Dodaj do ulubionych

Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ

IP: 185.14.174.* 27.07.15, 22:03
Czy zmieniacie kierunek Turcja na inny?
Zastanawiam sie nad bezpieczeństwem w czasie wycieczek i na zakupach. W Turcji nie widac policji tak jak w Egipcie, zastanawiam sie czy sa tajniacy czy ktos pilnuje bezpieczenstwa turystow?
Obserwuj wątek
    • Gość: ana28 Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 27.07.15, 22:11
      Jeżeli bedzie mozliwosc to z duza checia ale stanowisko tui na ta chwile na to nie pozwala :-(
      • Gość: gosc Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.177.80.9.energint.net 27.07.15, 23:03
        No tak,ale stanowisko MSZ się zmieniło. Dzwońmy jutro do biur podróży, może coś wywalczymy.
    • Gość: basz Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.plock.mm.pl 27.07.15, 23:16
      Ja chyba jednak sie zdecyduje na zmiane i uderze w kierunku na Koluszki,wydaje mi sie,ze (poki co ) to w miare bezpieczna miejscowa ;).
      • Gość: Basia Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.177.80.9.energint.net 27.07.15, 23:19
        Musimy walczyć o swoje. Boję się,że jutro pani z biura podróży powie,że nic się nie dzieje i można jechać.
        • Gość: gosc Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.15, 23:26
          Jak to jest ze zmianą kierunku lub rezygnacji w przypadku gdy nie mam wykupionej rezygnacji? Do wylotu mam jeszcze 25 dni, ale całość już wpłacona. :(
      • Gość: Sumbul Aga Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.play-internet.pl 27.07.15, 23:27
        Przeczytajcie jeszcze raz ten komunikat i zerknijcie na mapke! Chyba, że wybieracie się na zakupy do Mardin. Gdzie Alanya nie wspominając o Bodrum a gdzie granica z Syrią. Po Turcji podróżują również ludzie na własną rękę samochodami, autobusami a nawet rowerami. Do dla nich jest ten komunikat .
        • Gość: gosc Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.177.80.9.energint.net 27.07.15, 23:33
          Nie bardzo Cię rozumie. Cała mapa turcji pomarańczowa- jasno lub ciemno. MSZ ostrzega przed podróżą.
          "Turcja to kraj...w którym nie można wykluczyć zagrożenia atakami terrorystycznymi. Ministerstwo Spraw Zagranicznych zaleca zachowanie ostrożności podczas pobytu w większych aglomeracjach miejskich i skupiskach turystycznych". Skupiskach czyli np.kurortach. W momencie podpisywania umowy sytuacja była inna, w związku z tym zmieniły się warunki umowy.
          • Gość: gosc Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.15, 23:36
            No własnie. Moim zdaniem masz rację, gdy podpisywałam miesiąc temu umowę nie było zagrożenia. Ale i tak chyba dopiero gdy całkowicie bedzie ostrzeżenie całego kraju 3 stopnia biura podrózy bedą wycofywać loty.
            • Gość: magda Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.177.80.9.energint.net 27.07.15, 23:46
              A zagrożenie 3 stopnia będzie jak zabiją kilku turystów...
              • tauriel30 Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 27.07.15, 23:59
                Taka rola MZS żeby chuchać na zimne. W razie czego komunikat był. Ja tam wcale nie zaglądam. Na wycieczki się nie wybieram a zakupy na małym bazarku to zgromadzenie. Wyluzujcie trochę bo Wam kierunków zabraknie :)
                • Gość: gosc Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.15, 00:14
                  Dodajesz otuchy :) ale i tak niepokój zostaje. Lecę z dziećmi i chyba dlatego taka panika. Ale mam jeszcze troszke czasu do wylotu i może sytuacja się wyjaśni, albo odwałają wyloty bo bedzie gorzej, albo sytuacja wróci do normy. Na niemieckiej stronie ministerstwa jest ostrzeżenie takie samo jak w Polsce, tylko przygraniczne tereny. Piszą tam o ataku z 24.07, ale uspokajają, że nie ma to wpływu na bezpieczeństwo w ośrodkach wczasowych.
                  Dziś to już naprawdę nie wiadomo gdzie lecieć, wszedzie zagrożenie. Czytałam, że nawet Chorwacja jest już objęta zagrożeniem terrorystycznym.
                  • tauriel30 Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 00:53
                    Żeby spać spokojnie w tym roku wybraliśmy Turcję Egejską (Bodrum) Najbardziej wysuniętym na wschód kurortem jest Alanya, ale to i tak daleko do granicy z Syrią. Jeśli ktoś chce się poczuć pewniej to niech sobie odpuście Kapadocję, Pamukkale. Po koniec sierpnia jest w Turcji święto zwycięstwa nad Grekami. Wtedy są parady, pochody i to można nazwać zgromadzeniami. Aglomeracje to przede wszystkim Stambuł, gdzie od czasu do czasu coś się dzieje. Tutaj faktycznie nie ma co kusić losu bo co jakiś czas w Stambule są jakieś zamieszki itp.
              • Gość: Mati Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.15, 07:31
                magda napisał(a):

> A zagrożenie 3 stopnia będzie jak zabiją kilku turystów...

To oczywista bzdura. W Egipcie nie zabili żadnego turysty i nie było żadnych zamachów, a ostrzeżenie MSZ od 2 lipca jest nie podróżuj - komunikat czerwony
            • werkaem Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 07:43
              gosc napisał(a):

> No własnie. Moim zdaniem masz rację, gdy podpisywałam miesiąc temu umowę nie by
              > ło zagrożenia. Ale i tak chyba dopiero gdy całkowicie bedzie ostrzeżenie całego
              > kraju 3 stopnia biura podrózy bedą wycofywać loty.

Z tym wycofywaniem lotów to jest różnie. Od dawna jest ostrzeżenie 3 stopnia w sprawie Tunezji, a od 2 lipca w sprawie Egiptu i tylko TUI wycofało z oferty te kierunki, inne biura nadal tam latają, bo mają full chętnych, szczególnie do Egiptu, gdzie cały czas są pełne samoloty (zresztą nie tylko Polaków), latają tam wszyscy.
              A Turcji nie ma się co obawiać, najwyżej trzeba zrezygnować z zakupów na największych bazarach, natomiast w hotelach i mniejszych miejscowościach turystycznych powinno być spokojnie.
          • Gość: Mati Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.15, 07:26
            : gosc napisał(a):

> Nie bardzo Cię rozumie. Cała mapa turcji pomarańczowa- jasno lub ciemno. MSZ os
            > trzega przed podróżą.

Co ty piszesz???
            Biura muszą zmienić kierunek tylko w przypadku komunikatu MSZ - nie podróżuj - kolor czerwony.
            Czy ty potrafisz czytać tylko wybiórczo??? Zachowanie ostrożności w aglomeracjach miejskich i skupiskach ludzkich znaczy, że możesz jechać tylko musisz uważać i tyle.
            Jasne?? Przy takim komunikacie jak to najnowszy żadne biuro nie ma obowiązku zmiany kierunku
            • Gość: magda Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.177.80.9.energint.net 28.07.15, 07:37
              Wcale nie w przypadku komunikatu MSZ, tylko w przypadku zmiany istotnych warunków umowy tj.pkt na temat bezpieczeństwa. Zgodnie z ustawą o świadczeniu uslug turystycznych każde Biuro Podróży ma obowiązek przed podpisaniem umowy powiadomić turystów o zagrożeniach na danym terenie. A kolor czerwony to nie jest nie podróżuj tylko opuść natychmiast:)
              • Gość: Mati Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.15, 07:56
                Teraz to już naprawdę wymyślasz, masz jakieś fobie??? Komunikat MSZ informuje o zagrożeniach takiego samego stopnia jak dotychczas czyli stopień 2, czyli zagrożenie jest takie same jak w momencie podpisywania umowy, gdyby zmienili na stopień 3 to wtedy faktycznie zagrożenie wzrasta.
                Więc gdzie tu widzisz zmianę istotnych warunków umowy??? Zmienili Ci hotel albo termin wylotu?
                I nie chcesz jechać do Turcji to kto cię zmusza? Zrezygnuj, a nie zamęczaj innych swoją histerią.
                • aga230 Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 07:58
                  ludzie, przestańcie siać panikę....
                • Gość: magda Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.177.80.9.energint.net 28.07.15, 08:14
                  To nie moje wymysły tylko radcy prawnego. Drogi Mati siejesz jakąś nieuzasadnioną agresję. Sam przeczytaj to co do mnie napisałeś np"Jasne???" Nie mam fobii i nie czytam wybiórczo.Przecież można rozmawiać na kulturalnym poziomie, a nie prostacko, anonimowo kogoś atakować.Ja nikomu nie chcę nic złego doradzać czy wprowadzać w błąd.I nie fatyguj się na odpowiedz. Muszę iść do pracy:) Miłego dnia.
                • Gość: vxkdsckjah nyhinshbdi IP: *.ip-144-217-60.net 12.03.21, 20:55
                  Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?
            • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 08:24
              MAti strasznie jesteś nakręcony w każdym wątku, zaczynam podejrzewać że jesteś z jakiegoś biura podróży i tak lobbujesz.
              Daj ludziom prawo do decydowania o swoim bezpieczeństwie ok???
              twierdzisz że już byłeś w tym roku na wakacjach, to nie łaź po wątkach, nie wyśmiewaj ludzi, którzy mają inną sytuacją dt swojego bezpieczeństwa, niż ty w momencie wylotu. Byłeś, było super, to weź sobie zdjęcia pooglądaj i powspominaj. A nie udzielaj się w sprawach o których pojęcia bladego nie masz
              • Gość: K Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.centertel.pl 28.07.15, 08:35
                Kolor się zmienil bo wcześniej cała Turcja oprócz terenów przygranicznych była zielona czyli bezpieczna.Teraz jest żółta a granice z Syria pomarańczowe. To są zmiany. Więc może da się to jakoś podciągnąć, że przy podpisywaniu umowy panowały w turcji inne warunki i było bezpieczniej nic teraz?Czy ktoś dzwonił do Np. TUI? Jakie mają stanowisko? Ja mam wylot jutro i nie wiem co mam robić...
                • Gość: bxb Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.zabrze.vectranet.pl 28.07.15, 08:36
                  My tez lecimy jutro i ta sytuacja nie jest ciekawa...
                  moze sie okazac ze bedziemy 2 dni i wrócimy :(
                  • Gość: Setim Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.15, 08:38
                    No dokładnie. Ale co wtedy?? Zwrócą nam za wycieczkę czy jak??
                    • Gość: bxb Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.zabrze.vectranet.pl 28.07.15, 08:43
                      tez się zastanawiam co w takiej sytuacji..
              • Gość: Mati Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.15, 08:38
                W którym momencie odbieram ludziom prawo do decydowania o własnym bezpieczeństwie???

Pisałem kilkakrotnie, że jak ktoś się boi to niech rezygnuje z Turcji, ale niech nie wypisuje nonsensów o tym, że nowy komunikat MSZ jest podstawą do zmiany kierunku, bo nie jest.
                Wyobrażasz sobie, że ja mogę kogokolwiek zmusić do wyjazdu wbrew jego woli???
                Po prostu irytuje mnie ta histeria kilku osób na forum i epatowanie wszystkich swoimi strachami.
                I niby o czym nie mam pojęcia??? Powołuję się tylko na oficjalny komunikat polskiego MSZ oraz fakt, że żaden europejski kraj nie odradza wyjazdów do tureckich kurortów, sugeruje tylko zachowanie ostrożności dokładnie tak jak nasz MSZ.
                Codziennie do Turcji wyjeżdżają tysiące osób z rodzinami z całej Europy, no ale może to są bezmyślni samobójcy :)
                Radzę po prostu myśleć racjonalnie, bo panika jest złym doradcą.

• Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 08:45
                  ale skoro MSZ zmienia jednak stopień zagrożenia z zielonego na żółty, to jednak coś to oznacza? Że coś się jednak zmieniło? wiesz kiedy zmienią kolor na czerwony? Jak zginie jakiś turysta.
                  Jesteś bardzo agresywny w każdym wątku i nie dajesz prawa do własnego zdania. A tak naprawdę swoją wiedzę opierasz tylko i wyłącznie na własnym doświadczeniu. Specjalista do spraw terroru w wywiadzie powiedział że stanowczo należy odłożyć wyjazd do Turcji, po co to mówi, jak myślisz? bo czyta to forum i chce podsycić jak to nazwałeś panikę?Też jest głąbem a swoją funkcję pełni z przypadku? Nie zna się na terrorze tak dobrze jak ty, bo nie był w ostatnich 2 tygodniach w hotelu w Turcji?
                  • Gość: Anitt Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.07.15, 08:51
                    Dzwoniłam przed chwilą do TUI, wykot mam zaplanowany na czwartek. Pani z biura twierdzi, że wyjazdy są bezpieczne, biuro cały czas śledzi najbowsze informacje i jakby nastąpiły jakieś zmiany to zostaniemy poinformowani
                    • Gość: setim Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.15, 08:56
                      My mamy wylot jutro 05:50 Warszawa Hotel Sural Resort.
                      Dziwne uczucie jest, nawet nie cieszę się aż tak bardzo na ten wyjazd jak to było za każdym razem. Dopiero kupiłam wizy. Nie chce panikować ale to zaczyna być silniejsze od mnie :). To załużony urlop i nie tak miał wyglądać przynajmniej jego początek. A lecieć z myślą że w każdej chwili mogą nas deportować też nie fajne...
                      • Gość: czankete Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: 82.177.65.* 29.07.15, 10:26
                        My też lecimy 2.08 do Sural Garden w dwie rodziny i raczej jestem dobrej myśli. Jeśli ktoś faktycznie boi się o swoje bezpieczeństwo powinien raczej pozostać w hotelu i unikać wycieczek fakultatywnych oraz wyjazdów do dużych miast. Będzie dobrze. Do zobaczenia w Turcji 😊
                    • Gość: K Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.centertel.pl 28.07.15, 08:57
                      Zmiany nastąpiły,zmieniły się kolory. A pani z biura podróży to nie obchodzi, dopóki nie powtórzy się sytuacja z Tunezji.
                  • Gość: mati Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.15, 08:55
                    Człowieku, nie chcesz jechać to nie jedź, czy ja cię zmuszam???
                    I na podstawie czego wyciągasz wniosek, że opieram się na własnym doświadczeniu????
                    Czy ty w ogóle czytasz ze zrozumieniem to co piszę, czy strach ci padł na mózg?? I kto tu jest agresywny??
                    Powołuję się na oficjalny komunikat MSZ, a jeżeli dla Ciebie bardziej wiarygodny jest jakiś jeden ekspert ( a nie MSZ za którym stoją służby specjalne i wywiad), to się zastosuj do jego rady i nie jedź, ale czy musisz obnosić się na forum ze swoimi fobiami???

• Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 09:01
                      MAti jednak jesteś z jakiegoś biura podróży.
                      MSZ zmieniło kolor na "ostrzegamy przed podróżą", jeśli dla ciebie to jest to samo co "jedź i baw się dobrze" to nie mamy o czym gadać. A ten ekspert pracuje właśnie dla MSZ i min na podstawie jego oceny zmieniają komunikat.
                      A na móżg to Tobie padło. Naucz się kulturalnej rozmowy.
                      • Gość: Mati Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.15, 09:25
                        gość napisał(a):

> MAti jednak jesteś z jakiegoś biura podróży.
                        > MSZ zmieniło kolor na "ostrzegamy przed podróżą",

Nie jestem z żadnego biura podróży i nie mam wpływu na komunikaty MSZ, wiec nie wiem skąd taki głupi wniosek? Bo nie masz już innych argumentów??

Powtórzę jeszcze raz to co wielokrotnie wcześniej pisałem i jak widać nie dociera. Biura podróży zmieniają kierunek w przypadku 3 stopnia (nie podróżuj) zagrożenia wg komunikatu MSZ, a w ostatnim komunikacie jest stopień 2 i dokładnie taki sam poziom (ostrzegamy przed podróżną) był w poprzednim komunikacje z 10.10.2014. Zajrzyj do tego komunikatu, a nie polemizuj z faktami.
                        I czy ja w w którymś momencie kwestionowałem, że teraz MSZ zaleca teraz zachowanie ostrożności w miejscach publicznych, czyli zmienił kolor Turcji z zielonego na pomarańczowy?

• Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 09:29
                          wcześniej w całym kraju był kolor zielony. JA nie wiem, czytać nie umiesz?
                          Onet, tvn 24 piszą o tym że MSZ ZMIENIŁO KOMUNIKAT!!!!!!
                          Wcześniej cały kraj z wyłączeniem granicy był na zielono, teraz na żółto. MAti jak jeszcze Ci to wytłumaczyć, byś zrozumiał?Wszyscy ci to piszą na tym wątku a ty z uporem maniaka że nic się nie zmieniło
                          • Gość: Anitt Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.07.15, 09:31
                            Bo zmienili kolor z zielonego na żółty, ale poziom ostrzeżenia dlaje jest ten sam, czyli 2 (poziom na czterostopniowej skali nad mapką)
                            • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 09:34
                              ale te kolory odpowiadają poziomom ......
                              wcześniej był w całym kraju poza granicami - kolor zielony, czyli poziom 1.....
                              • Gość: Anitt Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.07.15, 09:46
                                Tak, wiem. Tylko ogólny poziom był taki sam - ostrzeżenie przed podróżą. Sama mam wylot w czwartek i nie wiem co robić, biuro twierdzi, że narazie wszystko jest bezpiecznie, wszystkie wycieczki fakultatywne odbywają się bez problemów, a w razie gdyby sytuacja się pogorszyła to będą coś działać i nas poinformują
                                • aga230 Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 09:48
                                  a z jakiego biura lecisz?
                                  • Gość: Anitt Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.07.15, 09:50
                                    TUI
                                • Gość: periperiperi Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 09:49
                                  nie, wcześniej dla większości krajukomunikat był zachowaj zwykłą ostrożność
                                  • Gość: Anitt Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.07.15, 09:52
                                    Na skali, która znajduje się nad mapką był ten sam poziom zagrożenie (mam screena jak ktoś chce). Kolor na mapce się zmienił z zielonego na żółty. Ale ktoś już wcześniej pisał, że dla całego kraju ten poziom został taki sam
                                    • Gość: majka Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 09:54
                                      do wczoraj było ostrzegamy przed podróżą ??
                                      • Gość: Anitt Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.07.15, 09:57
                                        Tak. Nad mapką jest skala dla calego kraju i poziom był ten sam "ostrzegamy przed podróżą" mimo zielonych obszarów na których wystarczyłoby zachowanie zwykłej ostrożności. Teraz kolory na mapce się zmieniły, ale powyższa skala (ta nad mapką) została bez zmian
                                        • Gość: Mati Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.15, 10:11
                                          Dokładnie, to samo piszę od początku, poziom zagrożenia jest taki sam jak w poprzednim komunikacje, czyli stopień 2 (ostrzegamy przed podróżą), ale zamiast zajrzeć do komunikatu, to ignoranci zarzucają mi, że trolluję.
                                          Zmienił się kolor z zielonego na pomarańczowy dla większości obszaru Turcji , co oznacza zwiększenie ostrożności podczas pobytu, a nie odwołanie wyjazdów do Turcji, bo to dopiero stałoby się w przypadku 3 poziomu zagrożenia (nie podróżuj)
                                          • Gość: Obywatel Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: 193.105.221.* 30.07.15, 09:31
                                            Niestety Mati - mylisz się. Ostrzeżenie dla Turcji przed 27 lipca było zielone " zachowaj zwykłą ostrożność" a dla regionów graniczących z Syrią i Irakiem żółte "ostrzegamy przed podróżą". Obecnie dla tego regionu ostrzeżenie jest pomarańczowe "nie podróżuj" a dla pozostałego regionu Turcji żółte "ostrzegamy przed podróżą". Oznacza to istotną zmianę warunków bezpieczeństwa pobytu w tym kraju a także zmianę warunków umowy. Zleciłem analizę kancelarii prawnej czy jest to wystarczający powód do anulowania umowy i zwrotu pełnej wpłaconej kwoty.
                                            • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.15, 16:45
                                              To ty nie masz racji, ważny jest poziom zagrożenia, a ten się nie zmienił, nadal jest 2.
                                              MSZ odradza jedynie podróż do Turcji południowo-wschodniej, kurorty są bezpieczne, zalecają tylko zachowanie ostrożności
                                              A jaki chcesz znaleźć związek tego komunikatu z warunkami umowy to Bóg raczy wiedzieć.
                                              No chyba, że w twojej umowie jest paragraf mówiący o zmianach w komunikacie MSZ, ale standardowe umowy zawierają przeważnie jedynie termin wakacji, nazwę hotelu i rodzaj wyżywienia, a z warunków ogólnych imprez turystycznych wynika np. w jakich na jakich zasadach następuje rezygnacja z wyjazdu.
                                              Dopóki MSZ nie zmieni poziomu zagrożenia na 3 (nie podróżuj) to rezygnujesz na warunkach ogólnych. Przy rekomendacji nie podróżuj biuro podróży nie ma prawa wysłać Cię w rejon zagrożony (chyba, że sam chcesz lecieć) i musi zaproponować inną ofertę lub zwrot kasy. Ale na razie nic takiego nie ma miejsca, bo zakładam, że nie jedziesz na wakacje do Turcji południowo-wschodniej, a do którejś miejscowości turystycznej.
                                              • Gość: Obywatel Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: 193.105.221.* 31.07.15, 09:41
                                                Wydawało mi się że rzeczy oczywiste są jasne i zrozumiałe dla wszystkich. Spróbuję wyjasnić to prościej:

Sytuacja przed 27 lipca 2015:
                                                - Turcja południowo-wschodnia ( regiony przygraniczne z Syrią i Irakiem) - poziom zagrożenia 2 (ostrzegamy przed podróżą)
                                                - Pozostały obszar Turcji - poziom zagrożenia 1 ( zachowaj zwykłą ostrożność)

Sytuacja po 27 lipca 2015:
                                                - Turcja południowo-wschodnia ( regiony przygraniczne z Syrią i Irakiem) - poziom zagrożenia 3 (nie podróżuj)
                                                - Pozostały obszar Turcji - poziom zagrożenia 2 ( ostrzegamy przed podróżą)

Poziom zagrożenia został zatem podniesiony o jeden stopień dla całego obszaru Turcji. Na jakiej podstawie twierdzisz że nic się nie zmieniło ?
                                                • Gość: mis Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.15, 09:48
                                                  Jeżeli jesteś pewien swoich racji odwołuj rezerwację i składaj pozew. Dyskusje na forum są jałowe. W ten sposób jeszcze nikt nikogo do niczego nie przekonał.
                                                • Gość: Andy Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.15, 11:05
                                                  Obywatel napisał(a):

Sytuacja przed 27 lipca 2015:
                                                  > - Turcja południowo-wschodnia ( regiony przygraniczne z Syrią i Irakiem) - pozi
                                                  > om zagrożenia 2 (ostrzegamy przed podróżą)
                                                  > - Pozostały obszar Turcji - poziom zagrożenia 1 ( zachowaj zwykłą ostrożność)....

??? Skąd to wziąłeś????
                                                  Chyba nie czytałeś całego komunikatu, a jedynie patrzyłeś na mapkę, która jest sprawą pomocniczą, a ważny jest poziom określony w prostokątnej ramce, gdzie są podane 4 poziomy zagrożenia 1 - zachowaj zwykłą ostrożność, 2 -ostrzegamy przed podróżą, 3 - nie podróżuj, 4 - opuść natychmiast.
                                                  I zarówno przed 27.07 jak i po 27.07 poziom zagrożenia jest 2, czyli ostrzegamy przed podróżą. Dopiero przy zmianie na poziom 3 i opis, żeby nie podróżować do tureckich kurortów wymusza na BP umożliwienie klientom zmianę lub rezygnację z Turcji.
                                                  Nie mówili Ci tego w biurze podróży???
                                                  Przecież tak już było np. w przypadku Egiptu czy Tunezji, gdzie obowiązuje 3 poziom zagrożenia i żadne biuro nie może zmusić nikogo, żeby wyjechał w tereny zagrożone, a kurorty tureckie nie są zagrożone, zalecają tylko zachowanie ostrożności

Poza tym w obydwu komunikatach jest wyraźnie napisane, że MSZ odradza podróż jedynie w rejony południo-wschodniej Turcji.
                                                  • Gość: Obywatel Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: 193.105.221.* 31.07.15, 11:15
                                                    Ze strony MSZ - dokładnie tak było to określone w ramce zatytułowanej "REGIONY" pod mapą. Czy w Twojej interpretacji dla regionu Turcji południowo-wschodniej obecny poziom wynosi 2 czy 3 ? Ile wynosił poziom zagrożenia w części tusytycznej przed 27 lipca i po ? Według Ciebie tyle samo ?
                                                  • Gość: Andy Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.15, 11:27
                                                    Możesz walczyć z faktami, ale to jakbyś walczył z wiatrakami.
                                                    Nie sugeruj się mapą. Ważny jest poziom zagrożenia z tabelki, a chyba nie zaprzeczysz, że jest on identyczny w obydwu komunikatach? I dodatkowo w w treści komunikatu jest wyraźnie napisane, że odradzają podróż jedynie na południe Turcji, a w kurortach trzeba zachować ostrożność, dlatego zmienili kolor na pomarańczowy.
                                                    Ale jeżeli nawet masz zaufanie jedynie do mapki to i tak kurorty nie są czerwone, więc można tam podróżować.
                                                    I właściwie co chcesz osiągnąć tymi kolorami?? Dla biura podróży kolory są nieistotne, istotny jest poziom zagrożenia, ale oczywiście możesz jeszcze sto razy napisać o kolorach, tylko, że ma to zerowy związek z twoją umową z biurem podróży,
                                                    Ale jak ktoś się na czymś zafiksuje to ciężko odkręcić.
                                                • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.15, 11:17
                                                  Obywatelu, jeżeli mapkę traktujesz jak wyrocznię, to popatrz na jaką mapkę patrzą Brytyjczycy

www.gov.uk/foreign-travel-advice/turkey
                                                  Nasze MSZ jest dużo bardziej ostrożne, chociaż nie odradza wyjazdów do kurortów.

I tak jak wcześniej napisał Andy, dla biur podróży ważny jest dopiero 3 poziom zagrożenia, bo oznacza, że nie mogą wysyłać turystów, którzy tam nie chcą jechać, ale jak ktoś chce to jedzie na własną odpowiedzialność.
                                                  Do Egiptu cały czas latają pełne samoloty pomimo komunikatu "nie podróżuj", dotyczącego także egipskich kurortów
                                                  • Gość: Obywatel Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: 193.105.221.* 31.07.15, 11:30
                                                    Nie kwestionuje tego co jest rekomendacją dla biur podróży i kiedy są zobowiązane do określonych działań. Przypuszczam że biura zrobią cokolwiek dopiero wtedy gdy ktoś zginie. (odpukać). Przedstawiam moją interpretację sytuacji związaną z zaostrzniem komunikatu polskiego MSZ a w tym przypadku sprawa jest raczej jasna. Zagrożenie WZROSŁO. Każdy ma prawo interpretować ten komunikat jak uważa i sam decydować o narażaniu życia własnego i swoich bliskich.
                                                  • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.15, 11:50
                                                    Możesz oczywiście interpretować komunikat jak chcesz, ale to nie pomoże Ci w wywalczeniu czegokolwiek od biura podróży. Jeżeli chcesz zrezygnować to na warunkach ogólnych, tracąc przynajmniej część kasy jak nie większość (to zależy kiedy masz lecieć).
                                                    Osobiście sądzę, że zagrożenie w Turcji jest minimalne, a na dzień dzisiejszy MSZ żadnego kraju europejskiego nie odradza swoim obywatelom wyjazdów do tureckich kurortów, więc wszyscy latają tam codziennie tysiącami.
                                                    Zresztą nawet na tym forum piszą osoby, które się wahały przed wyjazdem, a dzisiaj wygrzewają się na tureckich plażach i cieszą się, że uległy panice.
                                                  • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.15, 11:56
                                                    errata

oczywiście miało być: cieszą się, ze nie uległy panice :)
                                                • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: 148.81.172.* 31.07.15, 11:47
                                                  tylko jeśli chodzi o przesłynną mapkę , w tabelce było i jest tak samo
                                        • amika6 Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 12:23
                                          Wprowadzasz w błąd - kolor zielony oznacza "Zachowaj zwykłą ostrożność" , natomiast kolor żółty to "Ostrzegamy przed podróżą"
                                          Ponad to w poprzednim komunikacie było m.in napisane cyt. "Kurorty położone nad Morzem Śródziemnym oraz Morzem Egejskim są bezpieczne"
                                • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 09:50
                                  myśłisz że kolor zmienili żeby im mapa ładniej wyglądała? :)zmiana koloro to zmiana poziomu ostrzegania.
                          • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 09:31
                            www.tvn24.pl/msz-ostrzega-przed-podroza-do-turcji-nowy-komunikat-msz,563840,s.html
                            widzisz co jest napisane?
                            resort ROZSZERZA ostrzeżenie. Skoro nic się nie zmieniło znaczy że media w tym kraju też są głupie, bo po co piszą o czymś co trwa od października, jak sam twierdzisz?
                          • werkaem Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 10:00
                            Przeczytaj mój wpis powyżej jeszcze kilka razy!
                            Ja piszę O STOPNIU ZAGROŻENIA A TY O KOLORACH,
                            NIGDZIE NIE KWESTIONUJĘ ZMIANY KOLORÓW, TY NATOMIAST KWESTIONUJESZ, ŻE MSZ ZMIENIŁO POZIOM ZAGROŻENIA, A ON JEST CAŁY CZAS TAKI SAM CZYLI 2.

ZROZUMIAŁŚ, CZY NADAL NIC?
                            • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 10:03
                              nick się zmienił, ale poziom agresji pozostał ten sam.
                          • Gość: mirra9 Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.15, 10:59
                            MSZ zmieniło komunikat, jest niebezpiecznie - NIE JEDŹ!
                            O czym tu dyskutować???
                            • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.15, 11:25
                              mirra9 napisał(a):

> MSZ zmieniło komunikat, jest niebezpiecznie - NIE JEDŹ!
                              > O czym tu dyskutować???

Dlaczego kłamiesz??? Kiedy MSZ zmieniło komunikat, żeby nie jechać do tureckich kurortów???
                              • Gość: Obywatel Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: 193.105.221.* 30.07.15, 09:35
                                27 lipca zmieniając poziom bezpieczeństwa z zielonego na żółty dla regionów w których także znajdują się kurorty turystyczne. Czego tutaj nie rozumiesz ?
                    • Gość: trollhunter Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.46-29-148.tkchopin.pl 28.07.15, 09:02
                      Ludzie, mati to typowy troll, a wy go karmicie...
                      • Gość: Mati Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.15, 09:12
                        Hm???
                        Niby na czym polega moje trollowanie???

Jakiś sensowny argument??
                    • Gość: turysta Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.static.vip-net.pl 28.07.15, 21:16
                      Kolego odpuść. Nie pompuj...ktoś cie oplaca z ramienia biur turystycznych? Naładowany jesteś agresją...wyluzuj i nie zmuszaj ludzi do swojego myślenia...
    • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 09:12
      przed atakiem w Tunezji, MSZ część tego kraju rónież oznaczył na żółto jako : ostrzegamy przed podróżą (a było to już po ataku na muzeum), dopiero po ataku objął cały kraj 3 stopniem.
      • werkaem Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 09:55
        Coś ściemniasz, bo już w komunikacie z 12 maja 2014 MSZ ogłosiło 3 stopień zagrożenia do Tunezji (nie podróżuj) , czyli na prawie rok przed pierwszym zamachem w Tunisie, a to że ludzie latali pomimo tego komunikatu do Tunezji, a biura organizowały tam wyjazdy to już zupełnie inny problem.
        A kolory w tych komunikatach to tylko kwestia pomocnicza. Decydujący jest poziom zagrożenia, bo od tego biura podróży uzależniają czy klient może zmienić lub odwołać kierunek wyjazdu.
        I na dzień dzisiejszy sytuacja w Turcji jest inna, bo w swoim komunikacie MSZ jest 2 stopień zagrożenia, a nie 3 (jak w przypadku Tunezji i Egiptu).

Dla twojej wiadomości przytaczam ten stary komunikat w sprawie Tunezji
        "2 maja 2014
        Tunezja – aktualizacja ostrzeżenia dla podróżujących
        Ze względu na potencjalny wzrost aktywności grup terrorystycznych w Tunezji i zagrożenia zamachami kierowanymi również przeciwko turystom, Ministerstwo Spraw Zagranicznych odradza wyjazdy do tunezyjskich miejscowości Bizerte, Tabarka, Hammamet, Tunis i Sousse oraz na wyspę Dżerba"
        Wyraźnie są wymienione wszystkie kurorty tunezyjskie jako zagrożone, więc nie pisz, że dopiero po zamachu w Sousse MSZ zaczęło ostrzegać przed Tunezją, bo to zwykłe kłamstwo.
    • hop_angel Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 09:18
      piszą o tym na onecie:

wiadomosci.onet.pl/kraj/msz-ostrzega-przed-wyjazdami-do-poludniowo-wschodniej-turcji/20z9eq
      • Gość: gosc Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 09:20
        na tvn 24 też
      • werkaem Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 09:29
        No piszą dokładnie to co już wszyscy wiemy, czyli to co jest w komunikacie MSZ.
        • Gość: nati Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.15, 09:34
          wydaje mi się, że wszystko zalezy od tego co ustalą na naradzie NATO. Poczekajmy do popołudnia, może wszystko się wyjaśni. Miejmy nadzieję, że będzie dobrze i wszyscy polecimy na fajne wakacje.
          • safcia.1 Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 10:18
            tak, będzie dobrze :terroryści stwierdzą, że odpuszczają żeby turyści z Polski mieli super wakacje.
            • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.07.15, 10:26
              Z drugiej strony to by było bez sensu, atakować w momencie kiedy wszystkie służby są postawione w stan najwyższej gotowości. Oni zazwyczaj atakują wtedy, kiedy nikt się tego nie spodziewa, wtedy spokojnie mogą przeniknąć w tłum. Tylko w tym momencie osoby, które mają wylotu już teraz, na dniach niebardzo mają wyjście, bo biuro podróży kilka dni przed terminem zwraca jedynie 5%
              • Gość: jak Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.15, 10:41
                Dyskusja o kolorach jest bez sensu. Obiektywnie zagrożenie jest większe niż tydzień temu i nie ma się co oszukiwać. Skala zagrożenia jest dokładnie opisana i oznaczona na mapie. W całej Turcji wzrosło zagrożenie zamachami i dotyczy przede wszystkim dużych skupisk. Ministerstwa innych krajów oceniają to podobnie (czasami pozostawiając kolor zielony). Niemcy i Anglicy ostrzegają, żeby unikać skupisk, środków publicznego transportu itp. Wszyscy też piszą o tym, że zasadniczo sytuacja w kurortach się nie zmieniła. To, że różne media w komentarzach dodają dużo od siebie to już inna sprawa. A dywagacje na temat polityki i strategii różnych "ekspertów" z forów turystycznych to rozmowa ze ślepym o (nomen omen) kolorach.
            • garwena Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 10:40
              safcia.1 napisała:

> tak, będzie dobrze :terroryści stwierdzą, że odpuszczają żeby turyści z Polski
              > mieli super wakacje.

Dlaczego tylko turyści z Polski???
              Do Turcji codzienne wyjeżdżają tysiące turystów z całej Europy i nikt im nic nie odwołuje, to tylko właśnie wśród Polaków (tylko części oczywiście) wybuchła jakaś niezdrowa histeria. Władze żadnego kraju europejskiego nie ostrzegają swoich obywateli przed wakacjami w Turcji, np. niemieckie MSZ ostrzega tylko przed pobytem przy granicy syryjskiej (tak jak nasze), podobnie brytyjskie.
              Oczywiście jak ktoś ma obawy to niech nie jedzie, ale nie straszcie innych i nie nakręcajcie tej spirali paniki, bo sytuacja na dzień dzisiejszy tego zupełnie nie uzasadnia.
              • safcia.1 Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 10:48
                no jasne, cisza i spokój.
                • Gość: gosia Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 10:52
                  naprawdę trzeba być ślepym i głuchym żeby pisać, że sytuacja jest zupełnie spokojna i wogóle o co chodzi.
                  Na stronie MSZ Wielkiej Brytanii ostrzegają, że ośrodki turystyczne mogą być zagrożone atakami terrorystycznymi. Dziś napisali że zagrożona jest min komunikacja w stambule. Codziennie coś nowego się dzieje w Turcji, sytuacja jest bardzo napięta i z uwagi na konflikt z IS (którego aż do zeszłego tygodnia nie było) i na konflikt z Kurdami.
                  Ale spokojnie, nic się nie dzieje. Zaklinajmy rzeczywistość
                  • Gość: Ania Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.15, 11:08
                    Wiesz, wydaje mi się że zdecydowana większość turystów (99%) nie wybiera się do Stambułu, tylko do kurortów turystycznych na Riwierze lub na wybrzeżu Egejskim i tam MSZ wszystkich krajów (jak na razie oczywiście) nie widzą zagrożenia, zalecają tylko zachowanie ostrożności co dla mnie oznacza np. rezygnację z wizyty na dużym bazarze czy właśnie wycieczkę do Stambułu.
                    Sądzę, żeby było zagrożenie dla turystów przebywających w hotelach na basenie czy na plaży to komunikat MSZ brzmiałby nie podróżuj, a takiego komunikatu nie ma.
                    Ja też się wybieram do Turcji i nie zamierzam rezygnować, no chyba jedynie w przypadku komunikatu MSZ odradzającego wyjazdy także do kurortów.
                    Nie twierdzę, że sytuacja jest komfortowa, bo jednak istnieje zagrożenie terrorystyczne, ale zagrożenie terrorystyczne istnieje w wielu innych krajach europejskich, a ja nie bardzo widzę możliwość na zamianę na jakąś ofertę do innego kraju spełniającą moje oczekiwania, bo albo zdecydowanie za drogo albo standard niezadowalający, a spędzenie urlopu w domu nie bardzo mnie cieszy.
                    Ja jadę w okolice Bodrum, nie wybieram się do Stambułu, ani na żadną dalszą wycieczkę, więc pojadę bez obaw (chyba, ze sytuacja zmieni się drastycznie).
                    • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 11:12
                      to też właśnie poniżej odpisałam jednej osobie, że gdybym miała wykupioną wycieczkę, na dzien dzisiejszy napewno bym pojechała, odpuszczajac sobie wycieczki typu Stambuł, Efez itd. Nie wiem na ile bym się czuła komfortowo, ale sądzę że potrafiłabym się wyluzować. Jednak gdybym miała dopiero kupić wycieczkę, myślę że wybrałabym inny kierunek. A chciałam polecieć do Turcji we wrześniu - już drugi raz w tym roku.
                • garwena Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 10:52
                  Może o czymś nie wiem, ale nie słyszałam o jakichś incydentach w Turcji z udziałem turystów? Ktoś został poszkodowany? Coś się dzieje złego w kurortach?
                  • Gość: gosia Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 10:55
                    aaa czyli czekamy na jakąś strzelankę?
                    spoko.
                    • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.07.15, 10:57
                      to rozumiem, że lepiej tam nie jechać i pozwolić żeby cały hajs przepadł (na zmianę kierubku już za późno - na weekendzie wylot) :(
                      • Gość: gosc Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 11:05
                        gdybym miała już wykupioną wycieczkę i w grę wchodziła by strata pieniędzy, sądzę że na dzień dzisiejszy bym pojechała. Napewno odpuściła bym sobie wszelkie Efezy Stambuły itd. Nie wiem na ile bym się czuła spokojnie na plaży, ale pewnie dwa drinki w all inclusive pozwoliły by mi się wyluzować ;) Ale gdybym dopiero stała przed decyzją czy kupić wycieczkę do Turcji czy nie, to z pewnością bym się wstrzymała. A planuję wyjazd we wrześniu, jednak czekam w którym kierunku rozwinie się sytuacja. Narazie napewno nic tam nie kupię.
                    • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.15, 11:24
                      gosia napisał(a):

> aaa czyli czekamy na jakąś strzelankę?
                      > spoko.

O, czyli marzysz o strzelance, żeby uzasadnić swoją opinię? Ja sądzę, że się jednak nie doczekasz

Terroryści islamscy zapowiadali już akcje w wielu krajach Europy i świata, bo chcą wystraszyć ludzi i sądząc po niektórych wpisach, skutecznie im się to udaje.
                      A przecież zamachy były wyłącznie w Tunezji (spowodowane zresztą specyficzną sytuacją polityczną).
                      A może spojrzeć np. na taki Egipt, gdzie już od początku wakacji MSZ odradza wyjazd nawet do kurortów (jedno z biur w ogóle anulowało ten kierunek), ludzie jednak nadal tam latają, spędzają fajne wakacje i bezpiecznie wracają, a o jakimkolwiek niebezpieczeństwie zupełnie nic nie słychać. Podobnie w Turcji - ostrzeżenia MSZ zawsze są na wyrost, bo lepiej dmuchać na zimne, ale tak naprawdę nic niebezpiecznego w kurortach się nie dzieje, a tam przebywający świetnie się bawią i wracają cali i zdrowi (Polacy wcale nie są najliczniejszą grupą, Niemców np. w Turcji co roku jest kilka milionów).
                • Gość: jak Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.15, 10:59
                  Z tą dyskusją jest mniej więcej tak, jak w polityce. Każdy ma swoje zdanie i go nie zmieni. Na forum wchodzą osoby chcące się utwierdzić w swojej decyzji. Ci, którzy jadą szukają argumentów za tym, że dobrze robią jednak coś ryzykując. Ci którzy chcą zrezygnować też chcą się przekonać, że robią dobrze, mimo, że będą do tyłu finansowo. Każdy dostrzega tylko to, co pasuje do jego tezy zupełnie ignorując argumenty (nawet racjonalne) przeciw. Nie jest to coś odosobnionego. Nawet na tym forum w podobny sposób spierają się ci, którzy wybrali jakiś hotel z innymi, którzy go nie wybrali. Każdy wyciąga z holidaycheck lub innych źródeł takie argumenty, które mu pasują. Podobnie jest na forach motoryzacyjnych, gdzie miłośnicy aut japońskich spierają się z miłośnikami aut niemieckich. Każdy chce przekonać samego siebie, że podjął dobrą decyzję atakując "przeciwników". Im ktoś bardziej w duchu jest niepewny, że dobrze robi, tym głośniej krzyczy.
                  • Gość: gosc Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.jjs.pl 29.07.15, 09:07
                    Wiec niech nie nie jadą i niech nie mnożą wątków o ich lękach.
    • dario7800 Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 10:59
      Ostrzeżenie MSZ spowodowane jest między innymi ostatnimi zamieszkami w Stambule. To nie kurort, ale wielka atrakcja turystyczna, tysiące turystów. Kolejne protesty nie są wykluczone.Dlatego MSZ wspomina o dużych aglomeracjach (a nie Side czy Bodrum) i zgromadzeniach w miejscach publicznych.
      • ladybarque Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 12:19
        Ja dzwoniłam do Tui dziś i mówią że jest bezpiecznie. Jesli stopień zagrożenia zmieniłby się z 2 na 3 dopiero można coś myśleć o zmianie. Czyli jeśli nie zdarzy się zamach w rejonie turystycznym nie mamy co liczyć na zmianę kierunku. Ja tam lecę z nastawieniem zero wycieczek do Stambułu zero dużych bazarów i odpoczywajmy, nie dajmy się zwariować. Jaka jest szansa że na kilka tysięcy hoteli przyjdą akurat do Ciebie :) ? Nie siejmy paniki niepotrzebnie.
        • Gość: Ania Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.15, 12:35
          ladybarque napisała:

> Ja dzwoniłam do Tui dziś i mówią że jest bezpiecznie. Jesli stopień zagrożenia
          > zmieniłby się z 2 na 3 dopiero można coś myśleć o zmianie. Czyli jeśli nie zdar
          > zy się zamach w rejonie turystycznym nie mamy co liczyć na zmianę kierunku.....

No i to w sumie optymistyczna wiadomość, bo odwołają mi Turcję tylko w przypadku zamachu.
          A jeżeli nie będzie zamachu to Turcja będzie bezpieczna, więc wszystko OK :)
          Ja akurat nie sieję paniki, bo bardzo chcę lecieć do Turcji i faktycznie trzeba by być jakimś krańcowym pechowcem, żeby na tyle setek tysięcy turystów w Turcji przytrafiło się coś niedobrego akurat tobie, chociaż ja oczywiście liczę, że wszyscy wrócimy bezpiecznie z Turcji i nie będzie żadnych zamachów na turystów.
          • ladybarque Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 12:50
            Ania dokładnie, ilu ludzi odpoczywało w Tunezji jak ta 20-tka zginęła...trzeba by mieć na serio strasznego pecha.
            • Gość: Zibisc Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.saint-gobain.com 28.07.15, 13:16
              Ciekawe ilu ludzi tak własnie mysłało przed wyjazdem :) Też pewnie wmawiali sobie, że musieliby mieć wielkiego pecha...i jednak mieli.
              • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.15, 13:36
                A ile nie miało??

Sytuacja w Tunezji przed zamachami była jednak inna, bo o zagrożeniu i odradzaniu podróży do kurortów tunezyjskich MSZ informowało prawie rok wcześniej, w stosunku do Turcji takiego komunikatu nie ma, więc nie ma żadnego racjonalnego powodu do odwoływania wyjazdów z wyjątkiem subiektywnego strachu pojedynczych osób wyolbrzymiających zagrożenie - oczywiście w kurortach
                A nie sądzę, że ktoś wyjeżdża na pogranicze turecko-syryjskie, bo tylko tam MSZ odradza podróże.

I może zastanów się przez moment, że nie trzeba nigdzie wyjeżdżać za granicę, żeby stracić życie, wystarczy pojechać samochodem na urlop w kraju. Czy ktokolwiek prowadzący samochód myśli, że zginie wypadku?
                A na polskich drogach tylko od początku wakacji zginęło więcej ludzi niż podczas zamachów w Tunezji, w tym także całe rodziny z dziećmi, o dziesiątkach utonięć (także dzieci ) nie ma nawet co wspominać. Ale oczywiście nikt nigdy nie zakłada, że zginie, a jednak śmiertelne wypadki się zdarzają. Przecież prawie codziennie dowiadujemy się z mediów o jakichś śmiertelnych wypadkach.
                Na tym tle Turcja dla turystów to oaza bezpieczeństwa, nikt nie stracił tam życia i jest duże prawdopodobieństwo, że nie straci.
                • Gość: Roberta Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 13:44
                  MSW zmieniło komunikat na : ostzregamy przed podróżą.
                  Polak za granicą @PolakZaGranica 18 godz.18 godzin temu
                  #Turcja #BezpieczeństwoPolaków aktualizacja ostrzeżenia dla podróżujących - ostrzegamy przed podróżą. www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ostrzezenia/turcja___aktualizacja_ostrzezenia_dla_podrozujacych_2

tu chociażby info z ich profilu facebookowego. Sytuacja jest taka że do tej pory Turcja można powiedzieć po cichu wspeirała IS, to też oni nie kąsali ręki która ich karmi i nie atakowali. Ale nie wiem czy słyszałeś, od zeszłego tygodnia Turcy prowadzą regularne naloty na pozycje IS, bojownicy IS na swoich kontach twitterowych itd już wzajemnie się informują o planowanych zamachach. Specjaliści od terroru z Polski wprost mówią żeby nie jeździć do Turcji bo zagrożenie jest ogromne. Ale zawsze znajdzie się ktoś głuchy na argumenty i wiedzę i potem jest ryk i lament jak stanie się nieszczęście.
                  • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.15, 13:56
                    Roberta napisał(a):

> MSW zmieniło komunikat na : ostzregamy przed podróżą. ....

Przecież poprzedni komunikat w sprawie Turcji też ostrzegał przed podróżą, dopiero kolejne stopnie zagrożenia, czyli nie podróżuj i opuść natychmiast powodują konsekwencje ze strony BP.
                    I oczywiście że wiem o tureckich nalotach, bo trudno o nich nie wiedzieć, jak bez przerwy jest o tym we wszystkich TV i w internecie. Nasze MSZ przecież też o tym doskonale wie.
                • Gość: Zibisc Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.saint-gobain.com 28.07.15, 13:45
                  Moim zdaniem w tym momencie najwieksze prawdopodobieństwo w tym momencie na zamach jest właśnie w Turcji i nie mówie tutaj konkretnie o ISIS a Kurdach, którzy zostali zaatakowani. Niestet Kurdowie rozsiani są po całej turcji (pewnie również w kurortach) w liczbie min. 12 mln.
                  • Gość: majka Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 13:51
                    właśnie w Turcji jest podwójne zagrozenie zamachami, ze strony IS i ze strony Kurdów.
                    Aczkolwiek nie wiem czy Turcja nie zawarła po cichu układu z IS, że oni niby ich będą "niby" atakować, a tak naprawdę skupią się na kurdach. A pseudo naloty na IS będą tylko przykrywką. Przecież dla IS naloty na Kurdów to prezent
                    • Gość: ela Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.15, 17:56
                      Prezydentem Turcji został Kurd więc wszystko może sie zdarzyć. Kurdowie pracują w całej Turcji, głównie w miejscowościach turystycznych bo tam można zarobić. Między innymi prowadzą wycieczki fakultatywne dla turystów, również Polaków.
                      • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.07.15, 18:01
                        skoro Kurdowie pracują w rejonach turystycznych to chyba nie będą atakować kurortów, bo to przecież odstarszyłoby turystów i niemieliby za co żyć
                      • Gość: gosc Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.15, 18:04
                        Jeśli prezydentem jest Kurd to chyba raczej z ich strony nic nam nie grozi, a po drugie jesli w kurortach najwiekszy biznes kręca kurdowie to sami sobie odbiorą robotę? Zrobią na złość turkom czy sobie? Przestańmy już wkręcać sie w coraz większe dyrdymały.
                        • Gość: J. Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.15, 18:26
                          Dokładnie :P
                        • misku123 Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 29.07.15, 19:14
                          Gość portalu: gosc napisał(a):

> Jeśli prezydentem jest Kurd to chyba raczej z ich strony nic nam nie grozi, a p
                          > o drugie jesli w kurortach najwiekszy biznes kręca kurdowie to sami sobie odbio
                          > rą robotę? Zrobią na złość turkom czy sobie? Przestańmy już wkręcać sie w coraz
                          > większe dyrdymały.

Kurdowie to walczą z IS chyba najbardziej zaciekle obecnie na świecie. Niby są uważani za organizację terrorystyczną, ale wymiar tego terroryzmu polega na czymś zupełnie innym. Tak jak pisałam, mogą wysadzić rurociąg, ale nie zorganizują ataku na ludzi
                          • Gość: jaś Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.146.59.148.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.07.15, 19:23
                            Popieram. Akurat Kurdom zależy na opinii świata. Oni podkreślają, że walczą z prawdziwymi terrorystami. Nie chcą też dawać Turcji argumentów pozwalających na przyrównywanie ich do IS. Turyści raczej nie ich powinni się obawiać.
                            • julita165 Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 29.07.15, 22:55
                              Zgadzam sie. Kurdowie awansowali na nieformalnych sojusznikow w walce z IS. Dozbrajaja ich Amerykanie, Niemcy. Merklel w rozmowach z Erdoganem apelowala o zaprzestanie bombardowania Kurdow...ostatnie czego im trzeba to nastawienie europejskiej opinii przeciwko nim. A ze na fanatykow nie wygladaja powinni zachowywac sie racjonalnie i jezeli z ich strony jakiemus europejczykowi cos sie stanie to przypadkiem np polezie na jakas demonstracje itp. Inna sprawa to swiry z IS. Starajac sie jak najbardziej racjonalnie ocenic sytuacje uwazam ze zamach z ich strony jest wysoce prswdopodoby ale oczywiscie nie wiadomo kiedy. Jutro ? Za pol roku ? Natomiast prawdopobienstwo ze turysta x w tym ogromnym kraju wsrod tysiecy hoteli i milionow innych turystow spotka sie w tym samym miejscu i czasie z zamachowcem jest znikome. Zwlaszcza jesli bedzie unikal szczegolnie narazonych na atak miejsc
    • julita165 Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 13:29
      Ja właśnie czekam na odpowiedź z wezyra...po cichu liczę, że zgodzą się na zamianę na coś innego. Wylot mam dopiero 26.08...no żesz pecha mam, wykupiłam wycieczkę dzień przed zamachem w tym Suruc czy jakoś tak. W obecnych warunkach nigdy nie zdecydowałabym się na wyjazd.
      Ale przysięgam, że przez najbliższe 20 lat nie zdecyduję się jechać nigdzie gdzie jest >0,5% muzułmanów. Oni wszyscy są rąbnięci
      • Gość: Andy Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.15, 13:41
        A nie słyszałaś o zamachach w krajach niemuzułmańskich??
        Np. Brytyjskie MSZ o wiele wyżej ocenia zagrożenie zamachami w Hiszpanii i Francji czy nawet samej UK, niż w Turcji.
        • Gość: karolina Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 13:47
          ocenia dokładnie tak samo w chwili obecnej
        • pietusza Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 13:52
          Dokładnie, a ostatnio islamiści z ISIS zapowiedzieli ataki terrorystyczne w Chorwacji i innych krajach bałkańskich, wcześniej też straszyli Włochów, więc w sumie trudno przewidzieć, gdzie może być bezpiecznie, a gdzie mogą być zamachy. Przecież np. w Egipcie, który jest na liście ostrzeżeń MSZ (3 stopień zagrożenia), jest spokojnie jak nigdy od kilku lat (oby nie była to cisza przed burzą).
          Prawda jest taka, że właściwie każdy kraj może być obiektem zamachu, bo najczęściej terroryści atakują tam gdzie nikt się nie spodziewa.
      • mazia730819 Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 13:55
        Jestem w takiej samej sytuacji wylot z wezyra 26-08-2015. Zarezerwowałam dzień przed pierwszymi zamieszkami i zaraz chciałam zmienić kierunek. Dowiedziałam się jednak, że czy zmiana czy całkowita rezygnacja tracę zaliczkę w wysokości 29%. proszę o info jak wezyr odpowiedział w Pani przypadku
        • julita165 Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 14:37
          Cały czas czekam na odpowiedź. Nie kontaktuję się z nimi bezpośrednio tylko przez agenta, który sprzedał wycieczkę. Wczoraj rano też pytałam przez niego i w ciągu godziny oddzwonił, że nie można zmienić rezerwacji a dzisiaj czekam już od 10 i odpowiedzi nie ma. Opcje sa dwie: albo nie mają czasu bo tyle ludzi pyta albo się zastanawiają ( oby na + :-)).
          Dzwoniłam też do tej polskiej izby turystyki. Na pytanie kiedy biuro musi zaproponować zmianę kierunku pani powiedziała, że jeśli siła wyższa uniemożliwi realizację wycieczki. A na pytanie co to siła wyższa podala np. wojnę. No żesz...a bombardowanie terytorium sąsiedniego państwa to co to jest ?
        • julita165 Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 15:24
          To samo. Możliwa bezkosztowa zmiana kierunku tylko w razie komunikatu msz "nie podrózuj".
      • 1gosc123 Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 14:00
        w zasadzie nie ma o czym dyskutować bo stanowisko wszystkich biur podróży jest jasne albo tracisz pieniądze albo ryzykujesz i lecisz.W obecnej sytuacji tak być nie powinno.Kiedy po zamachu w Tunezji ściągali turystów w mediach trąbili że ludzie jechali tam mimo komunikatów MSZ. Okazuje się że to nie prawda oni po prostu tak jak Ci którzy lada moment lecą do Turcji wyboru nie mieli.Każdy w obliczu obecnej sytuacji powinien mieć wybór lecę i ryzykuje czy zmieniam kierunek i na tym chyba trzeba by się skupić.
        • ecb Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 14:17
          Lot mamy 30.07 rano - i po zmianie ostrzeżeń przez MSZ boję się, tym bardziej ze lecę z dziećmi. Lecimy z Wezyra - tam cały czas zajęta linia, nikt nie odbiera
        • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.15, 14:18
          Nie ma żadnej analogii między Tunezją i Turcją, bo komunikaty MSZ dotyczące tych krajów są różne. Na długo przed zamachami w Tunezji MSZ ostrzegał "nie podróżuj" (3 stopień zagrożenia) i dotyczyło także tunezyjskich kurortów, co powodowało umożliwienie klientom biur podróży bezkosztową zmianę rezerwacji lub zwrot kasy, natomiast w sprawie Turcji komunikat jest "ostrzegamy przed podróżą" (2 stopień zagrożenia), a MSZ odradza podróże jedynie na tereny przy granicy syryjsko-tureckiej. Ponieważ żadne biuro nie organizuje wyjazdów w te rejony, więc BP nie mają żadnego obowiązku zmiany rezerwacji.
          Ale oczywiście każdy ma wybór, jeżeli się boi wyjazdu to rezygnuje z Turcji tracąc część czy nawet całość kasy
      • Gość: Obywatel Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: 193.105.221.* 30.07.15, 09:46
        Nie licz na to. Wezyr ma to w dupie. Według nich wszystko jest ok - wciskają jakieś marketingowe bzdury o tym jaka to Turcja jest bezpieczna bo jest w NATO i ma silną armię. Niestety z perspektywy możliwości przeprowadzenia ataku terroystycznego nie ma to żadnego znaczenia. Może zmieną zdanie jak ktoś zginie...
        • Gość: Anitt Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.175.205.154.static.turktelekom.com.tr 30.07.15, 15:08
          Dzisiaj przyleciałam do Turcji. Na miejscu spokój, pełno turystów, wszyscy się bawią. Na ulicach też normalnie (no poza tym, że jeżdżą jak wariaci 😄). Cieszę się, że jednak nie zrezygnowałam
      • Gość: Obywatel Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: 193.105.221.* 31.07.15, 09:53
        Niedługo się przekonasz w jaki sposob WEZYR traktuje klientów. NIGDY więcej tego biura.
        • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: 158.66.1.* 31.07.15, 10:40
          dlaczego uważasz i straszysz, że każdy odżałuje kupionych wakacji w wezyrze?
    • ap_3 Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 13:47
      Itaka umożliwia zmianę kierunku w przypadku komunikatu MSZ: Nie podróżuj lub Opuść Natychmiast. W pozostałych przypadkach wszelkie zmiany możliwe są zgodnie z Warunkami Uczestnictwa - czyli na dzień dzisiejszy tracę 50%...
      • Gość: sisi Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.15, 14:21
        Pierwszy raz bylam w Turcji z Triada w 2005 r swiezo po zamachu w Kusadaci. Wysadzono busik z turystami. Zginelo kilka osob. Potem(w tym samym roku) jeszcze byly nieduze wybuchy w Antalyi i Manawgat. Rezydentka odradzala korzystanie z dolmuszy , lazenie po Alanyi. Mimo to na wycieczki wszyscy jezdzili z dolmuszy korzystano.
        Obecnie nie istnieje bezpieczne miejsce wakacyjne. Zagrozenie duze jest we Francji, Hiszpanii, UK, Balkany. Kilka lt temu zamach na Majorce oraz Gran Canarii. Turysci tez gina w napadach rabunkowych-Ameryka pld, ostatnio Czesi zgineli w Albanii. Moga byc jeszcze trzesienia ziemi.
        Wszyscy sa dorosli. Sami musza podjac decyzje co do wyjazdu. Statystycznie w PL ginie na drogach, topi sie co roku mnostwo osob.
    • l-a Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 14:36
      Ta dyskusja wyraźnie zmierza na manowce, a żadna ze stron nie jest w stanie przekonać drugiej, a podział jest na bojących się wyjazdu do Turcji i tych chcących wyjechać.
      A sytuacja jest przecież jasna, dopóki MSZ nie zmieni komunikatu w sprawie Turcji na "nie podróżuj" to biura nie muszą zmieniać rezerwacji do Turcji, więc wszelkie koszty ewentualnych zmian ponoszą klienci biur i muszą zdecydować czy chcą stracić pieniądze, bo strach jest silniejszy czy jednak biorą pod uwagę rekomendację MSZ, które nie odradza wyjazdów do tureckich kurortów.
      Moim zdaniem MSZ ma o wiele lepsze informacje w sprawie sytuacji w Turcji i ewentualnych zagrożeń niż wszyscy forumowi "eksperci" i z pewnością nie ma interesu żeby narażać swoich obywateli na niebezpieczeństwo. Dokładnie takie same rekomendacje dają MSZ wszystkich krajów europejskich, a ich obywatele cały czas latają do Turcji bez obaw.
      Ale oczywiście każdy musi indywidualnie zdecydować czy jechać czy zrezygnować, ale to naprawdę dziwne, że zawsze najbardziej panikują Polacy
      • julita165 Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 14:42
        To nie jest kwestia paniki tylko istotnej ( moim zdaniem ) zmiany okoliczności w stosunku do tych które były w czasie podpisywania umowy. Jak podpisywałam umowę to wojna w Syrii trwała sobie w najlepsze piąty rok i Turcja się w nią nie angażowała ( nawet nie pozwalała samolotom US startować ze swoich lotnisk ) a obecnie bombarduje formalnie rzecz biorąc terytorium obcego państwa. Istotna zmiana okoliczności zawarcia umowy powinna umożliwiać jej zmianę. Tak chyba jest w KC.
        Najwyższy czas jakoś uregulować te kwestie jednoznacznie bo tak jak jest teraz to np. Pani z PIT dywaguje, że kolor mapki jest co prawda pomarańczowy ale jednak w treść komunikatu nie jest oczywista itp itd...
      • Gość: Ewelina Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.15, 14:49
        Ja pamiętam podobną psychozę strachu, kiedy bodajże 2 lata temu były zamieszki w Kairze i wtedy po rekomendacji MSZ, prawie wszystkie biura odwołały wyloty do Egiptu, a przebywających tam turystów sprowadzały na gwałt. Ja wtedy byłam z TUI w Hurghadzie do końca naszego pobytu, ale hotel pustoszał w zastraszającym tempie. My na miejscu nie czuliśmy zupełnie zagrożenia (to było w Makadi Bay), obsługę mieliśmy prawie indywidualną i pobyt tam wspominam bardzo dobrze (byłam z dwójką dzieci). Pamiętam, że potem już nieliczni turyści wyjeżdżali do Egiptu, ale chodzi mi o to,że pomimo takiej akcji i straszenia argademonem żaden turysta nie ucierpiał, nikomu nawet włos nie spadł z głowy, nie było żadnego realnego niebezpieczeństwa.
        Dlatego teraz te wszystkie ostrzeżenia dzielę na pół i uważam, że są na wyrost.
        W połowie sierpnia mam jechać do Turcji w okolice Kusadasi i czekam ze spokojem na wyjazd, mając nadzieję, że MSZ nie wyda ostrzeżenia anulującego wyloty do Turcji, bo czekałam na urlop w Turcji od grudnia i nie chciałabym mieć zmarnowanego urlopu.
        • 1gosc123 Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 15:09
          No cóż nie panikować tylko czekać.Jak zginie paru turystów BP dadzą możliwość zmiany kierunku.
          • Gość: J. Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 16:51
            Widać, że niektórym panika pada na mózg
            • Gość: turystka Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.15, 22:15
              Hej, ja niestety wylot mam jutro i nie dalo mi biuro neckermann mozliwosci zmiany mam nadzieje ze wszystko bedzie ok ale jednak stres pozostaje, zamiast cieszyc sie wypoczynkiem i pieknymi widokami musimy sie w podswiadomosci stresowac o swoje bezpieczenstwo a nawet zycie, ale wierze w to ze jednak kurorty pozostana bezpieczne a my mimo ze blisko alanya ale jednak w mniejszej miescowosci (20km od alanya) ominiemy niebezpieczne sytuacje i na miejscu wyluzujemy cieszac sie pogoda i widokiem. nie mozna dac sie zwariowac i nakrecac ludzie lataja tam codziennie z samej warszawy jest kilka lotow w ciagu dnia wiec uspokojmy sie i podejdzmy na spokojne do tego jezeli juz nie mamy mozliwosci takiej zmiany na inny kierunek bo zmarnujemy sobie urlop. niestety trafilismy na najgorszy okres przykre ale trzeba wierzyc ze wciaz bezpieczne dla turystow.
              • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.07.15, 22:21
                Jak będzie Pani mogła i miała możliwość to proszę dać znać jak sytuacja na miejscu. Ja mam zaplanowany wylot na czwartek z Wwa, a dalej się zastanawiam czy lecieć..
                • ecb Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 28.07.15, 23:25
                  My też mamy zaplanowany lot na czwartek z wawy i caly czas się zastanawiamy. Ciekawe jak jest na miejscu. Jak reagują tubylcy. Czy jest jakieś zamieszanie

• Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.07.15, 06:51
                    Z jakiego biura macie lecieć?
              • Gość: magda Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.15, 06:31
                Ja wylatuję za kilka dni i spoko, jedziemy z dziećmi i zupełnie się nie nakręcamy, ta histeria na forum jest rozdmuchana do jakichś monstrualnych rozmiarów. Zobaczycie że będzie dobrze, bawcie się i wypoczywajcie bez stresu, życzę wszystkim udanego urlopu w Turcji
                Umówmy się, że po powrocie napiszemy o naszych super wakacjach i będziemy się śmiać z naszych obaw :)
                • garwena Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ 29.07.15, 09:09
                  Zgadzam się w 100%, cieszy, że są jeszcze ludzie potrafiący zachować zdrowy rozsądek. My mamy takie same podejście. Cieszymy się, że lecimy do Turcji i mamy nadzieję, że nikt nie odwoła nam tego wyjazdu, a rezygnacja przez nas to nawet nie przyszła nam do głowy.

I masz rację, to co się dzieje na tym forum to naprawdę w niektórych przypadkach wymaga interwencji co najmniej psychologa. Jakaś nieprawdopodobna, niezrozumiała histeria :((
            • Gość: gosc Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.jjs.pl 29.07.15, 09:14
              Wszystkim uczestnikom tej dyskusji "padło na mozg". Jak ktoś się boi niech zmieni kierunek, a nie rozpisuje się swoich obawach na forum. Ten co się nie boi niech leci, a nie przekonuje tych co się boją bo to i tak jest skazane na niepowadzenie. Kolejny watek o tym samym i ciągle znajdują się terapeuci pragnący wyleczyć fobie innych. To nie to forum, przenieście się na psychologię:)
              Przy okazji BP nie odnotowały jakoś rezygnacji widać, strach nie jest tak wieli jak sknerstwo:)
              • Gość: gość Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.07.15, 09:38
                Co do tego, że biura nie odnotowały rezygnacji - myślę, że związane jest to z utratą prawie całej sumy za wakacje. Ludzie czekają cały rok, myślisz, że każdego stać na wydanie kilku tyś zł i wykupienie nowych wakacji za taką samą sumę?
    • Gość: kuba biura a turcja IP: *.mtk-tv.pl 28.07.15, 15:32
      Sprawa jest prosta- biura beda zwlekac az padna pierwsze trupy turystow, natomiast lepiej skupic sie na swoich prawach - i tu konkretne pytanie brzmi: Czy jesli po rezerwacji i wplacie zaliczki zmienil sie komunikat MSZ, a zmienil sie- to czy jest to zmiana warunkow umowy i podstawa do rezygnacji. Przypominam ze biuro ma w takiej sytuacji prawo potracic tylko takie koszty jakie realnie ponioslo i moze udowodnic. Czy ktos interesowal sie tematem w biurach pod tym katem? Wiadomo,ze nie majac zadnych informacji oni ich nie udziel w sposob korzystny, trzeba startowac do biura znajac swoje podstawowe prawa.
    • Gość: gosc Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.jjs.pl 28.07.15, 15:43
      Tak zmieniać i przestać leczyć swoje lęki na forum.
      • Gość: magdalena Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.15, 15:52
        Jestem po telefonie od przedstawiciela biura Wezyr. Lecimy 3 września na tydzień. Mamy wpłaconą zaliczkę około 1400zł i do 4 sierpnia mamy wpłacić pozostałą część pieniędzy czyli w sumie impreza wynosi lekko ponad 5tys. Na tą chwilę, jeśli zrezygnujemy z wycieczki i np będziemy chcieli ją zamienić np na Grecję to całość zaliczki przepada. W przypadku kiedy 4 sierpnia wpłacimy całość kwoty a np 11 sierpnia okażę się, że zupełnie rezygnujemy to przepada nam 90% całości kwoty. Zapytałam Panią, co musiałoby się stać żeby to biuro zaczęło odwoływać wyjazdy i byłaby możliwa bez kosztowna zmiana kierunki wakacji, to Pani odpowiedziała że ona nie wie. Domyślam się, że musiałoby pewnie kilku turystów zginąć żeby takie działania biuro podjęło.
        • Gość: gosc Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.15, 16:08
          Dołacze do dyskusji wylot 29.08 do czwartku mam wpłacić całośc kwoty. Wydawało mi się iz lecę z w miarę porządnego biura ITAKA ale cóż myliłam się. Nie mam możliwośći bezkosztowej zmiany czy zrezygnuje czy zmieniałabym kierunek tracę 1800 zł do dzisiaj jutro to się zmienia na 2700. Mam lecieć z dwójka dzieci i też kompletnie nie wiem co robić do północy musze coś zdecydować.
          • Gość: Ada Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.15, 17:14
            gosc napisał(a):

> Dołacze do dyskusji wylot 29.08 do czwartku mam wpłacić całośc kwoty. Wydawało
            > mi się iz lecę z w miarę porządnego biura ITAKA ale cóż myliłam się.....

Przecież żadne biuro nie odwołuje wylotów do Turcji, bo nie ma do tego żadnych podstaw. Ja nie latam z Itaką tylko z TUI, ale cieszę się ,że mi nikt Turcji nie chce odwołać, nie po to rezerwowałam parę miesięcy temu Turcję, żeby teraz mieć zmarnowany urlop i siedzieć w domu. Ja mam już oczywiście wszystko opłacone i czekam spokojnie na wylot, chociaż to jeszcze prawie 3 tygodnie.
            • Gość: Anka Re: Zmiana kierunku w związku z ostrzezeniem MSZ IP: *.4web.pl 28.07.15, 17:50
              ja niestety panikara z natury jestem i perspektywa wyjazdu mniej mnie cieszy cóż do 29 sierpnia jeszcze troche czasu