Dodaj do ulubionych

Spisywanie danych przez agenta nieruchomości

IP: *.sgh.waw.pl 13.11.09, 10:27
Agencje nieruchomości przed oglądaniem mieszkania spisują mnie z
dowodu i danych, a ja musze podpisac klauzulę. Czy takie spisywanie
z dowodu jest prawnie dozwolone ? Ja nie chce sie dawać legitymować,
żeby ktoś brał ode mnie moje dane z dowodu osobistego. W końcu to
nie policja. czy mozna tego uniknąć ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Leoś Re: Spisywanie danych przez agenta nieruchomości IP: 193.243.147.* 13.11.09, 10:58
      Zgodnie z przepisami o ochronie danych osobowych jest to dopuszczalne jeśli ma
      związek np ze świadczoną usługą. Po wykonaniu usługi (sprzedaży) agent jest
      zobowiązany usunąć Twoje dane osobowe.
      Oczywiście możesz odmówić gromadzenia przez agenta Twoich danych, a on może w
      związku z tym odmówić pośrednictwa :). Podobnie jak w banku, salonie gsm itd...
      • Gość: M. Re: Spisywanie danych przez agenta nieruchomości IP: *.sgh.waw.pl 13.11.09, 11:22
        Ale wchodząc do sklepu nikt nie chce ode mnie moich danych włącznie
        z nr dowodu os., miejscem zamieszkania itd. PRZED obejrzeniem
        towaru !
        • Gość: Leoś Re: Spisywanie danych przez agenta nieruchomości IP: 193.243.147.* 13.11.09, 11:35
          Napisałem "jeśli jest to związane z transakcją". Do kupna bułki nie potrzebujesz
          PESEL, ale już do kupna samochodu tak. Poza tym jeśli pośrednik ogląda
          mieszkanie to chyba z zamiarem (Twoim i jego) zawarcia umowy. A w umowie powinny
          znaleźć się te rzeczy (choć nie muszą), a to z tego powodu, że łatwiej dochodzić
          swoich praw w sądzie :). Pamiętaj, że umowa też może być słowna i wtedy zebrane
          informacje o Tobie plus świadek też mogą wystarczyć w sądzie
          • Gość: M. Re: Spisywanie danych przez agenta nieruchomości IP: *.sgh.waw.pl 13.11.09, 11:40
            No PRZED transakcją to bym sie zgodziła. Ale wszyscy agenci chca
            moich danych PRZED drzwiami mieszkania - przed obejrzeniem bułki.
            Więc pytam: jakim prawem ?
            • Gość: miła Re: Spisywanie danych przez agenta nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 11:53
              Pośrednik musi się wytłumaczyć przed sprzedającym komu pokazał
              mieszkanie .Musi mieć też dane aby sprawdzić w księgach wieczystych
              czy jednak nie kupiłaś mieszkania poza jego plecami.
              I taka proza życia : do mieszkania ktoś się włamał i co pośrednik
              powie "nie wiem kto był w mieszkaniu , z którego skradziono cenne
              obrazy? Przy sprzedaży domów w których do wydania nabywcy znajdują
              się bardzo wartościowe np. meble, bibeloty o wartości muzealnej itp
              wylegitymowanie oglądającego to konieczność.
              Aby uniknąć takiego rozdawania swoich danych wybierz JEDNEGO
              pośrednika podpisz z nim umowę na pośrednictwo w nabyciu
              nieruchomości i niech Ci szuka tego czego oczekujesz.
              • Gość: M. Re: Spisywanie danych przez agenta nieruchomości IP: *.sgh.waw.pl 13.11.09, 12:25
                Ale takie szukanie przez jednego posrednika może trwac przynajmniej
                2 lata. Jak kilku nie jest w stanie znaleść mieszkania.. Poza tym
                przy oglądaniu jest własciciel mieszkania, więc chyba widzi czy coś
                ginie czy nie. Mnie wchodząc do sklepu nikt nie legitymuje z
                przeświadczeniem, że ze sklepu mogę coś zwinąć.
                • Gość: miła Re: Spisywanie danych przez agenta nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 14:03
                  Szukanie 2 lata????Może nie wiesz czego chcesz? A swoją drogą skoro
                  szuka 10 pośredników to tak jakby nie szukał nikt. Ale to Twój
                  problem.

Ale czytaj ze zrozumieniem: nie mówię ,że ktoś coś zabierze w
                  trakcie oglądania ale np. włamanie po 2- 4 dniach? Wchodząc do
                  sklepu od razu jesteś monitorowana - niestety.Chyba już we
                  wszystkich sklepach są kamery.

NIe skomengtowałas tego ,że możesz kombinować za plecami pośrednika.
                • Gość: Leoś Re: Spisywanie danych przez agenta nieruchomości IP: 193.243.147.* 13.11.09, 14:06
                  Oj ja też nasłuchałem się dużo złego o pośrednikach. Ale na pewno jest w tej
                  grupie wielu (no kilku) uczciwych (podobnie jest z prawnikami sic!).
                  Pośrednik żyje ze swojej pracy, a jego pracą jest pośrednictwo, a nie praca
                  charytatywna...
                  To jest podobnie jak Ty byś ogłosiła konkurs na namalowanie Twojego portretu, a
                  potem dała nagrodę tylko jednemu malarzowi.
                  Co pozostali mają z tego ? - obrazy im zabierzesz, bo na nich jesteś....
      • Gość: crown Re: Spisywanie danych przez agenta nieruchomości IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.22, 21:02
        Przeciez to jest patologia. Czy w salonie gsm, w banku lub w auto-komiesie podpisujesz umowe wraz z podawaniem swoich danych z dow. osob. podczas tylko pozyskiwania informacji o ofercie tych podmiotow? No chyba nie wiec po co te brednie?
    • Gość: mm Re: Spisywanie danych przez agenta nieruchomości IP: 89.167.38.* 13.11.09, 15:11
      Nie chcesz udostępniać swoich danych po kupuj sama bez pośrednika, po co to halo!!
      • decort Re: Spisywanie danych przez agenta nieruchomości 13.11.09, 20:38
        podpisując z kimś lub z instytucją, jakakolwiek umowę musisz wiedzieć z kim ją
        podpisujesz (pośrednik także), nie bierzesz danych na oświadczenie: "nazywam się
        Jan Kowalski, mieszkam w Zabrzu", prawda? Pośrednikom wolno przetwarzać Twoje
        dane, zgodnie z Ustawą o Ochronie danych osobowych, muszą je jednak odpowiednio
        zabezpieczyć; legitymowanie? Nie musisz dawać pośrednikowi dowodu do ręki,
        możesz pokazać dowód umożliwiając odczytanie i spisanie danych. Pośrednika też
        możesz "wylegitymować", każdy licencjonowany posiada legitymację ze zdjęciem, a
        każdy jego asystent bez licencji posiada dowód osobisty oraz powinien posiadać
        upoważnienie od nadzorującego go pośrednika do działania w swoim imieniu. Od
        pośrednika nie kupujesz bułki, w ogóle niczego od niego nie kupujesz, zlecasz mu
        usługę i tego dotyczy ta umowa, w którą wpisuje Twoje dane, a nie kupowania czegoś.
        • Gość: sp_zoo Re: Spisywanie danych przez agenta nieruchomości IP: *.koscierzyna.vectranet.pl 14.11.09, 09:42
          bzdury piszecie,
          problem w tym, że pośrednicy chcą pobierać dwie prowizje,
          zarówno od sprzedającego i od kupującego,
          chcą być bardziej zabezpieczeni aby kupujący nie uchylił się od płacenia prowizji,
          jeśli zadowolą się prowizją tylko od sprzedającego...
          ...to po co pesel od kupującego przed oglądaniem nieruchomości?
          w takiej sytuacji kupujący poda pesel i okaże dowód przed transakcją...
          • Gość: M. Re: Spisywanie danych przez agenta nieruchomości IP: *.sgh.waw.pl 16.11.09, 10:23
            No więc o to mi chodziło... dam dowód osobisty jak zechcę kupić
            mieszkanie.
            • Gość: Leoś Re: Spisywanie danych przez agenta nieruchomości IP: 193.243.147.* 16.11.09, 11:21
              Ależ oczywiście - nikt nie ma żadnych zobowiązań... Ani ty nie musisz korzystać
              z usług pośrednika, ani pośrednik dla Ciebie pracować - wolna wola. Nie podobają
              Ci się delikatesy - to kupuj w Tesco (nie obrażam tej sieci ale wiadomo kto
              kupuje w Anglii w tych sklepach).
              • Gość: Kto Re: Spisywanie danych przez agenta nieruchomości IP: *.in-addr.btopenworld.com 19.11.09, 12:53
                Kto kupuje w Tesco? Tesco to najwieksza siec sklepow UK.
                • Gość: obserwator Jak to kto kupuje w Tesco.... IP: 193.243.147.* 19.11.09, 13:02
                  kupują głównie murzyni, Chińczycy, no i.... pracujący na wyspach Polacy
                  (oczywiście piszę to bez uprzedzeń rasowych, tylko z obserwacji..)
            • Gość: miła Re: Spisywanie danych przez agenta nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.09, 11:23
              pośrednik pokazując Ci mieszkanie świadczy usługę polegającą na
              podejmowaniu czynności w celu zawarcia umowy nabycia/ tak to wynika
              z ustawy o gospodarce nieruchomościami/ i winien mieć umowę na
              piśmie a do tego potrzebne są dane osobowe.

NIe chcesz podawać danych, nie chcesz płacić / bo o to Ci chodzi a
              nie o ochronę danych osobowych/ to nie korzystaj z usług pośrednika.
              Życzę powodzenia w pooszukiwaniach - kupujący nie płaci- a więc
              szuka 2 lata .
              • olaboga1111 Re: Spisywanie danych przez agenta nieruchomości 17.11.09, 00:16
                Nawet jeśli kupujący nie płaci prowizji to umowa musi być spisana-to jedyny
                dowód na to że oglądałaś mieszkanie-inaczej sprzedający nie musiałby zapłacić
                prowizji.

Pamiętaj o tym że nie na kazdym mieszkaniu jest wyłączność.
    • Gość: Żal Agenci nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.15, 11:55
      Ja tak czytam te wszystkie wpisy to czas spojrzeć prawdzie w oczy, jeżeli ktoś szuka mieszkania bo naprawdę potrzebuje to zazwyczaj sam odnajduje oferty pod, które już uczepił się jakiś agent :/ W większości biur przynajmniej w mojej miejscowości obie strony płacą 2,5% agentowi... ja się pytam za co ?? za to że przez góra 15 min ogląda z potencjalnym kupującym mieszkanie, które SAM kupujący sobie znalazł, SAM kupujący szukał, SAM kupujący podejmował kontakt- A agent tylko odebrał telefon, postraszyła papierkami i umówił datę spotkania - jego rola kończy się na spisaniu umowy z danymi i czychaniu na klienta i na ich % ze sprzedaży ZA NIC !!! To nie są w większości ich mieszkania, nie mają głosu jeśli chodzi o cenę tak naprawdę stoją tam takie sieroty i czekają na prowizję. Jest to śmieszne :/ Dziwie się ludziom którzy wystawiają mieszkania na sprzedaż przez biuro bo z pewnością będą czekać dłużej na sprzedaż niż ci którzy sprzedają sami :/
    • mecenas_warszawa Re: Spisywanie danych przez agenta nieruchomości 17.02.15, 21:46
      Jaką klauzulę musi Pan/Pani podpisywać ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka