Dodaj do ulubionych

czy uniknę płacenia VATu sprzedając działki?

13.06.04, 11:30
Dzień dobry, mam takie pytanie:

W pewnym miejscu jest kilka działek obecnie jeszcze rolnych (pole, które
właściciel geodezyjnie podzielił). Miejscowego planu zagospodarowania jeszcze
nie ma, ale w tym miejscu mają być tereny przeznaczone pod budownictwo
jednorodzinne - taką informację uzyskałem w Wydziale Geodezji (mogą mi dać na
piśmie). Zresztą na tych polach już powstają domy.

Czy gdybym spisał umowę wstępną, że daję zadatek i mam prawo pierwokupu kilku
działek za określoną cenę po zatwierdzeniu planu zagospodarowania, w którym
stają się one budowlanymi, a potem sprzedawał je, to czy byłyby one zwolnione
z 22% Vat?
W moim rozeznaniu tak. Vat płaci się gdy działkę rolną odrolnia się, a potem
sprzedaje jako budowlaną, ja zaś kupowałbym już budowlane, a nie jestem
płatnikiem VATu.

Dziękuję

Mack
Obserwuj wątek
    • mackowi Re: czy uniknę płacenia VATu sprzedając działki? 15.06.04, 10:37
      czy p. ekspert Bebiak może odpowiedzieć na zadane pytanie?
      • bebiak Re: czy uniknę płacenia VATu sprzedając działki? 15.06.04, 15:42
        Cześć Mack,

mackowi napisał:

> czy p. ekspert Bebiak może odpowiedzieć na zadane pytanie?

Nie umiem Ci odpowiedzieć na to pytanie, bo podatkami (w tym VAT-em) się nie
        zajmuję i nie chciałabym wprowadzić Cię w błąd. Mnie VAT dotyczy tylko od tej
        niejako drugiej strony czyli w kwestii podatku od czynności cywilnoprawnych -
        rozumiesz różnicę? Wiem, że są tutaj osoby (czasami się pojawiają), które
        drążą tę ustawę i ufam, że może coś Ci podpowiedzą. Wydaje mi się również, że
        na samym początku tego forum (pod koniec kwietnia) jeden z pierwszy wątków
        dotyczył tego tematu - może tam coś wyczytasz? Jeśli tym ( i tylko tym)
        miałbyś się sugerować to zwracam Twą uwagę na to, iż wówczas ta ustawa była
        zupełnie nowa, a pewnie w ramach jej obowiązywania wiele kwestii regulują
        również różnego typu interpretacje - miej to na uwadze.
        Przepraszam, że Cię zawiodłam ale nie znam się na wszystkim:((
        Pozdrowionka cieplutkie. B.
        • jck.x Re: czy uniknę płacenia VATu sprzedając działki? 15.06.04, 23:19
          hehe, czasami się faktycznie pojawiam (a potem znikam :-) - tak już ze mną jest)

M. - tkwisz w "mylnym błędzie". Podatnikiem vat jest się gdy wykonuje się
          określone czynności - nie stajesz się nim ponieważ się rejestrujesz w urzędzie
          na odpowiednim druku (inaczej - ta rejestracja to tylko dopełnienie pewnego
          admin. obowiązku wynikającego z tego, ze zostało się podatnikiem VAT z racji
          faktycznych działań).

Jeśli chcesz nabyć działki, aby jest sprzedać, to na 90% urząd uzna Cię za
          podatnika vat z tyt. tej sprzedaży. Nie ma znaczenia, że wcześniej one były
          rolnicze, a odrolnione one zostały "za twojej kadencji" - tj. Ty sprzedajesz je
          już jako budowlane.

Przy okazji - możesz zetknąć się z problemem braku podatku naliczonego - po
          Twojej stronie może istnieć tylko podatek należny vat, czyli nie będziesz go
          mógł go pomniejszyć o vat z faktury od podmiotu, który ten grunt ci sprzedał.
          Ale to szczegół ... ja już znikam

btw. M. - masz strasznie roszczeniową postawę - Bebiak nie jest nikim w
          rodzaju "darmowego doradcy podatkowego", którego możesz pospieszyć "czy p.
          ekspert Bebiak może odpowiedzieć na zadane pytanie?" - mi przynajmniej wydaje
          się to lekko obcesowe

ja też zresztą nie jestem facetem, ktory poświęca swój prywatny czas dla ludzi,
          którzy mając plany jak najbardziej komercyjne szukają pomocy na forum
          stworzonym dla ludzi o "niekomercyjnych" potrzebach. Innymi słowy - chcesz
          profesjonalnej porady, która jest Ci potrzebna w "interesach" - idź do miejsca,
          gdzie ją dostaniesz (i nie zrozum mnie źle - nawet przez myśl mi nie przeszło
          reklamować tu siebie).
          • mackowi Re: czy uniknę płacenia VATu sprzedając działki? 17.06.04, 08:28
            Dziękuję za odpowiedzi.

Przepraszam jeśli ktoś poczuł się urazony. Po prostu pytałem czy ekspert może
            odpowiedzieć na pytanie (no i okazało się że nie),

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka