Dodaj do ulubionych

Jaki kierunek na Wczasy ?

04.05.19, 09:04
Chcemy lecieć z 7 letnią Wnusią na wczasy do Turcji i nie wiem jaki region i biuro wybrać.Chcę aby była piaszczysta plaża.Raczej bez chodzenia po górach bo mam chore nogi.Jest duży wybór Regionów, Hoteli,ale jak czytam opinię to że byle jaki hotel, podłe jedzenie,brud,kradną......może Ktoś poleci coś przy piaszczystej plaży, ciepłe Morze,dobre jedzenie,jakieś Bazary w pobliżu bo nie ukrywam że chcemy jakieś małe zakupy zrobić.Nigdy tam nie byliśmy i nie wiem co wybrać !Ofert jest b.dużo ale wolałabym coś polecanego !
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: Jaki kierunek na Wczasy ? IP: *.static.ip.netia.com.pl 04.05.19, 19:19
      W Turcji są tysiące dobrych hoteli, więc trudno coś polecić bez określenia bardziej szczegółowych oczekiwań. Ja w Turcji nie trafiłam na podłe jedzenie czy bród, ale to pewnie kwestia tego, że nigdy nie kupuję kota w worku i zawsze sprawdzam opinie o hotelu, który zamierzam zarezerwować. Dużo też zależy jakim budżetem się dysponuje, wiadomo, że czym wyższy standard hotelu tym większa szansa, że trafi się dobrze z wyborem.
      Piaszczyste plaże to raczej Riwiera Turecka, ciepłe morze jest zawsze (od maja do października, chociaż odważni kąpią się nawet w grudniu).
      Blisko sklepów mogę polecić hotel Febeach w Side, przy hotelu zaczyna sie promenada, którą można dojść do starożytnego centrum, spod hotelu jeżdżą też dolmusze (za zakupy polecam pojechać na bazar w Manavgat, można tak kupić wszystko i taniej niż w okolicznych sklepach, targowanie obowiązkowe). Dp prywatnej plaży (piaszczysta) z barem all inclusive jakieś 300m, ale non-stop kursuje darmowy meleks jeżeli dla kogoś to zbyt duży dystans do przejścia :).
      Z niec wyższej półki mogę polecić hotel Pegasos Royal z super aquaparkiem bezpośrednio przy plaży i w pięknym ogrodzie. Obok hotelu sklepiki, na większe zakupy można wybrać się do Avsallar (od hotelu ok 20- minutowy spacer). W obu hotelach jedzenie bardzo dobre i urozmaicone.
      Poniżej oferty z TUI (bo z tym biurem jezdżę), ale są te hotele w ofercie innych biur
      www.tui.pl/wypoczynek/turcja/riwiera-turecka/febeach-ayt42060/OfferCodeWS/WAWAYT20190609112520190609201906161440L07AYT42060DZX1AA02Ch01BD20090306
      www.tui.pl/wypoczynek/turcja/riwiera-turecka/tth-pegasos-royal-ayt55024/OfferCodeWS/WAWAYT20190609112520190609201906161440L07AYT55024FZL1AA02Ch01BD20090306
      • dodekanezowiec Re: Jaki kierunek na Wczasy ? 04.05.19, 21:08
        A moim zdaniem skoro Turcja jest w tym roku tak cholernie droga to może rozważyć inny kierunek. Natomiast nie zgodzę się że brudno, niebezpiecznie itp. Plaże w Turcji nie są najlepsze, choć np. Kleopatra, Side..
        • ebe-10 Re: Jaki kierunek na Wczasy ? 05.05.19, 12:00
          Grecja,Hiszpania,Włochy,Tunezja były już wielokrotnie zaliczone dlatego chcemy jechać gdzie nie byliśmy.Zależy Mi na dobrym hotelu blisko piaszczystej plaży.Opinie czytam o hotelach i zawsze znajduję coś nie tak!Jak jedzenie dobre to brudno,jak czysto to kradną ,jak nie kradną to jedzenie niedobre....tak w kółko !Wnuczka mieszka w Anglii,ma mało słońca i rośnie więc jest ostatni moment na budowanie zamków z piasku.Ja na nogi nie mogę daleko chodzić,dlatego też piasek aby wygonić reumatyzm ! Jak wygrzeję kości pomaga na kilka tygodni.Liczę tak do 10 tyś zapłacić za 2 dorosłe osoby + dziecko .Dziękuję za polecenie Hoteli !Na pewno obejrzę !
          • dodekanezowiec Re: Jaki kierunek na Wczasy ? 05.05.19, 14:49
            Riviera bądź Grand Zaman Beach w Alanyi to bdb hotele.
          • garwena Re: Jaki kierunek na Wczasy ? 05.05.19, 18:14
            ebe-10 napisała:

> Grecja,Hiszpania,Włochy,Tunezja były już wielokrotnie zaliczone dlatego chcemy
            > jechać gdzie nie byliśmy......
            Turcja to bardzo dobry pomysł na super wakacje, a dla dzieci raj. Chyba w żadnym innym kraju nie ma tak dobrych rodzinnych hoteli ze świetną infrastrukturą dla dzieci. Jestem w Turcji prawie co roku co najmniej na tydzień, bo moje dzieci uwielbiają Turcję, te ogromne baseny ze zjeżdżalniami, pyszne jedzenie w ilościach nie do przejedzenie i cieplutkie morze.
            Jeżeli chodzi o konkretne hotele to ja osobiście raczej wybieram hotele 5* i takie mogę polecić.
            Bardzo dobre hotele i piaszczyste plaże są w Belek, np. Bellis Deluxe, Magic Life Waterworld, czy Crystal Tat Beach. W Belek niestety gorzej z zakupami, bo przy hotelach nie ma sklepów (większość hoteli w tej miejscowości to odosobnione resorty położone w pięknych ogrodach), ale do centrum Belek czy na bazar w Kadriye można podjechać w kilka-kilkanaście minut dolmuszem. W Side bardzo dobry hotel to Arcanus lub Turquoise (Side Sorgun), z tych hoteli najlepiej na zakupy podjechać dolmuszem do Manavgat, gdzie jest olbrzymi bazar i mnóstwo centrów handlowych, można tam kupić dosłownie wszystko.
            Bardzo dobrym wyborem jest też Lara (bardzo krótki transfer z lotniska w Antalyi), w której są głównie komfortowe hotele 5*, piękna plaża Kundu i mnóstwo sklepów, można też autobusem miejskim za kilka lir pojechać do olbrzymich centrów handlowych (np. TerraCity) czy do centrum Antalyi (przy okazji zwiedzić starożytną starówkę). Hotele, które mogę polecić to Sherwood Exlusive Lara, Limak Lara oraz wszystkie z sieci Delphin (osobiście byłam w Delphin Palace, ale wszystkie z tej sieci trzymają bardzo wysoki poziom).
            W Turcji Egejskiej mogę polecić miejscowość Sarigerme gdzie są piękne szerokie piaszczyste plaże, przyzwoity hotel to TUI Family Life Tropical Resort, do centrum Sarigeme na zakupy jakieś 2 km, (nieco niższy standard od wymienionych powyżej, bo lepsze hotele w tym rejonie mają ceny zbyt wysokie).
        • garwena Re: Jaki kierunek na Wczasy ? 05.05.19, 17:37
          dodekanezowiec napisał:

> A moim zdaniem skoro Turcja jest w tym roku tak cholernie droga to może rozważy
          > ć inny kierunek.......Plaże
          > w Turcji nie są najlepsze, choć np. Kleopatra, Side..

Turcja cholernie droga??? W stosunku do czego? W tym roku wszystkie kierunki są droższe (wszystko inne też drożeje), ale jeżeli weźmie się pod uwagę cenę do standardu to Turcja wychodzi najbardziej korzystnie. Plaże w Turcji nie są najlepsze? To zależy gdzie. Bardzo ładne piaszczyste plaże są w Belek, Side -nie wszędzie, w miejscowości Lara (Riwiera) czy Sarigerme (Turcja Egejska).
          • dodekanezowiec Re: Jaki kierunek na Wczasy ? 05.05.19, 19:02
            Turcja jest droga i Kia i Hyundai są drogie. Wbrew obiegowym opiniom. Azjaci się bardzo starają ale potem strasznie kasę chcą ciągnąć.
            • dodekanezowiec Re: Jaki kierunek na Wczasy ? 05.05.19, 19:07
              Ale i auta koreańskie i hotele tureckie bywają super. Zgoda, teraz w maju Turcja potaniala i kupując last przelom maja i czerwca może nie być źle. Z tym ze może biura podróży nieco wyrównuja ceny. Kiedyś Cypr był bardzo drogi a Turcja właśnie tania. Teraz różnice się zmniejszają.
              • dodekanezowiec Re: Jaki kierunek na Wczasy ? 05.05.19, 19:10
                Może mi się trochę pomieszalo ale w marcu to TUI Sarigerme 2 dor. plus 1 (dziecko kilka lat) na 2 tygodnie na czerwiec wolali z 15 czy 17 a teraz 11. Stąd to moje uproszczenie. Niestety jednak auta koreańskie są teraz jedbak nierzadko droższe niż Opel czy Ford.
              • garwena Re: Jaki kierunek na Wczasy ? 05.05.19, 19:20
                dodekanezowiec napisał:
                >....Kiedyś Cypr był bardzo drogi a Turcja wł
                > aśnie tania. Teraz różnice się zmniejszają.

Ale w czym Cypr jest lepszy od Turcji??? Za porównywalną cenę w Turcji mam wypasiony 5* hotel z super all przy ładnej plaży i mnóstwo atrakcji dla dzieci, a na Cyprze co najwyżej bardzo przeciętny hotel 4*. To chyba dobrze, że Cypr w końcu obniża ceny i różnice się zmniejszają, ale jeszcze mu daleko do Turcji.
                • dodekanezowiec Re: Jaki kierunek na Wczasy ? 05.05.19, 19:38
                  Nie mówię że lepszy. Natomiast niedoceniany. A jest jeszcze ciut cieplejszy niż Alanya w sensie że lato dłuższe zatem np. 20 maja może być woda tak ciepła jak w Alanyi 30 maja czy w Bodrum 10 czerwca. Z kolei w październiku pora deszczowa przychodzi najpóźniej. No jest trochę fajnych hoteli - też odsyłam popatrzeć w TUI, Rainbow czy Itace. Dodatkowo np.swietne plaże w Agia Napa i okolicach. A ceny na miejscu w Bodrum I Pafos porównywalne.
                  • garwena Re: Jaki kierunek na Wczasy ? 05.05.19, 20:16
                    Raczej nie wyjeżdżam w maju czy w październiku (dzieci w wieku szkolnym), więc ta ciut cieplejsza woda między 20 a 30 maja nie ma dla mnie znaczenia. Ma natomiast znaczenie jakość wyżywienia, która w dobrych hotelach w Turcji jest doskonała, atrakcje dla dzieci, a tych jest multum w hotelach tureckich (dla rodziców zresztą też). A jeżeli chodzi o ceny to nie znam obecnych cen na Cyprze, ale jak byłam w grudniu w Turcji to wszystko jest bardzo tanie w związku z tanią lirą, można się obkupić we wszystko naprawdę tanim kosztem i wątpię, żeby aż tak tanio było na Cyprze, zresztą nie wiem nawet co tam mogłabym kupić, natomiast z Turcji zawsze przywożę sporo zakupów.
                  • dodekanezowiec Re: Jaki kierunek na Wczasy ? 05.05.19, 20:17
                    Przy czym zgodzę się że jak autorka wątku była w Europie Zachodniej czyli Hiszpania Włochy itp.to tureckim hotelem zdziwi się na plus.
                    • ebe-10 Re: Jaki kierunek na Wczasy ? 06.05.19, 01:25
                      Bardzo cenne są Wasze uwagi,Ja bywałam raczej na Kempingach,z Hotelami miałam do czynienia w Grecji czy Tunezji,ale niekorzystnie wypadły 4*. Planuję na sierpień Turcję bo Wnusia do szkoły chodzi w Anglii i wakacje mają dopiero pod koniec Lipca,więc tylko Sierpień wchodzi w grę.Popatrzę na Hotele jakie Mi polecacie.Zakupy chętnie zrobimy,lubię nietypowe ciuszki,może jakiś bibelocik do mieszkania,a najbardziej zależy Mi na tej plaży z piaskiem i ciepła woda w Morzu.Zapytam jeszcze o pieniądze jakie zabrać i gdzie się wymienia.W Polsce kupowaliśmy np. Kuny do Chorwacji,specjalnie zamawiali Nam w kantorze we Wrocławiu,a w Chorwacji okazało się że dużo taniej Euro wymienić w kiosku na miejscu! Kopa śmiechu,ale przezorny ubezpieczony! Mam kartę walutową,gdzie jest przydatna?Wolę za dużo gotówki nie brać ,jaki jest przelicznik?
                      • dodekanezowiec Re: Jaki kierunek na Wczasy ? 06.05.19, 07:31
                        No to w Turcji 4 gwiazdki są bardzo często lepsze niż w Grecji czy Tunezji. Waluta wsjo rawno czy euro czy dolar czy funt brytyjski. Płacenie kartą coraz powszechniejsze. Choć to też zależy jakie miejsce, ale może właśnie dlatego lepiej mieć różne warianty- karta, trochę gotówki. W Polsce się nie opłaca kupować liry tureckiej, i trudno dostać i drogo (jeszcze bardziej jaskrawie to widać niż z kuna). Po prostu wziąć że sobą euro lub dolary, wnuczka może trochę funtów. A ten budżet to tydzień czy dwa? Jak sierpień to już drogo. W sierpniu na Riwierze Tureckiej są ogromne upały i duza wilgotność powietrza, gorzej się znosi upał niż w Egipcie czy Tunezji.
                      • garwena Re: Jaki kierunek na Wczasy ? 06.05.19, 16:38
                        Wszystko jedno jaką walutę weźmiecie, można ją wymieniać w różnych miejscach - kantorach, bankach (tu niezbędny jest paszport) lub na poczcie. Najkorzystniej wymieniać jest na poczcie, bo nie ma prowizji, w większości kantorów pobierają prowizje, ale można trafić na takie gdzie nie ma prowizji (np. w centrach handlowych). W Turcji w miejscowościach turystycznych są też bankomaty, w których można wypłacać walutę (jeżeli ktoś nie chce wozić gotówki). ale bardziej się opłaca wypłacić liry, bo nie trzeba już ich wymieniać. Kartami można płacić w dużych sklepach i hipermarketach, wszędzie przyjmują też gotówkę w walucie, ale w np. w supermarketach resztę wydają w lirach. Na bazarach tylko gotówka w każdej wymienialnej walucie lub w lirach, ale jeżeli nie ma się doświadczenia w zakupach na bazarach i targowaniu lepiej mieć liry (wtedy nie będzie żadnych nieporozumień w przeliczaniu walut).
                        Jeżeli chodzi o przelicznik to jest on zmienny (dla każdej waluty inny) i nie wiem jak to wygląda aktualnie, ale o ile pamiętam to w grudniu za 1 dolar to było ok 6 lir, za euro jeszcze więcej (6,7-6,8) , ale lira cały czas słabnie, więc teraz może być lepszy kurs.
                        W sierpniu woda w morzu będzie bardzo ciepła, na pewno powyżej 25 stopni, a bywa i 28-29.
                  • giewoja Re: Jaki kierunek na Wczasy ? 09.05.19, 10:55
                    Cześć, mam pytanie odnośnie regionu o którym piszesz. Wykupiłam wczasy w hotelu Anastasia w Rainbow, hotel znajduje się, jak wynika z mapy, 12 km od Ayia Napa, a więc dystans rowerowy/skuterowy. I tutaj jest moje pytanie - czy w regionie jest na tyle fajnych miejsc i plaż, że wystarczy taki drobny transport, czy lepiej wypożyczyć auto o oddalić się troszkę od tego cypelka? Dodam, że jedziemy na 15 dni i przynajmniej 7 z nich chcemy spędzić aktywnie. Robiłeś może trekking po Cape Greco?
                    • dodekanezowiec Re: Jaki kierunek na Wczasy ? 09.05.19, 11:17
                      Oj byłem tylko w Pafos. Do Ayia Napa bym się zaś chętnie wybrał.
                      • giewoja Re: Jaki kierunek na Wczasy ? 16.05.19, 19:06
                        Nic straconego :) Region wydaje mi się coraz bardziej interesujący, czym więcej o nim czytam i sądzę, że nie trzeba będzie robić odległych wycieczek, żeby zobaczyć piękne miejsca i przeżyć fajne chwile. A hotel potraktować jako codzienna baza wypadowa. Jak już wrócę i nie zapomnę, to zdam relację :)
    • Gość: Kasia Re: Jaki kierunek na Wczasy ? IP: *.static.ip.netia.com.pl 06.05.19, 20:12
      Jeszcze 2 bardzo dobre hotele (ceny sierpniowe)

www.tui.pl/wypoczynek/turcja/riwiera-turecka/alba-resort-ayt41002/OfferCodeWS/WAWAYT20190814183020190814201908220925L08AYT41002DZX1AA02Ch01BD20120430
      www.tui.pl/wypoczynek/turcja/riwiera-turecka/hotel-resort-botanik-ayt53050/OfferCodeWS/WAWAYT20190814183020190814201908220925L08AYT53050DZX1AA02Ch01BD20120430

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka