Dodaj do ulubionych

Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!!

22.09.05, 13:39

Pomocy! Mój 15 miesięczy synek od 2 miesięcy ma cały czas odparzoną pupę. Nie
wiem co mam już robić. Sudokrem nie pomaga, mąka ziemniaczana nie pomaga,
bephanten - też nie. Doradźce coś. Może to jest od owoców? Mały robie po 3-4
kupki. Ale kupki nie są rzadkie, tylko gęste. Wiem że idą mu ząbki (czwórki),
ale coś muszę zrobić z tą jego pupą. Doradźcie coś. Lekarze też nic mi nie
doradzają poza wietrzeniem, które na marginesie za bardzo też nie pomaga.
Obserwuj wątek
    • gonzia Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 22.09.05, 14:09
      mojej 11 mieś córeczce od miesiąca odparzenie pojawia się i znika i dostałam
      krem antybiotyk i zeszło a teraz znów się pojawiło. Pobrałam mocz na posiew
      (tobie też polecam...) żeby wykluczyć bakterię i jeszcze był tu wątek o
      pampersach z nową "formułą" które uczulają....
      • aniarad1 Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 22.09.05, 14:58
        pomagaja kapiele w krochmalu, ale nie u wszystkich. Dowiedz się może więcej na
        ten temat i spróbuj.
        Życzę powodzenia
        • gosia_815 Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 22.09.05, 15:02
          Witam,jeśli używasz Pampersów to te odparzenie od tego,teraz jest nowe wydanie
          i dużo maluszków jest uczulonych,nam pomogły inne pieluszki,za każdym razem
          myjemy pupcie i smarujemy bepantenem,pozdrawiam
          • dominia.n Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 22.09.05, 15:21
            Naszemu malcowi pomogl rumianek. Wypelzlo nam gigantyczne uczulenie na calym
            cialku: krosty+wysuszone placki+jakby liszaje. Dodaje do kapieli napar, a takze
            trzymam przy przewijaku i w ciagu dnia przy kazdym przewijaniu przecieram mu
            pupke i okolice wacikiem nasaczonym naparem z rumianku i zadne krosty nam nie
            straszne!smile Ale uwaga bo podobno niektore dzieci sa uczulone na rumianek, mozna
            sprobowac tez nagietek.
            • binia19 Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 22.09.05, 15:47
              Zastosuj maść LINOMAG. Dla nas rewelacja !!!
    • ssabaudia Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 22.09.05, 18:16
      Ciao! A próbowałaś maści TORMENTIOL? Mojemu Małemu pomogła a też miał
      odparzenia jak byk przy ząbkowaniu - naprawdę 1-2 dni i minęło.
      • kasiek_km Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 22.09.05, 20:12
        Polecam LINOMAG i kąpiel w naparze z rumianku !REWELACJA!
    • ania_sz77 Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 22.09.05, 20:34
      Moja córka miała odparzenie tylko raz. Sudocrem i Penaten tylko pogorszyły
      sytuację. No i akurat napatoczyła się koleżanka (ktora nie ma dzieci!!!!) i tak
      zaproponowała żebym wsadziła ją na 1-2 dni w tetrowe pieluchy. No i tak
      zrobiłam, a tyłeczek posmarowałam Alantanem plus. Cały dzień w tetrze i częste
      wietrzenie + Alantan na zmianę z mąką ziemniaczaną, na noc pampers + Alanatan i
      rano prawie nie było śladu,a miała juz sporą rankę.
    • happy.mama.kasi Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 22.09.05, 20:39
      Z mojego, a raczej mojej coreczki doswiadzcenia wynika, ze najlepszy jest...
      puder. My tez dosc dlugo walczylismy z odparzeniam (ok. 1,5 mca), stosowalismy
      rozne kremy, miedzy innymi te, ktore Ty stosujesz i nic! Gdy zawisla nad nami
      grozba Tormentiolu przypadkie, bez wiekszego przekonania kupilam w Tesco puder
      Linomag i- rewelacja! Odparzenia zniknely w kilka dni. Od tej pory stosujemy
      tylko puder(Linomag, Alantan i Bella Delfi, na zmiane). To na prawde dobry i
      niedoceniany wynalazek. Odkad stosujemy puder Kasia nigdy nie miala odparzonej
      pupki, a przecie byly wakacje, upaly...
      Pozdrawiam i na prawde polecam!
      • happy.mama.kasi Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 22.09.05, 20:43
        Linomag wystepuje tez w formie kremu (dostepny w marketach) i masci (apteka.)
        Jednak puder is the best, poniewaz osusza, a na mokrym naskorku latwiej
        powstaja odparzenia, rany, a nawet nadkarzenia bakteryjne!
        • letica Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 22.09.05, 20:59
          Linomag + maka ziemniaczana do kapieli.Apropos Linmagu to polecam "robiony"w
          aptece po dobrej cenie-5 zł.Każda maść robiona kosztuje 5 zł/100gr.Natomiast
          linomag w tubce kosztuje 7,30 za 30 gram!!!Róznica jest zasadnicza!!!Podam
          skład,bo nie każdy pediatra wie jak napisać receptę.Naprawdę warto sie upomnieć-
          jakby nie było 16 zł zostaje w kieszeni na takiej samej ilości.

skład:
          linomag 20%
          Vaselini albi 40%
          Lanolini 40%

Pozdrawiam
          • happy.mama.kasi Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 22.09.05, 21:03
            Ja rowniez bardzo dziekuje za sklad, bo na zime chcialabym sprobowac masci smile
            pozdrawiam
    • mynia0 Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 22.09.05, 22:48
      u nas przeszło po tormentiolu - dosłownie w ciągu 2 dni. maść kosztuje ok. 6 zł.

jeśli to nie pomoże, idź do dermatologa. bywa ż etakie uporczywe odparzenia są
      pochodzenia grzybiczego. zanim posmarujesz dziecku pupę maścią z antybiotykiem
      albo sterydami, warto wypróbować crotlimazol.
      • happy.mama.kasi Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 22.09.05, 22:49
        Tormentiol nie jest polecany tak malym dzieciom.
        • mynia0 Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 22.09.05, 23:14
          ???

dostałam go od lekarza...
    • kata123 Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 22.09.05, 23:35
      u nas najlepiej dziala oliwka (ostatnio nivea)
    • sofi84 LINOMAG I KĄPIEL W RUMIANKU! 23.09.05, 00:12

• mkonkol Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 23.09.05, 08:39
      Mamy dokładnie ten sam problem. Stosowałyśmy parę kremów, mąkę ziemniaczaną,
      zmieniłyśmy pieluszki, chusteczki do pupy, przy każdym przebieraniu myję pupę
      wodą z mydłem, ograniczyłyśmy owoce. Na nic to wszystko się zdało. Dermatolog
      dwa razy przepisał nam pimafucort. Na czas używania wszystko schodziło, tylko
      przestawałam używać kremu wszystko powracało. Teraz przemywam rumiankiem i
      smaruje maścią tormentiol. Pomaga. Wszystko ładnie wysuszyła. Zaczerwienienia
      zeszły. Mam nadzieje, że na zawsze. Na pewno przy kolejnej wizycie u pediatry
      poproszę o badanie moczu, tak na wszelki wypadek.

Pozdrawiam.
    • kasika75 Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 23.09.05, 09:40
      my tak mielismy jak Janek mial 4 miesiące , lekarz kazał zmienić pieluszki ,
      zmienilismy i nic , dopiero jak zrobilismy badanie moczu + posiew wyszło ze
      maly ma bakterie ecolii. Dostal antybiotyk i po tygodniu pupa sie zagoiła.Moze
      warto poprosić lekarza o skierowanie i miec czyste sumienie , my przez
      niekompetencje lekarzy (panstwowo)meczylismy sie tez dwa miesiace , dopiero za
      pieniadze mozna sie dowiedziec ze to nie tylko od pieluszek...
      • olcia57 Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 23.09.05, 09:54
        Jest taki krem na odparzenia Nivea Baby. Mojemu dziecku pomógł od razu, gdy
        wszystko inne zawiodło. Inna sprawa, że on po domu chodzi tylko w tetrze. Co by
        nie mówić zbyt długie chodzenie w pampersach nie służy dziecięcej pupci.
        Wszystko się tam zaparza- taka jest prawda. Poza tym ważne jest "szybkie
        wykrycie" kupy. Można łatwo zaobserwować, kiedy dziecko się nadyma albo
        zwyczajnie wyczuć nosem. Jeśli nie dopuścisz do tego,żeby pupa miała za długo
        kontakt z kupą zmniejsza to ryzyko odparzeń. Powodzenia
        • beataf1 Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 23.09.05, 10:04
          ja zastosowałam tormentiol i po 2 dniach odparzenie zeszło- teraz cały czas go
          uzywam bo mała ma bardzo delikatną skórę
    • lidek0 Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 23.09.05, 10:14
      zrezygnuj z chustecze wilgotnych i przemywaj pupe Rivanolem /do kupienia w
      płynie/, zmień pieluszki, u nas niestety tak zaczęłą się alergia na mleko, mąka
      ziemniaczana jak pisza dziewzcyny, Linomag czy Alantan w maści.
      • ewa.m.kaminska Re: Odparzona pupa przez 2 m-ce. POMOCY!!!! 27.09.05, 10:49
        Ze względów ode mnie niezależnych nie mogłam odpowiedzieć wcześniej, ale widzę
        że wzajemnie wymieniałyście poglądy i to mnie bardzo cieszy. Mam tylko parę
        uwag:
        1. O Tormentiolu już bardzo duzo pisałam na tym forum, jest rzeczywiście bardzo
        skuteczny, ale ze względu na kwas borowy nie powinien być stosowany u dzieci do
        3 lat.
        2. jeśli odparzenie osiągnęło tak duże rozmiary, może to świadczyć o nadkażeniu
        drożdżakami i np. gronkowcami. Wtedy nie pomogą już zwykłe zabiegi
        pielęgnacyjne, tylko trzeba leczyć stosując np. Bactroban (na gronkowce) i
        Pimafucin (na grzyby), ewentualnie można też smarować jakąś inną maścią typu 2
        w 1. Ale o tym wszystkim powinien zadecydować lekarz i chociaż wiem, że była
        już Pani z maluchem wielokrotnie w przychodni, to jednak namawiam na ponowną
        wizytę (może u innego lekarza?).
        3. Rivanol może być skuteczny, ale obawiam się, że w tym przypadku może nie
        rozwiązać problemu. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka