Dodaj do ulubionych

Jak jest z umową najmu po sprzedaży mieszkania?

12.03.08, 18:01
Właściciel mieszkania, w którym mieszkamy poinformował nas, że chce je
sprzedać. Umowę mamy podpisana na rok (do października), nie ma w niej żadnej
wzmianki o rozwiązaniu umowy przedwcześnie.
Zastanawia nas czy umowa przechodzi na nowego właściciela bez zmian?
Czy jeśli nowy właściciel będzie chciał w nim zamieszkać to czy mamy prawo
mieszkać w nim do upływu daty najmu? Czy też może byc tak, że będzie kazał nam
się od razu wyprowadzić?
Obserwuj wątek
    • lilith.b Re: Jak jest z umową najmu po sprzedaży mieszkani 15.03.08, 14:53
      No na prawdę nikt nie wie jak to jest?
      • al9 Re: Jak jest z umową najmu po sprzedaży mieszkani 15.03.08, 15:33
        wiemy wiemy
        nowy właściciel wchodzi w prawa poprzedniego
        czyli masz umowę na czas określony - mieszkasz do konca biegu umowy.
        Jesli placisz rzecz jasna..
        Pozdr
        al
        • lilith.b Re: Jak jest z umową najmu po sprzedaży mieszkani 15.03.08, 15:52
          Ooo bardzo dziękuję. tak też myślałam.
          Jeszcze jedna rzecz w takim razie. Obecny właściciel twierdzi, iż ma prawo do
          wypowiedzenia nam umowy najmu (mimo, że jest na czas oznaczony) I może to zrobić
          z 3 miesięcznym wypowiedzeniem.

Prawda to?

Dodam jeszcze, że nasza umowa nie traktuje o takich nagłych wypadkach
          sprzedaży nieruchomości, nie ma więc wzmianki o żadnym terminie wypowiedzenia
          itp. Jest tylko napisane, że jeśli demolujemy to może nam wypowiedzieć umowę i
          jest tylko jedna data - data upływu umowy najmu.
          • Gość: jml13060 Re: Jak jest z umową najmu po sprzedaży mieszkani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 22:02
            "Obecny właściciel twierdzi, iż ma prawo do wypowiedzenia nam umowy
            najmu (mimo, że jest na czas oznaczony) I może to zrobić z 3
            miesięcznym wypowiedzeniem. Prawda to?"

Nie. Jesli wypelniasz warunki umowy.

Wlasciciel stara sie wywrzec presje psychiczna. Liczy na
            nieznajomosc prawa i brak zyciowej zaradnosci. Mozesz zaproponowac
            mu zgode na wczesniejsze rozwiazanie umowy najmu za solidne
            odszkodowanie.
            • lilith.b Re: Jak jest z umową najmu po sprzedaży mieszkani 16.03.08, 10:20
              Gość portalu: jml13060 napisał(a):
              >
              > Nie. Jesli wypelniasz warunki umowy.
              >
              > Wlasciciel stara sie wywrzec presje psychiczna. Liczy na
              > nieznajomosc prawa i brak zyciowej zaradnosci. Mozesz zaproponowac
              > mu zgode na wczesniejsze rozwiazanie umowy najmu za solidne
              > odszkodowanie.

To super! Też mi się tak wydawało.
              Wiesz to nawet nie o kasę chodzi, tylko obie strony chciały długoterminowy
              wynajem. Właściciel szalał wręcz za nim nam wynajął, a my chcemy tylko
              stabilizacji, a nie przeprowadzania się co pół roku.

A czy jakimś paragrafem z KC mógłbyś podeprzeć swoją wypowiedź? Tak na wszelki
              wypadek jakby "na noże" poszło z właścicielem?
              • Gość: niro Re: Jak jest z umową najmu po sprzedaży mieszkani IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.08, 12:13
                Przeciez masz spisana umowe - czegóż jeszcze ci potrzeba ? Gdybys
                mial tylko "na gębe" i bez świadkow to móglbyś sie martwić.
                • lilith.b Re: Jak jest z umową najmu po sprzedaży mieszkani 16.03.08, 12:32
                  Gość portalu: niro napisał(a):

> Przeciez masz spisana umowe - czegóż jeszcze ci potrzeba ? Gdybys
                  > mial tylko "na gębe" i bez świadkow to móglbyś sie martwić.

Tak, ale facet twierdzi że ma prawo do 3 miesięcznego wypowiedzenia umowy i chce
                  w tej sprawie się spotkać niedługo. My złośliwi nie jesteśmy, zależy od tego
                  jaką chłop ma sytuację i o co mu tak właściwie chodzi - może jakoś się dogadamy.
                  Ale też wolałabym wiedzieć dokładnie jakie on ma możliwości i jakie my. I tyle.
                  Chcemy mimo zaistniałej sytuacji być w porządku i postąpić zgodnie z prawem.
    • okina Re: Jak jest z umową najmu po sprzedaży mieszkani 16.03.08, 18:06
      Nie znam sie na tym ale wydaje mi sie ze duzo zalezy od umowy
      pomiedzy sprzedajacym i kupujacym: sa takie zapisy o zobowiazaniach
      wobec osob trzecich - jesli bedzie taka klauzula w umowie ze
      kupujacy przejmuje takie zobowiazania to chyba mozecie zostac, ale w
      przeciwnym wypadku to nie bylabym taka pewna.
      • al9 okina skorzystaj z okazji 17.03.08, 08:52
        i siedź cicho....
        lilith - jesteś chroniona
        z tym 3 miesięcznym terminem to bełkot
        Pozdr
        al
        • lilith.b Re: okina skorzystaj z okazji 17.03.08, 10:16
          al9 napisał:

> i siedź cicho....
          > lilith - jesteś chroniona
          > z tym 3 miesięcznym terminem to bełkot
          > Pozdr
          > al

Dziękuję :)
          też pozdrawiam.
          • Gość: gość Re: okina skorzystaj z okazji IP: 217.97.193.* 18.03.08, 08:26
            Nie zgadzam sie z tym bęlkotem.Nowy wlaściciel ma prawo do 3
            miesięcznego wypowiedzenia umowy.Miałam podbną sytuacje i bylam na prawie
            • al9 tak? to podaj podstawe prawną 18.03.08, 10:42
              bo ja twierdzę, że umowa zawarta na czas określony nie jest mozliwa
              do wypowiedzenia jeśli nie zawiera szczególnych zapisów a najemca
              płaci...

czekam
              al
              • lilith.b Re: tak? to podaj podstawe prawną 20.03.08, 16:21
                Ja też czekam! Bom ciekawa :)
            • lilith.b Re: okina skorzystaj z okazji 20.03.08, 16:20
              Gość portalu: gość napisał(a):

> Nie zgadzam sie z tym bęlkotem.Nowy wlaściciel ma prawo do 3
              > miesięcznego wypowiedzenia umowy.Miałam podbną sytuacje i bylam na prawie

NOWY może(?) ma, ale mój wątek dotyczy bełkotu STAREGO/OBECNEGO właściciela i
              jego bliżej niesprecyzowanych planów wobec nas i sprzedaży mieszkania.
            • eli63 Re: okina skorzystaj z okazji 20.03.08, 16:35
              Pierdoły

kc art 673
              § 3. Jeżeli czas trwania najmu jest oznaczony, zarówno wynajmujący, jak i
              najemca mogą wypowiedzieć najem w wypadkach określonych w umowie.

oraz jak to załatwić, czyli roszczenie:
              Art. 679. § 1. Jeżeli wskutek wypowiedzenia najmu przez nabywcę rzeczy najętej
              najemca jest zmuszony zwrócić rzecz wcześniej, aniżeli byłby zobowiązany według
              umowy najmu, może on żądać od zbywcy naprawienia szkody.
              § 2. Najemca powinien niezwłocznie zawiadomić zbywcę o przedwczesnym
              wypowiedzeniu przez nabywcę; w przeciwnym razie przysługują zbywcy przeciwko
              najemcy wszelkie zarzuty, których najemca nie podniósł, a których podniesienie
              pociągnęłoby za sobą bezskuteczność wypowiedzenia ze strony nabywcy.
              • lilith.b Re: okina skorzystaj z okazji 20.03.08, 16:50
                eli63 napisał:

> Pierdoły
                >
                > kc art 673
                > § 3. Jeżeli czas trwania najmu jest oznaczony, zarówno wynajmujący, jak i
                > najemca mogą wypowiedzieć najem w wypadkach określonych w umowie.

Dziękuje za odp, ale czytaj uważnie proszę.
                Nasza umowa nie zawiera nic o nadzwyczajnych możliwościach zerwania jej. Można
                jązerwać tylko jeśli nie płacimy, lub robimy w mieszkaniu syf.

>
                > oraz jak to załatwić, czyli roszczenie:
                > Art. 679. § 1. Jeżeli wskutek wypowiedzenia najmu przez nabywcę rzeczy najętej
                > najemca jest zmuszony zwrócić rzecz wcześniej, aniżeli byłby zobowiązany według
                > umowy najmu, może on żądać od zbywcy naprawienia szkody.
                > § 2. Najemca powinien niezwłocznie zawiadomić zbywcę o przedwczesnym
                > wypowiedzeniu przez nabywcę; w przeciwnym razie przysługują zbywcy przeciwko
                > najemcy wszelkie zarzuty, których najemca nie podniósł, a których podniesienie
                > pociągnęłoby za sobą bezskuteczność wypowiedzenia ze strony nabywcy.

Tego par 2 niestety nie rozumiem . Mozna prosić o przetłumaczenie?;)
                • Gość: niro Re: okina skorzystaj z okazji IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.08, 17:54
                  Umowa najmu nie zawiera postanowien odnosnie wydarzen nadzwyczajnych. Np. w
                  budynek moze walnac rakieta , metroryt, lub samolot, moze nastapic wybuch
                  gazu.... itp innych zdarzeń. Wtedy trzeba sie zastanawiac co zrobić z dalszą
                  kontynuacja umowy. W twoim przepadku na razie nic takieigo chyba sie nie
                  wydarzylo - wiec spij spokojnie - do czasu wygasniecia umowy.
                • eli63 Re: okina skorzystaj z okazji 20.03.08, 18:56
                  > Dziękuje za odp, ale czytaj uważnie proszę.

To raczej ja proszę.
                  "mogą wypowiedzieć najem w wypadkach określonych w umowie" oznacza, że jeśli nie
                  ma określonych w umowie wypadków, umowy wypowiedzieć nie można. Tak też zostało
                  napisane w poprzednich postach.

Par. 2 art. 679. należy czytać razem ze stwierdzeniem, które tez dziś już padło,
                  że nabywca (kupujący) wchodzi w miejsce zbywcy (sprzedającego). A więc
                  sprzedający niejako powinien wpisać waszą umowę do aktu notarialnego (oczywiście
                  nie musi). Dlatego jeżeli nabywca (kupujący) wypowie wam umowę, musicie
                  niezwłocznie powiadomić zbywcę (sprzedającego). W końcu to z nim macie umowę i
                  nabywca (nowy właściciel) nie jest jej stroną. A zatem w interesie sprzedającego
                  jest tak to załatwić, aby nowy właściciel wam nie wypowiedział, albo ponieść
                  tego konsekwencje, patrz par. 1.

Bo: "jeżeli najemca jest zmuszony zwrócić rzecz wcześniej, aniżeli byłby
                  zobowiązany według umowy najmu, może on żądać od zbywcy naprawienia szkody".
                  Ale zbywca (sprzedający) nie będzie wam dawał odszkodowania za to, ze daliście
                  się nowemu właścicielowi wywalić z mieszkania jak ostatnie łosie i nic mu
                  powiedzieliście (na marginesie, wszystko na piśmie, nic na gębę, bo umowę najmu
                  tez macie na piśmie).

"Zarzuty..., których podniesienie pociągnęłoby za sobą bezskuteczność
                  wypowiedzenia ze strony nabywcy", to jest właśnie powołanie się na treść umowy,
                  i to jest wasza obrona, na wypadek wypowiedzenia.
                  • lilith.b Re: okina skorzystaj z okazji 20.03.08, 21:24
                    eli63 napisał:

> > Dziękuje za odp, ale czytaj uważnie proszę.
                    >
                    > To raczej ja proszę.
                    > "mogą wypowiedzieć najem w wypadkach określonych w umowie" oznacza, że jeśli ni
                    > e
                    > ma określonych w umowie wypadków, umowy wypowiedzieć nie można. Tak też zostało
                    > napisane w poprzednich postach.

No właśnie wiem, Tylko mysłałam, że nie doczytałaś o tym, że umowa nie zawiera
                    tych "określonych warunków". Przepraszam więc:)

> Par. 2 art. 679. należy czytać razem ze stwierdzeniem, które tez dziś już padło
                    > ,
                    > że nabywca (kupujący) wchodzi w miejsce zbywcy (sprzedającego). A więc
                    > sprzedający niejako powinien wpisać waszą umowę do aktu notarialnego (oczywiści
                    > e
                    > nie musi). Dlatego jeżeli nabywca (kupujący) wypowie wam umowę, musicie
                    > niezwłocznie powiadomić zbywcę (sprzedającego). W końcu to z nim macie umowę i
                    > nabywca (nowy właściciel) nie jest jej stroną. A zatem w interesie sprzedająceg
                    > o
                    > jest tak to załatwić, aby nowy właściciel wam nie wypowiedział, albo ponieść
                    > tego konsekwencje, patrz par. 1.

Aha, no to rozumiem już. Dzięki!

> Bo: "jeżeli najemca jest zmuszony zwrócić rzecz wcześniej, aniżeli byłby
                    > zobowiązany według umowy najmu, może on żądać od zbywcy naprawienia szkody".
                    > Ale zbywca (sprzedający) nie będzie wam dawał odszkodowania za to, ze daliście
                    > się nowemu właścicielowi wywalić z mieszkania jak ostatnie łosie i nic mu
                    > powiedzieliście (na marginesie, wszystko na piśmie, nic na gębę, bo umowę najmu
                    > tez macie na piśmie).
                    >
                    > "Zarzuty..., których podniesienie pociągnęłoby za sobą bezskuteczność
                    > wypowiedzenia ze strony nabywcy", to jest właśnie powołanie się na treść umowy,
                    > i to jest wasza obrona, na wypadek wypowiedzenia.

No kumam już.
                    Jeszcze raz dziękuję.
                    • Gość: staraagentka Re: okina skorzystaj z okazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 12:35
                      nikt się nie dopatrzył art. 678 kc , który chyba dotyczy sytuacji, o
                      którą pytano.
                      • Gość: al9 staraagentka ma racje IP: *.teleton.pl 21.03.08, 14:04
                        ja sie dopatrzyłem
                        od poczatku twierdzę że najem trwa do konca. Jesli jest oznaczony,
                        umowa nie przewiduje sytuacji nadzwyczajnych a najemca płaci...
                        Pozdr
                        al
                      • lilith.b Re: okina skorzystaj z okazji 21.03.08, 14:07
                        Ktoś wyżej pisał o tym art. My nie mamy umowy z datą pewną.
                        Chodziło mi o to czy obecny właściciel może nam wypowiedzieć umowę jeśli
                        sprzedaje mieszkanie ( bo taki ma zamiar). My uważamy ze może nam wypowiedzieć
                        umowę - nowy właściciel ale obecny nie ma takiego prawa. I tylko o to mnie
                        chodziło, żeby dowiedzieć się czy może wypowiedzieć umowę wcześniej czy nie.

Poza tym to czy mamy prawo do wypowiedzenia jemu umowy, przed terminem? I z
                        zachowaniem jakiego wypowiedzenia?

Gość portalu: staraagentka napisał(a):

> nikt się nie dopatrzył art. 678 kc , który chyba dotyczy sytuacji, o
                        > którą pytano.
                        • Gość: niro Re: okina skorzystaj z okazji IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.08, 16:28
                          cytat " my nie mamy umowy z data pewną ".
                          Kpiny sobie z nas robisz? Od samego poczatku staramy ci sie pomoc a teraz
                          piszesz ze nie ma w umowie terminu końcowego ?!!
                          • Gość: J. data pewna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 16:34
                            A ty wiesz co to znaczy "data pewna" ?

Bo wnioskuję, że nie bardzo się orientujesz.
                            • Gość: niro Re: data pewna IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.08, 18:35
                              A czy umowa wynajmu mieszkania wymaga " Urzędowego poświadczenia
                              daty" ?? Moze odpowiedz na to pytanie ostatecznie rozwieje czyjeś
                              watpliwosci.
                        • lilith.b Re: okina skorzystaj z okazji+ do Niro 21.03.08, 20:24
                          lilith.b napisała:

> Poza tym to czy mamy prawo do wypowiedzenia jemu umowy, przed terminem? I z
                          > zachowaniem jakiego wypowiedzenia?

Ok, już sobie znalazłam odp na to pyt.

Do Niro:
                          Co do daty pewnej to nigdy nie słyszałam, by było to konieczne, a miałam juz 3
                          umowy najmu.
                          Z tego co się naczytałam w tym temacie, też nigdzie nie znalazłam, by umowa
                          najmu musiała być z datą pewną. (W ogóle to pierwszy raz o tym terminie
                          usłyszałam tydzień temu.)
                          Pozdrawiam.
                          • Gość: niro Re: okina skorzystaj z okazji+ do Niro IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.08, 20:56
                            do: lilith.b :
                            No to co wywnioskowalaś po tych wszystkich wypowiedziach forumowiczów. Masz już
                            jasny poglad na sprawe?
                            • lilith.b Re: okina skorzystaj z okazji+ do Niro 21.03.08, 21:37

hehe mam ci tu przytoczyć mój tok myślowy? Podaruję sobie.
                              Znalazłam też KC w necie i ogólnie to czujemy się bezpieczni:)
                              Dziękuję wszystkim za pomoc!

Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka