Gość: MARTA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.08, 17:13 Zameldowana w lokalu jestem od kilku lat. Teraz rodzice postanowili dac mi mieszkanie jako darowizne. Mieszkanie musze sprzedac i mam pytanie. Czy zaplace ten podatek 19% Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lena nie IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.08, 18:12 zloz odp. dok. o uldze w us w terminie 14 dni prawo-nieruchomosci.krn.pl/index-3_2_7_234.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTA Re: nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.08, 18:22 Dzieki! I to jest na pewno, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sralimuchibedziewi Re: nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 19:21 na pewno z tym, że w chodzą w grę tutaj dwa podatki: 1. przy darowiźnie przez rodziców na rzecz Ciebie - podatek od spadków i darowizn, od którego możesz zwilnić się składając w US oświadczenie o darowiźnie dokonanej miedzy najblizszymi jeśli tego zaniedbasz, US może wymierzyć Ci podatek od darowizny drugi podatek: 19% od dochodzu ze sprzedaży lokalu przez Ciebie: uwolnisz się dzięki tzw uldze meldunkowej: musisz w tym celu złozyć ośw o zameldowaniu w lokalu przez okres min. 12 miesięcy przed datą zbycia ostatnio min. finansów wyjasniło, ze okres ten nie musi dotyczyć w całości okresu zamieszkiwania w lokalu jako właściciel, więc także okres twojego zamieszkiwania, gdy włascicielami byli rodzice będzie się tu wliczał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena sr, dzięki za... IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.08, 23:04 uzupelnienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena może tylko uzupelnie.. IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.08, 23:40 ze przy okazji przyjecia darowizny, marta zaplaci jeszcze jeden podatek: pcc 2% od wart dar., platny gotowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: może tylko uzupelnie.. IP: *.devs.futuro.pl 16.05.08, 17:38 umowa darowizny nie podlega pcc, według mojej wiedzy.m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: może tylko uzupelnie.. IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.05.08, 18:07 d) umowy darowizny - w części dotyczącej przejęcia przez obdarowanego długów i ciężarów albo zobowiązań darczyńcy, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: może tylko uzupelnie.. IP: *.devs.futuro.pl 28.05.08, 17:06 a więc nie od wartości darowizny, tylko od wartości przejmowanych długów, ciężarów i zobowiązań. nie sądzę, żeby rodzice dawali założycielce wątku "w wyprawie" długi, ciężary i zobowiązania". m Odpowiedz Link Zgłoś