mozdzins 09.06.04, 16:28 Beatko czy mogłabyś zerknąć do dyskusji: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=13255451 i powiedzieć czy po 01.05 doliczacie VAT do sprzedaży gruntu opłaconego (są rachunki) przed akcesją do UE ??? Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mozdzins Re: Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt. 17.06.04, 11:00 podciągam i czekam na odpowiedź Pozdrawiam MArcin Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt. 17.06.04, 18:01 Cześć Marcinie, przeczytałam wypowiedzi z tamtego wątku. Z tego szkolenia, o którym Magda (bodajże Magda) wspomina do mnie dotarła informacja następująca: jeśli developer otrzymał CAŁĄ cenę do końca kwietnia i ją zafakturował, a nadto lokal został do końca kwietnia wydany nabywcy do posiadania to od udziału w gruncie developer nie odprowadza VAT-u (a nabywca płaci przy umowie sprzedaży PCC od wartości ułamka w gruncie). Jeśli jest inaczej - to całość objęta jest VAT-em a nabywca PCC nie płaci. I tak wygląda to obecnie w praktyce, po pewnych zawirowaniach na początku maja - wydaje się: unormowanej. Wiem, że jeszcze przed majem kilku developerów miało zamiar bronić gruntu przez VAT-em w ten sposób, iż przyjmowało wpłaty za tę część ceny (faktury). Jak do tej pory w sensie praktyki nie spotkałam się z takim przypadkiem (myślę tu o umowie sprzedaży po 1.05). W zależności od treści złożonego oświadczenia przez developera - liczę PCC albo nie (oświadczenia o treści zbliżonej do tego co napisałam wyżej). Które stanowisko jest słuszne - tego oczywiście nie wiem, bo VAT-em jak wiesz się nie zajmuję a i bardzo daleko mi do nazwania się biegłą w podatkach. VAT dotyczy mnie tylko w związku z PCC - stąd zagadnienie jako takie jest mi znane i praktykuję póki co tak jak napisałam. Pozdrowionka Ci wysyłam. B. Odpowiedz Link Zgłoś
asik_76 Re: Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt. 01.07.04, 16:32 Rany! Mój developer właśnie dostał pisemną opinię z US, iż VAT za grunt mam płacić jak najbardziej. Spełniam wszystkie opisane warunki tzn. "developer otrzymał CAŁĄ cenę do końca kwietnia i ją zafakturował, a nadto lokal został do końca kwietnia wydany nabywcy do posiadania" i nic z tego - trza płacić.. Najśmieszniejsze jest to, że znajomi na drugim końcu miasta (inny US) mają identycznę systuację i właśnie podpisaują akty notarialne z gruntem bez VAT. Czy to jest normalne? Co można zrobić w takiej sytuacji, bo czuję się traktowana nierówno wobec prawa (!). Odpowiedz Link Zgłoś
j0anna1 Re: Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt. 01.07.04, 17:20 W moim przypadku zaplacilam tylko pcc od gruntu a nie VAT: mialam osobna fakture zaliczkowa na mieszkanie z VAT 7% a na grunt dostalam rachunek. Calosc zaplacona w 2003 roku, wydanie w styczniu 2004. Odpowiedz Link Zgłoś
mozdzins Re: Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt. 06.07.04, 13:45 Ja już nic nie rozumiem: proszę przeczytajcie sobie interpretację MF www.mofnet.gov.pl/dokument.php?dzial=114&id=34635 No i kto ma tu rację: notariusze czy ministerstwo ??? Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt. 06.07.04, 15:43 Cześć Marcinie, przeczytałam to stanowisko na stronce, którą podesłałeś i - nadal jako laik - podnoszę taką rzecz: mnie "przekazano", iż warunkiem jest wpłata całej ceny do końca 04.2004 oraz wydanie lokalu do posiadania do tego dnia. Natomiast w przypadku opisywanym na stronce MF mówi się o wydaniu lokalu już po 1.05., zatem to trochę inny przypadek. Nadal nie wiem oczywiście kto ma rację - tak tylko wyniuchałam różnicę i na nią wskazuję. Pozdrowionka. B. Odpowiedz Link Zgłoś
atyde Re: Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt. 06.07.04, 15:53 Kochani, "dostawa" towaru w rozumieniu sprzedaż towaru czy każda inna czynność przenosząca prawa do rozporządzania towarem jak właściciel (udostępnienie to nie to samo). Jeśli zatem akt notarialny podpisano po 1 maja, to niestety w tym momencie dochodzi do dostawy (sprzedaży) gruntu. No nie da się inaczej i już w marcu to wykrakałam, ale mnie nie chcieli słuchać. Wpłacenie wcześniej naprawde nic nie daje. Bo zaliczki na grunt nie były opodatkowane, tak jak na lokal. Przykro mi. Odpowiedz Link Zgłoś
asik_76 Re: Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt. 06.07.04, 16:25 Pewnie masz rację Atyde, tylko dlaczego pół Polski robi tak, a drugie pół inaczej.. Jak mamy się czuć kiedy dwie ulice dalej ludzie w identycznej sytuacji jednak nie dopłacają VAT, bo dla nich wiążąca jest zupełnie inna opinia z innego US? Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt. 06.07.04, 16:27 Cześć Atyde:) zastanawiałam się, co to jest ta "dostawa" towaru i już mi to wyjaśniłaś. Powiedz wobec tego dlaczego jest tak jak jest w praktyce i do czego to w ogóle prowadzi. Zagrożenia dla notariuszy (jako płatników PCC) specjalnie nie widzę, bo co najwyżej pobierają nienależny PCC (są związani oświadczeniem developera), a to chyba znacznie lepsza sytuacja niż nie pobranie, ale czym to będzie skutkować dla developerów? Pozdrowionka cieplutkie i nieustająco Ci dziękuję:) B. Odpowiedz Link Zgłoś
atyde Re: Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt. 06.07.04, 16:54 Słuchajcie, nie mam zielonego pojęcia, jak w ogole może być inna interpretacja niż ta, którą ja popieram i też mnie to wkurza. O ile jednak czasami da sie niestety wyinterpretować dwa różne stanowiska (albo, o zgrozo, i więcej) z tego samego stanu faktycznego i przepisu, to tutaj moim zdaniem nie. Oj chciałabym zobaczyć na własne oczy inne stanowisko urzędu. Jedyne wyjście, to faktycznie starać się o "glejt" w swoim urzędzie. Sama to zrobiłam odnośnie ulgi na modernizację. Mój stary urząd dał mi niekorzystny, to sobie zmieniłam urząd. Mimo że uważam, że niekorzystna interpretacja była prawidłowa. I to jest chore. PZDR wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś