Dodaj do ulubionych

darowizna domu w stanie surowym

19.03.10, 13:55
Czy ktos miał z tym doczynienia? Jak to najlepiej zrobić, czy lepije
zeby rodzice przepisali tylko mi czy od razu tez mojemu męzowi? Czy
duzo formalności zeby przenieść pozwolenie na budowę rodziców na
siebie?
Obserwuj wątek
    • Gość: alka Re: darowizna domu w stanie surowym IP: 85.192.253.* 19.03.10, 15:35
      a masz rodzenstwo? to lepiej inna forma jak darowizna
      a co do zapisu to ja ci radze zrobi sobie tylko na siebie jak maz nie mial w to
      wkladu finasowego bedziesz spokojniej spala, bo zycie rozne moze pokazac
      niespodzianki
      • decort Re: darowizna domu w stanie surowym 19.03.10, 21:10
        Poza tym, zawsze po otrzymaniu darowizny, w każdym momencie możesz uczynić
        dalszą darowiznę części nieruchomości na męża lub rozszerzyć wspólność majątkową
        małżeńską w zakresie tej nieruchomości także na męża.
        • izotonia Re: darowizna domu w stanie surowym 23.03.10, 14:28
          A jeśli tylko na mnie to nie będzie mozliwości wzięcia kredytu na
          wykończenie tego domu, jak to jest? Chcemy z mężem wziąć kredyt więc
          chyba musimy być współwłascicielami? Czy jest ktos, kto sie na tym
          zna?
          • Gość: ania Re: darowizna domu w stanie surowym IP: 85.192.253.* 23.03.10, 20:54
            juz najlepiej udac sie do banku ktory bedzi eudzielal ewentualnego kredytu .ALe
            i ja serdecznie bym polecala zapis tylko na ciebie .....zycie pozdrawiam
            • decort Re: darowizna domu w stanie surowym 23.03.10, 22:52
              możecie być współkredytobiorcami. Obciążenie hipoteki całego domu (jako
              zabezpieczenie dla banku). Możesz też przyjąć darowiznę jako Ty i tym samym
              aktem część (np. 1/2 podarować mężowi, jeśli chcesz), mogą też rodzice podarować
              nieruchomość Tobie i mężowi (jeśli chcesz). Możliwości jest jak widzisz kilka.
              • Gość: Martini Re: darowizna domu w stanie surowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.10, 18:30
                Podarowanie przez rodziców nieruchomości zięciowi rodzi obowiązek
                podatkowy. Trzema mieć to na uwadze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka