szczypior74 07.03.05, 12:42 Bardzo proszę o informację jakie są koszty notarialne przywrócenia majątkowej wspólności ustawowej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczypior74 Re: Koszt przywrócenia majątkowej wspólnści mająt 07.03.05, 15:19 Zrobiłam kontrwywiad w biurach notarialnych w moim mieście - ceny wahają sie od 450 do 560 zł brutto. Skąd taka duża rozbieżność? Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Koszt przywrócenia majątkowej wspólnści mająt 07.03.05, 19:03 Witaj, wg mnie ta rozbieżność zależy na ile dokładnie (czytaj: wszystkie) podano Ci opłaty (tu są stałe): - taksa notarialna: 400,-zł + VAT 22% tj. 88,-zł - podatek od czynności cywilnoprawnych: 38,-zł; - wypisy: jedna strona = 7,42,-zł (już z VAT-em) a myślę, że taka umowa jest na 2 stronach. Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypior74 Re: Koszt przywrócenia majątkowej wspólnści mająt 08.03.05, 08:43 Pięknie dziękuję za odpowiedź! Do notariusza wybieramy się w czwartek - wtedy napisze ile faktycznie musieliśmy zapłacić. Mam jeszcze małą prośbę - o zerknięcie na topik: PROBLEM - czy kupować działkę z drogą. I jeśli to możliwe o poradę. Pozdrawiam ciepło! Odpowiedz Link Zgłoś