januszekxxl 03.06.21, 19:47 Czy może jakaś wyższa władza przyjrzeć się działalności moderatorek na forum emama? One tam działają według własnego widzimisię a nie według regulaminu. Może czas zmienić moderatorki na jakieś bardziej uczciwe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
januszekxxl Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 06.06.21, 16:00 Czyli można sobie pisać skargi na moderację a i tak nikt z dyrekcji się tym nie przejmuje. Dobrze wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 10.07.21, 17:29 Tym razem dostałem krótkotrwałego bana. Zdążyłem wysłać maila. Było w ni między innymi zdanie: Moderatorki z forum emama mają taką metodę, że kasują po kilku dniach wpisy kogoś nielubianego w celu wywołania automatycznego bana. Czy tym razem też tak zrobiły? Można to jakoś sprawdzić? Czy moderatorki forum emama czytają ten wątek? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 10.07.21, 17:47 januszekxxl napisał: > Czy moderatorki forum emama czytają ten wątek? I czy dyrekcja czyta ten wątek? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 11.07.21, 00:02 januszekxxl napisał: > Zdążyłem wysłać maila. Było w nim między innymi zdanie: > Moderatorki z forum emama mają taką metodę, że kasują po kilku dniach wpisy > kogoś nielubianego w celu wywołania automatycznego bana. > Czy tym razem też tak zrobiły? Można to jakoś sprawdzić? Można, mając uprawnienia do administrowania danym forum (wtedy widzimy skasowane posty), lub samodzielnie - zapisując kopie lub zrzuty ekranu własnych postów i sprawdzając, czy jeszcze są, czy już zostały usunięte. Marrant twierdzi, że jest to normalne i tak ma być dla dobra wszystkich. Jeśli w ostatnim czasie nic się nie zmieniło, opiekunowie forów nie mają uprawnień do banowania użytkowników, a sposób z kasowaniem starych postów i skorzystaniem z pomocy automatu wydaje się znany od dawna. Na szczęście nie jest aż tak destrukcyjny, jak kasowanie postu wraz z gałązką. Nie wiem również, czy opiekunowie forum mają dostęp do maili kierowanych na forum@agora.pl, ale chyba nie - więc jeśli przyczyną skasowania była "życzliwość" innych użytkowników, to podejrzewałbym raczej nie aes-a, a zawodowego administratora - a ten ma dwa tygodnie czasu na reakcję na zgłoszenie, czyli odpowiedź na podanie o usunięcie czyjegoś postu. > Czy moderatorki forum emama czytają ten wątek? Czasami pojawiają się na FoF lub FoM pod oficjalnym lub prywatnym nickiem, ale sporadycznie - nie mają takiego obowiązku. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 11.07.21, 00:08 Przy okazji - chyba moderacja na ememie nie wygląda aż tak źle, skoro to forum cały czas się rozwija i z każdym rokiem pobija rekordy ilości opublikowanych postów. Gdyby moderacja była "skandaliczna" forum zwijałoby się, jak cała reszta forów redakcyjnych, a tymczasem przejęło rolę dawnego aquanetu i jest głównym miejscem wymiany poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Tu można pisać 11.07.21, 13:27 wariant_b napisał: > Przy okazji - chyba moderacja na ememie nie wygląda aż tak źle, skoro > to forum cały czas się rozwija i z każdym rokiem pobija rekordy ilości > opublikowanych postów. Gdyby moderacja była "skandaliczna" forum > zwijałoby się, jak cała reszta forów redakcyjnych, a tymczasem przejęło > rolę dawnego aquanetu i jest głównym miejscem wymiany poglądów. Ale Ty i Snajper to olewacie .Na E się robi bagno bo faceci piszą pod damskim nickiem . Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Tu można pisać 11.07.21, 15:39 taniarada napisał: > Ale Ty i Snajper to olewacie . A cóż ja mam do moderacji forów, poza tym, że narzekam na straszliwą nieporadność informatyczną administracji. Ktoś dwadzieścia lat temu zaczął pisać porządny program, nie dokończył i od tego czasu kompletny zastój. Czasem tylko jakieś nowe ozdobniki - nikomu do niczego niepotrzebne, a podstawowe braki jak były tak są. > Na E się robi bagno bo faceci piszą pod damskim nickiem. Może - ale na emamie jak dotąd nic nie napisałem, a i zaglądam tam sporadycznie, powiedzmy raz do roku. Wygląda na to, że dziewczyny dobrze sobie radzą. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Tu można pisać 11.07.21, 18:56 taniarada napisał: > Na E się robi bagno bo faceci piszą pod damskim nickiem . :D :D :D Wyobrażam sobie jak się czujesz, gdy pomyślisz, że twoje mające łapać za serce wpisy mogą trafiać nie do Ewy, tylko do Stefana. :D :D :D Już ci radziłem - nie używaj forów jako portali randkowych. S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Tu można pisać 12.07.21, 02:47 taniarada napisał: > Na E się robi bagno bo faceci piszą pod damskim nickiem . Tak, tak, taniocha. Coś czuję, że ten Twój wpis był do Stefana: "Może mnie kasować .Ale i tak wiem że jesteś kobietą moich marzeń." :D :D :D :D Co prawda jedną z wielu. Albo jednym z wielu. :D S. Odpowiedz Link Zgłoś
marrant Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 11.07.21, 17:12 Opcja automatycznego banowania jest na forum od dość długiego czasu wyłączona. Blokadę dostałeś ręcznie. Ode mnie. Jak sam zauważyłeś - krótką. Mam przedłużyć? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 11.07.21, 19:02 marrant napisała: > Opcja automatycznego banowania jest na forum od dość długiego czasu wyłączona. Dzięki za info o wyłączeniu automatu - niedawno zauważyłem, że odblokowała mi się możliwość pisania na forach "wrażliwych" zablokowana jesienią 2018 przez automat po wycięciu gałązki na FOF o sposobach blokowania nieudanego komunikatu RODO. Podejrzewałem już poważniejszą awarię bazy danych, a tu taka miła niespodzianka. Na szczęście mogę przestać zmieniać nick przy zmianie forum, bo często zdarzało mi się zapomnieć o przelogowaniu. Szkoda tylko tych użytkowników, których oryginalny nick został zablokowany z powodu braku aktywności i muszą pozostać przy zastępczym. Napiszę wyraźnie, może ktoś tu zajrzy: SPRAWDŹCIE SWOJE TRADYCYJNE NICKI!!! > Blokadę dostałeś ręcznie. Ode mnie. Jak sam zauważyłeś - krótką. Mam przedłużyć? Dobrze, że wiadomo kto zablokował konto. Jeśli żaden z nicków opiekunek emamy (iwoniaw, zona_mi) nie należy do marrant przepraszam w imieniu użytkowników niesłusznie podejrzewanych aes-ów, którzy imiennie firmują wszelkie akcje moderacji. Zresztą - im chyba też należałoby się prawo do krótkotrwałych banów na forach, którymi się opiekują - zwykle działają szybciej od administracji, więc użytkownik ma większe szanse domyślić się, za co został ukarany. Myślę, że zamiast straszyć kolejnym banem januszkaxxl, lepiej podziękować mu za wskazanie skutecznego sposobu reagowania w tego typu sytuacjach. Bez jego wątku nie wiedzielibyśmy o wyłączeniu automatu i dalej wieszali psy na aes-ach. Odpowiedz Link Zgłoś
marrant Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 11.07.21, 21:40 Brak blokady automatycznej nie oznacza amnestii(to nie blokada konta, a blokada pisania). Ostatnia amnestia była przy przenoszeniu bazy kont użytkowników w 2018. Była wtedy zresztą ogłaszana. Ad firmowania - od zawsze moc banowania mają np dyżurni i to nie jest tajemnica. AESi działają w naszym imieniu. Jeżeli chcesz na kimś wieszać zwierzaki, to możesz na mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 11.07.21, 22:57 marrant napisała: > Brak blokady automatycznej nie oznacza amnestii(to nie blokada konta, a blokada pisania). > Ostatnia amnestia była przy przenoszeniu bazy kont użytkowników w 2018. > Była wtedy zresztą ogłaszana. Czy zastanawiałaś się kiedyś, po co ludzie przychodzą na fora dyskusyjne? Podpowiem - po to, żeby dyskutować. Ganz egal czy uniemożliwia im się to z powodu zablokowania konta, czy przekroczenia limitów blokady automatycznej dla danego forum. Regulamin mówi: "Agora umożliwi Użytkownikowi zajęcie stanowiska wobec realizacji uprawnienia, o którym mowa w niniejszym punkcie." a więc pozwala się odwoływać, tylko że nikt nie informuje użytkownika od czego. Notabene, ostatnia amnestia była totalnym nieporozumieniem. Ktoś chyba zapomniał, że automat policzy sobie ponownie skasowane posty, blokada wróci szybciutko, a z konta znowu nie da się korzystać. > Ad firmowania - od zawsze moc banowania mają np dyżurni i to nie jest tajemnica. > AESi działają w naszym imieniu. Ponieważ to AES wykazany jest imiennie w opisie forum, to powiedziałbym raczej, że to anonimowa administracja działa w imieniu opiekunów forów i na ich konto. I nie od zawsze, bo pamiętam sprzed lat weekendowe zabawy z uganianiem się za "dowcipnym" użytkownikiem, którego nikt z dyżurnych nie miał uprawnień zabanować, a wkurzał wszystkich. Trzeba było czekać aż pojawi się siwa. > Jeżeli chcesz na kimś wieszać zwierzaki, to możesz na mnie :) Nie mam ochoty na nikim wieszać zwierzaków. Chcę być traktowany poważnie. Może poproś kogoś innego o kontynuowanie dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
marrant Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 11.07.21, 23:13 wariant_b napisał: > Notabene, ostatnia amnestia była totalnym nieporozumieniem. Ktoś chyba zapomnia > ł, > że automat policzy sobie ponownie skasowane posty, blokada wróci szybciutko, > a z konta znowu nie da się korzystać. To tak nie działa. Automat nie liczy postów usuniętych historycznie. Zresztą został wyłączony ze dwa lata temu. Chyba jeszcze jak ja zajmowałam się moderacją. > > Ad firmowania - od zawsze moc banowania mają np dyżurni i to nie jest taj > emnica. > > AESi działają w naszym imieniu. > > Ponieważ to AES wykazany jest imiennie w opisie forum, to powiedziałbym raczej, > że to anonimowa administracja działa w imieniu opiekunów forów i na ich konto. > I nie od zawsze, bo pamiętam sprzed lat weekendowe zabawy z uganianiem > się za "dowcipnym" użytkownikiem, którego nikt z dyżurnych nie miał uprawnień > zabanować, a wkurzał wszystkich. Trzeba było czekać aż pojawi się siwa. Ok - za mojej kadencji dyżurni mogli banować. To już będzie dekada. > > Jeżeli chcesz na kimś wieszać zwierzaki, to możesz na mnie :) > > Nie mam ochoty na nikim wieszać zwierzaków. Chcę być traktowany poważnie. > Może poproś kogoś innego o kontynuowanie dyskusji. Wątpię, by ktoś odpowiedział Ci bardziej merytorycznie ode mnie, ale jak sobie życzysz:) Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 12.07.21, 00:51 marrant napisała: > To tak nie działa. Automat nie liczy postów usuniętych historycznie. A dlaczego miałby nie liczyć? Dla zachowania spójności baz danych powinien liczyć posty oflagowane jako skasowane co najmniej przy każdej konserwacji bazy. Inaczej automat byłby niewiele wart, psułby się lub można by go było oszukiwać. Trochę czasu programowałem i projektowałem - tak bym tego nie zrobił. Zresztą twórcy forum zostawili możliwość ustawiania indywidualnych progów dla poszczególnych forów. Można było wyłączyć automat dla danego forum. Zdaje się, że fora pomocowe, w tym FOF i FOM, nie miały ustawionych limitów. > Zresztą został wyłączony ze dwa lata temu. Chyba jeszcze jak ja zajmowałam się moderacją. Chyba nie, bo jeszcze do niedawna automat nie pozwalał mi pisać na Religii ("wrażliwe") a nie przeszkadzał na innych, "normalnych", forach.Jeśli pamięć mnie nie zawiodła, bo kiedyś ktoś z administracji to podał - limity były 30 dla "wrażliwych", a standardowo 40. Śmiesznie było widzieć zdziwienie uczestnika, kiedy wątek przeniesiono na "Religię", a on nagle nie mógł kontynuować dyskusji, choć nigdy wcześniej na tym forum nie pisał. Kupa świetnie piszących osób została wycięta i zniechęcona do uczestnictwa w forum, bo po kilku latach pisania i obowiązującej niegdyś manierze wycinania nieregulaminowego postu wraz z gałązką trudno było nie przekroczyć tego limitu. Jeśli ktoś napisał kilkadziesiąt tysięcy postów, to udział, nawet przypadkowy, w jakiś pyskówkach musiał mu się zdarzyć. > Ok - za mojej kadencji dyżurni mogli banować. To już będzie dekada. Dobra decyzja, choć trochę ryzykowna, bo rozumiem, że dotycząca wszystkich forów włącznie z prywatnymi. Mogła pozbawić forum prywatne właściciela/administratora. > Wątpię, by ktoś odpowiedział Ci bardziej merytorycznie ode mnie, ale jak sobie życzysz:) Właśnie sprawdzam ową merytoryczność, bo ciągle coś mi się nie zgadza z empirią. A jakby nie kombinować, empiria jest bardziej miarodajna od teorii. Odpowiedz Link Zgłoś
marrant Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 12.07.21, 01:12 Systemów blokad jest kilka. To o czym piszesz, to dwie różne, wynikające z siebie rzeczy. 1 - można mieć blokadę pisania, która trwa od do. 2 - blokada pisania skutkuje oznaczeniem konta jako konta ekhm szkodliwego i to oznaczenie jest permanentne. Usuwa się je przy okazji amnestii, ale przywraca je kolejna czasowa blokada. Wszystkie fora mają opcję włączenia blokady pisania dla takich, historycznie zablokowanych, kont. To może być blokada na samo zakładanie wątków albo na pisanie w ogóle. To taki prosty mechanizm. (Btw - główny programista infrastruktury forum ciągle czasem coś robi dla forum. Jak obrażasz ludzi pracujących obecnie na forum, to jego trochę też) Przez możliwość banowania mam na myśli blokadę pisania. Blokada dostępu do konta dostępna jest tylko dla administracji. Właściciel f prywatnego ciągle może nim administrować. Dyżurni, to pracownicy ago. Wiedzą co robią. Nie powiedziałam, że ja zawsze i wszędzie odpowiem merytorycznie. Zwyczajnie nie zawsze mogę, bo wszystko co powiem zostanie wykorzystane przeciwko mnie (i forum i administracji). Stwierdziłam uczciwie, że raczej nikt nie odpowie ci bardziej merytorycznie ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 12.07.21, 09:06 marrant napisała: > Systemów blokad jest kilka. To o czym piszesz, to dwie różne, wynikające z siebie rzeczy. > 1 - można mieć blokadę pisania, która trwa od do. Chętnie sprawdzę - w związku z "odblokowaniem" się mojego konta na forach "wrażliwych", mam wolne do eksperymentów zapasowe konto awariant. Bądź tak dobra i zablokuj je powiedzmy do 14.07.2021 godz. 20.00 . Kiedy pojawiły się blokady czasowe podawany termin końca blokady nie działał lub ten drugi mechanizm zakładał równocześnie blokadę stałą. Z postu januszkaxxl (Tym razem dostałem krótkotrwałego bana.) wnoszę, że zostało to już poprawione. > 2 - blokada pisania skutkuje oznaczeniem konta jako konta ekhm szkodliwego > i to oznaczenie jest permanentne. Usuwa się je przy okazji amnestii, ale przywraca > je kolejna czasowa blokada. Czyli jak wyżej - użytkownik dostaje informację o blokadzie czasowej, a zakładana jest blokada permanentna? Czy nie przydałby się jakiś dokładniejszy opis? Opisy pomocowe są mocno nieaktualne, zresztą Regulamin również. Dobrze byłoby wiedzieć, za jakie grzechy grożą jakie sankcje. Co z dawną zmorą, czyli kasowaniem postów wraz z gałązką? > Wszystkie fora mają opcję włączenia blokady pisania dla takich, historycznie zablokowanych, > kont. To może być blokada na samo zakładanie wątków albo na pisanie e w ogóle. Co to jest historycznie zablokowane konto. Z wcześniejszych opisów wynika, że konto może być zablokowane czasowo lub permanentnie. Czy konto historycznie zablokowane to takie, które aktualnie nie jest zablokowane, ale kiedyś było? > (Btw - główny programista infrastruktury forum ciągle czasem coś robi dla forum. > Jak obrażasz ludzi pracujących obecnie na forum, to jego trochę też) Pozdrów go ode mnie. Chwalę go ciągle i nie mam żalu o niedomknięte opcje. Przy programowaniu jest to nieuchronne - system trzeba wdrożyć póki jest potrzebny. Wiem, że wiele testowanych rozwiązań nie zostało ostatecznie włączonych. Może pozwólcie mu robić również i to, co on sam uzna za przydatne. > Przez możliwość banowania mam na myśli blokadę pisania. > Blokada dostępu do konta dostępna jest tylko dla administracji. Jeśli użytkownik nie może w pełni korzystać z konta, czyli w szczególności pisać, to przestaje z niego korzystać i konto zostanie wyłączone jako nieużywane. > Nie powiedziałam, że ja zawsze i wszędzie odpowiem merytorycznie. > Zwyczajnie nie zawsze mogę, bo wszystko co powiem zostanie wykorzystane > przeciwko mnie (i forum i administracji). Zgadza się - ale wszelkie próby zbywania rozmówcy i odpowiedzi niemerytoryczne tym bardziej idą na konto administracji i twoje imiennie. Czasem lepiej powiedzieć, że się czegoś nie wie lub poprosić o pomoc głównego programistę infrastruktury forum. Niestety, szkoła siwej, że administracja nic nie wie, ale zawsze ma rację nie sprawdza się. > Stwierdziłam uczciwie, że raczej nikt nie odpowie ci bardziej merytorycznie ode mnie. Mam tę świadomość, dlatego dręczę cię pytaniami. Przy okazji więc od razu zapytam - czy nie dysponujesz przypadkiem opisem składni zapytań do wyszukiwarki. Do poprzedniej wersji udało mi się je wycyganić, w obecnej brakuje mi wielu (zapewne istniejących) opcji wyszukiwania. I czy nie dało by się przywrócić w wyszukiwarce tytułu wątku zastąpionego przez temat postu? Odpowiedz Link Zgłoś
marrant Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 12.07.21, 13:03 Zakładasz, że wszyscy wpadający w blokady, to dobrzy ludzie dostający je przypadkiem. Tak nie jest. To są spamerzy i notoryczni naruszacze regulaminu. Im więcej powiem o blokadach, tym łatwiej je ominąć (bo to oczywiście jest możliwe). Dlatego nie będę pisała dokładnie jak i w jakich warunkach one działają. Konkretne przypadki są rozpatrywane na forum@ na wniosek dotkniętego użytkownika. Użytkownik dostaje odpowiedzi na swoje pytania. Nie dostaje encyklopedii wszystkich funkcjonalności forum. >Czasem lepiej powiedzieć, >że się czegoś nie wie lub poprosić o pomoc głównego programistę infrastruktury forum. Przyjmujesz, że admin nic nie wie? Część z tych rozwiązań jest zaprojektowanych przeze mnie, część jeszcze przez mitycznego wymyśliciela forum (którego znam, który był moim szefem przez jakiś czas). Jest niewiele funkcjonalności forum, których nie znam. Zwyczajnie udostępnienie tej wiedzy na zewnątrz może być szkodliwe z punktu widzenia administracji i moderacji. Sama wolę odpowiedź "nie powiem" od białego "nie wiem", ale użytkownicy preferują jednak wersję siwej. >Przy okazji więc od razu zapytam - czy nie dysponujesz przypadkiem opisem składni >zapytań do wyszukiwarki. Do poprzedniej wersji udało mi się je wycyganić, >w obecnej brakuje mi wielu (zapewne istniejących) opcji wyszukiwania. Na życzenie nie. Mogę zapytać, ale nie teraz. To jest dość stary Solr z niewielkimi modyfikacjami. Nie kojarzę zmian składni, ale tu rzeczywiście mogę o czymś nie wiedzieć. >I czy nie dało by się przywrócić w wyszukiwarce tytułu wątku zastąpionego przez temat postu? Raczej nie. To dość duża modyfikacja bazy forum i bazy wyszukiwarki dla niewielkiej grupy użytkowników i dość skrajnej sytuacji edycji tytułu. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 12.07.21, 17:30 marrant napisała: > Zakładasz, że wszyscy wpadający w blokady, to dobrzy ludzie dostający je przypadkiem. Zakładem, że wszyscy korzystający z forum to zwyczajni ludzie, którzy świadomie założyli konto na gazeta.pl i zaakceptowali Regulamin. > Tak nie jest. To są spamerzy i notoryczni naruszacze regulaminu. To zmieńcie Regulamin tak, żeby jasno było określone naruszenie których jego punktów powoduje natychmiastowe zawieszenia konta bez możliwości logowania się na forach. Użyte w Regulaminie określenie "wielokrotnie naruszyły" jest bez sensu wobec kategorii osób, o których piszesz. > Im więcej powiem o blokadach, tym łatwiej je ominąć (bo to oczywiście jest możliwe)... Im lepiej użytkownik będzie wiedział czego mu na forum nie wolno, tym większa szansa, że będzie się starał tego przestrzegać. Nie warto doprowadzać do sytuacji, że będzie to ustalał metodą prób i błędów. A jeśli faktycznie macie luki w zabezpieczeniach i o nich wiecie - załatajcie jak najszybciej. Przyjęło się, że posiadanie konta z mocnym hasłem w serwisie, awaryjny zewnętrzny adres mailowy i numer telefonu wystarczają do poprawnej identyfikacji użytkownika. > Dlatego nie będę pisała dokładnie jak i w jakich warunkach one działają. Działają w takiej rzeczywistości prawnej, jaką mamy. RODO chroni dane osobowe w Internecie, ale nie wskazuje narzędzi do weryfikacji, czy są one prawdziwe. Nic nie poradzę na to, że formalnie nie wiecie, czy konto jan.kowalski, anna.n i kotprezesa to ta sama osoba, czy różne. > Konkretne przypadki są rozpatrywane na forum@ na wniosek dotkniętego użytkownika. Jeśli uda mu się ingerencję moderatora samemu zauważyć, ponieważ nie jest o niej informowany. Zapyta mailem za co usunęliście mu post, a wy odpowiecie, że za wielokrotne naruszenie Regulaminu. Konkretnie jakie? - bo posty były za krótkie. > Nie dostaje encyklopedii wszystkich funkcjonalności forum. Szkoda - kiedyś przynajmniej opracowano pomoc, gdzieś na dole strony jest nawet link. Użytkownik powinien znać wszystkie funkcjonalności forum dla poziomu "użytkownik" bo przecież dla niego było to pisane, więc pewnie po to, by z nich korzystał. > Przyjmujesz, że admin nic nie wie? Sprawdzam, bo jestem informatykiem. Mam z czym porównywać. > Część z tych rozwiązań jest zaprojektowanych przeze mnie... No właśnie - ale chyba nie dla mnie, jego użytkownika. Dla mnie od dłuższego czasu kolejne zmiany raczej ograniczają niż podnoszą funkcjonalność forum. > Na życzenie nie. Mogę zapytać, ale nie teraz. > To jest dość stary Solr z niewielkimi modyfikacjami. Nie, do starego akurat miałem rozpiskę. Nie wyglądało to na Solr. Mogłem pytać "ręcznie" zamiast korzystać z formatki wyszukiwania, a więc również o informacje, których w formatce nie ma. Będę wdzięczny, jeśli uda ci się zapytać i opublikować. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 13.07.21, 12:51 wariant_b napisał: > To zmieńcie Regulamin tak, żeby jasno było określone naruszenie których jego pu > nktów > powoduje natychmiastowe zawieszenia konta bez możliwości logowania się na forac > h. I jeszcze kasowanie postów na forum emama. Czasem wylatują w kosmos bez śladu a czasem: Post usunięty ze względu na łamanie prawa lub regulaminu. Moje posty na forum emama, nie łamiące prawa i regulaminu są czasem usuwane pod takim pretekstem. Dlatego uważam że moderacja na forum emama jest skandaliczna. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 13.07.21, 17:04 januszekxxl napisał: > I jeszcze kasowanie postów na forum emama. > Czasem wylatują w kosmos bez śladu a czasem: Post usunięty ze względu na łamanie... Moderator ma dwie możliwości - usunąć lub ocenzurować post. Dodatkowo może zaznaczyć, że operacja dotyczy również gałązki odpowiedzi. Jeśli post został ocenzurowany, to zamiast tytułu postu pokazuje się [...] i informacja, że post coś naruszał (ale nie co konkretnie - moderator nie może podać lub wybrać z listy powodu decyzji, czyli stosownego punktu Regulaminu). Fakt ingerencji cenzorskiej jest widoczny dla wszystkich, treść postu - nie. A że słowo "cenzura" wywołuje negatywne skojarzenia moderatorzy zwykli korzystać z kasowania - po poście nie zostaje wtedy żaden ślad, nie licząc dziwnego przebiegu dyskusji lub cytatów w nieusuniętych odpowiedziach. Osoby z uprawnieniami do administrowania forum (moderatorzy) widzą wszystkie posty, z usuniętymi włącznie. Tzw. "dobra praktyka" forów sugeruje, by treść usuniętego (ocenzurowanego) postu widział również jego autor - ale tak nie jest. Odwołując się od decyzji drogą mailową oczywiście nie możemy podać linku ani treści postu jeśli nie zabezpieczyliśmy ich sobie uprzednio, bo nie ma ich na ekranie. Również nie jesteśmy w stanie ocenić, czy podane mailowo uzasadnienie decyzji ma jakikolwiek związek z treścią postu, bo np. dyżurny mógł znaleźć niewłaściwy post lub nie wczytać się w kontekst, czyli przebieg wcześniejszej dyskusji. Pozostaje jeszcze kwestia gałązek - odpowiadając na nieregulaminowe (co się później, czyli po decyzji moderatora, okazuje) posty, twój post może zostać usunięty wraz z tym wcześniejszym, który np. zawierał wspomniane "spierdalaj". Albo i bez niego, jeśli ktoś uzna twoją odpowiedź za obraźliwą i zgłosi ją mailowo do administracji, a ta przyzna mu rację nie czytając innych, wcześniejszych wypowiedzi. Niestety na forum jest sporo osób, które wszczynają awantury, a potem skarżą. Często przywoływana Netykieta, czyli zbiór dobrych praktyk dla użytkowników ma swoją drugą stronę czyli zbiór dobrych praktyk dla zarządzających serwisami. Odnoszę wrażenie, że chyba nie bardzo jest on znany naszej administracji. Stąd odczucie, że moderacja sprawia wrażenie chaotycznej i uznaniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 13.07.21, 12:42 marrant napisała: > 1 - można mieć blokadę pisania, która trwa od do. OK, tylko niech ta blokada pisania ma konkretną datę a nie na przykład: Masz zakaz pisania do 34:48. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Proszę Cię 11.07.21, 20:24 marrant napisała: > Opcja automatycznego banowania jest na forum od dość długiego czasu wyłączona. > Blokadę dostałeś ręcznie. Ode mnie. Jak sam zauważyłeś - krótką. Mam przedłużyć > ? Piękna broniłaś mnie przed storimą .Obroń mnie przed stavros2002.Fajnie że żyjesz..Jesteś tu najważniejsza Januszek przegina . Odpowiedz Link Zgłoś
marrant Re: Proszę Cię 11.07.21, 21:33 forum@agora.pl - daj linki, opisz przykłady i loginy. Dyżurny się tym zajmie. Przemyśl też może co takiego piszesz, że ściągasz na siebie kolejnego antyfana... Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Proszę Cię 12.07.21, 13:14 marrant napisała: > forum@agora.pl - daj linki, opisz przykłady i loginy. Dyżurny się tym zajmie. > Przemyśl też może co takiego piszesz, że ściągasz na siebie kolejnego antyfana. > .. Piękna on mnie ściga od lat pod zmiennym nickiem .Zazwyczaj nie jęczę na moderacji .Nie mam czasu na przesyłanie linków .Tak się dzieje gdy zakładam wątki.Wczoraj na E mój wyleciał w kosmos .Zresztą nie ma sprawy.Staram się pisać by nikogo nie obrazić.Fajnie że jesteś.Życzę Ci dużo zdrowia i wytrzymałości. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 13.07.21, 13:13 marrant napisała: > Blokadę dostałeś ręcznie. Ode mnie. Jak sam zauważyłeś - krótką. Mam przedłużyć? Za co dostałem blokadę? Możesz podać jakiś powód? A przedłuż. Tylko uzasadnij gdzie łamałem prawo lub regulamin. A wszystkim nickom, piszącym do mnie "spierdalaj" lub tym podobnie mnie obrażających na forum emama też dasz bana? Bo moderatorki forum emama jakoś tego nie zauważają i nie reagują. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 13.07.21, 13:35 januszekxxl napisał: > marrant napisała: > > Blokadę dostałeś ręcznie. Ode mnie. Jak sam zauważyłeś - krótką. Mam prze > dłużyć? > > Za co dostałem blokadę? Możesz podać jakiś powód? > A przedłuż. Tylko uzasadnij gdzie łamałem prawo lub regulamin. > A wszystkim nickom, piszącym do mnie "spierdalaj" lub tym podobnie mnie obrażaj > ących na forum emama też dasz bana? Bo moderatorki forum emama jakoś tego nie z > auważają i nie reagują. A tak mi się przypomniało. Dlaczego dałeś mi blokadę na forum emama? Sam zauważyłeś że łamię prawo i regulamin, czy moderatorki tego forum ci tak napisały i poprosiły o blokadę dla mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 01.08.21, 12:05 Czy ktoś z zawodowej administracji może podać w jaki sposób złamałem prawo lub regulamin? januszekxxl [...] 01.08.21, 11:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. forum.gazeta.pl/forum/w,567,172126116,172126116,W_sierpniu_odpoczne_od_forum.html?p=172126458 Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 01.08.21, 14:27 Założyłem wątekt na forum emama pod tytułem: Dlaczego tu jestem? Wątek został skasowany. Wiadomość o podanym numerze nie istnieje lub została skasowana. forum.gazeta.pl/forum/w,567,172127138,172127138,Dlaczego_ja_tu_jestem_.html Na jakiej podstawie został skasowany ten wątek? Łamał prawo lub regulamin, czy moderatorki skasowały go według własnego widzimisię? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 11.10.21, 14:38 Niektóre emamy czytają forum o moderacji. Dlatego wkleję tu treść email, który dzisiaj wysłałem do zawodowej administracji. -------- 14:05 (30 minut temu) do forum-agora Ponieważ moderatorki forum emama nie reagują na zgłoszenia, zgłaszam nieregulaminowy post tu. "Wiem, że jesteś pierdolnięty, januszku, nie musisz więc tego w każdym swoim poście jeszcze podkreślać. Tak, tępaczku, bo ta znajoma nie miała nic innego do roboty, tylko zmyślać." forum.gazeta.pl/forum/w,567,172482343,172482343,Dziekuje_dziewczyno.html?p=172493750 Poza tym zmieniły taktykę i teraz niektóre moje posty kasują bez śladu i komunikatu że złamałem prawo lub regulamin. Chodzi o wątek forum.gazeta.pl/forum/w,567,172482343,172482343,Dziekuje_dziewczyno.html?so=0 Zawodowi administratorzy podobno widzą skasowane posty, więc mam prośbę. Proszę o sprawdzenie czy moje wpisy w podanym wątku, łamały prawo lub regulamin. Jeśli tak, to proszę o ukaranie mnie. Jeśli nie, to proszę o ukaranie moderatorek. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 16.10.21, 20:55 I znów moderatorki forum emama, kasują posty w żaden sposób nie łamiące prawa ani regulaminu. forum.gazeta.pl/forum/w,567,172523924,172523924,Zdjecie_hanby.html?p=172523937 Odpowiedz Link Zgłoś
magdamajak Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 18.10.21, 20:43 No ale czego Ty się spodziewałeś po lewackim forum na wyborczej?! Jak nie myslisz jak oni, to nie jesteś godzien. Wrzuć na luz, mnie zablokowały na chyba tydzień, wysłałam im prawie 200 maili, mam nadzieję, że choć trochę pr,yblokowałam skrzynkę 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 20.10.21, 13:28 Znów jakieś kombinacje. Założyłem wątek na forum emama a ten został przeniesiony na forum eZabawy. Która moderatorka ma takie możliwośći przenoszenia? Zawodowa administracja chyba widzi te przenoszenia? I potrafi wytłumaczyć, jak to jest możliwe? Forum eDziecko edziecko eZabawy Budzik a zasięg ręki a normalność januszekxxl 20.10.21, 13:01 W nawiązaniu do wątku: Mocny sen forum.gazeta.pl/forum/w,567,172544727,172544727,Mocny_sen.html Kto normalny stawia budzik w zasięgu ręki? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 06.11.21, 15:43 Czy ktoś wreszcie zrobi porządek z moderacją na forum emama? W wątku "śmierć na placu zabaw.", moje pisy w żaden sposób nie łamiące prawa ani regulaminu by kasowane czterokrotnie. forum.gazeta.pl/forum/w,567,172634754,172634754,smierc_na_placu_zabaw_.html Potem mój wpis został cudownie przywrócony. Ale moje żądanie nadal jest kasowane. Wstydzą się moderatorki przyznania do błędu? Administracja przecież widzi skasowane wpisy i może ocenić czy były zgodne z prawem i regulaminem, czy nie januszekxxl Re: śmierć na placu zabaw. 06.11.21, 15:24 januszekxxl napisał: > shumarii napisała: > > Przed chwilą! Gromadka dzieci bawiła się na placu zabaw. Gdzieś na uboczu > studz > > ienka kanalizacyjna, przez którą przebiega dziecko. W pewnym momencie pły > ta pęka, chłopiec znika pod wodą. > > > Chłopiec znika pod wodą? > Studzienki kanalizacyjne nie są wypełnione wodą. Wymyśl bardziej realną histor > yjkę. O, jednak da się przywrócić skasowane posty. Czyżby moje żądania, które zostały skasowane tak podziałały? Żądanie brzmiało tak: I nie proszę a żądam od moderatorek, żeby czwarty raz nie kasowały mojego postu nie łamiącego prawa ani regulaminu. Może przyszedł czas na na zmianę moderatorek? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 16.11.21, 17:51 Proszę zawodową moderację o sprawdzenie, które moje wątki i posty, skasowane na forum emama, były nieregulaminowe. Być może moderatorki forum emama popstępują nieregulaminowo? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 05.12.21, 02:08 I znów mój wątek nie łamiący prawa ani regulaminu został skasowany. forum.gazeta.pl/forum/w,567,172804623,172804623,Dowod_dla_niewierzacej.html Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 14.12.21, 17:19 No i znów kasowanie według widzimisię moderatorek. forum.gazeta.pl/forum/w,567,172861204,172861204,Przestalo_syczec.html?p=172861243 Niech administracja zrobi wreszcie porządek z tymi moderatorkami. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 14.12.21, 17:33 No i znów. forum.gazeta.pl/forum/w,567,172861204,172861204,Przestalo_syczec.html?p=172861372 Ja już nie mam nerwów do tych moderatorek Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Skandaliczna moderacja na forum emama 21.12.21, 12:43 I znów moderatorki przenoszą moje wątki na oślą ławkę albo kasują bez śladu. Przeniesione na oślą: forum.gazeta.pl/forum/w,396,172884070,172884070,Najbardziej_lubiany_forumowicz.html forum.gazeta.pl/forum/w,396,172900006,172900006,Najbardziej_nielubiany_forumowicz.html Skasowane bez śladu: forum.gazeta.pl/forum/w,567,172900092,172900092,Najbardziej_lubiana_lub_nielubiana_moderatorka.html Odpowiedz Link Zgłoś