Dodaj do ulubionych

Umowa przedwstępna -kupujący na kredyt.

19.04.18, 18:13
Witam. Chcę sprzedać mieszkanie. Na razie czekam na termin umowy przedwstępnej (cywilno -prawnej, przez agencję nieruchomości).

I mam wątpliwości. Kupujący będzie załatwiał kredyt. Razem z umową kupujący ma zapłacić zadatek. Ale co w sytuacji kiedy kupujący nie dostanie kredytu?

Wydawało mi się oczywiste, że wtedy wina niewywiązania się z umowy jest po jego stronie. Ale zaczęłam zgłębiać temat i okazuje się, że jeżeli kupujący zachował "należytą staranność" przy załatwianiu kredytu, to nie po podstaw do przypisania mu odpowiedzialności za niedotrzymanie przyrzeczonej umowy. W efekcie zadatek powinien zostać mu zwrócony!

Jeżeli natomiast klient wykaże się "niedbalstwem" , wtedy ponosi winę za niedotrzymanie umowy i zadatek zatrzymuje sprzedający.

I teraz pytanie, czy faktycznie tak jest? Przecież jako sprzedający nie ponoszę winy za to, że kupujący nie dostał kredytu. Przez ok. 2 miesiące straciłabym szansę na znalezienie innych klientów, a w dodatku musiałabym zwrócić zadatek.

Może jakiś wpis w umowie przedwstępnej? Np. "zadatek nie podlega zwrotowi w przypadku nie otrzymania przez kupującego kredytu". Ale kto się na to zgodzi?

Co robić??
Obserwuj wątek
    • zielony.promien Re: Umowa przedwstępna -kupujący na kredyt. 22.04.18, 18:04
      Wszystko ok. Zapis o zadatku jest w umowie :)
    • sandra778 Re: Umowa przedwstępna -kupujący na kredyt. 27.07.18, 14:16
      Ogólnie mówiąc uważam, że każda umowa zarówno przedwstępna, jak i ta właściwa powinna być konsultowana z radcą prawnym. Dzięki temu nie będziemy mieć obaw, że jakiś ważny punkt nie został w niej zawarty i przyniesie nieoczekiwane, negatywne skutki. Ja z takiej konsultacji korzystałam z Kancelarii Radcy Prawnego H&Z, która specjalizuje się m.in. w prawie rodzinnym, spadkowym oraz umowach przedwstępnych we Wrocławiu. Szczegóły można sprawdzić na kancelariahawrylak.pl/umowa-przedwstepna/ . Bardzo polecam, bo jestem zadowolona ze współpracy.
    • marekledzion_1979 Re: Umowa przedwstępna -kupujący na kredyt. 19.03.21, 23:21
      najlepszą umowę otrzymałem z e-weryfikacjanieruchomosci.pl/ plus raport o stanie prawnym.
    • marekledzion_1979 Re: Umowa przedwstępna -kupujący na kredyt. 26.03.21, 21:32
      najlepsze umowy przedwstępne w przystępnych cenach są tu: e-weryfikacjanieruchomosci.pl

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka