Dodaj do ulubionych

sprzedaż mieszkania przez agencję pośrednictwa

04.08.13, 20:41
Proszę o pomoc i informacje na co zwrócić uwagę przy sprzedaży mieszkania przez biuro pośrednictwa. Będę wdzięczna za wszelkie uwagi i informacje. Zwłaszcza, że jestem współwłaścicielem (50%) mieszkania (we wspólnocie mieszkaniowej) i pozostali współwłaściciele nie poinformowali mnie o warunkach sprzedaży. Nie brałam też udziału w negocjacjach i nie znam żadnych szczegółów. Czy bez mojego upoważnienia można ustalać warunki sprzedaży mieszkania, którego nie jest się wyłącznym właścicielem. Jakie ja mam prawa, jako współwłaścicielka. Co powinnam wiedzieć przed podpisaniem umowy przedwstępnej i końcowej.
Małgorzata
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: sprzedaż mieszkania przez agencję pośrednictw 05.08.13, 10:48
      bez Ciebie nic nie można zrobić
      to, że prowadzono negocjacje bez Ciebie - jest niepokojące..
      Przed podpisaniem przedwstępnej - poproś o pisemny projekt umowy - pokaż go KONIECZNIE jakiemuś prawnikowi - zapłać za opinię, rady i wskazówki - to nie będzie drogie...

I upewnij się co do ceny - to zrobi na pewno inny pośrednik, możesz też bez trudu sama się zorientować jaka jest aktualna wartość nieruchomości...

I nie daj się poganiać - bez Ciebie i tak nic nie można :-)
      jeep
    • margot1500 Re: sprzedaż mieszkania przez agencję pośrednictw 08.08.13, 07:37
      Jakie są obowiązki biura pośrednictwa? Ponieważ nie brałam udziału w negocjacjach, prosiłam o szczegółowe informacje pracownika biura. Ale zamiast odpowiedzi na pytania dostałam adres notariusza. A przecież to biuro a nie notariusz ustalało warunki sprzedaży.
      Zaznaczam, że ja nie podpisałam umowy z biurem. A współwłaściciel bez mojej zgody zgłosił mieszkanie do sprzedaży w pośrednictwie i podpisał umowę z biurem. Czy mogę podać na forum nazwę biura pośrednictwa i notariusza, prosząc o opinię na ich temat forumowiczów? Czy to jest zgodne z prawem?
      Małgorzata
      • jeepwdyzlu Re: sprzedaż mieszkania przez agencję pośrednictw 08.08.13, 13:28
        notariusza wybiera kupujący bo on płaci
        zażądaj od niego propozycji umowy przedwstępnej - tam będzie wszystko
        poproś o kilka dni do analizy umowy - daj ją prawnikowi do analizy

obowiązki biura Ciebie nie interesują, bo nie jesteś jego klientem
        nie ty podpisałaś umowę, nie ty płacisz
        przy okazji możesz tylko wyrazić zdumienie, że prowadzą sprzedaż bez akceptacji Ciebie jako współwłaściciela
        jeep

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka