Dodaj do ulubionych

co na ciemieniuchę!

07.04.10, 18:43
Moja córcia skończyła 9 mcy. Niestety pojawiła nam sie ciemieniucha.
Nie mogę sobie z nia poradzić. Mała ma dość dużo długich włosków na
głowie. Czy możecie mi polecić jakiś sprawdzony sposób na pozbycie
sie tej ciemieniuchy. Smarowanie oliwką i wyczesywanie jakoś
niespecjalnie zdaje egzamin. Może są jakieś środki? Słyszałam, że
dobra jest Mustela.
Obserwuj wątek
    • zmorapotwora Re: co na ciemieniuchę! 16.04.10, 12:08
      u nas sprawdzila sie olejuszka na ciemieniuche. Posmarowalam raz i potem po
      kilku godzinach ocno wyczesalam,: cala zolta skorpua zeszla.
      • kisi_165 Re: co na ciemieniuchę! 12.05.12, 20:07
        a mi mama zakazywała używać oliwki na głowę dziecka. Myłam zwykłym mydełkiem. Rozczesać i niczym nie natłuszczać. Żadna z córek w ten sposób nie miała. Koleżanki po poleceniu również.
    • mar_rog Re: co na ciemieniuchę! 23.04.10, 13:48
      moze sprobuj przed kapiela nasmarowac mocno oliwka i zalozyc czapeczke. mozesz
      dodatkowo troszke rozgrzac glaskajac dziecko po glowce. niech tak z godzinke
      pochodzi i potem wyczesz mocno, umyj emolientem i po kapaniu znowu oliweczka.
      moze akurat pomoze... nam pomoglo smile
    • beti555 Re: co na ciemieniuchę! 26.04.10, 12:55
      Polecam Olejuszek z firmy Skarb Matki. Prawie 2 lata walczyłam z
      ciemieniuchą oliwkami i innymi smarowidłami,a tym posmarowałam 2
      razy!!! i ciemieniuchy nie masmile))
    • aaneta_r Re: co na ciemieniuchę! 27.04.10, 15:20
      ja polecam KLORANE, zeszło bez śladu po kilku dniach stosowania
    • mama_nikodemka Re: co na ciemieniuchę! 13.05.10, 15:38
      krem na ciemieniuszke firmy Mustela
      nasmarowac na grubo pol godz przed kapiela, umyc wloski i wyczesac, ja
      wyczesywalam grzebykiem bo szczoteczka nic nie dawalo, uzylam kremu 2 razy i
      ciemieniuszka zeszla a maly mial naprawde bardzo ostra
      • aanidaa Re: co na ciemieniuchę! 19.05.10, 23:10
        też jestem za olejuszką skarbu matki - stosunkowo tani i działa
        dla utrzymania efektu myjemy główki szamponem z tej serii
        i jest pięknie !
        • nancy99 Re: co na ciemieniuchę! 01.08.10, 13:31
          Ja też smarowałam zwykłą oliwką bambino tak na ok.40 minut przed kąpielą,
          wkładałam czapeczkę i wyczesywałam intensywnie szczotką dla niemowlaków. Z tym,
          że co dziecko to inaczej przechodzi, jak ciemieniucha jest łagodna to tyle
          powinno wystarczyć, jak nie przechodzi lub nawraca to trzeba czegoś innego
          spróbować (moja lekarka krzywiła się bardzo i mówiła że dziadostwo...polecała
          zwykłą oliwę z oliwek i drapać paznokciem...sad
          • aamarzena Re: co na ciemieniuchę! 06.08.11, 21:53
            Ciemieniuchy nie można drapać bo może się zaognić. Mi lekarka przepisała preparat robiony z parafiny z kwasem salicylowym (zrobili w aptece), ciepłe nakładało się na główkę, przykrywało gazą, folią i czapeczką. Po dwóch godzinach zmyć i wyczesać. Córcia ma długie i gęste włosy, a ciemieniuchę miała okropną i to po trzech razach pomogło. Oliwka nie pomagała.
    • edytkaaa123 Re: co na ciemieniuchę! 17.08.10, 14:37
      Ja kupiłam krem na ciemieniuchę z AA Therapy (koszt ok.24zł, a z kartą
      rabatową"mama i maleństwo" w Naszej Aptece-17 zł). Dziś zastosowałam (kładzie
      się na cały dzień i wieczorem wyczesuje i myje włoski). Napiszę jutro jak tam
      efekty. ale podobno to wypasiony krem, który działa na przyczynę.
    • agnikkk Re: co na ciemieniuchę! 13.09.10, 21:00
      Ja uzywam dwa razy w tygodniu z apteki seboderm. Pediatra mi polecila i Mala nie ma ciemieniuchy smile
      • wiedzmapleple3 Re: co na ciemieniuchę! 21.09.10, 08:43
        Polecam również Seboderm. Posmarowałam raz i bez wyczesywania i po ciemieniuszce nie ma śladu.
        • dzidziunia_1 Re: co na ciemieniuchę! 03.01.11, 13:02
          Olejuszka smile
    • jaffoo Re: co na ciemieniuchę! 08.02.11, 14:42
      wyczesuj szczoteczką dla dzieci z miękkim włosiem i smaruj oliwką (choćby johnson&johnson). Szczotkowanie, oliwka, szczotkowanie, oliwka...
      • agoos91 Re: co na ciemieniuchę! 15.02.11, 13:58
        Ja ciemieniuchy u corki pozbylam sie zwyklym maslem, tak jak mi powiedziala babacia. I po dwoch dniach juz zniknela. A przez 2miesiace smarowalam roznymi rzeczami miedzy innymi mustela i plynem linomag.
        • koliberek15 Re: co na ciemieniuchę! 24.05.11, 21:37
          szybko, skutecznie i bez zbędnych zabiegów - SVR XERIAL. nie jest zbyt tani, ale starcza na lata. odrobine samrujesz miejsce gdzie jest ciemieniucha (najlepiej na noc), rano bierzesz zmoczony ręcznik i ścirasz to z głowy, bo robi sie taka biala skorupa. w zależności od stanu ciemienuchy powtarzasz abieg kilka dni albo ten raz wystarczy. i nie wraca!
    • maryy1982 Re: co na ciemieniuchę! 05.11.11, 11:29
      Moja też miała ciemieniuche. Pomogła poprostu oliwka! Wetrzeć w główkę, a potem zczesać grzebykiem.
      • 74-sowka Re: co na ciemieniuchę! 05.05.12, 00:19
        Wszytsko pięknie, tylko trzeba jeszcze sprawdzić, skąd się wzięła. Czasem to objaw uczulenia. Moja śliczna Mała dostała aż "czapki" z tego świństwa i mogłam trale usunąc dopiero, gdy przestałam jeść ukochane pomidory.
        Powodzenia!
        • mmmarciaaa Re: co na ciemieniuchę! 04.07.12, 16:23
          oliwka pomaga na chwile, najlepsza jest mustela stelaker, ciemieniucha zeszla juz po 2-3 dniach (asekuracyjnie smarowalam jeszcze ok tygodnia) i co wazne ciemieniucha nie nawraca.
          https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl15nm9nnng160.png
          • baiana Re: co na ciemieniuchę! 16.09.12, 21:44
            mustela stelaker
            • kaetchen Re: co na ciemieniuchę! 22.12.12, 22:54
              Potwierdzam - mustela najlepsza.
              Żadnych oliwek z parafiną, olejem mineralnym, wazeliną (to też parafina w innej postaci), ciekłą parafiną, etc...
              • k.plata-nazar Re: co na ciemieniuchę! 27.12.12, 23:10
                ja nie chce uzywac tutaj konkternych nazw leków lub kosmetykow; sa dostepne w aptekach kremy do stosowania w przypadku ciemieniuchy
    • izzy-pop Re: co na ciemieniuchę! 06.10.12, 18:39
      niestety przy długich włosach wyczesywanie jest dość kłopotliwe- u mojej córki najlepiej przy długich włosach sprawdził się szampon w piance Musteli (z kwasem salicylowym)- po kilku użyciach ciemieniucha całkowicie zniknęła, nic nie trzeba wyczesywać
      • k.plata-nazar Re: co na ciemieniuchę! 10.10.12, 11:29
        Ciemieniucha jest efektem zaburzonej pracy gruczołów potowych. Należy natłuszczać przed kąpielą (środki rózne), najlepiej godzinę wczesniej. W czasie kąpieli zmyc, po- wyczesac miękką szczotka z naturalnego wlosia. Jesli pojawiają się strupy, wówczas należy sięgnąć po specjalne preparaty złuszczajace- dostępne w aptekach.
      • k.plata-nazar Re: co na ciemieniuchę! 10.10.12, 11:30
        i tylko czapeczki z naturalnej bawełny
    • paluszki38 Re: co na ciemieniuchę! 02.11.12, 19:45
      Używałam oliwki, natłuszczałam godzinę przed kąpielą, potem specjalnym szamponem miał mytą główkę, potem rozczesywanie i z każdym dniem było gorzej. Zgłosiłam pediatrze, że nie daję rady z tą ciemieniuchą, kazała dalej tak robić. Doszło do tego, że na głowie była skorupa i zaczerwienienie. Od tygodnia stosuję Emolium na ciemieniuszkę i znikneło zaczerwienienie, skorupa popękała bardziej i zaczęły się te strupki bardzo obsuszać i w końcu przy rozczesywaniu odpadać.

Jeśli chodzi o oliwkę, to u mojego syna ciemieniucha przy oliwce rozkwitła do katastrofalnych rozmiarów i mega okropnego wyglądu. Nie wiem czy akurat Emolium pomoże Twojemu dziecku, i nie chcę tutaj twierdzić, że to jedyny i najlepszy środek, nam pomaga. Gdyby nie on, użyłabym innego specjalnie do tego celu, a nie oliwkę. Może oliwka dobra dla słabej ciemieniuszki, ale nie gdy dziecko ma AZS i ciemieniuchę - tak mi się wydaje i to moje subiektywne zdanie, dlatego nie trzeba się z nim zgadzać. Pozdrawiam i życzę udanej walki. Mój też ma długie włosy i gęste, i Emolium daje radę.
    • aneta_k84 Re: co na ciemieniuchę! 01.01.13, 17:32
      U nas pomogła Olejuszka firmy Skarb Matki, po oliwce nie było efektów, ciemieniucha wyglądała jeszcze gorzej.
    • mama.laurki Re: co na ciemieniuchę! 29.01.14, 23:56
      Mieliśmy dość długo problem z ciemieniuchą. Ze względu na to, że jesteśmy bardzo eko, nie zdecydowalismy się na żadne oilatumy i inne tego typu preparaty. Na początku olejek migdałowy. Nie bardzo dawał sobie radę. Ale odkryliśmy Łagodzący balsam firmy Essential Care kupiony w www.ecofanaberia.pl. Takie trochę masełko... Pediatra polecił, aby smarować główkę dwie godzinki przed kąpielą, a później po kąpieli i myciu główki znowu. Pomogło. Dzisiaj nie pamiętamy co to ciemieniucha. Polecam każdej mamie smile
    • arowana1444 Re: co na ciemieniuchę! 05.07.17, 16:30
      A stosowała któraś z Was ten żel z Emolium - www.aptekamini.pl/emolium-zel-zmiekczajacy-na-ciemieniuche-100ml.html ? Jest skuteczny? Jakiś tani nie jest, więc ciekawa jestem Waszych opinii. Jak Wy sobie radzicie z ciemniuchą?
    • joasiamama00 Re: co na ciemieniuchę! 30.10.17, 23:08
      Ja miałam ziaje na ciemieniuche, choc nie ukrywam ze kiedys maz zdrapal corce z glowki bo miala niewielką ;\
    • s.tabaczniuk Re: co na ciemieniuchę! 21.12.20, 13:24
      Mustela bez dwóch zdań! smile
    • doris1982 Re: co na ciemieniuchę! 20.01.21, 10:21
      Tak, Mustela jest świetna! Szczególnie na ciemieniuchę: www.mustela.pl/krem-na-ciemieniuche
      My używamy już od jakiegoś czasu, produkty dla skóry suchej i jest cudownie smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka