Dodaj do ulubionych

jak sprzedac mieszkanie z lokatorem????

10.08.09, 19:00
chce sprzedac mieszkanie ale prawo meldunkowe nie pozwala mi wymeldowac
lokatora.on sam nie chece sie wymeldowac.jak to zrobic
Obserwuj wątek
    • agusiatko24 Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 10.08.09, 19:05
      dodam ze lokator zadluza mi mieszkanie,zadluzenie idzie na moje
      konto,niestety nie mam umowy
      • Gość: . Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: 213.76.165.* 11.08.09, 09:44
        Jeśli masz umowy z dostawcami mediów- odłącz wszystko co się tylko
        uda.
        Powiadom go o remoncie mieszkania- wyjmij okna z budynku!
        • Gość: jacek Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.swidnica.mm.pl 26.11.10, 14:03
          sprzedam mieszkanie z lokatorem w Słupsku ul. Zygmunta Augusta ładna okolica blisko do morza 37.2 m mieszkanie do lekkich poprawek ,zamieszkuje tam 80- letni dziadzia cały czas płaci czynsz i media nie mam z nim problemow ale musze je sprzedac mieszkam 500 km.od słupska i trudno mi je doglądać cena jest konkurencyjna jedyne 65% wartosci .kontakt bilscy@wp.pl
      • Gość: UKS Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 14:32
        Urząd Kontroli Skarbowej skutecznie wyleczy cię z najmu bez umowy.
    • jml13060 Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 12.08.09, 13:01
      Jak to nie masz umowy ? A lokator ma ?

Skoro lokator nie ma tytulu prawnego ("dzikun", a nie lokator) no to
      go eksmituj. Meldunek nie jest tutulem prawnym do lokalu, a jedynie
      informacja dla urzedu, poczty, policji, wojska, ... ze dany ow tam
      mieszka. Podaj do sadu wniosek o eksmisje i niech ow dzikun-lokator
      wyciagnie swoje papiery na dowod, ze moze mieszkac u Ciebie. A
      jezeli rzeczywiscie ma prawo jako najemca, to musi placic czynsz i
      oplaty za media, a Ty musisz placic podatek od dochodow. A jak nie
      placi, no to wypowiedzenie umowy najmu i pozew do sadu o eksmisje za
      ponadtrzyletnie zaleglosci czynszowe.

Przy obecnym stanie polskiego prawa ponad miare chroniacego
      lokatorow nikt normalny nie kupi od Ciebie mieszkania z lokatorem.

Dobra rada jest odciecie mediow, wyjecie okien na zime i wszelkie
      inne sposoby nekania. Licz sie z tym, ze Twoj lokal po pozbyciu sie
      lokatora bedzie do generalnego remontu.
      • Gość: www Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.09, 11:42
        ja mogę kupić to mieszkanie.
        ale cena to max. 50% podobnego w okolicy. jesteś zainteresowana?
        • Gość: Gość Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.chello.pl 26.08.09, 16:17
          Ja rowniez posiadam mieszkanie z lokatorem, zadluza mi je i
          generalnie uprzykrza zycie swoim istnieniem:/ A jest to mieszkanie w
          malutkiej miejscowosci i nikt nie chce go odkupic za marne 30.000PLN:
          (

prosze o wiadomosc na maila: pwieromiej@poczta.fm
          • agusiatko24 Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 28.08.09, 12:45
            jesli jest ktos zainteresowany tym mieszkaniem prosze o wiadomosc na maila....
            agnieszkawikierska@o2.pl
        • agusiatko24 Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 28.08.09, 12:39
          Chce sprzedac to mieszkanie za 50 tys w skarzysku-kamiennej
          • decort Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 28.08.09, 23:07
            ile ma m2 i pokoi; jaka okolica, media? to ważne, bo jeśli chcesz sprzedać
            mieszkanie z takim balastem cena musi być odpowiednio niska, niestety.
            A po 2: masz w ogóle jakąś umowę z tym lokatorem?; jak długo mieszka?
            odprowadzasz podatek do US? Jeśli tak masz pewne szanse na pozbycie się go.
            Meldunek nie ma nic do rzeczy. Sprawa z powodu Ustawy o Ochronie Praw Lokatorów
            jest nieco skomplikowana, ale do załatwienia. Poczytaj sobie tę Ustawę. Poznasz
            swoje, mizerne, ale jednak prawa. Tyle, że żeby o nie walczyć wszystko musi być
            legalne, a więc np. podatek do US od umowy najmu (nawet gdy nie została spisana
            na piśmie).
        • jesior89 Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 28.05.10, 18:52
          Witam,mam podobna sytuacje.Pragne szybko sprzedac dom z
          lokatorem,nie mam juz co do niego cierpliwosci.cena 40 tys.prosze o
          pomoc
    • Gość: majster Re: prosta rada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.10, 15:06
      wynajmij to mieszkanie ruskim
      • jesior89 Re: prosta rada 29.05.10, 19:33
        :)tylko skad ruskich wytrzasnac..i o to jest pytanie...moze macie
        macie jakis inny pomysl albo namiary telefony maile na ludzi ktorzy
        skupuja takie nieruchomosci
      • Gość: iwona Re: prosta rada IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.04.12, 18:52
        to jest super pomysł. lecz jak ruscy także się nie wyprowadza.stwierdza że skoro tamci mieszkają i mają się super , to oni tez moga sobie pomieszkać. Lepiej w domu niż w schronisku
    • blue_ula Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 29.05.10, 23:35
      idź do sądu i żądaj od lokatora gigantycznego odszkodowania za bezumowne
      korzystanie z nieruchomości. Podobno musi się to nazywać odszkodowanie, a nie
      czynsz. A gigantyczne musi być, bo sąd ci je znacznie obniży. A potem to już
      komornik niech siedzi lokatorowi na głowie. Bardzo prawdopodobne jest, że
      lokator się sam wyprowadzi, bo na mieście będzie taniej.
      • jesior89 Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 30.05.10, 08:45
        dzieki za porade.dowiem sie jak to wyglada z takim odszkodowaniem i
        najwyzej sprawe zaloze..ale i tak bede szukac kogos kto kupi ten dom
        za ..marne 35 tys i dalej niech sie meczy z lokatorem bo ja juz nie
        ani sily ani cierpliwosci do niego.zalezy mi wlasnie na sprzedazy z
        tego wzgledu na to ze mam zadluzenie powstale z winy lokatore-
        remonty,oplaty i taka suma uzbierala sie przez 6 lat :(gdyby
        dokladal sie do oplat,pokrywal koszty remontow jak bylo to ustalane
        ustnie-nie znajdowalabym sie w takiej sytuacji i nie mialabym 30 tys
        dlugu
        • Gość: blue_ula Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.lublin.mm.pl 30.05.10, 22:24
          jeszcze jedno, gdyby gość nie stawiał się w sądzie, co będzie w jego interesie
          -żądaj wyroku zaocznego. Wtedy szybko zakończysz sprawę.
        • Gość: lukxm Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.10, 17:49
          byłym zainteresowany kupnem z lokatorem, gdzie sie znajduje
          nieruchomość? jakby co lukxm@wp.pl
          • Gość: Aleks sposób na dzikuna IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.12.10, 22:32
            mediów odciąc nie mozna, niestety, Ciekawe to nasze prawo że dzikunowi mediów odciąc nie wolno
            ale wolno przeprowadzić niezbędny remont, Wybeszyć wszystkie okna i drzwi wejściowe
            i nie spieszyć się z montowaniem nowych :)
            Ja swoich dzikunów załatwiłem tak od razu...nie czekałem .... i nie latałem po sądach bo to trwa
            Sposób sprawdzony,

żadnej litości! to zwykli złodzieje okradający Was z Waszej własności

• Gość: iwona Re: sposób na dzikuna IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.04.12, 19:51
              bardzo proszę namiary na tą firmę remontowa, gdyż ja nie znalazłam takiej firmy,.
          • Gość: Miastowa Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.slubice.vectranet.pl 31.07.11, 13:27
            Sprzedam mieszkanie 58,3m2 z lokatorami w bloku na trzecim piętrze w Rzepinie w Lubuskim.
        • Gość: lex Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 14:39
          "ustalane ustnie" - trzeba być ciężkim frajerem żeby wynajmować mieszkanie na gębę.
      • Gość: iwona Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.04.12, 18:55
        moi lokatorzy powiedzieli że nie stać ich na opłaty. A bardzo chcieli by zapłacić. Dobra wola tak się to nazywa
    • Gość: daniel Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.xdsl.centertel.pl 17.02.11, 09:47
      czy mogę sprzedać mieszkanie jeśli zamieszkuje w nim rodzina która jest zameldowana na stałe a która zadłuża mi mieszkanie którego jestem jedynym właścicielem nie ponosząc opłat miesięcznych?.mam 78lat i mieszkam w innym miejscu dlatego nie potrzebuję tego mieszkania a pieniądze za mieszkanie chciałbym wykorzystać na resztę życia jednak w żaden sposób nie potrafię pozbyć się lokatorów,czy jest jakaś możliwość?
      • bezpocztyonline Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 17.02.11, 11:44
        Gość portalu: daniel napisał(a):

> czy mogę sprzedać mieszkanie jeśli zamieszkuje w nim rodzina która jest zameldo
        > wana na stałe a która zadłuża mi mieszkanie którego jestem jedynym właścicielem
        > nie ponosząc opłat miesięcznych?.mam 78lat i mieszkam w innym miejscu dlatego
        > nie potrzebuję tego mieszkania a pieniądze za mieszkanie chciałbym wykorzystać
        > na resztę życia jednak w żaden sposób nie potrafię pozbyć się lokatorów,czy je
        > st jakaś możliwość?

Formalnie sprzedać Pan może, tylko kto to kupi?
        To są najemcy? Czy mieszkali za "Bóg zapłać"?
        Rodzina?
        W jakim wieku? Pracujący? Z dziećmi nieletnimi? Emeryci? Renciści? Niepełnosprawni? Osoby w wieku powyżej 75 lat?
        • Gość: gosia Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.globalconnect.pl 29.04.11, 12:35
          Ja też mam taki problem,mam zameldowanego na stałe syna w naszym mieszkaniu,z którym od 8 lat nie utrzymujemy wraz z mężem kontaktu.Jest totalnym nierobem,w życiu nie przepracował uczciwie jednego dnia,tzw.bezrobotny z zamiłowania.Ma 28 lat i od ukończenia szkoły średniej pasożytuje na nas,nie płaci za nic z czego korzysta,utrzymuje się z machlojek w internecie(kilka spraw o oszustwa na policji).Skierowaliśmy sprawę o eksmisję do sądu,ale nasze sądy są wyjątkowo przychylne dla bandytów,nierobów i tym podobnych,że w sierpniu minie rok od złożenia pozwu i właściwie dalej synalek żyje na nasz koszt.Nie mamy już siły i pomyśleliśmy,że może należałoby sprzedac to mieszkanie wraz z nim.Ktoś kto je kupi może lepiej poradzi sobie z eksmisją. Nie wiemy już co robic...Proszę o jakąś radę.
          • Gość: rokicia Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.plock.mm.pl 02.05.11, 16:17
            gosia nie bronię Twojego syna, ale współczuję mu rodziców. Nie macie innego sposobu na zmuszenie syna do podjęcia pracy? Jeśli 28-latek nie chce iść do pracy, tzn że nie ma takiej potrzeby, bo wszystko ma i tu robicie błąd wychowawczy.
            Odetnijcie "dziecku" dostęp do internetu, przestańcie usługiwać: prać, prasować, sprzątać, gotować. Sam się w końcu weźmie za jakąś robotę.
            • Gość: gosia Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.globalconnect.pl 05.05.11, 22:24
              Rokicia,nie jest tak jak piszesz.Nie sprzątamy,nie gotujemy dla niego,nie pierzemy a także odłączyliśmy mu internet,bo rachunki za prąd były ogromne.Dokarmia się u 75-letniej babci,która nie ma odwagi mu odmówic. Żyje za zupełną darmochę i nie ma zamiaru się wynieśc,bo po co?Kto będzie płacił jego rachunki?To cholerny leń,który uważa,że nie prosił się na świat,a skoro się zjawił to do końca życia mamy na niego pracowac.
              • Gość: rokicia Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.plock.mm.pl 06.05.11, 17:50
                "Żyje za zupełną darmochę i nie ma zamiaru się wynieśc" Nie rozbrajaj mnie. Większość rodziców odwleka jak może termin wyfrunięcia z gniazda ich pociech, a ty się nie możesz doczekać aż się wyniesie? Z resztą gdzie ma iść? Na ulicę? Litości.
                • Gość: gosia Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.globalconnect.pl 06.05.11, 23:53
                  Nie zrozumiesz mnie Rokicia,to trzeba doświadczyc na sobie,żeby móc radzic innym.Wątpię,żeby większośc rodziców odwlekała moment wyprowadzki dorosłego człowieka,który żyje z ich pracy,w niczym nie pomaga a jedynie dostarcza problemów.Czy na ulicę?może i tak,taki rzut na głęboką wodę może nielicznych obudzic,a jesli nie to ich wybór.Ja też mogłabym siedziec całe życie na karku swoim rodzicom,Ty również,ale chyba tak nie robimy...
                • ewawkropki Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 04.05.18, 11:01
                  Niestety nieruchomość z lokatorem to poważna sprawa, lokatorzy niestety są coraz bardziej cwani i zajmują mieszkania nie płacac czynszu. Jest wiele podobnych sytuacji gdzie zadłużenie cały czas rośnie nawet jak sprawa w sądzie o eksmisje trwa długo. Czasem warto skorzystać z oferty firm skupujących mieszkania z lokatorami, kupują oni nieco taniej mieszkania ale przynajmniej zadłużenie nie powiększa się i ograniczy sie stres związany z wizytami w sądzie. Polecam http//:www.grb-nieruchomosci.pl Zawsze mozna zadzwonić podpytać o procedure sądową i koszty a w razie czego mozna im sprzedać mieszkanie lub zamienić się na inne w tym samym miescie tylko juz bez lokatora..
    • Gość: właściciel Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 15:20
      Witam!!! Mam dokładnie ten sam problem chce sprzedać dom wraz z lokatorami ponieważ nie chcą dobrowolnie opuścić mojego domu jestem zmuszona sprzedać dom wraz z nimi.Fakt że przeciwko nim jest juz sprawa o eksmisje ale to wszystko trwa ponieważ oni też dawaja różne sprawy do Sądu i wszystko sie odwleka a oni ciągle od czegoś sie odwołuja.Właśnie poszukuje jakiejs firmy skupującej nieruchomości z właścicielami.Wiem że jest cos takiego ze mozesz zaskarzyc gmine ze zwlekaja zbyt dlugo z lokalem socjalnym i musza wyplacic Ci odszodowanie.Poza tym masz prawo wymienic zamki w drzwiach i wcale nie musisz tej osoby wpuszczac do swojego mieszkania poniewaz prawo meldunkowe nie dzaje prawa do mieszkania to jest tylko meldunek administracyjny.Pozdrawiam i mam nadzieje ze cos pomoglam
      • Gość: iwona Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.04.12, 18:41
        witam . proszę o jakieś pomysły . zaznaczam że liczniki już przerobiłam. gazownia tym osobnikom mieszkającym w moim domu dała nowe na nazwisko lokatorów bez prawa pobytu i zasądzoną eksmisją od 5 lat. nie wiem jak to jest możliwe?ja jestem przykładem że jest możliwe. pracownicy do remontu domu nie zgodzili się na remont mieszkania gdyż nie maja zamiaru się szarpać. jestem zdruzgotana i nie rozumię jak to jest że Niemcy potrafią sie po tylu latach upomnieć o swoje domy,które tak naprawdę już całkiem są odbudowane na nowo. I ludzie tam mieszkający są zmuszeni opuscić mieszkanie po 40 latach.A ja od wielu lat wynajmuje mieszkanie i płacę kasę za swoje i wynajmowane. Błagam o pomoc.
        • Gość: plplpl Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 14:20
          A ja "nie rozumię" jak można być takim matołem.
          • 45iwona66 Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 28.04.12, 16:17
            wymiana zamków ? to raczej matołem jest ten kto to napisał. A skoro na pewniaka się mówi do kogoś coś takiego to trzeba wiedzie coś o prawie. A tutaj chodzi o rozwiązania w miarę na granicy prawa. nie o bandyckie numery.Pozdrawiam
        • Gość: jagoo Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.12, 13:02
          A wniosek o eksmisję złożyłaś?
      • Gość: ...sami się rodzą Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 14:28
        ".. oni też dawaja różne sprawy do Sądu" - dawaj i ty!
        "Właśnie poszukuje jakiejs firmy skupującej nieruchomości z właścicielami." - ręce opadają, weź się garkotłuku za szmatę i jedziesz podłogi a nie poszukujesz firm, które kupią ciebie wraz z nieruchomością.
        "masz prawo wymienic zamki w drzwiach" - no to powodzenia!
        • 45iwona66 Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 28.04.12, 16:25
          kupią ciebie wraz z nieruchomością? to chyba nie o to chodziło.Lepiej przeczytać dwa razy bo coś mi się wydaje że coś jest nie tak
    • Gość: kulturalny Pomagam w opróżnianiu mieszkań IP: *.swic.dialup.inetia.pl 08.07.12, 20:03
      Moge pomoc piotr_c22@o2.pl
      legalnie, odpowiednie zaplecze ludzi i sprzętu, przeważnie eksmisja w ciagu godziny. Ceny do uzgodnienia
    • ewawkropki Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 04.05.18, 11:00
      Mieszkanie z lokatorem to poważna sprawa, lokatorzy niestety są coraz bardziej cwani i zajmują mieszkania nie płacac czynszu. Jest wiele podobnych sytuacji gdzie zadłużenie cały czas rośnie nawet jak sprawa w sądzie o eksmisje trwa długo. Czasem warto skorzystać z oferty firm skupujących mieszkania z lokatorami, kupują oni nieco taniej mieszkania ale przynajmniej zadłużenie nie powiększa się i ograniczy sie stres związany z wizytami w sądzie. Polecam http//:www.grb-nieruchomosci.pl Zawsze mozna zadzwonić podpytać o procedure sądową i koszty a w razie czego mozna im sprzedać mieszkanie lub zamienić się na inne w tym samym miescie tylko juz bez lokatora..
    • Gość: Basia Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.play-internet.pl 21.03.19, 20:35
      Skontaktuj się z panem Wilczyńskim z twoj-posrednik.pl - on jest specjalistą od sprzedaży takich nieruchomości.
    • Gość: Aldona Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.19, 22:15
      Moim zdaniem najpierw sąd, a potem biuro, które dokona wyceny mieszkania (np. briwyceny.pl) i ewentualnie agencja nieruchomości. Ale najpierw tak czy inaczej sąd, bez tego nic bym nie robiła.
    • spoldzielnie Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 15.08.20, 00:49
      polecam Kancelarię: wocior.pl/
      specjalizują się w prawie spółdzielczym, lokalowym, nieruchomościach
      mi pomogli w takim temacie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka