Dodaj do ulubionych

zgoda spółdzielni na płytę elektryczną

IP: *.lodz.msk.pl 30.09.06, 21:21
Czy ktoś zna przepis mówiący o tym, że spółdzielnia może mi zabronić zamontowania płyty elektrycznej i piekarnika elektrycznego zamiast kuchenki gazowej. Znajomy elektryk wyliczył, że więcej obciążenia dla instalacji eletrycznej będzie jeśli naraz będą używane: pralka,lodówka, czajnik bezprzewodowy, suszarka do włosów, zmywarka - co w poprzednim mieszkaniu się zdarzało. Tymczasem spółdzielnia odmówiła mi zgody na rezygnację z kuchenki gazowej z zamianą na elektryczną. Czy mają rację? A jeśli nie to na jaki przepis mogę się powołać w odwołaniu od decyzji?
Obserwuj wątek
    • Gość: dobud Re: zgoda spółdzielni na płytę elektryczną IP: 213.17.145.* 01.10.06, 10:37
      Takie sprawy reguluja przepisy wewnętrzne spółdzielni: statut, regulaminy.
      Mieszkanie jest spółdzielni zapewne, instalacja w budynku też - to w końcu
      własciciel ma prawo decydować o swoim - zapewne ze względów technicznych.
      W zasadzie nigdy na raz nie używasz ww. urzadzeń, a jak nawet instalacja
      wytrzyma jednoczesne gotowanie i pieczenie - w co wątpię - to już nic innego
      nie włączysz. Będzie ci wywalac bezpieczniki albo spalisz instalację - albo
      cały dom.
    • ela.tu-i-tam Re: zgoda spółdzielni na płytę elektryczną 01.10.06, 14:51
      > Czy ktoś zna przepis mówiący o tym, że spółdzielnia może mi zabronić
      > zamontowania płyty elektrycznej i piekarnika elektrycznego zamiast kuchenki
      > gazowej. Znajomy elektryk wyliczył, że więcej obciążenia dla instalacji
      > eletrycznej będzie jeśli naraz będą używane: pralka,lodówka, czajnik
      > bezprzewodowy, suszarka do włosów, zmywarka - co w poprzednim mieszkaniu
      > się zdarzało.

Po pierwsze spoldzielnia ma racje, ze wzgledow technicznych, jak juz ktos
      napisal.

Po drugie prawa fizyki sa nieomijalne, wiec ja bym chciala na pismie te
      wyliczanki elektryka.

Plyta elektryczna zuzywa najwiecej, wszystkie 4 palniki na raz to jest kolo 5
      kilowattow, wiecej niz 20 Amperow przy 230 Voltach. Wiecej, przy takiej mocy
      druty miedziane przewodow na piekarnik musza byc odpowiednie. A takich na amen
      nie ma w budynkach, ktore nie zostaly przewidziane na gotowanie elektryczne.

Piekarnik nie wiecej niz 3 kilowatty, czyli 16 A 230 V.
      Na ogol pralka czy zmywarka zuzywa do 3 kilowattow, czyli 16 A 230 V.
      Lodowka zuzywa malutko, z 400 wattow, ale 24h/dobe przez 365 dni, trzeba
      wiedziec ze w zusyciu to jest najdrozszy AGD.
      Pozostale duperelki "sie nie licza", bo uzywane srednio 3 minuty od czasu do
      czasu, i zuzywaja malo.

Nie ma wiec co porownywac codziennego gotowania na plycie z czymkolwiek innym.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka