Dodaj do ulubionych

Uwaga! Kończy się termin nadsyłania nominacji

14.08.10, 13:37
to z ekiedyś się coś jadało 50 lat temu to nie znaczy że teraz też
wszyscy mają to jeść, moim zdnaiem potrawy dzisiejsze są o niebo
lepsze niz kiedyś ze wzgledu na przyprawy itp kiedys mniej dostepne
albo wogole teraz dostepne ile chcesz i co chcesz :) ja nie
przepadam za jadlodajna stara bo mi nie smakuje przede wszystkim a i
nie jem fasfoodow zeby nie bylo zaraz
Obserwuj wątek
    • Gość: Misiek [...] IP: *.171.c65.petrotel.pl 14.08.10, 23:27
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: antyidiot Re: Uwaga! Kończy się termin nadsyłania nominacji IP: *.plock.mm.pl 15.08.10, 08:48
      a kogo obchodzi co ty jesz czy nie jesz? poziom twych "wpisów" świadczy o tobie
    • Gość: z jaru Re: Uwaga! Kończy się termin nadsyłania nominacji IP: *.plock.mm.pl 15.08.10, 13:29
      Czy potrawa regionalna musi się kojarzyć z biedazupą? To zły wybór.. Na
      Mazowszu były dania bardzo smaczne, , kaloryczne i wymagające kunsztu
      mistrza. Te wszystkie zupy "chlebowe" , "śledziowe" powstały w wielkiej
      biedzie i były sporządzane zwykle na przedniówku w chłopskich chatach.

      Na Mazowszu, także w Plocku jadano m.innymi:

      - Zupę grzybową zabielana smietanąz suszonych grzybów lub gąsek (zielonek) z
      kluskami z żytniej mąki.

      - Kiszkę ziemniaczaną lub kartoflak w formce płaskiej,a nawet takiej używanej
      do pieczenia baby drożdżowej-wysokiej. Z majeranem, pueprzem i boczkiem w
      masie i na wierzchu.

      - Pyzy podane z sosem z mięsa lub tluszczem ze skawrkami obowiązkowo z
      surówką z kiszonej kapusty.
      - Flaki:
      * 1 kg flaków wołowych
      * 0,25 kg wołowiny
      * jedna mała pietruszka (korzeń)
      * jedna marchewka
      * 1/2 małego selera
      * 1 średnia cebula lub mały por
      * kostka rosołu (wołowego)
      * przyprawy do smaku (liść laurowy, pieprz, sól, gałka muszkatołowa, słodka
      mielona papryka (koniecznie! Ona to odróżna te flaki od innych
      regionalnych), majeranek, mielony imbir)
      * łyżka margaryny (do smażenia zasmażki)
      * łyżka mąki
      Podawane z białym pieczywem i NIE z żądnymi pulpetami bo to po "warszawsku"

      - Zalewajka na zakwasie z maki żytniej, a nawet na na kwasie z kiszonej
      kapusty podawana z chlebem z pieca chlebowego, a ten z kminkiem, kraszona
      skwarkami i cebulka w złotą kostkę.

      - Barszcz czerwony na golonce, na słodko ( nie uzywac kwasu z buraków
      czerwonych, ćwikły), z warzywami, majerankiem i zabielany mlekiem (!) lub
      śmietanką z makaronem krajanka i osobno z ziemniakami do golonki plus ogórek
      kwaszonylub chrzan.

      - Żur z kiełbasą lub boczkiem. (żadna zalewajka!). Także na zakwasie z
      chleba żytniego na bazie bulionu

      - Kluski z mąki i gotowanych ziemniaków ze śliwkami (świeże węgierki) polane
      masłem. Zwane gdzie indziej knedlami (?).

      - Pączki z powidłami ( nie z zróży) smażone na nie oczyszczonym oleju
      rzepakowym.

      - Pyzy z ziemniaków takich i takich ( gotowanych i surowych -gniecionych i
      tartych), z farszem lub bez farszu podawane z kapusta kwaszoną lub z
      surówką z modrej kapusty.

      - Zrazy wołowe bite i zawijane . Wewntąrz boczek, piórka cebuli, kwaszony
      ogórek i koniecznie skórka chleba razowego i pieprz w we własnym sosie.

      - Fasola (Jaś lub każda inna, biała, nawet perłowa) w szarym sosie na maśle
      i na słodko.

      - Nie może zabraknąc dania z ryb. A to:

      -Pulpety z ryb wislanych w esensjonalnym rosole bogatym w warzywa. Podawane
      z bialym pieczywem, w głebokim talerzu.

      - Kotlety mielone z ryb podane z kwaszona kapustą lub surówką ze świeżej
      kapusty i marchewki, albo podane w potrawce z marchewki na ciepło.

      - Drapieżniki (okoń, szczupak czy sandacz) w galarecie podane z octem
      winnym w kokilce.

      - Ryby wędzone jak leszcz czy węgorz koniecznie w dymie z białasów czyli
      białej topoli i czarnej olszy podawane na cieplo z chlebem.

      Wreszcie piwo.
      -Piwo z Browaru Tumskiego to ciemne. ;)) Innego nie chcę!

      Ot i macie regionalne żarełḱo z regiony Płocka wierzcie mi.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka