiadczeni z Amica wiec trudno mi sie wypowiadac. Z
      Boschem juz inaczej, doswiadczen troche jest co najwazniejsze bardzo
      pozytywne, i juz wiem ze kolejna pralke kupie tez od nich. Polar u
      rodzicow szwankuje :( zas Ariston okazal sie bardzo glosny,
      szczegolnie w porownaniu do Boscha wlasnie.
    • Gość: wera Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.08, 11:59
      Bez wahania wybrałabym Bosch lub Siemens.
    • Gość: krystin Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 23:10
      Ja mam pralkę Boscha już 7 lat i zero problemów.
      Jest to zwykły model, bez fajerwerków a po 7 latach działa jak nowy.
    • karrantum Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika 23.03.09, 00:14
      Radze zwrócić uwagę na to czy pralka posiada napęd Direct Drive, dzięki temu
      wszystkie odgłosy jakie wydaje pralka, wytłumią się max. i do tego będzie
      bezawaryjna. Będzie nawet można prać w nocy, sąsiad nie usłyszy...
      • szperacz.pl Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika 23.03.09, 00:48
        Polecam lekturę wątku:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=124&w=89886031&a=90049642Pozdrawiam
    • majkelowna Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika 24.05.09, 20:26
      Bosch, Bosch, Bosch, zdecydowanie Bosch.
      Jakosc, funkcjonalnosc, trwalosc i elegancki wyglad. Amika sie chowa.
      A jesli kupowac to najlepiej tutaj: electro.pl, bo tanio, a i promocje maja czesto.
      • majkaonline Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika 25.05.09, 21:54
        Ja też postawiła na Boscha
    • Gość: kazor07 Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.09, 17:59
      ta odpowiedz tyczy sie calego watku.
      sam stoje przed kupnem pralki i spedzilem tez dwie noce na czytaniu opini na
      forach jaka kupic pralke
      przyznam temat bardzo trudny:(

chcialem podzielic sie z Wami moimi wnioskami i sadze ze wielu z Was to pomoze.

1) jestem inzynierem i wiem ze teraz projektooje sie sprzet aby padal krotko po
      uplywie gwarancji. niech nikt z Was nie sadzi ze bedzie jak kiedys ze mu pralka
      starczy na 10-15 lat (jak nasza kiedys candy czy polar)
      obecnei czy kupicie drozsza czy tansza modlcie sie zeby te 3-5 lat przezipala
      bez awari a potem kupojecie nowa:( mimo ze drobna usterka to sie po prostu nei
      oplaca naprawiac.

2) wyjatek od tej reguly to firma miele i z tego co ludzie pisza to siemens.
      tylko czy jest sens dac za pralke 3500- 5000 zl ?? w tej cenie macie 3 normalne
      pralki ktore mozecie co 3-4 latach zmienic i jeszcze ciesza wzrok, a poza tym
      dzis planowac cos na 10-15 lat to ryzyko - kto wie co bedzie za 5 lat czy aby
      nie wymysla jednorazowych ubran:)) heheh

3) jesli ktos mysli ze bosch to fajna firma to niestety. badziejstwo za gruba
      kase- notabene zreszta podobnie jak elektronarzedzia. kazdy profesionalista
      uzywa hilti albo makity. bosch obecnie to jakosciowo srednia, do ktorej dobili
      juz inni producenci. roznica pozostaje w cenie

4) co do "made in china" - wystrzegac sie jak mozna- choc juz coraz zadziej
      mozna:(((

5)lubie wspierac polskie firmy o ile tylko jest to mozliwe i zapewniaja podobne
      lub lepsze produkty.

6) nie czarujmy sie im bardziej skomplikowana pralka i bardziej bajeranckie
      funkcje tym ma wiecej elemantow ktore po drodze moga "strzelic"

7) co do porad innych ludzi, rankingow itp.
      jesli 10 osob kupi droga pralke za 3kPLN a popsuje sie jedna z nich (zakladamy
      ze w okresie gwarancyjnym)to 1 osoba bedzie ja przeklinac a reszta nie bedzie
      miala okazji kupowac nowej wiec i komentowac i wypisywac na forach zaslug swojej
      pralki za 3k zl

jesli 1000 osob kupi tania amice to nic dziwnego ze nawet jak 200 z nich padnie
      to w necie pojawi sie mnoostwo wpisow ze sie te pralki psoja.

przewaznie jak cos dziala to o tym zapominamy a jak sie psoje to zaraz pierwsi
      jestesmy do skreslania danego produktu. co zreszta jest normalne i sam tak mam:)

8) wiekszosc sprzetu obecnei rowniez pralki to jedno wielkie "ctrl + c, ctrl +
      V" jesli chodzi o technologie. wiekszosc sprzetu dziala na tych samych
      podzespolach!!!!!!!

9) turbo finito !!!!!!!!!!!!!!!!
      kupiona w necie za 1200 zl - cena producenta 1860 zl
      za 50 zl na rok wykupilem dodatkowa gwarancje na 3lata za 150 zl
      w sumie za 1350 zl mam pralke o funkcionalnosci wyzszej nawet niz drogie
      siemensy bosche i miele i inne szajsy :)
      gwarancja 5 lat, a nawet jesli to czesci sa tanie to moze posluzy ciut dluzej:)

koniec
      ocencie sami moj tok postepowania ale mysle ze nie jest zly. za 1500 zl mam
      fajny produkt, spokoj na 5 lat co najmniej i nie musze topic niepotrzebnei
      dodatkowych 2000 zl pomimo ze mialbym tyle i lubie kupowac dobre=czesto drogie
      sprzety

pozdrawiam Was wszystkich
      • johana75 Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika 23.11.09, 19:51
        Ewentualnie pralka może ci sie psuć b. często i bedziesz czekał kilka tyg. na
        naprawe i tak przez 5l. Ja bym dostała zawału bo codziennie piorę...
        Kupiłam siemensa za 1300 zł i mam 2 l. gwarancji...za 5l. bede wiedziała czy
        był to dobry wybór.

gdybym miała miejsce na standardowa pralke kupiłabym najtanszą Miele, bo kiedys
        w niej prałam przez rok i byłam nia oczarowana ;D
    • cold-case-love Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika 24.11.09, 17:04
      Wydaje mi się, że zarówno jedna jak i druga marka ma wyrobioną dobra opinię o
      sprzęcie, który sprzedaje a ile jest ludzi tyle będzie opinii. Chyba najlepiej
      będzie jak sam podejmiesz decyzję którą z tych dwóch firm wybrać
    • Gość: Mariusz Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika IP: *.chello.pl 27.05.10, 15:04
      jeżeli chodzi o wąskość to właśnie candy robi płytsze i węższe pralki i
      powiększają pojemność, a ceny lepsze mają od boscha, amika to już przeżytek
    • Gość: waldas Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika IP: *.chello.pl 22.07.10, 11:58
      bosche są produkowane w polsce wiec nie mają niemieckiej jakościu już i są
      bardzo drogie, amiki są w samsungu, są masówką bardzo słabej jakości. Teraz
      jakościowo liczy się tylko candy i ewentualnie whirpool czy miele
      • pendzacy_krolik Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika 21.09.10, 11:04
        bosch pralki produkuje w chinach. w polsce jedynie zmywarki.
    • pendzacy_krolik kupilam boscha, a bosch.... 21.09.10, 11:03
      ...nie pierze,tzn.nie dopiera. proszki oryginalne,niemieckie, a plamy zostaja.
      wczesniej miaalm tez boscha,ale wyprodukowanego w latach 80tych w niemczech,byl reelacyjny.ten jest skladany w chinach,o czym wiedzialam przy zakupie,ale co marka to marka, pomyslalam. tym czasem bosch schodzi na psy,jak inne firmy uciekajace do chin.
    • Gość: Aladyn Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika IP: 46.134.12.* 22.12.10, 12:48
      Ja mam amice AWSN12DA od pół roku. nie jest to może długi czas, ale wystarczający aby dokładnie sprawdzić sprzęt. Przez cały ten okres pralka sprawuje się bez zarzutów, jest cicha, bardzo oszczędna i dobrze wykonana. Zapłaciłem za nią 1100 zł, wątpię abym znalazł Boscha w tej cenie z takimi funkcjami i niskim zużyciu ody i energii elektrycznej. Ze swojego własnego doświadczenia mogę Ci ją śmiało polecić
    • Gość: a Re: jaką pralkę kupić czy z firmy Bosch czy Amika IP: 213.146.58.* 22.12.10, 21:50
      ani Bosch a na 100 % nie Amica tylko Elektrolux mam pralke od 12 lat - po 11 wymiana łozysk i nadal chodzi.
    • Gość: mamaaga Re: kupilam boscha, a bosch.... IP: 3.1.* / 10.0.199.* 23.12.10, 09:47
      a mój siemens zepsuł się 2x w ciągu 3 lat, z czego po raz drugi już niestety po gwarancji a że nie opłaca się naprawiać stoję przed wyborem kupna nowej pralki i napewnonie będzie to siemens
      • johana75 do mamaaga 23.12.10, 19:54
        Możesz napisać jaki to model lub wkleić linka?

Ja też mam Siemensa od półtora roku i na razie odpukać wszystko ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka