Dodaj do ulubionych

kupno- czy rynek wtórny?

12.02.05, 22:02
Pani Beato;
Chcę odkupić od innych osób mieszkanie już gotowe, w stanie takim, jaki
zwykle przekazuje deweloper, czyli bez podłóg, białego montażu i drzwi
wewnętrznych. Mieszkanie w najbliższych dniach będzie miało odbiór. Moje
pytanie brzmi: czy kupuję je już z rynku wtórnego, czy ze względu na brak
wykonczenia jest to rynek pierwotny? Czy opłaca mi się bardziej wykupić prawo
do zakupu tego lokalu od osób prywatnych, by samej dokonać odbioru, i uniknąć
wtedy podatku za zakup mieszkania z rynku wtórnego w wysokości 2%, i czy w
ogóle coś takiego jest możliwe? Czy są tu możliwe różne rozwiązania, i czy
różnią się nakładami finansowymi>?
pozdrawiam, marzena.
Obserwuj wątek
    • vampi_r Re: kupno- czy rynek wtórny? 12.02.05, 22:35
      Jeśli kupując mieszkanie podpisujesz akt notarialny z developerem, to rynek pierwotny.
      Jeśli z osobą fizyczną, ktora wpierwej kupiła mieszkanie od developera, to rynek wtórny.

Piszesz, że mieszkanie nie miało jeszcze odbioru. To i zapewne ludzie, którzy rezygnują z tego mieszkania nie mają jeszcze aktów notarialnych. Czyli wygląda to na typowe odstąpienie od umowy poprzednich klientów. Zwykle developer w umowie przedwstępnej zawiera taki punkt, który nakłada niejako obowiązek znalezienia kogoś na swoje miejsce, gdy się rezygnuje z umowy. Może nie całkiem obowiązek, ale w takim przypadku pierwotni klienci nie płaca jakichś kar.
      W takim przypadku dokonasz zakupu na rynku pierwotnym. Całą kwotę będziesz też płacic developerowi, a nie ludziom od ktorych przejmujesz lokal.

O tych procentach to Pani Beata ci lepiej napisze, bo ja się nie znam.

Dodam tylko jedną uwagę. Dowiedz się, czemu poprzedni klienci odstępują od umowy. Oby nie okazało się, że developer ma problemy (np. grunt obciązony hipoteką, a developer nie spłaca kredytu), albo ze w okolicy ma przejść autostrada lub ma być wybudowana spalarnia śmieci. Przed podpisaniem umów sprawdź developera i plany zagospodarowania przestrzennego danej okolicy (dostępne w stosownym urzedzie dzielnicy/gminy).
      • mx7771 Re: kupno- czy rynek wtórny? 13.02.05, 18:30
        Pani Beato? To jak z tymi procentami?
        Vampi_r: Dziękuję za odpowiedź. Słyszałam o takiej możliwości przejęcia lokalu
        przed odbiorem, tylko nie wiem, jak to wychodzi rozpatrując koszty. Mówię o
        mieszkaniu budowanym przez polimex mostostal siedlce na bemowie, "parkowe".
        Obecni właściciele chcą je odsprzedać oczywiście za wyższą cenę i musiałabym tą
        brakującą kwotę jakoś jeszcze zawrzeć w umowie. Najprościej pewnie byłoby gdygy
        w związku z tym oni załatwili odbiór i księgę, dopuszczam inne, mniej kosztowne
        rozwiązania:). Developer jest sprawdzony, o planach drogowych wiem, a ew. droga
        szybkiego ruchu ma się pojawić raczej na tyłach tego osiedla. pozdrawiam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka