Dodaj do ulubionych

A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej?

20.01.19, 16:44
I wcale nie chodzi o jakąś politykę czy obawę przed terroryzmem itp. Nic z tych rzeczy. Czytam na tripad.i innych stronach recenzje o hotelach w Bodrum i Kusadasi. I to takich co w czerwcu za 2 tyg. 5 tys.za osobę wychodzą. Powtarzają się opinię że hotele wymagają remontu, że słabo że znajomością angielskiego (w Alanyi bym zrozumiał bo tam króluje niemiecki), że w hotelach faworyzuja Turków. Powtarzają się nawet informacje o kradzieżach z.zamknietego sejfu (naliczylem 3 różne, pisane przez na pewno różne osoby). Może problem tkwi też w tym ze tam w latach 2013-17 turystyka podupadla. Mieli problemy wewnętrzne, konflikty z Rosja, Niemcami, teraz USA. Ten kryzys ekonomiczny - a co turysta skorzyta skoro powodem niskiego kursu liry jest inflacja a rodzina z małym dzieckiem za 2 tyg.musi na wejściu wybulic ok.10 tys.za 2 tyg.w czerwcu? Ceny wczasów jak w Grecji. Mimo niezaprzeczalnego piękna Turcji Egejskiej jest chyba jakiś problem.
Obserwuj wątek
    • edie70 Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 20.01.19, 20:44
      W tamtym roku urlop spędziliśmy w hotelu Kefaluka , próbuję na siłę znaleźć jakiekolwiek minusy pobytu ;-) niestety nie znajduję :)
      • dodekanezowiec Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 20.01.19, 21:09
        No tak - Kefaluka to wyjatek potwierdzający regule. Ponieważ trzeba wyłożyć jakieś 15 koła a nie 10.
        • edie70 Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 23.01.19, 15:58
          w maju 7dni :2+1=5000
          • dodekanezowiec Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 24.01.19, 06:59
            No i tu dochodzimy do kwintesencji - teraz w maju 6.677. Chyba że last.
            • Gość: Majka Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? IP: *.static.ip.netia.com.pl 24.01.19, 08:11
              Nie mam pojęcia dlaczego dziwią cię wyższe ceny, wszystko drożeje, także wakacje. Jak czytam twoje wpisy to wydaje mi się, że uważasz, że wyjazdy zagraniczne nie mają prawa drożeć i kosztować tyle co 3 czy 5 lat temu. Dzisiejszy chleb czy energia nie różnią się niczym od tych sprzed kilku lat, ale są coraz droższe i to dotyczy wszystkiego. Ludzie zarabiają coraz więcej i nic nie można poradzić na wyższe ceny. Można oczywiście polować na okazje, ale oczekiwanie, że wszystko będzie miało takie ceny jak rok czy 2 lata temu to mrzonka i naiwność, wiadomo, że każdy chce zapłacić jak najmniej, ale prawda jest taka,ze tanio to jest tylko niski standard. Realne jest szukanie ofert, które zdrożały najmniej.
              • dodekanezowiec Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 24.01.19, 10:14
                Rozumiem że wszystko drożeje. Natomiast Turcy miewają takie dziwne okresy - najpierw ciężko pracują, a potem przychodzi samozachwyt, siadają na laurach i wydaje im się że będą wołać nie wiadomo jakie pieniądze. Po opiniach o hotelach widać że się tam mało remontuje itp. Z kolei Grecja chyba trochę odbiła od kryzysu w hotelarstwie, a ceny wyjazdow do Grecji podobne.
                • werkaem Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 24.01.19, 11:21
                  No nie, dobry 4* hotel z all jest w Grecji dużo droższy niż w Turcji (niezależnie czy na Riwierze czy w Turcji Egejskiej), oferuje najczęściej prywatną plażę z leżakami i ręcznikami gratis, all inclusive dużo lepsze pod względem jakości i różnorodności wyżywienia, napojów czy drinków, lody, ciastka i najrozmaitsze przekąski to standard. Ogromne baseny ze zjeżdżalniami (lub całymi aquaparkami) to też Turcja, do tego całodzienne atrakcje sportowe dla dorosłych i dzieci, wieczorne przedstawienia. Hotele 5* to jeszcze większa przepaść cenowa. Z moich doświadczeń wynika, że Turcja zawsze wychodzi korzystniej pod względem ceny niż najtańszy kraj europejski, czyli Grecja (pomijam badziewną Bułgarię, też zresztą coraz droższą).
    • werkaem Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 21.01.19, 08:34
      od pewnego czasu czytam twoje wpisy na tym forum i zaczynam się gubić w zrozumieniu o co ci chodzi. W Turcji Egejskiej jest mnóstwo dobrych hoteli w przyzwoitych cenach, ale ty ciągle szukasz dziury w całym. Bardzo często jestem w Turcji, bo ma same zalety, można za sensowne pieniądze wypocząć w świetnych warunkach, uważam, ze Turcja to najlepszy kierunek jeżeli chodzi o stosunek ceny do standardu. Do tego dochodzi świetne jedzenie, możliwość fajnych i stosunkowo tanich zakupów. Zawsze o każdym hotelu w każdym kraju można przeczytać opinie ludzi, którym coś nie pasuje (nawet w hotelach z najwyższej półki).
      Ostatni mój pobyt w Turcji to okres Świąt Bożego Narodzenia (Riwiera), jak zwykle bardzo udany pobyt za naprawdę fajne pieniądze, żadnych konfliktów i kryzysu nie widac, w sierpniu jadę do Ozdere.
      Ale jeżeli chcesz spędzić 2 tygodnie w Turcji w dobrym hotelu z all za 5 tys to faktycznie może być problem
      • dodekanezowiec Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 21.01.19, 09:04
        1) No właśnie - zastanawiam się czy Riwiera trzyma poziom a Egejska nie podupadla
        2) Ozdere - obawiam się że odludzie. Jedyny hotel w centrum Kusadasi - Derici ale tam są gorsze plaże. Moze Le Bleu ale.tez gorzej z plaża.
        3) 5 tys.na osobę to mało?
        4) O co mi chodzi? Kradzieże w La Blanche, podupadly Sundance, duże narzekania na Ersan (TUI to teraz sprzedaje jako Tui Magic Life Bodrum). Zobacz też opinie o hotelach na Itace.
        No niestety jestem wybredny bo chodzi mi o hotel i blisko centrum, i z w miare dobra plaza. Biore poprawke ze wiem jakie sa plaze tam i nie wymagam cudow. Salmakis moze by spełniał te wymagania. Faktem jest jednak mniejszy wybór niż 5 czy 10 lat temu i okropne ceny. Alanya i Turcja Egejska to cenowo trochę jak Tunezja i Hiszpania. Ale przynajmniej kiedyś do tej Egejskiej było taniej niż teraz. Nie wiem czy wina Turków czy polskich biur.
        • dodekanezowiec Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 21.01.19, 09:14
          Od dłuższego czasu czytasz moje wpisy. To czemu nic nie polecisz jak się znasz. Dobry hotel blisko centrum Turgutreis bądź centrum Kusadasi. Dobry czyli moze miec 4 gwiazdki. Zeby byl w miare pod dziecko ale nie znaczy to że sie w samym hotelu będzie siedziało więc nie na zapupiu.
          • werkaem Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 21.01.19, 10:16
            dodekanezowiec napisał:

> Od dłuższego czasu czytasz moje wpisy. To czemu nic nie polecisz jak się znasz.
            > Dobry hotel blisko centrum Turgutreis bądź centrum Kusadasi. Dobry czyli moze
            > miec 4 gwiazdki. Zeby byl w miare pod dziecko ale nie znaczy to że sie w samym
            > hotelu będzie siedziało więc nie na zapupiu.

Nawet jeżeli bywam często w Turcji to nie znaczy, że znam każdy hotel, też polegam głównie na opiniach innych i jak dotychczas to były dobre wybory.
            Zresztą wcześniej już były polecane niezłe hotele, a ty nadal nic nie wybrałeś. Przecież nawet jeżeli hotel jest nieco dalej od centrum to prawie zawsze można tam dojechać dolmuszem sprzed hotelu w kilka czy góra kilkanaście minut. Ja latam głównie z TUI i z ich oferty jest kilka hoteli w niezłej cenie
            www.tui.pl/wypoczynek/turcja/turcja-egejska/palmin-hotel-adb11049/OfferCodeWS/WAWADB20190614124020190614201906281000L14ADB11049DZX1AA02Ch01BD20140414?nkh=true
            www.tui.pl/wypoczynek/turcja/turcja-egejska/notion-kesre-beach-adb15021/OfferCodeWS/WAWADB20190621124020190621201907051000L14ADB15021DZM1AA02Ch01BD20140414?nkh=true
            www.tui.pl/wypoczynek/turcja/turcja-egejska/ephesia-holiday-beach-club-adb11028/OfferCodeWS/WAWADB20190614124020190614201906281000L14ADB11028DZM1AA02Ch01BD20140414?nkh
            możesz też pojechać do lepszego hotelu, ale na krócej, czyli 10-11 dni
            • dodekanezowiec Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 21.01.19, 13:08
              Sorry że to tak wygląda że jestem meczydusza ale trochę polskie biura zawyzaja też kategoryzacje, oferują mały wybór pokoi (poza TUI), preferują hotele z dala od centrum, bardzo ograniczyły wyloty lokalne do Dalaman bądź same nie umieją dobrze zareklamować hotelu (jak Rainbow). Z Turcja Egejska jest jak z Hyundaiem i Kia - kiedyś tanie, teraz kosztują tyle co Europa.
              • dodekanezowiec Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 21.01.19, 13:17
                I pamiętam jak pod koniec 2011 r.kupilem tanio Kie i wyjazd do Bodrum na 2012 :) Dziś i jedno i drugie drożyzna. Bodrum 4 i pół gwiazdki wprawdzie HB na czerwiec na 2 tyg. 5.300/2 osoby. No to dziś podobny standard 10 na 2 osoby choć fakt że all inclusive ale rozumiem różnicę 2 tys.
                • dodekanezowiec Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 21.01.19, 13:35
                  I jeszcze sorry - moje marudzenie tlumaczylbym tym ze dziś jest najbardziej depresyjny dzień w roku :) Blue Monday
              • werkaem Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 21.01.19, 16:02
                dodekanezowiec napisał:

> Sorry że to tak wygląda że jestem meczydusza ale trochę polskie biura zawyzaja
                > też kategoryzacje, oferują mały wybór pokoi (poza TUI), preferują hotele z dala
                > od centrum, bardzo ograniczyły wyloty lokalne do Dalaman bądź same nie umieją
                > dobrze zareklamować hotelu (jak Rainbow)..

akurat TUI z którym latam nie zawyża kategoryzacji, zawsze podaje swoją kategoryzację i kategorię lokalną hotelu, a to że większość hoteli jest poza centrum to chyba oczywiste w przypadku resortów hotelowych, w końcu rzadko ludzie na wakacje latają do hoteli miejskich szczególnie z dziećmi, a w przypadku Turcji wszędzie jeżdżą dolmusze za niewielkie pieniądze, więc nie ma problemu z dojechaniem do centrum jeżeli ktoś czuje taką potrzebę. I chyba przesadzasz z tymi cenami, Turcja także Egejska jest jednak tańsza niż Europa, a z konkretną kasą otrzymuje się znacznie więcej niż w Europie.

jest jeszcze nowiutki hotel 5* (otwarty w grudniu 2018, więc nie ma jeszcze opinii), ale z mamy wynika, że w samym centrum Kusadasi, więc może ci przypasuje, w all są importowane alkohole, więc zapowiada się na hotel z wyższej półki, a takie muszą trzymać poziom, idę o zakład, że w kolejnym sezonie będzie sporo droższy.
                www.tui.pl/wypoczynek/turcja/turcja-egejska/infinity-by-yelken-kusadasi-adb11123/OfferCodeWS/WAWADB20190607124020190607201906211000L14ADB11123DZX1AA02Ch01BD20060918?nkh=true
                • dodekanezowiec Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 22.01.19, 18:55
                  Dzięki wielkie za sugestię, poza tym Yelken to sieć, choć Mandalinci w Turgutreis trochę kiepski.
                  Zgadzam się, że "Turcja także Egejska jest jednak tańsza niż Europa" w odniesieniu do Hiszpanii czy Włoch.
                  Nie jestem uparty ani złośliwy, ale coś jest na rzeczy, że te hotele często jadą na opinii itp. Nawet Kefaluka na wakacjach.pl ma mocno kontrowersyjne opinie. Choć, będąc obiektywny, dostrzegam że ludzie częściej krytykują pobyt w październiku (więc chyba lepiej unikać po sezonie), niestety nie jest to reguła.
                  Może też problem w kupowaniu w Coral (Wezyr) - tu taniej ale z pobytów z tym biurem gorsze opinie.
                  I co do cen to na tym Starym Kontynencie :) czyli 4-5 km na południe od hotelu Xanadu ceny nie bywają raczej wyższe :)
                  Dla porównania też - na Riwierze te oceny hoteli są bardziej jednoznacznie dobre.
                  Kreta czy Kos nie będzie jakoś gorsza czy droższa od Turcji Egejskiej.
        • werkaem Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 21.01.19, 09:23
          Sundance podupadły? Był przecież remontowany przed sezonem w 2016 roku i ma ładną plażę.
          A jeżeli nie możesz znaleźć nic co ci odpowiada to może jednak Riwiera. Jeżeli chcesz w pobliżu centrum miasta to polecam Side lub Larę, a odradzam Alanyę (chyba, że lubisz spędzać urlop w zatłoczonym blokowisku)
          • dodekanezowiec Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 21.01.19, 09:51
            No dzięki za info :) Ale opinię jednak zróżnicowane np.tripadvisor, przy czym co mnie qrde obchodzą aż tak brudne szyby czy korozja metalowych elementów klatki schodowej hotelu :)
            • dodekanezowiec Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 24.01.19, 22:12
              Być może to polskie biura trochę ujednolicaja ceny. Nie zgodzę się że Turcja specjalnie tańsza. Owszem, wyżywienie tam jest tańsze i będzie to więcej, sam hotel więcej zaoferuje ale La Blanche kosztuje tyle co Atlantica Mikri Poli Crete zaś wg opinii 5gwiazdkowosc La Blanche jest częściej kwestionowana niż Atlantiki.
      • naja7 Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 27.02.19, 21:43
        Brawo ...za ten pozytywny wpis Podpisuje się obiema rękami pod tym co piszesz.
        Turcja jest cudowna a Egejska w szczególności!
        Pozdrawiam 😊
    • krystian2302 Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 26.01.19, 13:22
      Atrakcyjne ubezpieczenie na wyjazd w kraju jak i zagranicą. Szczególnie za granicą gdy słyszy się o rozbojach.
      krystian0201.oferty-kredytowe.pl/o/salechannel.php?idSaleChannel=792&idDistributor=270190
      • dodekanezowiec Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 27.01.19, 09:34
        Po co ten spam skoro to forum prawie martwe. A jak ktos chce się czegoś dowiedzieć to jest uważany za meczydusze. A poza tym z tymi rozbojami - Turcja to w miarę spokojny kraj. Nawet bardzo spokojny.
        • Gość: smok Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.19, 09:09
          Skoro forum uważasz za martwe czemu zakładasz na nim kolejne wątki. Pytasz jedynie retorycznie bo za chwile czynisz wykład z którego nic w rzeczy samej nie wnika oprócz tego ze ty sobie popisałeś. Po czym jak ktoś zwróci ci uwagę to czujesz potrzebę odwetu i nie raz a po kilka razy tej osobie odpowiadasz czyniąc wszystkim zarzuty. Nie lepiej to sobie darować, odpuścić zastanowić się zanim napiszesz po co? do kogo? i w jakim celu piszesz na martwym czacie i czego od matowego czata oczekujesz ? po co te wykłady komu? i czy czasem nie masz jakiegoś problemu z własnym ego kolego a na forum je leczysz?:)
          • dodekanezowiec Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 18.02.19, 12:46
            Nie nie mam problemu i od jakiegoś czasu odpuściłem. Więc po co wracasz do dyskusji sprzed kilku tygodni które okazały się jałowe..
            • Gość: smok Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.19, 06:25
              Po co wiec wróciłeś skoro odpuściłeś? :)
              • dodekanezowiec Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 19.02.19, 08:52
                Nie idź moja uprzednia drogą bo o Tobie też powiedzą żeś upierdliwy :)
    • naja7 Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 27.02.19, 21:57
      Witam....wypoczywałam w Turcji Egejskiej,w Kusadasi i choćbym chciała się przyczepić do czegokolwiek to się nie przyczepię ..bo nie ma do czego. Zastanawiam się na jakiej podstawie ludzie takie brednie czasem wypisują i po co...?
      Proponuję jedz nad Bałtyk skoro w Turcji tak źle ,a jak wrócisz to napisz szczerą do bólu opinię jak wyglądał hotel ....jak odpocząłeś ...jak byłeś traktowany ....i co najważniejsze,ile cię te holidays (w pogodowo zmiennych warunkach)kosztowały.👍Powodzenia......
      Uczmy się kultury i życzliwości od innych ...naprawdę. Od turków jak najbardziej też .A po angielsku mówią świetnie,zwłaszcza młodzi.!
      Ps.1)pozdrawiam tych wszystkich którzy uważają ,że Turcja jest piękna i warto tam być !
      Ps2) w 5 cio gwiazdkowym hotelu na Krecie wyobraź sobie skradziono mi pieniądze .....nigdy w życiu nigdzie indziej i co ? taki przypadek. Bolący. Ale nie powiem,że polecę z tego powodu już nigdy do Grecji....
      Ot wszystko
      • naja7 Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 27.02.19, 21:59
        naja7 napisała:

> Witam....wypoczywałam w Turcji Egejskiej,w Kusadasi i choćbym chciała się przyc
        > zepić do czegokolwiek to się nie przyczepię ..bo nie ma do czego. Zastanawiam
        > się na jakiej podstawie ludzie takie brednie czasem wypisują i po co...?
        > Proponuję jedz nad Bałtyk skoro w Turcji tak źle ,a jak wrócisz to napisz szcze
        > rą do bólu opinię jak wyglądał hotel ....jak odpocząłeś ...jak byłeś traktowany
        > ....i co najważniejsze,ile cię te holidays (w pogodowo zmiennych warunkach)kos
        > ztowały.👍Powodzenia......
        > Uczmy się kultury i życzliwości od innych ...naprawdę. Od turków jak najbardzi
        > ej też .A po angielsku mówią świetnie,zwłaszcza młodzi.!
        > Ps.1)pozdrawiam tych wszystkich którzy uważają ,że Turcja jest piękna i warto t
        > am być !
        > Ps2) w 5 cio gwiazdkowym hotelu na Krecie wyobraź sobie skradziono mi pieniądze
        > .....nigdy w życiu nigdzie indziej i co ? taki przypadek. Bolący. Ale nie powi
        > em,że nie polecę z tego powodu już nigdy do Grecji....
        > Ot wszystko
        • mother23 Re: A może jednak nie warto do Turcji Egejskiej? 04.03.19, 18:54
          A czy w pierwszym tygodniu czerwca w Icmeler Marmaris woda w morzu i basenie jest ciepła? Nie jest za zimna na kąpiele, szczególnie dla dzieci? Czytałem że średnio woda ma 20 stopni, czy nie za chłodna?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka