Dodaj do ulubionych

Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt.

09.06.04, 16:28
Beatko czy mogłabyś zerknąć do dyskusji:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=13255451
i powiedzieć czy po 01.05 doliczacie VAT do sprzedaży gruntu opłaconego (są
rachunki) przed akcesją do UE ???
Pozdrawiam
Marcin
Obserwuj wątek
    • mozdzins Re: Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt. 17.06.04, 11:00
      podciągam i czekam na odpowiedź
      Pozdrawiam
      MArcin
      • bebiak Re: Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt. 17.06.04, 18:01
        Cześć Marcinie,
        przeczytałam wypowiedzi z tamtego wątku.
        Z tego szkolenia, o którym Magda (bodajże Magda) wspomina do mnie dotarła
        informacja następująca:
        jeśli developer otrzymał CAŁĄ cenę do końca kwietnia i ją zafakturował, a nadto
        lokal został do końca kwietnia wydany nabywcy do posiadania to od udziału w
        gruncie developer nie odprowadza VAT-u (a nabywca płaci przy umowie sprzedaży
        PCC od wartości ułamka w gruncie).
        Jeśli jest inaczej - to całość objęta jest VAT-em a nabywca PCC nie płaci.
        I tak wygląda to obecnie w praktyce, po pewnych zawirowaniach na początku maja -
        wydaje się: unormowanej.
        Wiem, że jeszcze przed majem kilku developerów miało zamiar bronić gruntu
        przez VAT-em w ten sposób, iż przyjmowało wpłaty za tę część ceny (faktury).
        Jak do tej pory w sensie praktyki nie spotkałam się z takim przypadkiem (myślę
        tu o umowie sprzedaży po 1.05).
        W zależności od treści złożonego oświadczenia przez developera - liczę PCC albo
        nie (oświadczenia o treści zbliżonej do tego co napisałam wyżej).
        Które stanowisko jest słuszne - tego oczywiście nie wiem, bo VAT-em jak wiesz
        się nie zajmuję a i bardzo daleko mi do nazwania się biegłą w podatkach. VAT
        dotyczy mnie tylko w związku z PCC - stąd zagadnienie jako takie jest mi znane
        i praktykuję póki co tak jak napisałam.
        Pozdrowionka Ci wysyłam. B.
        • asik_76 Re: Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt. 01.07.04, 16:32
          Rany!
          Mój developer właśnie dostał pisemną opinię z US, iż VAT za grunt mam płacić
          jak najbardziej.
          Spełniam wszystkie opisane warunki tzn. "developer otrzymał CAŁĄ cenę do końca
          kwietnia i ją zafakturował, a nadto lokal został do końca kwietnia wydany
          nabywcy do posiadania" i nic z tego - trza płacić..
          Najśmieszniejsze jest to, że znajomi na drugim końcu miasta (inny US) mają
          identycznę systuację i właśnie podpisaują akty notarialne z gruntem bez VAT.
          Czy to jest normalne? Co można zrobić w takiej sytuacji, bo czuję się
          traktowana nierówno wobec prawa (!).
          • j0anna1 Re: Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt. 01.07.04, 17:20
            W moim przypadku zaplacilam tylko pcc od gruntu a nie VAT: mialam osobna
            fakture zaliczkowa na mieszkanie z VAT 7% a na grunt dostalam rachunek. Calosc
            zaplacona w 2003 roku, wydanie w styczniu 2004.
            • mozdzins Re: Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt. 06.07.04, 13:45
              Ja już nic nie rozumiem:
              proszę przeczytajcie sobie interpretację MF
              www.mofnet.gov.pl/dokument.php?dzial=114&id=34635
              No i kto ma tu rację: notariusze czy ministerstwo ???
              Pozdrawiam
              Marcin
              • bebiak Re: Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt. 06.07.04, 15:43
                Cześć Marcinie,
                przeczytałam to stanowisko na stronce, którą podesłałeś i - nadal jako laik -
                podnoszę taką rzecz: mnie "przekazano", iż warunkiem jest wpłata całej ceny do
                końca 04.2004 oraz wydanie lokalu do posiadania do tego dnia. Natomiast w
                przypadku opisywanym na stronce MF mówi się o wydaniu lokalu już po 1.05.,
                zatem to trochę inny przypadek.
                Nadal nie wiem oczywiście kto ma rację - tak tylko wyniuchałam różnicę i na
                nią wskazuję.
                Pozdrowionka. B.
                • atyde Re: Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt. 06.07.04, 15:53
                  Kochani, "dostawa" towaru w rozumieniu sprzedaż towaru czy każda inna czynność
                  przenosząca prawa do rozporządzania towarem jak właściciel (udostępnienie to
                  nie to samo). Jeśli zatem akt notarialny podpisano po 1 maja, to niestety w tym
                  momencie dochodzi do dostawy (sprzedaży) gruntu. No nie da się inaczej i już w
                  marcu to wykrakałam, ale mnie nie chcieli słuchać. Wpłacenie wcześniej naprawde
                  nic nie daje. Bo zaliczki na grunt nie były opodatkowane, tak jak na lokal.
                  Przykro mi.
                  • asik_76 Re: Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt. 06.07.04, 16:25
                    Pewnie masz rację Atyde, tylko dlaczego pół Polski robi tak, a drugie pół
                    inaczej..
                    Jak mamy się czuć kiedy dwie ulice dalej ludzie w identycznej sytuacji jednak
                    nie dopłacają VAT, bo dla nich wiążąca jest zupełnie inna opinia z innego US?
                  • bebiak Re: Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt. 06.07.04, 16:27
                    Cześć Atyde:)
                    zastanawiałam się, co to jest ta "dostawa" towaru i już mi to wyjaśniłaś.
                    Powiedz wobec tego dlaczego jest tak jak jest w praktyce i do czego to w ogóle
                    prowadzi. Zagrożenia dla notariuszy (jako płatników PCC) specjalnie nie widzę,
                    bo co najwyżej pobierają nienależny PCC (są związani oświadczeniem developera),
                    a to chyba znacznie lepsza sytuacja niż nie pobranie, ale czym to będzie
                    skutkować dla developerów?
                    Pozdrowionka cieplutkie i nieustająco Ci dziękuję:) B.
                    • atyde Re: Akty notarialne po 01.05 a VAT za grunt. 06.07.04, 16:54
                      Słuchajcie, nie mam zielonego pojęcia, jak w ogole może być inna interpretacja
                      niż ta, którą ja popieram i też mnie to wkurza. O ile jednak czasami da sie
                      niestety wyinterpretować dwa różne stanowiska (albo, o zgrozo, i więcej) z tego
                      samego stanu faktycznego i przepisu, to tutaj moim zdaniem nie. Oj chciałabym
                      zobaczyć na własne oczy inne stanowisko urzędu. Jedyne wyjście, to faktycznie
                      starać się o "glejt" w swoim urzędzie. Sama to zrobiłam odnośnie ulgi na
                      modernizację. Mój stary urząd dał mi niekorzystny, to sobie zmieniłam urząd.
                      Mimo że uważam, że niekorzystna interpretacja była prawidłowa. I to jest chore.
                      PZDR wszystkich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka