Dodaj do ulubionych

Dzięki Tobie Forum może być lepsze...

16.12.09, 19:04
Przyznaję się bez bicia. Klikałam i z głosiłam dzisiaj już 3 razy te same posty do wycięcia. Proszę, żeby dyzurny odpowiedział mi, może być na pocztę, dlaczego nie zostały usunięte.
Obserwuj wątek
    • siwa Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 19:35
      Na forum o którym piszesz jest też napis:
      Korzystasz z tego forum na własną odpowiedzialność.
      Oraz "nie odpisuj na posty łamiące regulamin".

Czasami dyżurny ma pilniejsze sprawy niż pilnowanie kisielu w którym
      się Państwo z lubością tarzacie.
      • amamit Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 19:38
        Nie odpowiadałam Siwa na te posty. Poprosiłam o ich wycięcie.
        • siwa Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 19:41
          Masz fekalną sygnaturkę, w sam raz na forum nr 13, ale na normalnych
          forum będę Cię z nią wycinać, ostrzegam.
          • amamit Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 19:43
            Siwa. Ja ją mogę zdjąć. Na zawsze. Obnaża tylko to, czym jest właśnie 13 forum.
            Jeszcze raz Ci powtarzam: nie odpisywałam na te posty. Poprosiłam o ich usunięcie.
            • siwa Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 19:45
              To jeszcze przestań tam zaglądać, a będziesz uzdrowiona.
              • amamit Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 19:52
                Siwa. To niczego nie zmieni. Ale przemyślę. Po wczorajszych występach "coniektórych" mam dosyć.
      • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 19:40
        siwa napisała:

> Na forum o którym piszesz jest też napis:
        > Korzystasz z tego forum na własną odpowiedzialność.
        > Oraz "nie odpisuj na posty łamiące regulamin".
        >
        > Czasami dyżurny ma pilniejsze sprawy niż pilnowanie kisielu w którym
        > się Państwo z lubością tarzacie.
        >

alezniektorzy z nas sie stosuja do tego co mowisz,problem jest raczej z wasza
        wybiorczoscia, i to raczej problem wciaz jeden i ten sam jak widze.
        • siwa Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 19:44
          > problem wciaz jeden i ten sam jak widze.

Tak, zgadza sięten sam
          • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 20:06
            siwa napisała:

> > problem wciaz jeden i ten sam jak widze.
            >
            > Tak, zgadza sięten sam
            • siwa Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 20:09
              > a myslalam,ze na forum nie ma wybrancow,tylko netykieta obowiazuje
              tak samo
              > kazdego? dziekuje,ze potwierdzilas moje obserwacje.

Oczywiście, Twoje obserwacje są w 100% słuszne. Na forum nie ma
              wybrancow,tylko netykieta obowiazuje tak samo kazdego.
              • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 20:11
                siwa napisała:

>
                > Oczywiście, Twoje obserwacje są w 100% słuszne. Na forum nie ma
                > wybrancow,tylko netykieta obowiazuje tak samo kazdego.
                >

no to nie pisz mi o narodzie wybranym,bo o takim nie slyszlalam. od dawna zyje w
                swiecie,gdzie kazdy jest sobie rowny i myslalam,ze gazeta rowniez propaguje te
                idee.
                • siwa Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 20:16
                  Przepraszam, zapomniałam, że jako emigrantka możesz nie pamietać wszystkich polskich związków frazeologicznych.
                  Tu wyjaśnienie.
                  • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 20:28
                    siwa napisała:

> Przepraszam, zapomniałam, że jako emigrantka możesz nie pamietać wszystkich pol
                    > skich związków frazeologicznych.
                    > Tu wyjaśnienie.
                    >

nie jestem emigrantka,ale nie wiedzialam,ze w dzisiejszej EU mamy jakis narod
                    wybrany i narody poddane? sadzilam,ze rownosc jest rowniez podstawa demokracji w
                    EU. dalej uwazam,ze skoro netykieta obowiazuje kazdego rowno nie ma tu
                    wybrancow, o ktorych ty wspominasz.
                    • siwa Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 20:57
                      Jak widzę nie bardzo zrozumiałaś definicję.
                      Tu wersja
                      angielska
                      .

Bardzo trafna uwaga o tej netykiecie, wszystkich dotyczy.
                      Szczególnie jeśli wpisy mają cechy nienawiści na tle rasowym,
                      etnicznym lub religijnym wycinamy je z całą bezwzględnością.
                      • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 21:17
                        siwa napisała:

> Jak widzę nie bardzo zrozumiałaś definicję.
                        > Tu wersja
                        > angielska
                        .

odwrotnie siwa,to raczej ty masz problemy z okresleniem kto to emigrant i
                        prostych definicji,wsuwajac ludziom niezbyt grzecznie jakies wlasne sugestie.
                        ktos ci dosc grzecznie powiedzial,ze to nie twoja rola by ludziom wytykac kim
                        sa,bo my tego tobie nie robimy wiec oczekujemy profesjonalizmu nie tylko w
                        stosunku do narodu wybranego..przez was.
                        >
                        > Bardzo trafna uwaga o tej netykiecie, wszystkich dotyczy.
                        > Szczególnie jeśli wpisy mają cechy nienawiści na tle rasowym,
                        > etnicznym lub religijnym wycinamy je z całą bezwzględnością.
                        >

wlasnie,wlasnie tylko znowu mam problem z tym narodem mniej wybranym,jakos wasze
                        sokole oko nie dostrzega juz innych wpisow..obrazajacych tych mniej wybranych.

forum.gazeta.pl/forum/w,13,104373031,104373031,Jak_Wam_umilowani_podobaja_sie_wystepy.html
                        • siwa Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 21:25
                          vicky17 napisała:

> odwrotnie siwa,to raczej ty masz problemy z okresleniem kto to
                          emigrant

emigracja (za sjp.pwn.pl/lista.php?co=emigrant)
                          1. «wyjazd z ojczystego kraju do innego państwa w celu osiedlenia się
                          tam»
                          2. «stały lub okresowy pobyt w innym państwie»

Przepraszam jeśli poczułaś się dotknięta, myślałam, że to określenie
                          Cię dotyczy.

> wlasnie,wlasnie tylko znowu mam problem z tym narodem mniej
                          wybranym,jakos wasz
                          > e
                          > sokole oko nie dostrzega juz innych wpisow..obrazajacych tych mniej
                          wybranych.
                          >
                          > forum.gazeta.pl/forum/w,13,104373031,104373031,Jak_Wam_umilowani_podobaja_sie_wystepy.html

Nie widzę tu nic obraźliwego, jeśli Ty widzisz, zawsze masz możliwość
                          zgłoszenia odpowiednim organom naruszenie Twoich praw.
                          • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 21:38
                            siwa napisała:

> Przepraszam jeśli poczułaś się dotknięta, myślałam, że to określenie
                            > Cię dotyczy.

bynajmniej nie poczulam sie dotknieta,ale to okreslenie mnie po pierwsze nie
                            dotyczy a po drugie nie jest twoja rola by zwracac sie do ludzie per:
                            "emigrancie czy nieemigrancie".
                            >
                            >
                            > Nie widzę tu nic obraźliwego, jeśli Ty widzisz, zawsze masz możliwość
                            > zgłoszenia odpowiednim organom naruszenie Twoich praw.
                            >

nie widzisz bo post obraza jedynie katolikow a nie innych wybranych. w koncu
                            wykosilas dzis cale watki, w ktorych wiekszosc wpisow obrazliwa nie byla wcale,
                            a jednak polecialy gdyz twoje odpowiednie organy przestrzegania prawa tak nakazaly.
                            • siwa Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 21:51
                              > drugie nie jest twoja rola by zwracac sie do ludzie per:
                              > "emigrancie czy nieemigrancie".

To umówmy się, że ja się tak nie będę zwracała, a moją "wybiorczość"
                              będą oceniały osoby bezstronne i niezaangażowane w spory na Forum.
                              Czyli nie Ty.
                              • wariant_b Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 22:06
                                siwa napisała:
                                > ... a moją "wybiorczość" będą oceniały osoby bezstronne i
                                > niezaangażowane w spory na Forum. Czyli nie Ty.

Właśnie piszę, że jesteś straszliwie nieprofesjonalna.
                                Tego, siwa, nie da się ukryć.
                              • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 22:07
                                siwa napisała:

> > drugie nie jest twoja rola by zwracac sie do ludzie per:
                                > > "emigrancie czy nieemigrancie".
                                >
                                > To umówmy się, że ja się tak nie będę zwracała, a moją "wybiorczość"
                                > będą oceniały osoby bezstronne i niezaangażowane w spory na Forum.
                                > Czyli nie Ty.
                                >

jest roznica miedzy zwracaniem sie do kogos tak a nie inaczej a wyglaszaniem
                                wlasnej opinii na temat waszej pracy. forum to opinie i ty jako nadzorca
                                powinnas dbac o netykiete a nie o sterowanie opiniami publiki na temat twojej
                                bezstronnosci.
                                forum moderacji jest rowniez miejscem gdzie mozna swoje sugestie,takie czy inne,
                                wypowiedziec,byle byly by one powiedziane w cywilizowany sposob.
                                slowem zwracanie sie do kogos per..emigrancie zbyt ladne nie jest a
                                okreslenie,ze jestescie wybiorczy moze wam sie nie podobac,ale nie powinno byc
                                zabronione na tym,czy innym forum.
                                twoja prace ocenia twoj pracodawca,ale ludzie maja prawo by takie a nie inne
                                sugestie na jej temat wypowiedziec .
                                • siwa Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 22:22
                                  > forum to opinie i ty jako nadzorca
                                  > powinnas dbac o netykiete

Ano tak właśnie robię...

> slowem zwracanie sie do kogos per..emigrancie

Nie zwróciłam się tak do Ciebie, zaczęło się od tego, że udawałaś, że
                                  nie wiesz o czym mówię używając określenia Naród Wybrany. Przyjęłam
                                  konwencję, że muszę Ci takie rzeczy wyjaśniać.
                                  • wariant_b Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 22:28
                                    siwa napisała:
                                    > Nie zwróciłam się tak do Ciebie

Przepraszam, zapomniałam, że jako emigrantka możesz nie pamietać wszystkich
                                    polskich związków frazeologicznych.

Siwa, my już wiemy, że wszystko, co nie zostało skasowane można
                                    sobie samemu znaleźć i przeczytać.
                                    • dana33 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 22:47
                                      przepraszam, ze sie wtrace do tej interesujacej dyskusji, ale zdanie
                                      "..... zapomniałam, że jako emigrantka możesz nie pamietać..."
                                      nie jest zwroceniem sie do osoby.... zwroceniem do osoby byloby:
                                      "emigrantko, zapomnialam ze.... "
                                      • wariant_b Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 23:03
                                        dana33 napisała:
                                        > nie jest zwroceniem sie do osoby...

Samo zdanie, z jako emigrantka jak i bez tego wtrętu jest zwróceniem
                                        się do osoby.
                                        "emigrantko, zapomnialam ze..." byłoby apostrofą.

Forma jako emigrantka jest tu szczególnie niegrzeczna,
                                        bo wartościowuje, a jednocześnie usiłuje przedstawić jako
                                        oczywistość oczywistą, coś w temacie czego nasza wiedza jest
                                        mniejsza, niż wiedza interlokutora.
                                        • dana33 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 23:08
                                          wartosciowuje?????
                                          hm..... a bycie emigrantem to bycie kims gorszym?
                                          nu, czasem to moze byc tak.... bo sa emigranci i emigranci...
                                          • wariant_b Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 23:12
                                            dana33 napisała:
                                            > wartosciowuje?????

... jako emigrantka możesz nie pamietać wszystkich
                                            polskich związków frazeologicznych.

Tak między nami, ordynarnie insynuuje.
                                            I nie chodzi o emigrantów, jako emigrantów, ale konkretnego rozmówcy.
                                            • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 23:22
                                              wariant_b napisał:

> Tak między nami, ordynarnie insynuuje.
                                              > I nie chodzi o emigrantów, jako emigrantów, ale konkretnego rozmówcy.

no bo tu chodzi wlasnie o konkretnego rozmowce. nie slyszalam by siwa tak
                                              troszczyla sie o poziom intelektualny tzw.wybranych emigrantow. poza tym to
                                              niektorym jak widze nawet najmniejsza wladza odbiera tzw. kulture wypowiedzi o
                                              ktora ta sama wladza tak skrupulatnie walczy:)
                                              • wariant_b Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 23:40
                                                vicky17 napisała:
                                                > ... by siwa tak troszczyla sie o poziom intelektualny ...

Nie zaglądam na Aquanet i nie interesują mnie tamtejsze spory.

Jest na Forum mechanizm kosza, który ściąga z moderatora część
                                                odpowiedzialności za ocenianie, co jest na Forum dopuszczalne,
                                                a co rażące dla innych forumowiczów. Został skwitowany przez siwą:
                                                Czasami dyżurny ma pilniejsze sprawy niż pilnowanie kisielu w którym
                                                się Państwo z lubością tarzacie.

Moderator nie jest stroną w dyskusjach, pełni rolę arbitra.
                                                Tym bardziej stroną nie jest administracja Forum i jeśli siwa
                                                ma ochotę potaplać się w kisielu, powinna sobie założyć konto na Onecie.

Żadna "prywatna" wypowiedź administratora na ogólnodostępnym Forum
                                                nie jest prywatna i musi być traktowana jako zupełne niezrozumienie
                                                roli, jaką administrator ma na Forum pełnić.
                                                • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 23:50
                                                  wariant_b napisał:

> vicky17 napisała:
                                                  > > ... by siwa tak troszczyla sie o poziom intelektualny ...
                                                  >
                                                  > Nie zaglądam na Aquanet i nie interesują mnie tamtejsze spory.

nie mowilam o aqua tylko o odpowiedziach cenzorow na FM.
                                                  >

>
                                                  > Żadna "prywatna" wypowiedź administratora na ogólnodostępnym Forum
                                                  > nie jest prywatna i musi być traktowana jako zupełne niezrozumienie
                                                  > roli, jaką administrator ma na Forum pełnić.

dla mnie naczelny cenzor powinien zawsze byc wzorem profesjonalizmu a nie
                                                  wyglaszac sentencje np.,ze my nie powinnismy go oceniac bo jestesmy stronniczy a
                                                  czesc z nas do tego jest emigrantami i to nie wybranymi.
                                                  • siwa Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 09:56
                                                    > dla mnie naczelny cenzor

Nie mamy niestety takiej funkcji.
                                                  • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 16:43
                                                    siwa napisała:

> > dla mnie naczelny cenzor
                                                    >
                                                    > Nie mamy niestety takiej funkcji.
                                                    >

mam nadzieje,ze dojdziesz don,wszak reprezentujesz tu nie tylko szalony
                                                    profesjonalizm ,ale rowniez i neutralnosc w stosunku do wielorakiej publicznosci
                                                    i ich roznych kultur.
                                                    widac to co dzien, po wielu twych odpowiedziach do roznych grup ludzi,jak
                                                    rowniez po twej wrazliwosci i obiektywizmie wycinania "niecenzuralnych"
                                                    wypowiedzi,ze nic nie wspomne na temat nie naduzywania przez ciebie tzw.
                                                    odpowiedzialnosci zbiorowej.
                                                    twe dobre rady i opinie dla ludzi o odmiennych niz ty pogladach tez powinny byc
                                                    uwzglednione,wszak sa one dowodem na to,ze jestes swietnie przygotawana do tego
                                                    zawodu.
                                            • dana33 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 23:30
                                              nic nie insynuuje i napewno juz nie ordynarnie...
                                              ktos, kto nie mieszka w polsce przez dlugie lata nie tylko zapomina slowa lub
                                              znaczenie niektorych, ale tez wielu nowych slow nie zna... jezyk panujacy w
                                              jakims kraju zyje, rozwija sie, dochodza nowe slowka, ktorych sie nie zna...
                                              wyjechalam z polski ponad 40 lat temu i np wszystkie polskie slowka zwiazane w
                                              computerem sa mi nie znane... oprocz "malpy", a i tego musieli mnie nauczyc...

w slowie emigrant nie ma nic obrazliwego...
                                              manipulujecie tutaj oboje tym slowem...
                                              • wariant_b Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 23:52
                                                dana33 napisała:
                                                > nic nie insynuuje i napewno juz nie ordynarnie...

Ponieważ nie wyjechałem z kraju, żyję tutaj i myślę w języku Polskim
                                                więc pozwolę sobie pozostać przy swojej opinii. To było w zamyśle
                                                niegrzeczne i mogłoby ujść użytkownikowi, ale nie administracji.
                                                Nie ma powodu, żeby zaniżać wymagania do możliwości konkretnych osób.
                                                (to też było w zamyśle niegrzeczne)

> wyjechalam z polski ponad 40 lat temu...
                                                Przy okazji: wcale tego nie widać. Na Forum pisze wielu emigrantów,
                                                a spośród nich sporo, jak Ty, bardzo poprawną polszczyzną.
                                                Nie wiem, czy jest to jakaś prawidłowość, ale wydaje się, że dbałość
                                                o język jest odwrotnie proporcjonalna od głoszonego patriotyzmu.
                                                • dana33 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 17:01
                                                  czuje sie wyraznie urazona, wariancie.... uzyles tutaj w stosunku do mnie slowa
                                                  "emigranci jak ty".....
                                                  • wariant_b Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 19:13
                                                    dana33 napisała:
                                                    > czuje sie wyraznie urazona, wariancie...

To najmocniej przepraszam.

Aż przełączyłem sobie widok na drzewko, żeby przypomniał mi
                                                    dlaczego użyłem tej formy. Okazuje się, że dlatego, iż odniosłem
                                                    wrażenie, że Cię nie urazi, bo w slowie emigrant nie ma nic obrazliwego...

Swoją drogą:
                                                    Przy okazji: wcale tego nie widać. Na Forum pisze wielu emigrantów,
                                                    a spośród nich sporo, jak Ty, bardzo poprawną polszczyzną.

w tym kontekście jak Ty odnosi się do polszczyzny.
                                                  • dana33 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 19:23
                                                    alez ja wogole sie nie poczulam urazona...
                                                    tylko tak napisalam, zebys zobaczyl, ze uzycie w stosunku do kogos slowa
                                                    "emigrant" czy "jako emigrantka" nie jest ani obrazliwe, ani
                                                    ponizajace.... to po prostu normalne slowo opisujace osobe, ktora opuscila swoj
                                                    kraj rodzinny czy kraj urodzenia i przeniosla sie do innego.... ani w tym nic
                                                    obrazliwego, ani nic nie insynuuje...

a obraza sie tylko ktos, kto stara sie zrobic z siebie cos, czym nie jest....
                                                    rochellina ma bardzo specyficzne pojecie o tym, co komu wolno... rowniez to,
                                                    jak mozna kogos nazywac lub nie.... ale o tym mozna ksiazki napisac.... :)
                                                  • vicky17 i jeszcze jedno siwa jesli mozna. 17.12.09, 19:37
                                                    dana33 napisała:

> rochellina ma bardzo specyficzne pojecie o tym, co komu wolno... rowniez to,
                                                    > jak mozna kogos nazywac lub nie.... ale o tym mozna ksiazki napisac.... :)
                                                    >
                                                    >

prosze powiedziec tej pani,ze uzywanie wulgaryzmow jest lamaniem netykiety a
                                                    pisanie slowa rochelina, czytaj ruchelina, tym jest.
                                                    jesli juz mamy tu taki wersal,gdzie i ty i giwi dajecie ludziom kogos za
                                                    przyklad emigranckiego intelektu to moze skonczymy z ulicznymi wyzwiskami i
                                                    personalnymi bzdurami na temat kto CZYM (nie kim) jest a kto czym na prawde nie
                                                    jest.

tlumaczenie tej pani,ze slowo rochelina jest zdrobnieniem jakiegos imienia,jest
                                                    tak samo na czasie jak byloby moje nazywanie jej korva,tlumaczac,ze jest to
                                                    zdrobnieniem od kory.
                                                  • dana33 Re: i jeszcze jedno siwa jesli mozna. 17.12.09, 19:52
                                                    alez rochellina.... byla o tym mowa nie przesadzajac jakis milion i dwa razy!!!!
                                                    ale moge jeszcze raz....
                                                    pisalas kiedys pod nickiem rachelka... po hebrajsku imie rachel zdrabnia sie na
                                                    rochele.... rochellina... moja babka tez byla rachel i zdrabnialo sie na
                                                    rajchel... istnieje w zydowskim imie ruchla:
                                                    1859 Birth Of Ruchla Dwojra Jablon
                                                    www.tachna.com/Records_From_Poland/1859%20Ruchla%20Dwojra%20Jablon.htm
                                                    wszystko co robie, to zdrabniam twoj stary nick.... i pisze je przez o, a nie
                                                    przez u....
                                                    ciagle powracanie do tego swiadczy tylko o tym, ze nie dociera do ciebie proste
                                                    wyjasnienie.... przeciez nie nazywam ciebie
                                                    pedicure17, nie? rowniez nie pasztet i nie beton.... :))))))))))
                                                  • dana33 Re: i jeszcze jedno siwa jesli mozna. 17.12.09, 19:55
                                                    jest tez po francusku, rochellina......
                                                    rochelle...... :))))))))
                                                  • wariant_b Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 19:57
                                                    dana33 napisała:
                                                    > alez ja wogole sie nie poczulam urazona...

Ależ wiem :)

Tylko ja jestem poza smaczkami personalnymi i wtrącam się tylko
                                                    w kontekście administrowania forum. Jeśli przewiniesz sobie
                                                    wątek do początku i przeczytasz pierwsze posty jestem ciekaw
                                                    czy też odniesiesz wrażenie, że siwa musiała być z lekka nie w formie.
                                                    Tak fatalnej serii nie miała dawno. No, chyba, że znowu jestem
                                                    poza kontekstem i kontynuujecie jakieś wcześniejsze dyskusje.
                                                  • giwi Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 20:12
                                                    > Tak fatalnej serii nie miała dawno.

Myslę, że powinieneś zając się głównie własną serią, bo co post i wątek to wpadka i pitolenie wyłacznie w celu podkręcania licznika. Jakas przemożna siła Cię pcha do zapychania serwera? To nie jest wątek o Siwej, znów czegoś nie zrozumiałeś.
                                                  • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 20:19
                                                    giwi napisała:

> > Tak fatalnej serii nie miała dawno.
                                                    >
                                                    > Myslę, że powinieneś zając się głównie własną serią, bo co post i wątek to wpad
                                                    > ka i pitolenie wyłacznie w celu podkręcania licznika.

giwi kto tobie daje prawo do uzywania takiego jezyka w stosunku do tutaj
                                                    piszacych? kim ty jestes by kazdego sztorcowac jak mamusia niegrzeczne dzieci?
                                                    ludzie maja pytania i maja prawo je tu stawiac a ty albo odnies sie do nich
                                                    merytorycznie albo nie zapychaj swoim spamem wlasnych serwerow.
                                            • jureek Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 11:27
                                              wariant_b napisał:

> dana33 napisała:
                                              > > wartosciowuje?????
                                              >
                                              > ... jako emigrantka możesz nie pamietać wszystkich
                                              > polskich związków frazeologicznych.
                                              >
                                              > Tak między nami, ordynarnie insynuuje.

To nie są żadne insynuacje, bo Vicki wcześniej wyraźnie dawała do zrozumienia,
                                              że albo nie rozumie, co znaczy "naród wybrany", albo grała wariata i
                                              interpretowała to dosłownie. W jednym i drugim przypadku podanie definicji z
                                              Wikipedii jest jak najbardziej na miejscu. Żeby rozmawiać, trzeba najpierw
                                              ustalić, co rozumiemy pod jakimś pojęciem.
                                              Jura
                                              • gini Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 11:47
                                                zawsze mi sie zdawalo, ze forum sluzy do wymiany pogladow.aby to
                                                dzialalo poglady musza sie roznic.kazdy z piszacych ma takie same
                                                mozliwosci ,by bronic swoich pogladow.
                                                amamit, ktora pisze ,ze posty gdzies tam lamia netykiete,
                                                powinna ,od razu napisac w watku, gdzie ta netykieta zostala zlamana.
                                                niestety, amamit widac brak argumento<w, wiec zadawala sie
                                                klikaniem,i oskarzaniem ludzi o antysemityzm, bo przeciez kazdy
                                                powinien miec takie poglady jak amamit, inne sa nie do przyjecia.
                                                w moich forumowych poczatkach bylam bardzo poprawna politycznie
                                                forumowiczka.
                                                byli jednak ludzie, ktorzy do zmiany moich pogladow sie przyczynili,
                                                ale nie poprzez, wyzwiska, trollowanie, wycinanie, lataniem na
                                                skarge.ludzie ci po prostu rozsadnie argumentowali.
                                                metody stosowane przez "narod wybrany" na forum,to trollowanie,
                                                obrazanie innych uczestnikow, nagonki,nawet kropka odczula to na
                                                wlasnej skorze.
                                                amamit proponuje zamkniecie forum,co dalej bedzie proponowala amamit?
                                                na poczatek proponuje by sie wziela amait za zamkniecie rzepy ,no i
                                                GW rowniez, bo warszawski publikuje czasem artykuly niezbyt
                                                pochlebne dla izraela .
                                                w rzepie zas ukazal sie wywiad z pisarzem, zydowskim autorem
                                                antysemickiej ksiazki.
                                                paranoja siega szczytu dgy juz zydow oskarzaja zydzi o antysemityzm.

www.rp.pl/artykul/398485_Narod_zydowski_zostal_wymyslony.html

"gdy ktos mowi cos nioewygodnego najlepiej oskarzyc go o
                                                antysemityzm"
                                                do dziela amamit, jakis protest pod rzepa, zakaz wydawania ksiazki
                                                itd..
                                                • jureek Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 12:05
                                                  gini napisała:

> zawsze mi sie zdawalo, ze forum sluzy do wymiany pogladow.aby to
                                                  > dzialalo poglady musza sie roznic.

Oczywiście, że mogą być różne poglądy. Żeby jednak dyskusja była w ogóle
                                                  możliwa, nalezy najpierw uzgodnić definicje pojęć w tej dyskusji używanych. I to
                                                  właśnie Siwa próbowała zrobić, więc nie rozumiem pretensji do niej kierowanych.
                                                  Nie da się dyskutować, gdy jeden z dyskutantów pod jakimś pojęciem rozumie to, a
                                                  inny co innego.
                                                  Jura
                                                  • gini Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 12:08
                                                    jureek napisał:

> gini napisała:
                                                    >
                                                    > > zawsze mi sie zdawalo, ze forum sluzy do wymiany pogladow.aby to
                                                    > > dzialalo poglady musza sie roznic.
                                                    >
                                                    > Oczywiście, że mogą być różne poglądy. Żeby jednak dyskusja była w
                                                    ogóle
                                                    > możliwa, nalezy najpierw uzgodnić definicje pojęć w tej dyskusji
                                                    używanych. I t
                                                    > o
                                                    > właśnie Siwa próbowała zrobić, więc nie rozumiem pretensji do niej
                                                    kierowanych.
                                                    > Nie da się dyskutować, gdy jeden z dyskutantów pod jakimś pojęciem
                                                    rozumie to,
                                                    > a
                                                    > inny co innego.
                                                    > Jura

jurku, ale ja tu nic pod adresem siwej nie pisalam .
                                                    chetnie jeszcze zapytalabym o definicje antysemityzmu, bo koledzy i
                                                    kolezanki reprezentujacy narod wybrany pod antysemityzm podciagaja
                                                    doslownie wszystko.
                                                  • siwa Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 12:27
                                                    Trzymajmy się Wikipedii:
                                                    Antysemityzm – antyspołeczne uprzedzenie i dyskryminacja Żydów oraz osób pochodzenia żydowskiego, postrzeganych jako grupa religijna, etniczna lub rasowa.
                                                    (...) antysemityzm używany jest wyłącznie jako określenie wrogości do Żydów.

Ja mam trochę węższą definicję niż nasi forumowi Żydzi, ale w dalszym ciągu widzę potężną nadreprezentację antysemitów na Forum.
                                                    Co mnie nieustająco dziwi, bo są w internecie miejsca, gdzie takie poglądy spotykają się z entuzjastycznym przyjęciem, więc nie rozumiem co ich tutaj trzyma.
                                                  • gini Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 12:42
                                                    siwa napisała:

> Trzymajmy się
                                                    Wikipedii
                                                    :
                                                    > Antysemityzm – antyspołeczne uprzedzenie i dyskryminacja Żydów
                                                    oraz os
                                                    > ób pochodzenia żydowskiego, postrzeganych jako grupa religijna,
                                                    etniczna lub ra
                                                    > sowa.
                                                    > (...) antysemityzm używany jest wyłącznie jako określenie wrogości
                                                    do Żydów.

> ]
                                                    >
                                                    > Ja mam trochę węższą definicję niż nasi forumowi Żydzi, ale w
                                                    dalszym ciągu wid
                                                    > zę potężną nadreprezentację antysemitów na Forum.

Co mnie nieustająco dziwi, bo są w internecie miejsca, gdzie takie
                                                    poglądy spot
                                                    > ykają się z entuzjastycznym przyjęciem, więc nie rozumiem co ich
                                                    tutaj trzyma.
                                                    >
                                                    siwa na tym forum od zawsze byli zydzi,od zawsze byly dyskusje
                                                    polsko zydowskie, wzajemne oskarzenia itd...tyle, ze kiedys odbywalo
                                                    sie to w calkiem innym stylu, wraz z nadejsciem dany &company,
                                                    chamstwo przybralo na sile ,no i metody, nagonki, klikanie,jak juz z
                                                    kropki zrobili antysemitkle, to znaczy, ze cos tu jest pokrecone.
                                                    jak z zyda robia antysemite to tez cos nie tak.
                                                    co wiec robic by nie zostac uznanym za antysemite, a no chwalic w
                                                    czambul wszystko co robi izrael, pluc codziennie obowiazkowo na
                                                    krzyz, i wtedy bedzie ok.
                                                    amamit napisala kiedys ,ze wazne jest dla niej co sie pisze o
                                                    zydach, a co ja moge pozytywnego napisac o tych naszych zydach
                                                    forumowych?
                                                  • siwa Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 13:01
                                                    Nie masz racji. Dana potrafi dać czadu, na tle większości forumowych antysemitów
                                                    to oaza savoir-vivre'u.
                                                    Kisiel i chamstwo było na forum zawsze. Bohaterowie tez są ci sami. Jedyne, co
                                                    się mniej więcej udało, to skanalizowanie tego w miejscu, gdzie forumowicze nie
                                                    przygotowani na takie formy nigdy nie dotrą.
                                                  • gini Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 13:23
                                                    siwa napisała:

> Nie masz racji. Dana potrafi dać czadu, na tle większości
                                                    forumowych antysemitó
                                                    > w
                                                    > to oaza savoir-vivre'u.

fajnie, ze pôchwalasz dane za dawanie czadu, ja za takie czadowanie
                                                    mam banika.

Kisiel i chamstwo było na forum zawsze. Bohaterowie tez są ci sami.
                                                    Jedyne, co
                                                    > się mniej więcej udało, to skanalizowanie tego w miejscu, gdzie
                                                    forumowicze nie
                                                    > przygotowani na takie formy nigdy nie dotrą.
                                                    >
                                                    tu sie z Toba siwa nie zgodze, kiedys to bylo calkiem inne forum,
                                                    pisali wspaniali ludzie , i pisali swietnie.wystarczy zajrzec do
                                                    archiwum.
                                                    oczywiscie, ze bylo i chamstwo, ale nie w tym stopniu co teraz.
                                                    wystarczy sobie poczytac posty trolla marudnego,on nie zajmuje sie
                                                    niczym innym jak atakowaniem ludzi.ostatnia jego zagrywka to
                                                    szantaz, szantazuje hansa, ze zamknie mu forum.
                                                    ja osobiscie mam z hansem na pienku, ale szantaz i w ogole metody
                                                    stosowane przez forumowych zydow brzydza mnie.
                                                    dziwne, ze Ty tak obstajesz za dana, ktora korzystajac z goscinnosci
                                                    GW, chciala napisac na nia donos do konkurencyjnej gazety.
                                                    dobra nie zawracam Ci glowy, w koncu to i tak przelewanioe z pustego
                                                    w prozne.
                                                  • jureek Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 13:34
                                                    gini napisała:

> wystarczy sobie poczytac posty trolla marudnego,on nie zajmuje sie
                                                    > niczym innym jak atakowaniem ludzi.ostatnia jego zagrywka to
                                                    > szantaz, szantazuje hansa, ze zamknie mu forum.
                                                    > ja osobiscie mam z hansem na pienku, ale szantaz i w ogole metody
                                                    > stosowane przez forumowych zydow brzydza mnie.

Maruder to żyd?
                                                    Jura
                                                  • gini Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 13:41
                                                    jureek napisał:

> gini napisała:
                                                    >
                                                    > > wystarczy sobie poczytac posty trolla marudnego,on nie zajmuje
                                                    sie
                                                    > > niczym innym jak atakowaniem ludzi.ostatnia jego zagrywka to
                                                    > > szantaz, szantazuje hansa, ze zamknie mu forum.
                                                    > > ja osobiscie mam z hansem na pienku, ale szantaz i w ogole
                                                    metody
                                                    > > stosowane przez forumowych zydow brzydza mnie.
                                                    >
                                                    > Maruder to żyd?
                                                    > Jura

nie napisalam, ze jest zydem, ale z grupa zydow jest zwiazany,i tepi
                                                    wszystkich, ktorzy sa dla tej grupy niemile widziani.
                                                  • jureek Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 13:54
                                                    gini napisała:

> nie napisalam, ze jest zydem,

Nie napisałaś tego wprost, ale tak mi z kontekstu to wynikało, więc zapytałem i
                                                    dobrze, że to wyjasniłaś.
                                                    Jura
                                                  • siwa Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 13:55
                                                    Manipulować, to my, ale nie nas. Nie widze pochwał w tym co napisałam. Dana ma
                                                    też niejednego banika na koncie. Jak również Marouder.

Oszczędzę Ci wątków z 2004 (brałaś w nich udział), nie było lepiej niż teraz.
                                                  • gini Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 14:16
                                                    siwa napisała:

> Manipulować, to my, ale nie nas. Nie widze pochwał w tym co
                                                    napisałam. Dana ma
                                                    > też niejednego banika na koncie. Jak również Marouder.
                                                    >
                                                    > Oszczędzę Ci wątków z 2004 (brałaś w nich udział), nie było lepiej
                                                    niż teraz.
                                                    >

nie musisz mi nic oszczedzac,bralam udzial w watkach, a to grzerch
                                                    straszny, pierwszy, w ktory sobie kliknelam to watek kogos kto sie
                                                    podawal za zyda z antwerpii, i oskarzal polakow o wspoludzial w
                                                    holocauscie, wiec wg Ciebie siwa ja powinnam stulic uszy po sobie i
                                                    nastawic po chrzescijansku drugi policzek, ale cxoz ja grzeszna
                                                    kobieta jestem, jak atakuja to sie bronie.
                                                    gdybys dobrze poczytala, to wiekszosc w watkow, w ktorych bralam
                                                    udzial, to byla obrona, obrona przed niewybrednymi atakami,na
                                                    Polske, na Polakow.
                                                  • siwa Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 14:19
                                                    > gdybys dobrze poczytala, to wiekszosc w watkow, w ktorych bralam
                                                    > udzial, to byla obrona, obrona przed niewybrednymi atakami,na
                                                    > Polske, na Polakow.

Jestem absolutnie pewna, że wszyscy korzystający z f. nr 13 napisaliby to samo.
                                                    Tylko w miejsce Polska i Polacy wstaw:
                                                    Żydów, Izrael, ojczyznę, kraj, naród, rodzinę, przyjaciół, najbliższych etc, etc...
                                                  • siwa Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 14:24
                                                    gini napisała:
                                                    > jego zagrywka to
                                                    > szantaz, szantazuje hansa, ze zamknie mu forum.

A ja maruderowi darowuję Niderlandy.
                                                  • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 16:36
                                                    siwa napisała:

> Nie masz racji. Dana potrafi dać czadu, na tle większości forumowych antysemitó
                                                    > w
                                                    > to oaza savoir-vivre'u.
                                                    > Kisiel i chamstwo było na forum zawsze. Bohaterowie tez są ci sami. Jedyne, co
                                                    > się mniej więcej udało, to skanalizowanie tego w miejscu, gdzie forumowicze nie
                                                    > przygotowani na takie formy nigdy nie dotrą.
                                                    >

ty okreslasz ekscesy jezykowe (nie przytocze tu tej najgorszej masci
                                                    wulgaryzmow), trolowanie paru nickow, rozbijanie watkow niewygodnych i grupowe
                                                    naloty na innych etc,ujawnianie danych personalnych,potajemne fora,gdzie namawia
                                                    sie nad strategia utracania rozmowcow...czadem? za mniejsze przewinienia
                                                    odbieraliscie ludzim nicki,banowaliscie dozywotnio czy zamykaliscie im fora, ba
                                                    slowo "zgredzio" lamalo wasza netykiete.
                                                    ciekawe dlaczego tylko niektorzy dostapili do "lask" by miec rasistowska latke
                                                    od ciebie a reszcie tez juz to uchodzi,choc komentarze na temat wielu innych
                                                    nacji maja rownie drastyczne?
                                                    no,no w innym przypadku nazwalabys to obsesja a tu tylko ot taki sobie czad,nie
                                                    wart nawet nagany.
                                                    wczoraj mowilas cos na temat swego obiektywizmu..no wlasnie go tu wspaniale widac.
                                                    rasistowskie latki dla jednych a niewinne okreslenia dla drugich,wybranych.
                                                  • wariant_b Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 17:00
                                                    vicky17 napisała:
                                                    > ... za mniejsze przewinienia odbieraliscie ludzim nicki,
                                                    > banowaliscie dozywotnio czy zamykaliscie im fora...

To akurat jest po części zrozumiałe. Właściciel forum ponosi skutki
                                                    wypowiedzi na jego Forach. Nawet drobne ślady tego, co potem może
                                                    urosnąć do rozmiarów procesowych muszą być ucinane natychmiast.
                                                    Więc tnie się i tych, co atakują i tych, których obecność prowokuje
                                                    kogoś do ataków. Po równo, żeby był spokój i ślad nie został.
                                                  • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 17:05
                                                    wariant_b napisał:

>
                                                    > To akurat jest po części zrozumiałe. Właściciel forum ponosi skutki
                                                    > wypowiedzi na jego Forach. Nawet drobne ślady tego, co potem może
                                                    > urosnąć do rozmiarów procesowych muszą być ucinane natychmiast.
                                                    > Więc tnie się i tych, co atakują i tych, których obecność prowokuje
                                                    > kogoś do ataków. Po równo, żeby był spokój i ślad nie został.

jesli by tak bylo jak mowiesz to nie jedno forum powinno juz byc zamkniete.
                                                    problem w tym,ze tak nie jest wlasnie na co nie jeden ma dowody.to co jest
                                                    wycinane na jednym forum na innych sobie spokojnie wisi mimo zglaszania. tu
                                                    mowimy o stopniowaniu wymagan, zwazywszy,ze rasistowskie latki przypina sie
                                                    zawsze tylko jednej grupie.
                                                  • dana33 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 17:08
                                                    ooooo...... wlasnie.... jako emigrantka od 40 lat, nie mam pojecia co to znaczy
                                                    "dac czadu"... za moich czasow nie bylo takiego wyrazenia, przynajmniej ja sie z
                                                    czyms takim nie spotkalam i teraz nie wiem... mam sie obrazic czy mam byc
                                                    zadowolona??? :))))))
                                                  • annaste1 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 20:27
                                                    siwa napisała:

> Trzymajmy się Wikipedii:
                                                    > Antysemityzm – antyspołeczne uprzedzenie i dyskryminacja Żydów oraz os
                                                    > ób pochodzenia żydowskiego, postrzeganych jako grupa religijna, etniczna lub ra
                                                    > sowa.
                                                    > (...) antysemityzm używany jest wyłącznie jako określenie wrogości do Żydów.

> ]
                                                    >
                                                    > Ja mam trochę węższą definicję niż nasi forumowi Żydzi, ale w dalszym ciągu wid
                                                    > zę potężną nadreprezentację antysemitów na Forum.
                                                    > Co mnie nieustająco dziwi, bo są w internecie miejsca, gdzie takie poglądy spot
                                                    > ykają się z entuzjastycznym przyjęciem, więc nie rozumiem co ich tutaj trzyma.
                                                    >
                                                    Osobiscie Prosze Pani bylam przez dane33 i innych wielokrotnie oskarzana o antysemityzm i uwazam ze to po prostu zalosne ze Pani jako osoba reprezentujaca w koncu te gazete pisze to co wkleilam powyzej. Jest niedopuszczalne zeby GW zyczliwie traktowala takie oskarzenia tlumaczac sie "nadpotezna reprezentacja" Jest olbrzymia roznica pomiedzy byciem atysemita a niezgodzeniem sie na traktowanie przez Izrael Palestynczykow jako miesa armatniego. Wielka szkoda ze osoba ktora czuwa nad forum tego wlasnie nie rozumie.
                                                    Jesli chodzi o "nadpotezna reprezentacje antysemitow" prosze Pani to prosze spojrzec na komentarze na stronach innych europejskich gazet i zwrocic uwage ze rowniez w innych krajach ludzie juz maja serdecznie dosyc masakry Palestynczykow. Niewiele to ma wspolnego z nielubieniem Zydow a postow krytykujacych polityke Izraela wobec Palestyny jest 80% ( wedlug pani zapewne to juz jest "gigantyczna reprezentacja" :))i jakos nigdy zadnemu z czuwajacych tam nad forum ludzi do glowy nie przyszlo zeby ich nazywac antysemitami. Czyzby posiadali cos takiego co sie nazywa zdrowy rozsadek?
                                                  • siwa Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 20:48
                                                    Trzymam się swoich ocen, nie Dany. Naprawdę nie wymagam, żeby teraz każdy user,
                                                    który nie jest antysemitą, meldował się w tym wątku, celem uzyskania rozgrzeszenia.

Nie odpowiadam też za politykę państwa Izrael, ani za poglądy innych userów,
                                                    więc ta przemowa to chyba nie do mnie.
                                                    I uprzedzam
                                                  • annaste1 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 22:06
                                                    siwa napisała:

> Trzymam się swoich ocen, nie Dany. Naprawdę nie wymagam, żeby teraz każdy user,
                                                    > który nie jest antysemitą, meldował się w tym wątku, celem uzyskania rozgrzesze
                                                    > nia.
                                                    >
                                                    Prosze Pani, jako user pisze na wlasna odpowiedzialnosc i nie celem szukania rozgrzeszenia (?:)) stosujecie wobec piszacych podwojna moralnosc a tak byc nie powinno zwlaszcza tutaj i wlasnie dlatego ze temat jest delikatny.
                                                    > Nie odpowiadam też za politykę państwa Izrael, ani za poglądy innych userów,
                                                    > więc ta przemowa to chyba nie do mnie.
                                                    > I uprzedzam
                                                  • jureek Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 20:55
                                                    annaste1 napisała:

> Osobiscie Prosze Pani bylam przez dane33 i innych wielokrotnie oskarzana o anty
                                                    > semityzm i uwazam ze to po prostu zalosne ze Pani jako osoba reprezentujaca w k
                                                    > oncu te gazete pisze to co wkleilam powyzej.

Jeżeli nie uważasz się za antysemitkę, to nie rozumiem dlaczego wypowiedź Siwej
                                                    bierzesz do siebie.
                                                    Nie zauważyłem, żeby Siwa zaliczyła Ciebie konkretnie do tej grupy.
                                                    Inna sprawa to to, że na forach internetowych (na całym świecie) spotyka się
                                                    dużo więcej antysemityzmu, niż w realnym świecie.
                                                    Jura
                                                  • annaste1 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 22:18

jureek napisał:

> annaste1 napisała:
                                                    >
                                                    > > Osobiscie Prosze Pani bylam przez dane33 i innych wielokrotnie oskarzana
                                                    > o anty
                                                    > > semityzm i uwazam ze to po prostu zalosne ze Pani jako osoba reprezentuja
                                                    > ca w k
                                                    > > oncu te gazete pisze to co wkleilam powyzej.
                                                    >
                                                    > Jeżeli nie uważasz się za antysemitkę, to nie rozumiem dlaczego wypowiedź Siwej
                                                    > bierzesz do siebie.
                                                    > Nie zauważyłem, żeby Siwa zaliczyła Ciebie konkretnie do tej grupy.
                                                    > Inna sprawa to to, że na forach internetowych (na całym świecie) spotyka się
                                                    > dużo więcej antysemityzmu, niż w realnym świecie.
                                                    > Jura

nie biore do siebie tylko nie zgadzam sie z tym zeby komentarze wobec niepopularnej polityki jakiegos kraju byly traktowane jako antysemityzm -
                                                  • jureek Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 23:05
                                                    annaste1 napisała:

> nie biore do siebie tylko nie zgadzam sie z tym zeby komentarze wobec niepopula
                                                    > rnej polityki jakiegos kraju byly traktowane jako antysemityzm -
                                                  • snajper55 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 22:27
                                                    annaste1 napisała:

> uwazam ze to po prostu zalosne ze Pani jako osoba reprezentujaca w
                                                    > koncu te gazete pisze to co wkleilam powyzej.

A jaką to gazetę reprezentuje Siwa ???

S.
                                                  • giwi Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 22:35
                                                    "Strida, mój ukochany rower" z dodatkiem ilustrowanym. :-)
                                                  • annaste1 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 22:36
                                                    snajper55 napisał:

> annaste1 napisała:
                                                    >
                                                    > > uwazam ze to po prostu zalosne ze Pani jako osoba reprezentujaca w
                                                    > > koncu te gazete pisze to co wkleilam powyzej.
                                                    >
                                                    > A jaką to gazetę reprezentuje Siwa ???
                                                    >
                                                    > S.
                                                    no chyba Wyborcza, nie jest tak?
                                                  • giwi Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 23:02
                                                    Nie jest. :-) Portal nazywa się Gazeta.pl i nie ma nic wspólnego z GW, poza współną matką Agorą.
                                                    Wyborcza jest tutaj
                                                    wyborcza.pl/0,0.html
                                                  • wariant_b Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 23:13
                                                    giwi napisała:
                                                    Nie jest. :-) ... i nie ma nic wspólnego z GW, poza współną matką Agorą.

I wspólnym Forum, gdyby ktoś pytał.
                                                  • giwi Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 23:49
                                                    Forum nie nalezy do GW, było trąbione setki razy. Też tego nie rozumiesz?
                                                  • jureek Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 18.12.09, 00:05
                                                    giwi napisała:

> Forum nie nalezy do GW, było trąbione setki razy. Też tego nie rozumiesz
                                                    > ?

A czy to aż takie ważne, czy forum należy do agory, czy GW? Jak dla mnie zwykła
                                                    formalność. I tak jest jeden właściciel, a jak go zwał, tak zwał. Nie rozumiem,
                                                    czemu zawsze tak się oburzacie, gdy ktoś napisze o forum Gazety Wyborczej. Czy
                                                    to jakiś wstyd, być kojarzonym z największym w Polsce dziennikiem?
                                                    Jura
                                                  • giwi Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 18.12.09, 08:41
                                                    A czy to ważne czy znajomi Twój samochód uważają za samochód sąsiada czy nie? Przecież mieszkacie w tym samym bloku/osiedlu?
                                                    Naprawdę sądzisz, że to wszystko jedno kto jest właścicielem? Zadziwiający sposób myślenia. Jeśli Ty potrącisz kogoś samochodem to czy poszkodowany ma prawo wytoczyć sprawę Twojemu sąsiadowi? To przecież ten sam budynek/osiedle.
                                                  • wariant_b Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 18.12.09, 09:32
                                                    giwi napisała:
                                                    > A czy to ważne...

Jeśli Forum oblepione jest znakami Gazety Wyborczej,
                                                    przylinkowane jako Forum na portalu wyborcza.pl - ale faktycznie
                                                    należy do kogoś innego, czy to w ramach Agory czy zewnętrznej
                                                    firmy świadczącej usługi outsourcingowe wydaje się, że powinniśmy
                                                    o tym wiedzieć. Bo wtedy dyskusja z siwą czy Tobą nie ma sensu
                                                    i trzeba dotrzeć do osoby, która decyduje o użyciu znaków Gazety,
                                                    ponieważ poziom administracji Forum obciążą Gazetę, a nie jakąś
                                                    nieznaną z nazwy firmę.

Tak giwi, to jest ważne.
                                                  • tylko.tu Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 18.12.09, 11:42
                                                    wariant_b napisał:

> Jeśli Forum oblepione jest znakami Gazety Wyborczej,
                                                    > przylinkowane jako Forum na portalu wyborcza.pl - ale faktycznie
                                                    > należy do kogoś innego, czy to w ramach Agory czy zewnętrznej
                                                    > firmy świadczącej usługi outsourcingowe wydaje się, że powinniśmy
                                                    > o tym wiedzieć. Bo wtedy dyskusja z siwą czy Tobą nie ma sensu
                                                    > i trzeba dotrzeć do osoby, która decyduje o użyciu znaków Gazety,
                                                    > ponieważ poziom administracji Forum obciążą Gazetę, a nie jakąś
                                                    > nieznaną z nazwy firmę.
                                                    >
                                                    > Tak giwi, to jest ważne.

sadze, ze nie do konca masz racje. podejrzewam, ze to forum w agorze traktowane jest po macoszemu - jest bo jest, to niech sobie bedzie. nikt kompletnie nie przejmuje sie tym, co tutaj sie dzieje. w przeciwnym razie ktos chyba zareagowalby na to co tutaj sie dzieje.

wyborczej to nie przeszkadza, ze jej cos kolo ogona lata. jednoczenie wyborcza zdaje sobie pewnie sprawe, ze forum poczatkowo przyczepione jak do matczynego cyca, teraz nieco juz uroslo i usamodzielnilo sie.
                                                  • wariant_b Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 18.12.09, 12:08
                                                    tylko.tu napisał:
                                                    > sadze, ze nie do konca masz racje. podejrzewam, ze to forum w agorze
                                                    > traktowane jest po macoszemu

I to właśnie chciałbym sprawdzić.
                                                    Czy jest to zamysł właściciela czy samowolka administracji,
                                                    a właściciel otrzymuje, jak my, informacje, że jest świetnie
                                                    i tak musi być, co najwyżej można jakieś nowe obrazki dołożyć,
                                                    a w ogóle to winna jest nasza-klasa, bo przejmuje użytkowników.
                                                  • jureek Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 18.12.09, 10:20
                                                    giwi napisała:

> A czy to ważne czy znajomi Twój samochód uważają za samochód sąsiada czy nie? P
                                                    > rzecież mieszkacie w tym samym bloku/osiedlu?
                                                    > Naprawdę sądzisz, że to wszystko jedno kto jest właścicielem? Zadziwiający spos
                                                    > ób myślenia.

Ale tu przecież właściciel jest ten sam. Właścicielem Gazety Wyborczej jest
                                                    Agora i właścicielem forum jest też Agora. W czym więc problem?
                                                    Dlaczego taki nacisk kładzie się na to, żeby użytkownik nie kojarzył forum z
                                                    Wyborczą? Przecież to chyba nie wstyd.
                                                    Jura
                                                  • amamit Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 18.12.09, 12:39
                                                    "Przecież to chyba nie wstyd."
                                                    Jura... zależy chyba od forum. ;)
                                                  • giwi Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 18.12.09, 12:59
                                                    Jeśli a=b i c=b to nie znaczy, że a=c. Żeby Ci było łatwiej zrozumieć, jesli owocem jest jabłko i owocem jest brzoskwinia to nie znaczy, że brzoskwinia jest jabłkiem, nawet jeśli leżą na tej samej paterze w tym samym mieszkaniu.
                                                    A konkretnie jeśli Agora jest właścicielem czegoś tam to niekoniecznie oznacza, że i GW. Agora posiada wiele mediów od siebie niezależnych. Spotykają się pewnie tylko na imprezach integracyjnych i też nie wszyscy. Że też takie rzeczy oczywiste trzeba wyjaśniać.
                                                  • wariant_b Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 18.12.09, 13:31
                                                    giwi napisała:
                                                    > Jeśli a=b i c=b to nie znaczy, że a=c.

Giwi, co ty miałaś z matematyki w szkole. Relacja równości jest zwrotna,
                                                    przechodnia i symetryczna, więc każde dziecko wie,
                                                    że z tego, że a=b i b=c wynika, że a=c.
                                                    I nie chce być inaczej.

Jabłko jest owocem, ale owoc nie musi być jabłkiem.
                                                    Brzoskwinia jest owocem, ale owoc nie musi być brzoskwinią.
                                                    W kulawym zapisie wyglądałoby to tak:
                                                    z a->b i c->b nie wynika, że a=c

Z tego, że Gazeta Wyborcza firmuje swym znakiem Forum forum.gazeta.pl
                                                    lecz forum zarządza inna firma Agory nie oznacza, że znaki GW muszą
                                                    być obecne na tym produkcie, skoro szkodzą wizerunkowi marki GW.
                                                    Gazeta Wyborcza jest najcenniejszą marką Agory i należy o nią dbać.

Czy pisałem już wcześniej, że milcząc wypadasz lepiej?
                                                  • amamit Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 18.12.09, 13:36
                                                    Mogę Tobie, Giwi, wytłumaczyć inną oczywistą rzecz? Portal między innymi publikuje komentarze użytkowników do artykułów internetowego wydania Gazety. Komentarze takie, po publikacji, traktuje się jako część integralną. Nikogo nie interesuje ile córek ma matka. :)
                                                    Nie wierzysz - masz gdzie zapytać.
                                                  • jureek Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 21.12.09, 21:56
                                                    giwi napisała:

> A konkretnie jeśli Agora jest właścicielem czegoś tam to niekoniecznie oznacza,
                                                    > że i GW. Agora posiada wiele mediów od siebie niezależnych. Spotykają się pewn
                                                    > ie tylko na imprezach integracyjnych i też nie wszyscy. Że też takie rzeczy ocz
                                                    > ywiste trzeba wyjaśniać.

Chyba nie zrozumiałaś mojego pytania, bo wyjasniasz mi sprawy, których wyjaśniać
                                                    mi nie trzeba, jako że doskonale je rozumiem. Wiem, że Gazeta Wyborcza i portal
                                                    gazeta.pl to odrębne przedsiębiorstwa mające tego samego właściciela. Nie
                                                    rozumiem natomiast, dlaczego tak wielką wagę przywiązujecie do poprawiania
                                                    kazdego, kto uzyje sformułowania "forum Gazety Wyborczej" i to w sytuacjach,
                                                    gdzie prawny status tych dwóch podmiotów gospodarczych nie ma najmniejszego
                                                    znaczenia. Potrafiłbym zrozumieć jeszcze, gdyby takie poprawianie było w
                                                    sytuacji, gdy ktos np. w sprawie forum chciałby pisać do redaktorów papierowego
                                                    wydania gazety, ale Wy poprawiacie nawet wtedy, gdy oczywiste jest, ze ktoś uzył
                                                    tylko skrótu myślowego. Wygląda to tak, jakby zależało Wam bardzo, żeby forum
                                                    nie było kojarzone z największym polskim dziennikiem. Dlaczego? Czy to jakiś
                                                    wstyd? Moim zdaniem wręcz odwrotnie, takie asocjacje są nobilitujące (dla forum,
                                                    nie dla gazety).
                                                    Jura

P.S. A tak swoją drogą reprymenda należy się też Pani Ewie Wanat, która w
                                                    audycji radia TOK FM użyła także sformułowania "forum Gazety Wyborczej". No kto,
                                                    jak kto, ale ta pani powinna przecież wiedzieć jaka jest struktura koncernu Agora ;)
                                                  • giwi Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 21.12.09, 23:59
                                                    Nie jest wstydem, ale dlaczego ma byc kojarzone z tym do czego nie należy? Nie wiem w czym masz problem.
                                                    Portal (wraz z forum) i GW mają zupełnie inne favikonki, to też o czyms świadczy.
                                                    Ma znaczenie, bo np. skarga na mnie poszła kiedyś do samego Michnika, choć on nie ma absolutnie nic wspólnego z forum. Niektórzy twierdzą, że redaktor naczelny musi wiedzieć, co sie dzieje na jego forum. :-))))
                                                    --
                                                    Recepta na admina
                                                    Chcesz poznać receptę na admina? Powiem ci, to nie jest top secret...
                                                  • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 18.12.09, 00:09
                                                    giwi napisała:

> Forum nie nalezy do GW, było trąbione setki razy. Też tego nie rozumiesz
                                                    > ?

moze dlatego nie rozumiemy,ze trabisz a nie mowisz.jako admin powinnas robic to
                                                    drugie a nie spamowac niegrzecznie co wpis.
                                                    jakas manie wielkosci masz chyba ostatnio ,ktora nie pozwala ci normalnie
                                                    rozmawiac tylko bufonowato nas tu strofujesz.
                                                  • Gość: poi Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... IP: *.aster.pl 17.12.09, 23:38
                                                    nie wiesz, ze forum jest znane glownie dlatego, ze jest podpiete pod gazete ? w
                                                    wiekszosci takich przypadkow ludzie piszac o gazecie maja na mysli agore, wiec
                                                    nie lap jej za slowka.
                                                • tylko.tu Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 16:05
                                                  gini napisała:

> metody stosowane przez "narod wybrany" na forum,to trollowanie,
                                                  > obrazanie innych uczestnikow, nagonki,nawet kropka odczula to na
                                                  > wlasnej skorze.

jak ulal pasuje do uzytkownikow, ktorzy wydaja sie byc pod specjalna ochrona
                                                  administracji :)
                                              • wariant_b Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 16:29
                                                jureek napisał:

Na oba posty odpowiem na raz.

Gdyby ktoś z użytkowników podłożył wiki, byłoby to zrozumiałe
                                                i akceptowalne, choć również niegrzeczne. Nie jest praktykowane,
                                                aby administrator Forum wdawał się w luźne pogawędki jako admin.
                                                Wszelkie pouczenia i uwagi personalne można sobie po prostu darować.
                                                Tego wymaga elementarny profesjonalizm.

no to nie pisz mi o narodzie wybranym,bo o takim nie slyszlalam. od
                                                dawna zyje w swiecie,gdzie kazdy jest sobie rowny i myslalam,ze
                                                gazeta rowniez propaguje te idee.

odczytałem zupełnie inaczej niż siwa - że operowanie takimi pojęciami
                                                jest w świecie, w którym obraca się vicky kulturowo niedopuszczalne,
                                                zupełnie jak pierdzenie przy stole. A nie, że nie ma pojęcia, co w Polsce
                                                oznacza "naród wybrany" i w jakich kontekstach jest to używane.
                                                Do zorientowania się wystarczy kilka dni pobytu na Forach.

> ... trzeba najpierw ustalić, co rozumiemy pod jakimś pojęciem.

Mam nadzieję, że ustaliliśmy.
                                                • giwi Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 17:09
                                                  >Nie jest praktykowane, aby administrator Forum wdawał się w luźne pogawędki jako admin.

Takiej bzdury już dawno nie czytałam. Przez kogo i gdzie nie jest praktykowane? Wyłącznie tam, gdzie jest forum moderowane wstepnie, ponieważ jedyną forma komunikacji są maile. Tak jest na onecie. Masz dziwny zwyczaj pisania o rzeczach na których nie za bardzo się znasz. Administracja ma prawo pisać prywatnie i lużno, nigdzie nie ma takiego zakazu. To trochę uczłowiecza relacje i jest wartością dodaną tego forum.

> odczytałem zupełnie inaczej niż siwa...
                                                  Oczywiście, ze inaczej, ale już Ci wytłumaczono, że byłes w błędzie. Konkretnie wytłumaczyła Dana, która reprezentuje tu emigrację i wie znacznie lepiej od Ciebie, co Siwa miała na myśli.
                                                  • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 17:30
                                                    giwi napisała:

> > odczytałem zupełnie inaczej niż siwa...

> Oczywiście, ze inaczej, ale już Ci wytłumaczono, że byłes w błędzie. Konkretnie
                                                    > wytłumaczyła Dana, która reprezentuje tu emigrację i wie znacznie lepiej od Ci
                                                    > ebie, co Siwa miała na myśli.

giwi pozwol,ze bedziemy mieli inne zdanie niz to "tlumaczenie przez eksperta
                                                    emigracji" ,ktorego nam tu cytujesz.
                                                    widac wszyscy admini uwazaja jakiegos osobnika za eksperta i wzor cnot
                                                    wszelkich,ale nie wszyscy uzytkownicy forumow musza wasze wspolne zdanie w tej
                                                    kwestii powielac.
                                                  • Gość: poi Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... IP: *.aster.pl 17.12.09, 18:32
                                                    vicky17 napisała:

> giwi napisała:

> > wytłumaczyła Dana, która reprezentuje tu emigrację i wie znacznie lepiej
                                                    > od Ci
                                                    > > ebie, co Siwa miała na myśli.

hehe.. dobre to jest :)) 'prawie' nadaje sie na jakiegos basha :))
                                                  • wariant_b Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 18:59
                                                    giwi napisała:
                                                    > To trochę uczłowiecza relacje i jest wartością dodaną tego forum.

Odjętą, giwi, odjętą. Milcząc wypadacie korzystniej.

Wartość dodaną wnieśli poprzednicy tworząc praktyczne oprogramowanie
                                                    i reguły, które do pewnego czasu były czytelne i zrozumiałe.
                                                    Teraz panuje tu chaos, a o życzliwości wobec userów nie wspomnę.

> Oczywiście, ze inaczej, ale już Ci wytłumaczono, że byłes w
                                                    > błędzie. Konkretnie wytłumaczyła Dana...

Konkretnie parę razy miałem przyjemność spotkać danę w różnych
                                                    miejscach i liczę się z jej opinią. Ostatnio bodaj przy okazji dyskusji
                                                    dlaczego prewencyjnie siwa zabroniła jej pisać na którymś forum.
                                                    Co nie oznacza, że zawsze podzielam jej opinię. Tylko wtedy, gdy
                                                    w danym temacie nie mam własnej, przyjmuję opinię osób, których
                                                    opinie dotychczas nie budziły moich zastrzeżeń. Więc przyjąłem,
                                                    że temat ich emigracji zwykle nie wywołuje w emigrantach zadrażnień.
                                                    Zwróć uwagę, że jestem poza kontekstem i znałem tylko wypowiedzi
                                                    vicky i siwej, a nie mam podstaw, by słowa siwej traktować poważnie.
                                                • snajper55 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 20:01
                                                  wariant_b napisał:

> odczytałem zupełnie inaczej niż siwa - że operowanie takimi pojęciami
                                                  > jest w świecie, w którym obraca się vicky kulturowo niedopuszczalne,
                                                  > zupełnie jak pierdzenie przy stole. A nie, że nie ma pojęcia, co w Polsce
                                                  > oznacza "naród wybrany" i w jakich kontekstach jest to używane.
                                                  > Do zorientowania się wystarczy kilka dni pobytu na Forach.

Określenie Naród wybrany nie jest używane w Polsce, tylko w judaizmie oraz
                                                  chrześcijaństwie, w Starym Testamencie. Istnieje to okreslenie także w innych
                                                  językach (ang Chosen People) i wszędzie oznacza ono to samo - Żydów.

Jednak masz oczywiście rację, iż ktoś może nie mieć pojęcia o chrześcijaństwie
                                                  lub uważać pojęcia pochodzące z chrześcijaństwa za równie wstrętne co pierdzenie
                                                  przy stole.

S.
                                                  • wariant_b Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 21:01
                                                    snajper55 napisał:
                                                    > Określenie Naród wybrany nie jest używane w Polsce

Oczywiście, tylko 2177 pozycji w wyszukiwarce Forum.
                                                    Głównie Kraj, Wiadomości, Świat i Aquanet.
                                                  • snajper55 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 22:25
                                                    wariant_b napisał:

> Oczywiście, tylko 2177 pozycji w wyszukiwarce Forum.
                                                    > Głównie Kraj, Wiadomości, Świat i Aquanet.

No i o czym to niby świadczy ?

Google:
                                                    około 1,040,000 dla zapytania "chosen people"
                                                    około 23,600 dla zapytania "naród wybrany"

No to jest to polskie pojęcie, występujące jedynie w naszym języku, czy też
                                                    powszechne w całej kulturze o korzeniach judeo-chrześcijańskich, która, fakt,
                                                    może być niektórym obca ?

S.
                                                  • Gość: poi Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... IP: *.aster.pl 18.12.09, 00:02
                                                    snajper55 napisał:

> wariant_b napisał:
                                                    >
                                                    > > Oczywiście, tylko 2177 pozycji w wyszukiwarce Forum.
                                                    > > Głównie Kraj, Wiadomości, Świat i Aquanet.
                                                    >
                                                    > No i o czym to niby świadczy ?

o tym, ze napisales nieprawde.
                                                  • snajper55 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 18.12.09, 09:20
                                                    Naucz się czytać ze zrozumieniem.

S.
                                                  • james_bond007 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 18.12.09, 18:12

Żądasz niemożliwego.
                                        • jureek Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 11:23
                                          wariant_b napisał:

> Forma jako emigrantka jest tu szczególnie niegrzeczna,
                                          > bo wartościowuje, a jednocześnie usiłuje przedstawić jako
                                          > oczywistość oczywistą, coś w temacie czego nasza wiedza jest
                                          > mniejsza, niż wiedza interlokutora.

Sam jestem emigrantem i w żadnym wypadku nie odebrał bym tego jako
                                          niegrzeczności. To rzecz najzupełniej normalna, że na emigracji kontakt z
                                          językiem polskim nie ograniczony i w związku z tym można nie znać pewnych
                                          związków frazeologicznych.
                                          Jura

P.S. A swoją drogą dziwi mnie to, że Vicki zaprzecza temu, że jest emigrantką.
                                          Sama nieraz pisała, że mieszka w USA.
                                          • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 16:58
                                            jureek napisał:

> P.S. A swoją drogą dziwi mnie to, że Vicki zaprzecza temu, że jest emigrantką.
                                            > Sama nieraz pisała, że mieszka w USA.

nie widze powodow dlaczego admini gazety mieliby dzielic ludzi na emigrantow i
                                            tubylcow, to raz. piszac do amina nie zwracam sie don per..ty polko wiec
                                            oczekuje tego samego w zamian.ja i nie tylko ja odebralam te odpowiedz jako
                                            delikatnie mowiac niegrzeczna w stosunku do pewnej grupy ludzi,ktora wedlug
                                            admina nie umie juz poradzic sobie z jezykiem polskim tak dobrze jak zarzad gazety.
                                            po drugie jurku nie mam ochoty pisac gdzie kiedy mieszkam,ile mam paszportow i
                                            dawac inne info na temat miejsca mego pobytu, dlatego tez nie widze powodow dla
                                            ktorych cenzor gazety ma je tu wywlekac publicznie.
                                            • giwi Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 17:12
                                              Odebrałaś tak wyłącznie w duecie z Wariantem_b. Reszta zrozumiała właściwie.
                                              • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 17:17
                                                giwi napisała:

> Odebrałaś tak wyłącznie w duecie z Wariantem_b. Reszta zrozumiała właściwie.

slowa byly kierowane do mnie wiec je odebralam tak jak odebralam. forum to nie
                                                rozmowa telefoniczna i dlatego lepiej nie rozdawac latek jednej grupie a do
                                                drugiej miec tylko nic nie znaczace okreslenia.
                                                do tej pory nie rozumiem dlaczego cenzor gazety nazywa jednych rasistowskimi
                                                okresleniami a innych juz nie, jednych oskarza o obsesje a innym pozwala na nie
                                                bez komentarzy etc. ?
                                                • giwi Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 17:33
                                                  No dobra, ale Siwa już wyjaśniła pół metra wyżej, dlaczego tak napisała i co miała na myśli. To chyba temat zamyka. Ile czasu i przez ile postów masz zamiar tłuc to samo? Sprawiasz wrażenie, jakbyś nie rozumiała co się mówi. Tryliony razy miałaś wyjaśniane co się tnie, komu, kiedy i dlaczego. Widać po Twoich postach, że to był czas stracony, bo do Ciebie nic nie dociera. Czy Ci się wyjaśni, czy nie, efekt jest ten sam, Ty i tak wiesz swoje a wpisy mnożą Ci się jak dzikie króliki i tyle samo z nich pozytku.
                                                  • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 17:41
                                                    giwi napisała:

> No dobra, ale Siwa już wyjaśniła pół metra wyżej, dlaczego tak napisała i co mi
                                                    > ała na myśli. To chyba temat zamyka. Ile czasu i przez ile postów masz zamiar t
                                                    > łuc to samo? Sprawiasz wrażenie, jakbyś nie rozumiała co się mówi. Tryliony raz
                                                    > y miałaś wyjaśniane co się tnie, komu, kiedy i dlaczego. Widać po Twoich postac
                                                    > h, że to był czas stracony, bo do Ciebie nic nie dociera. Czy Ci się wyjaśni, c
                                                    > zy nie, efekt jest ten sam, Ty i tak wiesz swoje a wpisy mnożą Ci się jak dziki
                                                    > e króliki i tyle samo z nich pozytku.

z tego co widze to nie tylko ja tu pisze a jesli chodzi o zrozumienie tematu to
                                                    moge twoje slowa odniesc do twoich wlasnych wpisow i zachowan.
                                                    poza tym zupelnie nie rozumiem twoich niegrzecznych uwag pod moim adresem na
                                                    temat tego co do mnie rzekomo nie dociera. moge powiedziec,ze do was rowniez nie
                                                    dociera sporo rzeczy skoro na proste pytanie nie umiecie rzeczowo odpowiedziec
                                                    tylko konczycie dyskusje niezbyt grzecznymi uwagami ad personam. to nie twoja
                                                    rola chyba by tak sie odzywac do piszacych. kto ile pisze na forum to chyba
                                                    widac a jesli ja od czasu do czasu tu wpadne to juz pare adminow ma cos "milego"
                                                    do dorzucenia jak widze,poza rozdaniem mi innych latek,ktore jak widze sa tylko
                                                    rozdawane co poniektorym.
                                            • jureek Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 18:08
                                              vicky17 napisała:

> nie widze powodow dlaczego admini gazety mieliby dzielic ludzi na emigrantow i
                                              > tubylcow, to raz. piszac do amina nie zwracam sie don per..ty polko wiec
                                              > oczekuje tego samego w zamian.ja i nie tylko ja odebralam te odpowiedz jako
                                              > delikatnie mowiac niegrzeczna w stosunku do pewnej grupy ludzi,ktora wedlug
                                              > admina nie umie juz poradzic sobie z jezykiem polskim tak dobrze jak zarzad gaz
                                              > ety.
                                              > po drugie jurku nie mam ochoty pisac gdzie kiedy mieszkam,ile mam paszportow i
                                              > dawac inne info na temat miejsca mego pobytu, dlatego tez nie widze powodow dla
                                              > ktorych cenzor gazety ma je tu wywlekac publicznie.

Wszystko fajnie, ale przecież sama pisałaś, że nie mieszkasz w Polsce. Jakoś
                                              jeszcze zrozumiałbym Cię, gdybyś swoje oburzenie wyraziła w ten sposób, że
                                              napisałabyś Siwej, że nic jej do tego, czy jesteś emigrantką, czy nie. Ty jednak
                                              napisałaś wyraźnie, że nie jesteś emigrantką i to mnie zdziwiło, bo jest to po
                                              prostu sprzeczne z tym, co wcześniej pisałaś.
                                              Inna sprawa, że ja też jestem emigrantem, ale nie obraziłbym się wcale, gdyby
                                              ktoś w dyskusji napisał mi np., że jeśli mieszkam poza krajem, to mogę czegoś
                                              nie wiedzieć. To rzecz naturalna przecież, że jak się nie mieszka w kraju, to
                                              nie wie się wszystkiego.
                                              Jura
                                              • Gość: poi Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... IP: *.aster.pl 17.12.09, 18:27
                                                jureek napisał:

> To rzecz naturalna przecież, że jak się nie mieszka w kraju, to
                                                > nie wie się wszystkiego.

chyba nie sugerujesz (patrzac nie wprost), ze gdy mieszka sie w kraju, to wie
                                                sie wszystko ? ;)
                                  • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 23:13
                                    siwa napisała:

> Nie zwróciłam się tak do Ciebie, zaczęło się od tego, że udawałaś, że
                                    > nie wiesz o czym mówię używając określenia Naród Wybrany. Przyjęłam
                                    > konwencję, że muszę Ci takie rzeczy wyjaśniać.
                                    >

nie udawalam tylko dalej nie wiem jaki narod jest wybrany przez gazete,bo nie
                                    mowimy o religii chyba, tylko o netykiecie,ktora ma byc rowna dla kazdego.
                                    jesli bedziemy mieli tu wybranych to tak nie bedzie. nie sadze bys wyjasnila mi
                                    powody dla ktorych uwazasz,ze nie mamy prawa oceniac twojej pracy i ew.
                                    stronniczosci w twoim cenzurowaniu.
                                    wszak nie ma ludzi nieomylnych a jesli za taka sie uwazsz,to tylko brak ci
                                    samokrytyki. wladza nigdy nie powinna uwazac sie za nieomylna bo to prowadzi do
                                    balwochwalstwa i wypaczen.
                                    • amamit Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 23:24
                                      Zakończ już to trzepanie piany Vicky. Dobrze wiesz, że Siwej chodziło o obsesję na temat Żydów. Ironicznie dała ci to do zrozumienia, zapominając, że ty wykorzystasz każde słowo przeciwko niej.
                                      Pociesz się tym, że mnie na Aqua długo nie zobaczysz-nie zamierzam marnować tam słów. To do dobra dla ciebie wiadomość. Zła jest taka, że będe zgłaszała każdy post, który będzie sie chociaż o to, o czym Siwa napisała, "ocierał".
                                      • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 23:32
                                        amamit napisała:

Zła jest taka, że będe zgłaszała każdy
                                        > post, który będzie sie chociaż o to, o czym Siwa napisała, "ocierał".

zla moze dla wybranych i ciebie bo kij ma dwa konce a z tego co widze to
                                        chamstwo rowniez.wlasnie o tym wybranstwie tu mowie,ze czas je skonczyc i rowno
                                        stosowac netykiete dla kazdego, inaczej mamy zabawe troli przy akompaniamencie
                                        cenzorow i tzw.selektywnych klikaczy jak ty.

forum.gazeta.pl/forum/w,13,104466788,104471571,Re_Wlasnie_jestem_banowany_powtornie_.html
                                        • amamit Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 23:47
                                          Już mnie wciągniesz w pyskówki. :)
                                          Tym bardziej tutaj.
                                    • jureek Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 11:32
                                      vicky17 napisała:

> nie udawalam tylko dalej nie wiem jaki narod jest wybrany przez gazete,

I dalej udajesz wariata, bo nie chodziło o żaden naród wybrany przez
                                      gazetę
                                      (to jest Twoje dopowiedzenie, lecz o naród wybrany, tak jak
                                      powszechnie definiowane jest to pojęcie.
                                      Jura
                                      • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 16:24
                                        jureek napisał:

> I dalej udajesz wariata, bo nie chodziło o żaden naród wybrany przez
                                        > gazetę
                                        > powszechnie definiowane jest to pojęcie.
                                        > Jura

pokaz mi punkt w konstytucji RP,ktory mowi na temat jakiegos narodu wybranego a
                                        potem mi wmawiaj swoje zwidy.
                                        poza tym siwa reprezentuje tu chyba prawo polskie i wedlug niego powinna ustalac
                                        swoje kryteria,a nie dawac mi swoje opinie cytujac opowiesci biblijne.
                                        • off_nick Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 16:32
                                          vicky17 napisała:

Biblia jest ponad Konstytucją RP, amerykańską również.
                                          • gini Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 16:39
                                            off_nick napisała:

> vicky17 napisała:
                                            >
                                            > Biblia jest ponad Konstytucją RP, amerykańską również.
                                            >
                                            > ta naturalnie, buddysci, rowniez maja sie stosowac do tego co w
                                            biblii,cos kiepsko z toba ostatnio off nickowa.
                                            • off_nick Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 16:51
                                              gini napisała:

Buddyzm nie jest religią, zaś sam Budda nigdy nie twierdził, że naucza religii, mówił zawsze, że naucza o cierpieniu i końcu cierpienia, a jego nauki miały mieć przede wszystkim praktyczne zastosowanie i służyć wyzwoleniu się od cierpienia.
                                              • gini Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 16:54
                                                off_nick napisała:

> gini napisała:
                                                >
                                                > Buddyzm nie jest religią, zaś sam Budda nigdy nie twierdził, że
                                                naucza religii,
                                                > mówił zawsze, że naucza o cierpieniu i końcu cierpienia, a
                                                jego nauki m
                                                > iały mieć przede wszystkim praktyczne zastosowanie i służyć
                                                wyzwoleniu się od c
                                                > ierpienia.
                                                >
                                                >

buddyzm dalam ci jako przyklad, ale moze wytlumacz swojej
                                                przyjaciolce ewuni perlistej i innym ateistom ,ze biblia jest ponad
                                                prawem.
                                          • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 16:46
                                            off_nick napisała:

> vicky17 napisała:
                                            >
                                            > Biblia jest ponad Konstytucją RP, amerykańską również.
                                            >
                                            >

cos podobnego,musze napisac o tym do mego senatora. poza tym nie wiedzialam,ze
                                            biblia jest rowniez ponad agora,milo to slyszec,ale wtedy musimy zaczac cytowac
                                            te 10 przykazan i tu widze problemy..bo musimy je stosowac rowno i to do
                                            wszystkich,a wtedy wybranstwo znika.
                                            • dana33 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 17:15
                                              nie znika, rochellina, nie znika..... te 10 przykazan to wlasnie dostaliscie od zydow.... :))))))))
                                        • jureek Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 17:46
                                          vicky17 napisała:

> jureek napisał:
                                          >
                                          >
                                          > > I dalej udajesz wariata, bo nie chodziło o żaden naród wybrany przez
                                          > > gazetę
                                          > > powszechnie definiowane jest to pojęcie.
                                          > > Jura
                                          >
                                          > pokaz mi punkt w konstytucji RP,ktory mowi na temat jakiegos narodu wybranego a
                                          > potem mi wmawiaj swoje zwidy.

Nie pomyliła Ci się aby konstytucja ze słownikiem języka polskiego? Konstytucja
                                          ma ustalać reguły językowe?
                                          Jura
                                          • vicky17 Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 17:55
                                            jureek napisał:

> Nie pomyliła Ci się aby konstytucja ze słownikiem języka polskiego? Konstytucja
                                            > ma ustalać reguły językowe?
                                            > Jura

nic mi sie nie pomylio,ale tobie zdaje sie pomylilo sie co,kto i gdzie ma tu
                                            reprezentowac.
                                            ps. slownik jezyka polskiego ma rozne definicje,co nie oznacza,ze jest on
                                            miarodajny w tym o CZYM tu rozmawiamy. tu nie chodzi o stylistyke tylko o tresc
                                            i po czesci o forme.
                                            poza tym musze konczyc gdyz jedna z adminek ma obiekcje co do ilosci moich
                                            wpisow,reszcie jak widac nie sa one tak skrupulatnie liczone.
                                      • Gość: . Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... IP: *.acn.waw.pl 17.12.09, 20:16
                                        jureek napisał:

> I dalej udajesz wariata,

Zrozum, Jurku, ona nie udaje.
                  • wariant_b Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 20:57
                    siwa napisała:
                    > Przepraszam, zapomniałam, że jako emigrantka...

Muszę przyznać, że ze sporym zażenowaniem to czytam.
                    Siwa, czy przypadkiem nie pomyliłaś swojej roli na Forum?
                    • siwa Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 21:03
                      Nie.
                      • wariant_b Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 21:10
                        siwa napisała:
                        > Nie.

A mogłabyś określić, na czym ona Twoim zdaniem polega?
                        • siwa Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 16.12.09, 21:20
                          Pozwolisz, że pozostawię Ci pole do domysłów.
                          • rusek11 lubie siwa 17.12.09, 01:53
                            da,da.
                            • siwa Re: lubie siwa 17.12.09, 12:29
                              Wszyscy obywatele są równi wobec prawa, ale niektórych zamyka się w
                              pomieszczeniach z kratami, bez możliwości wyjścia do sklepu, albo odbiera prawa
                              jazdy.
                              Widzisz w tym sprzeczność?
                              • rusek11 Re: lubie siwa 17.12.09, 13:54
                                szanowna pani siwa nie ma zadnej analogii miedzy nietykieta a prawem i tym
                                bardziej moderatorami/administracja a z kazdym z zawodow prawniczych.
                                i prosze nie mylic wyrok wydany przez niezawisly sad a subiektywna ocene oparta
                                na nieprecyzyjnych "regulanimach" i "nietykiet".

p.s. i tak pania lubie, chociaz pani kropka w mym sercu zawsze bedzie miala
                                pierwszenstwo. :)
                                • siwa Re: lubie siwa 17.12.09, 13:58
                                  Jak klient zdemoluje sklep, to go ochrona wyprowadzi.
                                  Są też knajpy z selekcją przy drzwiach, gdzie jeden wejdzie, a drugi nie...
                                  Sądzę, że decyduje właściciel sklepu, albo wynajęty wykidajło.
                                  • rusek11 Re: lubie siwa 17.12.09, 14:28
                                    zgoda, tylko ze klient bedzie mial wieksza chec porazrabiac w "lokalu" gdyz
                                    "wykidajly", wynajete przez wlasciciela, uprawiaja ten sam precedens notorycznie.
                                    internauta wchodzac na wasze strony automatycznie staje sie konsumentem, z
                                    powodu reklam, na dzien dobry.

w gruncie rzeczy masz racje, tylko ze jestescie tu tak samo jak internauci
                                    ludzmi z ulicy, a to by wskazywalo na to ze wam nie wolno wiecej.

• kropka Re: lubie siwa 17.12.09, 15:57
                                      rusek11 napisał:

> w gruncie rzeczy masz racje, tylko ze jestescie tu tak samo jak
                                      > internauci ludzmi z ulicy, a to by wskazywalo na to ze wam nie wolno > wiecej.

no masz rację. Nikomu nie wolno więcej.
                                      Czy spotkałeś gdzieś mój wpis, w którym wymyślam innym od a..., b..., c....
                                      d...., e...., f.... g.... itd aż do ż..., a nawet do dż... (nie wyłączając Y) ?
                                      Czy widziałeś gdzieś mój post, w ktorym cieszę się, że ktoś zmarł, dokonał
                                      zamachu terrorystycznego, uległ wypadkowi czy spotkała go jakaś inna tragedia?
                                      Czy spotkałeś mój post, w ktorym wychwalam obozy koncentracyjne, przerabianie
                                      ludzi na mydło albo wybicie jakiegoś narodu?
                                      Czy widziałeś gdzieś mój ten sam post powtórzony po 10 razy na kilkunastu forach?
                                      Czy widziałeś gdzieś mój post z wklejonym 2-metrowym artykułem bez podania autora?
                                      Czy widzialeś gdzieś mój post, w którym podaję imie, nazwisko itp dane osobowe
                                      innego forumowicza?
                                      Czy wreszcie, widziałeś mój post, w którym reklamuję swoją firmę?

Każdy ma prawo wyboru: pracy, znajomych, mieszkania, sposobu ubierania itp. I
                                      każdy ma prawo akceptowania pewnych rzeczy lub też nie. Moja babcia nie
                                      tolerowała swojego zięcia, a ja nie toleruję pająków. W związku z tym babcia nie
                                      zapraszała zięcia do siebie, a on się na siłę nie pchał. Ja wywalam każdego
                                      pająka z chałupy choćby na mróz. I wszystkie pająki w okolicy o tym wiedzą i
                                      mało który ryzykuje.
                                      Jeśli Agora ustaliła pewne zasady uczestniczenia w forum, to albo możemy je
                                      zaakceptowac i z forum korzystać, albo zrezygnowac i iść np na Onet. Jesli
                                      jednak mimo braku akceptacji warunków, przychodzimy i plujemy na dywan na środku
                                      portalu, to musimy się liczyć z tym, że nas wywalą. Choćby na mróz.
                                      Czy teraz jasne?

P.S. Tez Cię lubię :)

• rusek11 Re: lubie pania 17.12.09, 23:53
                                        > no masz rację. Nikomu nie wolno więcej.
                                        > Czy spotkałeś gdzieś mój wpis, w którym wymyślam innym od a..., b..., c....
                                        > d...., e...., f.... g.... itd aż do ż..., a nawet do dż... (nie wyłączając Y) ?
                                        > Czy widziałeś gdzieś mój post, w ktorym cieszę się, że ktoś zmarł, dokonał
                                        > zamachu terrorystycznego, uległ wypadkowi czy spotkała go jakaś inna tragedia?
                                        > Czy spotkałeś mój post, w ktorym wychwalam obozy koncentracyjne, przerabianie
                                        > ludzi na mydło albo wybicie jakiegoś narodu?
                                        > Czy widziałeś gdzieś mój ten sam post powtórzony po 10 razy na kilkunastu forac
                                        > h?
                                        > Czy widziałeś gdzieś mój post z wklejonym 2-metrowym artykułem bez podania auto
                                        > ra?
                                        > Czy widzialeś gdzieś mój post, w którym podaję imie, nazwisko itp dane osobowe
                                        > innego forumowicza?
                                        > Czy wreszcie, widziałeś mój post, w którym reklamuję swoją firmę?

nie smialo zasugeruje, moze moderatoram wolno mniej?
                                        wieksze poczucie odpowiedzialnosci, obowiazki sluzbowe i takie tam.

> Jeśli Agora ustaliła pewne zasady uczestniczenia w forum, to albo możemy je
                                        > zaakceptowac i z forum korzystać, albo zrezygnowac i iść np na Onet.

ciekaw jestem czy ktos z administracji agora zakomunikowal by internautam taki
                                        argument w roku 2001?
                                        wcale nie chce tu insynuowac ze z powodow reklamowych na poczatku istnienia tego
                                        forum moderacji nie bylo wcale, a ze dzis pojedyczny internauta jest dla "firmy"
                                        o wiele mniej wart niz na poczatku, ale czy ten argument "nie podoba to wynocha"
                                        nie brzmi troche cynicznie?
                                        tym bardziej ze to uczestnicy tegoz forum go tworza, administracja tylko
                                        posriedniczy i zarabia na nich.

Jesli
                                        > jednak mimo braku akceptacji warunków, przychodzimy i plujemy na dywan na środk
                                        > u
                                        > portalu, to musimy się liczyć z tym, że nas wywalą. Choćby na mróz.

administracja tez powinna sie liczyc z tym ze jesli bedzie traktowala
                                        forumowiczow instrumentalnie, to wtedy i internauci beda nie grzeczni.
                                        ale troche o sobie, z wielkim wysilkiem pomagam moderatoram w ich pracy, gdy
                                        moderator jest zajety, ma wolne, za duzo pracy, urlop i t.d., wtedy wkraczam do
                                        akcji i wyzywam od najgorszych rusofobow rodzaju wszelakiego, bo akurat w tej
                                        materii sa moi zamilowania:)

> Czy teraz jasne?

tak jest! :)

> P.S. Tez Cię lubię :)

mam nadzieje ze gdy bede nie grzeczny na forum, zyczliwy stosunek do mnie nie
                                        ulegnie zmianie. :)
                                  • wariant_b Re: lubie siwa 17.12.09, 16:50
                                    siwa napisała:
                                    > Jak klient zdemoluje sklep, to go ochrona wyprowadzi.
                                    > Są też knajpy z selekcją przy drzwiach, gdzie jeden wejdzie, a drugi nie...
                                    > Sądzę, że decyduje właściciel sklepu, albo wynajęty wykidajło.

Do właściciela sklepu raczej nie mamy się szans dobić.

Wynajęty wikidajło wyrzuca przypadkowych klientów i przygląda się,
                                    jak bezkarnie demolują nie jego przecież sklep. A klienci jak
                                    klienci - ci co chcieli coś kupić przestają przychodzić, ci co
                                    chcą sobie bezkarnie demolować stają się coraz zuchwalsi.
                                    Bo co im może zrobić wykidajło, który nie umie wyrzucać?
                                    Zaapeluje o rozsądek, przeczyta regulamin, opowie dowcip?
                                • giwi Re: rusku 17.12.09, 14:20
                                  rusek11 napisał:

> p.s. i tak pania lubie, chociaz pani kropka w mym sercu zawsze bedzie miala pierwszenstwo. :)

Lecę po Kropkę z dobrą nowiną. :-)))
                                  • rusek11 Re: rusku 17.12.09, 14:39
                                    prosze przekazac moje wielkie uklony. ;)
                                • hummer Dalibyście już spokój. 18.12.09, 19:46
                                  rusek11 napisał:

> szanowna pani siwa nie ma zadnej analogii miedzy nietykieta a prawem i tym
                                  > bardziej moderatorami/administracja a z kazdym z zawodow prawniczych.
                                  > i prosze nie mylic wyrok wydany przez niezawisly sad a subiektywna ocene oparta
                                  > na nieprecyzyjnych "regulanimach" i "nietykiet".
                                  >
                                  > p.s. i tak pania lubie, chociaz pani kropka w mym sercu zawsze bedzie miala
                                  > pierwszenstwo. :)

Czepiliście się, drobiazgowo netykiety, a netykieta, to zalecenia, a nie prawo.
                                  Samemu zauważacie, że od prawa są sądy.

Wesołych Świąt.
              • Gość: poi Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... IP: *.aster.pl 16.12.09, 21:33
                siwa napisała:

> > a myslalam,ze na forum nie ma wybrancow,tylko netykieta obowiazuje
                > tak samo
                > > kazdego? dziekuje,ze potwierdzilas moje obserwacje.
                >
                > Oczywiście, Twoje obserwacje są w 100% słuszne. Na forum nie ma
                > wybrancow,tylko netykieta obowiazuje tak samo kazdego.
                >

udzielasz rozbieznych odpowiedzi:
                forum.gazeta.pl/forum/w,299,103803593,103855876,Re_sonda_spamowanie_czy_nie_.html
              • roztoczansk.i Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 11:59
                Siwa napisała:
                Na forum nie ma
                wybrancow,tylko netykieta obowiazuje tak samo kazdego.

Przed świętami Siwa zaczyna dowcipy opowiadać ;)

Z moich obserwacji wynika, że tutejszym narodem wybranym są aesi, którzy regulamin i netykietę interpretują jak im w danej chwili jest wygodniej.

O Wiśle i o przemyśle
                Samotność

Roztocze - moje zdjęcia
                • gini Re: Dzięki Tobie Forum może być lepsze... 17.12.09, 12:05
                  cos w tym jest, bo p^rzed chwila wcielo watek eresa, juz nawet nie
                  pytam, w ktorym miejscu eres zlamal natykiete.
                  zamiast sie bawic w ciuciubabke moze lepiej zamknac to forum.
                  niby, tam nie ma cenzury niby, pisze sie na wlasna odpowiedzialnosc
                  a i tak wycina sie wg wlasnego widzimisie,po co sie oszukiwac.