fix3 05.05.05, 10:27 Witam Czy jest mozliwa zamina mieszkania kwaterunkowego na domek. Czy mieszkanie musi byc wykupione czy mozna przeprowadzic taka zamianę bez wykupu.Mam okazje dokonac takiej zaminy ale nie wiem jak sie do tego zabrać pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Kwaterunek a zamiana ? 07.05.05, 14:05 Witaj Fix, fix3 napisał: > Czy jest mozliwa zamina mieszkania kwaterunkowego na domek. Czy mieszkanie > musi byc wykupione czy mozna przeprowadzic taka zamianę bez wykupu.Mam okazje > dokonac takiej zaminy ale nie wiem jak sie do tego zabrać Co do zasady jest to mozliwe, a widuje dwie konstrukcje: - albo sprzedaż celem zawarcia umowy najmu; - albo zamiana własności na prawo do zawarcia umowy najmu. Każdy notariusz ma jakąś konstrukcję, którą stosuje i tutaj nie ma problemu. Problem może pojawić się na etapie wcześniejszym: bez względu na to jaką umowę sporządzi notariusz, wcześniej trzeba wystąpić do właściciela tego kwaterunkowego mieszkania (czyli Dzielnica/Gmina) o wydanie zgody na taką czynność. Bez niej nie jest możliwe zawarcie umowy. Moim zdaniem w takiej zgodzie winno być również napisane, iż po przeniesieniu prawa własności tamtej nieruchomości Dzielnica/Gmina zawrze umowę najmu na lokal X z Panem Y. Zatem nie ma tu wyboru: trzeba całą procedurę rozpocząć od rozmów w Dzielnicy/Gminie i uzyskania tej zgody, o której napisałam. Pozdrowienia. B. Odpowiedz Link Zgłoś