Dodaj do ulubionych

brak powierzchni użytkowej domu a sprzedaż/zakup

17.08.18, 10:12
Witam,

Chcę kupić dom. Dom nie jest ujawniony w KW, ale jest w papierach z geodezji (wypis z rej. gruntów, budynków, mapa ewidencyjna). Sprzedający ma papiery jak wz, pozwolenie na budowę, pozwolenie na użytkowanie, płaci podatek od nieruchomości (działka i budynek mieszkalny).
Jest ale - na żadnym dokumencie (poza decyzją o podatku) nie ma powierzchni użytkowej - jest powierzchni zabudowy. Będziemy chcieli by przy akcie notarialnym od razu notariusz złożył wniosek o ujawnienie domu w KW. Gdzie szukać tych m2 powierzchni użytkowej? Jest kopia projektu do pozwolenia na budowę, ale to nie znaczy, że budowa była bez zmian. W pozwoleniu na użytkowanie wspomniano, że były niewielkie zmiany, ale nie ma jaki :) Czy zostaje tylko rzeczoznawca?
Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: brak powierzchni użytkowej domu a sprzedaż/za 17.08.18, 15:35
      A do czego tak naprawdę ta powierzchnia użytkowa jest Ci potrzebna? Do wpisu do KW?
      Nie wpisuje się domu do KW jeśli NIE stanowi odrębnej własności, a od roku 2016 jest wręcz postanowienie SN w tej sprawie, poszukaj w necie postanowienie z 10 czerwca 2016 r., IV CSK 602/15
      • tequila_sunrise78 Re: brak powierzchni użytkowej domu a sprzedaż/za 20.08.18, 09:09
        No właśnie chyba tutaj dom stanowi odrębną własność. Działka jest w użytkowaniu wieczystym. A dom własnością tych, co działkę użytkują. I ta powierzchnia potrzebna do wpisania do KW. Kiedyś może będę chciała sprzedać dom, więc wydaje mi się, że lepiej o wszystko wyprostować.
        • aniask_mama Re: brak powierzchni użytkowej domu a sprzedaż/za 20.08.18, 14:15
          A to fakt, to trochę zmienia postać rzeczy. Wpisu dokonuje się na podstawie wypisu z kartoteki budynku z klauzulą wpisu do KW, podaje się w nim pow. zabudowy a nie pow. użytkową. Pewnie jeśli będzie Ci zależało to UM nakaże Ci przynieść inwentaryzację budynku, ale po co?
        • aniask_mama Re: brak powierzchni użytkowej domu a sprzedaż/za 20.08.18, 14:15
          A to fakt, to trochę zmienia postać rzeczy. Wpisu dokonuje się na podstawie wypisu z kartoteki budynku z klauzulą wpisu do KW, podaje się w nim pow. zabudowy a nie pow. użytkową. Pewnie jeśli będzie Ci zależało to UM nakaże Ci przynieść inwentaryzację budynku, ale po co?
          • tequila_sunrise78 Re: brak powierzchni użytkowej domu a sprzedaż/za 20.08.18, 22:25
            Powierzchnia zabudowy jest w wypisach z geodezji , więc jest jeden plus. Tyle, że teraz mieszkam w domu i mam w KW powierzchnię użytkową (nie zabudowy).
            • aniask_mama Re: brak powierzchni użytkowej domu a sprzedaż/za 21.08.18, 08:20
              Ja w 3 przypadkach (aż sprawdziłam) mam pow. zabudowy ;). Ponadto często w geodezji mają niejaki bałagan, więc jeśli cokolwiek chcesz prostować - udaj się do nich i wywiedz jakie dokumenty trzeba.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka