Dodaj do ulubionych

Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie jase...

24.01.11, 22:04
to napewno zrobiła siła szatana bo buchneła do anioła
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 23:32
      No cóż, znam relacje z obu stron, ekspertem nie jestem ale mogę powiedzieć jedno - małolacie (rodzicom) w du**ie się poprzewracało...
      • Gość: zonk Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 01:49
        rozumiem, że jesteś ekspertem...

sam fakt, że dzieci miały na sobie łatwopalne materiały stwarza zagrożenie, otwarty ogień do tego to już gwóźdź do trumny... dla mnie są bezwzględnie winni, nauczyciele, dyrekcja, pan od BHP
        • Gość: do zonka Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: 91.212.223.* 25.01.11, 07:55
          zastanów sie co piszesz - miały na sobie sztuczne ubrania. Poczytaj metki na ubraniach które noszą dzieciaki w szkole. W każdym jest jakas część "sztucznego materiału"Patrząc tak należałoby zakazać palić świec na komunii w kościele!!!!!!!!!!!!!! Toć dzieci ubrane sa w same sztuczne materiały do tego włosy pełne lakieru, wianki. Katastrofa murowana - a jakoś nie słychać że jakies dziecko się poparzyło podczas komunii.
          Tu nalezy wyłącznie poruszyć kwestie czy i jak szybko nastapiła reakcja udzielania pomocy i gaszenia.
          Gdyby sie to stało w kościele znikąd by nie było płachty maty czy wiadra wody!!!!!!!!!!!! Cięzko by było podbiedz nawet ludziom zgromadzonym w kościele ponieważ dzieci odgradza się sznurem.
          Sądząc po liceum - to były tam nie 9latki tylko spora młodzież, a zachowanie było jak u dzieci przedszkolnych, choc i one robią tak jak kazała pani, a nie samowolnie zmieniają zasady ustawienia, a potem sa pretensje do garbatego że ma proste dzieci.
          • three-gun-max Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja 25.01.11, 12:33
            Jeśli w tym wieku trzeba przed nimi pilnować zapałek to może powinny uczyć się w szkole specjalnej?
          • Gość: zonk Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 21:00
            nie pisałam, że miały na sobie sztuczne ubrania tylko, że miały na sobie łatwopalne materiały, to jest skrzydła i albę, sztuczne ubrania nie zawsze są łatwopalne, to raz, dwa tu nie było tylko ubranie, ale również skrzydła, zestaw jak się okazało wystarczający aby przy drobnej nieuwadze, która zawsze może się zdarzyć jeśli w grę wchodzi otwarty ogień, doprowadzić do tragedii... teksty że w takim razie dzieci nie powinny trzymać świec w czasie komunii, mogę mieć sens, bo jeśli dzieci będą ubrane w materiały łatwopalne, to zagrożenie jest ogromne, zwykle jednak ubrania dla dzieci nie są szyte z materiałów łatwopalnych

powoływanie się, że były gaśnice w szkole i to wystarcza aby stwierdzić, że szkoła nie ponosi odpowiedzialności to już jest skandal
            • Gość: zonk Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 21:15
              ciekawe też co to były za alby, kto je wyprodukował, czy też uszył

nie można człowieka ubrać jak pochodnię gotową do podpalenia, a tak chyba było w tym przypadku
              • Gość: zonk Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 22:05
                zgodnie z prawem kostiumy sceniczne nie mogą być wykonane z materiałów łatwopalnych
        • Gość: hella Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: 217.8.178.* 25.01.11, 11:05
          teraz to sa dzieci?
          a jak mają iśc na studniówkę to juz dorosła młodzież, która ma prawo do swooch własnych wyborów?

to kim w końcu są licealisci? dziećmi czy osobami dorosłymi?
          czy moze dziećmi w ciałach dorosłych i jako tacy powinni być traktowani?
          coś za coś, nie można wybiórczo licealistów traktować jako dorosłych, a w innej sytuacji jako dzieci
        • Gość: gość Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.11, 16:15
          Jakie dzieci? to dorosli ludzie bo za takich się mają.Cale przerwy stoja w objęciach i sie liżą, a na połowinkach i studniowkach chleją równo pod okiem rodzicow, a ty piszesz"dzieci"
      • Gość: Gregor Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.060.c74.petrotel.pl 25.01.11, 14:40
        Moja dziewczyna brała udział w tym przedstawieniu. Była akurat na scenie kiedy to się wydarzyło. Kiedy ta dziewczyna się zapaliła wszyscy się od niej odsunęli, dopiero po chwili najpierw v-ce dyrektorka a potem jakiś chłopak próbowali ją ugasić. Dziewczyna dostała od spółki, która prowadzi szkołę bardzo dużo. Z tego co wiem zapłacone miała za leczenie i specjalne ubrania w których musiała chodzić, a które kosztowały grube pieniądze. I to jest plus, że przed sądem nie oczekuje pieniędzy, bo to już dostała. Jednak moim zdaniem usilne obwinianie nauczycieli jest bezsensowne. Uczniowie liceum to, można powiedzieć, dorośli ludzie, do których ma się normalne zaufanie. Jeżeli Nauczyciele mieli by w takiej sytuacji pilnować każdego kroku tej dziewczyny, to rodzice powinni ją za rączkę odprowadzać pod samą klasę, żeby przypadkiem pod samochód nie weszła po drodze. Tam byli dorośli ludzie, wiedzieli że mają do czynienia z ogniem otwartym, wiedzieli czym to grozi i wiedzieli że muszą być ostrożni, ostrożności zabrakło. Stał się wypadek. Nie ma kogo obwiniać. Rozumiem rozpacz dziewczyny ale to był wypadek przez brak ostrożności ze strony uczniów, a nie przez nieprzypilnowanie przez nauczycielki. One miały do tych dziewczyn normalne zaufanie. I z tego co wiem dziewczyny na próbach też miały świece i nic się nie stało.

Apeluje do rodziców tej dziewczyny i do niej samej, nie ładuj się w większe koszty, bo każda sprawa sądowa jest kosztowna, a raczej nie udowodnisz winy której nie ma.

Wypadki chodzą po ludziach i dzieją się przez niedopatrzenie, brak ostrożności, rutynę.
        • Gość: gosc Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.class100.petrotel.pl 25.01.11, 18:28
          na próbach świec nie było to po pierwsze, a po drugie za żadne leczenie szkoła nie płaciła, a ubranie uciskowe finansowane było z pieniędzy przyznanych przez Fundację Orlen, więc proszę nie podawać nie sprawdzonych, MYLNYCH informacji, bo to może być krzywdzące.
          • Gość: pss Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 20:00
            były świece i nie gadaj głuput. A dostałą wysokie odszkodowanie. Bardzo wysokie.
            • Gość: gosc Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.103.c83.petrotel.pl 26.01.11, 17:09
              tak bo wszyscy wiedzą najlepiej, oprócz samego grona zainteresowanych, że ogromne odszkodowanie, że ogromne mieszkanie w warszawie i że nowego cabrioleta, tak właśnie działa plotka w parze z wybujałą wyobraźnią.
      • Gość: ivon Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 19:55
        Zgadzam się w zupełności . Szkoda ze dopiero jak dziewczyna odeszła ze szkoły złożyła pozew do sądu. podejrzane . Rodzina nie należy do zamożniejszych dobre sobie :P a ojciec po otrzymaniu odszkodowania kupił sobie motor kawasaki :D brawo
        • Gość: gosc Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.103.c83.petrotel.pl 26.01.11, 17:11
          ojciec kupił sobie motor kawasaki po zawale, który miał po wypadku córki jak również za pieniądzę zaoszczędzone po rzuceniu papierosów, żałosne są takie komentarze!
          • Gość: ivon Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 19:46
            widze ze ty tez wiesz najlepiej :/ żałosne to jest . szkoła jest niewinna
            • Gość: gosc Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.class98.petrotel.pl 26.01.11, 21:31
              wiem najlepiej, bo mowisz o moim ojcu!
              • Gość: ivon Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 15:31
                o wielce pokrzywdzona sie odezwała :/ apelacji tez nie wygrasz :) na szczeście
                • Gość: klik klik Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 20:33
                  Sąd czeka!
                  Czasy się zmieniły droga ivon. Przyjdzie pozamiatać po winnych.
                • Gość: gosc Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.225.c64.petrotel.pl 27.01.11, 22:36
                  zobaczymy
                • Gość: gosc Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.032.c81.petrotel.pl 02.02.11, 00:20
                  Nie przypominam sobie, żebyśmy przesżly na 'Ty', więc proszę uważać na slowa! ;]
      • rozterka47 Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja 26.01.11, 00:15

Gość portalu: gość napisał(a):

> No cóż, znam relacje z obu stron, ekspertem nie jestem ale mogę powiedzieć jedn
        > o - małolacie (rodzicom) w du**ie się poprzewracało...

..........................................................................................

a tobie człowieku rozum odjęło
    • stereoclub Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie jase... 25.01.11, 01:08
      Czy jest w jezyku polskim slowo, ktrorym mozna by zastapic i jednoczesnie zlagodzc to "oszpecona " ?
    • Gość: de Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.001.c84.petrotel.pl 25.01.11, 02:01
      wspolczuc trzeba, ale do jasnej cholery jak wielką gułą trzeba być zeby od swieczki sie zajarac to trzeba być fenomenem w skali swiatowej no chyba ze trzymałą i sama sie podpalała rozumie ze stroj splonol czy tam skrzydła w 10 sekund i nie bylo czasu na rekacje hehe
    • Gość: ////// Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 06:59
      dziewczyna ma do końca życia "pamiątkę" po występie, jedna z pań otrzymała podwójną nagrodę w październiku
      • Gość: ona Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.11, 08:23
        co ma nagroda Pani do tej sytuacji. widocznie w inny sposób na na ta nagrodę zasłużyła. a dlaczego nie pisze się o tym ile szkoła pomogła tej dziewczynie? gdzie ją leczono i ile pieniędzy na to przeznaczono. to był po prostu nieszczęsliwy wypadek, który mógł sie zdarzyć w kazdej szkole.
        • Gość: pss Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 20:03
          dokładnie nie pisze się ile jej szkoła zapewniła . Podobno miała 25% szans a miesiąc później pojechała na wycieczkę z klasa do Francji podejrzane :P
          • Gość: gosc Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.103.c83.petrotel.pl 26.01.11, 17:12
            wypadek był w grudniu a wycieczka w czerwcu, ktoś chyba miał słabe oceny z matematyki!!
            • Gość: pss Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 19:48
              a czemu złożyła pozew jak skończyła szkołe :? bała sie ?? pewnie tak
        • Gość: do ona Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 19:31
          w takim razie dajmy następną nagrodę
    • ainipoajom2 wypadek przez mitologie religijna 25.01.11, 08:11
      w kosciele to chociaz woda swiecona jest a w szkole ?
      skonczyc z glupotami religijnymi w szkolach !!!
      • alinaw1 Re: wypadek przez mitologie religijna 25.01.11, 09:15
        A ty ainipo czytałaś (-eś) kiedykolwiek "Opowieść wigilijną"? A może z jasełkami Ci się pomyliło? Zatwardzialcy mają to do siebie, że dookoła widzą wroga...
        A co do meritum sprawy. Sama wystawiałam kiedyś przedstawienie, świece stały na pianinie i spadły.Nic się nie stało. Tutaj fatalny zbieg okoliczności, sztuczne skrzydła, ogień... Jacyś strasznie zatwardziali ci rodzice żeby dręczyć jeszcze szkołę i ciagać sie po sądach. Niektórzy tak mają...
        • Gość: gość Re: wypadek przez mitologie religijna IP: *.212.c86.petrotel.pl 25.01.11, 11:00
          "biedna szkoła" proszę się nie ośmieszać
        • Gość: kosci Dręczenie Szkoły? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 13:39
          Pamiętam dyskusję po tym wypadku.
          Winna była chyba wtedy katechetka? teraz widzę sprawę się rozwadnia. "Sama się podpaliła"!
          Skrzydła anielskie chyba miała z tyłu" Co,nie?
          Odrazu wypadek był wyciszany "bo przecież czas świateczny był...
          Aż się dziwiłem, że nikt radykalniej nie ujął się za dziewczyną.
          Warto wrócić do TAMTEJ dyskusji.
          A zarzut, że dręczy się Szkołę jest niespotykany i nie znajduję na to dostatecznie mocnego określenia!
          • Gość: jan Re: Dręczenie Szkoły? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 18:07
            W Krakowie z gimnazjum, w którym we wrześniu doszło do ataku 13-letniej uczennicy na koleżankę, nauczycielki nie zostały ukarane przez sąd, ale otrzymały naganę z wpisaniem do akt. A tu katechetka dostaje nagrodę!
      • Gość: plocczanin Re: wypadek IP: 46.186.26.* 25.01.11, 21:13
        JACEK , W Izraelu UCZNIÓW WOŻĄ POD BATERIE RAKIET , I ICH DZIELNA MŁODZIEŻ PISZE NA RAKIETACH, CO MAJA ZROBIĆ z pALESTYŃCZYKAMI A ICH RABIN W TYM CZASIE MODLI SIĘ NA TAK OPISANYMI RAKIETAMI...I CO NIE WYBUCHNĄ? tYLKO KATOLICKIE GROŹNE?

Dane z TVN 24 , ze zdjęciem , czy mam wstawić? Mitologia żydowska i dzieci z kredą na rakiety do zabicia...

wiesz o tym , napisałeś na Forum Izrael tysiące wpisów...
    • potp Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie jase... 25.01.11, 09:31
      Myslę, że poszkodowana powinna najlepiej wiedzieć, czy najpierw zapalily się papierowe skrzydła, czy ubranie. Jeśli dziewczyny były blisko siebie to przypadkiem mogła skrzydłem zawadzić o świeczkę "koleżanki", koleżanka natomiast mogła przypadkowi pomóc, bo miały na pieńku o coś, lub jedna drugiej zazdrościłe np. urody, czy chłopaka, wiecie jak to jest? Poszkodowana nawet nie musiała wiedzieć, ze tamta jej nie lubi, lub czegoś jej zazdrości. Teraz sprawczyni może zdała sobie sprawę z tego co zrobiła i ma wyrzuty sumienia, ale nigdy się nie przyzna.
      • Gość: wwwwww Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.class147.petrotel.pl 25.01.11, 11:25
        heh wyobraźnia nad aktywna co
        odstawić 'modę na sukces' a wróci do normy
    • three-gun-max Dać im nagrodę Darwina a nie odszkodowanie 25.01.11, 12:31
      Żałosne, dorosłe baby a nagle wymagają prowadzenia za rączke bo nie wiedzą, że ogień parzy. Blondynki? Powinny bulić koszty procesu.
      • Gość: cytryna bo w szkolach sie premiuje biernosc miernosc i wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 12:41
        nosc. Dziewczyna zaplacila na cale zycie za BRAK SAMODZIELNEGO MYSLENIA.
        Notabene te swieczki mozna bylo niesc w oszklonych latarenkach, ktore mozna kupic w przynajmniej 2 bardzo znanych skandynawskich popularnych w Polsce sklepach.

Ludzie myslcie samodzielnie a nie jak ci co czekali na decyzje prezydenta i zgineli i laski, ktore swieczki trzymaly kolo papierowych skrzydel....!
      • Gość: luki Re: Dać im nagrodę Darwina a nie odszkodowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 13:58
        chodze do tej szkoly juz do drugiej kalsy i zadnych zajec z BHP w szkole nie bylo nawet nie chca mowic o tej sytuacji z ta dziewczyna tylko jeden nauczyciel sie odwazyl
        • three-gun-max Re: Dać im nagrodę Darwina a nie odszkodowanie 25.01.11, 15:12
          sorry, ale komuś takiemu zajęcia z BHP nie pomogą. Jeśli babka zapaliła się od świeczki to musi być "specjalnie uzdolniona".
          • Gość: towwieslaw Re: Dać im nagrodę Darwina a nie odszkodowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 15:54
            pani dyrektor szkoly powinna beknac i to niezle !
            • three-gun-max Re: Dać im nagrodę Darwina a nie odszkodowanie 25.01.11, 21:06
              > pani dyrektor szkoly powinna beknac i to niezle !

Chyba po browarze
        • Gość: .... Re: Dać im nagrodę Darwina a nie odszkodowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 15:57
          I ten nauczyciel powinien otrzymać ekstra nagrodę, a premiuje się miernotę!
        • Gość: pepek Re: Dać im nagrodę Darwina a nie odszkodowanie IP: *.nplay.net.pl 25.01.11, 18:14
          ohoho, a PO nie macie?
        • Gość: gość Re: Dać im nagrodę Darwina a nie odszkodowanie IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.11, 16:22
          widocznie rzadko chadzasz do szkoly, ale jak cie wyleja to w zawodowce bedziesz miec tylko bhp
      • Gość: kaśla Re: Dać im nagrodę Darwina a nie odszkodowanie IP: *.224.c81.petrotel.pl 25.01.11, 20:51
        zachciało się im procesów to niech teraz placą!!!
        jakoś wielkiego smutku, i zawstydzenia bliznami po niej nie widać... mając takie blizny bym je zakrywała a nie odkrywała.
        • Gość: Anioł Re: Dać im nagrodę Darwina a nie odszkodowanie IP: *.103.c83.petrotel.pl 26.01.11, 17:16
          i co mam cale zycie spedzic zakrywajac sobie blizny?? moze jeszcze wyjechac do krajow muzulmanskich, bo tam maja najlepiej do tego przystosowane stroje ;/ lecz sie kobieto, nie mysle o tym, nie wstydze sie ich przede wszystkim, wiec ich nie zakrywam, mam gdzies co mysli o tym Nowak czy Kowalski
    • stach_79 Pytanie - gdzie był wtedy Bóg?? 25.01.11, 15:56
      [sonda=Gdzie był Buk?]
      [*]Na wakacjach
      [*]Spał
      [*]Robił sobie obiad
      [*]Miał to gdzieś
      [/sonda]Dla którego tak dzielnie odtwarzała rolę w przedstawieniu...
      • Gość: 79 Re: Pytanie - gdzie był wtedy Bóg?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 23:48
        To nie to pytanie! Gdzie miała rozum katechetka!
    • mimi.6 Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie jase... 25.01.11, 16:29
      Jeżeli nauczycielki same wymyśliły takie przedstawienie, to niech wezma odpowiedzialność na siebie. Ciągle wymyślają jakieś apele, akademie, każą dzieciom ciągle coś przedstawiać. Co za pomysł z ogniem! fakt- nieszczęśliwy wypadek. Tylko trzeba było wszystko przemyśleć. A przecież szkoła ma być bezpieczna.
    • Gość: To Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.evv.wideopenwest.com 25.01.11, 17:15
      Takie procesy potrzebne sa po to aby na przyszlosc zapobigac takim zdarzeniom.
      Wystarczylo zamienic znicze na chinskie lampki.
      Poniewaz wypadek wydarzyl sie na terenie szkoly, szkola powinna wyplacic odszkodowanie.
      • Gość: anka Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.073.c73.petrotel.pl 25.01.11, 19:36
        przede wszystkim należy pamiętać, że panie które organizowały to przedstawienie powinny były przewidzieć każdą ewentualność, nie organizować przedstawienia z ogniem (użyć choćby latarek)
        do cholery jasnej nie piszcie że dziewczyna była jakaś "nieszczęśliwa" "jak można zapalić się od świeczki?" jak człowiek coś takiego czyta to otwiera się nóż w kieszeni

dla mnie ewidentnie zawiniła szkoła jako instytucja, nauczycielki jako opiekunki, które bez względu na wiek swoich podopiecznych powinny brać pełną odpowiedzialność za to co dzieje się w szkole, za to co wymyśliły
        użycie ognia w przedstawieniu, na terenie szkoły jest co najmniej bezmyślnością

• Gość: ee Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.51.classcom.pl 25.01.11, 22:56
          latarka jest jak plejbek - 90% ludzi wystarcza i sie kreci
          ps. do kazdej swiecy trzeba dodawac obligatoryjnie koc strazacki, a kazda impreze ze swiecami powinna obstawiac armatka wodna albo jeden oddzial OSP [oczywiscie wolontariat]
        • Gość: lolo Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.11, 16:31
          uwazaj aby ten noż nie otworzyl ci sie w gaciach bo ci j.....pocharata
      • Gość: oko Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.11, 16:29
        samolot rozbil sie w rosji a rząd polski wyplaci odszkodowanie.jak umiesz logicznie myslec to sobie wyjasnij.....
    • calineczka2 Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie jase... 25.01.11, 19:35
      Ludzie! Co wy wypisujecie. To jest szkola i ktos (nauczycielki) to przedstawienie zorganizowal i nadzorowal. Ten ktos ponosi odpowiedzialnosc. To nie licealistka ma sie zastanawiac, czy maszerowanie ze swieca jest bezpieczne czy nie, tylko organizator wystepu.

Kiedy bylam w szkole sredniej mialam wypadek na lekcji WF. Wypadek byl spowodowany decyzja nauczycielki, ktora wymyslila glupawe i niebezpieczne cwiczenie. Mialam 14 lat i co? Mialam odmowic wykonania cwiczenia? Skonczylo sie tak, ze mialam juz dwie powazne operacje i mam problemy z chodzeniem. O kosztach nawet nie wspominam. Nie pozwalam szkoly ani nauczycielki, bo wtedy jeszcze o takich rzeczach sie nie slyszalo (wczesne lata 90te).

D
      • Gość: roz dwo. Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 20:06
        Zapalone świece + łatwopalne skrzydełka anielskie, których nie widzi uczennica grająca anioła.
        To przeforsowała KATECHETKA, której oprzeć się nikt nie zdołał.
        Teraz została dziewczyna, która powinna dostać odszkodowanie za poniesione straty.
        Pieniądze przeznaczone na leczenie to nie zadośćuczynienie za ból i utratę zdrowia.
        Katechetka przed Sąd!
        "a rodzina dziewczyny powinna się zastanowić itd" - co to za teksty pani nauczycielko, kierowniczko, katechetko, proszę księdza? Wstyd! Wstyd! Wstyd!
        • Gość: gosc Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 20:19
          Szokujący wyrok!
          Posyłam dziecko do szkoły, nawet jezeli jest licealistą z przekonaniem, że nic tam nie prawa się mu stać!!!!!!!!!! Szkoła ma być bezpieczna!!!!!!!! Okazujesie jednak, że nie!!!!!!!! Można użyc otwartego ognia , pogwałcić zasady bhp jak i zasady zdrowego rozsadku i... nie ponosic za to żadnej odpowiedzialności. Winna dziewczyna! Po co sie podpaliła? No to jak? Szkoła odpowiada za dziecko powierzopne jej opiece czy nie? Trzeba walczyc o prawdę i zdrowy rozsądek po to, żeby na terenie szkoły nikomu nie działa sie krzywda. Wstyd, jeżeli chodzi o wypowiedzi kierowane do dziewczyny! Nikt rozsądny nie chciałby tych pieniędzy i tego doświadczenia oi którym tu mowa! A swoją drogą - czy nieodpowiedzialne nauczycielki tez bagatelizowałyby ten wypadek gdyby sprawa dotyczyła ich osobistych dzieci? Pytanie oczywiście retoryczne. Czy nie szukałyby winnych? czy nie żadałyby odszkodowania? Dzisiaj sie bronią ! Co pięciu adwokatów to nie jeden! Tylko gdzie prawda? Otwarty ogień zawsze moze równac się nieszczęście
      • Gość: wuwu Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 20:24
        calineczka2 napisała:
        > To nie licealistka ma sie zastanawiac, czy maszerowanie ze swieca jest bezpieczne czy nie,
        > tylko organizator wystepu.

no chyba żartujesz?! robisz z nią niepełnosprawną umysłowo czy co?
        stał się nieszczęśliwy wypadek, tak czasami bywa w życiu, trzeba się umieć z tym pogodzić
        ja wiem, że ulgą dla pokrzywdzonej byłoby gdyby ktoś realny został obarczony winą.. ale jeśli tak się stanie, będzie to nie fair.. dziewczyna była prawie dorosła, wiedziała co robi i w czym uczestniczy
        proponuję dobrą psychoterapię zamiast kolejnych spraw sądowych
        • calineczka2 Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja 25.01.11, 21:01
          Dziewczyna byla pod opieka nauczycielki lub katechetki i wykonywala ich polecenia. Czy serio oczekujesz, ze uczennica powinna aktywnie kwestionowac organizacje przedstawienia? Czy raczej opiekunowie powinni stosowac sie do zasad bhp?
          • Gość: wuwu Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.polixel.pl 26.01.11, 14:42
            Oczekuję, że dorosła kobieta wie co to jest zapalona świeczka.
            • Gość: ;;; Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 16:17
              Oczywiście, że powinna wiedzieć, ale nie zwalnia to z odpowiedzialności katechetkę!!!! Ta pani wymyśliła taki a nie inny przebieg jasełek. Powinna przewidzieć wszystkie okoliczności. Co z tego, że ma młodzież a nie dzieci. To, że ktoś skończy 18 lat nie oznacza, że jest już dorosły!
    • Gość: rodzic Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.plock.mm.pl 25.01.11, 20:49
      to skandal, żeby uniewinnić jakieś uczycielki!!! - to jak ja mam teraz dziecko do szkoły posłać? zapali se taki przed szkołą, koleżka pobawi się zagarjelką, buchnie Wojtusiowi w kołtun i co? kto mi dzieciaka obroni?
      tosz uczycielki powinne każdego mi dzieciaka pilnować, żeby się nie zjarał - no, chyba że rumieńcem.
      za dobrze w tej Polsce naszej kochanej - 2 miesiące wakacji, kilka tysiący na rączkę i za nic odpowiedzialności - tak to każdy może być uczycielem.
      • Gość: gosc nauczyciele sa winni, bo powinni miec swiadomosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 21:03
        ze wywieraja kazdego dnia presje na uczniow i ze uczen nie odmowi nauczycielowi w obawie o to, ze go urazi i tamten sie bedzie mscil (mechanizm mniej wiecej jak w relacji pracownik-szef).

Bierni mierni i wierni-bardzo dobre porownanie
      • Gość: ? Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 21:05
        tu nie chodzi o odwet na nauczycielkach! Chodzi o to, że dorośli muszą przewidywać więcej niż młodzi! Są odpowiedzialni za decyzje
      • Gość: oko Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.11, 16:35
        a ty jakos nie możesz.....uuuuuuuuu marna z ciebie sztuka, żaluj ze inni sa a ty co?robol?
    • ankler Jasełka, gusełka, aniołki, diabełki. 25.01.11, 21:46
      Oto obraz dzisiejszej państwowej szkoły. Nauka zabobonów i wprowadzenie religii na maturze jest wazniejsze niz uczenie matematyki. Efekt jest dzisiaj taki, ze w Polsce brakuje inzynierów i aby to zmienić potrzebne będą lata.
    • glizelda Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie jase... 25.01.11, 21:48
      kto to sie bawi ogniem na scenie, dzeci ze swieczkami i papierowe skrzydla, glupota jakiej malo, wsadzic calej piatce swieczki w duuupe i to palca, powiny odpowiadac za brak odpowiedzalnosci! skandal!
      • Gość: ? Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 22:20
        Nauczycielki: - Uczennice były na tyle dorosłe, na tyle świadome, że powinny wiedzieć, jak zachowuje się otwarty ogień i jak się z nim obchodzić.

Zdrowy rozsądek: nauczycielki były wyedukowane na szkoleniu b.h.p. , że otwartego ognia nie używa się na scenie - to już wie nawet Strażak Sam
      • Gość: ,,,, Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 22:21
        Odpowiedzialność ponosi przede wszystkim ten, kto przygotowywuje przedstawienie.
        1. Pisze scenariusz, wykonuje rekwizyty, robi próby itd. Jego zadaniem jest też zadbać o bezpieczeństwo.
        2. Decyduje kto weźmie udział w przedstawieniu. Czy uczeń ma możliwość powiedzieć - nie? Wątpię!
    • Gość: simone Paranoja-albo odszkodowanie dla dziewczyny albo IP: *.test.com 25.01.11, 23:41
      wszyscy powinni isc do pierdla. To jakas paranoja jest, z otwartym ogniem pozwalaja uczniom paradowac i potem nie ma winnych. I jeszcze jakis EKSPERT???? sie wypowiada, ze zasady bhp byly dotrzymane, kto ja sie pytam????? Chamstwo i obluda i dotego idiotyzm, a za to sie placi, w normalnym kraju oczywiscie, nie w przekupnej polszy.
    • rozterka47 Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie jase... 26.01.11, 00:18
      papierowe skrzydła i iświece, baaaaaaardzo mądre
      ...........................................
      ognisko ofiarne sobie jeszcze w szkole zróbcie, a jak ktos zostanie poparzony to powiedcie ,ze był dorosły i wiedział jak sie obchodzic z ogniem
      • Gość: spod Teatru Re: Wyrok ws. licealistki poparzonej w trakcie ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 09:42
        Czy redaktor - autor Informacji rozmawiał choćby z pracownikami naszego Teatru, odpowiedzialnymi za bezpieczeństwo w czasie spektaklu?
    • Gość: barbapapa na przyszlosc proponuje stroj bosej matki, o taki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 16:54
      www.aster-bal.com.pl/index.php?id_r=&p=p&id=100&id_p=983
      przeciwpozarowa ochrona osoby w to ubranej, gwarantowana
      • Gość: ? Re: na przyszlosc proponuje stroj bosej matki, o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 21:14
        Po co te cienkie złośliwości? Wystarczała wyobraźnia i przestrzeganie przepisów.
        • Gość: do ? Re: na przyszlosc proponuje stroj bosej matki, o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 13:50
          ale katechetka jej nie ma
      • Gość: vvvv Re: na przyszlosc proponuje stroj bosej matki, o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 16:05
        świetne, ale czy katechetka o tym pomyśli
        • Gość: A Men? Re: na przyszlosc proponuje stroj bosej matki, o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 19:51
          Katechetka z natury rzeczy nie myśli.
          Jej rola polega na przekazach wiadomości o "faktach niesprawdzalnych" i tylko przekazywanych na wiarę a nie na logikę. Choćby.
          W dodatku jest sytuacja,że można wierzyć ale to nie jest obowiązkowe.
          Tym jej lekcje róznią się od całej reszty.
        • Gość: do vvvv Re: na przyszlosc proponuje stroj bosej matki, o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 17:05
          nie pomyśli, ale kolejną nagrodę dostanie

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka