pies.pawlowa 09.07.08, 17:11 89 lat temu, generał Józef Haller odwiedził nasze miasto. Czy coś pozostało po tych odwiedzinach? jakaś tablica, pamiątka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwisniewski Re: wydarzyło się 9 lipca 1919 r. 09.07.08, 17:54 Na płockim placu Kanonicznym zakwitły właśnie wybujałe kasztany, kiedy do miasta uroczyście wmaszerowały oddziały Armii Polskiej we Francji dowodzonej przez generała Józefa Hallera. Było to 28 maja 1919 roku. Już kilka dni wcześniej dotarli do Płocka oficerowie - Polacy i Francuzi - przygotowujący zakwaterowanie dla wojska. Natychmiast zauważyli to mieszkańcy i w przeddzień przybycia żołnierzy, we wtorek 27 maja 1919 r., oficerowie będący na przedstawieniu w płockim teatrze spotkali się z owacyjnym przyjęciem publiczności, która wznosiła na ich cześć okrzyki i wręczała im kwiaty. Orkiestra zagrała "Marsyliankę" dla francuskich gości i sojuszników. Idą, już idą Był to przedsmak tego, co miało nastąpić w środę 28 maja. Od rana było wiadomo, że z Gostynina idą do Płocka hallerczycy. Mieszkańcy pospiesznie przygotowywali się na ich przyjęcie, dekorując domy flagami narodowymi i kwiatami oraz oczekując ich na ulicach. Pierwsi powitali błękitne (od koloru mundurów) wojsko robotnicy portowi w Radziwiu, wystawiając przy moście bramę triumfalną. Przygotowali także chleb, sól i krzyż. Powitaniu próbował przeszkodzić znany płocki socjalista Aleksander Klonowski z dwoma towarzyszami, namawiając zebranych do rozebrania bramy. Wobec ich zdecydowanej odmowy zażądał usunięcia krzyża, krzycząc: "Do czego krzyż? (...) Weźcie go, bo jak nie, to bramę rozwalimy. Do wody z krzyżem!". Oburzone kobiety zawołały na to: "A to na ciebie bezbożniku!" i tylko pospieszny odwrót uratował tow. A. Klonowskiego od przymusowej kąpieli w Wiśle. Więcej www.plock24.pl/fusion/articlecomments.php?article_id=122 galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-12884 Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: wydarzyło się 9 lipca 1919 r. 09.07.08, 18:05 Z pamiętniki Macieszyny "(...) Utworzył się komitet powitalny, który obmyśla, jak go uczcić. Postanowiono nie urządzać przyjęcia, natomiast zebrać około 10 tysięcy marek i wręczyć je Hallerowi do jego rozporządzenia na żołnierza polskiego. (...) budowniczy miasta Płocka Pan Wysocki kieruje przy moście budowaniem bramy, którą ozdabia jałowcem ogrodnik miejski Pan Olszewski. Flagi na wysokich domach trzepocą się wesoło. (...) Publiczność się zbierała. (...) nareszcie przyszła wiadomość, że z Gostynina wyjechał na rewizję w bok o dwie wioski i stąd do nas przyjedzie. Ledwieśmy poczęli obliczać czas, kiedy może się to stać, aż naraz dostrzeżono ubrane zielonością samochody, które pędzą przez most.(...). Wysiada z nich kilku wspaniałych, kapiących od złota i srebra generałów francuskich, oficerów polskich i francuskich. Pomiędzy nimi zaś skromnie ubrany on! generał Haller, znany nam dobrze z wizerunków. Idzie ku nam, a wszyscy pędzą ku niemu. Opiera się na lasce, kuleje nieco. Twarz pomięta, poorana, szara. Spojrzeniem ciepłym, serdecznym ogarnia wszystkich, uśmiecha się (...)". Haller w szpalerze płocczan przeszedł na Wzgórze Tumskie, gdzie przywitał się z biskupem, wysłuchał przemówień i sam oświadczył, że ofiarę płocczan przeznaczy na fundusz dla polskich żołnierzy- inwalidów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytam Re: wydarzyło się 9 lipca 1919 r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 18:23 jest w Płocku ulica Hallera czy tylko Kwiatka, Piaska, czerwonych Kosynierów ............ Odpowiedz Link Zgłoś
pies.pawlowa Re: wydarzyło się 9 lipca 1919 r. 09.07.08, 18:41 Panie Wisniewski, czy ja pytałem co się działo w dniu, kiedy Haller zawitał do Płocka? Potrafi pan czytać ze zrozumieniem? Prosiłem, aby ktoś mi napisał, czy zostały po tym wydarzeniu jakieś pamiątki w naszym mieście (tablica, obelisk, itp.) I to mnie ciekawi, a nie co się owego dnia w mieście działo, bo to akurat wiem bez pana wklejanych tekstów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plocczanin Re: wydarzyło się 9 lipca 1919 r. IP: *.plock.mm.pl 09.07.08, 21:50 W mieście żyje więcej osób jak jedna. Temat ciekawy i może do ogólnej świadomości wnieść poczucie jedności z losami miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś [...] IP: *.centertel.pl 09.07.08, 22:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
markiz_desade Re: wydarzyło się 9 lipca 1919 r. 10.07.08, 09:14 na pewno temat ciekawy, tym bardziej, że o tym wydarzeniu pozostały skromne przekazy. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.pawlowa Re: wydarzyło się 9 lipca 1919 r. 09.07.08, 18:43 Gość portalu: pytam napisał(a): > jest w Płocku ulica Hallera > czy tylko Kwiatka, Piaska, czerwonych Kosynierów ............ niestety, nie ma ulicy Hallera w Płocku, a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Werdan Re: wydarzyło się 9 lipca 1919 r. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.08, 20:23 Gwoli ścisłości: 25 sierpień 1919 - Przybywają do Płocka oddziały Armii Polskiej we Francji, hallerczyków; przebywają w mieście do 23 stycznia 1920 r. 9 lipca 1919 - Generał Józef Haller odwiedza miasto www.plock24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Werdan Pomyłka :D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.08, 20:25 28 maj 1919 r. - nie, 25 sierpień :D Sorka. Odpowiedz Link Zgłoś
markiz_desade [...] 10.07.08, 09:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzakowski Re: Pomyłka :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 10:50 Oczywiście,że jest to udokumentowane.Zenek jak robilim jeszcze na Kombinacie pokazywał mi to nagrane na swoje komórce.Zamieścił to też na googlach i przekazał do muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
markiz_desade Re: Pomyłka :D 10.07.08, 10:57 krzakoski wnies cos do tematu moze, a nie tylko skupiasz sie na jechaniu po ludziach. Nie znudzilo ci sie jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łyko Re: wydarzyło się 9 lipca 1919 r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 20:13 Najbardziej mi się podoba w opisie to "kapanie złotem i srebrem" i ten Lud witający przy bramie ozdobionej jałowcem... Odpowiedz Link Zgłoś
markiz_desade Re: wydarzyło się 9 lipca 1919 r. 10.07.08, 11:01 Jak wiemy, Plock zostal odznaczony Krzyzem Walecznych za szczegolne zasługi w okresie wojny 1918-1920. Z wnioskiem o odznaczenie wystapil nie kto inny, jak sam gen. Haller - dowódca Armii Ochotniczej. Jakby nie patrzec, jest to pamiatka po generale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzakoski Re: wydarzyło się 9 lipca 1919 r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 16:09 No proszę!Jednak można krótko,zwiężle i na temat Pozdro z mazaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgintera Re: wydarzyło się 9 lipca 1919 r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 18:55 Niestety nie wszyscy zapaleni forumowicze maja taką klasę i to potrafią.W szczególności jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hannibal Re: wydarzyło się 9 lipca 1919 r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 19:03 ze ten jeden to ty zgintera to wszyscy wiedzą zebys choć raz napisal rzeczowo cos na temat zamiast jątrzyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ł Re: wydarzyło się 9 lipca 1919 r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 20:37 zawsze byłeś smieciem, odkąd cie poznałem i jestes Odpowiedz Link Zgłoś