agusiatko24 10.08.09, 19:00 chce sprzedac mieszkanie ale prawo meldunkowe nie pozwala mi wymeldowac lokatora.on sam nie chece sie wymeldowac.jak to zrobic Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agusiatko24 Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 10.08.09, 19:05 dodam ze lokator zadluza mi mieszkanie,zadluzenie idzie na moje konto,niestety nie mam umowy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: . Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: 213.76.165.* 11.08.09, 09:44 Jeśli masz umowy z dostawcami mediów- odłącz wszystko co się tylko uda. Powiadom go o remoncie mieszkania- wyjmij okna z budynku! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jacek Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.swidnica.mm.pl 26.11.10, 14:03 sprzedam mieszkanie z lokatorem w Słupsku ul. Zygmunta Augusta ładna okolica blisko do morza 37.2 m mieszkanie do lekkich poprawek ,zamieszkuje tam 80- letni dziadzia cały czas płaci czynsz i media nie mam z nim problemow ale musze je sprzedac mieszkam 500 km.od słupska i trudno mi je doglądać cena jest konkurencyjna jedyne 65% wartosci .kontakt bilscy@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: UKS Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 14:32 Urząd Kontroli Skarbowej skutecznie wyleczy cię z najmu bez umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jml13060 Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 12.08.09, 13:01 Jak to nie masz umowy ? A lokator ma ? Skoro lokator nie ma tytulu prawnego ("dzikun", a nie lokator) no to go eksmituj. Meldunek nie jest tutulem prawnym do lokalu, a jedynie informacja dla urzedu, poczty, policji, wojska, ... ze dany ow tam mieszka. Podaj do sadu wniosek o eksmisje i niech ow dzikun-lokator wyciagnie swoje papiery na dowod, ze moze mieszkac u Ciebie. A jezeli rzeczywiscie ma prawo jako najemca, to musi placic czynsz i oplaty za media, a Ty musisz placic podatek od dochodow. A jak nie placi, no to wypowiedzenie umowy najmu i pozew do sadu o eksmisje za ponadtrzyletnie zaleglosci czynszowe. Przy obecnym stanie polskiego prawa ponad miare chroniacego lokatorow nikt normalny nie kupi od Ciebie mieszkania z lokatorem. Dobra rada jest odciecie mediow, wyjecie okien na zime i wszelkie inne sposoby nekania. Licz sie z tym, ze Twoj lokal po pozbyciu sie lokatora bedzie do generalnego remontu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: www Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.09, 11:42 ja mogę kupić to mieszkanie. ale cena to max. 50% podobnego w okolicy. jesteś zainteresowana? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.chello.pl 26.08.09, 16:17 Ja rowniez posiadam mieszkanie z lokatorem, zadluza mi je i generalnie uprzykrza zycie swoim istnieniem:/ A jest to mieszkanie w malutkiej miejscowosci i nikt nie chce go odkupic za marne 30.000PLN: ( prosze o wiadomosc na maila: pwieromiej@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
agusiatko24 Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 28.08.09, 12:45 jesli jest ktos zainteresowany tym mieszkaniem prosze o wiadomosc na maila.... agnieszkawikierska@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
agusiatko24 Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 28.08.09, 12:39 Chce sprzedac to mieszkanie za 50 tys w skarzysku-kamiennej Odpowiedz Link Zgłoś
decort Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 28.08.09, 23:07 ile ma m2 i pokoi; jaka okolica, media? to ważne, bo jeśli chcesz sprzedać mieszkanie z takim balastem cena musi być odpowiednio niska, niestety. A po 2: masz w ogóle jakąś umowę z tym lokatorem?; jak długo mieszka? odprowadzasz podatek do US? Jeśli tak masz pewne szanse na pozbycie się go. Meldunek nie ma nic do rzeczy. Sprawa z powodu Ustawy o Ochronie Praw Lokatorów jest nieco skomplikowana, ale do załatwienia. Poczytaj sobie tę Ustawę. Poznasz swoje, mizerne, ale jednak prawa. Tyle, że żeby o nie walczyć wszystko musi być legalne, a więc np. podatek do US od umowy najmu (nawet gdy nie została spisana na piśmie). Odpowiedz Link Zgłoś
jesior89 Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 28.05.10, 18:52 Witam,mam podobna sytuacje.Pragne szybko sprzedac dom z lokatorem,nie mam juz co do niego cierpliwosci.cena 40 tys.prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: majster Re: prosta rada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.10, 15:06 wynajmij to mieszkanie ruskim Odpowiedz Link Zgłoś
jesior89 Re: prosta rada 29.05.10, 19:33 :)tylko skad ruskich wytrzasnac..i o to jest pytanie...moze macie macie jakis inny pomysl albo namiary telefony maile na ludzi ktorzy skupuja takie nieruchomosci Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iwona Re: prosta rada IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.04.12, 18:52 to jest super pomysł. lecz jak ruscy także się nie wyprowadza.stwierdza że skoro tamci mieszkają i mają się super , to oni tez moga sobie pomieszkać. Lepiej w domu niż w schronisku Odpowiedz Link Zgłoś
blue_ula Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 29.05.10, 23:35 idź do sądu i żądaj od lokatora gigantycznego odszkodowania za bezumowne korzystanie z nieruchomości. Podobno musi się to nazywać odszkodowanie, a nie czynsz. A gigantyczne musi być, bo sąd ci je znacznie obniży. A potem to już komornik niech siedzi lokatorowi na głowie. Bardzo prawdopodobne jest, że lokator się sam wyprowadzi, bo na mieście będzie taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
jesior89 Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 30.05.10, 08:45 dzieki za porade.dowiem sie jak to wyglada z takim odszkodowaniem i najwyzej sprawe zaloze..ale i tak bede szukac kogos kto kupi ten dom za ..marne 35 tys i dalej niech sie meczy z lokatorem bo ja juz nie ani sily ani cierpliwosci do niego.zalezy mi wlasnie na sprzedazy z tego wzgledu na to ze mam zadluzenie powstale z winy lokatore- remonty,oplaty i taka suma uzbierala sie przez 6 lat :(gdyby dokladal sie do oplat,pokrywal koszty remontow jak bylo to ustalane ustnie-nie znajdowalabym sie w takiej sytuacji i nie mialabym 30 tys dlugu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: blue_ula Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.lublin.mm.pl 30.05.10, 22:24 jeszcze jedno, gdyby gość nie stawiał się w sądzie, co będzie w jego interesie -żądaj wyroku zaocznego. Wtedy szybko zakończysz sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lukxm Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.10, 17:49 byłym zainteresowany kupnem z lokatorem, gdzie sie znajduje nieruchomość? jakby co lukxm@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aleks sposób na dzikuna IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.12.10, 22:32 mediów odciąc nie mozna, niestety, Ciekawe to nasze prawo że dzikunowi mediów odciąc nie wolno ale wolno przeprowadzić niezbędny remont, Wybeszyć wszystkie okna i drzwi wejściowe i nie spieszyć się z montowaniem nowych :) Ja swoich dzikunów załatwiłem tak od razu...nie czekałem .... i nie latałem po sądach bo to trwa Sposób sprawdzony, żadnej litości! to zwykli złodzieje okradający Was z Waszej własności Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iwona Re: sposób na dzikuna IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.04.12, 19:51 bardzo proszę namiary na tą firmę remontowa, gdyż ja nie znalazłam takiej firmy,. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Miastowa Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.slubice.vectranet.pl 31.07.11, 13:27 Sprzedam mieszkanie 58,3m2 z lokatorami w bloku na trzecim piętrze w Rzepinie w Lubuskim. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lex Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 14:39 "ustalane ustnie" - trzeba być ciężkim frajerem żeby wynajmować mieszkanie na gębę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iwona Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.04.12, 18:55 moi lokatorzy powiedzieli że nie stać ich na opłaty. A bardzo chcieli by zapłacić. Dobra wola tak się to nazywa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: daniel Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.xdsl.centertel.pl 17.02.11, 09:47 czy mogę sprzedać mieszkanie jeśli zamieszkuje w nim rodzina która jest zameldowana na stałe a która zadłuża mi mieszkanie którego jestem jedynym właścicielem nie ponosząc opłat miesięcznych?.mam 78lat i mieszkam w innym miejscu dlatego nie potrzebuję tego mieszkania a pieniądze za mieszkanie chciałbym wykorzystać na resztę życia jednak w żaden sposób nie potrafię pozbyć się lokatorów,czy jest jakaś możliwość? Odpowiedz Link Zgłoś
bezpocztyonline Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 17.02.11, 11:44 Gość portalu: daniel napisał(a): > czy mogę sprzedać mieszkanie jeśli zamieszkuje w nim rodzina która jest zameldo > wana na stałe a która zadłuża mi mieszkanie którego jestem jedynym właścicielem > nie ponosząc opłat miesięcznych?.mam 78lat i mieszkam w innym miejscu dlatego > nie potrzebuję tego mieszkania a pieniądze za mieszkanie chciałbym wykorzystać > na resztę życia jednak w żaden sposób nie potrafię pozbyć się lokatorów,czy je > st jakaś możliwość? Formalnie sprzedać Pan może, tylko kto to kupi? To są najemcy? Czy mieszkali za "Bóg zapłać"? Rodzina? W jakim wieku? Pracujący? Z dziećmi nieletnimi? Emeryci? Renciści? Niepełnosprawni? Osoby w wieku powyżej 75 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosia Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.globalconnect.pl 29.04.11, 12:35 Ja też mam taki problem,mam zameldowanego na stałe syna w naszym mieszkaniu,z którym od 8 lat nie utrzymujemy wraz z mężem kontaktu.Jest totalnym nierobem,w życiu nie przepracował uczciwie jednego dnia,tzw.bezrobotny z zamiłowania.Ma 28 lat i od ukończenia szkoły średniej pasożytuje na nas,nie płaci za nic z czego korzysta,utrzymuje się z machlojek w internecie(kilka spraw o oszustwa na policji).Skierowaliśmy sprawę o eksmisję do sądu,ale nasze sądy są wyjątkowo przychylne dla bandytów,nierobów i tym podobnych,że w sierpniu minie rok od złożenia pozwu i właściwie dalej synalek żyje na nasz koszt.Nie mamy już siły i pomyśleliśmy,że może należałoby sprzedac to mieszkanie wraz z nim.Ktoś kto je kupi może lepiej poradzi sobie z eksmisją. Nie wiemy już co robic...Proszę o jakąś radę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rokicia Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.plock.mm.pl 02.05.11, 16:17 gosia nie bronię Twojego syna, ale współczuję mu rodziców. Nie macie innego sposobu na zmuszenie syna do podjęcia pracy? Jeśli 28-latek nie chce iść do pracy, tzn że nie ma takiej potrzeby, bo wszystko ma i tu robicie błąd wychowawczy. Odetnijcie "dziecku" dostęp do internetu, przestańcie usługiwać: prać, prasować, sprzątać, gotować. Sam się w końcu weźmie za jakąś robotę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosia Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.globalconnect.pl 05.05.11, 22:24 Rokicia,nie jest tak jak piszesz.Nie sprzątamy,nie gotujemy dla niego,nie pierzemy a także odłączyliśmy mu internet,bo rachunki za prąd były ogromne.Dokarmia się u 75-letniej babci,która nie ma odwagi mu odmówic. Żyje za zupełną darmochę i nie ma zamiaru się wynieśc,bo po co?Kto będzie płacił jego rachunki?To cholerny leń,który uważa,że nie prosił się na świat,a skoro się zjawił to do końca życia mamy na niego pracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rokicia Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.plock.mm.pl 06.05.11, 17:50 "Żyje za zupełną darmochę i nie ma zamiaru się wynieśc" Nie rozbrajaj mnie. Większość rodziców odwleka jak może termin wyfrunięcia z gniazda ich pociech, a ty się nie możesz doczekać aż się wyniesie? Z resztą gdzie ma iść? Na ulicę? Litości. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosia Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.globalconnect.pl 06.05.11, 23:53 Nie zrozumiesz mnie Rokicia,to trzeba doświadczyc na sobie,żeby móc radzic innym.Wątpię,żeby większośc rodziców odwlekała moment wyprowadzki dorosłego człowieka,który żyje z ich pracy,w niczym nie pomaga a jedynie dostarcza problemów.Czy na ulicę?może i tak,taki rzut na głęboką wodę może nielicznych obudzic,a jesli nie to ich wybór.Ja też mogłabym siedziec całe życie na karku swoim rodzicom,Ty również,ale chyba tak nie robimy... Odpowiedz Link Zgłoś
ewawkropki Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 04.05.18, 11:01 Niestety nieruchomość z lokatorem to poważna sprawa, lokatorzy niestety są coraz bardziej cwani i zajmują mieszkania nie płacac czynszu. Jest wiele podobnych sytuacji gdzie zadłużenie cały czas rośnie nawet jak sprawa w sądzie o eksmisje trwa długo. Czasem warto skorzystać z oferty firm skupujących mieszkania z lokatorami, kupują oni nieco taniej mieszkania ale przynajmniej zadłużenie nie powiększa się i ograniczy sie stres związany z wizytami w sądzie. Polecam http//:www.grb-nieruchomosci.pl Zawsze mozna zadzwonić podpytać o procedure sądową i koszty a w razie czego mozna im sprzedać mieszkanie lub zamienić się na inne w tym samym miescie tylko juz bez lokatora.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: właściciel Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 15:20 Witam!!! Mam dokładnie ten sam problem chce sprzedać dom wraz z lokatorami ponieważ nie chcą dobrowolnie opuścić mojego domu jestem zmuszona sprzedać dom wraz z nimi.Fakt że przeciwko nim jest juz sprawa o eksmisje ale to wszystko trwa ponieważ oni też dawaja różne sprawy do Sądu i wszystko sie odwleka a oni ciągle od czegoś sie odwołuja.Właśnie poszukuje jakiejs firmy skupującej nieruchomości z właścicielami.Wiem że jest cos takiego ze mozesz zaskarzyc gmine ze zwlekaja zbyt dlugo z lokalem socjalnym i musza wyplacic Ci odszodowanie.Poza tym masz prawo wymienic zamki w drzwiach i wcale nie musisz tej osoby wpuszczac do swojego mieszkania poniewaz prawo meldunkowe nie dzaje prawa do mieszkania to jest tylko meldunek administracyjny.Pozdrawiam i mam nadzieje ze cos pomoglam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iwona Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.04.12, 18:41 witam . proszę o jakieś pomysły . zaznaczam że liczniki już przerobiłam. gazownia tym osobnikom mieszkającym w moim domu dała nowe na nazwisko lokatorów bez prawa pobytu i zasądzoną eksmisją od 5 lat. nie wiem jak to jest możliwe?ja jestem przykładem że jest możliwe. pracownicy do remontu domu nie zgodzili się na remont mieszkania gdyż nie maja zamiaru się szarpać. jestem zdruzgotana i nie rozumię jak to jest że Niemcy potrafią sie po tylu latach upomnieć o swoje domy,które tak naprawdę już całkiem są odbudowane na nowo. I ludzie tam mieszkający są zmuszeni opuscić mieszkanie po 40 latach.A ja od wielu lat wynajmuje mieszkanie i płacę kasę za swoje i wynajmowane. Błagam o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: plplpl Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 14:20 A ja "nie rozumię" jak można być takim matołem. Odpowiedz Link Zgłoś
45iwona66 Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 28.04.12, 16:17 wymiana zamków ? to raczej matołem jest ten kto to napisał. A skoro na pewniaka się mówi do kogoś coś takiego to trzeba wiedzie coś o prawie. A tutaj chodzi o rozwiązania w miarę na granicy prawa. nie o bandyckie numery.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jagoo Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.12, 13:02 A wniosek o eksmisję złożyłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ...sami się rodzą Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 14:28 ".. oni też dawaja różne sprawy do Sądu" - dawaj i ty! "Właśnie poszukuje jakiejs firmy skupującej nieruchomości z właścicielami." - ręce opadają, weź się garkotłuku za szmatę i jedziesz podłogi a nie poszukujesz firm, które kupią ciebie wraz z nieruchomością. "masz prawo wymienic zamki w drzwiach" - no to powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
45iwona66 Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 28.04.12, 16:25 kupią ciebie wraz z nieruchomością? to chyba nie o to chodziło.Lepiej przeczytać dwa razy bo coś mi się wydaje że coś jest nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kulturalny Pomagam w opróżnianiu mieszkań IP: *.swic.dialup.inetia.pl 08.07.12, 20:03 Moge pomoc piotr_c22@o2.pl legalnie, odpowiednie zaplecze ludzi i sprzętu, przeważnie eksmisja w ciagu godziny. Ceny do uzgodnienia Odpowiedz Link Zgłoś
ewawkropki Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 04.05.18, 11:00 Mieszkanie z lokatorem to poważna sprawa, lokatorzy niestety są coraz bardziej cwani i zajmują mieszkania nie płacac czynszu. Jest wiele podobnych sytuacji gdzie zadłużenie cały czas rośnie nawet jak sprawa w sądzie o eksmisje trwa długo. Czasem warto skorzystać z oferty firm skupujących mieszkania z lokatorami, kupują oni nieco taniej mieszkania ale przynajmniej zadłużenie nie powiększa się i ograniczy sie stres związany z wizytami w sądzie. Polecam http//:www.grb-nieruchomosci.pl Zawsze mozna zadzwonić podpytać o procedure sądową i koszty a w razie czego mozna im sprzedać mieszkanie lub zamienić się na inne w tym samym miescie tylko juz bez lokatora.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Basia Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.play-internet.pl 21.03.19, 20:35 Skontaktuj się z panem Wilczyńskim z twoj-posrednik.pl - on jest specjalistą od sprzedaży takich nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aldona Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.19, 22:15 Moim zdaniem najpierw sąd, a potem biuro, które dokona wyceny mieszkania (np. briwyceny.pl) i ewentualnie agencja nieruchomości. Ale najpierw tak czy inaczej sąd, bez tego nic bym nie robiła. Odpowiedz Link Zgłoś
spoldzielnie Re: jak sprzedac mieszkanie z lokatorem???? 15.08.20, 00:49 polecam Kancelarię: wocior.pl/ specjalizują się w prawie spółdzielczym, lokalowym, nieruchomościach mi pomogli w takim temacie Odpowiedz Link Zgłoś