Dodaj do ulubionych

spółdzielnia-koszt zapisu, nowa ustawa

13.09.07, 10:53
Podczas podpisywania aktu notarialnego notariusz poinformował mnie o nowej
niższej opłacie za zapisanie się do spółdzielni która miała wejść bodajże od 1
sierpnia. Niedawno udałam się do spółdzielni gdzie Pani poinformowała mnie o
cenie zapisu: 1100 zł. Moje pytanie o ustawę i obniżkę wyśmiała. Więc na
razie zrezygnowałam z zaszczytu bycia członkiem spółdzielni. Chcialam spytać
się może ktoś wie o tej ustawie. Ile normalnie się płaci u was za zapisanie do
spółdzielni? Dziekuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: agatka Re: spółdzielnia-koszt zapisu, nowa ustawa IP: *.plock.msk.pl 13.09.07, 20:32
      Każda spółdzielnia wg nowej ustawy będzie musiała zmienić statut w
      której jest ujęta między innymi opłata za członkostwo.
      Prawdopodobnie twoja spółdzielnia tego statutu jeszcze nie zmieniła
      (musi to zrobić do końca listopada 2007) i pobiera na razie takie
      stawki jak ma ustalone w jeszcze obowiązującym statucie.

Ps a czy jest sens płacenia członkostwa? Jeśli mąż jest członkiem
      spółdzielni to w zupełnosci wystarczy. A jak będziecie przekształcać
      mieszkanie w odrębną własność to do aktu i tak idziecie oboje, więc
      oboje stajecie się współwłaścicielami Spłódzielni i wszelkie sprawy
      w SM musicie załatwiać razem.
      • sziwer Re: spółdzielnia-koszt zapisu, nowa ustawa 14.09.07, 12:54
        mój mąż nie jest członkiem spółdzielni.
    • Gość: drażka Re: spółdzielnia-koszt zapisu, nowa ustawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.07, 09:53
      mam związane z tym pytanie - czy spółdzielnia moze wciąz żadać
      wyzszego wpisowego niz w ustawie?
      • Gość: Leopard Re: spółdzielnia-koszt zapisu, nowa ustawa IP: 193.243.147.* 20.11.07, 10:44
        Możesz złożyć podanie o przyjecie w poczet członków po 1 grudnia. A jeśli do
        tego czasu spółdzielnia nie zmieni statusu możesz wystąpić do sądu rejestrowego
        (sąd gospodarczy inaczej) z powództwem o ustalenie niezgodności statutu
        spółdzielni z ustawą o spółdzielniach mieszkaniowych.
        • Gość: Leopard Re: spółdzielnia-koszt zapisu, nowa ustawa IP: 193.243.147.* 20.11.07, 10:49
          A oczywiście jeśli z tytułu braku członkostwa poniesiesz jakieś straty - możesz
          wystąpić z powództwem do sądu cywilnego - sprawa prosta i wygrana, gdyż prawo
          wynikające z ustawy ma wyższą wagę niż regulacje ze statutu i w razie wzajemnej
          sprzeczności pierwszeństwo ma ustawa.
          • Gość: drażka Re: spółdzielnia-koszt zapisu, nowa ustawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.07, 10:56
            nie rozumiem skąd się wzięła data 30 listopada, przeciez ustawa
            obowiązuje od konca lipca?
            • Gość: Leopard Re: spółdzielnia-koszt zapisu, nowa ustawa IP: 193.243.147.* 20.11.07, 13:19
              To akurat nie wynika z "Ustawy o spółdzielniach mieszk." tylko z "Ustawy z dnia
              14 czerwca 2007 r.o zmianie ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych oraz o
              zmianie niektórych innych ustaw)
              i jest tam:
              "Art. 9.
              1. Spółdzielnie istniejące w dniu wejścia w życie niniejszej ustawy dokonują
              zmian swoich statutów nie później niż do dnia 30 listopada 2007 r. Zgłoszenia do
              Krajowego Rejestru Sądowego tych zmian spółdzielnie dokonują w ciągu 30 dni od
              dnia podjęcia uchwały, nie później niż do dnia 30 grudnia 2007 r., stosownie do
              wymagań niniejszej ustawy i w trybie przewidzianym w ustawie
              z dnia 16 września 1982 r. - Prawo spółdzielcze.
              2. Do czasu zarejestrowania zmian statutów postanowienia dotychczasowych
              statutów regulujące funkcjonowanie zebrania przedstawicieli pozostają w mocy."

Tak więc spółdzielnie na starych zasadach powinny zwołać zeprania i uchwalić
              nowy statut.
              A co do sprzeczności między starymi statutami i nową ustawą - tej kwestii nie
              reguluje ustawa o zmianie (poza kwestią regulującą funkcjonowanie zebrania
              przedstawicieli, które uchwali zmiany statutu).
              A skoro nie reguluje to oczywistym jest, że prawo wynikające z przepisów ustawy
              jest prawem nadrzędnym wobec postanowień statusów spóldzielni.
              Wobec tego wpisowe, w wysokości 1/4 minimalnego wynagrodzenia
              za pracę, powinno być naliczone zgodnie z nowa ustawą już od dnia 31 lipca 2007
              (włącznie).
              • Gość: Leopard Re: spółdzielnia-koszt zapisu, nowa ustawa IP: 193.243.147.* 20.11.07, 13:22
                jest prawem nadrzędnym wobec postanowień statutów spółdzielni (oczywiście) :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka