Dodaj do ulubionych

Umowa 2006r - sprzedaż 2007 r. - jaki podatek?

IP: *.olsztyn.mm.pl 09.12.06, 18:46
Od 1 stycznia 2007 r. będą nowe podatki od sprzedaży mieszkania. Co z
mieszkaniem, które się buduje teraz (umowa, pierwsze transze w 2006r), odbiera
w 2007 r. i następnie sprzedaje na wtórnym rynku. Którym przepisom będzie
podlegało? Starym czy nowym?
Obserwuj wątek
    • Gość: Edyta Re: Umowa 2006r - sprzedaż 2007 r. - jaki podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 15:26
      Najważniejsze kiedy będziesz podpisywał akt notaroalny czy w 2006, czy 7, bo ta
      data jest ważna, nieistotny termin wydania.
    • miriam_73 Re: Umowa 2006r - sprzedaż 2007 r. - jaki podatek 12.12.06, 18:38
      Nabycie nastąpi w 2007 r. bo własnośc przenosi akt notarialny. Zatem nowe
      przepisy.
      • Gość: klon Re: Umowa 2006r - sprzedaż 2007 r. - jaki podatek IP: *.olsztyn.mm.pl 13.12.06, 12:26
        Mam wątpliwości, a kieruję się analogią dotyczącą ulgi odsetkowej. Przepisy
        mówią, że liczy się moment "uruchomienia kredytu". Długo interpretowano to jako
        moment wypłaty pieniędzy. Ostatnia wykładnia min. finansów stwierdza, że liczy
        się moment podpisania umowy kredytowej.
        Wróćmy do tematu. Owszem akt notarialny będzie w 2007r, ale umowa została
        zawarta w 2006 r. Można sobie wyobrazić sytuację, że mieszkanie budowano od
        2004 r. a podpisanie aktu notarialnego nastąpiło 2 stycznia 2007r. Logicznie
        rzecz ujmując mieszkanie zostało kupione/sfinansowane pod rządami starych
        przepisów. Jeśli kierować się analogią (ulga odsetkowa), to decydować może
        termin zawarcia umowy.
        • Gość: ja Re: Umowa 2006r - sprzedaż 2007 r. - jaki podatek IP: *.szczecin.mm.pl 16.12.06, 12:11
          decyduje data podpisania aktu notarialnego
          • tantos1 Re: Umowa 2006r - sprzedaż 2007 r. - jaki podatek 16.12.06, 23:13
            No dobrze a jak jest z tzw ekspektatywą?
            co ja mam zrobić i jakie zasady będą mnie obowiązywały?
            Prosze o odpowiedź osoby znające zagadnienie.
            W grudniu 2004 podpisałem umowę o "Wybudowanie i ustanowienie odrębnej
            własności lokalu" ze spółdzielnią mieszkaniową.
            W maju 2005 odebrałem klucze.
            Dopiero teraz ( 19 grudzień 2006) mam podpisać akt notarialny, ale również
            mogę to zrobić w przyszłym roku.
            W związku z tym mam pytanie:
            1.czy w obecnej sytuacji( przed aktem) mogę w ogule sprzedać mieszkanie (tzw
            ekspektatywę)?
            jeśli tak, to co z podatkiem od sprzedaży nieruchomości - od nowego roku są
            nowe zasady podatkowe.
            2.czy jeśli sprzedaż( w nowym roku) bedzie przed aktem to czy obowiązują mnie
            stare zasady (10 % od wartości), a jeśli po akcie to nowe zasady( 19 % od
            przychodu)?
            3.bo jeśli tak,to by oznaczało, że terminem aktu( jego zawarciem lub
            nie jeszcze przed sprzedażą) mogę sobie regulować czy będą mnie obowiązywałe
            stare lub nowe zasady.
            Prosze o pomoc, do wtorku muszę podjąc decyzję
            Dzięki.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka