Dodaj do ulubionych

Na co zwrócić uwagę w projektowaniu kuchni?

13.10.08, 11:01
Jutro mamy pomiar kuchni, zdradźcie swoje patenty, i niezbyt dobre decyzje, co
byście chętnie zrobili w swojej kuchni, a czego nigdy?
Obserwuj wątek
    • annella25 Re: Na co zwrócić uwagę w projektowaniu kuchni? 13.10.08, 14:27
      Nie piszesz nic jaka to kuchnia. Mała, duża, zamknięta, czy otwarta na np. na
      salon, gdzie jest okno (jeśli jest)?

Właśnie jestem na etapie projektowania kuchni. Oczywiście ustawienie lodówki,
      płyty grzewczej, piekarnika i zlewu zostało wcześniej ustalone. Kuchnia jest
      duża i otwarta na jadalnię, więc rozdzielamy te dwa pomieszczenia meblami z
      blatem do połowy szerokości kuchni (chociaż mąż nadal upiera się przy ozdobnym
      murku). Reszta mebli będzie ustawiona w kształcie litery "L". Odległość między
      płytą grzewczą a zlewozmywakiem 130 cm, przy czym płyta na jednej ścianie, a
      zlewozmywak na drugiej i nie jestem do końca przekonana do takiego rozwiązania i
      rozpatrujemy możliwość instalacji zlewu na rogu kuchni (niestety konieczne będą
      małe przeróbki hydrauliki, ale do zrobienia). Na pewno nie chciałabym
      zlewozmywaka obok płyty grzewczej. Zlew będziemy mieć dwukomorowy, ponieważ na
      razie darujemy sobie zmywarkę, chociaż była planowana.

Zajrzyj sobie na tę stronę: www.meblekuchenne.pl/ - ciekawe porady i
      rozwiązania, a nawet gotowe projekty.

Nigdy nie wstawiłabym pralki i suszarki do kuchni, mimo, że jest duża. Ilość
      półek ograniczamy do niezbędnego minimum na rzecz szafek wiszących. Szuflady
      dajemy tylko w dolnej części mebli. Między lodówką a piekarnikiem na pewno
      będzie stała szafka, nie podoba mi się jak te dwa urządzenia są umieszczone obok
      siebie. Pomogłam trochę, czy raczej namieszałam?
      • Gość: anitah do anella25 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 15:46
        > Reszta mebli będzie ustawiona w kształcie litery "L". Odległość
        między
        > płytą grzewczą a zlewozmywakiem 130 cm, przy czym płyta na jednej
        ścianie, a zlewozmywak na drugiej i nie jestem do końca przekonana
        do takiego rozwiązania i rozpatrujemy możliwość instalacji zlewu
        na rogu kuchni

Dobrze dobrałaś elementy ciągu , nie zmieniaj tego układu. 130cm
        blatu roboczego pomędzy płyta a zlewem to idealna odległość, mam tak
        samo ( i też na dwu ramionach litery L) i ten układ jest optymalny.
        Zlew w narożniku to porażka.
    • Gość: kasika Re: Na co zwrócić uwagę w projektowaniu kuchni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 20:25
      Podobnie jak już zostało napisane.
      Trzymaj się zasady lodówka, zlew, płyta. Między każdym powinien być odstęp.
      Pamiętaj o blacie roboczym. Zresztą sama chyba wiesz jak się poruszać po kuchni
      i co warto mieć "po ręką", gdzie najlepiej coś odłożyć.
      Polecam duże szuflady, jest to bardzo wygodne. I najlepiej samozamykające się.
      Odradzam zlew narożny.
      No i oczywiście przemyśl dobrze oświetlenie.
    • Gość: m Re: Na co zwrócić uwagę w projektowaniu kuchni? IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.08, 02:19
      Witam, też miałam ten problem jakiś czas temu, ale sama sobie zrobiłam projekt
      kuchni na komputerze. Kuchnia jest w kształcie litery L, ma 2 blaty robocze,
      jeden dłuższy narożny (pod oknem) i drugi krótszy pomiędzy płytą gazową i
      piekarnikiem a zlewem (nad zmywarką)- do zrobienia herbaty. Kuchenka, zlew i
      zmywarka są blisko siebie, co uważam, że jest bardzo wygodne. Pod zlewem będzie
      kosz na śmieci, więc do zmywania w zmywarce czy ręcznego nie trzeba będzie
      daleko szukać kubła. Duży blat roboczy chciałam pod oknem, bo kuchnia jest
      jasna,okno dość duże, więc można przez długi czas wykorzystywać światło dzienne.
      Patrząc od lewej strony układ na dole est taki: szafa gospodarcza na zapasy
      żywnościowe (u góry z kratką zakrywa piec gazowy)60 cm, dalej cargo 15 cm,
      kuchenka 60 cm, szufladki wyciągane 15 cm, zmywarka 60 cm, szafka pod zlew 45 cm
      (ociekacz opada na zmywarkę), szafka z szufladami 45 cm, szafka narożna na
      garnki 80 na 80 cm i dalej na krótszej ścianie za narożną szafką szafka 30 cm i
      ciąg kończy szafka z frontem giętym 30 cm. U góry: za szafą gospodarczą okap 90
      cm (kuchnia półotwarta na pokój dzienny) dalej szafka 60 cm (nad zmywarką),
      szafka 45 cm (nad zlewem) , szafka 75 cm, szafka narożna 50 cm i całość zamyka
      otwarta szafka z półkami zaokrąglonymi 15 cm. Długości blatów wynoszą około 75
      (krótszego) i około 200 cm (dłuższego mierząc po środku blatu) więc myślę że
      spokojnie 2 osoby mogą pracować w kuchni. I jeszcze jedno, nie wiem czy dla
      Ciebie ważna jest jakaś symetria, dla mnie tak i np. linie pomiędzy szafkami
      górnymi pokrywają się z dolnymi. Aha lodówkę mam po drugiej stronie kuchni
      niezabudowaną. Mam nadzieję, że nie namieszałam. Pozdrawiam i życzę owocnego
      planowania kuchni. Pamięta\j tylko, że nie musisz zgadzać się na wszystkie
      propozycje pana od kuchni!!!
    • tombata Re: Na co zwrócić uwagę w projektowaniu kuchni? 15.10.08, 12:13
      koralova napisała:

> Jutro mamy pomiar kuchni, zdradźcie swoje patenty, i niezbyt dobre decyzje, co
      > byście chętnie zrobili w swojej kuchni, a czego nigdy?

fajny wpis o tym jak dobrze zaprojektowac kuchnię przeczytałam na
      projektykuchni.wordpress.com/2008/04/18/ergonomia-w-projektowaniu-kuchni/,
      jest tam tez na zdjęciu sliczny piesek, dlatego tak dobrze to zapamiętałam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka