Dodaj do ulubionych

Są szanse na lasty na czerwiec ?

24.01.19, 11:21
Jak myślicie bo mnie utkwilo ze Turcja zawsze była w dobrych cenach w maju i czerwcu, często w last. Może ktoś ma jakieś dojście co do info że np.tak się super sprzedaje wszystko iż nie ma co liczyć. Bądź odwrotnie. No bo tak - ja narzekam na ceny, inni się mi dziwią. Ale może wysokie ceny w first przeloza się w tym roku na lepsze lasty. I nie oczekuje cudów bo chodzi o to żeby zamiast 12 coś kosztowało 10.
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? 24.01.19, 18:21
      Raczej nie liczyłabym na trafienie jakiegoś taniego lasta. Firsty coraz lepiej się sprzedają Jak obserwuję np. wykupione na przełom marca/kwietnia Maroko (tydzień objazdówki, tydzień pobytu w ***** hotelu w Agadirze z all) na ten moment jest droższy o 1000 zł/osobę. Z tego co słyszałam od zaprzyjaźnionej kierowniczki BP, Turcja też się dobrze sprzedaje. Ewentualnie można liczyć na jakieś "resztkówki", ale nie zawsze tak, gdzie się chce.
    • sheeri Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? 24.01.19, 18:53
      Z tego co słyszałam w biurze podróży Turcja sprzedaje się świetnie (co mnie osobiście nie dziwi) i raczej będzie drożała niż taniała. Moja rezerwacja na sierpień (z początku grudnia) jest w tej chwili droższa o ponad 1000 zł.
      A jak czytam twoje wątki (których notabene tworzysz na gęsto) to uważam, że akurat w twoim przypadku trafienie na atrakcyjnego lasta będzie szczególnie trudne, bo masz bardzo szczegółowe wymagania nie tylko co do miejscowości, ceny i hotelu, ale nawet jego odległości od centrum, zasięgu greckiego operatora itp.
      Jeżeli nie możesz na nic zdecydować się kiedy oferta jest jeszcze w miarę szeroka (ale z każdym tygodniem coraz bardziej wyprzedawana i droższa) to w lastach gdy zostaną resztki rezerwacja czegoś ci odpowiadającego będzie graniczyła z cudem.
      ps. nie zauważyłam żeby w first były wysokie ceny na Turcję, a wprost przeciwnie we wrześniu czy październiku były sporo niższe niż teraz.
      • dodekanezowiec Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? 24.01.19, 21:52
        Piszemy "Twoim", "Tobie", "Ci" itp. Ja jestem dodekanezowiec - Grekofil i chyba w tamtym kierunku pójdę. A do Bozburunow i Ozgurunow itp.dziur nie chce jeździć. Bo sam hotel niech sobie będzie z 50 zjezdzalniami a obok same chaszcze i Trzeci Świat.
        • dodekanezowiec Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? 24.01.19, 22:09
          Oczywiście że hotel powinien dla mnie być blisko centrum. Ale w hierarchii u mnie dopiero 6. miejsce zajmuje "betonowy kurort" tj. Playa Americas. Bo 1.miasto Rodos 2. Kos/Lambi 3. Cefalu 4. Bodrum 5. Ogólnie Kreta (zwłaszcza Rethymnon). Więc proszę mi nie zarzucać potencjalnie braku gustu :) A w last może się zdarzyć jak nie Bodrum Kusadasi Marmaris Oludeniz to coś z Krety Rodos Kos Sycylia Kalabria Majorka.
          • dodekanezowiec Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? 24.01.19, 22:25
            Jeszcze jedno - ze 3 razy prosiłem, by się nie czepiać złośliwie pytania o sieć grecką. To nie jest powód dla którego Turgutreis byłoby fajne. Byłoby fajne, bo: 1) jest blisko Kalymnos i port z którego się płynie 2) bo lubię zachodnie wybrzeża z zachodami słońca 3) bo wieje meltemi 4) bo jest dużo greckich klimatów 5) bo są piękne widoki na wyspy greckie. Ale być może dla niektórych najważniejsza jest kwestia czy w all są alkohole importowane.
            • dodekanezowiec Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? 24.01.19, 22:42
              Ale nie bierzta tego do siebie. Forum to elita turystów :) Natomiast warto mieć na uwadze, że biura dają promocje że można zmienić rezerwację. Coś jest teraz wykupione, ale ktoś przed wyjazdem zmieni, coś się uwolni i może pojawić. Fakt że niemało dobrych hoteli się wyprzedaje, ale też dziwnym trafem się okazuje że pojawiają się teraz nowe hotele w ofercie.
              • dodekanezowiec Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? 24.01.19, 23:03
                Ale się ludziska nie obrażajta, com był się zaperzył, co nie? Trza forumowemu cudakowi jakoś pomóc mimo wszystko :)
                • Gość: smok Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.19, 08:53
                  Czy ty masz jakiś problem, że odpowiadasz na jeden wypowiedz pięcioma wpisami co 20 minut kolejny?:)
                  Co do Twojego pytania odnośnie las minute do Turcji. Co roku je śledzę wiec sadzę że skoro do tej pory powtarzała się ta sama reguła to i w tym roku także się powtórzy. Turcja faktycznie dobrze się sprzedaj podobnie jak Grecja ale nie znaczy to że nie ma lastów w maju czy na początku czerwca. Na tydzień zwłaszcza oferty listów są atrakcyjne podam przykład hotel trzy gwiazdkowy który teraz jest w cenie 1800 zł w zeszłym roku w czerwcowych lastach był za 900 zł za osobę na 8 dni. Tylko, że sa to oferty przebrane i hotele które zostają mają opinie średnie, ale nie tylko bo sa oczywiście zwroty tylko że ich dostępność jest mniejsza w dużych aglomeracjach jak Warszawa a częściej można je złowić np z Katowic. Po drugie trzeba je obserwować w środku tygodnia nie w weekendy bo wówczas ich ceny nie są atrakcyjne celowo :). No i jak się poluje na lasy to trzeba mieć upatrzone co najmniej 3 oferty i sprawdzać je przed 7 rano w sieci dzień w dzień by je upolować jako pierwsi. Pozdrawiam
        • grekan Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? 29.01.19, 11:58
          ...duza litera piszemy /Ci, Twoim.../ wtedy, gdy wyrazamy emocjonalny pozytywny stosunek do adresata, wyciagnij wniosek. Do rodzicow, osob godnych, zasluzonych....Podobnie slowo ojczyzna moge napisac tez duza litera jesli jestem goracym patriota.
          • dodekanezowiec Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? 29.01.19, 14:48
            Mnie uczono że zawsze piszemy. A Ty grekan też dostawales na forum bo miałeś swoje zdanie.
            • grekan Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? 29.01.19, 21:00
              ...miales zlych nauczycieli albo z trudnoscia przyswajales wiedze. Zarzucanie obcej osobie, ze nie pisze duza litera swiadczy o malostkowosci.
              • dodekanezowiec Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? 30.01.19, 09:36
                A jak tam brexit Kolego? Tak, a nawet Panie Kolego?
                • grekan Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? 31.01.19, 10:03
                  ..ad rem!
                  • dodekanezowiec Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? 31.01.19, 11:11
                    Dobra zostawmy przytyki i rzeczywiście piszmy ad rem. Sorki z mojej strony też, nie bądźmy małostkowi faktycznie :)
                    • grekan Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? 01.02.19, 01:17
                      ...ciesze sie, pozdrawiam
    • Gość: Sylwia Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? IP: *.184.178.80.ipv4.supernova.orange.pl 27.01.19, 12:42
      No, nie wiem czy w Turcji na dobre hotele będą ciekawe lasty. Ja w listopadzie zarezerwowałam 5* hotel z doskonałymi opiniami - na początek czerwca (tydzień, 2 osoby dorosłe), który już w first nie był zbyt tani, a na dzień dzisiejszy podrożał o ok. 350 zł od osoby, czyli 700 za rezerwację, śledzę tę ofertę, bo wykupiłam gwarancję najniższej ceny i cały czas liczę, że oferta stanieje i dostanę zwrot, a ona jak na złość cały czas drożeje :)
      Mam jeszcze rezerwację do Kenii na sierpień, która też zdrożała o ponad 1000 zł, ale tu już nie wykupowałam gwarancji, bo wiem z poprzedniego roku, że nie będzie taniej, (moi znajomi w ubiegłym roku zapłacili ok. 1800 zł taniej w first niż cena na kilka dni przed wylotem).
      Możesz oczywiście czekać i liczyć na farta, ale jakoś nie mam przekonania, że w lastach można trafić na jakieś super oferty, wszystko co najlepsze sprzedaje się szybko i nie czeka na niezdecydowanych :)
      • dodekanezowiec Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? 27.01.19, 13:45
        Ja też prawie zawsze preferowalem first i prawie zawsze dobrze na tym wychodziłem. Prawie bo raz na jakieś 10 przypadków musiałem zrezygnować ale ta rezygnacja kosztowała mnie z 300-400 zł. Co do Turcji - faktycznie jest cholernie popularna i z Egejska może być kiepsko bo tam mniej samolotów. Ale gdyby tak sobie zalozyc 25 maja że może wejść w grę Antalya, Side, Kemer plus jeszcze ewentualnie Kanary, Cypr, Rodos, Kos, Kreta południowa - wszędzie tam już pod koniec maja dobra pogoda i woda ciepła. Coś może się trafić taniej niż teraz.
        • dodekanezowiec Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? 31.01.19, 11:17
          Założyłem wątek i chcę podyskutować, bo widzę "ciekawe tendencje". Od lat w czerwcu było łatwiej znaleźć last niż we wrześniu. Zgoda, łatwiej na tydzień, łatwiej idąc na kompromisy, np. że nie ze swojego miasta wylot itp. Ale też zgodzę się że czerwiec stawał się z roku na rok popularniejszy. A ceny zaczęły szaleć i w 2018 osiągnęły chyba pewien poziom, że w lastach na wrzesień (a wrzesień oblegany miesiąc duużo bardziej niż czerwiec) ceny były podobne do first a nawet niekiedy niższe. Wątek adresuję też do tych, którzy może coś pamiętają z czerwca 2018? Ja pamiętam z września 2018, że około 10 września w TUI Riwiera i Egejska wyprzedane były do końca września, ale za to w Itace Turcja i wyspy greckie miały ceny za tydzień na koniec września przy **** - ***** AI ok. 2.500-2.800 za tydzień za osobę dorosłą.
          • Gość: smok Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.19, 09:00
            doskonale jesteś zorientowany i sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Na tym forum siedzą jednak przeważnie osoby które kupują fersty dla swoich rodzin i wylatują w czasie ferii letnich a nie przed wysokim sezonem czy po. Faktycznie na początku sezon ofert jest więcej niż na jego koniec i ta tendencja nie ulega zmianie. Po weekendzie majowym jest przestój do czerwca w sprzedaży lasów więc najlepiej najłatwiej trafić ofertę z przełomu maja i czerwca ale nikt kto na takie ofery poluje nie ma zamiaru sie dzielić swoim doświadczeniami na forum bo tym samym zmniejsza swoje szanse na upolowanie czegoś atrakcyjnego. Nieprawdaż
            • dodekanezowiec Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? 18.02.19, 12:50
              Trochę prawdaz:)
              • mother23 Re: Są szanse na lasty na czerwiec ? 04.03.19, 18:58
                A czy orientuje się ktoś czy w Turcji Egejskiej okolice Marmaris w pierwszym tygodniu czerwca woda w morzu i basenie jest ciepła, nadaje się spokojnie do kąpieli? Czytałem że średnio woda ma 20 stopni czy nie jest za zimna?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka