Gość: Elton IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.06, 00:19 Myślę, że każdy katolik to wie i podzieli się z nami tą wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Czadek Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.06, 03:03 Dla katolików wiara czy sama możliwość jej przyjęcia jest łaską czyli darem który Bóg zsyła ludziom ludziom. Ma on umożliwić im poznanie najwyższej Prawdy i Miłości czyli samego Boga. Jak to z darami bywa jedni je otrzymują łatwiej inni trudniej ale każdy ma szansę, zależy to tylko od tego czy zechce Boga poszukiwać czy też nie będzie miał ku temu odpowiedniej determinacji. To tyle I mam prośbę skończ już wpisywać te posty na forum bo próbujesz prowokować a to nie ma najmniejszego sensu... jak masz problem z wiarą to idź porozmawiaj z księdzem, rabinem, popem czy innym kapłanem którejkolwiek czy wszystkich religii i może wtedy i Ty otrzymasz łaskę... Z Bogiem! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
sylian Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? 08.01.06, 08:03 >jak masz problem z wiarą to idź > porozmawiaj z księdzem, rabinem, popem czy innym kapłanem którejkolwiek czy > wszystkich religii A najlepiej do Jehowców. Oni potrzebują takich ludzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benetton Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 09:32 Nie oczekuj odpowiedzi od katolików bo oni o swej wierze wiedzą tyle co nic ,bo jak by wiedzieli coś więcej to by nie wierzyli Odpowiedz Link Zgłoś
sylian Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? 08.01.06, 09:45 Wypraszam sobie. Jestem katolikiem, żywo interesuję się moją wiarą i im więcej wiem, tym mocniej wierzę, a poprzez zdobywanie wiedzy mogę przynajmniej wychwycić błędy księdza wypowiadane z ambony i nie utożsamiać ich z prawdami wiary. A odpowiedzi na pytanie Eltona nie będzie nie dlatego, że nie wiem. Po prostu mam już dosyć "antyteistów", którzy tak bardzo nie wierzą w Boga, że aż go nienawidzą. Jeżeli nie wierzę w krasnoludki, to mnie nie obchodzi ich temat i nie wypowiadam się o nich. A nie opowiadam na prawo i lewo, jakie to s...syny z tych nieistniejących krasnali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eltona Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.06, 09:46 To znaczy jak? Nie wiedzą nawet w co wierzą? Nie wiedzą nawet kto uczynił Jezusa Bogiem? To nieprawdopodobne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elton Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? IP: *.plock.mm.pl 08.01.06, 12:15 Jezus jest moim Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elton Wstyd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.06, 13:25 Wstyd wierzyć, a nie wiedzieć kto i kiedy "ustanowił" Jezusa Bogiem. A może : 1/ Sam Bóg poprzez proroków. 2/ Jezus przekazał tę nowinę swoim apostołom i nakazał po wsze czasy uważać go za Boga. 3/ Apostoł Jan w księdze Apokalipsy. 4/ Nakazał taką wiarę Cesarz Rzymu Konstantyn karząc śmiercią tych, którzy w jego słowa wątpili. Jedna odpowiedź jest prawdziwa. No to z czyjej woli uważacie, że Jezus jest Bogiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaroyaro Re: Wstyd IP: *.c240.petrotel.pl 08.01.06, 13:53 Chyba Konstantyn wiedział co robi wciskając ludziom taką ciemnotę . Jak czytam poprzednie posty , widzę , że dobry bajer przetrwał do dziś . Taki polityk by się nam przydał . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sie masz zuchu Synu,nie kompromituj sie brakiem minimum wiedzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 14:34 ucz sie,duzo sie ucz,czytaj dużo im wiecej bedziesz wiedzial tym mniej bedziesz mówił, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elton Re: Synu,nie kompromituj sie brakiem minimum wied IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.06, 14:41 To oświeć mnie ojcze. Proszę. Kto nakazał czcić Jezusa jako Boga? Powiedz oświecony ojcze. Ja tylko pytam, a Ty wiesz tak dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elton Re: Synu,nie kompromituj sie brakiem minimum wied IP: *.plock.mm.pl 08.01.06, 15:43 Jezus jest moim Bogiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojciec Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? IP: *.c154.petrotel.pl 08.01.06, 17:23 Jezus został Bogiem w wyniku któregośtam synodu biskupiego w Rzymie. Dokładnie tak samo, jak Maria została "zawsze dziewicą". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eltom Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? IP: *.plock.mm.pl 08.01.06, 19:30 Jezus jest moim Bogiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elton OK, ale chodzi o co innego, chodzi o prawdę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 09:25 Dobrze, że Jezus jest Twoim Bogiem. Mnie to nie przeszkadza. Ale kto nakazał uważać Jezusa za Boga? Kim jest dla Ciebie ta ważna osobistość? Ten ktoś musi być ważniejszy od Jezusa skoro uczynił go Bogiem, nakazał ludziom uznawać Jezusa za Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
plockier Czy to ważne "kto i kiedy"? 09.01.06, 11:21 Nie katolik tylko ewangelik (parafianin Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego) Ci odpowie. To, że Jezus jest Bogiem wynika z Pisma Świętego. To jest podstawa mojej wiary. Pismo Święte a nie tradycja, nie dlatego, że "wszyscy tak uznają". Dlatego moim zdaniem nie jest ważne kto i kiedy w końcu do tego wniosku doszedł. A czy Ty wierzysz w słowa Biblii to już tylko i wyłącznie Twoja sprawa. Byłbym rad, gdybyś na początku określił jaki jest cel Twoich postów. Myślisz, że dzięki temu ludzie zaczną myśleć? Albo że nie sprawdzą lub nie wiedzą które miejsca PŚ o tym traktują? A czy Ty w to wierzysz i czy wiesz gdzie Biblia wskazuje na to, że Jezus jest Bogiem? Dlaczego wciąż mam takie mocne przeczucie, że Jehowici zamotali Ci w głowie? Oni na pewno nie podali Ci cytatów wskazujących na to, że Jezus jest Bogiem. A jak sam je znalazłeś to tak to wytłumaczyli, że łyknąłeś tą pseudowiedzę jak karp przynętę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia Re: Czy to ważne "kto i kiedy"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 09:41 Waże, ważne. Musiał ten ktoś być ważniejszy od Jezusa, skoro miał taką władzę, że nakazał uznawać Jezusa Bogiem. Pismo Święte nic na ten temat nie mówi, a najgorsze jest to, że pismo święte było przerabiane już po nakazaniu czy tez mianowaniu Jezusa Bogiem. Przed tym zdarzeniem nikt nie uważał go za Boga, a im bliżej czasów życia Jezusa tym wiedza o prawdzie o nim powinna być lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benetton Re: Czy to ważne "kto i kiedy"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 16:55 W których miejscach Pisma Św. masz napisane że Jezus jest Bogiem Proszę o przykłady bo chyba nie za bardzo to swoje Pismo znasz Odpowiedz Link Zgłoś
plockier Re: Czy to ważne "kto i kiedy"? 11.01.06, 07:50 Masz rację; za słabo znam Pismo (na szczęście nie tylko swoje). Ale benettonie niestety Ty nie znasz go wcale (albo prawie wcale). Chcesz przykładu? Proszę bardzo: Ewangelia wg św. Jana 20; (26) A po ośmiu dniach, kiedy uczniowie Jego byli znowu wewnątrz /domu/ i Tomasz z nimi, Jezus przyszedł mimo drzwi zamkniętych, stanął pośrodku i rzekł: Pokój wam! (27) Następnie rzekł do Tomasza: Podnieś tutaj swój palec i zobacz moje ręce. Podnieś rękę i włóż /ją/ do mego boku, i nie bądź niedowiarkiem, lecz wierzącym. (28) Tomasz Mu odpowiedział: Pan mój i Bóg mój! (29) Powiedział mu Jezus: Uwierzyłeś dlatego, ponieważ Mnie ujrzałeś? Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benetton Do Plockiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:04 Doceci (od grec. zdawać się) - jedna z najstarszych chrześcijańskich sekt negowała realne istnienie Jezusa już w I w.n.e., jak pisał św. Hieronim rozgłaszali oni te poglądy "kiedy jeszcze krew Jezusa nie wyschła w Judei", czyli że istnieli jeszcze w pierwszej połowie I w. n.e. Jest to dodatkowo potwierdzone istnieniem listu, który został przypisany św.Janowi, który przeciwko nim właśnie jest wymierzony. To właśnie przeciw tej sekcie czwarty ewangelista wymyślił historyjkę o niedowiarstwie św. Tomasza (20, 24). Dececi twierdzili, że Jezus jest tylko widmem, które przybrało jedynie pozór ciała. Tym Tomaszem, który musiał najpierw dotknąć ran i poczuć zmysłami, aby uwierzyć w istnienie Jezusa zmartwychwstałego, są w rzeczywistości doceci. Jako dowód na to, niech będzie zupełny bezsens owej scenki: dlaczego wprowadzono jakiegoś niedowierzającego bez dowodów ucznia - Tomasza, czy są jakiekolwiek podstawy aby sądzić, że inni uczniowie uwierzyli bez dowodów? Kto czytał ewangelie, ten wie, że nie (kto nie czytał nich spojrzy choćby na fragment Mk 16,9-13). Poza tym apostoł o tym imieniu nie występuje nigdzie poza najpóźniejszą ewangelią Jana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juz nie wiem zbyt dużo kłamstw jest w kk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:22 Czy są zachowane oryginalne ewangelie? Czy to co nazywamy Pismem Świetym zawiera wszystkie ewangelie napisane przez uczniów Jezusa? Kto przerabiał oryginały i dlaczego? Czemu to pierwsze wspolnoty chrześcijańskie nie miały Papieża, ani mianowanych przez niego biskupów? Czyżby Jezus Bóg nie wiedział, że należy na przyszłość ustanowić Papieża i nakazać jego powoływanie, a jemu nakazać powoływanie biskupów, książąt kościoła oraz przekazać wiernym aby im wiecznie służyli? Kim jest wszetecznica co to ogłupia narody, a rozsiadła się na siedmiu wzgórzach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZAS Re: zbyt dużo kłamstw jest w kk IP: *.plock.mm.pl 11.01.06, 18:57 BARDZO PROSZĘ KOLEGÓW NIE ODPISUJCIE JUŻ NA TE WYWODY. pAPIEŻ NIE CHCE OBRAŻAĆ ŻYDÓW. mY TEŻ NIE CHCEMY. aDMINISTRATOR POWINIEN TEN TEMAT ZLIKWIDOWAĆ, SIEJE ZŁO I JAKO GOJE ZNOWU BĘDZIEMY NAJGORSI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hello koleś Re: zbyt dużo kłamstw jest w kk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 08:25 Ale Cię pogielo. Co Ty o żydach, a co Oni mają do tych pytań? Pytania są słuszne. Szukają prawdy o nas samych. Lepiej poszukałbyś na nie odpowiedzi, a nie ślepej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elton Re: zbyt dużo kłamstw jest w kk IP: *.plock.mm.pl 12.01.06, 09:05 wyimaginowana idea małego żydka jezusa jest tożsama...nie ja to wymyśliłem. Przecież Izraelici specjalnie nas podpuszczają, że teksy zamieniać na "antyżydowskie" i kibucach nadal będą uczyć nienawiści do Polaków. Młyn na widę. Dlatego papież nie chce żadnej nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hello koleś Re: zbyt dużo kłamstw jest w kk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 09:10 coś bredzisz.Pytania są pytaniami, a odpowiedzi można poszukać i we własnym czerepie rozważyć. Ja rozważyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega Re: zbyt dużo kłamstw jest w kk IP: *.plock.mm.pl 12.01.06, 09:29 forum zatrudnia szybkiego cenzora, który wykasował niewygodna odpowiedź. Nie jestem z tego zadowolony we włsnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
plockier do benettona 16.01.06, 10:35 Trochę czasu minęło już od Twojego postu benettonie, ale odpowiem. Piszesz, że już od początku były jakieś tam sekty - masz rację. Wybrałeś sobie docetów; akurat Ci pasowali. No i co z tego? Sekty są do dzisiaj. I o czym ma to świadczyć? Wg Ciebie scenka jest bezsensowna. Co na to poradzę, że nie widzisz w niej sensu? Łatwo przychodzi Ci coś negować. Twierdzisz, że "historyjka" jest wymyślona. A na jakieś podstawie tak twierdzisz? Mydlenie i pusta mowa - tyle jest to warte (przynajmniej dla mnie). Ja w coś wierzę, ty w coś wierzysz. I zapewne dobrze nam z tym. Jak ktoś nie chce uwierzyć w to co ja wierzę - jego sprawa. Ja się nie czuję przez to gorzej, nie mam żadnego zamiaru wciskać mu "swojej wiary". Nie będę też starał się poniżać jego poglądów i jego samego też. Ważniejsze jest chyba, żeby to w co wierzymy stosować w życiu. Nie raniąc a raczej wspomagając i pomagając w życiu. Każdemu, kto tego potrzebuje lub oczekuje. I tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateczka kozłowska Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 14:24 wyimaginowana idea małego żydka jezusa jest tożsama z wyimaginowana ideą sokratejską. Nie mamy pewności co do istniania obydwu filozofów, nauczycielów czy jak tam sobie ich nazwiecie. Przyjmując hipotezę o ich (w szczególności jezusa) nieegzystencji materialnej powstaje pytanie czy myśl filozoficzną (przypisywaną ich autorstwu)można uznać za transcendentną, objawioną? Według mnie nie. Ale oczywiście wiara w boga tudzież boga człowieka jest kwestią wiary. Ja wierze w potęgę moherowego beretu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moherowy lucca [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 17:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
polsilver Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? 12.01.06, 10:06 Polecam czytanie Pisma Świętego. Poziom tutaj prezentowany zarówno przez nie wierzących jak i wierzących nie przystoi ludziom myślącym. Jeśli ten wątek ma wywołać jakieś niepotrzebne złośliwości, to może i lepiej go zlikwidować. Sprawa wiary nie jest do wytłumaczenia w sposób racjonalny, jak każda wiara polega na WIERZE, że istnieje ten czy inny BÓG (Bóg w trójcy świętej, Budda czy inny). Dlatego szukanie wyrwanych tekstów z Pisma jest totalną bzdurą. Należy raczej starać się zrozumieć tamte czasy aby rozumieć słowa zawarte w P.Ś. Wiara to wiara Panie i Panowie a nie WIEDZA. Nie wierzycie, wasza sprawa ale nie kpijcie z ludzi, którzy chcą wierzyć. Ludzie wierzący też powinni prezentować tutaj na forum i wogóle inny język a nie język nienawiści i złośliwości! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elton Wiara jest prosta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 09:36 Wierzę w to, co inni plotą na ten temat, czy też nie wierzę w to. Jeżeli w to wierzę to podobno jestem wierzący i dobry zarazem, a jeżeli zaczynam myśleć i zadawać pytania to jestem zły. Tak właśnie konserwowana jest bezmyślność i ogólne ogłupienie. Odpowiedz Link Zgłoś
polsilver Re: Wiara jest prosta 16.01.06, 12:27 Dziwne wnioski wyciągasz. Czytałem to co napisałem wcześniej kilka razy i nie doszukałem się fragmentów z których można wyciągnąć podobne wnioski do Twoich. Może mi pomożesz zrozumieć sens Twojej wypowiedzi! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIKKI Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 11:16 Swięte słowa! Ja dodam tylko tyle.Prawdziwa wiara pochodzi od nas samych,a Bóg daje nam tylko prawo wyboru.POzdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIKKI Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 11:24 Odpowiedz oczywiście kierowana była do Polsilver.Jeszcze raz Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polsilver Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? 16.01.06, 12:29 Prawdziwa wiara pochodzi od nas samych,a Bóg daje nam tylko prawo wyboru.POzdrowienia Czy w jakimś fragmencie swojej wypowiedzi w to powątpiewałem? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 22:04 to.jest.dyskusja.ignorantów_opiekun Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 21:44 > Polecam czytanie Pisma Świętego w kontekscie tego co napisal "juz nie wiem", o czym czytalem juz przedtem napisz gdzie mozna znalezc oryginal bardzo chetnie przeczytam > Sprawa wiary nie jest do wytłumaczenia w sposób racjonalny, jak każda wiara > polega na WIERZE i czesto staje sie slepa wiara a nie o to chyba chodzi > Ludzie wierzący też powinni prezentować tutaj na forum i wogóle inny język a > nie język nienawiści i złośliwości! tak powinno byc, a nie jest, dlaczego ? dlaczego skoro prawdziwa wiara uczy pokory ? Odpowiedz Link Zgłoś
polsilver Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? 17.01.06, 00:12 w kontekscie tego co napisal "juz nie wiem", o czym czytalem juz przedtem napisz gdzie mozna znalezc oryginal bardzo chetnie przeczytam Nie wiem o co Ci chodzi wyżej! > Sprawa wiary nie jest do wytłumaczenia w sposób racjonalny, jak każda wiara > polega na WIERZE i czesto staje sie slepa wiara a nie o to chyba chodzi Czesto w Twoich wpisach przebija się doszukiwanie jakiegoś pierwiasta wiedzy we wierze dlatego to napisałem! "ŚLEPA"? Niby czego to ma dotyczyć? Wierzę w obiawione prawdy w PŚ i tyle! Co ma do tego ślepa wiara (WIARA nie wiedza, podkreślam!)? Nie wierzę w tego czy innego księdza ale w Boga! Życie wtedy jest pełne! Nigdy nie kpiłem z nie wierzących, nie uważałem się lepszym człowiekiem przez to że wierzę. To Ty uogólniasz nazywając katolików KATOOSZOŁOMAMI itd. Dlaczego zakładasz, że Ty masz rację a reszta to oszołomy? Weź poprawkę, że ten Bóg, którego tak mocno nie wierzysz, być może istnieje! To Ty demonizujesz katolików, choć niestety po wielu wpisach "pseudo-katolików" używających takich słów/zwrotów, że ... :-( masz trochę racji, ale uogólnianie jest mocno nie sprawiedliwe! > Ludzie wierzący też powinni prezentować tutaj na forum i wogóle inny język a > nie język nienawiści i złośliwości! tak powinno byc, a nie jest, dlaczego ? dlaczego skoro prawdziwa wiara uczy pokory ? Dlatego że człowiek jest grzeszny, na szczęście Bóg jest łaskawy, inaczej nikt pewnie przez bramę by się nie prześliznął, no może tylko Roman Giertych i ojciec R. :-) Pozdrawiam i oczekuję wreszcie kulturalnej dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 19:01 > Nie wiem o co Ci chodzi wyżej! pytalem gdzie moge znalezc prawdziwa, nie poprawiana wersje pisma swietego > Czesto w Twoich wpisach przebija się doszukiwanie jakiegoś pierwiasta wiedzy > we wierze dlatego to napisałem! niczego sie nie doszukuje, nie interesuje mnie w co czy kogo ktos wierzy tylko jak postepuje piszac slepa wiara mialem na mysli wiare bezmyslna, tj przyjmowanie wszystkiego co jest z nia zwiazane za jedynie sluszne bez sprzeciwu > To Ty uogólniasz nazywając katolików KATOOSZOŁOMAMI bo niestety wiekszosc nimi jest > Dlaczego zakładasz, że Ty masz rację a reszta to oszołomy? ja tylko wypowiadam wlasny, nieodosobniony osad > Weź poprawkę, że ten Bóg, którego tak mocno nie wierzysz, być może istnieje! dopuszczam taka mozliwosc aczkolwiek jest to dla mnie niepojete jak moglby istniec i nic nie robic przy bezmiarze zla jakie ma miejsce na swiecie owszem czlowiek grzeszy, ale chyba nie powinien tych grzechow non stop powtarzac, jak mozna sie nazywac wierzacym i ciagle postepowac wbrew tej wierze Odpowiedz Link Zgłoś
polsilver Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? 18.01.06, 10:35 pytalem gdzie moge znalezc prawdziwa, nie poprawiana wersje pisma swietego - Sądzę, że w Rzymie w archiwach Watykanu, ale nie wiem czy znasz np. staro- hebrajski czy inny z obecnie nie używanych języków :-) Każde inne Pismo Święte jest tłumaczone, a tym samym jest subiektywną wersją autora tłumaczenia, dlatego Pismo Święte nie jest dokumentem, ale raczej przewodnikiem dla tych, którzy w nie wierzą. > Czesto w Twoich wpisach przebija się doszukiwanie jakiegoś pierwiasta wiedzy > we wierze dlatego to napisałem! niczego sie nie doszukuje, nie interesuje mnie w co czy kogo ktos wierzy tylko jak postepuje. - OK, tu się zgadzamy w 100% Choć często pytałeś tutaj na forum o fakty, dowody itd. To nie logiczne skoro mamy do czynienia z wiarą! > To Ty uogólniasz nazywając katolików KATOOSZOŁOMAMI bo niestety wiekszosc nimi jest - Podstawą jest to co widzisz dokoła siebie? Zrobiłeś badania? Poza tym takie uogólnianie jest krzywdzące dla wielu ludzi, przemyśl zanim tak napiszesz! > Weź poprawkę, że ten Bóg, którego tak mocno nie wierzysz, być może istnieje! dopuszczam taka mozliwosc aczkolwiek jest to dla mnie niepojete jak moglby istniec i nic nie robic przy bezmiarze zla jakie ma miejsce na swiecie - Bóg jak wiesz, dał nam WOLNĄ WOLĘ i za to zło, które siejemy potem nas rozliczy! Zło to nasza sprawka, a Bóg non stop daje nam szansę na poprawę, w tym cała tajemnica jego wielkiej miłości! owszem czlowiek grzeszy, ale chyba nie powinien tych grzechow non stop powtarzac, jak mozna sie nazywac wierzacym i ciagle postepowac wbrew tej wierze - Masz rację to obłuda, jeśli się ma świadomość dobra-Boga a non stop czyni się odwrotnie. Choć nawet Św. Piotr aż 3 razy się wyparł Boga. Jeśli widać, że ktoś nad sobą pracuje aby nie czynić źle to chyba warto dać mu szansę? Pozdrawiam i dzięki za pierwszy wpis bez obelg :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? IP: *.pzuzycie.pl 18.01.06, 12:26 > - OK, tu się zgadzamy w 100% Choć często pytałeś tutaj na forum o fakty, > dowody zeby sprawdzic czy to wiara rozumna czy slepa > - Podstawą jest to co widzisz dokoła siebie? Zrobiłeś badania? to co widze dookola siebie, badan nie robilem bo i po co skoro inni trzezwo i chlodno oceniajacy sytuacje sa tego samego zdania > - Bóg jak wiesz, dał nam WOLNĄ WOLĘ i za to zło, które siejemy potem nas > rozliczy! ja to nazywam porzuceniem swego dziela i brakiem zainteresowania jego dalszymi losami skad to przekonanie ze bedzie jakies rozliczenie ? > Jeśli widać, że ktoś > nad sobą pracuje aby nie czynić źle to chyba warto dać mu szansę? owszem ale ja pisalem o czyms przeciwnym :) pozdrawiam co do obelg to z uwagi na ich brak w twoich slowach sam staram sie ich nie uzywac :) milo mi ze nie jestem z racji braku wiary utozsamiany z komunista czy innym zlem :D Odpowiedz Link Zgłoś
polsilver Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? 18.01.06, 16:07 Gość portalu: Jurek napisał(a): > OK, tu się zgadzamy w 100% Choć często pytałeś tutaj na forum o fakty, dowody >> zeby sprawdzic czy to wiara rozumna czy slepa - wyjaśnij mi jak coś nie logicznego jak wiara może być "rozumne"? Wydawało mi się, że wiara (zwłaszcza w Boga) nie polega na racjonalnych, rozumnych przesłankach. Jeśli Ty nadal doszukujesz się w WIERZE dowodów, to cosik tu nie gra :-) > Podstawą jest to co widzisz dokoła siebie? Zrobiłeś badania? >> to co widze dookola siebie, badan nie robilem bo i po co skoro inni trzezwo i chlodno oceniajacy sytuacje sa tego samego zdania. - w takim razie Twój osąd nie koniecznie musi być trafny, nie wiesz przecież co ludziom siedzi w duszy! Poza tym określanie tylko chrześcijan jako najgorszych nie ma sensu i moim zdaniem jest nie prawdziwe. Sądzę, że to cała ludzkość schodzi na psy, ludzi interesuje tylko pieniądz, a Bóg (jakby go nie nazwał), hmmm jest gdzieś na końcu listy! > Bóg jak wiesz, dał nam WOLNĄ WOLĘ i za to zło, które siejemy potem nas rozliczy! >> ja to nazywam porzuceniem swego dziela i brakiem zainteresowania jego dalszymi losami skad to przekonanie ze bedzie jakies rozliczenie? - z Pisma Świętego, i ja w to wierzę, nie doszukuj się w tym racjonalności ;-) Gdyby porzucił swoje dzieło, to nie pozwoliłby się ukrzyżować za nas, i znów to kwestia WIARY ;-) > co do obelg to z uwagi na ich brak w twoich slowach sam staram sie ich nie > uzywac :) - Cieszy mnie to, tylko że pamiętam dyskusję jakiś czas temu i to Ty wtedy nie zachowywałeś się do końca OK! Zapominam tamto i liczę, że ta przemiana, to na zawsze :-) > milo mi ze nie jestem z racji braku wiary utozsamiany z komunista czy innym zlem :D - Daj na luzzz, Wiara nie ma etykiet, Ci którzy ją sobie zawłaszczają i twierdzą, że w tej czy innej partji nie ma katolików, a w ich są sami, oszukują siebie. Jest nawet jakiś fragment na ten temat w P.Ś. aby uważać na wilki w owczej skórze! Porównaj sobie Ojca Rydzyka z księdzem Bonieckim. Rydzyki niszczą, to co inni zbudowali (np. JPII) i odwracają ludzi od kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 22:15 > - wyjaśnij mi jak coś nie logicznego jak wiara może być "rozumne"? Wydawało mi > się, że wiara (zwłaszcza w Boga) nie polega na racjonalnych, rozumnych > przesłankach. coz, wydaje mi sie ze zeby cos dobrze poznac trzeba to zrozumiec a jak to zrobic z wiara skoro opiera sie ona na wierze w istnienie czegos co fizycznie nie istnieje, nie mozna tego zobaczyc nie mozna tego zmierzyc, ani zwazyc moze to dla ciebie nielogiczne podejscie ale ja wiary tez nie rozumiem :) >>> Podstawą jest to co widzisz dokoła siebie? Zrobiłeś badania? >> to co widze dookola siebie, badan nie robilem bo i po co skoro inni >> trzezwo i chlodno oceniajacy sytuacje sa tego samego zdania. > - w takim razie Twój osąd nie koniecznie musi być trafny, nie wiesz przecież > co ludziom siedzi w duszy! tak jak napisalem to jest nie tylko moj osad a kazdy nowy dzien daje tego dowody chocby najnowsze propozycje uczynienia tylko religii katolickiej przedmiotem maturalnym jezeli ktos ma gdzies ludzi innych wyznan, ludzi niewierzacych a tak jest skoro chce sie wywyzszac wlasna wiare to ja przepraszam ale mam gdzies co on ma jak to nazywasz na duszy > Gdyby porzucił swoje dzieło, to nie pozwoliłby się ukrzyżować za nas przypomina mi to troche gre komputerowa w ktorej dajemy poczatek cywilizacji, tworzymy podstawy obserwujemy rozwuj i ingerujemy gdy nam sie zachce chromole takiego ingerujacego > - Cieszy mnie to, tylko że pamiętam dyskusję jakiś czas temu i to Ty wtedy nie > zachowywałeś się do końca OK! Zapominam tamto i liczę, że ta przemiana, to na > zawsze :-) nie pamietam juz co pisalem, moglem ostro napisac w stosunku do komentarzy oraz rozgrywajacych sie wydazen bodajze zwiazanych chyba z odejsciem jp2 w ktorych to wlasnie osoby niezainteresowane tym faktem zostaly pominiete > - Daj na luzzz, Wiara nie ma etykiet Ty to wiesz, ja to wiem, ale wielu wlasnie nie wie badz nie chce wiedziec i to sa wlasnie dla mnie katooszolomy :D pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hesus Kto i kiedy przywrócił Miriam dziewictwo? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 18.01.06, 23:40 .."nie ma boga oprócz samego Boga, a kto dodaje Bogu współtowarzyszy, temu Bóg zabronił wejścia do ogrodu"... Gdzie tak jest napisane, mądrale? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Kto i kiedy przywrócił Miriam dziewictwo? IP: *.pzuzycie.pl 19.01.06, 11:39 w koranie ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
polsilver Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? 19.01.06, 13:01 Gość portalu: Jurek napisał(a): > Wydawało mi się, że wiara (zwłaszcza w Boga) nie polega na racjonalnych, rozumnych przesłankach. >> coz, wydaje mi sie ze zeby cos dobrze poznac trzeba to zrozumiec a jak to zrobic z wiara skoro opiera sie ona na wierze w istnienie czegos co fizycznie nie istnieje, nie mozna tego zobaczyc nie mozna tego zmierzyc, ani zwazyc moze to dla ciebie nielogiczne podejscie ale ja wiary tez nie rozumiem :) >>> Zgadzam się - Ty nie rozumiesz na czym polega wiara! Boga nie zobaczysz (przynajmniej za życia :-), nie zmierzysz, co najwyżej możesz w Niego uwierzyć! Nie ma w tym logiki, ani potwierdzenia w jakichkolwiek faktach istnienia jakiegokolwiek Boga. Dlatego albo uwierzysz bez dowodów albo nie i tyle! > tak jak napisalem to jest nie tylko moj osad a kazdy nowy dzien daje tego dowody chocby najnowsze propozycje uczynienia tylko religii katolickiej przedmiotem maturalnym jezeli ktos ma gdzies ludzi innych wyznan, ludzi niewierzacych a tak jest skoro chce sie wywyzszac wlasna wiare. >> Myślę, że to wielki błąd z religią na maturze, ale czego można się spodziewać po Romanie :-) Choć jestem za tym aby jak do tej pory zarówno Etyka jak Religia była nauczana jak do tej pory w szkle. Jeśli są miejsca w kraju gdzie jest sporo wyznawców innych religii, to również należy im umożliwić naukę tej wiary w szkole (np. przy wschodniej granicy) > przypomina mi to troche gre komputerowa w ktorej dajemy poczatek cywilizacji, tworzymy podstawy obserwujemy rozwuj i ingerujemy gdy nam sie zachce chromole takiego ingerujacego. >> Nie akceptujesz WOLNEJ WOLI, którą ludzie otrzymali od Boga i dalej to oni SOBIE ZGOTOWALI TEN LOS! Sami jesteśmy sobie winni i odpowiemy za to każdy z osobna. > nie pamietam juz co pisalem, moglem ostro napisac w stosunku do komentarzy >> Nie tylko pisałeś ostro w odpowiedzi na innych opinie, ale sam zaczynałeś i prowokowałeś, ale zapominam, bo wreszcie dyskusja jest na poziomie. > rozgrywajacych sie wydazen bodajze zwiazanych chyba z odejsciem jp2 w ktorych to wlasnie osoby niezainteresowane tym faktem zostaly pominiete >> Nie chcę do tego tematu wracać, ale używanie takich słów jak Ty wobec JPII jest chyba nie na miejscu wobec człowieka, który chyba bezsprzecznie zrobił wiele zarówno dla wierzących jak i nie wierzących, a jego życie i działalność była skromna i pełna zrozumienia dla myślących inaczej niż on. Dlatego określenia Biały Papa itd. były chyba nie na miejscu. Wśród nie wierzących też przecież miał wielu zwolenników! > Daj na luzzz, Wiara nie ma etykiet >> Ty to wiesz, ja to wiem, ale wielu wlasnie nie wie badz nie chce wiedziec i to sa wlasnie dla mnie katooszolomy :D >>> Płytkich ludzi nie brakuje zarówno wśród katolików, nie wierzących lub wyznawców innych religii, a Twoje uogólnianie jest nie sprawiedliwe. Moim zdaniem wielu polityków nie wyciągnęło wniosków z tego co mówił i jakie gesty wykonywał JPII. > pozdrawiam >> ja również Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hesus Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 19.01.06, 17:30 Brawo Jurek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 18:16 > Nie ma w tym logiki, ani potwierdzenia w jakichkolwiek faktach istnienia > jakiegokolwiek Boga sam przyznasz ze jest to troche dziwne i moze rodzic rozne opinie :) > Choć jestem za tym aby jak do tej pory zarówno Etyka > jak Religia była nauczana jak do tej pory w szkle. imho religia nie ale etyka owszem, aczkolwiek nie oparta o chrzescijanskie wartosci :) > Jeśli są miejsca w kraju > gdzie jest sporo wyznawców innych religii, to również należy im umożliwić > naukę i od tego sa odpowiednie dla kazdej religii budynki gdzie wierni moga sie zbierac, do woli przebywac i rozwazac a nie szkoly, oczywiscie poza szkolami wyznaniowymi nie powinno sie mieszac wiary z zadna dziedzina zycia publicznego wiara jest indywidualna sprawa kazdego czlowieka nie wiara rowniez publiczne obnoszenie sie z wiara jakie ma ostatnio miejsce jest niesmaczne > Nie akceptujesz WOLNEJ WOLI, którą ludzie otrzymali od Boga i dalej > to oni > SOBIE ZGOTOWALI TEN LOS! Sami jesteśmy sobie winni i odpowiemy za to każdy z > osobna masz racje jednak dla mnie jesli on istnieje, widzi co sie dzieje i nie grzmi to jest niepojete co do jp2 to troche napisano co zrobil, co nie i do czego sie przyczynil jak dla mnie niepojete jest jak mozna oplywac w luksusy gdy wiara mowi cos innego zas oszolomow imho jest zdecydowanie wiecej niz normalnych, zyjacych wg zasad wiary ktora wyznaja, wiec pozwole sobie pozostac przy wyrazanej opinii pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jawor10 Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? 19.01.06, 22:07 A kto z Was ma "Tysiąclatkę" kardynała Wyszyńskiego I-sze lub II-gie wydanie? Jak ktoś ma to niech poczyta słowo wstępne podpisane przez kardynała.Tam wyjaśnią się Wam wszelkie wątpliwości na zadawane pytania. Najlepiej poszukajcie w bibliotekach - chocią to są " białe kruki" Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? 20.01.06, 21:58 Na pytanie "kto?" odpowiem: każdy wierzący. A na pytanie "kiedy?" nie odpowiem, bo każdy wierzący ma na to pytanie własną odpowiedź. Mam nadzieję, że te odpowiedzi Cię satysfakcjonują, bo bliższych prawdy chyba nie uzyskasz. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 20.01.06, 22:32 A kto załatał dziewictwo Miriam? Ponoć to było w średniowieczu na jakimś synodzie, kilku pasibrzuchów w purpurowych myckach ustala prawdy wiary i mamy w to wierzyć bo jak nie to pójdziemy do piekła. Odpowiedz Link Zgłoś
dar54 SOBORY POWSZECHNE - PUNKTY ZWROTNE W HISTORII KOŚC 20.01.06, 22:43 www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TT/sobory.html Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? 21.01.06, 22:34 Chyba się nie dogadamy, bo Tobie się Kościół pomylił z restauracją, gdzie papież jest szefem kuchni, księża kelnerami, a Katechizm to menu z którego Ty sobie wybierasz tylko to, co Ci odpowiada. Ja nie znam żadnej religii, która by funkcjonowała na tej zasadzie, więc chyba musisz sobie założyć jakąś własną sektę. Wtedy będziesz sobie wierzył tylko w to, co lubisz. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 15:43 dorzo sie nie pomyliles to restauracja z czasow prl jesz to co jest w karcie a jak nie to wynocha a szef kuchni i kelnerzy doskonale wiedza co ci powinn o smakowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: admax Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? IP: 80.48.4.* 21.01.06, 12:18 Jezus jest Bogiem od zawsze. Przynajmniej dla wierzących. Przeczytaj choćby początek Ewangelii św. Jana, a jeśli wierzysz w te słowa - zrozumiesz... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rotterus Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? IP: *.c153.petrotel.pl 21.01.06, 14:06 Apage satanas! Apage! Odpowiedz Link Zgłoś
olek13 Re: Kto uznał i kiedy, że Jezus jest Bogiem? 22.01.06, 17:23 Jezus jest Bogiem dla tych, którzy w nim boga chcą widzieć - ot i wszystko. Wszelka dyskusja nie ma sensu, bo każdy widzi to, co chce... Odpowiedz Link Zgłoś