Dodaj do ulubionych

okolice Alanii - jakie miescowości na własną rękę?

IP: 178.219.119.* 25.06.11, 11:54
Czy zwiedzał ktoś może Side, Aspedndos lub inne miejscowości w okolicach Alanii na własną rękę? w jakiej odległości są od Alanii? jak długo sie jedzie? Czym najlepiej do nich dojechać i w ile kosztuje przejazd? z góry dziękuję:)
Obserwuj wątek
    • Gość: rumianek Re: okolice Alanii - jakie miescowości na własną IP: *.jjs-isp.pl 25.06.11, 11:59
      Raptem 3 watki poniżej już temat jest Okolice Alanyi.
      jest tam i moja informacja co w okolicy Alanii można zwiedzić na własną rękę.
      • Gość: turyyystka Re: okolice Alanii - jakie miescowości na własną IP: 178.219.119.* 25.06.11, 12:04
        Tylko mnie interesuje przybliżona odległość tych miast od Alanii/długość jazdy oraz koszt, a takich informacji w tym wątku nie znalazłam:( chciałabym również wiedzieć czy lepiej dolmuszem czy autobusem oraz skąd wyjeżdżać?
        • Gość: rumianek Re: okolice Alanii - jakie miescowości na własną IP: *.jjs-isp.pl 25.06.11, 12:07
          Mój wpis pisze czym dojechać i gdzie:
          W samej Alanyi warto wybrać się na Kalesi (autobusem wjechać zejść spacerkiem przepiękne widoki), Przy parku Ataturka jest małe muzeum archeologiczne, na końcu parku Ataturka jest wejście do groty Damlatas. W porcie można wykupić rejs 1 dniowy zwiedzić groty i zjeść posiłek na pokładzie wszytko za 10 Euro, przy porcie jest czerwona wieża 35m wysokości, można wejść na jej szczyt, na parterze mieści się małe muzeum, przy porcie Stare seldżuckie stocznie. Z Alanyi dolmuszem możesz dojechać w wiele ciekawych i urokliwych miejsc, do karawanseraj Alara Han, nad rzekę Dym Cayi gdzie są jest mnóstwo knajpeczek na umieszczonych bezpośrednio na drewnianych tarasami, powyżej rzeki jest tez jaskinia, którą można zwiedzać. Dolmuszem lub wynajętą z portu w Alany łódką rybacką możesz dotrzeć do plaży w Iotape z ruinami rzymskich fortyfikacji, plaża jest kamienista ale za to mało kto tam dociera, na górze przy zejściu na plażę są sklepiki i budka w której można kupić wycieczkę jeepami po górach Taurus i wioskach tureckich. Z dworca autobusowego w Alany można dostać się do Anamur, Mangavat gdze są wodospady i stamtąd domuszem do Side, czy Antalyi. Jeśli masz ochotę na park wodny cy delfinarium, również możesz dojechać tam domarszem. Możesz też skorzystać z bogatej oferty biur podroży.
          Jeśli chcesz znać pytaj, ale nie wiem co z tego Ciebie zainteresowało
          • Gość: turyystka Re: okolice Alanii - jakie miescowości na własną IP: 178.219.119.* 25.06.11, 12:12
            Dziękuję za pomoc. Proszę mi jeszcze napisać ile się jedzie autobusem do Side i jaki jest koszt?
            • Gość: rumianek Re: okolice Alanii - jakie miescowości na własną IP: *.jjs-isp.pl 25.06.11, 12:26
              To znowu zależy skąd:). Z pod hotelu złapiesz niczym stopa dolmusz do dworca autobusowego OTOGAR (ile czasu nie wiem może to być do pół godziny) teraz kupujesz bilet na autobus do Managavat 7 lirów w jedną stronę, odległość 45 km w Mangavat przesiadasz się do domusza i jedziesz za 1-2 liry do Side ok 14km. Z Alani do Side jest ok 60km. Podaje ceny w lirach, bo w euro to przepłacasz, zwyczajnie.
              • Gość: turyyystka Re: okolice Alanii - jakie miescowości na własną IP: 178.219.119.* 25.06.11, 12:30
                serdecznie dziękuje:)
                • Gość: rumianek Re: okolice Alanii - jakie miescowości na własną IP: *.jjs-isp.pl 25.06.11, 12:40
                  Jeśli chodzi, która opcja się opłaca to zależy ile osób będzie podrózować. Dal 1-2 osób opłaca się komunikacja miejską zwiedzic mangavat (w Magavacie jest tez tani bazar i tani kebab:)) i Side, dla 3-4 można rozważyć wynajęcie samochodu na dzień 25 euro plus benzyna ok 7 zł za litr, lub wynajęcie taksówki 45 euro
        • Gość: rumianek Re: okolice Alanii - jakie miescowości na własną IP: *.jjs-isp.pl 25.06.11, 12:12
          Przykładowo:
          Alania - Dymcayi 10 km od Alani dojeżdżasz dolmuszem , za 1-2 liry ( 2-4) bilet w jedną stronę od oby, w zależności czy jedziesz z Mumatlary, portu czy z zachodniej części miasta (koszt biletu w domuszach jest uzależniony od odległości).
    • ms_bydgoszcz Re: okolice Alanii - jakie miescowości na własną 25.06.11, 14:58
      od 20 lipca 2011 do 3 sierpnia będę z rodziną w Alany. Jednego dnia (do ustalenia) chciał bym się wybrać w pobliskie góry Taurus na szczyt Geyki Dagi 3002 m n.p.m. Szukam chętnych co by chcieli się ze mną wybrać. Wycieczka nie trudna (chyba) na cały dzień. Jedyny koszt to złożenie się na samochód około 50 Euro.
      Chętnych proszę o kontakt na biuro@interaf.bydgoszcz.pl lub 606 118 887
      Zapraszam
      • ms_bydgoszcz Re: okolice Alanii - jakie miescowości na własną 26.06.11, 20:22
        przepraszam błąd w adresie e-mail: prawidłowy to biuro@intergraf.bydgoszcz.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka