Dodaj do ulubionych

Będzie jeszcze taniej:)

11.08.18, 14:14

Alleluja!
Obserwuj wątek
    • dodekanezowiec Re: Będzie jeszcze taniej:) 11.08.18, 17:00
      Bo lira dostaje w 4 litery? Ceny hoteli czy wycieczek są uzależnione od kursu euro czy usd czy nawet w nich występują. Choć owszem może być trochę taniej ale trochę.
      • Gość: Jerry Re: Będzie jeszcze taniej:) IP: *.146.40.38.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.08.18, 09:25
        Taniej będzie ale w sieciach handlowych. Natomiast ja bym sie nie cieszyl. Bo nie wiadomo co zrobi Erdogan czy suweren.
        • gelati Re: Będzie jeszcze taniej:) 14.08.18, 15:51
          Gość portalu: Jerry napisał(a):

> Natomiast ja bym sie nie cieszyl. Bo nie wiadomo co zrobi Erdogan czy suweren.<

Ty się smuć. Erdogan może Trumpowi skoczyć na pukiel. Lira już pełza po ziemi.
          • Gość: Jerry Re: Będzie jeszcze taniej:) IP: *.toya.net.pl 14.08.18, 18:43
            Ja się nie smucę a nawet cieszę. Będę robił zakupy w sieciach :) Ale Ty nie znasz się ani na ekonomii ani na polityce. Na razie lira jest niestabilna. Pełzać to będzie jak Erdogan nakaże sprzedać rezerwy złota i nie poprosi MFW, Rosję czy Chin o pomoc. Śmieszy mnie, że sułtan i twitterboy tak się puszą. Tak to jest jak chłopcom zamienia się resoraczki na rzeczywistą władzę. Niestety my dostajemy rykoszetem jako rynek wschodzący. Dlatego dolar wzrósł u nas w detalu o 10 groszy. Tylko dlatego, że jesteśmy Polską. Tacy to sojusznicy z NATO. :)
            • dodekanezowiec Re: Będzie jeszcze taniej:) 14.08.18, 22:03
              Turcy się bardziej przestawia na podawanie cen w walutach obcych lub będą wołać więcej w lirach. Koszt wycieczki jest w złotych i też jest jakaś tam bardziej wypadkową cen euro czy dolara. Koszt wycieczki fakultatywnej też. A pan na ulicy sprzedający sok wyciskany bądź to przestawi się na podawanie cen w euro i usd bądź wzrośnie cena z 5 do 7 lira. Jerremu wylatujacemu z polskiego Izmiru do tureckiego Izmiru życzę udanego wypoczynku.
              • dodekanezowiec Re: Będzie jeszcze taniej:) 14.08.18, 22:09
                Migros, Waikiki, Carrefour - owszem, będzie taniej. Fajnie to by było załatwić auto z Turcji za 100 tys.lira które w Polsce kosztuje 80 tys. Bo dziś 100 tys.lira to jakieś 60 tys.
                • Gość: Jerry Re: Będzie jeszcze taniej:) IP: *.toya.net.pl 15.08.18, 01:12
                  Albo opychać im nasze białe auta. U nas kolor podstawowy u nich najfajniejszy :)
                • Gość: Jerry Re: Będzie jeszcze taniej:) IP: *.toya.net.pl 15.08.18, 01:27
                  mi band 2 w carrefour za 99 ytl, nie wiem jakie cło na auto.
        • gelati Turecki turysta "Ja bym nie" 15.08.18, 13:05
          Gość portalu: Jerry napisał(a):

"...ja bym sie nie cieszyl. Bo nie wiadomo..."

Ty byś nie bo nie wiadomo, tobie nie wiadomo, znawco Turcji i ekonomii. Do czasu wyjaśnienia lataj do Egiptu. To pokrewny kierunek dla turystów "Ja bym nie".
          • dodekanezowiec Re: Turecki turysta "Ja bym nie" 15.08.18, 13:19
            Wyluzuj. Jerremu chodziło o to że na kryzysie tureckim Polska dostanie rykoszetem. Bo jesteśmy właśnie postrzegani jako peryferia.
            • gelati Re: Turecki turysta "Ja bym nie" 15.08.18, 15:24
              dodekanezowiec napisał:

> Wyluzuj. Jerremu chodziło o to że na kryzysie tureckim Polska dostanie rykoszetem. Bo jesteśmy właśnie postrzegani jako peryferia. <

To uprzejmie, że tłumaczysz o co chodzi Jerremu. Sądzę, że on sam dokładnie nie wie.
              Obecnie w doopę dostaje też juro. I jestem przyjemnie wyluzowany. Dolarowo.
    • wislok1 Re: Będzie jeszcze taniej:) 15.08.18, 20:21
      Co bedzie taniej ?

Towary importowane do Turcji beda w Turcji o wiele drozsze
      A miejscowe tez przewaznie potrzebuja "wkladu importowego"
      Inflacja "zezre" wszystko

Za hotel i samolot na pewno biuro podrozy mniej nie policzy, bo EWENTUALNY zysk schowa do kieszeni
      • gelati Re: Będzie jeszcze taniej:) 15.08.18, 22:46
        wislok1 napisał:

> Co bedzie taniej ?<

Twoja głupota wędruje na inne fora.
        forum.gazeta.pl/forum/w,184,166420595,166420595,Osrodek_w_Prora_na_Rugii.html
        Daj sobie siana, idioto.
        • wislok1 Re: Będzie jeszcze taniej:) 15.08.18, 23:16
          Kto sie przezywa, ten sie sam tak nazywa........

• gelati Re: Będzie jeszcze taniej:) 15.08.18, 23:26

Spij spokojnie durniu,
            • dodekanezowiec Re: Będzie jeszcze taniej:) 16.08.18, 13:11
              Dziś wg kursu NBP 0.65 zł choć w najgorszym dołku było 0.55.
              • wislok1 Re: Będzie jeszcze taniej:) 16.08.18, 20:24
                Wiadomo, ze jedni graja na skrzypcach,inni na ludzkich uczuciach

Jedni sie ciesza jak ostatnie glupki,ze lira leci i sie tym podniecaja jak szczur otwarciem nowego kanalu….
                Inni podchodza do tego na spokojnie, ale krytycznie…

Wiadomo,ze spekulanci licza na pierwsza grupe
              • mareczek07 Re: Będzie jeszcze taniej:) 19.08.18, 08:46
                Witam a może ktoś wie i napisze jaki jest obecnie kurs wymiany euro i funtów w kantorach w Turcji
                • dodekanezowiec Re: Będzie jeszcze taniej:) 19.08.18, 16:17
                  Wejdź na stronę doviz.com i odejmij jakieś 5 procent.
                • Gość: Jerry Re: Będzie jeszcze taniej:) IP: 95.0.133.* 19.08.18, 17:35
                  Jestem w Didymie. Funt wczoraj 7,20. Euro 5,90.
                  • dodekanezowiec Re: Będzie jeszcze taniej:) 19.08.18, 20:53
                    No to w Didim dymają turystów. 6.90 doviz pokazuje euro A skup za 5.90. To tak jakby u nas kurs dolara był akurat 3.45 a jakis kantor kupował za 2.95. Więc w Didim najlepiej płacić kartą. Ze 3 procent prowizji za transakcję i 3 procent za przewalutowanie nigdy nie da takiego zdzierstwa jak płacenie 85 procent średniego kursu.
                    • mareczek07 Re: Będzie jeszcze taniej:) 19.08.18, 20:56
                      Dzięki za informacje , ja będę w Oludeniz
                      • dodekanezowiec Re: Będzie jeszcze taniej:) 19.08.18, 21:31
                        Ja byłem w centrum Alanyi i płacili jakieś 5 procent niżej niż jest na doviz.com. W mniejszych miastach mogą zdzierac i wtedy chyba lepsza karta, tam gdzie się da.
            • wislok1 Re: Będzie jeszcze taniej:) 16.08.18, 18:41
              Widze, ze sam do siebie piszesz
              • Gość: Andrzej Re: Będzie jeszcze taniej:) IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.08.18, 18:40
                Wróciłem rano z okolic Bodrum. Jest tanio a nawet bardzo tanio. Za eyro w kantorze płacą 6,5 tl funta 7,4-7,6 a dolara 5,6 tl więc lira wychodzi ok 0,67 zł a jak płaci się karta MC dolarową z Aliora lub inną to po rozliczeniu wychodzi 61 groszy za lirę. W sklepach tanio jak na polskie warunki. W marketach drogo wychodzi jedynie każdy alkohol i piwo. Przykład z najtańszego Migrosa najtańsze piwo 7,6 tl a wódki 0,5 75 tl Standartowo w sklepikach na turystycznych deptakach za piwo w sklepie trzeba zapłacić 10 a w knajpie 14-17 tl 50- tka wódki to ok 27 tl, a raki ,tureckiego ouzo 17 tl. Uliczne jedzenie to ok 7-10 z durum czy cos z tych placków. Na talerzu spore porcje ok 18-25 tl.
                Tanie są napoje i woda. Pepsi ,fanty itp za 1L to 3 tl a 1,5 L to ok 4 tl Wszystkie napoje w kartonach ich te tureckie to ok 2,5 tl Woda 0,5 to 0,75 tl w markecie a 1,5 tl na plaży. Tanio wychodzą bilety i podróże po Turcji. Miejskie bilety to 2,5 tl a przejazd ok 100 km komfortowym autobusem z pokładową rozrywką i kawą ,napojami to 25 tl .
                Nic tylko jechać i nie przepłacać biurom podróży. Tak dla ciekawości pytałem o cenę noclegu z HB w jednym 3* hotelu ,nie był to rarytas i super komfort ale był basen i jednak jakiś 1 km do plaży. Cena 150 tl teraz w sierpniu
                • gelati Tanio w Turcji 20.08.18, 23:52
                  Pozdrowienia dla filozofów-niedowiarków.
                  • Gość: andreadz Re: Tanio w Turcji IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.18, 22:13
                    www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=TRY&view=1W

6,5za euro płaca średnio w kantorach a w sklepach ze złotem 6,7 Lira straciła na wartości jest tanio , im wypłaty nie wzrosły w sklepach w moim odczuciu poszło w górę ok/20% na stacjach benzynowych wzrost o niecałą lirę na litrze.
                    Jeśli w nastepnym roku dalej kurs liry będzie ok 0,65 żł to jade na 3 tygodnie zwiedzać po całym kraju a nie pilnowac leżaków hotelowych.
                    • dodekanezowiec Re: Tanio w Turcji 10.09.18, 15:48
                      I co? Turcja wyprzedana jeśli chodzi o oferty A resztki które zostały podobne cenowo do Grecji. I co wielce że tanio na miejscu jeśli wyswiadczana jest niedźwiedzia przysługa w postaci all inclusive czyli uszczesliwianie na sile. Więc summa sumarum kryzys turecki sprawił że Turcja droga lub wyprzedana.
                      • Gość: irek Re: Tanio w Turcji IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.18, 14:09
                        Wrocilem wlasnie z riwiery i ani z rozmów z Turkami ani z moich obserwacji nie wynikało ze jest jakiś kryzys.Twierdza że ceny w tym roku wzrosły ok.16 %. Paliwo 1 Eu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka