Dodaj do ulubionych

Jaki kremik na słoneczko polecacie?

05.08.04, 15:31
Szukam jakiegoś dobrego kremu dla rocznej córeczki od słońca , wyjeżdzamy
nad jezioro mam nadzieję, że będzie ciepło a mała większość czasu bedzie
spędzała na podwórku i własnie mam dylemat jakim kremem ją smarować. Co
polecacie? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • j.frankiewicz Re: Jaki kremik na słoneczko polecacie? 05.08.04, 21:50
      Witaj
      Polecam krem Nivea Baby na słońce z filtrem 30. Ma ładny zapach, dobrze się
      rozsmarowywuje a co najważniejsze naprawdę jest dobrą ochroną. Stosuję go bo
      moja Alusia ma bardzo jasną karnację i sprawdza się.
      Pozdrawiam
      • mama_radka Re: Jaki kremik na słoneczko polecacie? 05.08.04, 22:26
        jestem tego samego zdania, naprawdę jest super
        • malilka Re: Jaki kremik na słoneczko polecacie? 05.08.04, 23:22
          A ja uważam, że ten krem Nivea jest kiepski, chociaż też go kupiłam zaraz po
          porodzie- zauważcie, że nawet nie ma na opakowaniu informacji, jaka jest
          ochrona UVB, a jaka UVA, co jest na każdym porządnym kremie. Skoro kremy SPF 30
          mają protekcję UVA zwykle rzędu 9 (poza kilkoma wyjątkami), to jest to zbyt
          mała ochrona dla delikatnej skóry dziecka, zwłaszcza że to UVA powoduje np.
          zmiany nowotworowe.
          Kup krem z minimum SPF 60, a najlepiej SPF 100- ja mam setkę Biodermy (UVA 30)
          i Helioderm Castalii (UVA 90) i oba są rewelacyjne na codzień (Bioderma dużo
          tańsza- 60zł za 100ml), a już wyjścia na plażę to w ogóle sobie bez niech nie
          wyobrażam, ale to jeszcze przed nami smile
          • malilka Re: Jaki kremik na słoneczko polecacie? 05.08.04, 23:25
            ups, sorry sprawdziłam i Helioderm jest SPF 90 (UVA 55). Przepraszam za pomyłkę.
            • aluniaaa Re: Jaki kremik na słoneczko polecacie? 06.08.04, 23:56
              Niezle koniec lata się zbliza a tutaj krem za 60 zetasmile ja jestem bardzo
              zadowolona z NIVEA,ma bardzo dobra ochrone.I jest tez polecany na innych
              forach,rowniez przez eksperow.
          • aluniaaa Re: Jaki kremik na słoneczko polecacie? 07.08.04, 00:05
            Cytuję:
            Autor: ewa.m.kaminska
            Data: 06.08.2004 10:52

"Nie badaliśmy w naszym instytucie kremów SVR 25 i 50, więc nie wiem, czy np.
            nie zawierają one filtrów chemicznych, których nie można stosować do skończenia
            6 miesięcy. Pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka mają 3 produkty
            zawierające wyłącznie filtry mineralne (czyli fizyczne), dzięki czemu można je
            stosować już u młodszych niemowląt. Są to: wymieniony przez forumowiczki Krem
            NIVEA SPF 30 oraz 2 mleczka ADERMA SPF 25 oraz AVENE 25."

• komika Re: Jaki kremik na słoneczko polecacie? 06.08.04, 00:09
      A ja polecam mleczko do opalania z filtrem 20-30 lub 40 firmy Dax Cosmeticssmile
      Jest tansze od np Nivea, fantastycznie sie wchłania i na pewno!przebadane pod
      względem bezpieczeństwa w IMiDZ(co przed chwilą sprawdziłam na forum (kosmetyki
      dziecięcesmilepozdrówki!!
    • iwles Re: Jaki kremik na słoneczko polecacie? 06.08.04, 09:09
      Monika wejdź na forum - kosmetyki dziecięce. Tam było kilka wątków na ten temat.
      Najwazniejsze, żeby to były kremy z filtrami fizycznymi a nie chemicznymi.
      Sama nabrałam się na balsam - bloker, z filtrem 60, ale jak się okazało było na
      nim napisane "dla dzieci". I dopiero pani ekspert na forum kosmetycznym
      wyjasniła mi, że to co ma napis "dla dzieci" jest przeznaczone nie dla
      niemowlaków, ale dla dzieci powyżej 3 lat.
      Ja używam kremu "A-DERMA". Jest fajny, tubka dosyć duża i wydajna, mozna
      smarować nie tylko buźkę ale i całe ciałko. Tylko ciężko się zmywa, do tego
      celu trzeba używać mleczka kosmetycznego.
      Pozdr.
      Iwona.
    • darriasz Re: Jaki kremik na słoneczko polecacie? 06.08.04, 23:33
      Ja zdecydowanie odradzam Nivea Baby. Źle się rozsmarowuje i w stosunku do
      jakości jest stanowczo za drogi. Pozdrawiamy...
      • aluniaaa Re: Jaki kremik na słoneczko polecacie? 06.08.04, 23:58
        Zgadzam sie jesli chodzi o rozsmarowywanie się,ale cena (24zł) nie jest
        wygórowana biorąc pod uwagę jego wydajność.
        • malilka Re: Jaki kremik na słoneczko polecacie? 07.08.04, 12:34
          Pani ekspert jest z pewnością ekspertem w dziedzinie pielęgnacji niemowląt, ale
          nie w kwestii filtrów przeciwsłonecznych- podchodzi do nich bardzo pobieżnie,
          bo gdyby było inaczej, to by zauważyła, że bardzo ważna jest ochrona UVA, a nie
          tylko sama wartość SPF, czyli UVB. Np Castalia w linii Helioderm ma krem też
          tylko z filtrami fizycznymi nadający się dla noworodków, ale tam i UVB i UVA ma
          wartość 30.
          Kwestia rozsmarowywania nie ma związku z firmą, to jest cecha charakterystyczna
          filtrów fizycznych, bo przecież one właśnie mają to do siebie, że zostają na
          powierzchni skóry, nie wchłaniając się.
          Jeśli chodzi o "koniec lata i krem za 60zł"- UVA operuje cały rok i w pochmurne
          dni też i ja zamierzam smarować buzię małemu cały czas tym kremem, więc wydatek
          się zamortyzuje.
          I jeszcze w nawiązaniu do wcześniejszego postu- w przeważającej większości
          kremy dla dzieci nadają się od 6 miesięcy, nie od 3 lat (mam na myśli te do
          opalania).
          • iwles Re: Jaki kremik na słoneczko polecacie? 09.08.04, 08:33
            malilka napisała:
            I jeszcze w nawiązaniu do wcześniejszego postu- w przeważającej większości
            > kremy dla dzieci nadają się od 6 miesięcy, nie od 3 lat (mam na myśli te do
            > opalania).

Pozwolisz, że się z Tobą akuraty w tej kwestii nie zgodzę. Kremy "dla dzieci"
            zawierają, oprócz tego, że zamiast filtrów fizycznych chemiczne, to także
            alkohol. A skórka niemowlaka jest zbyt delikatna, aby samrować ją specyfikiem
            na bazie alkoholu.
            Pozdrawiam.

• malilka Re: Jaki kremik na słoneczko polecacie? 09.08.04, 11:09
              Zgadzam się z Tobą w 100%! Ale ja zawsze wnikliwie wczytuję się w składy
              chemiczne i przyznam, że nie spotkałam jeszcze kremu do opalania (wśród
              porządnych firm), który miałby w składzie Alcohol Denat- i takiego na pewno nie
              kupiłabym ani dziecku ani sobie.
              Pozdrawiam.
              • kama.78 Re: Jaki kremik na słoneczko polecacie? 09.08.04, 11:19
                Ja mojej córci kupiłam krem - bloker (40) z firmy ROCHE. Ma 100 ml i kosztował
                ok. 60 zł. Nie narzekam, bardzo dobrze się rozsmarowuje i wchłania.
                Polecam.
              • iwles A ja niestety natknęłam się na taki - L'OREAL :( 09.08.04, 12:57
                • malilka Re: A ja niestety natknęłam się na taki - L'OREAL 09.08.04, 13:51
                  Dobrze wiedzieć. Ja kupuję tylko kremy z marek aptecznych i w nich nie
                  natknęłam się na takie kwiatki smile
    • werata do maliki 09.08.04, 14:51
      malika, a czy te kremy, o których piszesz mogę zastosować u 2 miesiecznego
      dziecka? Czy w ogóle powinnam go smarować? Słaońca oczywiście unikam, śpi w
      gondoli z otwartą budką + prasol, zeby osłaniał nóżki.
      Poradź, bo najwyraźniej znasz się na rzeczy.
      dzięki
      • malilka Re: do maliki 09.08.04, 16:12
        Werata, ja zaczęłam używać u 3-miesięcznego filtrów chemicznych i nic mu nie
        było. Najlepij posmaruj mu kawałek nóżki i poczekaj 12 godzin- jeśli nie będzie
        rakcji uczuleniowej to możesz go smarować całego. Jeśli dziecko ma zdrową skórę
        to powinno być ok. Gdybym jechała na wakacje na południe to na pewno bym użyła
        wcześniej.
    • ewa.m.kaminska Re: Jaki kremik na słoneczko polecacie? 12.08.04, 10:19
      Do Malilki:
      1. Określenie stopnia ochrony przed UVA (oznaczane jako PPD) jest bardzo
      istotne, ale w odniesieniu do preparatów z filtrami chemicznymi. Ponieważ - jak
      słusznie Pani zauważyła - dla większości z nich wskaźnik ten nie jest duży (ok.
      9), właśnie z tego powodu dla niemowląt i dzieci do 3 lat zaleca się stosowanie
      filtrów mineralnych (czyli fizycznych), które zapewniają zdecydowanie większą
      ochronę. Jest to możliwe ze względu na ich mechanizm działania - związki te
      bowiem odbijają (a nie pochłaniają, jak jest w przypadku filtrów chemicznych)
      zarówno UVB, jak i UVA. Nie jest to wprawdzie ochrona 100%, ale rzędu 90 kilku
      procent, oczywiście pod warunkiem częstego nakładania odpowiednio grubej
      warstwy (stąd ich "maźliwa" konsystencja). Dlatego większość autorytetów jest
      zdania, że określanie SPF (inaczej IP) i PPD w odniesieniu do filtrów
      mineralnych mija się z celem. Niemniej jednak niektóre firmy to robią (np.
      NIVEA), wprowadzając tym nieco zamieszania.
      2. Kosmetyków z alkoholem dla dzieci i dorosłych jest na rynku więcej, niż Pani
      sądzi - zawierają go choćby produkty przeciwsłoneczne VICHY (np. mleczka
      Capitail Soleil IP 60 i 35/16 oraz 25/10, Ambre Solair IP 30, i IP 35) i z tego
      powodu nie powinno ich się stosować u dzieci poniżej 3 lat.
      3. Większość fachowców (nie tylko w Polsce) uważa, że w odniesieniu do filtrow
      chemicznych wystarczającą ochronę dla dzieci w naszej szerokości geograficznej
      zapewniają produkty z SPF 15-30 (ale obejmuje to tylko ochronę przed UVB),
      natomiast filtry rzędu 50-100 stanowią niepotrzebne obciążenie skóry dziecka i
      narażają je na zwiększone ryzyko alergii. Poza tym nawet krem z SPF 100 nie
      zapewni całkowitej ochrony. To także świadczy o wyższości stosowania produktów
      z filtrami mineralnymi, które dodatkowo chronią przed UVA oraz nie alergizują.
      A tak a propos, zgodnie z ostatnimi wytycznymi UE z opakowań kosmetyków
      przeciwsłonecznych muszą zniknąć napisy typu "bloker", ponieważ nie odpowiadaja
      one prawdzie i często stwarzają wrażenie złudnego bezpieczeństwa. Pozdrawiam.
    • gosia117 Re: Jaki kremik na słoneczko polecacie? 20.08.04, 14:05
      Polecam gorąco krem ochronny na słońce NIVEA BABY. Posiada wysoki faktor
      ochronny 30. Super pachnie i dobrze się rozsmarowuje. Sprawdził się w sierpniu
      nad słonecznym Bałtykiem.
      Gosia117

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka