Dodaj do ulubionych

wyrzucenie z domu

18.11.17, 12:46
Witam czy teściowa ma prawo mnie wyrzucić z domu albo żądać pieniędzy za wynajem? Żona zmarła dwa lata temu rok później teść. Dom był własnością teściów ale po jego śmierci moje dwoje dzieci (niepełnoletnie) otrzymały w spadku cześć po dziadku. Czy teściowa ma prawo mnie wyrzucić albo żądać czynszu w wysokości 1tyś zł? Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • gabi-2310 Re: wyrzucenie z domu 18.11.17, 16:23
      :(
    • barka01 Re: wyrzucenie z domu 20.11.17, 13:54
      Wyrzucić to raczej nie , bo współwłaściciele( wnuki) mają takie same prawo do zamieszkania jak teściowa, a ty z racji bycia ojcem opiekującym się potomstwem, masz prawo i obowiązek bycia z nimi.
      Inny temat to koszty zamieszkiwania (prąd, media, ogrzewanie,woda) tu trzeba się dogadać bo jak się mieszka, to za mieszkanie trzeba płacić ,tak babcia jak i wnuki i ty! Ile kto zużyje, tyle płaci!!(można zainstalować podliczniki prądu, można rozliczać się proporcjonalnie do zajętego metrażu , można od osoby itp.)
      Tak samo jest z kosztami utrzymania nieruchomości ( remonty, podatki).
      Współwłaściciele ponoszą koszty solidarnie. (urząd ściąga od tego kto ma pieniądze ) .Mżecie się dogadać w jakich częściach, albo płacić proporcjonalnie do stanu własności.
    • rentierpl Re: wyrzucenie z domu 21.11.17, 01:19
      Witam. W mojej ocenie Pana sprawa wymaga specjalistycznej porady radcy prawnego lub adwokata. Proszę mieć na uwadze, że jeżeli Pana dzieci nabyły w drodze spadku majątek po dziadku to mają prawo zamieszkiwać w budynku jako współwłaściciele - zapewne to samo dotyczy Pana jako ich przedstawiciela ustawowego jednak to zależy od tego jakie stosunki osobiste panują w Pana rodzinie i czy były inne okoliczności o których Pan nie wspomina. Inna sprawa to żądanie czynszu z tytułu najmu. Nie jest wykluczone że taki czynsz należy się dla wszystkich właścicieli domu jeżeli tak postanowią właściciele, ponieważ zawarcie umowy najmu w mojej ocenie zgodnie z ustawą o własności lokali jest czynnością zwykłego zarządu to wystarczy zwykła większość głosów właścicieli. Oczywiście najem powinien być opodatkowany. Sprawa jest dość zawiła więc polecam zgłosić się po profesjonalną poradę prawną.
    • xavierowy Re: wyrzucenie z domu 25.11.17, 19:33
      Nie może wymagać takich rzeczy. Dzieci jako współwłaściciele mają te same prawa do pozostania w mieszkaniu, co ona. Razem z nimi ich prawny opiekun. W razie wątpliwości warto poprosić o pomoc doświadczonego adwokata - adwokat-lukowicz.pl/
    • mamonka01 Re: wyrzucenie z domu 28.11.17, 10:05
      www.spadek.info/czy_wspolwlasnosc_ulamkowa_mieszkania_uprawnia_do_zamieszkania,683,p.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka