Dodaj do ulubionych

Działka wyłączona z produkcji rolnej-co to znaczy?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 10:05
Jest taka sytuacja: są 2 działki obok siebie, w obrębie miasta.Jedna
jest wyłączona z produkcji rolnej /kiedyś była to zabudowa
zagrodowa/ ,na niej stoi dom jednorodzinny . Mam działkę sąsiednią.
Czy mam tzw. bliskie sąsiedztwo ? Chcę złożyć wniosek o wydanie
decyzji o warunkach zabudowy /nie ma miejscowego planu
zagospodarowania/.Tylko proszę,żeby nie odpowiadały
osoby ,którym ,,się wydaje,, ,że wiedzą o co chodzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: kowalska Re: Działka wyłączona z produkcji rolnej-co to zn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 11:30
      Gość portalu: leroj napisał(a):
      Działka wyłączona z produkcji rolnej-co to znaczy?

Jeśli masz załatwione wszystkie inne niezbędne dokumenty i projekt
      możesz składac wniosek o pozwolenie na budowę.

>Mam działkę sąsiednią. Czy mam tzw. bliskie sąsiedztwo ? Chcę
      złożyć wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy /nie ma
      miejscowego planu zagospodarowania/

Zapewniam Cię, że najlepiej jest zapytac w urzędzie gminy,bo tu na
      forum nikt nie jest w stanie zagwarantowac Ci pozytywnego finału
      sprawy.Bierz mapę i odwiedź urząd.Ja przy załatwianiu na tym etapie
      odwiedziłam dodatkowo energetykę, gazownię i wodociągi i dopiero
      wtedy złożyłam wniosek o WZ.

>Tylko proszę,żeby nie odpowiadały osoby ,którym ,,się wydaje,, ,że
      wiedzą o co chodzi.
      Sądzę, że mnie też zaliczasz do tego grona. życzę więcej
      cierpliwości w załatwianiu papierkowych spraw. Przed Tobą jeszcze
      daleka droga. I na przyszłosc, trochę więcej pokory i uprzejmości.

• Gość: leroj Re: Działka wyłączona z produkcji rolnej-co to zna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 20:26
        Nie irytuj się kowalska.Dziękuję ,że chcesz mi pomóc.Ale nie jesteś
        w stanie, bo akurat nie wiesz co z tą działką ,,wyłączoną z
        produkcji rolnej,,.Trudno.Składanie wniosków o wydanie decyzji o
        warunkach zabudowy już przerabiałem kilka razy.Wiem ,że potrzebne są
        załączniki :mapki w 2 egz., zapewnienia dostaw en. el.,
        gazu ,wody/odprowadzenie ścieków lub szmbo ewent.
        oczyszcz.przydomowa/.Dostałbym dec. pozytywną co do war. zabudowy
        ale nie mam warunku ,,bliskiego sąsiedztwa,,! Urzędnicy
        rozpatrywali obszar ,na którym w pobliżu mojej działki znajdowała
        się zabudowa zagrodowa, nie miałem więc ,,bliskiego
        sąsiedztwa,,.Ukryli natomiast fakt ,że po drugiej str. ulicy
        znajduje się zabudowa zagrodowa ale -,,wyłączona z produkcji
        rolnej,,.I dlatego potrzebuję fachowej wiedzy,ale tak jak piszesz-
        raczej nie uzyskam jej na tym forum.Jeszcze raz- dzięki za chęć
        pomocy.Pozdrawiam.
        • brzdac22 Re: Działka wyłączona z produkcji rolnej-co to zn 08.06.09, 21:40
          bliskie sąsiedztwo to działki graniczące, czyli ta po drugiej stronie ulicy nic Ci nie da...
          • Gość: gość Re: Działka wyłączona z produkcji rolnej-co to zn IP: *.chello.pl 08.06.09, 22:28
            No jeśli w obrębie miasta to już chyba nie podlega ochronie jako
            grunt rolny?
          • Gość: leroj Re: Działka wyłączona z produkcji rolnej-co to zn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 07:11
            prosiłem,żeby nie wypowiadali się niekompetentni.Czytaj dokładnie!
          • Gość: leroj Re: Działka wyłączona z produkcji rolnej-co to zn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 07:13
            prosiłem,żeby nie wypowiadali się niekompetentni.Czytaj dokładnie!
            • Gość: monia Re: Działka wyłączona z produkcji rolnej-co to zn IP: *.vlan111.architor.lubman.net.pl 09.06.09, 07:46
              Ja jestem kompetentna i udzieliłabym Ci odpowiedzi, ale jesteś obcesowy i
              niegrzeczny jak napisał ktoś wcześniej. Skoro pytasz na forum to ludzi radzą,
              nie pytaj więc tylko radź sobie sam!!
              • Gość: leroj Re: Działka wyłączona z produkcji rolnej-co to zn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 20:50
                Monia! nie denerwuj się! Mnie chodzi o tak prostą sprawę a ci co
                próbują odpowiedzieć piszą niestety bzdety/zrymowało mi się
                niechcący/.Ja piszę ,że mam działkę na terenie miasta obok działki
                wyłączonej z produkcji rolnej a ktoś mi pisze ,że najlepiej by było
                złozyć wniosek o wyłączenie z produkcji rolnej.Forumowicz nie zna
                aktualnych przepisów prawa w tej materii.No droga moniu, czy ty byś
                się nie irytowała gdyby ci ktoś pisał o czymś co jest od 1.01.2009r.
                załatwione jednym aktem prawnym.Przecież działki rolne jak pewnie
                wiesz,na terenie miast są z mocy prawa wyłączone z prod. rolnej.A
                teraz proszę jeśli wiesz o co mi chodzi -napisz.Bedę wdzięczny.Tylko
                nie pisz ,że jestem obcesowy .Bo ja nikogo nie mam zamiaru obrażać
                ale -z całym szacunkiem dla forumowiczów-boleję nad niskim poziomem
                wiedzy merytorycznej ich większości.Jeśli się obraziłaś to trudno.Ja
                potrzebuję wiedzy konkretnej popartej przepisami prawa.Będę jej
                szukał gdzie indziej,poza tym forum./adijos amigos mucias gracjas
                esperantos/
    • opendoc.pl Re: Działka wyłączona z produkcji rolnej-co to zn 09.06.09, 18:54
      Jeżeli jest to działka rolna - najpierw musisz przygotować wniosek o
      wyłączenie
      działki z produkcji rolnej
      .

Najlepiej wyłączyć jedynie obszar, na którym będzie znajdował się budynek - ze
      względu na wyższy podatek tego terenu od terenu rolnego.
      • Gość: leroj Re: Działka wyłączona z produkcji rolnej-co to zn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 20:35
        Ta sąsiednia działka jest wyłączona z produkcji rolnej.Moje pytanie
        jest takie: czy sąsiadując z tą działką mam tzw. bliskie
        sąsiedztwo/dobre sąsiedztwo/?Inaczej: czy dom znajdujący się na tej
        działce może być podstawą,że mam bliskie sąsiedztwo?Już jaśniej nie
        mogę napisać!Litości!Czy to tak trudno zrozumieć?Wiecie czy nie
        wiecie?Tak czy nie?
        • Gość: gość Re: Działka wyłączona z produkcji rolnej-co to zn IP: *.chello.pl 09.06.09, 23:26
          Po drugiej stronie ulicy nie jest sąsiednia.Sąsiednia jest z tej
          samej drogi dojazdowej. Czyli ty nie spełniasz warunku dobrego
          sąsiedztwa.A co to jest bliskie sasiedztwo? Tylko SKO a potem
          sąd.Brak planu urzędnicy decydują.Przepisy są bardzo niejasne i
          interpretacja jest różna.Jesteś dość niemiły więc nie wróżę Ci
          najlepiej.Ale próbuj powalczyć-ja walczyłam i wygrałam.
          • Gość: leroj Re: Działka wyłączona z produkcji rolnej-co to zn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 06:14
            Czy ty rozumiesz co piszesz? Odrzuć na chwilę emocje i postaraj się
            myśleć logicznie.
            Piszesz:,,Po drugiej stronie ulicy nie jest sąsiednia.Sąsiednia jest
            z tej
            samej drogi dojazdowej,,. Przecież jeśli ,,Sąsiednia jest z tej
            samej drogi dojazdowej,, to nie ważne czy działki są po jednej czy
            po drugiej stronie! Dalej piszesz: ,, A co to jest bliskie
            sasiedztwo? Tylko SKO a potem
            sąd.Brak planu urzędnicy decydują.Przepisy są bardzo niejasne i
            interpretacja jest różna,,. - całkowicie się z tobą zgadzam !
            Dalej: ,,Jesteś dość niemiły więc nie wróżę Ci
            najlepiej.Ale próbuj powalczyć-ja walczyłam i wygrałam,,.
            Przeciwnie!Ja jestem bardzo miły/przecież tak na prawdę mnie nie
            znasz-nie oceniaj ludzi zbyt pochopnie bo będziesz mieć w życiu
            wiele przykrości i niespodzianek/ .To problem jest niemiły,a ja
            zmierzam do pozyskania możliwie pełnej wiedzy na ten temat.Mniej
            emocji więcej myślenia.Nie obrażaj się z byle powodu.Pozdrawiam.
            • Gość: Gość Re: Działka wyłączona z produkcji rolnej-co to zn IP: *.chello.pl 10.06.09, 15:20
              Ok.Ja się nie złoszczę.Ulica to nie to samo co droga dojazdowa. Np
              ulica może dzielić dany teren na dzielnice. Ulica dzieli.Nie macie
              planu więc to właściwa gmina decyduje co może powstać.Warto być
              miłym, bo wtedy pani Ania, czy tam Basia coś pomoże. Generalnie
              wyłączenie gruntu z produkcji rolnej następuje PO wydaniu decyzji o
              warunkach zabudowy.Są inne okoliczności do takiego wyłączenia np.
              trwała degradacja gruntu.Widzisz jak Cię lubię znalazłam Ci ustawę o
              ochronie gruntów.Mnie ona jeszcze obowiązywała,warunki uzyskałam w
              grudniu ubigłego roku.Dz.U.04.121.1266.Zobacz zwłaszcza roz.3.Swoją
              drogą nie rozumiem tak do końca-czy gmina nie chce Ci wydać z powodu
              braku sąsiedztwa czy są inne powody?Gzieś mam kilka wyroków sądu
              może coś znajdę.
              • Gość: gość Re: Działka wyłączona z produkcji rolnej-co to zn IP: *.chello.pl 10.06.09, 19:16
                Przejrzałam dokumenty.Wynika z nich,że bliskie sąsiedztwo to obszar
                równy 3 krotnej szerokości twojej działki licząc od jej frontu.
                Gmina wyznacza wokół działki obszar analizowany i musi on być 3
                krotnie większy nie mniejszy jednak niż 50 metrów.W tych granicach
                szuka się takiej zabudowy, która pozwoliłaby na kontynuację dobrego
                sąsiedztwa.
                • Gość: leroj Re: Działka wyłączona z produkcji rolnej-co to zn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 21:21
                  aktualnie nastapiła znaczna liberalizacja wielkości obszru
                  analizowanego do ustalania war. zabudowy.Decydenci mogą analizować
                  obszar nawet kilkunastokrotnie większy niż ten ,o którym
                  piszesz.Wiem,bo tak analizowano ostatnio mój wniosek.Dopiero po
                  złożeniu wniosku i jego rozpatrzeniu można się zorientować jakie
                  zmiany zachodzą w przepisach prawa .Oficjalnie przed jego złożeniem
                  nic urzędasy ci nie powiedzą.Jest to stara metoda ogłupiania i
                  kpienia z Polaków.Urzędasy mają wytyczne wewnętrzne,o których nie
                  informują interesantów.Nadal jest tak jak dawniej-urzędnik jest
                  panem sytuacji bo ma wiedzę ,,do użytku wewnętrznego,, , a biedny
                  petent choćby przestudiował dokładnie obowiązujące
                  ustawy ,rozporządzenia i tak nie wiele będzie wiedział, bo
                  wewnętrzne rozporządzenia sa niejawne.Tak jest niestety rządzony
                  nasz kraj.Nadal wiem ,że nic nie wiem.Dzięki jednak za próbę
                  pomocy.Składam więc ,,w ciemno,, ponownie wniosek o wyd. dec. o
                  war.zabudowy i będę wiedział to ,czego próbowałem się dowiedzieć od
                  forumowiczów.Jest to niestety jedyna skuteczna metoda ,żeby
                  urzędasy ujwaniły to czego oficjalnie ujawnić nie chcą lub nie
                  mogą,np. ze strachu przed utratą pracy.
                  • Gość: gość Re: Działka wyłączona z produkcji rolnej-co to zn IP: *.chello.pl 10.06.09, 22:23
                    Oczywiśćie składaj.Zawsze możeśz złożyć odwołanie do SKO, potem
                    jeśli nie po myśli to sąd.Zainteresowało mnie to.Napisz co chciałeś
                    pobudować? Jaka zabudowa w okolicy, czy kiedykolwiek istniał projekt
                    planu, a może istnieje studium.Wszystko niezwykle ważne.Znajdż
                    sąsiada jak najbliżej niech uzyska warunki i coraz bliżej. Nie
                    spełniasz wymagań?Możesz je stworzyć.No ale to czas.Mam wyrok
                    sądu,który wspomina o prawie właściciela do swojej własności i
                    niepotrzebnym blokowaniu rozwoju miast, który i tak pójdzie do
                    przodu.Jaka jest powierzchnia Twojej działki? Czy interesuje Cię
                    zabudowa siedliskowa? Pamiętaj,że interesuje Cię tylko Twoja strona
                    ulicy.
                    • Gość: leroj Re: Działka wyłączona z produkcji rolnej-co to zn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.09, 07:47
                      Ze zrozumiałych względów nie chcę podawać bliższych danych.Dziękuję za wsparcie .
                    • Gość: Stan@ Re: Działka wyłączona z produkcji rolnej-co to zn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 09:11
                      1. W prawie jest określony tylko dolny parametr sąsiedztwa - tj.
                      trzy szerokości działki nie mniej niż 50 m.
                      2. W prawie nie ma określonego górnego parametru sąsiedztwa - a więc
                      ta odległość może być od 50 m w górę - bo nie ma określonego
                      parametru. Tego parametru boją się gminy - i to ten element utrąca
                      bezprawne władztwo gmin.
                      3. Sąsiedztwo - mówi się o dostępie z tej samej drogi publicznej -
                      a więc dostęp ma każda działka poprzez drogi wewnęrzne.
                      4. Kiedy nastąpil podział tych gruntów - czy z ustawu z 1985 r. - to
                      każda taka droga musiał mieć wydzielony grunt pod drogi i ona sama z
                      mocy prawa przechodziła na rzecz skarbu państwa-gminy. Gminy bronią
                      się przed tymi stwierdzeniami - bo muszą na tych drogach tworzyć
                      infrastrukturę
        • Gość: buras sp z tego forum chamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 17:30
          • Gość: leroj Re: sp z tego forum chamie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.09, 07:39
            do - buras IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Nic nie znaczysz na tym forum bo nie masz nic do powiedzenia.Śmieciu społeczny.
            • Gość: gość Re: sp z tego forum chamie IP: *.chello.pl 13.06.09, 15:28
              Do buras.Nie jest chamem tylko jest wkurzony, bo nie może
              rozporządzać swoją własnością,blokowany przez urząd. Przyznasz, że
              przepisy są niejasne i człowiek jest bezsilny i to właśnie wk...
              denerwuje.Nie złość się.
              • Gość: leroj Re: sp z tego forum chamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.09, 19:49
                Dzięki za zrozumienie sprawy!
                • Gość: gość Re: sp z tego forum chamie IP: *.chello.pl 14.06.09, 03:45
                  Wstrzymaj się chwilę.Może coś mądrego dam ci we wtorek.Pozdrawiam.
                  wiem,bo walczyłam ok.2 lat.Krew mnie zalewała.
                  • Gość: leroj Re: sp z tego forum chamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.09, 19:11
                    Dzięki,czekam.
              • Gość: buras Re: sp z tego forum chamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 14:03
                I to upowaznia go do wyzywania ludzi od niekompetennych, nie majacych nic do
                powiedzenia,nie znajacych sie w temacie?Kilka osob probowalo mu pomoc i jesli
                czego nie wiedzieli do konca to zwyzywal ich od najgorszych(vide kilka wpisow
                wczesniej). A gdyby nie to wspolnymi silami doszliby do tego ja rozwiazac problem.
                Burak zawsze pozostanie burakiem niezaleznie od tego czy jest zdenerwowany czy
                nie. Buraka mozna wyczuc na km, co zapewne widza tez urzedasy.

Zauwaz,ze nie wypowiedzial sie tu nikt ze smietanki forumowej.Czyzby dlatego,ze
                kolega leroj jest prostakiem?
            • Gość: buras Re: sp z tego forum chamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 13:58
              Wyszla sloma z papci. Miejmy nadzieje,ze urzedasy sutecznie zatruja ci twoje
              marne zycie.
              • Gość: leroj Re: sp z tego forum chamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 21:01
                do buras IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl .
                No cóż,buras,nadal nie masz nic do powiedzenia i zaśmiecasz to forum
                swoim kalekim tekstem,zjadasz litery,piszesz ad personam a nie ad
                rem.Biedaku-jeśli ja piszę o kimś ,że jest niekompetentny to ja go
                nie obrażam ani nie wyzywam tylko stwierdzam fakt ,że ten ktoś nie
                ma rzetelnej wiedzy.Nic na to nie poradzę ,że jesteś jaki
                jesteś.Gamoń zawsze będzie gamoniem.I tyle .Baw się dalej
                komputerkiem i próbuj swych sił w poprawnym pisaniu tekstów w j.
                polskim.Może kiedyś coś mądrego spłodzisz,choć wątpię.A tak poza tym
                to jestem pewien ,że należysz do tej grupy ,,urzędasów ,, i dlatego
                cię moje teksty tak dotknęły.Prawda niestety w tym przypadku bardzo
                boli.
                • Gość: buras Re: sp z tego forum chamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 21:15
                  Chcialbys osle-jak wielu- byc tym kim ja. Niestety, nie wszystkim jest dane.
                  • Gość: Gość Re: sp z tego forum chamie IP: *.chello.pl 15.06.09, 23:52
                    Do Buras.Nie złość się. Może jest młody, szukał recepty a tej
                    niestety nie ma. Dlatego trochę kąsa. Ale sam temat jest
                    interesujący. Naprawdę człowieka rozwala bezradność wobec durnych
                    przepisów. A miało być przyjazne państwo! Nie wiem czy masz rację,
                    że ludzie nie wypowiadają się z powodu nieco zbyt hm... postawy
                    zainteresowanego.Znam gorsze.Wygląda na to,że nie ma prostego
                    rozwiązania. Gminy niestety najczęściej szukają przesłanek na nie.
                    • Gość: buras Re: sp z tego forum chamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 12:23
                      Moze siebie kasac w tylek. Na urzednikow jest jeden sposob-byc uprzejmym, nie
                      udawac madrzejszego niz sie jest. Ciekawe dlaczego ja uzyskuje informacje o
                      ktore prosze i to bez chwalenia sie pieczatkami i papierami:)
                      Kolega jest ubogi(nie tylko materialnie), nie stac go na profesjonalna pomoc i
                      to rozumiem, ale jesli juz ma 'uprzejma prosbe' do forumowiczow niech ja
                      odpowiednio ubierze w slowa.
                  • Gość: leroj Re: sp z tego forum chamie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.09, 09:51
                    Wątpię ,czy ktokolwiek chciałby być tym ,kim ty jesteś - czyli ,,
                    0 ,, .Nadal nie masz nic do powiedzenia.I niestety wszystko
                    wskazuje na to ,że jednym z tych nieprzyjaznych obywatelowi
                    polskiemu urzędasów jesteś ty.Na tym kończę wymianę poglądów z tobą,
                    bo nie chce mi się tracić czasu na dyskusję z zerem.
                    • Gość: gosć Re: sp z tego forum chamie IP: *.chello.pl 17.06.09, 01:11
                      sorry.Dopiero jestem.Złe wiadomości.Mam jeszcze jedna super babkę z
                      agencji nieruchomości.Może ona coś wymyśli.Wraca właśnie z długiego
                      urlopu. możesz mi wierzyć, że dziewczyna jest kozak w tych
                      sprawach.Mogę dać telefon,ale nie na forum.Acha oj chłopacy rodacy i
                      nie wstyd wam? Mamy sobie pomagać.No to łapka buzia
                      gożdzik.Pozdrawiam Burasa.
                      • Gość: Gość Re: sp z tego forum chamie IP: *.chello.pl 24.06.09, 22:42
                        Przepraszam,, długo mnie nie było.Leroj nie jest dobrze. Składaj o
                        warunki, ale niestety nie masz się czym podeprzeć. Dopóki nie ma
                        planu decydują urzędnicy. To jest błędne koło,bo jesteś w mieście
                        więc zabudowa zagrodowa Cię nie dotyczy,nie możesz skorzystać z
                        dobrodziejstwa sąsiedztwa, bo go nie ma. Po uzyskaniu decyzji
                        odpukać odmownej odwołuj się i walcz o swoje. Masz do tego prawo.
                        Będę Ci mocno kibicować.
                        • Gość: leroj Re: sp z tego forum chamie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.09, 09:24
                          dzięki!Będę walczył !
                          • Gość: Miguledeserwantes Re: sp z tego forum chamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.09, 10:44
                            Walcz chamie, obys przegral walke z urzedasami:)
                            • Gość: leroj Re: sp z tego forum chamie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.09, 12:45
                              do Miguledeserwantes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.09, 10:44
                              vel buras.Kompromitujesz siebie i to forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka