Dodaj do ulubionych

mam gotówkę - biura proponują lokatorskie

IP: *.toya.net.pl 04.03.10, 11:48
posiadam pewna ilość gotówki
na mieszkanie własnościowe o jakie mi chodzi nie starczy
ale w burach nieruchomości (wszystkich) proponują mieszkania
spółdzielczo-lokatorskie (z możliwością wykupu za kilka złotych)
trzeba po prostu mieć gotówkę (nie kredyt) i można stać się najemcą takiego
mieszkania i od razu złożyć wniosek o wykup (wszystko razem wychodzi sporo taniej)

jak to wygląda pod względami prawnymi i jak w praktyce ?
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: mam gotówkę - biura proponują lokatorskie 04.03.10, 11:55
      nie wiem jakie to biura proponują, bo 90% firm trzyma się z daleka
      od takich transakcji...
      czemu?
      bo najemca lokalu gminnego albo spółdzielca mieszkającyw w lokalu o
      statusie lokatorskim - nie ma prawa obracać swoim prawem..
      Konstrukcje prawne porzoumień są ułomne, to niby konspektatywy,
      jakieś weksle, pożyczki - w sumie w jakiejś mierze czynności
      pozorne - dobrzy notariusze też tego nie robią...
      jeep
      • Gość: aniu Re: mam gotówkę - biura proponują lokatorskie IP: *.toya.net.pl 04.03.10, 12:04
        no właśnie już dwie znajome osoby to zrobiły w ostatnim czasie i już maja
        mieszkania spółdzielczo własnościowe
        od nich dostałam namiary na biura
        ale ponieważ nieufna jestem poszłam do jeszcze kilku biur (w sumie odwiedziłam
        już 8)
        i wszędzie to samo: nie ma z tym problemu: dysponują takimi mieszkaniami
        • Gość: ala Re: mam gotówkę - biura proponują lokatorskie IP: 89.167.38.* 04.03.10, 12:18
          > i wszędzie to samo: nie ma z tym problemu: dysponują takimi mieszkaniami

To o co ci chodzi, jeśli to takie pewne to w to wchodź. Twoje ryzyko, a ryzyko jest!
          • Gość: aniu Re: mam gotówkę - biura proponują lokatorskie IP: *.toya.net.pl 04.03.10, 12:21
            właśnie chce się dowiedzieć jakie jest ryzyko ? i z czym związane ?
            dlatego pytam jak to wygląda w praktyce ? po kolei ?

gdyby ktoś już ze znajomych tego nie robił w ogóle bym się tym nie
            zainteresowała, a tak jest to pewna alternatywa i możliwość
          • Gość: aniu Re: mam gotówkę - biura proponują lokatorskie IP: *.toya.net.pl 04.03.10, 12:25
            a najbardziej chcę sie dowiedziec jak to wygląda
            mam gotówkę
            mieszkanie mi się dajmy na to podoba
            i co dalej ?
            tak w kolejnosci chronologicznej

moze ktos wie ??

ryzyko jak podejme trudno, ale chciałabym znać cały "proces" w kolejności
            • jeepwdyzlu Re: mam gotówkę - biura proponują lokatorskie 04.03.10, 12:39
              pytasz ludzi którzy sie trzymaja z daleka od tego...
              ale ok
              masz gotówkę
              dajesz ją właścicielowi spółdzielczego własnościowego prawa do
              lokalu. Ten wpłaca na konto spółdzielni wkład budowlany. To czasami
              kilkadziesiąt tysięcy złotych. Potem skłąda wniosek o
              przeksztłcenie. Czeka kilka miesięcy. Po przekształceniu -
              sprzedaje...
              wczesniej podpisujesz umowę w której określasz cenę, terminy..
              I ta umowa jest psu na budę - bo Twój kontrahent nie ma prawa jej
              podpisywać - chociaż wszyscy udają, że może..
              Twoje pieniądze są niezabezpieczone (jasne - może zaproponują Ci ze
              podpisze weksel - zapytaj ile odzyskali wierzytelnosci z weksla...)

Istnieje oczywiście możliwość, że wkład budowlany jest wniesiony -
              pytam zatem czemu nie przekształcają BEZ Ciebie i nie sprzedaja jak
              każdw spółdzielcze własnościowe? Otóz zapewne są zaległości
              czynszowe idące w dziesiatki tysięcy złotych...
              Tak czy siak - chca Twoich pieniedzy ZANIM złożą wniosek.
              Jest ryzyko - jest zabawa. Nie twierdzę, że nie ma takich
              transakcji..
              Są - zapewne tysiące rocznie.
              Ale też sa tysiące osób rozczarowanych. Możesz stracić wniesione
              środki, mogą Ci potem zmienić cenę, może sie wszystko wydłużyc np do
              pół roku... Moga wykupić mieszkanie a sprzedac komuś innemu... A Ty
              nie masz w ręku dobrych zabezpieczeń...
              Tylko tyle i aż tyle..
              I pamiętaj, że na rynku są setki firm i osób zyjących z takich
              transakcji..
              Przetestuj, czy sprzedający wie, że ma obowiązek podatkowy po
              sprzedaży... Nie , nie , wystarczy że sięm kupi cos innego - ktos
              zakrzyknie - założę się o każdą sumę.. Tak? Za te same pieniądze
              które uzyska ze sprzedazy mieszkania? Przecież nie po to sprzedaje,
              żeby kupić coś za taką sama kwotę... Rozumiesz?

jeep

• Gość: aniu Re: mam gotówkę - biura proponują lokatorskie IP: *.toya.net.pl 04.03.10, 12:52
                dzieki
                mnie więcej rozumiem
                z tym ze czas oczekiwania jakoś krótki jest
                koleżanka miała tak:
                człowiek z biura porozmawiał z nią czego ona oczekuje i po kilku dniach
                zadzwonił ze takie coś ma, ona pojechała obejrzeć, odpowiadało.., dostała klucze
                by sobie pomierzyć wszystko i zaplanować remont
                oczywiście że mieszkanie było zadłużone !! ale łącznie ze wszystkim i tak wyszło
                sporo taniej
                i od tego czasu minęło 3 tygodnie gdy sie na dobre wprowadziła !! i koleżanka
                była już członkiem spółdzielni mieszkaniowej, i złożyła wniosek o wykup mieszkania

też to dale mnie dziwne
                dlatego pytam
                skoro to takie powszechne
                biura nawet przez telefon mówią że to możliwe i że posiadają takie mieszkania

sama nie wiem co mysleć

• Gość: aniu Re: mam gotówkę - biura proponują lokatorskie IP: *.toya.net.pl 04.03.10, 12:56
                  ale to sytuacja była taka:
                  ze koleżanka najpierw została członkiem spółdzielni, najemną tego mieszkania
                  i ona sama już załatwiała sprawy z wykupem

także nie dawała nikomu pieniędzy na wykup wcześniej

• jeepwdyzlu Re: mam gotówkę - biura proponują lokatorskie 04.03.10, 13:02
                    czyli została członkiem spółdzielni z lokatorskim prawem do lokalu

Za co zatem zapłaciła?
                    i komu?
                    cfaniakom ze spółdzielni?

To wygląda jeszcze gorzej..
                    jeep
                    • Gość: aniu Re: mam gotówkę - biura proponują lokatorskie IP: *.toya.net.pl 04.03.10, 13:06
                      właśnie tak:
                      została członkiem spółdzielni z lokatorskim prawem do lokalu

na drugi dzień złożyła wniosek o wykup i wykupiła za kilka złotych

ta druga osoba w ten sam sposób została najemną mieszkania kwaterunkowego
                      • Gość: aniu Re: mam gotówkę - biura proponują lokatorskie IP: *.toya.net.pl 04.03.10, 13:13
                        mniej więcej jak w tym opisie co znalazłam w necie- link poniżej

z tym ze zamiast małego własnościowego ma sie gotówkę
                      • Gość: aniu Re: mam gotówkę - biura proponują lokatorskie IP: *.toya.net.pl 04.03.10, 13:29
                        szukam w necie o takich sytuacjach
                        tez znalazlam cos takiego z 2005 roku (czyli juz od dawna to sie dzieje):

"Niedawno koleżanka kupiła takie mieszkanie jak nasze na Retkinii za 40 tys. zł
                        (warte normalnie ok. 70 tys. zł). Skorzystała z pośrednictwa biura zamiany
                        mieszkań. Załatwia się to w ten sposób, że meldują cię w jakimś miejscu, a potem
                        niby się zamieniasz na mieszkanie spółdzielcze. Kwota ta obejmuje prowizję dla
                        biura, odłużenie mieszkania w spółdzielni i kasę dla byłego właściciela.
                        Jak już wszystko załatwiła spółdzielnia przyjęła ją w poczet członków i ma
                        normalne spółdzielcze prawo do mieszkania"

w zasadzie mam dość, chyba na kilka dni dam sobie spokoj i zaczne działać po
                        weekendzie
                        • jeepwdyzlu Re: mam gotówkę - biura proponują lokatorskie 04.03.10, 14:19
                          aniu - ludzie wydaja dziesiątki tysięcy złotych
                          i maja spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu
                          nie spółdzielcze własnościowe
                          a z wykupem nie jest tak hop siup, bo często nie są wniesione wkłady
                          budowlane...
                          jeep
                          • Gość: aniu Re: mam gotówkę - biura proponują lokatorskie IP: *.toya.net.pl 04.03.10, 14:38
                            aj wiem to wszystko
                            ale perspektywa większego mieszkanka za mniejsze pieniądze kusi....

akurat w dzielnicy która mnie interesuje wkłady są wniesione, wszystko spłacone,
                            lokatorzy właśnie tam wykupują za te przysłowiową złotówkę

wiem ryzyko jest, wiem też że wiele ludzi tak robi, wiem że to wszystko nie jest
                            tak całkiem super legalnie itp.
                            ale kusi...

w każdym razie dziękuje Ci za odzew i zainteresowanie tematem !!!!
                            tak jak mówię, muszę jeszcze nad tym pomyśleć, obgadać z rodziną, niby jest
                            ryzyko jakieś, ale jest też szansa
                            a nie mam tyle gotówki by takie mieszkanko kupić normalnie od kogoś

ach
                            jakby to powiedzieć: muszę się z tym "przespać" kilka nocy
                            • jeepwdyzlu Re: mam gotówkę - biura proponują lokatorskie 04.03.10, 15:55
                              No to powodzenia!
                              Napisz jaka podjęłaś decyzję..
                              Pozdrawiam
                              jeep
      • jeepwdyzlu oczywiście na myśli miałem ekspektatywę :-) 04.03.10, 12:21
        sory, literówka
        jeep
        • Gość: aniu Re: oczywiście na myśli miałem ekspektatywę :-) IP: *.toya.net.pl 04.03.10, 12:38
          i oczywiście pytam na forach rożnych - to logiczne, prawda ?
          kwestia jest dla mnie bardzo ważna :)
    • Gość: aniu Re: mam gotówkę - biura proponują lokatorskie IP: *.toya.net.pl 04.03.10, 12:34
      znalazlam cos takiego na stronie:

SPOSÓB CZWARTY: ZAMIANA

1. Masz własnościową kawalerkę i zamieniasz ją na większe M spółdzielcze
      lokatorskie lub komunalne (najlepiej zadłużone). Potem oszczędzasz kilka lat,
      wykupujesz to mieszkanie i znowu zamienisz na większe. I tak aż do stanu, który
      cię zadowoli.

UWAGA! Zarówno gminy, jak i spółdzielnie stosują spore zniżki, przy wykupie
      takich lokali tzw. bonifikaty (gminy nawet do 90 proc. wartości M).

2. Możesz też zrobić tak: znajdź osobę, która ma duże, ale zrujnowane mieszkanie
      komunalne i nie stać jej na jego utrzymanie ani wykup.

Zaproponuj, że ty wykupisz jej M. W zamian za pokrycie kosztów wykupu najemca
      (czyli twój kontrahent) zawrze z tobą u notariusza umowę "przyrzeczenia zamiany
      rzeczy przyszłej".

Ten sposób skraca ci drogę do dużego własnościowego mieszkania.

3. Mieszkasz w komunalnym lub spółdzielczym M - oszczędzasz, wykupujesz je i po
      pewnym czasie za dopłatą znowu zamieniasz na większe komunalne czy spółdzielcze
      (zadłużone).

4. Możesz też zamienić swoje małe M komunalne lub spółdzielcze na większe, ale
      zadłużone. Znajdujesz chętnego - (możesz np. popytać w administracji),
      regulujesz zadłużenie i się zamieniasz.

UWAGA! Przed zamianą sprawdź w gminie, czy to M będziesz mógł później wykupić z
      bonifikatą (gminy nie chcą sprzedawać ze zniżką np. lokali w zabytkowych
      kamienicach).

Co dostajesz. Większe mieszkanie w korzystnej cenie. Niestety, mieszkania
      zadłużone są przeważnie w fatalnym stanie. Będziesz musiał je wyremontować.

Warunki. Do zamiany potrzebna jest zgoda właściciela.

Dla mieszkań komunalnych udziela jej zarząd gminy, dla spółdzielczych - zarząd
      spółdzielni, dla zakładowych - kierownik działu mieszkaniowego w zakładzie.
      Właściciel może nie zgodzić się na zamianę i nie ma siły, żeby go do tego
      zmusić. Na szczęście gminy i spółdzielnie z reguły nie utrudniają życia swoim
      lokatorom. Gminy czasem nawet pomagają, tworząc komunalne biura zamiany
      mieszkań. Takie biura działają np. w Bydgoszczy czy Szczecinie.

sytuacja może nie taka sama, ale podobna

nieruchomosci.dlawas.pl/index.php?art=1
      • decort Re: mam gotówkę - biura proponują lokatorskie 04.03.10, 22:13
        pkt. 2 z poprzedniego maila odpada całkowicie - za duże ryzyko. Poza tym tak jak
        pisze jeep, ale jeśli w Twojej miejscowości jest to powszechna praktyka i
        pośrednicy (oraz zapewne notariusze) nagminnie przeprowadzają takie transakcje -
        to sam nie wiem, może zaryzykuj. pewnie mają na to jakiś sposób. Choć ja
        osobiście bym tego nie zrobił (w sensie zaryzykował), ale ja jestem
        pośrednikiem, i wciąż mam mnóstwo wątpliwości w różnych kwestiach.
        • call808 Ten temat pojawia sie w rozmowach 05.03.10, 08:52
          Ale jak to sprawdzić. Na pewno jest jakiś sposób, ponieważ ten temat
          funkcjonuje od lat. Czy skutecznie , chyba tak.
          • Gość: ala Re: Ten temat pojawia sie w rozmowach IP: 89.167.38.* 05.03.10, 12:30
            > Ale jak to sprawdzić.

Najlepiej na sobie! Skoro ostrzeżenia nie pomagają to zostaje sprawdzić na sobie.
          • bezpocztyonline Re: Ten temat pojawia sie w rozmowach 05.03.10, 12:48
            call808 napisał:

> Ale jak to sprawdzić. Na pewno jest jakiś sposób, ponieważ ten temat
            > funkcjonuje od lat. Czy skutecznie , chyba tak.

forumprawne.org/prawo-nieruchomosci-lokalowe-budowlane/33698-mieszkanie-komunalne-przepisanie-glownego-najemcy.html
            • Gość: aniu Re: Ten temat pojawia sie w rozmowach IP: *.toya.net.pl 05.03.10, 13:38
              Warunki. Do zamiany potrzebna jest zgoda właściciela.

Dla mieszkań komunalnych udziela jej zarząd gminy, dla spółdzielczych - zarząd
              spółdzielni, dla zakładowych - kierownik działu mieszkaniowego w zakładzie.
              Właściciel może nie zgodzić się na zamianę i nie ma siły, żeby go do tego
              zmusić. Na szczęście gminy i spółdzielnie z reguły nie utrudniają życia swoim
              lokatorom. Gminy czasem nawet pomagają, tworząc komunalne biura zamiany
              mieszkań. Takie biura działają np. w Bydgoszczy czy Szczecinie.

to powyżej to jest całkiem legalnie
              gmina wyraża zgodę !!
              • decort Re: Ten temat pojawia sie w rozmowach 05.03.10, 21:55
                no, tak; ale tu nie chodzi zdaje się o zamianę nawet, ale o wykup za kogoś i
                wejście w jego prawa. Więc tak: legalnych możliwości nie widzę, poza zaufaniem.
                Poza tym kolejne zbycie, przez dotychczasowego najemcę, a po wykupie właściciela
                będzie możliwe dopiero po wpisaniu go do księgi wieczystej (o ile wiem w Polsce
                to trwa zależnie od miejscowości od 3-6 miesięcy, im mniejsza miejscowość tym
                szybciej); oraz zbywający (w jakiejkolwiek formie) osobie z poza kręgu
                najbliższej rodziny jest zobligowany do zwrotu bonifikaty oraz zapłacenia podatku.
                • Gość: aniu Re: Ten temat pojawia sie w rozmowach IP: *.toya.net.pl 07.03.10, 12:04
                  nie chodzi o wykup !!! cały czas pisze
                  wykup następuje dopiero po zamianie (np m-c lub 2 po)
                  i wykupuje już ja
                  • Gość: xyz Re: Ten temat pojawia sie w rozmowach IP: *.ip.attu.pl 07.03.10, 14:43
                    To musi być jakieś oszustwo i nic więcej.Mieszkania spółdzielcze sa
                    własnością spółdzielni a pośrednio mieszkańców, którzy tam
                    mieszkają.Udaj się do spółdzielni i załatwiaj legalnie bo jak tanio
                    to coś śmierdzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka